Aan de keukentafel: Boris Horst

Boris heeft laat nog een training op zijn werk, dus spreken we af ná de training. Dan blijkt ons clubgebouw op de dinsdag niet lang genoeg open te zijn voor een voldragen interview. Goede raad is duur en dus neemt Boris bij mij thuis plaats aan de keukentafel voor het interview. Met een vers glas water en een wijntje voor uw verslaggever en we kunnen van start…

“Ja, ik woon nog thuis bij mijn ouders,” beaamt Boris, geboren 14 april 2004. “Mijn zus Sterre is 24  en woont inmiddels in Amsterdam. Mijn vader Wijgert heeft wel bij Huizen gevoetbald, maar mijn zus zag meer in volleybal. Ik ben zelf in de Wolfjes begonnen met voetbal. Pas in de F11 begon ik me wat meer met het voetbal an sich bezig te houden.
Naast het voetballen doe ik geen andere sporten meer. Af en toe naar de sportschool, maar mijn hobby zal dat nooit worden, haha!”

Vader Wijgert (m) in actie…

Lentink accountants

“Ik werk sinds maart dit jaar bij Lentink Accountants en Belastingadviseurs. Ik ben daar Junior assistent belastingadviseur. Het is een opleidingstraject waar ik nu in zit, ik ga deels naar school en ben twee dagen per week werkzaam op kantoor.
Dat werk en die studie is allemaal best wel goed te combineren met de trainingen bij Huizen. Vandaag had ik wel een cursus op het werk waardoor ik wat later thuis was, maar ook dan had ik nog tijd genoeg om te eten en naar trainen te gaan.
Voetbal doe ik voor mijn plezier, maar ik realiseer me wel dat een maatschappelijke carrière belangrijker is. Dus ja, als ik straks een fulltime baan heb en veel te veel zou moeten gaan werken, dan zou ik misschien een keuze moeten maken, maar zoals ik er nu tegenaan kijk wil ik er alles voor doen om gewoon naast mijn werk ook te kunnen blijven voetballen.”

Posities

“Het liefst speel ik op het middenveld, verdedigend. Links, rechts of op ‘zes’. Voor de ‘tien’ heb ik denk ik niet echt de kwaliteiten. Ik ben meer een breker dan een architect in het veld…
Na de wolfjes ging ik naar de F11. We werden kampioen dat jaar en uiteindelijk speelden daar toch wel de jongens in die later in de verschillende selecties terecht zijn gekomen. Na de F11 ging ik naar de F6 en de F5 en mocht ik met de selectietrainingen mee gaan doen. Vervolgens steeds tweede elftallen gespeeld omdat er altijd een betere speler voor me stond, totdat ik in de C1 speelde en steeds aanhaakte bij de volgende selecties. Vanaf de Onder17-2 ging het opeens heel snel. Ik merk zelf ook aan mijn spel dat ik daarna voetballend in een stroomversnelling terecht ben gekomen. In de 17-2 stond ik nog centraal achterin, pas in de 19-1 kwam ik op het middenveld terecht. Daarna Onder23-1 en nu dan meetrainen met de eerste selectie. Ik ben nu twee keer mee geweest op de bank bij het eerste, maar nog geen minuten gemaakt. Maar dat vind ik ook nog niet ‘van toepassing’. Ik vind het geweldig als ik mee mag en uiteraard hoop je dan wel op wat minuten speeltijd, maar ik weet dat ik nog best wat stappen te maken heb voor ik daar ‘recht’ op kan doen gelden…”

Dromen

“Nee ik droom niet echt van voetbal. Natuurlijk fantaseer je wel eens van een beslissende actie, maar ik ben daar wel vrij nuchter in: eerst maar eens zien dat ik mee mag doen in het eerste.
Ik heb van mezelf al wel een behoorlijke conditie, maar als je op de training van de eerste selectie op het middenveld meedraait merk je wel dat het allemaal constant aanpoten is. Ik was de laatste weken ook wat licht geblesseerd, had wat last van een onwillige spier en dan merk je helemaal dat je écht fit moet zijn om mee te kunnen met de eerste selectie. Je moet dan ook oppassen dat je de blessure niet verder forceert. Ik heb dan ook weer een tijdje met Onder23 meegetraind. Nu gaat het wel weer, ik voel nu (een uur na de training, Red.) nog wel wát, maar je mag na een training ook wel wat voelen als je hard gewerkt hebt.
Mijn vriendin werkt in de horeca en moet vaak ’s zaterdags werken, dus die gaat lang niet altijd mee. Maar als ze vrij is komt ze wel geregeld. Volgens mij vindt ze het wel leuk, al vindt ze het soms wel wat veel tijd kosten. Het voetbal is dan toch wel een beetje ‘concurrentie’ voor d’r, haha!
Mijn vader is mijn grootste steun en toeverlaat in het voetbal. Als ie er maar even bij kan zijn, dan is hij er ook wel bij.
Echt moeilijke momenten heb ik eigenlijk niet meegemaakt. Er mee stoppen is nooit bij me opgekomen. Ik ben er een half jaar uit geweest toen ik een longontsteking en Pfeiffer had. Maar nee, ik heb er nooit aan gedacht om te stoppen met voetbal.”
Je komt op mij niet echt als ‘fanatiek’ over, je bent zo nuchter…
“Ik heb gewoon in de jeugd eigenlijk nooit gedacht dat ik zo dicht bij het eerste zou komen, dat ik dit niveau ook maar aan zou kunnen tikken. Ik stond altijd bewonderend aan de kant te kijken en nu mag ik dan zélf op dat niveau meetrainen. Ik heb wel de ambitie om het eerste te halen, maar ik heb vroeger nooit gedacht dát ik het ooit zou gaan halen. Drie jaar geleden zei Harris Bantvawala (jeugdtrainer, Red.) dat ik daar ooit ook zou staan. Ik heb hem toen uitgelachen… In de Onder19-1 merkte ik dat mensen over mij en wat andere spelers uit ons Team begonnen te praten en toen daalde het besef pas in dat ik er wellicht toch dichterbij was dan ik mezelf ooit gerealiseerd had.
De drie leukste jaren waren de 15-1, de 19-1 en dit seizoen…”

Carrièrepad

“Neuh,” mijmert Boris als ik hem naar zijn ambities vraag. “Ik denk dat ik voorlopig eerst het eerste maar eens moet zien te halen. Natuurlijk, als ik een mega-aanbieding krijg ga ik er natuurlijk wel even over nadenken, maar ik ben realist genoeg om die kansen niet te hoog in te schatten. Ook het betaalde voetbal zie ik niet snel bij mij aankloppen. Ik heb ook geen specifieke kwaliteiten die in het oog zullen springen. Ajax ga ik toch niet halen. Je moet ook weten wat je wel en niet kan. Nee, ik zou niet snel naar een andere club gaan. Ik denk dat ik gewoon blijf gaan voor mijn kansen bij Huizen. Ik zou ook zo snel niet weten waar ik ook op niveau zou kunnen spelen, anders dan bij Huizen. Dan speel ik liever lager bij Huizen in een vriendenteam.
Ik heb ook buiten het voetbal niet echt uitzonderlijke wensen. Geen maandenlange wereldreizen en zo. Met plezier naar mijn werk gaan en lekker bij Huizen blijven ballen, dat vind ik al heel wat…”

Keuzes

Ronaldo of Messi? “Messi! Met Ronaldo heb ik sowieso niet zo heel veel en naar Messi heb ik altijd met veel bewondering gekeken.”
Van Gaal of Koeman? “Van Gaal… Die is gewoon een beetje ‘gek’, dat vind ik wel grappig…”
Nasi of Bami? “Nasi! Bami vind ik gewoon niet zo lekker…”
PSV of Feyenoord? “Eeehhh… PSV… Het maakt mij minder uit als PSV kampioen wordt dan als de ‘aartsrivaal’ het wordt. Ik ben fan , maar geen diehard Ajax-fan. Maar Feyenoord kiezen voelt dan toch wel een beetje lastig…”
Een miljoen of nooit meer voetballen? “Dan het miljoen natuurlijk! Nooit meer voetballen lijkt me vreselijk…”
Dan realiseer ik me dat mijn vraagstelling eigenlijk niet klopt, pas al ik Boris de bedoeling heb uitgeduid wisselt hij van keuze: “Nee dan zou ik lekker blijven voetballen. Van heel veel geld word je niet per definitie gelukkiger. Ik denk dat je je geluk ergens anders vandaan moet halen en voetballen maakt me best wel gelukkig, dus dan maar lekker voetballen…”
Zomer of winter? “Zomer!”
Maar in de zomer wordt er niet gevoetbald…”
“Jawel toch? ’s Winters heb je ook winterstop, toch?”
Je houdt ook niet van wintersport?
“Ik zou best wel eens willen skiën, maar ik ben nog nooit op wintersport geweest.”
Een Tesla of een VW Golf? “Dat vind ik moeilijk…”
Wat rijd je nu?
“Ik rijd helemaal niks, ik ben met het autootje van mijn moeder. Nee, ik heb nog geen geld voor een auto. Ik vind die Tesla’s wel hele mooie auto’s, maar ze lijken me niet zo praktisch als je op vakantie wilt gaan… Ik denk dat ik dan toch maar voor de Golf zou gaan…”
Koffie of thee? “Beide eigenlijk wel. ‘s Ochtends drink ik meestal koffie en ’s middags thee.”
Voetbal Offside of Studio Voetbal? “Ik kijk sowieso niet zoveel televisie, maar als ik stukjes terugkijk is het wel Veronica Offside. Het hangt een beetje van de tafelgasten af. Zo’n aflevering met Mark Rutte interesseert me niet zo…”
Dat is VANDAAG Inside’… Offside is op maandagavond, wel met Wilfred Genee, maar dan met Boskamp, Sneijder en Vd Meijden…
“Daar kijk ik inderdaad ook liever naar!”
Uitslapen of vroeg uit de veren? “Ligt er aan! Door de weeks liever bijtijds op, maar in het weekend mag ik graag wat langer blijven liggen.”
Baco of Bier? “Ligt er ook aan. Op de club houd ik het meestal wel bij bier…”
Scoren uit een penalty of een veldgoal? “Veldgoal! Nee, ik ben geen penaltyspecialist. Meestal schiet ik ze wel binnen, maar als er druk op staat kan ik ze ook wel eens compleet verkeerd raken. Maar als het moet, dan neem ik ze wel…”
Drie man voorbij zonder te scoren of een volleygoal? “De volley! Een volleygoal is toch ook prachtig, én je hebt er als team nog wat aan. Drie man voorbij is leuk, maar als je dan balverlies lijdt, dan heb je er alsnog niks aan…”
Op de bank bij het eerste of spelen in Onder23? “Spelen, daar ga je toch voor op voetbal? Op de bank bij het eerste vind ik wel een hele eer en leuk om eens mee te maken, maar het liefst sta ik natuurlijk de volle negentig minuten in het veld…”