Wie is Tijmen Bakker?

“Ik ben geboren op negen november 2003, ik woon nog thuis met mijn moeder, met twee broertjes en één zusje. Ik ben de oudste van de vier kinderen. We voetballen allemaal bij Huizen en mijn moeder Denise is ook nauw betrokken bij de club: actief bij de meidencategorie, is bezig met keepsters, zit in de sponsorcommissie en staat geregeld ook achter de bar. Ze is een manusje van alles, maar helemaal betrokken bij de club. Nee, het is nooit een keuze geweest tussen Huizen of Zuidvogels, het was meteen Huizen! Mijn opa heeft er al gevoetbald en Wim en Hannie Boor zijn goede kennissen van mijn grootouders en die boden meteen aan me te halen en te brengen toen ik klein was.
Ik ben denk ik op mijn vijfde of zesde begonnen met voetbal. Ik was altijd met de bal bezig en voetbal was meteen mijn ‘ding’. Ik heb ook nooit andere sporten gedaan. Mijn moeder wilde alleen wel dat ik éérst leerde zwemmen voor ik op voetbal mocht, haha! Ik begon bij de Wolfjes en moest meteen door naar de F9 en vandaar meteen naar de selectie. Later via de C2 naar de C1 en van daar door naar B1 en zo verder.
Naast het voetbal ben ik ook veel in de sportschool te vinden. Natuurlijk hoop ik daarmee wat meer ‘body’ te krijgen, maar ik vind het ook gewoon lekker om te doen. Ik ga een keer of vier, vijf per week…”

Steun en toeverlaat

“Dat zijn mijn opa van mijn vaders kant en mijn moeder uiteraard,” klinkt het beslist. “Ik was negen toen ik mijn vader verloor. Dat is natuurlijk heel erg lastig als je daar als kind mee geconfronteerd wordt. Als persoon denk ik wel dat ik daardoor sneller wat volwassener ben geworden. Je moet natuurlijk toch opgroeien zonder de vader waar je als jongen toch vaak tegenop kijkt. Je moet zelf de dingen in het leven ontdekken. Hoe het me als voetballer heeft beïnvloed durf ik niet te zeggen. Hij was er wel altijd, maar ik ben er nu inmiddels wel aan gewend dat hij er nu niet meer bij is. Natuurlijk had ik hem graag aan de lijn gehad toen ik mijn debuut maakte en toen we kampioen werden met de E1. Dat zijn de momenten waarop ik als voetballer zijn aanwezigheid mis…”

Slikken

“Mijn grootste teleurstelling was denk ik in de D2. Ik rekende erop dat ik het jaar erop in de D1 zou spelen, maar ze kozen toen voor een andere aanpak, met alleen eerstejaars die ze dan twee jaar bijeen konden houden. Daarbij was ik ook nogal een allrounder die op meerdere plekken inzetbaar was, maar negens écht uitblonk. Ik baalde daar wel heel erg van, omdat ik dat totaal niet had zien aankomen. Maar ik heb nooit het plezier in het voetbal verloren en hield mezelf voor dat er na dat tweede jaar in de D2 er wel weer een nieuwe kans op een selectie zou komen.
Wraakgevoelens? Mwoah, misschien een beetje. Misschien dat ik toch wel even wil laten zien dat ik in staat ben het eerste te halen, maar niet écht wraakgevoelens hoor…
Mijn fijnste tijd was natuurlijk ook dat kampioenschap met de E1, maar ik denk toch vooral dat vorig seizoen met de JO19-1 mijn fijnste periode was. Dat was echt een topseizoen met een hele leuke groep spelers…”

Posities

Je gaf net aan dat je multifunctioneel bent en op meerdere plekken inzetbaar. Dat is meestal meer een vloek dan een zegen, omdat trainers je dan als een soort stopverf in de opstelling gebruiken…
“Mijn voorkeur ligt toch wel centraal achterin, de rechterkant van het centrum. Links kan ik ook wel, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de rechterkant.”
Dan heb je wel een stel stevige concurrenten voor je: Jeroen Lamme, Robin Creebsburg. Benauwt je dat niet een beetje?
“Neuh… Die concurrentie ga ik wel aan,” klinkt het zelfverzekerd. “Ik mag nu en dan al wat minuutjes maken en tegen AGB startte ik zelfs al in de basis. Daar merkte ik wel weer dat het lastig is als je overal inzetbaar bent. Ik kreeg een hele snelle tegenstander voor mijn kiezen waar ik het best heel lastig tegen had. Achteraf hoorde ik dat hij komend seizoen ook nog weer een stapje hoger gaat spelen, dus het wás ook echt wel een lastige…”

Favorieten

“Mijn favoriete club is Ajax en mijn favoriete speler is denk ik Lisandro Martinez die nu bij Manchester United speelt. Ajax-fan ben ik eigenlijk al zolang ik me kan herinneren. Van Martinez bewonder ik zijn gretigheid en zijn wil om te voetballen, zijn wil om te winnen en daar alles voor te geven. Daar houd ik wel van. Ook dat pittige, dat Zuid-Amerikaanse, dat spreekt me wel aan. Ik wil zelf ook altijd winnen. Ook met spelletjes: als ik verlies met Monopoly dan vliegt de hele Kalverstraat door de kamer, haha!”

Ambities

“Nee, ik heb voor mezelf geen vastomlijnd plan voor wat betreft mijn voetbalcarrière. Zeker nu ik wat ouder word ga ik toch wat relativeren, nadenken. Het is allemaal toch al wat sneller gegaan dan ik van tevoren had gedacht, maar dat is gewoon lekker meegenomen. Het is nu wachten op mijn kansen en als die zich voordoen ze dan met twee handen zien aan te grijpen. Maar ik moet geduld hebben. Robin Creebsburg is momenteel verder dan ik, fysiek, maar ook qua snelheid. Voetballend heeft hij daarbij ook nog een fantastische trap in zijn benen. Je merkt ook dat hij erg veel rust achterin brengt als hij met Onder23 meedoet. Dus daar kan ik voorlopig nog wel wat van leren.
Ik geloof niet dat ik ooit profvoetballer zal kunnen worden. Daarvoor heb ik denk ik te weinig specifieke talenten, wéér dat allrounder zijn, hè…”

Maatschappelijk perspectief

“Maatschappelijk zit ik momenteel in een ‘tussenjaar’ en werk ik fulltime bij Jasper van Mill in de kaashandel.
Ik ben er nog niet helemaal uit welke kant ik maatschappelijk op wil, maar ik denk dat het wel iets richting ondernemerschap zal gaan.
Bij Van Mill kan ik mijn werk goed combineren met het voetbal. Ik werk nu tot half zes, zes uur en dan kan ik rustig mijn spulletjes inpakken en naar trainen gaan.
Als ik ooit voor de keuze kom te staan, dan denk ik wel dat ik tóch voor een maatschappelijke carrière kies. Ik vind voetbal hartstikke leuk, maar zoals ik al aangaf denk ik niet dat er voor mij een profcarrière weggelegd is. Voetballen doe ik puur voor mijn lol, omdat ik er plezier aan beleef. Ik vind  hartstikke leuk en wil er best het een en ander voor opgeven, maar Huizen 1 is voorlopig even het maximaal haalbare waar ik aan denk.”

Keuzes

Ronaldo of Messi? “Messi! Ik heb sowieso al een voorkeur voor Barcelona, maar in mijn ogen is Lionel Messi de allerbeste voetballer ooit die ik heb gezien…”
Van Gaal of Koeman? Het blijft heel even stil, maar dan klinkt het heel beslist: “Van Gaal! Ik hou wel een beetje van dat zelfverzekerde, die arrogantie van hem. Dat vind ik wel wat hebben.”
Is dat omdat je dat bij jezelf een beetje mist en daarom in anderen bewondert?
“Ja, op zich wel! Dat ‘Kijk mij eens!’ dat moet je maar kunnen. Ik heb dat zelf niet zo, denk ik.”
Zou je dat wellicht toch iets meer moeten hebben om echt een ‘grote’ te kunnen worden?
“Misschien wel… Misschien moet ik soms wat meer voor mezelf opkomen…”
Robben of Van Persie? “Hmmmmm… Toch Robben,” klinkt het dan bedachtzaam. “Van Persie is een Feyenoorder en ik ben voor Ajax…“
Maar ook Robben heeft nooit voor Ajax gespeeld…
“Nee, maar PSV ligt toch wat minde gevoelig. Robben was ook wat meer van de weergaloze acties…”
Nasi of Bami? “Nasi! Dat vind ik toch lekkerder…”
Een miljoen op je bankrekening of nooit meer voetballen? Het blijft even stil, de vraag is denk ik lastig voor een knul die al sinds zijn negende zijn eigen weg moet zien te bepalen en met een hoge mate van zelfverantwoordelijkheid heeft moeten dealen. “Da’s een hele lastige,” blaast hij. “Dan eh… Nah, ik hou gewoon teveel van het spelen van voetbal… Dus toch maar voetbal, ja…”
Zomer of Winter? Zomer!
Maar in de zomer wordt er niet gevoetbald…
“Nee, maar lekker zwemmen en dan het balletje wel mee, lekker naar het strand toe, da’s ook niet verkeerd… Ik houd ook niet zo van dit regenachtige weer. Nee, niet per se een ‘mooi weer voetballer’, maar liever wel een beetje zon, haha!”
’n Tesla of een VW Golf? “’n Golf! Ik heb het niet zo op die elektro-auto’s!”
Koffie of Thee? “Thee! Ik vind koffie niet lekker. Thuis hebben we altijd Mint-Marocco,  dat vind ik altijd erg lekker…”
Voetbal Offside of Studio Voetbal? “Voetbal Offside, lekker wat ouwehoeren over voetbal, dat vind ik wel grappig. Ik kijk het niet altijd, soms zie ik wel fragmenten terug, maar ik volg het niet echt op de voet. Ook de rest van de familie volgt deze programma’s niet echt…”
Uitslapen of Vroeg uit de veren? “Vroeg op! Ik ben graag actief en productief bezig. Een enkel keertje uitslapen is we lekker, maar als ik de hele dag lekker bezig kan zijn, dan vind ik dat toch prettiger dan een dagje niksen.”
Baco of Bier? “Biertje!”
Rood of Groen? “Ik heb al sinds mijn kindertijd rood als favoriete kleur, dus rood. Ik heb wel een zwak voor groen-en-geel omdat dat ooit de kleuren van mijn vader waren, maar ik kies toch voor rood. Ik associeer dat verder ook niet met Zuidvogels of zo, het is gewoon van kinds af aan mijn favoriete kleur…”
Op de bank bij het eerste of spelen in Onder23? “Spelen! Daar doe ik het allemaal voor, ik zit op voetballen omdat ik het leuk vind om te doén. Ik wil gewoon voetballen. Het is natuurlijk een mooie ervaring om bij het eerste op de bank te mogen zitten en misschien wel mee mag doen, maar ook voor je spelritme is het beter om zelf in het veld te staan.”

Aldus onze jonge verdediger die dit interview ‘gewoon gezellig’ vond. Een topper in spé die nu al zo verstandig in het leven staat, die zo goed zijn eigen kwaliteiten én beperkingen weet te benoemen. Hem ‘nuchter’ noemen is een understatement. Nee, Tijmen die komt er wel!