Het statige De Lindenhorst aan de Stationsweg in Laren is de thuishaven van Wierda en Partners Vermogensbeheer. Sinds enige weken siert een fiks reclamebord onze tribune. Tijd dus voor een nadere kennismaking. Als ik aanbel voor het interview, wordt de deur door een charmante verschijning geopend. Het blijkt mijn gesprekspartner voor vanmiddag te zijn: Gesina Lodewijkx, verantwoordelijk voor de Public Relations van deze succesvolle vermogensbeheerder…

De Lindenhorst - Laren

Nuchter

“We noemen onszelf graag ‘nuchtere vermogensbeheerders’. Ik vertelde al dat we de telefoon altijd ‘handmatig’ opnemen, direct contact. Geen toeters, geen bellen! Vandaar ook dat we kiezen voor een geleidelijke groei van Wierda Vermogensbeheer. Pas als het verantwoord is komt er weer een volgende medewerker bij. Kwaliteit staat bij ons voorop en doordat onze mensen professioneel gezien hier hun draai kunnen vinden, kennen we eigenlijk geen verloop. Dat maakt ons een heel vertrouwde partner voor onze clientèle.
Waar we ons ook onderscheiden van andere aanbieders, is dat we een bepaalde ‘strategie’ van beleggen hebben. We noemen dat ‘ Core en Satelite’. Met ‘Core’ mikken we op de gevestigde en waardevaste maatschappijen als bijvoorbeeld Shell en Unilever. De ‘Satelites’ daarentegen, dat zijn de bedrijven die bijvoorbeeld op overname staan, of waarvan wij verwachten dat ze op termijn ‘booming’ zullen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die op het gebied van ‘schone’ energie actief zijn. Zo hebben we ooit in die branche een aandeel aangekocht voor twee euro en dat is nu het driedubbele waard. En dat aandeel zou nog maar zo best eens flink door kunnen trekken qua waarde en zo mooie rendementen op kunnen leveren. Ook doen we veel met opties nu de aandelen weer alle kanten opgaan vanwege de internationale situatie. Die aandelen verkopen we weer met winst en we ontvangen vaak een premie voor de optie waardoor we ook op korte termijn toch weer wat rendement weten te realiseren voor onze beleggers. Zo weten wij dat de waarden van onze beleggingen sinds de oprichting meer dan verdubbeld zijn! Daar blazen we niet zo hoog mee van de toren, want de dips zijn er uiteraard ook en dan heeft mijn collega toch een wat minder vrolijk gesprek met de belegger in kwestie. Maar als de belegger vertrouwen houdt, dan zien we toch altijd weer dat die dalen tijdelijk zijn en de beurzen er toch telkens weer uitklimmen. Maar dat vertrouwen moet je dus wel behouden… Beleggen doe je voor de langere termijn en alleen met geld dat je niet direct nodig denkt te zullen hebben…”

Sponsor

Wierda is recentelijk sponsor bij Huizen geworden. “Huizen past bij ons ‘DNA’!” verklaart Gesina de keuze voor het prachtige bord dat onze tribune siert. “Ons publiek is net als bij voetbal heel divers. Van mensen die hun bedrijf hebben verkocht tot mensen die een flinke som geërfd hebben, van spaarders die nu merken dat het sparen niets meer oplevert tot mensen uit de agrarische sector. Kortom: mensen die een ton of meer veilig willen stellen voor de langere termijn.
Mede door zijn verschijnen bij Harry Mens is Edwin Wierda een autoriteit geworden op beleggingsgebied en hebben we landelijk wel de nodige bekendheid verworven. We hopen met onze sponsoring bij Huizen wat meer lokale bekendheid te verwerven. Ik heb jarenlang in Huizen gewerkt – bij de ABN Amro aan de Naarderstraat. Huizers zijn ook nuchtere mensen, harde werkers, zuinig op de centjes en we zijn ervan overtuigd dat we daar een hele goede partij voor zijn! Het voelde ook meteen heel vertrouwd: op de eerste de beste businessmeeting kwam ik al weer een heleboel bekenden tegen van vroeger. We hebben sowieso een zekere affiniteit met voetbal, getuige ook onze sponsoring: we zijn bordsponsor bij Heerenveen, Heracles, Cambuur en nu dus ook bij Huizen. We sponsoren dáár waar we het zelf leuk vinden!

Gesina Lodewijkx

Gesina Lodewijkx

’n Helder verhaal

Edwin legt de ingewikkelde zaken rond beleggen zo helder en eenvoudig uit dat ook mensen die weinig ervaring met de financiële wereld hebben hem goed begrijpen. Dat levert ons cliënten op van zeer diverse pluimage. Elke maand nemen wij onze ‘Beursupdate’ op die we onder onze beleggers en andere belangstellenden verspreiden.  Het is zo knap dat hij dat gewoon uit zijn hoofd doet, in eenvoudige ‘Jip-en-Janneke taal’. Als je dát kan, dan weet je écht waarover je praat! Edwin zou ook graag een keer voor de businessclub komen spreken!
Als mensen geïnteresseerd zijn, dan vragen ze vaak via de website ons magazine aan. Dan nemen wij met een week of twee contact met deze mensen op en nodigen ze dan uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De adviseurs komen dan óf bij de mensen thuis, maar uiteraard zijn de kandidaat beleggers ook van harte welkom op ons kantoor in Laren.

Bewuste keuze

“We hebben bewust gekozen voor een ton als ondergrens voor onze beleggers. Vanaf dat bedrag kunnen we de juiste spreiding van de beleggingen en daarmee de risico’s aanbrengen. Omdat we ook met opties werken, is het zaak dat er minimaal een x-aantal aandelen aangekocht kan worden. Daarmee kunnen we inspelen op de fluctuaties die nu eenmaal inherent zijn aan aandelenkoersen. Met een investering van een ton zitten we nog pas op een circa vijftien tot twintig verschillende aandelen. Daaronder wordt de belegger teveel afhankelijk van een enkele aandelenkoers.
We hebben er ook bewust voor gekozen géén beleggingsfonds te creëren, dat is meer iets voor de reguliere banken. Ook geen pensioenproducten, daar zijn andere partijen gewoon meer in gespecialiseerd. Wij zijn gewoon een nuchtere vermogensbeheerder, daar zijn we goed in en dat is wat we doen – de schoenmaker die bij zijn leest blijft.”

Edwin Wierda

Negatieve rente

“De negatieve rente heeft inderdaad een flinke vlucht naar de aandelen tot gevolg gehad. Als je ziet dat je een flink bedrag op de bank hebt staan en je moet er alleen maar over betalen, dan loopt het geld langzaam van je weg. Zeker met de huidige inflatie!
Met de spaarders is er wel een nieuwe groep beleggers bijgekomen. Die groep moeten we uiteraard wel heel goed begeleiden en de risico’s wel heel erg secuur met ze doornemen.
De situatie in de Oekraïne heeft voor ons beleggingsbeleid wel wat verandering teweeg gebracht. We houden momenteel wat meer liquiditeiten aan om meer flexibiliteit te hebben en sneller te kunnen handelen. Ook doen we op dit moment nóg wat actiever in opties, maar we gaan zeker geen ‘paniekvoetbal’ spelen. Door onze ervaring laten we ons niet gek maken door actuele situaties, maar proberen er gewoon ons voordeel mee te doen waar mogelijk. Daar komt onze brede ervaring uiteraard nadrukkelijk bij om de hoek kijken. Zo hebben we ook de crises rond de Twin-Towers, , Afghanistan, COVID etc. overleefd… We kennen inmiddels het klappen van de zweep en acteren daar dan ook naar. Natuurlijk hebben ook wij geen glazen bol, maar we raken niet snel meer van de kook. Onze klanten ook niet. Dat heeft weer te maken met de manier waarop we ze begeleiden en het vertrouwen dat we bij ze hebben opgebouwd. Mochten mensen tóch in paniek raken: men kan iedere dag uitstappen en verkopen en zo weer bij je geld komen. Bij ons geen constructies die de deelnemers een bepaalde tijd aan ons vastpinnen. Open, eerlijk en transparant!
We zijn ooit begonnen met vijf klanten, nu hebben we er ruim negenhonderdvijftig. Mensen die al langer via ons hun vermogen laten beheren hebben uiteraard wat meer vertrouwen in de goede afloop, dus we blijven gestaag groeien. Die gestage groei is ook onze toekomstvisie, onze stip op de horizon. Wij willen wel de beste zijn, maar niet de grootste!”

Wierda en Partners Vermogensbeheer. Een laagdrempelig, nuchter bedrijf. Misschien niet helemáál voor iedereen, maar een perfecte match voor wie z’n financiële toekomst rooskleurig wil blijven inzien!