s.v. Huizen

3 - 1

Derde klassers: altijd lastig…

Twee basisspelers ontbreken er bij onze gasten verneem ik in de kantine waar het een uur voor de wedstrijd nog oorverdovend stil is. Onze onvolprezen Roelie Visser met de arm een mitella na haar ongelukkige val bij Alphense Boys is weer paraat met een prima bakkie koffie, drie man van de staf van PVCV, teammanager Bernard Kooij en uiteraard – wie kent hem niet? – supersupporter Frank Tevaarwerk. Onwillekeurig gaan mijn gedachten dan toch nog even terug naar die overvolle IJsselmeervogelskantine op de donderdagavond… De PVCV-staf doet wat lacherig over het ontbreken van de twee spelers die dit bekerduel aan zich voorbij moesten laten gaan, maar ik proef er toch een beetje een ondeugende ondertoon in: PVCV is zeker niet met de staart tussen de benen naar onze Wolfskamer afgereisd!
Ook bij Huizen ontbreekt een aantal gekende namen: Jeroen Lamme, Joshua Lo-Asioe, Frank van den Bosch en Timo Vos ontbreken met het oog op het treffen met Hoogland van aanstaande zaterdag.
Op het wedstrijdformulier tref ik geen namen aan in de selectie van PVCV die me belletjes doen rinkelen.
Op de tribune die we maar beter tot ‘De Lange Leegte’ kunnen omdopen zijn DJ Joshy Lo-Asioe en Frank – De Horzel – van den Bosch druk in de weer in de omroepruimte. Ze mogen vandaag aan de knoppen van de geluidsinstallatie zitten en dat heeft men tot in de Oostermeent geweten! Maar eerlijk is eerlijk: ze weten er wel een feestje van te maken! Het was een breder publiek waardig geweest. Alsof het zijn dagelijks werk is leest Frank de opstellingen van beide teams voor. Dat hij daardoor soms in zijn enthousiasme net iets te dicht bij de microfoon praat waardoor de installatie overstuurt is hem daarbij met liefde vergeven. Het is immers een euvel waar veel van onze stadionspeakers mee te kampen hebben…
Zes man heeft Huizen op de bank zitten: Lars van der Wal, Justen Kuiper, Kevin Schaap, Robin Creebsburg, Remco Helms en doelman Olivier Pabon. De bekerwedstrijden worden immers volgens afspraak gekeept door reservedoelman Kay Rademaker.

Brutaal!

Dat die staart bepaald niet tussen de Vleutener benen zat, merkte Huizen meteen vanaf de aftrap: brutaal spatten de bezoekers ten aanval! Dat resulteert al na twee minuten in een knullige corner als er verkeerd op Rademaker wordt teruggespeeld en onze doelman dat op de achterlijn niet meer weet te corrigeren. De bal zwaait gevaarlijk voor tot voorbij de tweede paal waar Milan van Leeuwen de bal vol op de slof neemt en Huizen de mazzel heeft dat Dennis Lamme zich in de baan van dat schot weet te zetten.
Even een blessure bij Vleutenaar Jeremy van Haarlem die niet ongeschonden uit een duel komt. Huizen besluit gewoon door te spelen terwijl Van Haarlem geblesseerd op de grond achter blijft. Het kwam mij lichtelijk onsportief over: noblesse oblige, hier had vierde divisionist Huizen meer empathie met de derde klasser op kunnen en moeten brengen. Nu lokte het weer een overtreding van de Vleutenaren uit om de blessurebehandeling mogelijk te maken. Voor het zelfde geld schiet je zo ‘in eigen voet’ en houd je zelf óók een blessure over aan een dergelijke actie. En dat is iets dat we aan de vooravond van het treffen met Hoogland kunnen missen als kiespijn.
Van Haarlem moet naar de kant geholpen worden , maar blijkt trekkebenend en al de wedstrijd toch voort te willen zetten. Dapper, maar voor de mannen van coach Fred van Leeuwen is deze wedstrijd natuurlijk wel een hoogtepuntje dat ze niet licht aan hun neus voorbij willen zien gaan… En dat roept onvermoede krachten bij Van Haarlem wakker…

Radio

Feest in het radiohuisje

Kansen

Uiteraard is het veldoverwicht voor onze geel-groenen, maar de uitvallen van PVCV zijn zwanger van gevaar. De Vleutenaren hebben een stel snelle jongens voorin en weten goed van die snelheid gebruik te maken.
De volgende serieuze kans is dan toch voor Huizen als Hidde van der Veldt in de zevende minuut goed doorstoot over de flank en spits Thomas Kamstra bedient. Van dichtbij jaagt Kamstra de bal hard op het lichaam van doelman Niels Daalhuizen die daarmee zijn eerste cruciale redding van de avond verricht. De corner levert verder weinig gevaar op, maar twee minuten later haalt Kamstra opnieuw hard uit. Het schot wordt gekraakt en de daaruit voortvloeiende corner wordt kort genomen. De aanval lijkt te verzanden als Huizen dan toch toch een vrije schop mag nemen die Theo Visser in handen van die jonge doelman Daalhuizen krult.
PVCV voetbalt opvallend leuk: de combinaties vloeien soepeltjes over het veld en ik zie toch wel wat spelers in dat geblokte shirt rondhollen die volgens mij in het groen-geel van Huizen zeker niet zouden misstaan. Men zegt wel eens dat ‘kleintjes’ niet meer bestaan in het hedendaagse voetbal en als je dat PVCV zo lekker onbevangen ziet ballen ben ik beslist geneigd dat te geloven…
PVCV lijkt heel even brutaal de leiding te nemen als PVCV-spits Sjoerd van Doorn de bal achter Kay Rademaker werkt. Huizen mag op dat moment van geluk spreken dat de arbitrage buitenspel constateerde, maar het kan zonder meer als een ‘schot voor de boeg’ worden opgevat van dat brutale PVCV!

Paniek!

Dan in de zeventiende minuut een duel ter hoogte van de middenlijn. Het gebeurt aan de overkant van het veld dus ik zie niet goed wat er nou precies gebeurt. Een luchtduel waarna Daan Gabriëls naar de grond gaat en de paniek slaat meteen toe. Van alle kanten spoeden de hulptroepen zich richting Gabriëls.
Dit is foute boel!
Ondanks mijn verrekijker kan ik niet precies zien wat er allemaal achter die ruggen gebeurt, maar de paniek is duidelijk. Een brancard wordt gebracht, een thermodekentje, iedereen is bezig met die onfortuinlijke Gabriëls.
Na een minuut of tien – de spelers hebben het veld al verlaten – arriveert de ambulance. De broeders zijn nog geruime tijd bezig voor de brancard naar buiten komt. Ik meen Gabriëls rechtop te zien zitten en dat is geruststellend. Ook bemoedigend is wel dat PVCV invaller Daan Stranders al die tijd eenzaam op het veld heeft laten warmlopen. Men gaat er bij PVCV dus vanuit dat de wedstrijd hervat gaat worden en dat houdt dus in dat de gevreesde ernst van de blessure relatief meevalt.
We zijn een half uur verder als de spelers weer tevoorschijn komen en na een korte warming-up weer de wedstrijd lijken te hervatten. Geen levensbedreigende toestanden inderdaad en inmiddels sijpelen ook de eerste berichten op de tribune binnen: Gabriëls was na het duel zo ongelukkig op zijn achterhoofd terecht gekomen dat hij een zware hersenschudding opliep en zijn had tong ingeslikt. Een uitermate beangstigende situatie lijkt me en ik prijs me gelukkig dat ik daar niets uit eigener ervaring over kan bijdragen. Vanaf deze plek wensen wij Daan Gabriëls uiteraard een spoedig en volledig herstel toe!

Goal!

Thomas Kamstra verzwikte bij zijn doelpoging waarbij hij doelman Daalhuizen trof zijn enkel. Deze zwol in de onderbreking dermate op dat coach Klein uiteraard geen enkel risico wilde nemen en dus aanstormend talent Justen Kuiper binnen de lijnen bracht. Een gouden wissel, want we zijn amper weer begonnen of Hidde van der Veldt jaagt er weer als een speer vandoor, laat zijn man zijn hielen zien en geeft voor. De voorzet lijkt even in het niets te verdwijnen, maar dan is daar ineens aan de andere kant van het veld Justen Kuiper die met een bekeken schuiver de 1 – 0 laat aantekenen. Het voelt een beetje dubbel: zouden die arme Vleutenaren nog niet helemaal van de schrik zijn bekomen? Maar ja, dáár houdt een wedstrijd geen rekening mee en Huizen pakt dus eindelijk de voorsprong.
Áls PVCV al even van de leg was door het voorval met Daan Gabriëls, dan waren ze daar snel overheen, want krap zes minuten later trekken ze de stand alweer gelijk! Een steekbal door het midden en dan die sterke en snelle Lars van Houten die zich door onze defensie dringt en Rademaker geen kans laat! Een heerlijke voetballer die Van Houten, zeker iemand om eens vaker te bekijken! Groot, snel, sterk en naar nu blijkt ook nog eens trefzeker… Een heerlijke speler! Divisiewaardig!
Huizen voert de druk richting de rust nog wat op, het wordt langzaam maar zeker eenrichtingsverkeer richting doelman Daalhuizen. Theo Visser haalt maar weer eens spijkerhard uit. Milan van Leeuwen weet er met gevaar voor lijf en leden een corner van te maken. Die wordt wederom niet erg effectief genomen. Het vormt wel de inleiding tot een vrije trap aan de andere kant van het veld. Maar ook deze spelhervatting wordt weer slordig genomen en kan simpel worden verdedigd. PVCV weigert voor alsnog te bezwijken onder de druk.
De volgende corner draait gevaarlijk voor de goal langs. Even lijkt de bal als een ouderwetse ‘inswinger’ bij de tweede paal binnen te vallen, maar gaat aan die paal voorbij. Tijmen Bakker doet nog een uiterste poging de bal weer voor de goal te koppen, maar doelman Daalhuizen vangt de kopbal simpeltjes weg.
Nog een kansje voor PVCV als die slimme Lars van Houten de bal op Sjoerd van Doorn steekt. Diens volley spat akelig dicht bij de paal in het zijnet…

Rust

De rust breekt zo aan met een 1 -1 stand waar eigenlijk weinig op aan te merken valt. Huizen heeft ondanks een grotendeels veldoverwicht toch wat moeite de favorietenrol waar te maken en dat overwicht in doelpunten uit te drukken. Waar hebben we dat meer geschreven…
De uitvallen van PVCV, en met name die met die heerlijke voetballer Van Houten, zijn niet van gevaar ontbloot en deze wedstrijd lijkt daarmee alles behalve een gelopen koers.
Huizen zal dus de tweede helft toch moeten trachten de wedstrijd nadrukkelijker naar zich toe te trekken. PVCV betoonde zich een waardig tegenstander waartegen een beetje routineus rondballen niet voldoende blijkt om ze op de knieën te krijgen. Wil Huizen zich ook voor de volgende ronde in de koker terugvinden, dan moet het toch echt een tandje bijzetten. Wellicht dat de conditie de tweede helft een woordje mee gaat spreken. Maar helemaal gerust ben ik er zeker nog niet op…

Doorbraak

Geel dan meteen in die tweede helft voor Tijmen bakker die in de ogen van scheidsrechter Kenneth Debipersad op een diepe bal wat te fel doorgaat op doelman Daalhuizen. Ik vermoed dat Debipersad ook nog wat onder de indruk was van het voorval in de zeventiende minuut, want het was eigenlijk gewoon een luchtduel om de bal tussen twee sprintende spelers en de doelman geniet buiten zijn doelgebied geen bijzondere bescherming. Bakker was de eerste helft ook al een keer met doelman Daalhuizen in botsing gekomen en daar werd arbiter Debipersad luidkeels door coach Fred van Leeuwen aan herinnerd. Het besluit van Debipersad was daarmee wel te billijken binnen het kader en de sfeer van de wedstrijd: even de teugels aanhalen…
Dan na vier minuten een voorzet van Theo Visser, een PVCV-mistrap bij de eerste paal en Hidde van der Veldt die van dichtbij de bal achter Daalhuizen weet te ketsen: 2 – 1 en eindelijk komt Huizen dan toch op de voorsprong die je van de vierde divisionist verwacht. Het is de doorbraak, want weer drie minuten later loopt Tijmen Bakker goed in op een hoge voorzet en laat Daalhuizen voor de derde keer kansloos. 3 – 1 en daarmee lijkt het dappere PVCV dan toch wel op de knieën gedwongen.

Tandjes terug

Het is meteen een van de laatste acties van Bakker. Met waarschijnlijk de wedstrijd van aanstaande zaterdag al in het achterhoofd brengt Arnold Klein dan eerst Remco Helms voor Tijmen Bakker en kort daarna een dubbele wissel waarbij Creebsburg en Van der Wal binnen de lijnen worden gebracht voor Kogeldans en Van der Veldt.
PVCV-coach Fred van Leeuwen brengt Emre Senlikoglu voor de al eerder ingevallen Sven Oorschot. Oorschot was al eerder de toch wel aangeslagen Van Haarlem komen vervangen. Ook Lars Versteeg en Pance Vilarov moeten het veld ruimen voor Melle Veltmaat en Itai Dzimwasha.
Huizen weet dat de strijd gestreden is en schakelt een tandje of twee terug. Toch blijft Huizen op zoek naar verdere uitbreiding van de score en Helms steekt fraai Lars van der Wal weg. Diens voorzet – of was het een schot? – vormt echter geen probleem voor PVCV-doelman Daalhuizen. Ook een venijnige schuiver van Theo Visser op een fraaie voorzet van Justen Kuiper wordt door Daalhuizen knap uit de hoek gepakt. Van der Wal test opnieuw Daalhuizen als een voorzet rakelings voor het hoofd van Kuiper langs is gevlogen, maar Daalhuizen weigert te capituleren en behoedt zo zijn ploeg voor een grotere nederlaag.
Huizen bekert verder, maar de complimenten gaan naar de ploeg van Fred van Leeuwen die Huizen geen makkelijke avond bezorgden en pas na een uur spelen de handdoek moesten gooien.

Arnold Klein

“En zo werd het toch nog een reguliere overwinning,” concludeer ik na afloop als ik onze coach in de catacomben opvang. “Maar zo zag het er in het begin niet echt naar uit…”
“Nee, inderdaad. PVCV beet eerst fel van zich af door agressief druk te willen zetten en van meet af aan te proberen een goal te forceren. Die kans kregen ze ook meteen bij die corner. Ik vond dat we slap begonnen, maar daarna krijgen we met die bal van Thomas Kamstra eigenlijk de beste kans. Dat moet dus gewoon een goal zijn… Dus het had binnen vijf minuten zowel 0 – 1 als 1 – 0 kunnen zijn!
Dan krijg je daarna die vervelende situatie. Ik hoop dat het goed gaat met die speler en dat er niks ernstigs aan de hand is. Ik heb daar verder nog niets over gehoord, maar vanaf hier ook een voorspoedig herstel gewenst!
Wij moesten echter Thomas Kamstra wisselen omdat hij bij zijn inzet zijn enkel had verzwikt. Die enkel werd ook dik, dus dan ga je niet verder met hem.
Na die ‘break’ gingen wij wat frisser voetballen en kwam er wat meer dreiging vooruit. Een gouden wissel en meteen scoren, maar we werden sowieso al wat agressiever en dreigender voor de goal. Uiteraard was ik niet tevreden met het vervolg: als je een ploeg hebt die aanvalt en een ploeg die verdedigt, dan moet je als aanvallende ploeg wel je verdedigende posities op orde houden. Daardoor konden zij toch gevaarlijk worden uit de counter.
De tweede helft hebben we die puntjes ook op de ‘i’ neergezet en ging dat beter. Daardoor konden we een kwartiertje goed druk kunnen zetten en daarin het verschil kunnen maken…”
“Na die laatste wissels had ik het gevoel dat we wat terugschakelden…”
“Dan toch, maar dat is dan weer mijn visie, vind ik dat we ook met de wissels gewoon moeten trachten hetzelfde te brengen als met de voorgaande elf. Gewoon je positiespel blijven spelen. Nu kwam er wat meer ruimte tussen de linies. Dat is een kwestie van bijsluiten om dat gat weer op te vullen en dat gebeurde dus even wat minder…
Dat vond ik dan wel wat minder, maar ik ben wel blij met een aantal aanvallen die ik heb gezien, een stel voorzetten teruggezien waar we druk mee bezig zijn en we maakten gewoon een paar goede uitgespeelde goals. Daarmee hebben we wel een goede energie in de wedstrijd gebracht.”
“Een aantal aanstormende talenten gezien. Die vond ik niet tegenvallen…”
“Klopt. Toch vind ik dat als er nieuwe spelers in het team komen dat dan de ervaren krachten de speelwijze moeten bewaken waardoor jonge spelers mee kunnen gaan in het tempo en de speelwijze en daarmee beter gaan voetballen.
We hebben er inderdaad voor gekozen om een aantal spelers wat rust te gunnen. De meesten hebben gisteren wel getraind en gaan donderdag weer trainen om zaterdag te kunnen spelen. Het is even afwachten wat de enkel van Thomas Kamstra doet, maar als het een beetje meezit zijn we zaterdag weer allemaal compleet inzetbaar.”

Apenstaartjes kijk op de zaak

Het was even schrikken. Het lijkt wel of er de laatste tijd steeds vaker spelers ‘bijna dood ervaringen’ of erger hebben op het voetbalveld. Dat hoop je toch écht niet mee te hoeven maken. Gelukkig lijkt de situatie van de onfortuinlijke Daan Gabriëls naar omstandigheden mee te vallen en ik denk dat dát de grootste winst van deze avond was.
Huizen bekert verder. Ik heb op dit moment nog geen idee waar, tegen wie en wanneer, maar daar zal ik ongetwijfeld binnenkort meer over kunnen berichten. Huizen is dus lekker op weg naar een ticket voor de grote KNVB-bekercompetitie waarin mogelijk aansprekende tegenstanders zouden kunnen wachten. We hebben allemaal de beelden nog vers op het netvlies van Hercules dat zelfs de profs van Ajax uitschakelde. In het niet al te verre verleden troffen wij als s.v. Huizen al FC Groningen, NAC en Jong Ajax voor de beker. Van een ‘Herculiaanse’ stunt kwam het helaas nog niet. Maar ‘Wat niet is kan nog komen,’ luidt het gezegde en het is dan ook zeker de moeite waard voor dat ticket te gaan.
Zaterdag wacht ons Hoogland voor de reguliere competitie. Huizen heeft wat goed te maken na de zeperd tegen nummer laatst Alphense Boys, dus ik reken op een getergd Huizen dat de Hooglanders met lege handen terug zal sturen naar sportpark Langenoord. Als Huizen nog wat wil in deze competitie, dan heeft het afgelopen zaterdag haar ‘krediet’ wel verspeeld. Om met voormalig KNVB BoBo Johan Lokhorst te spreken zal Huizen “…alles moeten zetten op het feit dat we vanaf nu iedere wedstrijd moeten winnen”… En daar moet zaterdag dus een begin mee worden gemaakt…
Onze harde kern dunt wat uit. Helaas is een aantal leden van die kern ons de afgelopen maanden ontvallen. Zaak dus om als Huizenfans zaterdag achter de ploeg te gaan staan en ze naar een klinkende overwinning te supporten! Eén voor allen?...

Ron Tuijnman

Op- en aanmerkingen, aanvullingen en correcties als altijd van harte welkom via ron apenstaartje rtpsoftware punt NL