4 - 0

s.v. Huizen

IJsselmeervogels

Een voetbalvrij weekend voor de deur en om dus toch het ritme erin te houden treden we donderdagavond aan tegen IJsselmeervogels dat de tweede plek inneemt in de derde divisie na een akelige 0 – 3 thuisnederlaag tegen de koploper Volendam.
Het voelt vertrouwd daar op de Westmaat. Niet zo heel lang geleden waren onze ploegen reguliere tegenstanders, maar ook bezocht ik er mening wedstrijd van onze wederzijdse beloften.
Het is druk op de parkeerplaats en ik moet flink zoeken voor ik een plekje heb gevonden. Buurman Spakenburg oefent namelijk tegen bekerstunter Hercules en dat trekt akelig veel publiek blijkbaar.
In het wedstrijdsecretariaat van ‘de rooien’ houdt de temperatuur gelijke tred met de sfeer van de ontvangst: warm en hartelijk en als altijd koffie mét gevulde koek! De lijsten met namen en rugnummers worden me via teammanager Lammert van Diermen enthousiast ter hand gesteld en dat maakt het werken een stuk eenvoudiger. Ook de oude nieuwe aanwinst van de IJsselmeervogels Danny van de Meiracker is van de partij. Logisch, Van de Meiracker zal zich toch weer even een beetje met zijn oude maten moeten voegen en zo’n oefenpot tegen een ploeg die een divisie lager speelt is daar voor een spits uiteraard de uitgelezen gelegenheid voor.
Voor veel Huizer selectiespelers is het ook bekend terrein: Thomas Kamstra, Sergio Kozjak en Adil Haian hebben de IJsselmeerkleuren gedragen. Het is dan ook voor hen een weerzien met oude bekenden.
Vijf keurige schrijftafeltjes op een rijtje voor de pers daar in dat ‘stadion’, menig KKD-club zou jaloers op zo’n accommodatie zijn. Hoog en droog, prachtig scorebord aan, muziekje door de speakers, zelfs een heuse ‘omrooper’: ambiance zat, maar helaas weinig toeschouwers die de koude nattigheid hebben getrotseerd om dit evenement bij te wonen.
Bij Huizen ontbreken Helms en de gebroeders Lamme om verschillende redenen. En dat zijn toch wel aderlatingen als je tegen een ploeg als IJsselmeervogels speelt…

Brutaal

Van enig ontzag voor ‘de rooien’ is geen sprake in deze openingsfase. Huizen combineert lekker en zoekt zelfs brutaal de aanval. Al na twee minuten brengt zo’n vlotte combinatie de bal bij Justen Kuiper die de bal echter niet lekker meekrijgt.
Dan vergist Tijmen Bakker zich even in de kleur als hij de bal een linie terug wil spelen. Het leidt tot een doorbraak en tot Tijmens opluchting tot een buitenspelsituatie. Maar de manier waarop IJsselmeervogels van deze slordigheid profiteerde was een waarschuwing die Huizen niet in de wind mocht slaan!
Opnieuw Justen Kuiper in actie na een schitterende pass van Theo Visser die duidelijk weer op de weg terug is. De voorzet van Justen is scherp en strak, maar de IJsselmeervogelsdefensie alert en de voorzet wordt afgevangen voor een Huizer schoen er de openingstreffer van kon maken.
De eerste corner is ook voor Huizen. Bij de tweede paal moet IJsselmeervogels er opnieuw een corner van maken. Weer komt de bal voor, wordt weggewerkt en dan weet Huizen de rebound helaas niet te benutten.
Ook een corner aan de andere kant. Jim Hulleman brengt de bal perfect voor en Thomas Beekman zet er het hoofd goed tegenaan. Helaas voor Beekman wist hij er net niet de juiste richting aan te geven en Huizen kan weer opgelucht adem halen. Maar het was wel weer even een speldenprikje van een efficiënt spelend IJsselmeervogels. Waarschuwing twee, zullen we maar zeggen…

Ai!…

We zijn nu een goed kwartier onderweg en de Spakenburgers hebben die Huizer kat nu wel uit de boom gekeken. Sergae Kogeldans (weer ouderwets op dreef) moet tot twee keer aan toe handelend optreden op gevaarlijke inzetten. Doelman Pabon stond weliswaar achter hem klaar om in te grijpen, maar met deze gevaarlijke schuivers moet je altijd maar afwachten of je doelman de bal wel tijdig aanziet komen. Safety-first dus voor Sergae die Huizen nog even in de race houdt.
Dan een foute breedtepass, even een aarzeling voor wie die nou bestemd is en Van de Meiracker krijgt de bal buiten de zestien voor de voeten. En dan wordt in een flits duidelijk waarom IJsselmeervogels deze kanjer weer schielings binnenboord heeft getrokken: als een granaat schroeit de bal het net in de kruising achter de volstrekt kansloze Pabon en kijkt Huizen tegen een 1 – 0 achterstand aan… En dat is toch even slikken als je zojuist zelf toch eigenlijk nog dacht dat je aardig in de wedstrijd zat…
Kort na die geweldige treffer lijkt Huizen al weer op gelijke hoogte te gaan komen als Theo Visser een van zijn befaamde pegels afvuurt. De afstand is wat groot en dat biedt doelman Julian Prinsen de gelegenheid zijn kunnen te tonen: stijlvol ranselt hij de bal uit de hoek. De corner is een schrale troost voor Huizen – zeker als de bal voorkomt en simpel geruimd wordt.
Opnieuw lijkt Huizen heel even op gelijke hoogte te komen als Frank van den Bosch de doorstotende Sergio Kozjak bereikt. Net te laat, want de vlag gaat omhoog als Kozjak de bal perfect voor Justen Kuiper legt die koeltjes binnen tikt. Helaas dus, opnieuw geen gelijkmaker voor Huizen. Zoals zo vaak zou Huizen vanavond gewoon teveel kansen nodig hebben om tot een doelpunt te komen. En zoveel kansen krijg je tegen dit IJsselmeervogels nou eenmaal niet…

Blessure

Het zou een van de laatste acties van Frank van den Bosch blijken, want kort daarna raakt hij in een an sich onschuldig duel geblesseerd. Verzorging mag niet baten en uiteraard wordt er in een oefenwedstrijd geen enkel risico genomen en Frank mag gaan douchen. Hij wordt vervangen door Hidde van der Veldt. Ook Tijmen Bakker moet terug op de bank, want ook Robin Creebsburg mag weer eens wat minuten in Huizen 1 gaan maken.
Inmiddels lijkt IJsselmeervogels aan een soort eenrichtingsverkeer te zijn begonnen. Het verschil in kwaliteit wordt nu echt wel duidelijk zichtbaar. Van dichtbij weet Jesse Schuurman een voorzet van Daniel van Son de juiste richting niet mee te geven en Huizen ontsnapt daarmee aan een tweede treffer. Huizen spartelt wel, maar het mist voorin de klasse om van de kleine kansjes te profiteren. Zo’n kansje is daar bijvoorbeeld in de zevenendertigste minuut als een gekraakt schot van Justen Kuiper de inleiding vormt voor een vrije trap die vervolgens tot een scrimmage voor doelman Prinsen. Prinsen weet de bal met alle moeite uit de uiterste hoek te tippen, hetgeen opnieuw tot een scrimmage leidt. De bal gaat omhoog en hoewel Huizen met man en macht tracht de bal achter Prinsen te werken is het toch de doelman die uiteindelijk de bal wegvangt en zo opnieuw een Huizer treffer weet te voorkomen.
Een lange bal van Giomaro Pocornie (een talent uit de IJsselmeervogels Onder18) op Niels Butter lijkt dan door Joshua Lo-Asioe te worden onderschept. Dat gaat jammerlijk mis en met de halve trap passeert hij zijn eigen doelman Pabon. Vol afgrijzen zien we de bal tergend richting tweede paal rollen. Maar Huizen heeft geluk de bal rolt centimeters voor de paal langs naast.

Rust

En dus mag Huizen zich gelukkig prijzen dat het ‘slechts’ 1 – 0 staat met rust. Na een brutaal begin waarin het verschil in divisie niet echt zichtbaar was, werd dat verschil gaandeweg deze aantrekkelijke eerste helft toch steeds nadrukkelijker zichtbaar. De fantastische uithaal van Van de Meiracker was daar de voornaamste exponent van.
Na rust zullen beide coaches weer de nodige wijzigingen aan gaan brengen in hun formaties en met enige opluchting constateer ik dat die sluwe Van de Meiracker niet meer voor de tweede helft op de rol staat. Bij Huizen werd er ook al druk warm gelopen langs de lijn.

Wennen

En inderdaad hebben er de nodige wisselingen plaatsgevonden. En dat is duidelijk even wennen in het veld. Niet alleen zijn er nieuwe mensen binnen de lijnen gekomen, ook zijn er wat posities gewisseld. Zo zie ik bijvoorbeeld Sergio Kozjak nu op het middenveld opereren. En dat betekent dat er veel fout gaat in de communicatie en combinaties.
Dat leidt tot de tweede treffer van de Vogels als een snelle combinatie van Thomas Beekman en Niels Butter Jordy Ruizendaal in stelling brengen. De uithaal doet weer denken aan die van Van de Meiracker die de openingstreffer betekende en opnieuw slaat de bal als een granaat achter de kansloze Kay Rademaker. 2 - 0 En een afstraffing dreigt.
Toch blijft Huizen knokken voor wat het waard is. Eerst is daar de gedreven spelende Thomas Kamstra die een snerpend schot rakelings over de goal van nu doelman Jahmani Eisden pegelt. Dat had een beter lot verdiend! Ook Timo Vos haalt eens flink uit en produceert een schuiver in kansrijke positie die echter ook de weg naar het doelvlak niet wist te vinden. Naast dus, en opnieuw geen treffer voor Huizen waar dit wel degelijk een optie was geweest.
Dat het niet allemaal goud is dat er bij IJsselmeervogels blinkt, blijkt wel uit de doelpoging van Gino Bosz. Ik denk dat ze op het hoofdveld van Spakenburg hebben moeten bukken voor die bal!

Minuutjes

Het gaat vooral om het maken van speelminuten voor de mannen van Klein. En dus wordt er op het hele uur weer een blik wissels open getrokken: Lars van der Wal mag zijn opwachting maken en Visser en Bakker worden opnieuw de wei in gestuurd. Nathaniël Johnson, Sebastian van Kammen en smaakmaker Justen Kuiper mogen de warme douches gaan opzoeken.
IJsselmeervogels weet dat het de buit wel binnen heeft en neemt wat gas terug. Huizen ontbreekt het echter aan de kwaliteit om voorin nog een vuist te kunnen maken. De mannen voelen ook wel aan dat deze wedstrijd qua resultaat wel gelopen is. In d zeventigste minuut glijdt de ijverige Thomas Kamstra nog aan een scherpe voorzet van Sergae Kogeldans voorbij. Het scheelt centimeters…
Kay Rademaker pakt nog een vlammend schot van Niels Butter uit de hoek en na een fraaie aanname van Hidde van der Veldt gaat diens voorzet echter net achter Kamstra en Kozjak langs.
Nogmaals scoort IJsselmeervogels als een inzet half geblokt wordt en de inlopende Beekman een makkelijke 3 – 0.

Geflatteerd

De wedstrijd is gespeeld. Kozjak trekt er desondanks nog maar eens tussenuit. Hij kijkt, kijkt en kijkt nogmaals of er mensen mee zijn gekomen. Dan komt de scherpe voorzet en weet Beekman de bal alsnog corner te werken. Ook dit had een beter lot verdiend, maar dat moet je dan wél afdwingen…
Dan steelt doelman Kay Rademaker even de show door een diepe bal te onderscheppen, twee man te passeren en de bal nog keurig op Sergae Kogeldans te spelen – als had ik wel het gevoel dat dat laatste meer geluk dan wijsheid was, maar dat dondert niet… Het is meteen de opmaat voor een knappe uitval van Huizen: kogel zet met een lepe pass Kamstra alleen voor doelman Eisden. De bal is echter net een tikkeltje te scherp en daardoor komt Kamstra te dicht op doelman Eisden te staan en kan de doelman de inzet alsnog pareren…
We zitten al in de slotminuten als de bal ineens zomaar voor de voeten van Basil Camara valt. Onze defensie kijkt passief toe hoe Camara uithaalt en de 4 – 0 achter de kansloze Rademaker knalt. Even vermoed ik iets van een overtreding of zo gelet op de gelaten houding van onze laatste lijn, maar de arbiter van dienst wijst naar het midden en er was dus kennelijk niets mis met de goal, behalve dan wellicht dat deze goal net iets teveel van het goede was. 4 – 0 kwam op mij lichtelijk geflatteerd over. 3 – 0 kon ik nog mee leven, maar met deze goal deed Huizen zich toch wel wat tekort…

Arnold Klein

Ik zag een brutaal Huizen aan de wedstrijd beginnen. Daarna werd het verschil toch wel duidelijk, al vind ik de 4 – 0 toch wel wat geflatteerd…” leg ik Arnold Klein na afloop voor.
“Laat ik het zo zeggen dat we vanuit de opbouw steeds goed speelden, maar we waren te weinig daadkrachtig voorin. Het grote verschil zat ‘m voor mijn gevoel in de verhouding kansen– en rendementsverhouding. We streefden ernaar bepaalde posities in de opbouw goed te bezetten en dat lukte goed, alleen het vervolg ontbrak. Met de bal tussen de linies in moet je doordraaien of moet je ‘m kunnen kaatsen om diepte te kunnen brengen en dat heb ik dus gewoon te weinig gezien. En als het dan al een keer lukte, dan moet je gewoon beter positie kiezen voor de goal… We hebben zeker ook een aantal kansen gehad om te scoren, maar dan zie je gewoon het verschil hoe een Van de Meiracker hem inschiet of hoe wij dat proberen. Hij schiet hem hard en geplaatst in en wij niet geplaatst en zelfs niet eens hard… Dat is natuurlijk ook een beetje het verschil tussen de derde divisie en onze kwaliteiten. Dat we ons regelmatig onder de druk van IJsselmeervogels uit wisten te spelen, dat heeft met ons positiespel te maken, maar ja, dan zie je een Sergio Kozjak er fantastisch langs gaan en doet men voor de goal gewoon niks… Zij scoren wel uit degelijke situaties en wij dus niet, dat was het verschil.
Het belangrijkste voor ons was mensen weer wat minuutjes te laten maken. Dan kan het gebeuren dat je op sommige momenten wat sterker staat dan op andere momenten…”
Ik had ook de indruk dat je na rust ook mensen op andere posities neerzette…
“Ja, klopt. Ik had even wat meer spelers op de bank voor de voorste lijn. Als je die dan toch wilt laten spelen, dan moet je het een en ander verschuiven in het veld. Ook omdat ik drie afwezigen had in defensief opzicht (de gebroeders Lamme en Remco Helms, Red.) moest ik daar wat creatieve oplossingen voor zoeken. Zo’n Justen Kuiper wilde ik zien. Die zit er niet voor niets bij, dat houdt in dat je wat ‘brengt’. Ik wilde hem op meerdere posities zien functioneren, dus hij stond zowel links als rechts. Zeker nu Frank van den Bosch geblesseerd is uitgevallen moeten we toch even kijken hoe zich dat ontwikkelt.
Ja, ik vond het zeker een nuttige oefenwedstrijd. Sommige spelers hebben hier nog nooit gespeeld, dus ik denk dat het voor hen ook een leuke ervaring was. Leerzaam ook om eens te ervaren wat het verschil met de derde divisie en de ervaring daar is, het simpele effectieve voetbal dat ze doen, hoe ze een balverovering ook afmaken… Ik denk dat het ook wel weer duidelijk werd dat je niet zomaar even kampioen gaat worden of op derde divisie niveau mee kunt. Dan zie je toch nadrukkelijk dat we daarin gewoon nog tekort komen. Als je daar in mee wilt, dan zul je toch echt iets in de richting van het kaliber Van de Meiracker moeten gaan. Als je bijvoorbeeld een Ajax ziet, die hebben ook drie of vier van die toppers lopen. Wij moeten het echt hebben van ons positiespel. Maar vandaag werden nadrukkelijk de kernpunten waar wij als ploeg nog in tekort schieten blootgelegd…”

Apenstaartjes kijk op de zaak

Na afloop eet ik nog even snel een broodje bal en een patatje. Het is drukker in de IJsselmeervogelskantine voor deze doordeweekse oefenwedstrijd dan bij Huizen na menig competitiewedstrijd. En dat tekent toch het verschil tussen de Huizer en de Spakenburger gemeenschap. De samenhang en de beleving is daar gewoon veel sterker dan in ons forensendorp.
De nederlaag van Huizen was voorspelbaar. Mijn lieftallige echtgenote werkt samen met veel Spakenburgers en vroeg me de trainer Klein vooral op het hart te drukken dat ie wel moest winnen, omdat ze dat anders de hele dag zou moeten horen. Ik vrees dat die lieverd een zware werkdag tegemoet gaat.
De 4 – 0 doet geen recht aan het goede spel dat Huizen bij tijd en wijle op de mat wist te leggen, hoewel ik wel het gevoel kreeg dat IJsselmeervogels het na de 2 – 0 wel een beetje geloofde en zich freewheelend het tegenspartelende Huizen van het lijf hield.
De weg naar de derde divisie is nog lang. Hoewel we toch maar koploper Ajax met 3 – 0 terug naar De Toekomst stuurden, werd vandaag onomstotelijk duidelijk dat Huizen zich nog niet kan meten met de top van die derde divisie. Ik zeg met nadruk ‘de top’ want dat is het op de tweede plaats bivakkerende IJsselmeervogels natuurlijk. Een ploeg en een club die hongerig is naar aansluiting bij buurman Spakenburg dat momenteel fier aan kop gaat in de tweede divisie. Met alle respect: dit zijn gewoon geen clubs waarmee we ons kunnen en moeten meten. Ik memoreerde de beleving al die er binnen deze clubs voor een simpel oefenwedstrijdje bestaat, de betrokkenheid, de sponsoring, de beleving… Huizen heeft nog een weg te gaan. Binnen en vooral ook buiten het veld. Maar ik ben wel heel benieuwd hoe we ons verhouden tot de ‘mindere goden’ van de derde divisie. Ik heb toch de indruk dat we daar sportief iets dichter bij zitten dan we vandaag hebben menen te moeten constateren…
Dinsdag moeten we om acht uur thuis aantreden voor de beker tegen PVCV. Derde klasse D… Maar ‘kleintjes’ bestaan er niet meer in het voetbal. Ook dit soort ploegen blijken vaak taaie tegenstanders waar je je geen misstappen tegen kunt permitteren, dus uw aanwezigheid wordt zeker hogelijk gewaardeerd!

Ron Tuijnman

Op- en aanmerkingen, aanvullingen en correcties als altijd van harte welkom via ron apenstaartje rtpsoftware punt NL