Jesper

De jeugdopleiding van sv Huizen kent vele trainers die uren per week op het veld staan om onze jongens en meiden te ontwikkelen naar betere voetballers. In de editie Jeugdtrainers van sv Huizen vertellen wat meer over de trainers van de club.

In deze editie stellen wij u voor aan Jesper Brouwer, trainer/coach van de JO13-1. Dit is Jesper’s eerste seizoen als trainer bij sv Huizen. Jesper (38) woont samen met zijn partner Jamie in Huizen. Samen hebben zij 5 kinderen (allen jongens), waarvan 2 ook spelen in de jeugdopleiding.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Sinds anderhalf jaar hebben wij onze eigen steenhouwerij , het bedrijf waar ik werkte konden wij overnemen en deze kans hebben wij gepakt.
Wij maken in principe alles van marmer, graniet en composiet en specialiseren ons voornamelijk binnen het exclusieve interieurwerk en maatwerk Keukenbladen maar ook gevelbekleding , vensterbanken en dorpels behoren tot onze vaste bezigheden. Bij J2 Natuursteen hebben wij altijd de oplossing op maat.

Heb je zelf gevoetbald?

Ik ben begonnen in de F4 van Sv Huizen waar ik halverwege het seizoen aan de beurt was om te keepen en vervolgens nooit meer mee ben gestopt. Tot mijn twaalfde heb ik in alle selectie teams mogen keepen. Hierna verhuisde ik met mijn ouders naar Almere waar ik tot de A1 bij Waterwijk heb gespeeld. Vervolgens heb ik mij aangesloten bij AS’80 in de Zaterdag selectie, maar helaas maakte een scooter ongeluk vrij snel een einde aan het seizoen en zorgde dat ik ook niet meer op niveau actief kon zijn.
Na een aantal jaar heb ik nog lagere elftallen gekeept voor Buitenboys en De Zebra’s in Hilversum en veel zaalvoetbal binnen Almere.

Jesper

Jesper als keeper in de jeugdopleiding.

Hoe ben je in het trainersvak beland?

Door de loop der jaren had ik wel al het één en ander gedaan ter ondersteuning, maar pas toen mijn zoon ging voetballen en het team geen trainer had is het balletje echt gaan rollen. Het begon met alleen de training op dinsdag vanwege mijn werk, maar al snel bleek dat ik hier toch te fanatiek en gedreven voor was.  Al vrij snel wist overal bij te zijn en kon ik het team begeleiden onder de toenmalige hoofdtrainer Jeroen Baaij. Daar heb ik een hoop van mogen leren en mij nog verder heeft aangestoken om de jeugd te laten en leren voetballen.

Door omstandigheden bij de club ben ik het jaar erop al gevraagd als hoofdtrainer. Dat was wellicht sneller dan gedacht, maar wat wel dicht in de buurt van mijn karakter ligt en heb ik ook niet zo lang over hoeven nadenken.

Seizoenen hierna ben ik hier steeds verder in doorgegroeid en alles aan gedaan om mijzelf hierin te ontwikkelen wat ik ook nog dagelijks probeer te doen.

Ik probeer veel met meer ervaren trainers te sparren en van gedachten te wisselen en waar kan in de keuken mee te kijken van andere trainers.

Wat voor trainer ben jij?

Ik denk dat ik dicht bij mijn spelersgroep sta. Ik geloof in teamgeest en samenhang waarbij er meer besproken kan en moet worden dan alleen voetbal.  Thuissituatie of school zijn onderwerpen waarover ik regelmatig het gesprek over met ze aan ga.

Ondertussen vraag ik ook best veel van mijn team als het gaat over beleving, inzet en bezig zijn met wat wij willen in een seizoen.

Het besef moet er altijd zijn dat zij, ondanks dat ze uitgekozen zijn voor een selectieteam hiermee ook bevoorrecht zijn als het gaat om trainingsuren, faciliteiten en aantal wedstrijden/toernooien. Voor al deze extra mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen vraag ik dus ook een stukje discipline, inzet en voorbeeldgedrag terug.

Ik doe eigenlijk nooit iets zomaar en denk er misschien soms wel teveel over na. Ik voetbal altijd vanuit een plan en organisatie welke past bij de spelersgroep. Het liefst dominant en aanvallend voetbal oplevert waar het kan, maar dicht bijelkaar spelen en voor elkaar willen werken wanneer het moet.

Ik ben van mening dat spelers het beste ontwikkelen of uitvoeren wat je wil zien als ze ten eerste begrijpen wat je vraagt, maar daarnaast er zelf ook in geloven en er plezier uit halen om dit te bereiken.

Ik beoordeel of veroordeel spelers niet op resultaten op zaterdag, maar op het nakomen van afspraken welke wij met elkaar maken. Hoe beter dit lukt, hoe groter de kans op een positief resultaat. Daarnaast spreken wij maximaal drie focuspunten af waar we die week extra aandacht aan besteden en terug willen zien in zowel trainingen als wedstrijden.

Ik ben een trainer die zijn spelers stimuleert om fouten te maken als dit maar langs de intentie is van de afspraken. Nieuwe dingen zijn lastig of ongemakkelijk, dus de enige manier om dit eigen te maken is door vallen en opstaan.

Wat zou je de huizen jeugd willen meegeven?

Voetbal met plezier, maar durf jezelf ook uit te dagen. Voor elke speler is er een ander niveau waarop hij/zij zichzelf het beste kan ontwikkelen en op welk niveau dit is maakt helemaal niks uit.

Uiteindelijk is voetbal het mooiste spelletje ter wereld waar en hoe je dit ook speelt.

Ik hoop dat de Huizen jeugd massaal blijft voetballen/sporten, waar de jeugd steeds meer binnen blijft en ook steeds makkelijker lijkt af te zeggen. Ik hoop dat iedereen binnen zijn eigen team en niveau het belang blijft inzien van een aantal keer in teamverband per week buiten bezig zijn met en voor elkaar en dat dit ook door ouders en wellicht als vereniging gestimuleerd blijft of zelfs nog meer gestimuleerd wordt.

Hoe heb jij je eerste seizoen ervaren?

Er was een heleboel werk te verrichten met een leeftijdscategorie welke voor het eerst naar groot veld ging. Dit is een hele mooie uitdaging, maar kan niet zonder vallen of opstaan worden bereikt.

Ik ben vooral heel trots op de groep hoe zij zijn blijven geloven en vasthouden aan het plan en de ontwikkeling welke ze nu maken en hoe hecht het team is geworden.Wat vooral opvalt is de betrokkenheid van vrijwilligers en de organisatie binnen de club wat het werken zeker leuker/makkelijker maakt.

Ik geloof in de plannen en de visie van de club en ben blij dat ik hier onderdeel van mag uitmaken.