Zonder respect geen voetbal
    1 dec 2012
    zonder-respect-geen-voetbal

Aan die oproep hebben vele leden en vrijwilligers van onze club gehoor gegeven. Zaterdag 15 december j.l. waren ruim 100 mensen bijeen in de kantine van s.v. Huizen. Er werd nagedacht over een top 10 respectlijst en ideeën om de agressie in en buiten de lijnen te voorkomen. Na ontvangst door de voorzitter, gaf Harm Ouderkerk namens de scheids- en grensrechters een krachtige beschouwing over wat een gebeurtenis als Richard Niewenhuizen is overkomen, doet met een scheidsrechter. De vraag "Kan dit mij ook overkomen?" geeft toch wel een schrikeffect. Als scheidsrechter ga je altijd weer het veld in met de intentie een eerlijke wedstrijd te fluiten.

Vervolgens gaf Ruud Bontan, initiator van deze bijeenkomst, de aftrap om in deze bijeenkomst met elkaar oplossingen te bedenken, om die aan het bestuur voor te leggen. Hij gaf zelf de voorzet met het idee een top 10 respectlijst te maken, waaraan iedere bezoeker van ons voetbalterrein moet voldoen. Vervolgens is iedereen gevraagd om die top 10 invulling te geven en aanvullende ideeën in te brengen. Echt iedere aanwezige ging aan de slag en bedachten in groepjes zeer wezenlijke oplossingen.

Verschillende teams pakten dit samen met hun trainer/leider op en bedachten samen een top 10. Mooi was de uitspraak namens het 1e elftal dat zij zich bewust zijn dat ook zij het goede voorbeeld moeten geven en daar weer bij stil zullen staan. Afsluitend hield wethouder mevrouw Bakker-Klein een toespraak waarin ze aangaf dat het niet alleen een voetbalprobleem is, maar een maatschappelijk probleem. Initiatieven van sportverenigingen om een rol te spelen in het oplossen van dat probleem, juicht ze toe.

Alle ideeën en oplossingen die in de bijeenkomst zijn aangedragen worden binnenkort uitgewerkt. Deze zullen voorgelegd worden aan het bestuur en gecommuniceerd worden aan de leden en vrijwilligers.

Mocht u een bijdrage willen leveren aan het vervolg of meer informatie willen, kunt u contact opnemen met Gerlinde Podt via 06-10097822.

Alle aanwezigen bedankt voor jullie input!

Foto's Henk Heijnen.