zalmactie-en-vliegvissen-bij-businessclub-s-v-huizen

Op dinsdag 15 november kwamen de leden van de Businessclub Zuyderzee voor het laatst dit jaar bij elkaar op de Wolfskamer van s.v. Huizen. De avond stond in het teken van zalm. De ondernemers konden alvast de zalmen proeven die deel uitmaken van de zalmactie die ook dit jaar wordt georganiseerd om geld bijeen te brengen voor de selectie van sv Huizen. Ook vertelde Henk van Bork overzijn bijzondere hobby: zalmen vangen met vliegvissen.

Als de ondernemers na 18:30 uur binnendruppelen in het businesshome van s.v. Huizen, legt Grietje Drooger van Grietje Drooger Catering Huizen de laatste hand aan het buffet met Hollandse kost. Maar voordat de 50 ondernemers met hun borden langslopen, nodigt Hannie Boor hen uit een prikkertje zalm te proeven. Hannie Boor staat samen met Gerrit van As bij een tafel waar diverse zalmpakketten uitgestald staan. Gerookte Noorse zalm, gerookte wilde zalm en palingfilet, maar ook mooi samengestelde pakketten met een of twee flessen bijpassende witte wijn. Voor de ondernemers een perfect cadeau om medewerkers en relaties in december te bedanken voor hun inzet en vertrouwen het afgelopen jaar.

Bijna 11.000 euro
    De zalmpakketten zijn onderdeel van de zalmactie die s.v. Huizen elk jaar met groot succes organiseert. Vorig jaar bracht de zalmactie netto bijna 11.000 euro op voor de clubkas van s.v. Huizen. Hannie Boor, Gerrit van As en tegenwoordig ook Jorian van As zijn de laatste maanden van het jaar druk bezig om de pakketten samen te stellen, vis en wijn in te kopen, ze aan de man te brengen en in december uit te leveren en rond te brengen. De gehele nettowinst gaat naar de club. Hannie Boor: ‘In 2009 zijn we begonnen met de zalmactie en elke jaar wordt de opbrengst groter. Er zijn bedrijven die rond de 250 pakketten bestellen, maar ook particulieren die alleen een pakketje palingfilet willen, nodigen we van harte uit aan de actie mee te doen.’

Goedgevulde portemonnee
    Na de smakelijke boerenkool en zuurkool van Grietje Drooger krijgt Henk van Bork uit Blaricum het woord. Hij schreef tientallen artikelen in diverse vistijdschriften in binnen- en buitenland en is instructeur van de Vliegvisschool. Uit zijn verhaal blijkt al gauw dat vliegvissen geen huis-tuin-en keukenhobby is. De geschiedenis van vliegvissen gaat eeuwen terug, er komt kennis en techniek bij kijken en een goedgevulde portemonnee is ook wel handig. De ware vliegvisser maakt vaak speciale reizen naar het buitenland om op de mooiste plekken de vis te vangen met ‘vliegend aas’. De vliegvisser maakt gebruik van ‘imitatievliegen’. Dit zijn met de hand gemaakte kunstvliegen die bestaan uit veren en haar van verschillende dieren en bijvoorbeeld kralen en spiegeltjes. De kunst is om deze zo aan de haak te binden dat ze lijken op de echte vliegen waar de vis graag naar hapt.
    ‘Soms reis je naar het buitenland, huur je een stuk rivier af en vang je een week niets’, zegt Henk van Bork, die ook een boek schreef over het maken van zalmvliegen. ‘Toch is het mooi in de natuur te zijn, maar het allermooiste van deze hobby vind ik het máken van de vliegen. Soms ben ik voor één kunstvlieg vier uur ingespannen bezig, ik vind het heerlijk om hiermee bezig te zijn.’

In levende lijve
    Na zijn verhaal kunnen de ondernemers vliegen die Henk van Bork gemaakt heeft, ‘in levende lijve’ bewonderen. Ze ogen als echte kunstwerkjes. Geen wonder dat zalmen daarin geïnteresseerd zijn.

Meedoen aan de zalmactie? Kijk op de website van s.v. Huizen en klik op de homepage op de banner Zalmactie. Meer weten over Henk van Bork en vliegvissen? Kijk op www.henkvanbork.nl. Meer informatie over netwerkclub BC Zuyderzee vindt u op www.bczuyderzee.nl.

Ben Tekstschrijver
    www.bentekstschrijver.nl