https://www.svhuizen.nl/wilskrachtig-huizen-laat-katwijk-op-valreep-ontsnappen/n3487c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Lang leek Huizen op zijn tweede overwinning in deze oefencampagne af te stevenen. In de dying seconds sleepten de Katwijkers echter toch nog de gelijkmaker uit het vuur...
  wilskrachtig-huizen-laat-katwijk-op-valreep-ontsnappen

  Opstelling
  Stevig op de pedalen tegen de straffe wind in naar de Wolfskamer voor de oefenwedstrijd tegen Katwijk uit de gelijknamige vissersplaats. Een ploeg die we al vele jaren niet meer in competitieverband zijn tegengekomen en die tegenwoordig uitkomt in de tweede divisie. Huizen maakt het zich dus niet bepaald gemakkelijk in deze oefencampagne. En gelet op de resultaten van de afgelopen drie wedstrijden - met als absoluut dieptepunt de wedstrijd tegen Urk - ben ik er dan ook niet echt gerust op. En ik ben toch eigenlijk wel weer eens toe aan een vreugdedansje, want die zure verhalen over nederlagen vallen me toch wel zwaar.
  In de bestuurskamer tref ik in eerste instantie alleen Koos Droger, die daar zo ongeveer lijkt te wonen, maar al vlot krijgen we gezelschap van een aantal ouwe getrouwen. Van Katwijk echter nog geen spoor en ik hoop toch altijd op een lijstje met namen en rugnummers.
  Dan verschijnen de heren van Katwijk en ondanks vriendelijke toezeggingen blijft het lijstje toch uit. Op het veld blijkt dat het Katwijk-trainer Dick Schreuder is die roet in mijn eten gooit en geen namen wil leveren. Hij wil deze oefenwedstrijd liever ‘anoniem’ spelen aangezien volgende week de competitie voor de Katwijkers al begint met een wedstrijd tegen TEC en Schreuder wil TEC op deze manier dus nog even in het ongewisse laten over opstellingen en tactiek van Katwijk. Uiteraard heb ik dat verzoek gerespecteerd. U zult dan ook in dit verslag geen andere namen van de Katwijkers tegenkomen dan die van Schreuder. Overigens trof ik op de site van Katwijk zelf dan weer wél namen aan in het Twitterreport. Maar een man een man, een woord een woord, en ik heb Schreuder nu eenmaal beloofd geen namen te noemen.

  Krachtsverhoudingen
  Vanaf de voor een oefenwedstrijd toch aardig gevulde tribune met ook de nodige Katwijkers aan boord zie ik hoe de krachtsverhoudingen al snel duidelijk worden: Katwijk dringt aan en Huizen loert op de counter en tracht zich gedisciplineerd de Katwijkers van het lijf te houden. De eerste corner is dan ook voor de bezoekers. De bal komt voor en Huizen weet het gevaar rustig te pareren.
  Even later mag Katwijk een vrije schop nemen en de Katwijker aanvoerder een goede kopkans krijgt. Hij wordt echter goed gehinderd door meespringende verdedigers en de bal verdwijnt aan de voor Huizers goede kant van de paal.
  Dan een spijkerharde overtreding van Aron Klaassen die zijn tackle te laat inzet. Terechte verontwaardiging bij de Katwijkers, maar scheidsrechter Bax wuift het weg en laat het bij een vrije trap. De Katwijker website heeft het dan ook over ‘de botte bijl’ en daar kan ik me wat bij voorstellen. IK weet dat Aron niet dát type voetballer is dat dat soort overtredingen bewust maakt, maar die wetenschap hebben onze bezoekers uiteraard niet. De spelers onderling sluiten overigens al vlot weer vrede.

  Kansen
  Ondanks het optisch overwicht voor onze gasten heeft doelman Rijnvis zich nog niet bovenmatig hoeven inspannen. Huizen verdedigt gedisciplineerd en het lijkt achterin ‘goed te staan’. De duels gaat Huizen stevig aan en ik zie hoe ook Joey Papamelodias er aan de middenlijn een keer fair, maar wel stevig en niets ontziend in kleunt. Hij wordt kort daarop echter wel geklopt en we zien tot onze opluchting dat de doorgebroken Katwijker hard in het zijnet schiet.
  Aanvallend komt Huizen te weinig aan de eigen opbouw toe. Het ‘weg-is-weg’-principe laat weinig ruimte voor fraaie opbouw. Voorin lopen drie snelle spitsen en vooral Thomas Malolepszy weet zich met zijn rushes te onderscheiden. Hij krijgt echter wat te weinig aansluiting bij zijn demarrages om écht gevaarlijk te kunnen worden.
  Dan wordt er achterin toch en slippertje gemaakt en Papamelodias moet corrigeren. Bij zijn sliding raakt hij de bal wellicht even met de hand en heel de Katwijk aanhang twijfelt even aan het gezichtsvermogen van scheidsrechter Bax. Van ‘bewust’ hands was echter geen sprake en de beslissing om door te laten spelen was dan ook volkomen terecht.
  Na luttele omzwervingen belandt de bal dan bij Quincy van Waveren die een afgemeten voorzet aflevert waarop Thomas Malolepszy goed anticipeert: met het puntje van zijn teen volleert hij de bal in de uiterste hoek en geheel tegen alle verhoudingen in komt Huizen op een 1-0 voorsprong!

  Dubbele pret
  Weer eens een keer op voorsprong komen en nog wel tegen alle verhoudingen in is een even heerlijke als ongekende luxe voor Huizen en door het uitblijven van echte uitgespeelde kansen voor onze gasten smaakt het lekker en vertrouwd.
  Schreuder wisselt dan een heel regiment spelers tegelijk. Even wordt het veld overstroomd met oranjerode shirtjes en lijkt het wel een invasie van rode bosmieren. Even goed tellen en ja hoor uiteindelijk staan er toch weer gewoon elf in het veld.
  Dan wordt er weer even wat geknoeid achterin en de bal komt zomaar voor de voeten van een Katwijker die een leeg goal voor zich lijkt te hebben en de bal maar voor het inschuiven heeft. Rijnvis is echter niet van plan te capituleren en als hij snel weer naar zijn doel sprint is hij nog net op tijd om de bal heel kalmpjes met de voet weg te spelen. Maar ik hoorde op de tribune zijn hart in zijn keel bonzen!
  Kort daarop dringt Katwijk op nieuw aan en nu verdwijnt een knappe kopbal rakelings over onze deklat. Huizen wankelt, maar houdt het vooralsnog droog daar achterin…
  Dan zien we kort voor rust een snelle uitval. De ijverige Önal laat de bal slim lopen als hij deze in buitenspelpositie dreigt te gaan krijgen. De bal schiet dan vervolgens door naar de mee opgestoomde Malolepszy die goed doorzet en de bal achter de Katwijk-doelman op de paal schiet. De kans lijkt verkeken, maar dan is daar die dekselse Murat Önal die, zoals het een klassespits betaamt, de bal alsnog onder de uitvallende Katwijk-doelman doorprikt. Scherp, trefzeker en voor de tweede keer in vier wedstrijden een echte ‘spitsengoal’. Heerlijk!
  Én dus gewoon 2-0 voor tegen een ploeg die twee klassen hoger speelt dan onze equipe! Natuurlijk is dat geflatteerd, natuurlijk is dat tegen de verhouding in, natuurlijk is dat een vertekend beeld, maar wat IS het effe lekker, wat geeft dat de Huizer burger weer even wat moed!

  Rust
  In de laatste minuten tot de rust zien we nog een fraai stukje voetbal van de Katwijker nummer zeven die met fraaie bewegingen drie man op het middenveld het bos in stuurt. Een genot om naar te kijken! Even later een doorbraak en een voorzet die bij de eerste paal maar ternauwernood gemist werd door de instormende Katwijkspits en scheidsrechter Bax die opnieuw tegen alle protesten in geen strafschop ziet in een tuimelpartij in ons strafschopgebied. Een terechte beslissing in mijn ogen, maar daar zit dan ook een groen-geel brilletje voor.
  En zo gaan we dus de rust in met een riante 2-0 voorsprong. Zoals gesteld wat geflatteerd, want het was Katwijk dat deze eerste helft toch vooral de overhand had en aandrong. Overigens dus zonder dat doelman Rijnvis echt van hoek tot hoek hoefde te gaan.
  Huizen, dat voor mijn gevoel zo ongeveer wel in de beoogde formatie voetbalde, hield dus netjes stand waarbij kleine uitglijertjes netjes en saamhorig werden gladgestreken. Voorin een hoofdrol voor Thomas Malolepszy die een goal maakte en een tweede voorbereidde.
  Ik hoop eigenlijk dat Huizen met deze formatie ook de tweede helft door zal gaan. Het voelt lekker, het voelt goed. Ik zie echter Erik Assink druk in gesprek met de zes reservespelers en we moeten dus maar afwachten hoe we die tweede helft zullen gaan beginnen.

  Tweede helft
  Als de spelers weer het veld op komen zie ik dat Joey Papamelodias wat moeizaam oefeningen doet. Dan snelt hij naar de bank en ik zie hoe Lucas Pelgrum van shirt wisselt en zich klaar gaat maken om in te vallen. Joey begint echter wel gewoon aan deze tweede helft waarin doelman Rijnvis meteen vol aan de bak moet als hij eerst één-op-één op de proef wordt gesteld en als overwinnaar uit de strijd komt en vervolgens de rebound ook nog over de lat weet te tippen. Het is eigenlijk de eerste keer dat onze doelman zijn klasse moet etaleren. De corner die dat oplevert wordt goed voorgezet en Papamelodias moet de bal van de lijn halen als deze goed wordt ingekopt. Dat was dus even een benauwde opening voor Huizen!
  Dan pakt Huizen de gedisciplineerde draad van voor de rust weer op en zien we eerst met een fraaie combinatie tussen Önal en Van Waveren en later een soepele combinatie tussen Papamelodias, Malolepszy en Önal weer even een combinerend Huizen dat wel degelijk meer kan dan alleen maar tegenhouden.
  En weer begint een heel regiment Katwijkers aan een warming-up…
  Joey Papamelodias verhindert een doelpoging bij een doorbraak, waarna de corner zorgvuldig wordt geruimd door onze defensie.
  Een dik uur gespeeld en dan verschijnt Katwijker nummer negen voor Rijnvis. Hij besluit tot een hoogstandje en ziet tot algehele hilariteit hoe zijn pirouette in een knullige achterbal eindigt. Maar de doorbraak op zich was natuurlijk wel even een signaaltje.
  Dan grijpt Assink in en haalt Desmond Mensen naar de kant voor Nino van Jaarsveld. Danny Benning verhuist naar rechts en Van Jaarsveld komt op de linkerflank te spelen.
  De hardwerkende Aron Klaassen herovert dan knap de bal op het middenveld en lijkt Önal weg te sturen. Deze gaat echter in de mangel en ook hier ziet scheidsrechter Bax dus geen overtreding in.
  Wissels
  Nadat Schreuder opnieuw zijn halve ploeg heeft vervangen maakt een blessure bij Rene Troost de wissel Hidde van der Veldt voor Murat Önal mogelijk.
  Een vrije schop van Lucas Pelgrum draait dan geweldig in en hoewel de Huizer spitsen er niet bij kunnen heeft de Katwijker doelman er nog knap veel moeite mee. Dan toch een doorbraak door het centrum en Katwijker nummer zeven schuift de bal keurig in de verre hoek en brengt daarmee de aansluitingstreffer op het scorebord: 2-1.
  Een dompertje en voor me wordt al gemompeld dat we het nog zwaar zullen krijgen om deze overwinning alsnog veilig te stellen. Er is nog een klein kwartier te gaan en Katwijk zal toch de competitie niet in willen gaan met een nederlaag nog vers in het geheugen.
  Nog tien minuten zijn er te gaan als ook Thomas Malolepszy naar de kant wordt gehaald en Kevin Smit zijn opwachting mag maken.
  En Katwijk zet inderdaad nog maar eens aan. Een snelle aanval en de bal gaat fraai over de ‘hele’. Het schot van afstand wordt goed gepakt door doelman Rijnvis die zijn draai in het Huizer doel toch al aardig gevonden lijkt te hebben.
  De Katwijker druk mondt dan uit in een corner die goed uit de doelmond wordt gehaald. Als arbiter Bax dan Danny Benning de inworp meegeeft tegen de zin van de Katwijkers, is hij toch genoodzaakt de wat al te nadrukkelijk protesterende aanvoerder van de bezoekers geel te geven.
  Dan een diepe bal waar behalve Quincy van Waveren niemand in gelooft – zelfs de verdediger van Katwijk niet die vrij nonchalant denkt te kunnen uitverdedigen. Quincy ontfutselt hem knap de bal, maar staat dan moederziel alleen in de hoek van het veld en moet wachten op aansluiting. Dat kost dan teveel tijd om nog tot een doelgerichte voortzetting te kunnen komen en de mogelijkheid gaat helaas verloren.
  Nog twee minuten te gaan volgens de klok en Benning ontzet met een ferme trap de benauwde Huizer veste. Katwijk voert de druk nog verder op en na een pegel in het zijnet weet Huizen de bal maar niet uit de eigen zestien te krijgen. Dan, als de negentig al lang en breed op het scorebord staat, besluit arbiter Bax dan uiteindelijk toch tot een penalty als een Katwijker wat onzeker ter been is in ons strafschopgebied. Het kleine duwtje is dan genoeg om ons Heugaveldtje eens van dichtbij te bekijken. De Katwijker aanvoerder laat zich dit buitenkansje niet ontgaan en jaagt de bal via de vingertoppen van Rijnvis alsnog naar de gelijkmaker: 2-2.
  Voor de vorm laat Bax nog even aftrappen, waarna Huizen dan toch nog met een beetje ‘Katterig’ gevoel de kleedkamer opzoekt…

  Erik Assink
  “Ik heb negenentachtig minuten gedacht dat ik je nou eindelijk eens kon feliciteren,” open ik het interview.
  “Ja, het is een beetje een sneu gelijk spel, al denk ik wel dat het een reëel beeld van de wedstrijd was: Katwijk verdiende eigenlijk niet om te verliezen. De manier waarop we dan uiteindelijk toch twee goals incasseren had heel veel te maken met de noodzakelijke wisselingen die ik moest toepassen. Katwijk traint al weer een paar weken langer en hebben een wat beter ingespeelde ploeg dan wij en ze zitten niet voor niks twee klassen hoger. Het was bij ons een beetje ‘op’, we ontbeerden in de slotfase de kracht om de bal nog in de ploeg te houden, verschillende spelers zaten er echt doorheen, dus dan kom je onder druk te staan. En dat betekent in de praktijk gewoon wachten tot de bal een keer goed valt voor je tegenstander. Dat had al eerder kunnen zijn met die kopbal. Ze verschenen met veel mensen voor de goal en we hebben ze lang kunnen tegenhouden. Dan gaan we tenslotte toch een beetje nat op twee sneue momenten. We hadden makkelijk in kunnen grijpen bij de 2-1 – dat was een onnodige goal – en de tweede was een lichte overtreding, een klein duwtje in de rug.
  Maar goed, ook tegen deze tweede divisionist hebben we niet zo bar veel weggegeven en hebben we met een voorbeeldige inzet gespeeld. Dat vind ik overigens ‘normaal’ en niet ‘bijzonder’, maar dat terzijde. Ook de instelling was gewoon goed voor elkaar, niks mis mee. En eigenlijk maken we van anderhalve kans twee goals. En we hadden er zelfs misschien nog wel een derde bij kunnen  maken als we echt helemaal alert waren geweest.
  Wij hebben een wat smallere selectie dan Katwijk. Als wij een basisspeler moeten wisselen, dan worden we er over het algemeen niet sterker op. Maar we moeten gewoon roeien met de riemen die we hebben en vandaag hebben we voor mijn gevoel toch een aardige wedstrijd geroeid!
  In de rust nam ik de wissels even apart om ze ook te vertellen wat ik in de rust tegen de anderen had gezegd: wat er verdedigend nog aan mankeerde, hoe we opbouwend soms wat teveel risico namen, spitsen die te laat terugkeren en daardoor buitenspel worden gegeven, dat soort dingen.
  Ik heb nu wel in grote lijnen in mijn hoofd hoe ik wil gaan spelen. Ik moet het daar nog met Piet Honing en Bert Brons over hebben, maar in grote lijnen zie ik het plaatje wel voor me. Op een paar posities ben ik er nog niet helemaal uit en moeten de spelers me nog overtuigen van mijn keuzes. En dat weten die jongens ook: ik gebruik geen woord Frans in de kleedkamer! Dus dat is bij die jongens ook helder.
  We zijn nu weer een weekje verder en je ziet de dingen die we in de trainingen aan het oppakken zijn nu ook wat meer in de wedstrijd terugkomen. Dus ik ben zeker niet ontevreden over vandaag…”

  Murat Önal
  Onze nieuwe aanvalsleider liet met zijn inmiddels twee goals in vier wedstrijden zien een neusje voor de goal te hebben. Echte spitsengoals, vandaar dat ik hem na afloop even apart nam.
  “Dat zou kunnen, ja,” antwoordt hij bescheiden als ik hem complimenteer met zijn 1-op-2 gemiddelde. “Ik let er eigenlijk  niet meer zo op hoe ik ze maak, áls ik ze maar maak. Ik heb vorig jaar bij Lisse gespeeld, maar ik heb daar eigenlijk nooit echt veel voorzetten gehad. Ik ben veel geblesseerd geweest. Maar als ik een kans krijg, dan weet ik wel van mezelf dat ik kan scoren.
  Ja, ik herinner me ook die bal op de lat een paar wedstrijden geleden. Mijn aanname was eigenlijk niet goed waardoor die bal omhoog wipte en toen voelde ik gewoon dat ik moest schieten. En ik raakte hem wel lekker, ja…
  Bij Lisse begon ik ook voor het eerst te werken en daarbij moet ik veel lopen. Dat werd een beetje te zwaar voor me en het duurde een tijd voor mijn lichaam daar aan gewend was. Door die blessures werd ik ook wat te zwaar. Dat gaat snel als je niet echt kunt trainen. Nee, ik heb in de vakantie niet doorgetraind – daar zal ik heel eerlijk over zijn, maar ik ben nu wel weer op gewicht en ik ga er ook alles voor doen om dit seizoen fit te blijven.
  Vandaag zag ik ook dat we steeds meer ingespeeld raken en dat het de goede kant op gaat met de ploeg. Ik probeer de jongen jongens ook te coachen: je moet gewoon proberen te voetballen, wat te forceren, want als je het niet probeert lukt het zeker niet! Ik hoop dat ik dit seizoen belangrijk kan zijn voor de ploeg!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Helaas dus niet de overwinning waar we zo naar snakten, maar wel zonder meer een resultaat waar je met enige trots op terug kunt kijken als hoofdklasser. Na afloop lachte Katwijktrainer Schreuder een beetje als een boer met kiespijn dat ze TEC vandaag behoorlijk zand in de ogen hadden gestrooid. Ik help het ‘m hopen dat zijn ploeg beter kan dan ze vandaag hebben laten zien. Desondanks zette Huizen een uitstekende prestatie neer. De schoonheidsprijs zullen we er niet voor krijgen, maar mooi voetballen en onderuit geveegd worden is ook geen optie. Huizen speelde realistisch en degelijk tegen een sterkere tegenstander. Simpel en effectief en op luttele seconden na met een optimaal resultaat. Langzaam maar zeker begint Huizen ook de vorm aan te nemen van het Huizen dat we naar ik verwacht in de competitie zullen gaan zien. De bank is smal, maar Assink weigert om de jongens die er net buiten vallen al af te schrijven. Dat is een goede zaak, want ook dié spelers zullen we dit seizoen keihard nodig hebben. Afgaande op wat ik vandaag heb gezien ben ik inmiddels weer wat optimistischer dan de vorige weken, want het Huizen dat ik vandaag heb gezien dat kan zeker potten gaan breken in die hoofdklasse B!

  Opstelling Huizen:
  Kevin Rijnvis, Desmond Mensen (67. Nino van Jaarsveld), Wouter Vente, Joey Papamelodias (74. Lucas Pelgrum), Wouter Vente, Danny Benning, Renee Troost, Jordey Buitenhuis, Aron Klaassen, Quincy van Waveren, Murat Önal (75. Hidde van der Veldt), Thomas Malolepszy (79. Kevin Smit).

  Scoreverloop:
  30. Thomas Malolepszy 1-0
  37. Murat Önal 2-0
  77. Anoniem 2-1
  90+1. Anoniem 2-2

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie