Voorbeschouwing Volendam - Huizen
    13 nov 2013
    Kan Huizen de stijgende lijn van de afgelopen wedstrijden voortzetten? Dat is de vraag voorafgaand aan de uitwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Volendam.
    voorbeschouwing-volendam-huizen

Want zo is zeker: het loopt de laatste wedstrijden qua resultaat gesmeerd bij Huizen. Voetballend kan het natuurlijk altijd beter, maar de ploeg lijkt eindelijk de juiste balans te hebben gevonden. Verschillende spelers hebben het juiste ritme te pakken, het zag er allemaal beduidend beter uit dan in menig voorgaande wedstrijd. We zijn dan ook benieuwd of het vlaggenschip van de vereniging in en tegen Volendam een goede wedstrijd kan neerzetten en naar huis reist met de drie fel begeerde punten.

Relatie

RKAV Volendam is een vereniging met een lang verleden, de afkorting staat voor Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging, en is voortgekomen uit RKSV Volendam (Rooms Katholieke Sport Vereniging Volendam). RKSV Volendam is opgericht in 1920 en in 1978 afgesplitst in een betaald voetbalorganisatie en een amateurvereniging - FC Volendam en AV Volendam. Er is sindsdien altijd een sterke relatie geweest tussen de FC- en AV Volendam. Dit is in de afgelopen jaren vooral tot uitdrukking gekomen in een gezamenlijke jeugdopleiding en een gezamenlijk gebruik van accommodaties, welke ook aan elkaar gelegen zijn. RKAV Volendam is een van de grootste voetbalverenigingen van Nederland. Door de senioren wordt zowel op de zaterdag als de zondag gevoetbald. De eerste teams van de seniorenafdelingen vormen de selecties waarbij de doelstelling is om met de zaterdag op hoofdklasse niveau te spelen en de zondagselectie een daarop aansluitend niveau – tweede of derde klasse.

Talenten

Het overgrote deel van de selectie van trainer Edwin Keizer, bezig aan zijn derde seizoen, is afkomstig uit het palingdorp. Volendam is een smeltkroes van talent. De Noord-Hollandse gemeenschap telt slechts 22.000 inwoners, waarbij in elke straat wel een bekende zanger, zangeres en/of (oud-)voetballer woont. Met illustere namen als Keizer, Jonk, Koning, Molenaar, Plat, Schilder, Tol en Veerman is de Volendamse oorsprong ook ruimschoots vertegenwoordigd in de selectie van de Rooms Katholieke Amateur Vereniging. Tijdens de zomerstop versterkte RKAV Volendam zich met Sander Binken (FC Volendam), Jeffrey Blok (FC Volendam), Kevin Giele (Marken) en Simon Tol (FC Volendam). Hiertegenover stond het vertrek van Rudo Hidden (Zwaluwen’30), Jaap Molenaar (Zwaluwen’30), Kees Sul (RKAV Volendam, zo.) en Martin Tol (RKAV Volendam, zo.)

De selectie van de oranjehemden bestaat grotendeels uit spelers die uit het palingdorp afkomstig zijn. Vaak profiteren de amateurs van het doorselecteren van de proftak FC Volendam.

Nacompetitie

Volendam kon vorig seizoen maar ternauwernood degradatie naar 1e klasse ontlopen. In de reguliere competitie eindigde het samen met ARC op de voorlaatste plaats zodat een beslissingswedstrijd bepaalde wie er rechtstreeks degradeerde. Volendam zegevierde in die wedstrijd met 2-4 waarmee het nacompetitie afdwong. In de nacompetitie met FC Rijnvogels en het Amsterdamse Swift wisten de oranjehemden het hoofdklasserschap met tenminste een jaar te verlengen.

Historie

Waar een ander elftal zich aanpast aan de tegenstander gaat Volendam altijd uit van eigen kracht. Technisch vernuft gekoppeld aan fysieke kracht doet Volendam dit seizoen weer een geduchte tegenstander zijn. De ploeg mag zich dan wel in de onderste regionen verblijven, de kracht van Volendam is altijd moeilijk in te schatten. Kijken we naar de historie tussen Huizen en Volendam dan valt op dat het meestal doelpuntrijke wedstrijden zijn. Aantrekkelijke wedstrijden ook: zowel Volendam als Huizen heeft dan ook de naam een voetballende vereniging te zijn.

Zo klopte Huizen vorig seizoen op de eigen Wolfskamer de wijdbroeken uit Volendam met liefst 5-0. Het was Guido de Graaf die zijn ploeg op voorsprong knikte waarna een kopbal van Gilermo Pengel vlak voor de thee volledig op koers zette. Na bijna een uur spelen schoot Omar Limon de 3-0 tegen de touwen waarna het in de slotfase via doelpunten van Omar Limon en Aramez Poepon de feestelijke eindstand op het scorebord bracht. De return in Volendam kenmerkte zich door een flitsend begin. Luttele minuten na het beginsignaal konden de toeschouwers al genieten van twee ´wereldgoals´. Eerst was het Sebastian van Kammen die met een wonderschone wreeftrap Huizen aan de leiding schoot, maar de weergaloze lob van Volendammer Jaap Molenaar was zo mogelijk nog mooier. Helaas was dit begin geen opmaat voor verdere doelpunten. De ene na de ander riante mogelijkheid werd verprutst. Veelvuldig werd de kwaliteit van het aluminium getest, maar gescoord werd er helaas niet meer waardoor Huizen twee dure punten verspeelde.

Linkerrijtje

Laten we hopen dat van dit laatste na zaterdag geen sprake zal zijn en dat Huizen de drie punten mee naar de Wolfskamer weet te nemen. Het linkerrijtje lonkt en staat net ‘effe’ wat beter. Toch…?! En als onze tweede wens, een aantrekkelijke wedstrijd zoals in vorige seizoenen, dan ook nog in vervulling gaat……

Wel, we gaan er zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur maar eens goed voor zitten; veel plezier gewenst bij Volendam tegen Huizen!

Jan Spilt

De rappe Iry Etwi over het been van een verdediger van Volendam vorig seizoen (foto Henk Heijnen)