Voorbeschouwing Huizen - APWC (beker)
    27 okt 2013
    Voor komende dinsdag heeft het eerste elftal het vizier gericht op een confrontatie met het Amersfoortse APWC. Het betreft de eerste wedstrijd in de knock-out fase in de strijd om de districtbeker.
    voorbeschouwing-huizen-apwc-beker

APWC komt uit in de zondag 6e klasse. De zesde klasse is het tiende niveau in het Nederlandse voetbal en het achtste en laagst mogelijke niveau in het Nederlands amateurvoetbal. Op 3 mei 2013 vierde APWC het 90 jarig bestaan, een heugelijke gebeurtenis die groots werd gevierd. Al speurend naar informatie van deze voor de s.v. Huizen redelijk onbekende tegenstander stuitte ik op een artikel dat de gemoedelijke volksclub alom typeert:

Als zoon van de oprichter en vader van de voorzitter behoort Wim de Gans (76) tot het meubilair van voetbalvereniging APWC. De Amersfoorter ontving vrijdagavond tijdens de receptie ter ere van het 90-jarig bestaan van de club uit handen van zoon Marco de zilveren KNVB waarderingsspeld. Een aangename verrassing, noemt De Gans de waardering van de nationale voetbalbond en zijn benoeming tot erelid van APWC. Aangenaam omdat het in het bijzijn van zijn familie en leden en oud-leden van de Amersfoortse vereniging gebeurde, in de kantine van zijn favoriete voetbalclub aan De Keerkring. Voetballer, trainer, jeugdleider, barman, schoonmaker, kaartjesverkoper: in 67 jaar lidmaatschap stak De Gans in tal van functies zijn handen vrijwillig uit de mouwen voor de volksclub.

„Een manusje-van-alles,” zoals hij dat zelf noemt. „Met een paars-wit hart.” APWC ontstond op 3 mei 1923, als fusie van Paars-Wit en Amersfoort. Vader Gerard de Gans, een van de oprichters, maakte zijn zoon Wim op tienjarige leeftijd lid van de club. In de kapperszaak van de familie, indertijd gevestigd aan de Teut, tierde het verenigingsleven welig. Voetbalzaken gingen soms voor knipbeurten, herinnert het kersverse erelid zich. „Dan stonden klanten in de zaak te wachten op mijn vader, die eerst wat dingen voor APWC regelde,” zegt hij lachend. „Mijn moeder hield ze dan aan de praat Tegenwoordig brengen mensen dat geduld niet meer op. Geen tijd meer.”

De mentaliteit verandert, constateert de voorzitter van Oud Spelers APWC (OSA). „Vroeger steunde je elkaar door dik en dun. De sfeer was gemoedelijker. Tegenwoordig staan mensen elkaar naar het leven. Ze behandelen elkaar als oud vuil. Jeugdspelers van zes jaar oud worden hier zaterdag voor de deur afgezet.. Ouders kijken niet naar ze om. Dat vind ik zorgwekkend.” Dan: „Ik heb heel veel respect voor mensen die in moeilijke tijden alle tijd en energie in de club stoppen.” Lachend: „Je moet daar een kronkel voor in je hoofd hebben!’

De Gans startte als jeugdspeler van APWC op Birkhoven. Trouw volgde hij de vereniging naar de Witte de Withstraat en stond twintig jaar achter de bar. Later verhuisde de Arnersfoorter mee naar sportpark De Koppel. De Gans: „APWC is altijd een arbeidersclub gebleven. Sociaal en gezellig. Er lopen gewone mensen rond. Mooi dat een jongen als John van den Brom zijn loopbaan hier begon. Ook Johan van Empelen staat me bij, in de jaren zeventig een geweldige spits. De kampioenschappen van het eerste team zie ik als hoogtepunt. En dat we elke vijf jaar in de Markthal (in 1984 afgebroken, red.) een feest met Nederlandse artiesten organiseerden. Man, daar kwamen zevenhonderd mensen op af. Helaas is daar nu geen geld meer voor!’

Onvermijdelijk gespreksonderwerp: de toekomst van de Amersfoort Paars-Wit Combinatie. Ternauwernood bleef de volksclub enkele jaren geleden bestaan, nadat een bestuurscrisis en opgestapte selectie de vereniging naar de rand van de afgrond brachten. Tientallen clubmensen verenigden zich en voorkwamen dat APWC zijn laatste adem uitblies. Bestaat de volksclub over tien jaar nog? De Gans: „Zou mooi zijn. Dan komen Willem Alexander en Maxima vast en zeker ons de status ‘koninklijk’ geven. Tuurlijk ben ik daar bij ik maak hier de kleedlokalen nog schoon en voetbal met mijn kleinkinderen. Geen centje pijn.”

(Bron: Patrick Boor, AD)

Streetdance

APWC, de paars/witte traditie club timmert echter op meer vlakken flink aan de weg. De wijkvereniging gaat steeds meer een centrale plek gaan vormen voor o.a. de buurtbewoners. Zo wordt het clubgebouw meerdere malen per week ingezet voor diverse dagactiviteiten en zijn er plannen voor een nieuwe multifunctionele vloer in de kantine, waardoor de accommodatie in de toekomst ook geschikt is voor sport- en beweeggroepen zoals Streetdance. Kortom, v.v. A.P.W.C. is meer dan alleen een voetbalvereniging!

Promotie

Twee jaar geleden was APWC op sterven na dood. In de zomer van 2011 stapte de voltallige selectie op. Zonder eerste elftal overleefde de Amersfoortse volksclub het seizoen 2011-2012. Een ander clubbestuur, onder leiding van voorzitter Marco de Gans, trok de vereniging uit het moeras. Vorig seizoen miste de ploeg op het nippertje promotie naar de 5e klasse maar met enkele versterkingen in de selectie hoopt de club dit seizoen die stap wel te kunnen maken. Op bijna een kwart van de competitie ligt APWC keurig op koers. De Amersfoorters voeren de ranglijst in de 6e klasse B en weten opvallend vaak te scoren. Met een gemiddelde van bijna zes treffers per wedstrijd scoort het er flink op los en speelt het aantrekkelijk voetbal. Huizen mag dan wel op het een na hoogste niveau van het amateurvoetbal actief zijn; in het bekervoetbal heeft een David wel vaker Goliath verslagen. Aangenomen mag worden dat het geel-groene vlaggenschip het niet zo ver laat komen en met een stevige overwinning de tweede ronde bereikt en zo vertrouwen tankt voor het verdere verloop van het seizoen.

De aftrap op De Wolfskamer is vastgesteld om 20.00 uur.

Veel kijkplezier!

Jan Spilt