https://www.svhuizen.nl/van-twee-honden-en-iets-van-een-been/n4113c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Van twee honden en iets van een been...
  17 nov 2018
  Ron Tuijnman
  Een puntje achterstand op koploper AFC en dus in de laatste speelronde nog kans om er alsnog met de eerste periodetitel vandoor te gaan. Maar dan moest er wel even van ARC in Alphen aan de Rijn gewonnen worden....
  van-twee-honden-en-iets-van-een-been

  Puzzelrit
  Tegenstanders laten zich op de en of andere manier toch altijd indelen in twee categorieën: ‘makkies’ en ‘altijd lastig’. Ondanks de 8-0 van de laatste reguliere ontmoeting valt de Alphense Racing Club voor mij toch in die laatste categorie. Merkwaardige naam overigens: Racing Club. Ook het Heemsteedse RCH heeft dat gerace in de naam zitten. Sportclub? Ok, maar waar de racerij ooit de verbinding met de edele voetbalsport gemaakt zou kunnen hebben is mij een raadsel. Was de benzine op of zo en zijn ze toen maar een balletje gaan trappen? Het zijn zo de raadsels die me in de bus bezig houden op weg naar Alphen aan de Rijn. Met Sinterklaasintocht en wegafsluitingen heeft onze chauffeur Paul al zijn vaardigheden al nodig om überhaupt de parkeerplaats af te komen. Verder verloopt de rit voorspoedig, totdat we in Alphen op zoek moeten naar de parkeerplaats van ARC. De TomTom leidt ons eerst tot aan de ingang van een fietspad dat de inleiding tot een halve vierdaagse zou vormen. En dus moet Paul met zijn gevaarte achteruit en keren. Een kunststukje op het smalle weggetje omzoomd door sompige grasvlaktes. De tweede poging leidt ons wederom op een smal weggetje waar de gemeente Alphen blijkbaar recentelijk versperringen heeft opgeworpen. Weer moet Paul al zijn kunsten vertonen om nu achteruit om een dikke boom en langs een verkeersbord de bus te keren. Als we dan eindelijk op de parkeerplaats staan blijkt dat planologisch Alphen heeft gemeend dat een goede sportprestatie altijd begint met een stevige warming-up en we beginnen dus aan een frisse ochtendwandeling. Blijkbaar heeft daar in Alphen aan de Rijn niemand ooit bedacht dat niet alle teams sportpark Zegersloot op de fiets zullen aandoen en dat er ook teams met een karrevracht aan bagage op bezoek zullen gaan komen. Maar goed: de ‘busstijfheid’ is wel uit de benen als we bij ARC aankomen.
  ARC staat op drie punten van Huizen, Huizen staat één puntje achter op AFC dat vandaag ook een uitwedstrijd tegen het altijd lastige Aalsmeer af te werken heeft. Winst voor Huizen is vandaag dan ook een eerste vereiste om nog kans te maken op de eerste periodetitel.
  Eenmaal bij ARC bekijk ik even de eregalerij van spelers van het jaar. En dan zie ik daar bij 2007 ineens die bekende kop van Roy Witteman! Leuk idee zo’n galerij. De vraag is echter wie er bereid is met wat getrouwen zo’n administratie op te zetten voor de komende jaren…
  Ook nu weer even wachten op de lijst met namen en rugnummers. Gelukkig heeft teamleider Henk de Groot alvast de opstelling van Huizen voor me en onder het genot van een prima bakje koffie vul ik de namen weer in. Achterin zet ik de namen bijna met de ogen dicht weer neer. Ondanks zijn goede optreden in de beker en zijn twee goals tegen APWC begint Thomas Müller vandaag op de bank. Murat Önal heeft vandaag weer de voorkeur gekregen voor de spitspositie. En als ik dan Troost toch ook weer in de basiself zie, dan vermoed ik een positie op het middenveld voor Troost. Met Klaassen en Sebastian van Kammen lijkt me dat een wat defensief ingesteld middenveld. Blijkbaar schaart Arnold Klein ARC ook in de categorie ‘altijd lastig’. Voorin vandaag dus Önal die aan de flanken geassisteerd wordt door Quincy van Waveren en Hidde van der Veldt.
  Dat levert een sterke bank op met naast reservedoelman Risheet Lal de eerder genoemde Müller, Olivier Blaauw, Zakaria el Biyar, Jasper van Vark, Dennis Lamme en tot mijn vreugde ook de van zijn pittige blessure herstelde Lucas van Esterik. Opties genoeg dus voor Klein als het onverhoopt niet mocht lopen vandaag.
  Het formulier met de namen en rugnummers van ARC levert geen al te grote verrassingen op. In het doel de geroutineerde Aaron Balk – die draait al wat jaartjes mee en heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen als betrouwbaar sluitpost op dit niveau. Verder op de bank assistent trainer Kristian Weijers – ook recentelijk nog actief bij Huizen. De overige namen doen me geen belletjes rinkelen. Hoewel de namen van Stefan den Horder en Robin de Heij me heel vaag bekend voorkomen.
  Vandaag een neutraal arbitraal trio. Lekker! Dat levert vandaag dus geen discussies meer op!
  De rugnummers van de basiself van ARC lopen keurig van de nummers 1 tot en met 11. Geen vaste rugnummers dus voor de Alphenaren. Ben dan wel benieuwd he ze de maten van die shirts op de mannen afstemmen…

  Angstig maar verbeten
  De pupil van de week Bram van der Riet jaagt de bal rakelings langs de paal bij Brian Willemse. De verkeerde kant voor hem wel te verstaan. Maar Brian is de beroerdste niet en geeft de bal terug aan Bram die vanaf de elf meter keurig binnenschiet. En dan kunnen we van start. Beide ploegen willen elkaar geen duimbreed toegeven en houden de zaken achterin angstig gesloten. Dat leidt tot heel veel rommelige lijf-aan-lijf-duels op het middenveld waarbij balverlies aan beide zijden eerder regel dan uitzondering is. Op een vloeiende combinatie zijn beide ploegen niet echt te betrappen. Illustratief is de eerste ‘bijna-mogelijkheid’ voor Huizen die zich pas in de zesde minuut voordoet als Danny Benning opstoomt langs de zijlijn, zich door een blocktackle heen vecht, weer doorstoomt en tenslotte een pass op Quincy van Waveren geeft. De bal is echter veel te hard en te scherp en alle inspanning is dan ook voor niets geweest.
  Een minuut later laat Hidde van der Veldt dan zijn hielen zien aan zijn directe tegenstander Coen de Groot en stuift het strafschopgebied binnen. Oog in oog met die ervaren Aaron Balk verzuimt Hidde de trekker over te halen en wordt alsnog van de bal gegleden. Arbiter Greveling ziet er geen strafschop in en de eerste serieuze kans van de wedstrijd levert dus ook de openingsgoal niet op.
  Het spel wordt er niet beter op en mijn schrijfblok met aantekeningen blijft opmerkelijk leeg. Het heeft wel wat van een tafelvoetbalspel waarbij de mannetjes wild naar de bal maaien maar hem slechts bij de tegenstander weten te krijgen.
  Hidde van der Veldt is Coen de Groot continue de baas en met een klein kwartier op de klok is hij er weer vandoor. Nu omspeelt hij Aaron Balk maar komt daardoor in een wat moeilijke hoek terecht en zijn inzet hobbelt op het natuurgras(!) helaas voorlangs. De tweede goede kans voor Huizen…
  Huizen is de bovenliggende ploeg en de openingsgoal voor Huizen lijkt dan ook een kwestie van tijd.

  Ja hoor, zucht…
  Pas in de 22e minuut zien we ARC dan iets doen dat in de buurt van een mogelijkheid komt: middenvelder Thomas Lamberts jaagt de bal van buiten de zestien hard over de goal van Brian Willemse. En dan gaat het kort daarop toch mis. Na een serie van drie corners op rij waarbij alleen aanvoerder Prins er met een kopbal dichtbij was, valt de bal dan in een kluwen van spelers voor de goal van Brian Willemse. Maaiende benen en een bal die als in ene flipperkast van voet naar voet spat en dan ineens uitgerekend de man die zo’n moeilijke middag beleefde tegen Hidde van der Veldt die de bal door een woud van benen over de lijn schuift: Coen de Groot...
  1-0 Dus, en de taak voor Huizen wordt zwaarder en zwaarder nu ARC niet meer zo nodig ‘hoeft’ en Huizen maar zo moeizaam tot het combinatievoetbal weet te komen waar het sterk in is.
  Weer schiet Hidde van der Veldt langs doelpuntenmaker Coen de Groot. Weer stuift het de zestien binnen en weer gaat hij wat simpel tegen de grond, wellicht in de hoop op een strafschop? Opnieuw ziet arbiter Greveling er geen kwaad in en ik heb het vermoeden dat hij daarbij het gelijk aan zijn zijde had. Het was pure besluiteloosheid dat Hidde niet tot een succesvol slot van zijn sterke actie kwam.
  ARC beperkt zich tot uitvallen en laat het spel verder aan Huizen. Voor rust dan toch nog een keer een gevaarlijke uitval waarbij uitgerekend ARC nu wél tot een fraaie combinatie komt: Lionel Frederik (die weinig goed deed in de ogen van het thuispubliek om me heen) zet met de debuterende Cas Knoester een fraaie aanval op die Luca Janzen tot een scherpe voorzet promoveert om de spits in stelling te brengen. Willemse is echter goed snel zijn goal uit en raapt de bal op voor ARC tot iets daadkrachtigs kan komen.
  Huizen zet voor rust aan om nog voor de thee de gelijkmaker achter Balk te pompen. Weer Van der Veldt die onstuitbaar doorgaat. Deze keer gaat de bal naar de eerste paal waar Önal opduikt. Via een verdediger ketst de bal echter corner. De bal komt voor en wordt opnieuw tot corner gewerkt en we hopen op een soort van herhaling die tot de openingstreffer voor ARC leidde. Opnieuw komt de bal voor, wordt geruimd en dan neemt de inmiddels wat kreupele Quincy van Waveren de bal op de gemankeerde slof en schiet vanaf twintig meter over.
  Nog één keer stuift Hidde er voor rust langs. De bal gaat nu breed en voor iemand van Huizen er iets mee kan zit aanvoerder Derek Prins er met een prima actie tussen om de voorzet onschadelijk te maken.

  Rust
  En dus gaan we toch met een 1-0 achterstand de rust in. Een stand die geen recht deed aan het spelbeeld van deze verder zo matige eerste helft. De gelukkigste staat voor, zullen we maar stellen. Veel strijd, daar lag ‘t ‘m niet aan, maar voor de objectieve toeschouwer zal het een moeilijke keuze geweest zijn te blijven zitten of maar lekker terug huis en naar de warme kachel te gaan. Voor de betrokken toeschouwers bood de stand voldoende aanknopingspunten om ook voor de tweede helft te blijven zitten.
  Lichtpuntje is de snelheid die Hidde van der Veldt over de flank aan de dag legt en de moeite die zijn directe tegenstander daar mee heeft. Het is alleen jammer dat al die fraaie acties nog steeds niet tot een vruchtbaar vervolg hebben geleid.
  Dus wat nu? We kunnen natuurlijk blijven hopen op een volgende bevlieging van deze of gene aan Huizer zijde. Voor mijn gevoel moet er iets op het middenveld veranderen waardoor onze voorwaartsen meer ballen krijgen waar ze wat mee aan kunnen vangen, want van enig combinatiespel is nog amper sprake geweest deze eerste helft en spits Önal speelt voor mijn gevoel veel te veel vanaf eigen helft en Murat is nu eenmaal geen spits die je een half veld moet laten oversteken.
  En dus speculeer ik over de mogelijkheden die Klein en zijn staf hebben met die brede bank: de snelle en behendige Blaauw? De sterke en snelle goaltjesdief Müller? El Biyar of mannetjesputter Van Esterik die op karakter de persoonlijke duels kan winnen die nu zo vaak verloren gaan? Allemaal mannen die de olie op dit sputterende Huizer vuurtje zouden kunnen gooien…

  Tweede helft
  Klein stuurt zijn ploeg dus toch ongewijzigd het veld in. Wellicht met wat gewijzigde opdrachten, aanwijzingen hoe deze stugge ploeg dan alsnog op te rollen.
  En Huizen opent lekker met een kopbal van Aron Klaassen die via de paal zijn weg vervolgt.
  Even later is Quincy van Waveren er goed vandoor en zet prima voor. De wat ongelukkig spelende Murat Önal laat in kansrijke positie de bal echter te ver van de borst springen en weer zien we een kans verloren gaan.
  Met exact een uur op de klok is dan ineens Luuk Samsom weg en oog in oog met Brian Willemse lijkt hij de bal maar voor het binnenschuiven te hebben. Hij kiest zijn hoek bij de verre paal maar zijn geplaatste bal gaat daar tot onze opluchting hobbelend aan voorbij…
  Dan grijpt Klein toch in met een dubbele wissel: Önal en Van Kammen worden vervangen door Müller en Lamme. Het is dan even wennen aan de nieuwe samenstelling en een rare misser op het middenveld brengt Luuk Samsom in balbezit. Die bedenkt zich niet en poogt van ver Willemse te verschalken. De bal mist echter de precisie en verdwijnt tot onze opluchting naast de goal.
  Ook Olivier Blaauw maakt nu zijn opwachting en komt in het veld voor de leeg gespeelde Hidde van der Veldt. Ook ARC coach Mark Evers brengt dan Jeroen Borsboom voor Lionel Frederik. Achter me wordt een en ander van cynisch commentaar voorzien. Lionel Frederik kon weinig goed doen in de ogen van het Alphense publiek. Persoonlijk vond ik hem wel een van de Alphenaren waar nog wat gevaar vanuit ging en ik was dan ook niet ongelukkig met deze wissel.
  Twee minuten na deze wissel dan weer Huizen dat voor de goal van Balk opdoemt. ‘n Schot van Klaassen wordt geblokt en dan moet Balk gestrekt naar de hoek als Van Waveren de rebound hard inzet. Maar zoals ik al aangaf: Balk is een doelman uit de amateur top-categorie en hij weet de bal met een wereldredding tot corner te werken.
  Een uitval van ARC dan opnieuw twee minuten later: de voorzet lijkt op weg naar debutant Cas Knoester. Jordey Buitenhuis ziet de bal gaan en is eigenlijk al te ver op weg terug. Met een hakje probeert hij de bal nog te onderscheppen en dat lukt maar half. Knoester komt dus aan de bal en draalt net iets te lang, waardoor Buitenhuis zich alsnog voor het schot weet te werpen.
  Neal Arnoldus wordt dan gebracht voor Robin de Heij en Evers lijkt zich te gaan concentreren op het vasthouden van die broze voorsprong. De tijd gaat dringen voor Huizen en het spel krijgt daardoor iets gejaagds.

  Slotfase
  Dennis Lamme soleert goed het strafschopgebied binnen en zijn uithaal gaat goed naar de hoek. Opnieuw moet Balk zijn kwaliteiten tonen om de bal onschadelijk te maken. De corner lijkt te worden geruimd maar kan opnieuw worden ingezet. Dan gaat de bal echter rakelings aan Blaauw voorbij die ondanks een wanhopige sprint de bal over de achterlijn ziet gaan. Ook een prima voorzet van diezelfde Blaauw gaat aan alles en iedereen voorbij. Het zit ook voor geen dubbeltje mee ook…
  Blijkbaar wordt het Alphense publiek weinig verwend door de thuisploeg, want als een spits de bal wat knullig verspeelt is ook voor hem het krediet bij het publiek op. Achter me klinkt een wanhopig ‘O, o, o, o, o! Wisselen! Wisselen!’. Er is blijkbaar weinig voor nodig om hier je krediet te verspelen.
  Melvin Huiskamp komt dan Cas Knoester voor de laatste zeven minuten vervangen. Knoester was dan weer wél een van de mensen waar de kritische Alphenaar achter me enige waardering voor had. Maar ja: debutant, he… Als je dan al je krediet al hebt verspeeld, dan kan je beter stoppen.
  De minuten tikken langzaam maar zeker weg. Quincy van Waveren zet nog eens hard voor. Müller en Lamme stormen in, maar de bal gaat toch aan hen voorbij en we leggen ons al bij de onvermijdelijke nederlaag neer als Klaassen de bal weer inbrengt. Opnieuw een menigte voor de goal van Balk en dan zien we hoe de bal ineens diagonaal binnen wordt geschoten. Zowel de omroeper van dienst als mijn persoontje kennen de goal aan Renee Troost toe, maar achteraf zou blijken dat het invaller Blaauw was die uiteindelijk de trekker wist over te halen.
  Opluchting en berusting gaan hand in hand op die tribune daar in Alphen. Sportief publiek, ik kan niet anders zeggen. Eén halve zool die de grensrechter voor ‘mongool’ uit maakte, maar dat soort mafklappers heb je in ieder publiek. Het tekent het publiek in Alphen dat de man hier onmiddellijk op werd aangesproken.
  Arbiter Greveling heeft er nog even geen genoeg van en de extra tijd tikt maar door. Huizen hinkt op twee gedachten: bij balbezit was het idee doorgaan voor de eindzege en bij balverlies dit ene puntje dan maar koesteren met vrouwen-en-kinderen-eerst-voetbal. En dat is altijd een slechte zaak als er op twee gedachten wordt gehinkt. Het omschakelen tussen die twee spelopvattingen gaat bijna altijd fout en dat geschiedde dus ook daar in Alphen. Een zwakke poging de bal weg te poeieren belandt niet ver genoeg richting middenlijn en ARC kan opnieuw een aanval opzetten. Rand zestien haalt Thomas Lamberts uit voor een hard schot. Willemse staat op de goede plaats en opgelucht halen we adem als hij die pegel keurig onschadelijk maakt. Maar dan heeft arbiter Greveling iets gezien dat mij en de rest van het publiek blijkbaar ontgaan is en kent een vrije trap toe rand zestien. Stefan den Horder en Luca Janzen posteren zich achter de bal, de muur wordt opgesteld, Willemse gaat diep door de knieën, klaar voor een katachtige sprong. Maar als Den Horder dan uithaalt is er geen sprong meer die tot aan de perfect ingeschoten bal zou kunnen geraken en Willemse moet kansloos toezien hoe de bal alsnog in de uiterste hoek binnenslaat: 2-1 en Huizen is down-and-out… Exit periodetitel, exit ongeslagen uitstatus…
  Achter me vliegt die ARC-supporter hysterisch gillend over de tribune in de rondte. Zijn gegil is bijna subsonisch en ik denk dat ze hem nu nog met een vlindernetje achterna zitten om hem te vangen om tot bedaren te brengen. Vreugde en verdriet liggen soms zo dicht bijeen. Ik had hem nog willen feliciteren, maar hij stuiterde inmiddels twee rijen verder over de tribune. Bij deze dus alsnog..

  Arnold Klein
  Met “Heeft de minst slechte of de meest gelukkige vandaag gewonnen?” confronteer ik Klein met de uiterst matige wedstrijd die ik net heb uitgezeten.
  “Ik denk dat laatste. Ik denk dat we hebben laten zien dat we binnen een kwartier al een voorsprong hadden kunnen nemen als we gewoon goed met de kansen waren omgegaan. Het strijdplan pakte op zich precies zo uit als we wilden: we lieten ARC aan de bal en probeerden vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. Als je dan binnen een kwartier drie keer zo gevaarlijk voor de keeper komt en dan besluiteloos bent waardoor je zelf vier kansen krijgt en zij geen een! We maakten dan gewoon verkeerde keuzes en dan krijgen we drie corners tegen en dan vliegt die bal er zomaar in. En dat is exact het spelbeeld van de eerste helft, precies zoals we het wilden: zij aan de bal, wij in de omschakeling. Alleen scoren we dan niet…” verzucht Klein gelaten.
  Toch kan ik me niet voorstellen dat je er bewust zo’n ‘rommelige’ wedstrijd van hebt willen maken…
  “Nee, maar dat kwam ook omdat zij het spel ook niet konden maken zoals ze dat wilden. De eerste helft hebben we eigenlijk niets weggegeven en wij hebben gewoon vier goede kansen gecreëerd en dan moet je die gewoon benutten!
  De tweede helft weet je gewoon dat het een strijd wordt omdat zij met 1-0 voor staan en moet je alles-of-niets gaan spelen. Maar als je ziet dat we daarna ook nog de nodige kansen hebben gehad om de wedstrijd naar ons toe te trekken en dan krijg je alsnog die tweede om de oren. Ik noem dat gewoon onvolwassenheid van de groep op dat moment. Het zijn steeds dezelfde fouten die we maken en daardoor krijg je weer een onnodige goal tegen. Weer een bal die we onnodig over de zijlijn spelen waar we gewoon een pegel naar voren hadden kunnen geven - we stonden toch allemaal achterin geposteerd. Je verliest vandaag niet van ARC, maar van jezelf! En dat hebben we nou al een paar keer gezien dat we van onszelf verliezen. Dit doen we onszelf aan, want ook ARC is geen ploeg waar we van hadden hoeven te verliezen…”
  Je verwachtte vanuit de omschakeling te gaan voetballen. Dan verbaast me de keuze voor Önal in plaats van de snellere Müller die vorige week toch een sterke indruk achterliet…”
  “Müller rammelt zeker aan de deur en laat het ook op de trainingen zien gedreven en gretig te zijn. Laten we echter ook niet vergeten dat het tegen een derde klasser was en hij komt er zeker aan. Maar je kunt praten wat je wilt: vandaag leken de puzzelstukjes precies zo te vallen als we bedacht hadden, met de pijlsnelle vleugels en als we de kansen af hadden gemaakt dan was het gewoon klaar geweest! Het liep precies zoals we hadden voorspeld, alleen je moet natuurlijk wel je kansen benutten! We hebben dan wel niet echt goed gevoetbald vandaag, maar we hebben wel gedaan wat we moesten doen, alleen je scoort niet! Tja, en zo’n laatste goal die mag natuurlijk helemáál niet meer vallen. Als je in de muur staat dan moet je er ook staan en niet met je rug naar de bal draaien. Die bal mag nooit door de muur kunnen gaan!
  Ja, helaas van die periodetitel. Maar goed: het geeft maar wel aan hoe dicht alles bij  elkaar staat en wij blijven hoe dan ook op twee punten van de kloploper volgen. En die ploeg (Roda ‘46) krijgen we volgende week thuis. En dus zijn we nog steeds in de race. Het is zaak om onszelf te belonen voor ons spel, als je de voorzet geeft moet je wel de juiste man weten te vinden. Het komt er nu nog niet genoeg uit en daar moeten we nog hard aan werken. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik echt gefrustreerd ben over een nederlaag en dat heeft er gewoon mee te maken dat we ondanks dat we precies zo speelden als ik wilde dat we het gewoon niet afmaken en tegen dezelfde fouten aanlopen waar we al eerder tegenaan gelopen zijn…”

  Renee Troost
  Ik neem ‘doelpuntenmaker’ Troost even apart voor zijn kijk op de wedstrijd. Niet alleen vanwege zijn score, maar Renee is ook wel een man die meestal met een goed verhaal op de proppen komt. Daarbij kon ik vandaag ook niet echt uitblinkers aanwijzen.
  “Maar ik scoorde helemaal niet, hoor,” lacht de rosse reus vriendelijk als ik hem met zijn score feliciteer. “Dat was Olivier Blaauw! Haha!
  Ja, we verspelen vandaag inderdaad de periodetitel. Na de 1-0 liepen we achter de feiten aan omdat we daarvoor al een aantal kansen hadden laten liggen om misschien wel op een 3-0 voorsprong te komen. Dan maak je het jezelf makkelijk en nu maakten we het onszelf moeilijk. Dat zag je ook na de gelijkmaker, toen wilden we ook nog voor de winst gaan ook al zaten we in de negentigste minuut. En dan valt die 2-1 ook weer op zo’n rotmoment. Ik zag ook niet precies wat er nou gebeurde, maar voor dat schot op Willemse kwam was er waarschijnlijk iets gebeurd. En dan vliegt zo’n bal er ook nog eens in terwijl we eigenlijk grotendeels de dominerende partij waren en gedurende de hele wedstrijd wel zes of zeven grote mogelijkheden hadden gekregen. En dan komen zij twee of drie keer voor onze goal waaruit ze dan twee keer weten te scoren… We verspelen nu inderdaad hele dure punten en we hebben geluk dat alle ploegen nog dicht bij elkaar staan.
  Het was misschien wat rommelig inderdaad, maar dat komt omdat zij ons hoog vast probeerden te zetten en wij met de lange bal daar onderuit probeerden te voetballen. En daaruit wisten we toch Hidde een aantal keren één-op-één met de keeper te zetten. Daar moeten we dan betere keuzes maken en meedogenlozer zijn in de afwerking. Soms moet je gewoon ‘gierig’ zijn voor de goal en de bal niet met een tikkie breed klaar willen leggen voor een medespeler. Maar dat is ook een leerproces waardoor we onze kansen niet afmaken en dus de deksel op de neus krijgen…
  We strijden met zijn allen voor één doel en dat is zo snel mogelijk weer omhoog te komen, dus we gaan volgende week vol voor een sportieve revanche!”

  Olivier Blaauw
  Doelpuntenmaker tot mijn verrassing,” geef ik een voorzetje als ik Olivier nog even interview.
  “Ja, klopt, die bal ging eigenlijk over zowat elk station wel naar voren. Via Aron Klaassen kwam de bal bij Quincy van Waveren, die ging er knap langs op snelheid en zette goed strak en hard voor. Via de kluts met Dennis Lamme of Renee Troost kwam de bal voor mijn voeten en toen kon ik voor een bijna leeg goal de bal zo binnenschuiven…”
  Weer als invaller gescoord, maar ik had niet de indruk dat je erg lekker in de wedstrijd zat…”
  “Ja, het is lastig om bij een 1-0 achterstand in te vallen. Dan voetbal je toch wat anders. We moesten vandaag erg veel strijd leveren, meer vechtvoetbal eigenlijk. Dat is wel niet mijn favoriete speelstijl, maar als het moet dan kan ik daar ook wel in mee. Maar ik gedij inderdaad beter in een wat meer combinerende speelstijl en dat was vandaag gewoon erg lastig. Daardoor kwam ik wat moeilijker in mijn spel en heb ik wel betere wedstrijden en invalbeurten gekend. Maar goed: ik scoor wel weer en dat blijft gewoon lekker…”
  Baalde je niet toen je de omroeper Renee als doelpuntenmaker hoorde aangeven?”
  “Haha, nee hoor. Foutje, denk ik, maar ik was het toch echt die hem binnenschoot…
  Volgende week tegen de dan koploper. Dan zal het in ieder geval beter moeten gaan dan vandaag. We moeten gewoon hoog in blijven zetten en dan maar zien waar het schip strandt. Vandaag hebben we verloren van een tegenstander waar we niet van hadden hoeven verliezen, volgende week gewoon dus maar weer eens goed voetballen en zien of we die koppositie terug kunnen pakken!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Twee honden vechten om een been en de derde loopt er snel mee heen... Het lijkt wel of Huizen bang is voor succes. Opnieuw laat het op een cruciaal moment punten liggen tegen een tegenstander die zelfs door de eigen aanhang als de mindere werd bestempeld. Opnieuw bleek Huizen voorin tandeloos. En dat met spelers als een toch over het algemeen trefzekere Murat Önal, Quincy van Waveren met zijn snelheid en vlammende schoten, Hidde van der Veldt met zijn snelheid en de geslepen Sebastian van Kammen in de tweede lijn. Voeg daarbij een bank waar talent Müller staat te dringen, de getalenteerde Blaauw aan de poort rammelt, Zakaria el Biyar tandenknarsend op zijn beurt wacht en Lucas van Esterik na zijn blessure weer staat te popelen om als kuitenbijter aan de slag te gaan. Kortom: we hebben alle ingrediënten in huis om productief te zijn. Maar als je zo slordig met de kansen omgaat als vandaag, dan kan je als trainer alleen maar hopeloos hoofdschuddend het gestuntel aanzien. Illustratief was ook het geringe aantal Tweets waarmee de thuisblijvers op de hoogte werden gehouden: het was een wat ‘stroef’ gebeuren daar in Alphen aan de Rijn.
  Hoewel nu dan voor het eerst gefrustreerd, oogt Klein gedreven en scherp, vastberaden om de ploeg ook dat laatste zetje in de goede richting te geven. En soms moet je daar een beetje mazzel voor hebben, soms moet die bal er net wél in gaan, moet die keeper er net niet bij kunnen, moet die speler net wél die paar centimeter verder staan waardoor die voorzet er wel ingetikt kan worden…
  Het was vandaag voor de objectieve toeschouwer een hele zit. Beide ploegen kwamen niet tot iets wat in de buurt kwam van hoogstaand voetbal en de term ‘vechtvoetbal’ is hier al gevallen. Vandaag was het knokken en heeft de ploeg met de meeste mazzel gewonnen. Twee frommelgoals en een prachtige vrije trap was de schrale oogst waar het publiek het vandaag mee moest stellen op een voetbalmiddag waar alles aanwezig leek voor een heerlijk duel. We kwamen er als publiek maar bekaaid vanaf. Het euforisch springende mannetje achter me ging dan tenminste nog met een tevreden gevoel naar huis, hij kreeg een even onverwachte als onverdiende driepunter in de schoot geworpen. Wij stapten met een kater de thuiskantine binnen. Uiteraard werden er over en weer analyses uitgewisseld over hoe het anders had kunnen gaan. Dit soort wedstrijden zit er echter gewoon tussen in een competitie waarin de krachtsverschillen marginaal zijn. Iedereen kan van iedereen winnen en dat resulteert in een bloedstollende ranglijst met geringe verschillen onderling. Wie wint schiet als een dobber omhoog, wie verliest zinkt als een baksteen. Huizen tuimelde dus twee plekken omlaag en staat nu op een vierde plek met twee punten achter op koploper Roda ’46, de ploeg die dus volgende week naar de Wolfskamer komt. Heeft u meer aansporing nodig om deze titanenstrijd te komen aanschouwen?
  Tot aanstaande zaterdag!

  PS: Er is een nieuwe voetbalsite gelanceerd: www.gooischgras.nl. Ik was vereerd daarvoor geïnterviewd te worden en attendeer u dan ook graag met gepaste trots op deze nieuwe site.

  Scoreverloop:

  30. 1-0 Coen de Groot
  90. 1-1 Olivier Blaauw
  94. 2-1 Stefan den Horder

   

  Opstelling ARC:
  Aaron Balk, Youri Duisterhof,Luca Janszen, Coen de Groot, Thomas Lamberts, Lionel Frederik (70. Jeroen Borsboom), Luuk Samsom, Stefan den Horder, Cas Knoester (83. Melvin Huiskamp), Robin de Heij (77. Neal Arnoldus)

  Opstelling Huizen:
  Brian Willemse, Danny Benning, Wouter Vente, Wouter Bonke, Jordey Buitenhuis, Aron Klaassen, Sebastian van Kammen (64. Dennis Lamme), Renee Troost, Hidde van der Veldt (70. Olivier Blaauw), Murat Önal (64. Thomas Müller), Quincy van Waveren