https://www.svhuizen.nl/teamindeling-breedteteams/n4595c25
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Teamindeling breedteteams
  6 jun 2020
  s.v. Huizen
  teamindeling-breedteteams

  Met een bizar einde van het seizoen en een troebel vooruitzicht starten de voorbereidingen op het nieuwe voetbal seizoen.
  Er moet worden ingeschat hoeveel teams er per leeftijdscategorie komen, op welk niveau die gaan spelen en de spelers worden in de team ingedeeld.
  Na het invullen van de selectieteams worden de zogeheten breedteteams samen gesteld. Hoe de teamindeling bij de breedteteams in zijn werk gaat, wordt hier toegelicht.

  Iedereen op niveau
  Voor elk individu geldt de vraag welk nieuw team het beste zou passen en daar komt nogal wat bij kijken. Het uitgangspunt is om op voetballend niveau in te delen. Dit conform de filosofie bij de breedteteams dat voetballen een hobby is en een hobby leuker wordt als je er beter in wordt. Natuurlijk geldt hier ook de charme van de breedtesport en kunnen bestaande teams bij elkaar blijven als die wens er is.
  Het doel is om elk individu in een team te plaatsen waar het qua voetballend niveau aansluit met het niveau van het team en waar het leuk is om in te spelen.
  En dan ook nog even met de uitdaging om de eerste teamindeling zo veel als mogelijk definitief te maken, omdat verschuivingen onduidelijkheid en onrust met zich mee kan brengen.

  Hoe werkt het?
  Om tot een goede teamindeling te kunnen komen zijn 4 stappen nodig.

  Stap 1. De spelers
  Natuurlijk is het van belang dat we goed in beeld hebben om welke spelers het gaat.
  Dat zijn de spelers die het afgelopen seizoen in een (ouder) breedteteam hebben gespeeld en niet hebben meegedaan aan de selectie procedure. Daar komen uiteindelijk de spelers bij die de selectie niet hebben gehaald, daar gaan de spelers vanaf die het lidmaatschap hebben opgezegd en daar komen spelers bij die zich als nieuw lid hebben aangemeld. Ook voor nieuwe aanmeldingen geldt het streven om op niveau in te delen. Dat kan gebeuren op basis van inschatten bij een training. De speler wordt uitgenodigd om mee te trainen en er wordt dan specifiek bekeken of dat beoogde team qua niveau past.

  Stap 2. Indicaties verzamelen
  De trainer, coach, leider/leidster en de categorie vertegenwoordiger worden gevraagd input te leveren. Zij zijn immers degene die het afgelopen seizoen met de spelers zijn opgetrokken. Van alle spelers van stap 1 worden de antwoorden op twee vragen verzameld:

  vraag 1. Wat is het (voetballende) niveau?
  Dit gaat om het beantwoorden van de vraag in welk (nieuw) team de speler het beste tot zijn recht zou komen. Voor elke speler wordt een beoogd team aangegeven.
  Het gaat er om dat dit per speler wordt bekeken en niet onderling wordt vergeleken. 

  De trainer en coach geven het aan v.w.b. het voetballende niveau. Voor de leider en de categorie vertegenwoordiger kan het lastig zijn om dat voetballende niveau in te schatten, maar kunnen zij wel andere waardevolle input geven. Dan gaat het meer over houding en gedrag, bijvoorbeeld afmelden bij afwezigheid, nakomen van afspraken en dergelijke.

  vraag 2. Zijn er specifieke wensen?
  Dit zal vooral niet voetbal technisch zijn en is bedoeld om aan te geven als een team liever bij elkaar wil blijven. 

  Stap 3. Concept teamindeling
  Aan de hand van de input op stap 2 worden de teamindelingen in concept gemaakt. Het is zoals gezegd de bedoeling om dat concept zoveel als mogelijk als definitief voor te leggen, omdat het niet praktisch is om er nog veel in te gaan schuiven. 

  Stap 4. De begeleiding
  Bij het definitief maken van de teams kan ook de begeleiding (trainer, coach, leider/leidster) worden ingevuld. Een belangrijke rol, waarbij het nadrukkelijk de bedoeling is om deze groep te gaan ondersteunen. Zowel op voetbal technisch gebied om de spelers verder te kunnen helpen om te leren als op het gebied van het begeleiden van een groep. Met de focus op de spelers wordt geprobeerd het ook de begeleiding leuker en beter te maken.

  Al met al is de teamindeling een enorme klus en zeker een belangrijke! Het vormt de basis voor een seizoen waar we met zijn allen weer gaan proberen om mooie nieuwe herinneringen te maken!