https://www.svhuizen.nl/strohalm-urk-huizen-1-3/n3889c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Strohalm: Urk - Huizen 1-3
  14 apr 2018
  Ron Tuijnman
  Een wilskrachtig spelend Huizen gaf Urk niet de gelegenheid op eigen veld te domineren. Onder het motto één voor allen, alleen voor één hielden de groen-gelen de thuisploeg onder druk en trokken de wedstrijd naar zich toe. Een verslag...
  strohalm-urk-huizen-1-3

  Nerveus
  Ik ben nerveus als ik de bus in klim. Gespannen voor de wedstrijd die komen gaat.
  Met zeer gemengde gevoelens heb ik van het vertrek van Erik Assink kennis genomen: enerzijds heb ik Erik als een gedreven coach ervaren waarmee ik een uitstekende werkverhouding had. Een man ook waarvoor het onmogelijk is géén sympathie te voelen. Recht door zee en een ‘mensen-mens’. Zijn vertrek doet dan ook – en niet alleen mij – pijn.
  Anderzijds is het een harde wereld in het voetbal en wordt iedere trainer afgerekend op resultaten. Met een uitzichtloze laatste plaats en slechts één competitieoverwinning onder zijn leiding was het vertrek dan ook haast onvermijdelijk. Toch sprak de vereniging het vertrouwen uit in deze ervaren trainer en dat was op dat moment zeker te prijzen. Toen tijdens zijn revalidatie het roer werd overgenomen door Michael Weggemans en er ineens wél punten werden gehaald, werd een trainerswissel ineens een toch optie. Soms moet je gewoon erkennen dat de combinatie club – trainer – spelersmateriaal niet optimaal is – zonder daar verder een kwaliteitsoordeel voor wie dan ook aan te hangen. Soms ‘werkt’ het gewoon niet. Dat zie je soms ook op het veld gebeuren: de elf beste spelers hoeven niet per definitie het beste team te vormen, soms voegt een mindere speler met zijn kwaliteiten meer toe aan de andere spelers, zodat het geheel meer is dan de som der delen. Maar dat niemand ‘vrolijk’ werd van deze situatie, dat moge duidelijk zijn en een woord van waardering naar Erik Assink is hier dan ook zeker op zijn plaats!

  Spanning
  De spanning die ik voel is dan ook vooral of Michael Weggemans de draad van zijn eerdere ‘bewind’ weer zal weten op te pakken en of we destijds te maken hadden met toevalstreffers of dat hij zijn kunstje zal herhalen. Urk is een stugge middenmoter die na een moeizame start de weg naar boven heeft weten in te slaan. ‘Nor Vuren!’ heet het programmaboekje van de Urkers, met als ondertitel ‘Strijd, passie en plezier’. Nou herinner ik me van de wedstrijden om de Zuiderzeecup dat ik na afloop verzuchtte dat dit niet de wedstrijden gaan worden waar ik dit seizoen naar zou gaan uitkijken. Strijd en passie heb ik toen wellicht nog wel gezien, maar ‘plezier’ heb ik niet aan die wedstrijd beleefd. Vandaag kijk ik dus toch met spanning uit naar die tweede wedstrijd tegen Urk. Op de Wolfskamer gingen we ondanks een goede wedstrijd met 0-3 onderuit. Enkele weken geleden maakte ik een soort puntenbegroting en tekende deze wedstrijd in voor een punt. Nu hoop ik stilletjes toch op meer.
  Bij onze tegenstanders weer de bekende namen: de legendarische Koffeman in de goal en topscorer Hessel Snoek in de punt.
  Coach Weggemans heeft geen wijzigingen in zijn bemanning aangebracht: Mackaay in de goal, achterin Benning, Troost, Buitenhuis en Onuoha. Middenrif Klaassen, Van Esterik en Papamelodias. Voorin Van Waveren, Smit en Malolepszy. Geen Önal en Vente dus, die beiden nog aan het revalideren zijn en Wilco Mackaay houdt Rinaldo O’Niel voorlopig nog op de bank, waar deze vergezeld wordt door Jones, Mensen, Brilleman en de op het laatste moment toch fitte Van der Veldt die midweeks in de beloftenwedstrijd nog een ferme tik had gekregen.
  In de kantine word ik aangeschoten door een Urker supporter die me een beetje melig een nederlaag denkt aan te praten. Overmoedig geef ik aan dat wat er ook gebeurt, die punten in de bus mee naar Huizen zullen gaan. Er wordt smalend om gelachen en ik word als een soort dorpsgek langs de Urker supportersschare gevoerd.
  Ook de pupil van de week geeft in het programmaboekje aan dat hij een 3-1 overwinning voor zijn Urkers verwacht. Van de supporters verneem ik ook, dat de wederopstanding van de Urkers niets te maken heeft met nieuwe spelers of spelers die van een blessure terugkwamen, maar dat de nieuwe trainer Karrenbelt gewoon wat tijd nodig had om zijn ploeg op de rit te krijgen.
  Eenmaal op de tribune schalt ‘Pak alles wat je kan, leef of het je laatste dag is!’ uit de luidsprekers. Vervang ‘leef’ door ‘speel’ en we hebben de opdracht voor Huizen in een notendop.
  Diezelfde pupil van de week komt dan wat schuin aan voor de goal van Mackaay en hoewel onze doelman zich voor de vorm een beetje breed maakt, is dat toch al voldoende om de pupil tegen hem aan te laten schieten. ‘Wat een rot keeper!’ moppert de speaker met veel gevoel voor humor en nadat Wilco omstandig zijn excuses had gemaakt weet André Brands de bal dan alsnog in de goal te werken en kunnen we aan het echte werk beginnen…
  Sterk
  En Huizen opent sterk. Van meet af aan verstoort het de opbouw van de thuisploeg om waar mogelijk meteen het heft in handen te nemen in de omschakeling. Meteen de eerste minuut leidt dat al tot een gevaarlijke situatie als Van Esterik goed en wilskrachtig doorstoot tot in de Urker zestien. Tot een echte doelpoging komt het niet, maar hij sleept wel een corner uit het vuur die helaas eenvoudig door de Urker defensie wordt geruimd. Maar de toon is toch gezet.
  Ook Papamelodias gaat twee minuten later goed door na een voortreffelijke 1-2 met Kevin Smit. Ondanks de kegel die Joey in de benen heeft, ‘aait’ hij de bal nu en gaat ook deze mogelijkheid verloren.
  Weer drie minuten later: een fraaie uitval via Troost die Van Waveren lanceert. De voorzet is dan prima op Papamelodias, die dan teveel tijd nodig heeft om tot een schot te komen. De rebound van Van Esterik is vervolgens een prooi voor Koffeman.
  Een minuut later dan weer: de opgekomen Danny Benning probeert het maar eens van een meter of twintig. De bal verdwijnt net langs de verkeerde kant van de kruising. Nee, dit is echt niet het spel van een rode lantaarndrager dat we hier zien!
  ’Hey, stey up met je kinderachtig!’ klinkt het achter me als Riekelt Jan Brands vlak voor de tribune in de mangel wordt genomen en wat theater maakt. Goed publiek die Urkers, die pas na een kwartier iets van hun eigen ploeg zien als een voorzet over de hele in één keer op de slof wordt genomen door Gerrit Tol. Je moet een beetje geluk hebben met zo’n bal en dat geluk hadden wij op dat moment en dus niet Gerrit Tol die zijn volley ruim voorlangs ziet vliegen.
  Nadat Papamelodias een ferme schuiver van een meter of dertig naast had zien gaan, ervaren we dan toch wat druk van de Urkers. Achterin is Troost echter een rots in de branding en Urk is zoekende naar de juiste aanpak van dit herboren spelende Huizen en er gaat veel mis bij de thuisploeg.

  Damn!
  Dan gaat het toch mis voor Huizen: Riekelt Jan Brands zwiept de bal voor en we halen opgelucht adem als de bal net gemist wordt door Urker topscorer Hessel Snoek. De bal flabbert door het strafschopgebied en wordt opnieuw ingezet. Snoek is echter ten val gekomen bij zijn eerste poging en krabbelt haastig overeind in buitenspelpositie. Dat zou het enige foutje zijn waar ik de voortreffelijk leidende arbiter Wijma en zijn assistenten op zou weten te betrappen vanmiddag -  al had ik daar wel de camerabeelden achteraf voor nodig – en Snoek laat zich de tweede mogelijkheid niet ontgaan en de bal ploft achter de kansloze Mackaay in de verre hoek binnen: 1-0 en wat tegen de verhoudingen in. Hoe zal Huizen hier op gaan reageren?
  Huizen geeft dat antwoord eigenlijk vanaf de aftrap: het blijft gewoon goed voetballen. De ijverige Malolepszy weet de bal weer voor te krijgen en vanuit de draai produceert Smit een bal die wederom een prooi voor die imposante doelman van de Urkers is, maar waar hij wel een knappe reactie bij de paal voor nodig heeft. Voorin wordt op dit moment de trefzekerheid van spits Önal node gemist.

  Tjakka!
  Opnieuw een kans voor Smit als Van Esterik weer goed het strafschopgebied binnendringt en de bal uitstekend breed legt. Smit aarzelt met afdrukken en als hij dan vuurt, zit daar de knie van een verdediger tussen. Een 100% kans gezien de positie van Smit en de corner lijkt dan ook een schrale troost voor zoveel moois. De corner komt goed voor en als een Urker verdediger de bal dan van de voet laat springen is daar ineens captain Troost er als de kippen bij om de bal van dichtbij achter Koffeman te tikken: 1-1 en we zijn er weer helemaal bij!
  En we zijn nog maar nauwelijks bekomen van de feestvreugde als Malolepszy met de turbo erop langs de lijn stuift, de bal panklaar voor diezelfde Smit legt die vogeltje vrij staand de bal keurig achter Koffeman prikt: 1-2 Hatsano!!
  En het gaat maar door: een prachtaanval via Malolepszy – die weer op een prima wedstrijd terug kan kijken – die via Smit Quincy van Waveren bereikt. De hoek is wat moeilijk en het schot onbesuisd en dat is meestal een weinig succesvolle combinatie. Kort daarop een herhaling van zetten via Malolepszy en Van Waveren, deze keer gaat de bal rakelings over.

  Weelde
  Het is een broze en kwetsbare voorsprong en we houden dan ook de adem in als Pieter Brands ineens zomaar uit het niets een pegel loslaat waarvoor Mackaay alles uit de kast moet halen om verder onheil te voorkomen: met een schitterende snoekduik ranselt onze doelman de bal uit de kruising en houdt ons zo op de been.
  Voorin wordt er gebuffeld tot de mannen er bijna letterlijk bij neervallen. Dan neemt Kevin Smit een hoge bal fraai aan op de borst en lanceert in één beweging Malolepszy die voor de gelegenheid op de rechterflank was opgedoken. Hij krijgt een beuk van Klaas Kramer en we verwachten een tuimeling. Maar niets van dat alles: Malo blijft op de been en stuift door tot verbazing van Kramer. En voor Kramer van zijn verbazing bekomen is staat Malo al oog in oog met Koffeman. De hoek is moeilijk, de schuiver precies en zowaar gaat Huizen de rust in met een comfortabele 1-3 voorsprong! Wat een genot, wat een weelde!

  Rust
  En de grootste weelde is eigenlijk nog dat die voorsprong bepaald verdiend genoemd mag worden. Huizen ontregelde de Urkers die maar geen antwoord wisten te vinden op het gedreven compacte spel van de Huizer equipe, geen antwoord op de niet aflatende loopacties van Van Esterik, Smit en Malolepszy. De wilskracht spat er ook achterin vanaf, ondanks die achterstand bleef Huizen ongebroken doorvoetballen. En ook dat is een weelde!
  Natuurlijk staat er een zeker spanning op deze wedstrijd voor Huizen. En dat maakte deze eerste helft meer enerverend dan hoogstaand. Toch zag ik af en toe fraaie staaltjes combinatievoetbal en een dreigend Huizen dat Urk de duimschroeven stevig aandraaide.
  Weinig reden tot ingrijpen voor Weggemans dus. Dan horen we in de rust dat Kevin Smit zich niet lekker voelt en gewisseld moet worden. Een aderlating, want onze ijverige spits had een belangrijk aandeel in twee van de drie goals en maakte er ook nog een, en was zo betrokken bij alle drie de goals.

  Tweede helft
  Met Garrett ‘Greyhound’ Jones voor Smit in de ploeg beginnen we aan de tweede helft. Geen gekke wissel, aangezien de Urker defensie op snelheid te kloppen lijkt en Garrett die bijnaam niet voor niets heeft.
  Ook coach Karrenbelt heeft ingegrepen en brengt Klaas Romkes voor Johan Loosman. Loosman liep met nummer vier op de rug en dus schat ik het aanvankelijk in als een aanvallende wissel. Op voetbalopzaterdag.com zie ik echter dat Loosman te boek staat als aanvaller en dus is het achteraf gewoon een aanvaller voor een aanvaller.
  Uiteraard heeft Karrenbelt het hoofd niet in de schoot geworpen en de Urkers gaan naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer. Op de tribune is de harde kern wat benauwd voor het eerste kwartier na rust waarin een stormachtig Urk verwacht wordt. Een vloeiende combinatie via Tol en invaller Romkes die de bal goed breed legt op vleugelverdediger Riekelt Jan Brands levert een schietkans op. Brands zoekt het doel van Mackaay gelukkig net wat te hoog.
  Huizen is echter bepaald niet van zinnens deze Urker stormloop gelaten aan zich voorbij te laten trekken en twee minuten na de doelpoging van Brands neemt Quincy van Waveren alweer van een meter of twintig de goal van Koffeman onder vuur. De bal gaat rakelings via de doelman over. De corner die dat oplevert wordt zonder noemenswaardige hoofdbrekens voor de Urkers geruimd.
  Dan weer een schitterende pass van Papamelodias die de bal met een fraaie boog perfect in de loop van de sprintende Van Esterik legt. Lucas kan echter deze bal niet voldoende controleren en dat geeft de defensie gelegenheid deze kans te verijdelen. Maar het zag er weer oogstrelend uit en als Ziyech zo’n bal geeft, dan wordt ie weer tot speler van de week uitgeroepen.
  Wéér een aanval van Huizen: Onuoha bereikt Quincy van Waveren die deze tweede helft wat nadrukkelijker aanwezig is. De 1-2 komt dus weer voor de voeten van Onuoha die meteen naar binnen trekt en zijn kans waagt. Het schot gaat over, maar Huizen laat zien dat het nog steeds zijn wil aan de Urkers oplegt. In de rust werd door de kenners voorspeld dat Huizen verder zou inzakken, maar niets van dat alles: Huizen blijft gewoon brutaal op zoek naar de 1-4.

  Hectiek
  Dan het enige geel dat arbiter Wijma deze wedstrijd nodig had: een veelbelovende doorbraak van Malolepszy wordt op onreglementaire wijze gestuit door Dick Hakvoort. Geen gemene overtreding, maar een nuttige en het geel is dan ook op zijn plaats.
  We zijn inmiddels een uur bezig en Urk zet aan voor een slotoffensief. Van Esterik jaagt in paniek een bal als een vuurpijl omhoog en heel typerend, als er Huizer in de knoei kwam, dan stond er altijd een andere Huizer paraat om te assisteren en de zaak weer recht te trekken. Zo ook na die vuurpijl: Van Waveren brengt de bal schitterend onder controle en zet meteen weer druk op de goal van Koffeman.
  Jan van Slooten komt er dan bij Urk in voor Jelle de Boer. Een middenvelder voor een spits leer ik via de bekende voetbal-site, en dat verbaast me wel enigszins. Je zou verwachten dat Urk extra op de aanval zou inzetten.
  Hectiek, maar Huizen laat zich niet slachten: Buitenhuis kopt een bal koeltjes terug op Mackaay, Troost geeft een keurige schouderduw en laat de bal zo achter lopen, Mackaay heeft een flitsende reactie op de inzet bij de eerste paal van Pieter Brands, Troost is weer de reddende engel bij een uitbraak en vrouwe Fortuna is bepaald welwillend voor Huizen als een geplaatste bal van invaller Van Slooten via de binnenkant van de paal zo in de handen van Wilco Mackaay stuit. Mackaay die nog met een schitterende reactie in de slotfase een kiezelharde kopbal van Riekelt Jan Brands over de lat wist te werken en zo Huizen voor verder onheil behoedde.
  Met Bob Brilleman voor Thomas Malolepszy en Desmond Mensen voor de leeg gespeelde Van Esterik
  zien we dan hoe Bob Brilleman in de slotseconden de bal voor de vierde keer prachtig achter Koffeman jaagt. Helaas waren nu arbiter Wijma en zijn assistenten wél attent op buitenspel en zien we deze prachtige treffer alsnog afgekeurd. En zo trekt Huizen een keurige 1-3 overwinning op Urk over de eindstreep.

  Michael Weggemans
  De bassen dreunen door de catacomben en Michael en ik moeten naar het veld vluchten voor we ons een beetje verstaanbaar kunnen maken.
  “Het eerste kwartier vond ik van onze kant niet goed,” opent onze succescoach tot mijn verbazing. Ik had namelijk het gevoel dat we vanaf minuut één de bovenliggende partij waren geweest tot aan die hectische slotfase. “We kregen toen terecht de 1-0 om onze oren,” vervolgt Weggemans. “Direct na de 1-1 denk ik wel dat wij de overhand hebben gehad in de eerste helft. Ik meende het al bij de warming-up te zien dat er nog wel iets in de hoofden omging. Ik heb voor de wedstrijd begon de mannen met een korte speech op scherp getracht te zetten. De eerste tien minuten vond ik dat er dus nog niet helemaal uitkomen, maar na die gelijkmaker vond ik dat we de bovenliggende partij waren.”
  Weggemans was het met me eens dat de mannen goed doorgingen ondanks de achterstand en dat de koppies niet gingen hangen. Daarbij dacht Michael dat de 1-0 ook nog buitenspel was geweest. Eerlijk gezegd had ik dat niet geconstateerd, maar de beelden op youtube geven hem gelijk.
  Volgens mij heb je nu vier wedstrijden gecoacht en er drie van gewonnen… Vind je het dan vreemd dat ik je ‘succescoach’ noem?”
  “Ja dat klopt, ja! Maar het is vooral lekker voor de spelersgroep, helemaal in deze tijd, dat je nu een overwinning boekt. Het houdt de groep bij elkaar en ik ben voor de groep gaan staan en hebben we afgesproken met elkaar dat we er toch vol voor zouden gaan. Het is een cliché, maar met iedere wedstrijd zijn er drie punten te verdienen, dus we konden vanochtend nog eenentwintig punten halen en daarvan zijn de eerste drie al weer binnen – zo simpel is het! We kijken niet naar de plek waar we staan - als we blijven winnen dan gaan we vanzelf stijgen – we richten ons gewoon op het binnenhalen van de punten en dan zien we wel waar dat ons brengt… Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het gaan redden!”

  Kevin Smit
  Uiteraard haal ik vandaag deze stille kracht voor mijn microfoontje. Betrokken bij alle drie de goals en daarmee eigenlijk min of meer matchwinner. Dat hij de voorzet gaf waar Malolepszy de derde uit maakte, dat was me tijdens de wedstrijd even ontgaan, dus verkeer ik als ik met hem praat nog in de veronderstelling dat hij bij twee van de drie goals betrokken was.
  Bij twee van de drie goals betrokken, gewisseld omdat je niet lekker werd, vertel…”
  “Ja, ik werd in de rust ineens niet lekker,” verklaart Kevin nog wat witjes om de neus. Ik werd duizelig  en misselijk.
  Het was lekker voetballen die eerste vijfenveertig minuten: we hadden het aardig voor elkaar. We kregen dan wel weer een tegengoal, maar ik denk dat we het uiteindelijk wel behoorlijk goed gedaan hebben dat we voor de rust al een stap gemaakt hebben met twee goals verschil. Dat ondankbare loopwerk voorin, dat storen, dat hoort er gewoon bij. Vooraf maak je afspraken en als je je gewoon aan die afspraken houdt, dan zie je nu dat dat gewoon zijn vruchten afwerpt – vooral die eerste helft. En tja, dat de een wat meer moet lopen dan de ander, dat is voor het goede doel, he?“ lacht hij.
  Die drie heerlijke punten, dat moet binnen de groep ook lekker binnengekomen zijn…”
  “Ja, zeker! We hebben een rumoerige week achter de rug en dus is dat dubbel zo fijn om dat met drie punten af te sluiten. Wat het heeft toch wel veel impact op de groep gehad. Het was niet iets waar we met zijn allen blij van werden. Dat je iedere week haast verliest is natuurlijk al een klap en als het dan ook nog zo rommelt is dat een extra klap. Ik denk dat we dat als groep deze week goed hebben opgepakt, toch een tandje bij hebben gezet met zijn allen en dat levert als resultaat deze drie punten op.”
  En je eigen rol binnen de groep: je zat regelmatig op de bank en vult nu de plek van Önal op. Hoe ga je daar mee om, hoe voelt dat?”
  “Als voetballer wil je natuurlijk elke wedstrijd spelen. De ene week gaat het gewoon lekkerder dan de andere week. Vandaag begon ik dan in de spits en dat leverde toch weer wat schuifwerk op ten opzichte van vorige week. Ik probeer me gewoon vol in te zetten op de plekken waar de trainer me nodig heeft. Ik ben dan wel zo eerlijk om het toe te geven als ik een mindere week heb en iemand anders speelt, of dat er wat anders wordt gevraagd, een ander type speler, dan schik ik me wel in die rol. Daarbij denk ik dat we nu niet in de positie zijn om eisen te gaan stellen.”
  Ik vond dat je een wat ‘mysterieus’ verleden had voor je bij Huizen kwam…”
  “Het klopt dat ik een periode niet gespeeld heb. Hiervoor speelde ik bij Go Ahead Kampen. Toen heb ik een keuze gemaakt voor mijn maatschappelijke carrière als anesthesiemedewerker. Ik kreeg de mogelijkheid om even in het buitenland te gaan werken, maar toch begon ik het voetbal te missen. Na wat gesprekken heb ik toen voor Huizen gekozen. Ik had een goed gevoel bij Huizen. Ik ben een voorstander van kunstgras, dus dat gevoegd bij een schitterende accommodatie en die goede gesprekken deden de keuze op Huizen vallen.
  Toch heb ik er toe besloten om volgend jaar niet door te gaan en met voetbal te stoppen. Dat is misschien wel jammer aan een kant – zeker na zo’n wedstrijd als vandaag - maar het is een weloverwogen keuze: het wordt me allemaal teveel met mijn onregelmatige werk. Vanavond moet ik ook weer werken… Je merkt gewoon dat drie keer in de week trainen veel van je fysiek vergt. Ik ben iemand die altijd 100% wil geven, mijn steentje bij te dragen aan de groep. En dat valt me gewoon te zwaar.”

  Aanvoerder Renee Troost
  Na de gebeurtenissen van deze week wil ik toch ook even met aanvoerder Troost spreken om even te horen wat hij als woordvoerder van de groep over de situatie te vertellen heeft. Maar eerst complimenteer ik hem met “Je liep weer soeverein te verdedigen achterin. Het is een vissersdorp, maar jij was de Brandaris!” met zijn voortreffelijke wedstrijd.
  “Ik denk dat we inderdaad niet echt veel kansen hebben weggegeven. Het waren in de slotfase vooral wat mogelijkheden, afstandsschoten. Zij moesten toen komen. We hadden echter zelf veel eerder die 1-4, 1-5 moeten maken. Daar waren we helaas wat te onrustig in. We hebben ook na de achterstand in het veld ook geen moment het gevoel gehad dat we deze wedstrijd zouden kunnen gaan verliezen. We hadden het gevoel dat we tegen Urk een kans moesten hebben. Thuis verloren we wel van ze, maar ook toen voetbalden we al goed tegen ze. Die keeper van hun haalde er toen heel veel ballen uit, herinner ik me nog. Ballen die we ook gewoon tegen hem aanschieten terwijl hij al op de grond ligt bij wijze van spreken…”
  Het was een onrustige week. Zijn jullie nog betrokken geweest bij de trainerswissel? Hoe hoorden jullie het?”
  “Het bestuur heeft wel gebeld, maar uiteindelijk wordt zo’n beslissing toch altijd door het bestuur genomen. Het bestuur heeft ons alles donderdagavond voor de training uitgelegd en toen kwam Michael Weggemans ook weer voor de groep. Dat zijn gewoon bepaalde dingen die gebeuren in de voetballerij. Niets is groter dan de club, dus we moeten het gewoon achter ons laten en doorgaan. Sommigen waren het er mee eens en sommigen dus ook niet. Iedereen verwerkt dat op zijn eigen manier, zo gaat dat altijd denk ik altijd als er iemand ontslagen wordt. Maar we moeten gewoon doorgaan, knokken voor lijfsbehoud. Persoonlijk heb ik het altijd heel goed met Erik Assink kunnen vinden – ook met Michael Weggemans overigens – ik vind het zonde dat het zo moest gaan, maar zoals ik al zei: niets is groter dan de club.
  Als een trainer weggestuurd wordt en je wint, dan is het natuurlijk heel makkelijk om dat toe te schrijven aan de trainerswissel. Maar goed, als wij dit elke week hadden kunnen leveren, dan zouden we er nu niet zo voor staan als we nu staan. Als je ziet hoe wel spelen tegen de clubs die hoog staan, dan leveren we meestal goed voetbal – behalve tegen Ajax, dan – maar bijvoorbeeld Eemdijk staat nu bovenaan en daar hadden we twee keer gewoon niet van hoeven te verliezen. Het is gewoon een hele rare competitie: je kunt van elke tegenstander winnen. Zo ook vandaag: de laatste tien minuten zijn wellicht wat rommelig, maar dat is logisch als je als thuisploeg met 1-3 achterstaat. Als team zijnde voelt dit gewoon heel erg goed dat we hier met drie punten wegrijden. Dat gevoel moeten we vast zien te houden. Dat gevoel was er altijd eigenlijk wel, maar het kwam er eigenlijk nooit helemaal uit. In vergelijking met vorige week maakten we vandaag al heel snel de gelijkmaker en dat is denk ik wel een groot verschil met vorige week. Als die treffer uitblijft, dan sluipt dat in het geloof en het zelfvertrouwen van het team. Ik ben heel blij met hoe het vandaag gelopen is en ik kan niet echt verklaren waarom dat er vorige week of vorige weken niet was… Als we dit iedere week weten te geven, dan zou er eigenlijk niets aan de hand moeten zijn…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Het voetbalwereldje blijft een hard wereldje: ‘De koning is dood, lang leve de koning!’ lijkt het devies.
  Zoals gesteld spreken de cijfers voor zich en wordt een coach nu eenmaal op resultaten afgerekend. Huizen staat stijf onderaan en dan moet Barbertje hangen. Het is een ongeschreven wet. Ondanks de trainerswissel ook achteraf nog veel waardering voor Erik Assink. Een speler kwam na afloop even naar me toe en gaf aan een titel voor dit verslag te hebben: ‘Overwinning voor de trainer!’ Alleen al het feit dat men nog steeds over Erik Assink als ‘De Trainer’ spreekt, geeft de waardering en genegenheid voor hem weer. Duidelijk is wel dat hier niemand echt blij van werd.
  Met drie overwinningen uit vier wedstrijden onder zijn leiding, kunnen we niet om Michael Weggemans heen. Je kunt een keer mazzel hebben, maar negen uit vier zijn toch klinkende cijfers, zeker als we het elan zien, de fighting-spirit die de ploeg ook vandaag weer uitstraalde. Het was één voor allen, allen voor één: slechts één keer zag ik twee spelers die elkaar even verwijten maakten, maar voor de rest werd er eendrachtig geknokt en werd ieder gepasseerd groen-geel station opgevolgd door een volgend groen-geel shirt. Eendrachtig knokte Huizen vandaag de overwinning over de streep met bij vlagen heerlijk voetbal. En dat is eigenlijk de grootste winst van vanmiddag: het spelbeeld, de wil om te winnen, het zelfvertrouwen, de vechtlust en de inzet. Op de overwinning was door vriend en vijand niets af te dingen en met deze instelling en inzet is Huizen een geduchte tegenstander voor iedere ploeg.
  Uiteraard staan we nog steeds laatste - daar is geen hogere wiskunde voor nodig – maar ineens lijken die zes resterende wedstrijden toch alle hoop op handhaving levend te kunnen houden. Vijf punten tot nummer voorlaatst, zeven punten tot PD, ineens lijkt dat gat weer overbrugbaar. Natuurlijk gaan onze concurrenten nog punten pakken en kijken naar de ranglijst heeft dan ook nog steeds geen zin als je hoe dan ook ook volgende week nog laatste staat. Maar we moeten nog twee keer tegen het laag staande AZSV, ook HZVV krijgen we nog een keer uit en daar hebben we thuis al van gewonnen, dus ook daar liggen wellicht punten in het verschiet. Ook NSC gaan we over anderhalve week in Nijkerk te lijf, weer een wedstrijd die hoe dan ook gewonnen moet worden!
  Deze driepunter geeft de burger weer moed en ik hoop u dan ook massaal aankomende zaterdag tegen dat opnieuw cruciale duel tegen AZSV op de Wolfskamer te treffen. Zal het dan toch nog gebeuren?...

  sv Urk - sv Huizen 1-3 (1-3)

  21. Hessel Snoek 1-0
  30. Renee Troost 1-1
  32. Kevin Smit 1-2
  44. Thomas Malolepszy 1-3


  Opstelling Urk:
  Cornelis Koffeman, Bennie Dunnink, Dick Hakvoort, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Lucas Nagel, Pieter Brands (80. Lucas Schraal), Gerrit Tol, Hessel Snoek, Jelle de Boer (66. Jan van Slooten), Johan Loosman (46. Klaas Romkes).

  Opstelling Huizen:
  Wilco Mackaay, Danny Benning, Randy Onuoha, Renee Troost, Quincy van Waveren, Jordey Buitenhuis, Thomas Malolepszy (77. Bob Brilleman), Aron Klaassen, Kevin Smit (46. Garrett Jones), Lucas van Esterik (87. Desmond Mensen), Joey Papamelodias.