RONdje langs de velden: JO12-5
    26 sep 2020
    Ron Bunschoten - Breedteteams 2020-2021
    rondje-langs-de-velden-jo12-5

Bij de breedteteams van sv Huizen zal er bij de thuiswedstrijden regelmatig een extra toeschouwer zijn. Op zaterdag bij de wedstrijden is goed te zien hoe het staat met de ontwikkeling van spelers als individu en van de teams. Vanuit de Opleiding Commissie staat Ron Bunschoten langs de lijn.  Ondersteuning van de coach om het voetbaltechnische niveau bij de wedstrijden te verbeteren en samen met de begeleiding kijken hoe een team er voor staat.

Deze week vroeg op voor de wedstrijd van de JO12-5. Om half negen start voor dit team de wedstrijd tegen Sporting Almere. De spelers hebben allesbehalve een slaperig hoofd en lijken er klaar voor. Langzaam maar zeker druppelen ze binnen. Een aantal behoorlijk te laat, al lijkt dat niemand te storen. Als het team compleet is, worden de spelers naar het veld gestuurd. Daar staat de tegenstander al klaar en zijn aan het inspelen. Snel geteld zijn er 7 spelers en 1 keeper en zullen ze zonder wissel spelen. Het balletje gaat vrij snel van voet naar voet en dat ziet er prima uit.

De spelers van de JO12-5 van sv Huizen verzorgen zelf de warming-up. Paar kleine aandachtspuntjes dan toch nog wel: iets kortere afstand en het mag best wat fanatieker. Goed opwarmen is overdrijven, goed doen. Anders heeft het niet al te veel zin. Er zijn 2 ballen voor het inspelen, beide veel te zacht. Aandachtspuntje. Met 2 groepjes wordt er een rondo gespeeld en bij beide een enorme cirkel. Veel te makkelijk om de bal rond te spelen en een vrijwel onmogelijke missie om de bal te onderscheppen voor de speler die ‘in het midden’ staat.

Na het beginsignaal van de wedstrijd wordt sv Huizen vrijwel direct compleet overbluft en kruipt het in de schulp. De tegenstander houdt er een hoog tempo op na en is veel feller op de bal. Het levert in het eerste kwart van de wedstrijd veel situaties op waarbij de tegenstander kan doen wat het wil. Spelers aan de bal worden niet of nauwelijks lastig gevallen door tegenstanders met een geel-groen shirtje en het lijkt een feestwedstrijdje voor de bezoekers te worden. Verbazingwekkend om te zien hoeveel spelers er tijdens een wedstrijd stil komen te vallen en de tegenstander geen strobreed in de weg lijkt te willen leggen. Het duurt dan ook niet lang voordat de score wordt geopend en snel dreigt op te lopen.

Aan he einde van het eerste kwart wordt er ineens wel een duel gewonnen en wordt een aanvaller weggestuurd die het buitenkansje overtuigend afmaakt. Ook sv Huizen is van de nul af.

In de time-out na het eerste kwart krijgt het team te horen dat het heel anders moet.
    De tweede kwart van de wedstrijd is een wereld van verschil, met spelers van sv Huizen die de bal willen hebben. Zo moet dat dus en er ontstaat behalve een veel leukere wedstrijd ook een veel meer gelijkwaardige pot. De complimenten voor het team in de rust zijn dan ook meer dan terecht, mar wellicht wat voorbarig.

In de tweede helft kan sv Huizen het nog even volhouden, maar zakt uiteindelijk weer terug naar het niveau van het begin van de wedstrijd. Met een aantal knappe reddingen weet de keeper zijn team te behouden voor een groter verschil in de score. Met name de redding bij een vrije trap van een meter of 8 was een fraaie, met een uitgestrekte hand werd de goed ingeschoten bal uit de kruising van het doel getikt. Uiteindelijk moet sv Huizen zijn meerdere erkennen en werd met 2-9 verloren.

Een goed kwart spelen is nog niet genoeg, maar is de basis om verder te gaan!