https://www.svhuizen.nl/pover-huizen-verliest-cruciaal-duel-van-sparta-nijkerk/n3770c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen moest koste wat het kost winnen tegen Sparta Nijkerk. Erop of eronder was het motto. Een verslag...
  pover-huizen-verliest-cruciaal-duel-van-sparta-nijkerk

  Erop of eronder
  D-day voor Huizen. Ik kan het niet anders omschrijven: vandaag moet er gewoon gewonnen worden, iedere andere uitslag maakt het uitzicht op het stoppen van de vrije val waarin ons eerste elftal is geraakt tot het hopen op een klein wonder. Natuurlijk: er is nog een fiks aantal wedstrijden te gaan, maar de realiteit van slechts één overwinning in een halve competitie en een inmiddels afgetekende zes(!) punten achterstand op de nummer voorlaatst(!) maken de hoop op overwinningen tegen ploegen uit het linker rijtje bijna lachwekkend. Natuurlijk zal er wellicht best wel eens een een uitglijer maken tegen Huizen, maar dat je er structureel nog driepunters tegen zult gaan pakken dat is een dwaze gedachte.
  Ook veel verschuivingen op het transferfront. Joey Papamelodias gaat ons helaas verlaten. Hij kan het heen en weer reizen tussen Hoorn en Huizen (zonder auto) niet langer combineren met zijn werk. Gelukkig inmiddels wel verlengingen voor Murat Önal, Renee Troost, Wouter Vente, Aron Klaassen, Hidde van der Veldt en Lucas van Esterik. Naar mijn niet altijd even bescheiden en genuanceerde mening kom ik daar geen verkeerde naam tegen. Goed bezig Huizen!
  Vandaag begint de ploeg van Erik Assink met O’Niel in de goal. Daarvoor zien we dan een verdediging die ik samenstel met Danny Benning, Wouter Vente, captain Renee Troost en Nino van Jaarsveld.
  Op het middenveld bedenk ik Bob Brilleman, Aron Klaassen en Jordey Buitenhuis. Aanwinst Randy Onuoha posteer ik al puzzelend in de frontlinie, samen met Kevin Smit en de weer herstelde Quincy van Waveren. Onuoha werd aanvankelijk binnengehaald om onze defensie te versterken, maar kan ook heel best op de vleugel uit de voeten. De bank wordt gevormd door Joey Papamelodias, Murat Önal, Lucas van Esterik, Hidde van der Veldt, Desmond Mensen, Thomas Malolepszy en reservedoelman Wilco Mackaay.
  Bij onze gasten verdedigt Fabian Bouwman de goal en moet voormalig Huizendoelman Brian Willemse genoegen nemen met een plaats op de bank. Op die bank zien we nóg een oude bekende terug: trainer Imdat Ilguy die als speler ooit ook de kleuren van Huizen verdedigde.
  Helaas geen scorebord vandaag. Ben eigenlijk vergeten na te vragen wat er nu precies aan de hand was, want ik ging er eigenlijk voetstoots vanuit dat het ding gewoon defect was.

  Hoopvol
  Een indrukwekkende minuut stilte voor het recentelijk overleden lid van verdienste Klaas Slokker en dan kunnen we van start. Huizen opent sprankelend en al in de eerste minuut jaagt Bob Brilleman de bal hard naast de goal van Bouwman als de eerste corner van de wedstrijd matig door onze gasten wordt verwerkt. Een minuut later trekt Randy Onuoha vanaf de linkerkant de bal strak voor. Een heerlijke voorzet die vraagt om een knikje. Quincy van Waveren probeert dat knikje te geven, maar de geslepen Dennis van der Wal geeft hem op het moment suprême net even een zetje dat de timing van Van Waveren verstoort en de bal vliegt vervolgens ongehinderd de Sparta goal voorbij. Diezelfde Van der wal kiest voor ‘safety-first’ als hij even later wordt klemgezet door Kevin Smit en Jordey Buitenhuis en jaagt de bal dan maar over de zijlijn. Huizen oogt sterk en lijkt zich de importantie van deze wedstrijd goed te beseffen.
  In de elfde minuut wil Quincy van Waveren de bal in één keer op de slof nemen als Sparta er weer niet lekker uitkomt. Quincy raakt de bal echter maar half en produceert een slap rollertje dat nog naast gaat ook. Met dat soort ballen moet je gewoon een beetje mazzel hebben. Leg je de bal eerst panklaar, dan ligt half Nijkerk op je voeten. De dood of de gladiolen dus en in dit geval het eerste. Maar het is zonder meer hoopvol wat Huizen laat zien en Sparta stelt daar betrekkelijk weinig tegenover. Qua spelbeeld lijkt het er op dat de Spartanen naar de Wolfskamer zijn afgereisd voor een puntje.

  Ommekeer
  Na dat eerste veelbelovende kwartier kruipt Sparta dan wat uit haar schulp. De eerste mogelijkheid doet zich voor als rechtervleugelaanvaller Jan Struijk de bal goed voorgeeft en de wat gezette spits Junior Albertus een omhaal probeert. Dat pakt gelukkig niet helemaal lekker uit en Huizen ziet opgelucht hoe de bal naast de goal van O’Niel vliegt. We kunnen er nog wel even om grinniken. Drie minuten later echter opnieuw ingehouden adem als een voorzet van Onuoha wordt geblokt en de bal omhoog caramboleert. Vanaf de tribune zie ik al dat de bal een tegendraads effect heeft, maar dat is Nino van Jaarsveld blijkbaar ontgaan. Als de bal de grond raakt en terugkaatst, glijdt de verraste Van Jaarsveld uit en geeft daarmee Jan Struijk een gevaarlijke schietkans. Struijk weet de bal echter vanuit kansrijke positie niet de juiste richting mee te geven en opnieuw kunnen we opgelucht ademhalen.
  Het zijn tekenen aan de wand. Huizen raakt de draad en de grip op de wedstrijd een beetje kwijt.
  Een vrije trap van een meter of twintig dan. Sparta’s nummer tien, Danny van der Wal, zet zich achter de bal en produceert een rare zwabberbal die zomaar richting bovenhoek dreigt te zwabberen. Gelukkig hebben wij in Rinaldo O’Niel een atletische doelman en met een uiterste inspanning werkt hij de bal buiten ons doelvlak. De corner komt voor en dan duikt de lange Mohammed al Haydar ineens in ons strafschopgebied op. De kopbal vliegt weer naast en we hebben qua geluk op dit moment eigenlijk niet veel te klagen.
  Dan gaat het fout bij een terugspeelbal en trapt O’Niel naast de bal. Gekscherend worden er op de redelijk gevulde tribune opmerkingen gemaakt over polletjes en molshopen. O’Niel klaart de zaak door de bal alsnog buiten te trappen en spoedt zich weer naar zijn doellijn. Nadat Sparta de inworp heeft genomen wordt de bal weer in ons strafschopgebied gebracht. De eerste schotpoging van Junior Albertus wordt nog geblokt, maar de bal komt niet weg en dat levert een enorme schietkans op voor Jan Struijk. Met een fraaie krul zoekt en vindt hij de verre hoek en ondanks de wanhopig uitvallende O’Niel kijken we na een kleine vijfentwintig minuten toch tegen een 0-1 achterstand aan.

  Vertwijfeling
  En dan verliest Huizen helemaal de grip op de wedstrijd. De Spartanen hebben wat ze hebben willen en Huizen moét nu. Onze gasten zetten vroeg druk op onze spelers als ze iets van een voetballende opbouw willen beginnen en daardoor komt Huizen niet in haar eigen spel. De ballen gaat hotseknots-begonia naar voren en van enige gerichte aanvalsopzet is nauwelijks nog sprake. Wie de bal kan raken, die rake hem en we zien wel hoe en waar die valt. Qua lengte delven we nadrukkelijk het onderspit. Alleen Renee Troost en Aron Klaassen weten nog wel eens een vallende bal te veroveren, maar een vloeiende combinatie zullen we deze eerste helft niet meer zien van onze mannen.
  Een lange voorzet van Sparta gaat over alles en iedereen heen. O’Niel volgt de bal en als Jan Struijk dan ineens opduikt is deze laatste zo onder de indruk van de uitkomende doelman dat hij helemaal vergeet de bal binnen te koppen.
  Een fout balletje terug dwingt Danny Benning op het middenveld in te grijpen. Hij doet dat met alle ziel en zaligheid en daar is Junior Albertus even het slachtoffer van. Na verzorging kon de aanvaller gelukkig weer verder en een paar minuten later probeert hij het maar eens van een meter of dertig als vleugelaanvaller Mapinga doorbreekt. Diens pass is slecht en Huizen verzuimt dan weer zorgvuldig op te bouwen, waarna Junior Albertus de bal dus maar weer eens richting O’Niel jaagt. De bal vliegt gevaarloos naast, maar het is typerend voor de belabberde opbouw die Huizen vandaag ten toon spreidde.
  Ik heb zo’n 39 minuten op mijn stopwatch staan als de bal dan toch weer eens in de Nijkerker defensie is beland. De bal kaatst omhoog en Bob Brilleman doet wat hij doen moet en neemt de bal zonder na te denken in één keer op de slof. De bal spat vlak naast de paal en treft daar de handschoenen van Sparta doelman Bouwman. De corner is weer een eenvoudige prooi voor de lange verdedigers van Sparta, maar we hebben in ieder geval toch weer iets gezien dat leek op een kans op de gelijkmaker.
  Met de rust in het vizier zien we dan hoe een scherpe steekbal dreigend van links naar rechts gaat. Danny Benning doet een uiterste poging om de bal te onderscheppen, maar komt net een teenlengte tekort. We hebben dan alle geluk van de wereld dat de vogelvrije Mapinga dan door arbiter Van Kraay terug wordt gefloten wegens buitenspel.
  Huizen neemt dan twee corners op rij die beide niets opleveren en we maken ons op voor de rust die nu ieder moment door Van Kraay aangekondigd kan worden. Sparta zet nog één keer aan en een omhaal wordt dan nog geblokt door onze defensie. De bal komt echter weer niet lekker weg en rolt dan zo voor de voeten van Junior Albertus die zich niet bedenkt en hard uithaalt: 0-2…

  Rust
  En zo gaan we dus na een eerste helft met niet alleen letterlijk een rouwrand aan de thee met een 0-2 achterstand, een Huizen dat totaal niet in de wedstrijd zit en na een hoopvolle opening zo in het geopende mes van Sparta liep. Huizen knokte zichtbaar tegen de vertwijfeling en vooral zichzelf. Bij vlagen probeerde het niet eens te voetballen! Ballen sprongen alsmaar van de voeten, van enige lijn of opbouw was geen sprake en de 0-2 kwam derhalve eigenlijk niet eens onverwacht.
  Onder de aanwezigen voor me in de rust heftige discussies over de te volgen tactiek en liggen de oplossingen volgens de kenners voor het oprapen. Uiteraard verwacht ik ook dat Erik Assink in zal grijpen, want we kunnen zo wel tot maandagochtend doormodderen zonder dat we ook maar zicht hebben op een doelpunt.

  Wissel
  Als de mannen weer naar buiten komen – waarbij ik eigenlijk Assink voorop met een witte vlag had verwacht – dan heeft onze hoofdtrainer inderdaad ingegrepen. Nino van Jaarsveld heeft het veld geruimd voor Hidde van der Veldt. Daarmee gaat Randy Onuoha terug naar de positie achterin waar hij uiteindelijk voor gehaald was en Van der Veldt gaat op de vleugel zijn kunsten vertonen.
  Voor het beeld van de wedstrijd maakt het aanvankelijk niet veel uit: we zijn goed twee minuten bezig als Benning weer goed ingrijpt als die dekselse Junior Albertus weer door dreigt te breken. De corner die dat oplevert komt voor, O’Niel bokst weg en de rebound van spits Jesse Buitenhuis gaat over.
  Nog steeds van opbouw bij Huizen geen sprake. Dan vallen toch twee van die blinde ballen gelukkig achter elkaar en zien we Hidde van der Veldt er met de turbo erop richting doelman Bouwman stuiven. De bal gaat aan de doelman voorbij, maar voor Van der Veldt er iets mee kan uitrichten dat op een doelpoging kon lijken, jaagt verdediger Brian Bawuah de al rücksichtslos de tribune in.
  Opnieuw verstoort Sparta heel vroeg de opbouw en Huizen weet zich daar maar niet onderuit te voetballen. Dat maakt deze wedstrijd tot een van de slechtste die ik de afgelopen jaren op de Wolfskamer heb mogen aanschouwen - op de televisie had ik al drie keer weg gezapt – ’n matig soort degradatievoetbal…
  Van der Veldt brengt wel wat meer leven in de brouwerij, maar als we zien hoe die machtige verdediger Brian Bawuah onze jonge aanvaller in een één-tegen-één situatie vastberaden de weg verspert, dan zinkt ons de moed toch wel wat in de schoenen. Ook nu dringt het gezegde ‘de jongens tegen de mannen’ zich weer aan mij op.

  Speldenprikjes
  Toch blijft Huizen zwoegen en ploeteren. Knokkend tegen Sparta en de vertwijfeling blijft het zoeken naar de aansluitingstreffer. Dat leidt in de 63e minuut tot een corner van Quincy van Waveren waar doelman Bouwman onderdoor gaat. De bal valt in een woud van maaiende benen, maar geen van die benen zit dan in een gele sok en hoewel de situatie smeekt om een beslissend zetje zien we ook nu weer Sparta als overwinnaar uit de strijd tevoorschijn komen.
  Erik Assink brengt dan Lucas van Esterik voor de wat onzichtbaar spelende Kevin Smit. Smit kreeg in die voorste lijn ook weinig ballen waar hij iets mee kon uitrichten, dus hem valt weinig te verwijten.
  Slecht uitverdedigen leidt dan tot een schietkans voor Spartaspits Jesse Buitenhuis – niet te verwarren met ‘onze’ Buitenhuis – en weer is O’Niel op zijn post om de bal over de lat te werken. De 0-3 lijkt eerder aanstaande dan de zo vurig gewenste aansluitingstreffer.
  Weer een speldenprikje van Huizen: de bal wordt in het strafschopgebied goed verlengd en dat geeft aanvoerder Renee Troost de mogelijkheid tot een uithaal. Hij staat echter wat schuin voor de goal van Bouwman en tot zijn eigen ontzetting ziet hij de bal rakelings over de kruising vliegen. Aanvallend gezien zit het Huizen dan ook bepaald niet mee.
  Assinks laatste wissel is het inbrengen van Thomas Malolepszy voor de wat ongelukkig spelende Bob Brilleman. Bob is een technische voetballer die zijn meerwaarde vooral in de combinatie moet vinden. Van combinaties was eigenlijk de hele wedstrijd al geen sprake en Bob ‘verzoop’ dan ook op dat middenveld tegen al die Nijkerker reuzen. Dat hij toch nog twee keer tot een doelpoging wist te komen en doelman Bouwman tot zijn grootste redding wist te dwingen, mag hij rustig als een compliment in zijn zak steken.

  Aansluiting
  Een pass van Wouter Vente bereikt dan Quincy van Waveren die er een corner uit weet te slepen. Opnieuw ziet doelman Bouwman er niet helemaal lekker uit als de bal voor komt, maar opnieuw ziet Huizen geen kans van dit onzekerheidje te profiteren en weet de Nijkerker defensie de zaak zonder kleerscheuren te klaren.
  En dan ineens krijgt Hidde van der Veldt het op zijn heupen. Getergd, met de moed der wanhoop, in vertwijfeling misschien, zet hij aan voor een kansloze actie tegen drie verdedigers. Wellicht tot zijn eigen verbazing speelt hij ze alle drie helemaal zoek en geeft de bal goed voor. Nadat Aron Klaassen als bliksemafleider fungeerde in de overvolle zestien, valt de bal dan voor de voeten van Quincy van Waveren die de bal netjes achter Bouwman jaagt: 1-2 en we ‘leven’ weer!
  Huizen neemt dan meer risico op jacht naar de gelijkmaker en dat geeft de snelle Mapinga de gelegenheid de bal panklaar voor spits Buitenhuis te leggen. Van binnen de zestien jaagt Buitenhuis de bal over de goal van O’Niel. We leven nog!
  Trainer Ilguy brengt dan Wesley de Laat voor Jean Willy Mapinga en legt zo het accent meer op de defensie. Sparta is er uiteraard op gebrand deze voorsprong over het eindsignaal te tillen. Slenterend steekt Mapinga het veld over naar de dug-out. Het mag allemaal wel even duren. De enige kritiek die ik op de verder prima fluitende Van Kraay heb is dat hij niet optrad tegen deze opzichtige tijdrekkerij.
  Een schot van Quincy van Waveren mist de kracht om doelman Bouwman te verrassen en aan de andere kant jaagt Junior Albertus de bal van net buiten de zestien hard in de muur nadat hij zich wat makkelijk had laten vloeren. Het zou een van de laatste acties van de geblokte aanvaller zijn, want even later wordt hij gewisseld voor Ali Alkan. Een aanvaller voor een aanvaller, de sluwe Ilguy realiseert zich waarschijnlijk dat er voor een snelle aanvaller wellicht nog iets te halen valt als Huizen alles of niets gaat spelen en dat het accent nóg meer op de verdediging leggen Huizen wellicht in de kaart zou spelen.
  Een pegel van Donny van der Wal wordt dan niet helemaal lekker verwerkt door doelman O’Niel, maar alert weet hij zich voor de rebound te storten. De minuten tikken weg en die gladiolen zitten er minder en minder in. Jorrit Fiegen komt binnen de lijnen voor de uiteraard weer wegslenterende Frank Heus en als een schampkopbal Aron Klaassen ook het net niet weet te vinden, moeten we constateren dat Huizen deze cruciale wedstrijd wederom niet tot een goed einde heeft weten te brengen en nu troosteloos onderaan blijft bungelen en een van de laatste strohalmen richting lijfsbehoud hopeloos door de vingers heeft laten glippen.

  Erik Assink
  Ook onze hoofdtrainer kan het niet zo goed een plek geven hoe Huizen deze wedstrijd door de vingers heeft laten glippen. Na een goed begin zakte de ploeg weg naar een bedenkelijk niveau. Assink vond zijn ploeg ongelofelijk timide spelen, apathisch zelfs. Het spel zonder bal, de duels waarin Huizen niet thuis gaf, de manier waarop de eerste goal ontstond en kort daarvoor Sparta twee andere kansen gunden. Het was allemaal typerend voor een zwalkend Huizen vandaag. Geen van de Huizers kon zich volgens Assink aan de malaise onttrekken, een collectieve slapte: slap in de duels, slap in het balbezit, slap in het vrijlopen, Assink kende zijn ploeg niet terug. Zoveel mensen die niet in de wedstrijd zitten, zo weinig mensen waar de rest zich wat aan kan optrekken, dan is dat zonder een beetje geluk lastig om te keren.
  Ook de tweede helft vond Assink het niet veel beter. Het spel bleef ondermaats en Assink constateerde dat de Nijkerkers er gewoon veel feller bovenop zaten dan de Huizers. Dat onze gasten meer beleving uitstraalden was onze oefenmeester een doorn in het oog. Slechte keuzes maken op een ouden van dagen tempo, in plaats van speel, kaats, hup! Plichtmatig vrijlopen, plichtmatig in de spelhervattingen, steeds de veilige weg kiezen, te weinig acties naar voren, Assink kon weinig positiefs melden over zijn equipe. Ondanks opportunistische wissels waarbij Huizen met vier man voorin ging spelen met Klaassen er kort onder, had hij geen moment het gevoel dat het tij nog gekeerd zou worden.
  Assink heeft in de rust uiteraard wel het een en ander gezegd om zijn ploeg weer op scherp te krijgen, maar als ze zo massaal door een ondergrens zakken, dan helpt tieren en foeteren ook niet meer. Als er maar één of twee niet lekker draaien, dan kan je dat nog met wissels op proberen te lossen, maar het waren er nu teveel die onder de maat presteerden. Onuoha werd teruggehaald omdat er vanaf die flank teveel dreiging kwam van Jan Struijk. Assink begon met Onuoha op de flank omdat Van Jaarsveld de laatste weken aardig had gepresteerd op de back-positie en dat daar dus vandaag niet direct onze grootste behoefte lag. Assink zag Onuoha op de training met links en rechts de ballen binnenschieten en die kracht wenste hij vandaag voorin om tot afronden toe te kunnen komen. Onuoha moest niet zozeer voorzetten geven, maar meer erlangs en dan zijn kans wagen op de goal. Daar kwam in de praktijk echter weinig van terecht.
  Spits Önal bleef de hele wedstrijd op de bank. Als de ploeg ook maar een beetje gedraaid had, dan had Assink zeker overwogen om het risico te nemen hem nog in te brengen. Maar de blessure van Önal liet dat eigenlijk nog niet toe en dus wilde Assink niet het risico lopen dat onze spits nóg langer uit de roulatie zou raken. En dus koos Assink voor wissels die wel voor de volle100% fit waren in de hoop dat hun elan en inzet het team over het dode punt heen zouden tillen.
  Ook vandaag was het weer steeds ‘net niet’ voor ons en ‘net wel’ voor de tegenstander. Afgaande op de wedstrijd van vandaag moet ook Assink constateren dat we geen aanspraak maken op een hogere notering dan waar we nu staan. Als je echter de wedstrijden tegen Staphorst en Genemuiden in ogenschouw neemt - waar je gewoon heel goed mee weet te voetballen - dan is het verwonderlijk dat je nu tegen een ploeg die veel lager op de ranglijst staat ineens zo nadrukkelijk de mindere bent. Tegen dit soort ploegen zal je eigenlijk met het mes tussen de tanden moeten spelen en dat lieten we vandaag nadrukkelijk na. Over het algemeen hebben we over inzet en instelling niet te klagen gehad met deze ploeg en uitgerekend vandaag lieten we ons op voetbal en beleving aftroeven. Ter verdediging van zijn ploeg merkte Assink nog op dat iedere ploeg dit soort wedstrijden er wel tussendoor heeft, ook Ajax, PSV, Real Madrid, allemaal kennen ze wel van die wedstrijden in een seizoen dat het gewoon helemaal niet wil. Assink gaat er dan ook maar van uit dat dit een incident is. Huizen zal iedere wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut, van de keeper tot de spits ieder wedstrijd voor de volle honderd procent moeten geven. Doen we dat niet, dan zijn we kanonnenvoer voor iedere tegenstander. Assink gaat er dan ook vanuit dat er vanavond een paar mensen zich achter de oren zullen krabben en dat in daden gaan vertalen. Met alleen maar ‘ja-en-amen’ zeggen en er vervolgens niets mee doen, daarmee komen we er niet.

  Captain Renee Troost
  Normaliter kies ik één of twee spelers die een goede wedstrijd hebben gespeeld voor mijn interviews. Spelers waarvan ik in ieder geval een positief verhaal kan laten vertellen. Ik heb me suf gepiekerd en laat dus Renee Troost in zijn hoedanigheid als aanvoerder zijn verhaal doen.
  “We zijn had op zoek naar de punten,” stelt Troost als ik hem om zijn commentaar op het verlies van deze cruciale wedstrijd vraag. “We moeten nu zo snel mogelijk driepunters gaan scoren, anders wordt het gat alleen maar groter.”
  Ik heb dat zoeken naar een driepunter vandaag niet echt in het veld terug gezien…
  “Nee, vooral de eerste helft niet, denk ik. Je zag dat we overal te laat zijn, niet vol in de duels gaan, veel makkelijke ballen verliezen. De eerste paar minuten creëren we nog wel wat kansjes, maar dan ook weer geen honderd-procent-kansen.
  De tweede helft beginnen we ook niet geweldig, maar zie je toch dat we wat afdwingen waardoor zij met een man of vijf achterin bleven hangen om het maar dicht te houden. Daar hadden we veel eerder mee moeten beginnen.”
  Ik miste vandaag vooral de voetballende opbouw bij Huizen, wat toch onze grote kracht is…
  “Klopt! Dat ben ik met je eens. Sparta zette ons meteen vast, zette hoog druk. Dan moet je wel een beetje lef tonen door wél op te gaan bouwen en dat hebben we de eerste helft zeker nagelaten en hanteerden we vooral de lange bal. Daardoor zag die eerste helft er helemaal niet uit en dat mag ook helemaal niet gebeuren en al helemaal niet in de positie waarin wij momenteel verkeren.
  Natuurlijk proberen we dat in het veld wel om te keren. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar als ik bij mezelf afreken, dan wil ik gewoon voor iedere bal gaan. Het kan natuurlijk best wel eens zo zijn dat het achter elkaar bij iemand fout gaat, maar niet bij het hele team. Dan moet je met zijn allen gewoon keihard blijven werken. En dat ging de tweede helft gelukkig een stuk beter. Maar ook toen bleven er dingen fout gaan.”
  Ik had de indruk dat jullie na de 0-1 een beetje tegen de wanhoop begonnen te vechten, het gevoel van ‘daar gaan we weer’. Of is dat mijn eigen interpretatie?
  “Ik denk inderdaad dat dat jouw eigen interpretatie is. Natuurlijk viel die bal er weer wat ongelukkig in, we moeten er op zo’n moment gewoon korter opzitten dat die man die bal niet eens kán schieten. Idem dito met die tweede goal: de bal wordt geblokt en valt precies voor die jongen zijn voeten. Dat soort gelukjes moeten wij gewoon ook eens krijgen. Dat gebeurt dan bij onze tegengoal en ik krijg zelf ook nog een grote kans, maar verder hebben we ook niet echt veel gecreëerd aan kansen. Het gaat allemaal wel aardig tot aan de rand van het strafschopgebied en dan houdt het gewoon op. Daar moeten we met zijn allen gewoon hard aan werken en zo snel mogelijk weer eens drie punten binnenhalen.
  We weten met zijn allen wat ons te doen staat. We weten dat we onderaan staan en dat we het dus van onze mentaliteit en instelling moeten hebben om daar vandaan te kunnen komen. En daar hebben we het gewoon op verloren vandaag. Als we de eerste helft hadden gespeeld zoals de tweede, dan sta je gewoon niet met 0-2 achter in de rust. We moeten nu keihard knokken. Hoe je het ook wendt of keert: het begint met hard werken. Ook hoop ik dat we onze aanvallende kwaliteiten weer terug zullen krijgen zodat we ook voorin weer wat meer kunnen betekenen…”
  Aldus een aangeslagen, maar strijdbare Renee Troost die de handdoek bepaald nog niet geworpen heeft.
  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Het werd dus ‘eronder’ vandaag. Een cruciale wedstrijd die we eigenlijk hadden moéten winnen om ons het degradatiespook een beetje van het lijf te houden. Natuurlijk: er zitten nog veertien keer drie punten in de pot, maar de opening van die pot wordt wel steeds nauwer lijkt het wel. Nog een halve competitie te gaan en het is dan ook eigenlijk een beetje onzin om al over degradatie te kunnen spreken, maar ik zou mijn geloofwaardigheid hier toch wel ernstig te grabbel gooien als ik nu zou stellen dat ik er nog ‘alle vertrouwen’ in zou hebben.
  Met slechts één overwinning en een aantal hoopvolle wedstrijden tegen hoog geklasseerde ploegen, laat Huizen het vooral in de wedstrijden waar het er om gaat, de wedstrijden die je eigenlijk gezien de posities op de ranglijst moeten winnen, steeds lelijk hangen. Ik noem NSC thuis: 1-4, CSV Aperldoorn: 3-1, Zuidvogels 3-3, Eemdijk uit 2-3 na een 0-2 voorsprong… En nu dus ook weer tegen Sparta Nijkerk de bietenbrug op.
  Op de site van Sparta wordt Huizen ‘pover’ genoemd en natuurlijk is die classificatie terecht, zeker afgaande op deze wedstrijd. Maar ook hoorden we na afloop vaak complimenten van tegenstanders die het onbegrijpelijk vonden dat Huizen zo laag op de ranglijst staat. Complimenten uit de mond van de winnaar die natuurlijk mild is in zijn oordeel over de overwonnen tegenstander, complimenten ook waar we dus geen punt aan over houden.
  De achterstand naar ‘rechtstreeks veilig’ bedraagt nu inmiddels een volle tien punten en voorlopig lijkt de nacompetitie dan ook het hoogst haalbare voor onze mannen.
  Volgende week wacht ons het onberekenbare Urk dat zaterdag met 1-2 onderuit ging tegen onze buren. Hetzelfde Urk dat dus maar nipt van Excelsior verloor en CSV met 5-1 op de broek gaf en met 2-3 bij dat stugge DFS wist te winnen. En Huizen weet nog maar al te goed welk een pittige opgave dát is! De stormbal had ik een paar afleveringen geleden al in top gehangen, ik denk dat het nu tijd is voor een S.O.S. Natuurlijk is er niets onmogelijk en we mogen dus wéér spreken van een cruciale wedstrijd die gewoon gewonnen moét worden. Maar dat geldt eigenlijk ongeacht welke tegenstander nu voor iedere wedstrijd. Om met een bekende KNVB koekenbakker te spreken: ‘Ik denk dat we vanaf nu alles in moeten zetten om iedere wedstrijd te winnen’.
  Huizen bevindt zich al twee seizoenen in een soort vrije val en is naarstig opzoek naar het koordje van de parachute. Misschien is Urk dat koordje en ik hoop dat u met mij getuige zult zijn op de Wolfskamer of ze dat koordje dan eindelijk te pakken zullen krijgen…

  Huizen - Sparta Nijkerk 1-2 (0-2)
  24. Jan Struijk                       0-1
  45. Junior albertus              0-2
  73. Quincy van Waveren   1-2

  Opstelling Huizen:
  Rinaldo O'Niel, Danny Benning, Wouter Vente, Renee Troost (c), Nino van Jaarsveld (45. Hidde van der Veldt), Jordey Buitenhuis, Aron Klaassen, Bob Brilleman (71. Thomas Malolepszy), Kevin Smit (67. Lucas van Esterik), Quincy van Waveren, Randy Onuoha.

  Opstelling Sparta Nijkerk:
  Fabian Bouwman, Mohammed al Haydar, Dennis van der Wal, Frank Heus (87. Jorrit Fiegen), Jesse Buitenhuis, Donny van der Wal, Jan Struijk, Brian Bawuah, Jean Willy Mapinga (75. Wesley de Laat), Junior Albertus (80. Ali Alkan).

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie