Zalmkado Huizerkaas BC Zuyderzee Slokker IT Services MECO groep
 • Lid worden
 • Webshop
 • Businessclub
 •  

  Wedstrijdverslagen

  Onttroond: AGB – Huizen: 5 – 2

  Gepubliceerd op:

  Amsterdam Gençlerbirliği

  Deze woensdag is er een die je zonder terughoudendheid ‘druilerig’ mag noemen. ’s Middags probeer ik via Google Maps te achterhalen of onze tegenstander van hedenavond iets van een tribune heeft. Maar helaas: geen beschutting voor mij en belangrijker: voor mijn schrijfblok.
  Amsterdam staat voor mij synoniem aan files en dus trek ik vroeg de huisdeur achter me dicht en ik arriveer ruim op tijd op sportpark Ookmeer. Daar wordt mijn laatste hoop de bodem in geslagen dat er inmiddels toch iets van een tribune zou zijn verrezen.
  Als ik de AGB-kantine betreed word ik meteen verwelkomd door een charmante dame die zich als de voorzitster van AGB voorstelt en me onder het genot van een lekker kopje koffie en heerlijke Turkse gebakjes te woord wil staan. De zoektocht over het internet geeft een hoopvol beeld van een club in wording. Opgericht in 1982 in Amsterdam Noord door een groepje enthousiaste jongeren. Vandaag het ‘Gençlerbirliği’ dat Google als ‘jeugd bond’ voor me vertaalt. Het logo geeft echter ‘Jongeren Vereniging’ aan. ‘n Interpretatieverschilletje dat een Google-vertaling altijd onderscheidt van de menselijke versie. Begonnen met nog geen tweehonderd leden, inmiddels een forse club met tussen de zeven- en de achthonderd leden verdeeld over dertig teams. Sinds de laatste bestuurswisseling zet de club vooral in op de jeugdfunctie en dat heeft succes, vertelt voorzitster Nesrin Pala niet zonder trots. Deze kordate dame die zich de wet niet laat voorschrijven zwaait met ferme hand de scepter en heeft de gedragsregels stevig aangescherpt. Getuige een ander artikel waar ik op stuitte tijdens mijn internet-zoektocht, lijkt dat geen overbodige luxe. ‘n Heerlijk mens: tijdens een recente verbouwing van het clubhuis (we hebben dat overgenomen van het voormalige Neerlandia) voor dertig man werklui aan het koken geweest: “AGB is mijn tweede huis geworden!” glundert ze.
  Arbiter Badr Benlamkaddem is inmiddels aangeschoven en ik vraag hem of ik met mijn stoeltje binnen de omheining mag schrijven. Alleen als ik fotograaf ben! Klinkt het onverbiddelijk. Ondanks enige aandringen houdt Benlamkaddem voet bij stuk: zo zijn de regels nou eenmaal en als er een rapporteur aanwezig is krijgt hij dat op zijn beoordeling terug. Ik heb het maar te accepteren al bevreemdt het me dat geen van de andere arbiters die ik een dergelijk verzoek deed er ooit moeilijk over heeft gedaan. Mijn dank achteraf dus dan ook nog maar eens nadrukkelijk aan al die arbiters die ooit begrip hebben getoond voor mijn probleem!
  De opstelling van AGB vertoont een aantal opvallende namen, waarvan die van de veertigjarige(!) Hursut Meric en coach Imdat Ilguy de opvallendste zijn. Ilguy heeft een seizoen voor Huizen gespeeld en Meric kwam via het roemruchte Türkiyemspor terecht bij ADO Den Haag waar hij na twee seizoenen verkaste naar Gençlerbirliği SK in de Turkse eredivisie. en nu dus bij de Nederlandse variant van die club.
  Bij Huizen begint het op een aflevering van M*A*S*H* te lijken: het wedstrijdformulier vermeldt aanvankelijk de naam van Sergae Kogeldans nog, maar onze vleugelverdediger zal de kantine niet verlaten omdat hij zich niet helemaal fit voelt. De jonge Tijmen Bakker zal zijn plek innemen. Ook Tristen Kroeze ontbreekt geheel op het formulier en dat maakt het bankje van Huizen wel wat smal met alleen Kevin Schaap en Ritchie Zinga nog als resterende veldspelers en Olivier Pabon als reservedoelman voor ‘bekerdoelman’ Tim van Dompzelaar.

  Blessures

  Met een handdoek om mijn schrijfblok vind ik een prullenbak tussen de dug-outs vanwaar ik de wedstrijd probeer te volgen. Het zicht is niet best met de dug-out en de staf staande voor mijn neus, maar ik had me er al bij neergelegd dat het vandaag een beetje behelpen zou worden.
  Inmiddels is de motregen overgegaan in een gestage plensbui en langzaam maar zeker begin ik te doorweken.
  We zijn nauwelijks onderweg of ik zie Frank van den Bosch heftig trekkebenend tegen de vlakte gaan, zichtbaar met veel pijn. Niets van een overtreding of zo kunnen constateren en dat doet een spontane blessure vermoeden. Dat is slecht nieuws voor Huizen! Niet alleen voor vanavond met die toch al veel te smalle bank, maar zeker ook met het oog op de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen het sterke DETO! Dit soort blessures kosten over het algemeen de nodige tijd om te herstellen en ik vrees dat we onze ‘Horzel’ voorlopig even niet tussen de lijnen terug zullen zien. Hij wordt vervangen door Kevin Schaap.
  Wie we ook voorlopig niet meer in actie zullen zien is Tim Boterenbrood. Gezeten in een rolstoel is hij revaliderende van de operatie die hem van zijn knieproblemen moet gaan afhelpen. Vanaf deze plek uiteraard mijn welgemeende beterschapswensen aan beide spelers!
  Meric is de smaakmaker van AGB. Hij laat onmiddellijk zien dat hij het voetbal nog niet verleerd is en betoont zich een sluwe oude vos die niet alleen de lijnen binnen de lijnen uitzet, maar ook daarbuiten: ieder balcontact wordt door een ferme schare fans vocaal ondersteund en met luid gejuich begroet.
  Dan verschijnt er een jongetje naast me dat mijn prullenbak als zitplaats wil gebruiken. Ik leg hem uit dat ik die nodig heb om te schrijven, maar dat is niet naar de zin van een van een andere toeschouwer die de container agressief onder me wegtrekt. Nou ben ik liever een vluchtende lafaard dan een vechtende held, en dus besluit ik foeterend mijn heil maar elders te gaan zoeken. D’r zal toch nóg wel ergens een prullenbak beschikbaar zijn.

  Over(ge)wicht

  Smaakmaker Meric lijkt totaal geen hinder te ondervinden van de extra pondjes die hij her en der met zich meedraagt. De gedrongen buitenspeler dwarrelt over het veld en de Huizer defensie heeft de handen meer dan vol aan hem. Mede door die dominante Meric en zijn fanatieke aanhang neemt AGB gewoon het heft in handen en zet Huizen stevig onder druk. Naast Meric loopt er een lange snelle spits met nummer negen op de rug: Edip Biberoglu. Wat een dreiging gaat er van die spits uit!
  AGB staat tweede in de eerste klasse A en is nadrukkelijk in de ‘winning mood’. Van enig ontzag voor de vierde divisionist is dan ook geen sprake.
  Hidde van der Veldt lost na een minuut of vijf een harde schuiver waarvoor doelman Selahattin Dagasan even gestrekt moet. Het zijn echter slechts speldenprikjes die Huizen uitdeelt. Nadat Biberoglu nog een keer net een paar millimeter tekort kwam om lekker te kunnenkoppen, is het na een kwartier dan toch raak: met een soloactie dringt AGB spits  Jordan de Jong diep door in onze defensie, de bal gaat opzij en dan is daar die Biberoglu toch om van dichtbij de bal achter de kansloze Tim van Dompzelaar te tikken: 1 - 0 en op dit moment zeker niet onverdiend.
  Ik krijg nauwelijks de kans om met die door de nattigheid haperende balpen die goal te noteren of ik hoor aan de opwinding dat het wéér raak is: deze keer heeft Huizen direct vanaf de aftrap gescoord. Timo Vos heeft de rennerd genomen via de zijkant, bal voor en dan is daar die trefzekere Sergio Kozjak weer die de bal keurig achter Selahattin plant: 1 – 1.
  Veel tijd om te schrijven krijg ik niet, want binnen de minuut trekt dan Hidde van der Veldt er vandoor en schuift de bal keurig langs de uitkomende Selahattin. Opnieuw moet de AGB-doelman de gang naar het net maken. Huizen heeft in twee minuten tijd de wedstrijd volkomen op zijn kop gezet!

  Ommekeer

  Maar AGB is niet van zinnens deze achterstand voorlief te nemen. Eerst is het Mohammed Bekkach die de bal spijkerhard naast jaagt en ook Mounir Darrazi wist de positie van de Huizer goal niet helemaal goed in te schatten. AGB blijft dreigend onze doelman onder vuur nemen. Waar hij is de voorgaande bekerwedstrijden vaak voor spek-en-bonen in die goal stond, moet hij nu nadrukkelijk aan de bak.
  De achterstand levert wel wat irritatie bij Meric, die verbaal in duel gaat met de bank van Huizen. Waar hij zich nou druk om maakte werd me niet helemaal duidelijk, maar het liet zich nadrukkelijk aanzien dat ‘verliezen’ niet echt in het woordenboek van Meric voorkomt.
  Met iets minder dan een half uur op de klok is het dan toch weer die Meric die een panklare voorzet afgeeft waar Adil Amghar el Yettefti wel raad mee weet: met een fraaie volley laat hij Van Dompzelaar opnieuw kansloos en brengt de ploegen zo op gelijke hoogte.
  De ommekeer komt echter nadrukkelijk als die dekselse Meric er weer een solo uitperst. Als een wervelwind draait hij door onze defensie en legt de bal panklaar voor Biberoglu die met zijn tweede de 3 – 2 op het scorebord zet.

  Over en sluiten

  Natuurlijk hopen we langs de lijn al watertrappend niet alleen letterlijk, maar zeker ook figuurlijk het hoofd boven water te kunnen houden. Er is eerlijkheidshalve constaterend eigenlijk maar één ploeg die vandaag de lakens aan het uitdelen is, en dat is AGB. Amghar el Yettefti jaagt de bal nog maar eens spijkerhard via de buitenkant van de paal naast. AGB ruikt ‘bloed’ en Huizen kreunt in al haar defensieve voegen. Dan gaat op slag van rust Mohammed Bekkach het strafschopgebied binnen en wordt aangetikt. Arbiter Benlamkaddem wijst onverbiddelijk naar de penaltystip. Uiteraard is het publiekslieveling Meric die dit buitenkansje wel voor zijn rekening wil nemen. Met een perfecte strafschop laat hij Tim van Dompzelaar voor de vierde keer kansloos en met deze domper mag Huizen dan de wonden gaan likken…

  Rust

  Mijn schrijfblok is inmiddels doorweekt, meer dan een paar letters per keer willen balpen en papier niet meer aan elkaar toevertrouwen. De 4 – 2 is de doodsteek voor Huizen. De 3 - 2 leek nog te overbruggen via een scherpe counter, maar die counters worden spaarzamer en spaarzamer terwijl AGB de druk alleen maar verder lijkt op te voeren.
  Smaakmaker is toch die nadrukkelijk aanwezige Hursut Meric. Zijn kunsten maken deze in het water vallende voetbalwedstrijd toch nog de moeite waard voor de voetballiefhebber in mij. Dat schrijvende besef ik dat ik daarmee toch ook wat andere spelers van AGB tekort doe: Amghar el Yettefti, Bekkach en Biberoglu laten ook heerlijke staaltjes voetbal zien. Spelers die bij menig vierde divisionist zeker niet zouden misstaan!
  En bij Huizen dan? Tja, daar zakken de meeste spelers toch wel wat door grenzen heen. Ondergrenzen durf ik het nou ook weer niet te noemen, maar behoudens Sergio Kozjak en doelman Van Dompzelaar vind ik niet dat er veel mensen ‘hun niveau halen’. En dan speel je een verloren wedstrijd, denk ik…

  Doodsteek

  Met alleen nog Pabon en Zinga inzetbaar vanaf de bank verwachten we een ongewijzigd Huizen aan de aftrap. Zinga nu al inbrengen geeft het risico dat je bij een blessure in de tweede helft met tien man verder moet. Of je moet Olivier Pabon in een groen-geel shirt gaan hijsen.
  De ‘fans’ van Meric zijn meeverhuisd nu hun held aan de andere kant van het veld is komen te spelen en de toejuichingen gaan onverdroten voort bij ieder balcontact van de gedrongen dribbelaar.
  Wéér die Biberoglu die maar rakelings naast kopt. Het lijkt er op dat deze helft een herhaling van zetten gaat worden: AGB dringt aan en Huizen probeert wanhopig de schade te beperken.
  In de drieënvijftigste minuut haalt Ilguy Bjorn Purperhart naar de kant en brengt Ferris Inyamah binnen de lijnen. Een lange speler die voor nog meer kopkracht voorin moet gaan zorgen. Het lijkt mij een aanvallende wissel die de aanvallend ingestelde AGB-coach Ilguy typeert.
  Toch is het ‘gewoon’ Biberoglu die in dezelfde minuut nog de doodsteek aan Huizen uitdeelt door bij de tweede paal een voorzet binnen te knikken en zijn hattrick compleet te maken. 5 – 2 En je moet toch wel een onverbeterlijke optimist zijn als je nu nog kansen voor Huizen zou zien dat we dit nog tot een goed einde zouden weten te breien…

  Heel houden

  Toch doet Klein nog een dappere poging: hij haalt verdediger Tijmen Bakker naar de kant die vandaag wel héél nadrukkelijk een soort van vuurdoop kreeg en brengt aanvaller Ritchie Zinga binnen de lijnen.
  Een voorzet valt dan ineens zomaar voor de voeten van de geheel vrijstaande Hidde van der Veldt. Hidde controleert de bal in eerste instantie geweldig, maar als hij dan aanzet om de bal langs de uitstormende doelman Selahattin te werken glibbert hij weg op het doorweekte en dus spekgladde kunstgras, waardoor Selahattin alsnog de kans krijgt zich over de bal te ontfermen. Het zou de laatste serieuze kans voor Huizen betekenen. Huizen beperkt zich vooral tot tegenhouden en vooral heel houden. Meer blessures kunnen we nu echt niet gebruiken en het is dan ook even schrikken als Anouar Aktaou even trekkebenend buiten de lijnen moet.
  Van Dompzelaar werpt zich nog maar eens een keer dapper voor de voeten van de aanstormende Jordan de Jong(?) en Bekkach jaagt de bal nog maar eens een keer over de goal van Van Dompzelaar, die ook een passend antwoord heeft op een schot van Biberoglu. Het laatste Huizer speldenprikje wordt uitgedeeld door Joshua Lo-Asioe en als Hursut Meric Amghar el Yettefti nog een keer volkomen vrij voor Van Dompzelaar heeft gezet en deze laatste jammerlijk naast schiet, mag het onttroonde Huizen dan eindelijk de kleedkamers opzoeken en de focus weer richten op de het belangrijke treffen tegen DETO…

  Arnold Klein

  Opgelucht of teleurgesteld?” leg ik onze hoofdcoach voor als we in een lege kleedkamer uitdruipen.
  “Opgelucht,” klinkt het sneller en overtuigender dan ik had verwacht terwijl het feestgedruis uit de AGB-kleedkamers door de catacomben davert. “Ik denk dat we vandaag überhaupt niet hadden kunnen winnen, ook niet als we op volle oorlogssterkte geweest waren. Daarbij hadden we dus die personele problemen waarbij we de prioriteit toch geven aan de competitie. We hadden vandaag maar twaalf fitte spelers door griepvirussen en blessures. Dan wil je eigenlijk maar één ding en dat is heelhuids door deze wedstrijd heen komen, en ja, dat kom je dan ook niet echt. Frank van den Bosch viel vroeg uit. Hij had al wat last, maar kon aanvankelijk met tape goed spelen, maar nu maakte hij een beweging die hem helemaal verkeerd schoot. Dat maakt zo’n avond als dit extra zuur…”
  Het weer werkte ook niet echt mee, maar ik had ook de indruk dat de spelers van Huizen er beduidend minder zin in hadden dan die van AGB…
  “Ja, maar dat is ook logisch! AGB staat bovenaan en draait mee om de titel, je krijgt een vierde divisionist op visite en dat wil je als eersteklasser natuurlijk altijd zien te winnen. Ze hebben de eerste helft ook van ons wel veel te veel ‘speelbreedte’ gekregen, waarbij ze makkelijk door konden stoten omdat wij er wat te apathisch bij stonden. Als je de energie in de wedstrijd legt die zij wel en wij niet in deze wedstrijd hebben gelegd, dan maakt dat een heel groot verschil in het wedstrijdbeeld.
  Ja, we zijn nu uitgebekerd. Jammer, maar aan de  andere kant ook weer niet. Natuurlijk wil je eigenlijk wel verder komen, maar met nog acht wedstrijden te gaan in onze eigen competitie en met in het achterhoofd wat we al aan personele problemen hebben moeten opvangen — en nu wéér — dan is dit gewoon ‘jammer’, maar het zij zo…”
  Je kreeg ook nog geel van die scheidsrechter. Zei je iets?
  “Nee, dat was voor het in de weg lopen van de grensrechter. Niks bijzonders…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak

  Nadat Huizen zich mede door corona twee jaar lang de houder van d districtsbeker mocht noemen, is het nu dan onmiskenbaar onttroond. In mijn interview geeft onze hoofdtrainer blijk van en realistische kijk op de zaak. Ik deel zijn zorgen rond de personele problemen, zeker nu de ene dragende speler na de andere uitvalt. ‘Killer’ Felitciano Zschusschen, de felle Tim Boterenbrood, routinier Sebastian van Kammen (wel weer nieuwe voetbalschoenen gekocht!), topscorer Theo Visser, rots-in-de-branding Jeroen Lamme, de snelle Sergae Kogeldans en nu ‘horzel’ Frank van den Bosch, het is een fikse jas die je daar als team mee uitdoet!
  Gelukkig hebben we een hele reeks talenten die staan te trappelen om hun kansen te pakken. Maar hoe realistisch is dat? Kan en mág je überhaupt van deze onervaren talenten gaan verwachten dat ze deze kar wel eens even over de eindstreep zullen gaan trekken? Huizen1 wordt zo een veredeld Onder23 en dat baart me zoals gesteld de nodige zorgen voor de nabije toekomst.
  De griepgevallen kunnen we met een beetje geluk binnenkort weer op het veld verwachten, ook lijken Visser en Lamme weer op de weg terug, maar komt DETO daarvoor niet te vroeg?
  Zaterdag zullen we het mee gaan maken. Maar als Huizen ooit de steun van de supporters nodig heeft, dan is het aanstaande zaterdag wel. Mogen zij en ik op uw steun rekenen?

  Op- en aanmerkingen, aanvullingen en correcties als altijd van harte welkom via

  ron apenstaartje rtpsoftware punt NL

  Gerelateerde artikelen