Zalmkado Huizerkaas BC Zuyderzee Slokker IT Services MECO groep
 • Lid worden
 • Webshop
 • Businessclub
 •  

  Wedstrijdverslagen

  Onbeslist: Huizen – Zuidvogels: 1-1

  Gepubliceerd op:

  Kriebels

  Het kriebelde na vorige week al flink. Zoals ik het vorige verslag al eindigde, was het aftellen begonnen. Het was deze week dan ook het gesprek van de dag en die gesprekken werden heftiger naarmate de derbyzaterdag naderde. Eerst loop ik op het kantoor van mijn vrouw een fanatieke ‘vogelaar’ tegen het lijf die aangaf voor geen goud naar het Huizer terrein te zullen komen, al kreeg hij er geld voor toe! Vijf euro entree bij Huizen was dus helemaal geen optie. Verder een aardige kerel, hoor, maar ik kan me bij die gevoelens toch echt helemaal niets voorstellen. Wat de goede man voor traumatische ervaring met onze s.v. in zijn jeugd moet hebben opgedaan, weet ik niet, maar om zo’n fanatieke afschuw van de buurclub te hebben, daar kan ik dus met mijn pet niet bij.
  Iets gemoedelijker ging het toe op kantoor bij Joost Westland. Onder het genot van een voortreffelijk glaasje wijn zet Joost een kaarsensetje op tafel: één kaars geel-groen, de ander rood-groen. “Daar heb ik er nog flink wat van verkocht,” lacht hij tegen Gijs van Slooten – elftalleider van onze zuiderburen. En natuurlijk gaat het weer over de wedstrijden: uiteraard die van morgen, maar ook ontmoetingen uit het verre verleden passeren de revue. Wie was er een betere keeper? Bert Visser of Jan ‘Kikker’? We komen er niet echt uit.


  ...Voor wie nog een kaarsje op wilde steken op de goede afloop...

  De Wolfskamer bruist een anderhalf uur voor de wedstrijd al van de activiteit. De hoofdpoort is open voor de mensen met een kaartje of lidmaatschapsbewijs, voor het stalletje voor de consumptiemuntjes staat al een flinke rij. Goede zaken voor de penningmeester, dus…
  Ook de bestuurskamer gonst al van de bedrijvigheid. Een fraaie dis met broodjes staat klaar voor de aanwezigen. De s.v. heeft duidelijk uitgepakt.
  Twee koplopers tegen elkaar en dan nog dorpsgenoten ook. De ‘urgentie’ van deze derby is daarmee voor vanmiddag wel getypeerd.

  (foto's: Henk Heijen Fotografie)

  Huizen begint met de gekende opstelling. Van Kammen ontbreekt nog, net als Felitciano Zschusschen en uiteraard Ritchie Zinga die blijkbaar tóch niet op tijd speelklaar gestoomd kon worden voor deze derby. Ook voor Tristen Kroeze begint deze derby op de reservebank. Dat zet uiteraard Jaime Hensen in de goal waarbij hij geassisteerd gaat worden door Tim Boterenbrood, Jeroen Lamme, Anouar Aktaou en Sergae Kogeldans. Het middenrif start met Joshua Lo-Asioe, Frank van den Bosch en Dennis Lamme als vervanger van de geblesseerde Van Kammen. De voorhoede wordt gevormd door Hidde van der Veldt, Lennart Dubbeldam en uiteraard Theo Visser.
  Bij de Zuidvogels kom ik bekende namen met een Huizer verleden tegen als Hidde van Erkel, Yuri van Kommer, uiteraard Quincy van Waveren en tenslotte reservedoelman Hidde Hoelscher.
  Mijn ‘stekkie’ op de tribune is keurig afgezet met linten en ik kan dan ook zonder problemen plaatsnemen achter mijn schrijftafeltje. Uit de boxen knettert iets dat bij de huidige generatie ongetwijfeld voor muziek door zal gaan, maar waar mijn bejaarde oren niet echt op afgesteld zijn. Aan de overkant ook de drumband die er knetterend doorheen roffelt. Het horen en zien vergaat me. Op de tribune, die bij het gros der wedstrijden meer lege dan gevulde stoeltjes vertoont, is het nu zoeken naar een plekkie. Opvallend veel jeugdspelertjes ook.
  Van Frans Vermeij verneem ik dat de scheidsrechter vandaag een soort vierde man op de tribune heeft. Ben benieuwd hoe dat gaat bevallen!
  Klokslag half drie stijgen de rookwolken op en wordt er grauwend afgeteld en de gladiatoren komen het veld op. Voor de poort nog steeds een rij wachtenden die zich op voorhand blijkbaar geen kaartje hebben bemachtigd. Maar de ‘show must go on!’ en de beide pupilletjes tonen zich trefzeker: ze planten hun bal netjes achter Zuidvogels doelman Danny Versteegt en dan gaat het dan toch echt beginnen…

  Spanning

  De entourage legt zijn claim op het spel van beide ploegen die duidelijk last hebben van deze spanning. Beide ploegen hebben zich nadrukkelijk voorgenomen de ander geen duimbreed toe te geven en dat zien we vlak voor de tribune gebeuren als een bal wat paniekerig uit de Huizer defensie geruimd wordt. De bal gaat recht de lucht in en Joshua Lo-Asioe wordt door zijn tegenstander onder de vallende bal weggeduwd. Met een fraaie hakbal — óm zijn tegenstander heen! — weet Joshua de bal desondanks toch bij een medespeler te krijgen. Da’s dan toch wel even genieten!
  De eerste corner is al in de tweede minuut voor Huizen. Theo Visser brengt de bal bij de eerste paal waar deze een makkelijke prooi vormt voor de Zuid-defensie.
  Er gebeurt een hoop in deze beginfase, maar op goed voetbal moeten we echt nog een tijdje wachten. Veel ballen die anders met wat meer ‘overleg’ verdedigd zouden zijn geworden, worden nu rucksichtslos op de pantoffel genomen. Een voetbal waar wijlen Frits Korbach ooit de term ‘hotseknots-begonia-voetbal’ voor uitheeft gevonden. [Correctie: het was wijlen bert Jacobs die de geestelijk vader van deze term was. Met dank aan Jaap Wieriks!]
  Frank van den Bosch forceert de tweede corner voor Huizen, maar weer komt de bal matig voor en kan door de rood-groene defensie simpel verwerkt worden.
  Het is in deze fase vooral Huizen dat aandringt zoals het een goed lijstaanvoerder betaamt. Hidde van der Veldt spuit op volle snelheid langs zijn man, maar stuit dan op de goed rugdekking gevende Tim Horsmeier. Ook doelman Versteegt is alert en snel zijn goal uit als Joshua Lo-Asioe achter een scherpe steekbal aangaat. Dubbeldam zit er goed tussen als het uitverdedigen van de Zuid met weinig overtuiging gebeurt. Het lijkt een kansrijke situatie te kunnen worden, maar Lennart is zijn oriëntatie lichtelijk kwijt en hij loopt de bal vervolgens zelf over de achterlijn.

  Counters

  Onze buren bepalen zich deze fase tot scherpe uitvallen die zeker niet van gevaar ontbloot zijn. De snelle Martin Campbell vormt een voortdurende dreiging voor de Huizer defensie en we mogen van geluk spreken dat Campbell in Kogeldans zijn evenknie qua snelheid vond. Raymon Lagerburg haalt verwoestend uit bij zo’n scherpe counter, maar zoekt het doel van Hensen wat te hoog. Diezelfde Hensen is er dan net op tijd bij als Quincy van Waveren op een doorbraak loert.
  Een derde corner voor Huizen – nu van de andere kant – wordt nu door Anouar Aktaou bij de eerste paal gelegd. Opnieuw geen problemen voor de Zuid-defensie die er meteen een counter uit produceren. Aktaou moet in volle sprint in de achtervolging en weet ter hoogte van de middenlijn in te grijpen. In het duel om de bal raakt de op volle snelheid liggende Aktaou zijn tegenstander en de knieën ketsen even akelig op elkaar. De aanval is dan wel onderbroken en het gevaar geweken, maar Aktaou heeft verzorging nodig en Huizen moet enkele minuten de strijd met tien man voortzetten. Aktaou verbijt de pijn en kan gelukkig even later weer het veld in ‘hompelen’ waar hij de laatste restjes ongemak van zich af lijkt te lopen. Remco Helms kan weer stoppen met zijn warming up…

  Kantelen

  Na een minuut of twintig lijkt de wedstrijd wat te kantelen. Het is nu Huizen dat het meer en meer van de counter moet hebben en we zien Zuidvogels sterker in hun positiespel komen. Een inworp leidt tot een corner voor Zuid en een hele klont spelers verzamelt zich ter hoogte van de penaltystip, klaar om uit te waaieren als de bal voor zal komen. Die komt voor en Hensen torent hoog boven alles en iedereen uit om de bal te onderscheppen. Even houden we ons hart vast als hij die bal wel moet lossen, maar er is voldoende mankracht aanwezig om de klus verder te klaren. Het zijn toch nog steeds de zenuwen die als grote winnaar uit deze titanenstrijd tevoorschijn lijken te komen en het voetbal als het stiefkindje van deze derby.
  We naderen de rust al als Quincy van Waveren zich achter een vrije trap zet. En heel Huizen weet dat het dan alle hands aan dek is, alle stormballen in top! Van een meter of twintig ketst de paal tot onze opluchting via de vingertoppen van Hensen op de buitenkant van de paal! Hier komt Huizen even goed weg!

  Rust

  Nadat een voorzet van Hidde van der Veldt een doelpoging van Theo Visser had opgeleverd, waarna de rebound door Dennis Lamme ruim over werd gejaagd, is het dan rust. Een eerste helft die eigenlijk geen andere uitslag verdiende als die waarmee wijlen Frits van Turenhout ooit furore maakte op de vaderlandse radio. Het lukt Huizen maar niet om lekker in haar befaamde positiespel en dito combinaties te komen. Er gebeurde veel deze eerste helft, maar helaas weinig waar de voetballiefhebber het puntje van zijn stoel zou hebben opgezocht. Huizen is zoekende en Zuidvogels lijkt het prima te vinden om het via de counter te proberen. En dus regeert de angst in een wedstrijd die smeekt om een doelpunt.
  Ik heb me helaas weer laten verleiden tot het doen van voorspellingen. Overmoedig heb ik 3-0 aangekondigd: 1-0 direct na rust, dan een Zuid dat uit de defensieve stellingen moet komen en Huizen dat via de snelle invallers Kooij en Vos dan de 2-0 en 3-0 zou forceren in de slotfase. Het kan nog steeds, maar gelet op het beeld van de wedstrijd vrees ik dat ik mijn geloofwaardigheid aardig te grabbel heb gegooid…
  Sliedrecht staat inmiddels voor en zou bij deze uitslagen met één verliespunt minder dan Huizen en Zuidvogels eigenlijk de lachende derde worden van deze middag.

  Herhaling van zetten

  De beide ploegen hervatten na rust de wedstrijd ongewijzigd. Wat ook ongewijzigd lijkt is het spelbeeld: Huizen dringt weer zo goed en zo kwaad als het lukt aan en Zuidvogels loert op de kansen die die ruimtes achterin hen zal gaan bieden. Kort na rust een handsbal even naast de hoek van het zestienmetergebied. Met Anouar Aktaou hebben we een prima trap in huis en met ingehouden adem zien we hoe Anouar de bal gevaarlijk dicht over de goal van Versteegt jaagt. En meteen aan de andere kant een uitval waarbij Quincy van Waveren slim Tim Boterenbrood een zetje geeft waardoor hij zich een schietkans verwerft. Gehinderd door de rugdekking van Jeroen Lamme verdwijnt ook deze inzet ruim over de goal.
  Opnieuw een scherpe counter van Zuidvogels. De bal komt goed voor en nadat Ricardo Tat zijn poging nog gepareerd zag, is het dan Quincy van Waveren die een open schietkans aan de andere kant van het strafschopgebied krijgt. Vanaf een meter of vijftien jaagt hij de bal echter onbesuisd over.
  De onvermoeibare Frank van den Bosch doet zijn bijnaam ‘de pitbull’ eer aan als hij ter hoogte van de tweede paal een grondduel met twee verdedigers aangaat. Het wordt een grondgevecht dat aan zitvoetbal doet denken. Het is een onoverzichtelijke situatie en als Frankie voor de tweede of derde keer neer gaat, gaan er voorzichtige geel-groene stemmen op voor een strafschop. Arbiter Eric van der Vaart voelt echter uitstekend aan dat dit er de wedstrijd niet naar is om voor zo’n twijfelgeval naar de stip te wijzen. De bal gaat dan via een verdediger achter en met de corner heeft Huizen dan een redelijk compromis. De bal komt weer bij de eerste paal in de menigte en wordt daar voor de goal van Versteegt langs gekopt.
  Diezelfde Frank van den Bosch zet dan even later uitstekend door over de flank en zet voor. Bij de tweede paal zien we Visser opduiken, maar ook Theo Visser jaagt de bal wat onbeheerst over de goal.

  Inzet

  En zo blijft deze derby vooral een stuk spannender dan fraai…
  In de vijfenvijftigste minuut brengt Arnold Klein dan Timo Vos voor de leeg gespeelde Lennart Dubbeldam die ontzettend veel ondankbaar loopwerk voor zijn rekening had genomen. Versteegt kreeg zowat een punthoofd van die lange spits die hem continue het leven zuur maakte bij het uitverdedigen.
  Een open doekje voor Sergae Kogeldans die met een schitterende schijnbeweging twee tegenstanders het bos in stuurde en zich zo prachtig vrij wist te spelen. Toch nog een voetballend hoogstandje dus…
  Van den Bosch gaat dan neer, net buiten de hoek van het strafschopgebied. En we zien eigenlijk een herhaling van zetten uit de openingsminuut van deze tweede helft: weer is het Anouar Aktaou die zich achter het kanon zet. Deze keer is de marge wat ruimer als de bal opnieuw over de goal van Versteegt vliegt. Helaas! En inmiddels begint de berusting neer te dalen over de tribune dat deze derby wel eens in een bloedeloze en teleurstellende 0-0 zou kunnen gaan eindigen.
  Beide ploegen strijden wel met de volle inzet die derby’s veelal kenmerkt. Zo ook bij Joshua Lo-Asioe die zich bij een corner vol tegen de doelpaal smakt in zijn poging binnen te koppen. De bal gaat rakelings langs de goal van Versteegt, maar Huizen moet opnieuw even verder met tien man…

  Venijn in de staart

  Kogeldans pakt niet alleen een open doekje, helaas ook (terecht) geel als hij Campbell op de hakken loopt en daarmee een doorbraak verijdelt. De vrije trap van Huib van Eijnsbergen wordt tot corner gekopt. Deze corner vormt dan weer de inleiding voor een uitbraak van Huizen die echter kort over de middenlijn weer overgenomen wordt door Zuidvogels. Er volgt een rommelig en angstig moment voor de goal van Hensen, maar Huizen blijft overeind.
  Dan wisselt ook coach Van den Berg en brengt Van Kommer en Boussoufi voor Imar Kort en Lagerburg. Kort daarop komt ook Lucky Akot voor Daan Wiegers.
  Huizen dringt nog steeds aan en Versteegt bokst dapper een voorzet voor de invliegende Lo-Asioe weg. Een minuut later is het dan toch onverwachts raak voor Huizen! Huizen forceert een drietal corners op rij en ook hier is driemaal scheepsrecht! In een mêlee van spelers is daar centrale verdediger Jeroen Lamme die er de blonde kuif tegenaan plant en de bal in de uiterste hoek doet belanden! 1-0 en daar hadden we eigenlijk niet echt meer op gerekend. Het groen-gele geluk kan niet op! Een kwartiertje de zaak controleren en dan nemen we afstand van onze concurrentburen!
  Eigenlijk meteen na de aftrap lijkt Huizen op weg naar 2-0 in de persoon van Frank van den Bosch. Hij lijkt door te gaan breken en staat eigenlijk al oog in oog met Versteegt. Maar Frank durft de inzet niet aan en besluit nog even door te lopen en geeft zo de Zuidvogels verdediger Akot de kans alsnog in te grijpen. Met een stevige maar correcte tackle wordt hem in het zicht van de haven de bal ontnomen. ‘Als je het wit van de ogen van de keeper kunt zien, dan moet je schieten!’ is mijn dwaze advies na afloop als Frank zich wat schuldbewust verontschuldigt voor het teloor laten gaan van deze mogelijkheid.
  Bij Huizen komt dan Helms voor Boterenbrood binnen de lijnen. Even schrik als Quincy van Waveren verdacht neergaat rand zestien, maar arbiter Van der Vaart heb ik vandaag op geen fout kunnen betrappen en ook hier had hij goed het oog in.
  Dan gaat invaller Boussoufi er langs de lijn vandoor. Voorin geen medestanders te bekennen en met de moed der wanhoop zwiept hij de bal richting goal. Gedragen door de wind zeilt de bal over de verbouwereerde Hensen heen om via de binnenkant van de paal zomaar binnen te vallen! Een kansloze bal: als Boussoufi het nog honderd keer probeert vanaf die plek dan lukt het hem niet één keer meer… Maar vandaag dus wel… In eerste instantie had ik de indruk dat een bal van die afstand houdbaar zou moeten zijn, maar als Hensen me na afloop nog eens uitlegt hoe die bal raar binnen dwarrelde en ik later de foto’s zie die fotograaf Edwin Westland van de goal maakte, dan moet ik daar toch op terugkomen (Foto). Een wonderschoon maar bizar doelpunt en heel rood-groen Huizen in extase! 1-1 en verbijsterd zakt het groen-gele deel van het publiek terug in verslagenheid.
  In de slotminuut gaat Joshua Lo-Asioe nog neer met kramp: hij moest zijn vele en harde werken bekopen en wordt nog vervangen door Tristen Kroeze. En dan blaast arbiter Van der Vaart deze derby naar de vergetelheid. Een terechte uitslag in mijn ogen, maar wel een derby die me niet lang bij zal blijven, vrees ik…

  Trainers

  Na afloop houden beide trainers altijd nog even een korte analyse in de bestuurskamer. Coach Van den Berg was aanvankelijk even spoorloos, maar wordt schielings naar voren gehaald. Hij schetste ons een matige wedstrijd met weinig kansen. De tweede helft zat er volgens hem iets meer voetbal in de wedstrijd, mede door de goals. Ondanks dat hij twee kansen telde waarmee Zuidvogels eigenlijk op 0-1 had moeten komen was hij uitermate gelukkig met de gelijkmaker en denkt dat de wedstrijd daarmee een juiste uitslag kreeg.
  Arnold Klein vond Huizen het eerste kwartier wat sterker, waarna Huizen wat terug zakte qua niveau. Qua kansen schatte Klein de verhouding ongeveer gelijk in. Na de 1-0 hadden we gewoon die tweede moeten maken en is het zuur als je de voorsprong alsnog kwijtraakt door een verdwaalde bal.

  Arnold Klein

  “Ik denk dat het een terechte afspiegeling van de wedstrijd was,” verklaart Klein na afloop. “Ik denk dat wij qua veldspel iets verzorgder en beter in de wedstrijd zaten dan Zuidvogels, dat het toch iets meer van het opportunistische spel moest hebben.”
  Toch kwamen wij maar bij vlagen een beetje in dat verzorgde spel van de laatste weken…
  “Ja, maar als we dat deden, dan werd het ook meteen een kans voor ons. De eerste tien minuten kon je zien dat we er meteen goed doorheen kwamen. Dan moet die bal natuurlijk wel goed vallen om ook meteen te kunnen scoren. En dat was helaas niet het geval. Je wilt zo’n wedstrijd uiteindelijk niet verliezen. Dan zie je toch dat er een beetje angst in het spel sluipt. Daardoor kwamen we niet echt lekker in het spel zoals we de laatste weken hebben gedaan en dat ligt natuurlijk ook een beetje aan Zuidvogels. Die zetten volop druk en probeerden bij ons balverlies meteen de lange bal achter onze defensie te spelen. Dat was best lastig, omdat je daardoor heel veel schakelmomenten in zo’n wedstrijd krijgt. In balbezit lukte het ons vandaag gewoon niet om de rust te bewaren…”
  Dan klettert de drumband doodleuk de catacomben binnen en is verder praten niet mogelijk. We vluchten even naar buiten…
  “Lukt ons dat wel,” vervolgt Klein, “dan krijg je veel meer ruimte om echt te voetballen en het Zuidvogels nog moeilijker te maken. Eigenlijk hebben we Zuidvogels in de kaart gespeeld. We gingen veel te veel de lange bal hanteren waardoor het zo’n ‘pendel-wedstrijd’ werd. Als we ons dan weer wat herpakten, en dan weer ons eigen spel gingen spelen, dan zag je Zuidvogels terugzakken en kwamen er voor ons momenten om te kunnen voetballen. Maar dat hebben we vandaag té weinig kunnen doen.
  Natuurlijk speel je voor een totaal andere entourage, je weet wat er op het spel staat, je staat allebei bovenaan en je wilt hoe dan ook dezes wedstrijd niet verliezen, hoe gek dat ook klinkt. Maar dat mag niet betekenen dat je in balbezit met angst gaat spelen, want dan ga je ‘m juist verliezen…
  Maar goed: dit is de dertiende wedstrijd en de eerste waarbij we weer eens tegen een tegenstander spelen die gezien de ranglijst ook prima meedoet. Dat geeft wellicht wel wat extra druk voor de spelers. Maar ik herhaal: ons probleem van vandaag is dat we verzuimden ons eigen spel in balbezit te spelen.”
  Je miste vandaag Van Kammen. Was dat een speler geweest die iets extra’s in deze wedstrijd had kunnen brengen vandaag met zijn ervaring en slimheid?
  “Mwoah, ik vond niet dat ons probleem vandaag op het middenveld lag. Ik had niet de indruk dat we voetballend tekort kwamen op het middenveld. Het zat ‘m meer in de ‘extra’ man op het middenveld die we niet wisten te creëren…
  Op het middenveld heersten Joshua Lo-Asioe en Dennis Lamme gewoon in de lucht. Alleen net op het moment dat bijvoorbeeld Theo Visser dan even dat fijne balletje had moeten geven lukte dat vandaag dus net niet… Je zag het ook met de grote kans in de tweede helft: die schieten we normaal gesproken gewoon binnen en vandaag net niet.
  Ja, die 2-0 hadden we gewoon moeten maken, dan was het klaar. Nu is het zuur dat zo’n zondagsschot er alsnog ingaat. Het lijkt me stug dat hij die bal zo bedoeld had, maar dat maakt niet uit, hij telt er niet minder om. Zuur als je op een 1-0 voorsprong staat natuurlijk. Kijk je naar het beeld over de gehele wedstrijd, dan is het gewoon een terechte uitslag. Zuidvogels reageerde op het spel van Huizen, dat kan en dat mag, maar voor ons is dat jammer.
  Het was een sportieve ontmoeting. Zuidvogels had ook alleen de eerste wedstrijd maar verloren en die speelden dus ook met een bepaalde overtuiging en zelfvertrouwen. Zij hadden voor hun gevoel ook geen grove overtredingen nodig, ze gaven gewoon weinig weg. Ze creëerden ook weinig, maar goed: uiteindelijk scoren ze er wel uit. Je kond zien dat dit ook een ploeg is die terecht aan de leiding gaat, net als Sliedrecht en WNC. We hebben ze nu allemaal gehad en we weten nu dat we tegen die drie ploegen toch iets meer moeten gaan brengen om ook die wedstrijden met een overwinning over de streep te kunnen trekken. Maar ook tegen deze tegenstander hebben we kunnen zien dat we zeker niet de mindere zijn…”

  Jeroen Lamme

  “Nee, Zuidvogels heeft niet veel kansen gehad volgens mij. In de zestigste of zeventigste minuut kregen ze eigenlijk pas die kans dicht bij de goal. Als die er in gaat dan had je zomaar met 1-0 achter kunnen staan. Maar ook wij dwongen het de eerste helft helemaal niet af en de tweede helft wel iets meer, maar het had maar zo beide kanten op kunnen gaan, zeg maar.”
  Een vreemde goal. Hoe heb jij hem gezien, beleefd?
  “Beleefd als ontzettend k*t uiteraard, je ziet er gewoon de overwinning mee wegglippen. En dan de manier waarop: je ziet een afgedwaalde voorzet precies binnenkant paal binnen ketsen. Ook niet even buitenkant paal eruit, nee precies binnen! Ontzettend veel geluk voor die gasten… We moeten er maar mee zien te leven. Overigens vind ik die 1-1 over negentig minuten wel gewoon terecht. Daar mogen we midden in het seizoen redelijk tevreden mee zijn, dit was nog geen kampioensduel, geen beslissingswedstrijd, dus er is verder nog niets aan de hand. Maar het is en blijft zuur!”
  Ik had het idee aan jullie spel te zien dat de entourage vandaag toch wat spanning met zich meebracht…
  “Ja, dat gevoel had ik ook. Ik had vooraf heel veel spanning, maar tijdens de wedstrijd was dat toch weer over. Maar ik merkte wel dat sommige jongen die normaal gesproken wat makkelijker aan de bal de rust weten te bewaren, dat die nu sneller de lange bal kozen uit angst balverlies te lijden. Die spanning zat er wel een tijdje in, ja… Bij beide partijen, overigens, hoor. Ik zag het bij hun ook. We speelden vandaag beide op de ‘nul’. Zij hebben een goede verdediging, wij hebben een goede verdediging en allebei een goede aanval. Dan hoop je alleen maar dat je er geen tegen krijgt en er wel zelf een maakt. Ik heb wel een derby’s gezien tussen IJsselmeervogels en Spakenburg: daar zit geen voetbal in! Maar voor de club is het natuurlijk prima zo’n derby, moet je kijken wat een mensen en consumpties er vandaag doorheen gingen. Maar ook voor ons als spelers in zo’n entourage leuk om voor te spelen, al levert het inderdaad wel extra spanning op.
  Uiteindelijk heb ik toch een dubbel gevoel bij deze uitslag. De 1-1 is acceptabel, maar ja: je staat vijf minuten voor tijd dus nog wel met 1-0 voor…”

  Quincy van Waveren

  Zijn overstap vormde een ware schokgolf door de Huizer voetbalgemeenschap. Dus toch eens even langs de kleedkamer van onze tegenstrevers om hem even onder de douche vandaan te plukken…
  “Ik ben nog niet zo heel lang terug van een blessure. Vorige week heb ik zestig minuutjes – én een goal – gemaakt. De week dáárvoor veertig minuutjes en een assist. Dus het gaat wel lekker sinds ik terug ben, maar voor mij is het van belang dat ik deze lijn gewoon doortrek.”
  Ik had een heel ander verloop van de wedstrijd voorspeld. Via een vroege 1-0 i de tweede helft, uiteindelijk naar3-0. Waarom is mijn voorspelling niet uitgekomen?
  “Nou ja, jullie hádden de kans op de 2-0 toen Frank van den Bosch goed doorging, maar er iets te lang over had gedaan. Daarna zag je dat Huizen vertrouwen tankte om er overheen te klappen toen we daar even van wankelden. Maar dan zie je toch dat we ons weer terug knokken in de wedstrijd als Huizen het dan toch niet afmaakt. Dan valt die goal voor ons en dat was een kantelpunt en denk ik dat wij de wedstrijd uiteindelijk weer naar ons toe hadden getrokken, want ik had daarna de indruk dat de winnende eerder voor ons zou vallen dan voor jullie…
  Ik had gehoopt eerder fit te zijn maar ik heb het hier uitstekend naar mijn zin, ja. De overstap is voor mij ook niet leuk geweest, maar uiteindelijk is het zo gelopen. Ik koester ook geen wrok naar wie dan ook hier. Of dat andersom ook zo is, dat zou ik sportief gezien ook nog wel kunnen begrijpen. Maar ik heb nog steeds warme gevoelens naar deze club. Ik heb hier tenslotte achttien jaar gevoetbald dus ik vind het nog steeds een fijne plek om te komen. Maar het voelde wel spannend en speciaal om hier nu weer tegenmijnoude club te komen spelen…”

  Arbiter Eric van der Vaart

  Ondanks de belangen en de derby-entourage, vond ik het toch een hele nette wedstrijd die niet ontsierd werd door grove overtredingen…
  “Absoluut! Het was een keurige wedstrijd, onderlinge sportiviteit, negentig minuten lang, waarin je af en toe toch ook de pit wel eens miste die een derby normaliter kenmerkt. Ik kon het af met twee gele kaarten, eerlijk verdeeld over beide zijden.”
  Treft u in de voorbereiding naar een dergelijke beladen wedstrijd ook speciale voorzorgsmaatregelen of voorbereidingen?
  “Jazeker, absoluut. Wij krijgen op de dinsdagen altijd de aanstellingen vanuit de bond. Zodra je dan zo’n wedstrijd in je portaal te zien krijgt, dan ga je je toch inlezen in de spelers en de clubs, de historie en ga je naar zo’n wedstrijd toeleven, je bekijkt welke begeleiding er langs het veld staat.
  Eenmaal op het sportpark vraagt de arbiter dan of er vuurwerk gaat komen, is er iets voorzien voor de orde en de veiligheid, eigenlijk de stappen die op zich vrij standaard zijn.”
  Ik begreep van Frans Vermeij dat u vandaag met een soort vierde man werkte…
  “Nee, het was geen vierde man in de zin zoals je die in het betaalde voetbal ziet. Ik mocht vandaag wel met een headset op fluiten. Dat was alleen wel eenrichtingsverkeer: ik kon niet met mijn assistenten communiceren. Er zat wel iemand op de tribune die met me mee kon luisteren naar wat ik allemaal communiceerde tijdens de wedstrijd om dat later terug te kunnen luisteren. Dat wordt dan later weer met mij teruggekoppeld zodat ik me ook als scheidsrechter verder kan ontwikkelen qua communicatie. Mijn coach kon mij wél horen op de tribune, maar kon er dus niet op reageren. Dat is juist gedaan zodat de scheidsrechter helemaal zijn eigen wedstrijd kan fluiten zonder inmenging van anderen. Nee, het vormt niet de basis voor de beoordeling, het is puur om me verder te ontwikkelen. Ik zit in het OTS, het ontwikkeltraject voor scheidsrechters. Voor mij zou de volgende stap het talententraject voor het betaalde voetbal zijn. Uiteraard wil ik die stap dolgraag maken, maar ik vind dat je je daar als scheidsrechter niet blind op moet staren, je moet ook gewoon genieten van je hobby en vooral op dagen als deze genieten van de entourage.”
  Ik kan me voorstellen dat het voor de scheidsrechter vandaag genieten was… Je voelde de sfeer van de wedstijd heel goed aan…
  “In elke wedstrijd zit toch altijd wel een bepaalde moeilijkheidsgraad. Ook in sportieve wedstrijden als deze zijn er toch altijd wel wat momenten waarin je je als arbiter even moet laten gelden. Ook bij die situatie waarbij die speler van Huizen (Frank van den Bosch. Red.) het strafschopgebied binnen trekt en neergaat. Ik kon daarbij heel duidelijk zien dat éérst de bal werd gespeeld en dat de speler toen pas neerging. Maar dat is wel zo’n momentje waar je als scheidsrechter ook in een vriendelijke wedstrijd als deze wel even goed bij de les moet zijn!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak

  Balen. Gewoon balen! Als je vijf minuten voor tijd nog op winst staat dan is het gewoon puur balen dat zo’n zondagsschot er zomaar in fladdert! Natuurlijk vond ik niet dat Huizen alle recht had op de overwinning, ze speelden dan wel net even wat aantrekkelijker voetbal dan onze buren, maar ik deel de mening van sommige andere toeschouwers niet die zich een duidelijke overwinning door de neus geboord zagen – geluiden die ik opving vanuit beide kampen overigens!
  En dat laatste getuigt eigenlijk wel van de rechtvaardigheid van de puntendeling. Gelukkig was de meest voorkomende mening dat deze uitslag recht deed aan het beeld van de wedstrijd.
  Dat houdt in dat Huizen en Zuid voorlopig nog even de lijstaanvoerders blijven. Dinsdag moet Sliedrecht eerst zijn inhaalwedstrijd maar eens zien te winnen om dichterbij te kruipen. En die midweekse avondwedstrijden zijn toch vaak wat onvoorspelbaarder dan de reguliere zaterdagwedstrijden. Wint Sliedrecht beide partijen, dan kunnen Huizen en Zuid weer in de achtervolging, en daar hebben ze dan nog een half seizoen de tijd voor. Ik durf de voorspelling wel aan dat geen enkele van de veertien ploegen deze tweede competitiehelft zonder puntverlies door zal komen, en dat betekent dat de race nog volkomen open ligt.
  De grootste winst van deze derby vond ik de sfeer: mij is geen enkel incident ter ore gekomen en ook na afloop dronken rood-geel en groen gebroederlijk op de 1-1. Geen rookbommen in de kantine, alleen maar een heerlijke sfeer die je doet verlangen naar méér van dit soort wedstrijden. Even afgezien van het voetbalniveau was deze derby een regelrechte reclame voor de voetbalsport.
  Volgende week treedt Huizen weer aan tegen Woudenberg. Daar zal men er toch op gebrand zijn de 6-0 van de eerste ontmoeting naar de vergetelheid te spelen. Ik weet: ik verval in herhalingen, maar iedere wedstrijd is een finale en iedere vorm van verslapping zal tot uitglijers leiden. Aan Klein en zijn mannen om de focus weer vol op Woudenberg te zetten en ze vooral niet te onderschatten! Ze staan laag in de ranglijst, maar worstelden zich dus wel in Breukelen langs datzelfde Breukelen van de voorlaatste plaats omhoog richting de relatieve veiligheid van de degradatiestreep. Nee, die wedstrijd is nog lang niet gelopen. Ondanks de 6-0, ondanks de koppositie, ondanks alles… Huizenmoet gewoon weer aan de bak! Je zal toch tegen dit soort tegenstanders je punten laten liggen en je straks achter je oren moeten krabben hoe dicht je er ooit bij was geweest…

  Op- en aanmerkingen, aanvullingen en correcties als altijd van harte welkom via

  ron apenstaartje rtpsoftware punt NL

  Gerelateerde artikelen

  13 maart 2022

  Man of the Match

  Jaime Hensen - The Man of the Match