https://www.svhuizen.nl/nieuwsbrief-september-2018/_572____NL_4055_____
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Aanpak breedteteams JO15 t/m JO19 seizoen 2019-2020
  22 jul 2019
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  aanpak-breedteteams-jo15-t-m-jo19-seizoen-2019-2020
  Resultaten enquête juni 2019
  1 jul 2019
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  resultaten-enqu-te-juni-2019
  Het zit er op.....
  15 jun 2019
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  het-zit-er-op
  Nieuwsbrief september 2018
  2 okt 2018
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  nieuwsbrief-september-2018

  Stormachtige start

  De zomervakantie was nog niet voorbij, velen waren nog volop van die vakantie aan het genieten.
  En ineens, vanuit het ogenschijnlijke niets, begon er een storm. Dat had niets met het weer te maken, maar met voetbal. Waar menigeen net bijgekomen was van het WK in Rusland, kwam de storm uit een andere hoek: sv Huizen. En wel bij de breedteteams. Dat zal even wennen zijn geweest. Traditiegetrouw komt het voetbalseizoen voor de breedteteams pas echt op gang als de eerste wedstrijden gespeeld gaan worden. Deze keer was de start van het seizoen er eentje die menig wenkbrauwen zal hebben doen fronsen.

  De storm begon zich te ontwikkelen tot een orkaan. Spelers en ouders kwamen na de teamindeling in Whatsapp groepsapps terecht en werden overspoeld met informatie. Er werd voor elk team geprobeerd om de begeleiding (trainer, coach en leider) te formeren en volgde er bakken info over een train-de-trainer traject. Er was geen ontsnappen aan en er leek nauwelijks tijd om de informatie te verwerken, laat staan te reageren.

  Een storm, en zeker een orkaan, wordt vaak geassocieerd met een noodtoestand. Was de nood dan zo hoog? Nee is het antwoord. Het zal zich vast wel hebben opgelost, ervaring leert dat dit elk seizoen wel goed komt. Dan moet er een andere reden zijn geweest en die was er: enthousiasme en ambitie.

  In maart (!) is het idee geboren om te starten met een train-de-trainer traject. Doel was om de trainers te helpen om beter te worden, daarmee de kwaliteit van de trainingen te verhogen en uiteindelijk de spelers en teams beter te maken. Bij de uitwerking van het idee kwam al vrij snel het inzicht dat trainers en trainingen alleen niet genoeg zou zijn.
  Daar moest de wisselwerking tussen training en wedstrijd bij, daar kwam dan ook de coach en de leider bij en wordt het plaatje compleet door vanuit een visie een structuur neer te zetten waarbinnen de teams kunnen gaan functioneren. Er werden algemene afspraken en aandachtspunten bedacht, alles bedoeld om gebruik te maken van kennis en ervaring om elkaar te helpen.

  Het idee was om eerst de begeleiding van de breedteteams op weg te helpen en met elkaar tot een aanpak te komen. Daarbij was de eerste missie om de bezetting van deze begeleiding rond te krijgen. Dat bleek aan het einde van een seizoen en tijdens de zomervakantie een onmogelijke klus. Het was maar de vraag of alle ideeën en enthousiaste plannen tot uitvoering gebracht konden worden.
  Nadat de teamindelingen van de breedteteams bekend waren, kwam het pas echt in beweging.
  De begeleiding voor de teams kwam tot stand en daarmee kwamen ook de plannen dan echt tot leven.

  Benieuwd hoe dat allemaal verlopen is en wat het eigenlijk allemaal inhoudt? Check de site van sv Huizen, onder het kopje Jeugd staat de link naar Breedteteams JO12-JO19.

  Inmiddels zijn we al weer volop bezig met het voetbalseizoen. De storm blijft nog wel doorgaan, we willen niet dat die storm wegzakt en het weer rustig door kabbelt. Het laatste dat we zouden moeten willen is dat we maar wat aan gaan modderen…

   

  De teams

  Er is veel te doen geweest over de indeling van de teams. Dan ging het niet zozeer over de namen van de spelers, maar over de aantallen. Bij veel teams waren 16 spelers opgenomen. Overvol, maar aan de andere kant in totaliteit weer net te weinig om een extra team te formeren. Een geweldig dilemma.
  Aan de andere kant was er in de JO12 categorie het tegenovergestelde aan de hand. Eigenlijk net te weinig spelers voor 3 teams, maar dan weer te veel om 2 teams te maken.
  Dan was het ook nog afwachten of er nog aanmeldingen bij zouden komen of dat er, zo vlak voor de start van het seizoen, er spelers bedachten om te stoppen met voetballen bij sv Huizen.
  Ga er maar aan staan.

  Uiteindelijk zijn er spelers bereid gevonden om een overstap te maken van de ene naar de andere leeftijdscategorie. Met passen en meten zijn er voor een aantal teams acceptabele oplossingen gevonden en konden alle spelers met hun team aan de slag met waar het echt om gaat: de trainingen en het spelen van wedstrijden.

  In deze nieuwsbrief zijn er een aantal teams die zich graag willen voorstellen.

   

  JO12-2

  De zomervakantie is afgelopen en de voetbal is weer begonnen, ook voor de JO12-2.
  Een team met een aantal nieuwe leden en 3 jongens van de voetbal die het team gaan trainen en coachen. Na de eerste bekerwedstrijden is de competitie nu ook van start gegaan.

  De eerste wedstrijd hebben de jongens door goede inzet en goed samenspel prachtig gewonnen met
  6-0! De tweede wedstrijd hebben ze helaas verloren met 4-3. Ze hebben het tot het laatst spannend gehouden, door eerst een achterstand van 3-2 weg te werken. De jongens hebben tot het eind gestreden en goed samengewerkt. Maar helaas kregen ze ondanks een aantal goede reddingen van de keeper toch nog het laatste tegendoelpunt. Volgende week gaan de jongens weer voor de winst!
   

   

  JO13-3

  Dag allemaal,

  Wij willen ons even voorstellen. Wij zijn de JO 13 3 en wij bestaan uit 14 enthousiaste jongens die elke week zin hebben in een leuk potje voetbal, onder leiding van onze leuke en fanatieke coach die het beste bij de jongens naar boven wil halen. Samenspel, respect voor elkaar en voor de tegenspeler staan bij ons hoog in het vaandel.

  Voor sommige jongens was het best een beetje spannend, een nieuw team en nieuwe gezichten, aftasten en nieuwe contacten maken. Erg leuk om te zien dat de jongens van JO13 3 een open team is en sociaal voor een ieder. Wij hebben nu drie wedstrijden met veel plezier gespeelt. Wij hebben er 2 gewonnen en 1 verloren, zaterdag weer voor de volle 100 procent ertegenaan. De jongens gaan graag naar de training. Plezier is in het algemeen 1 van de belangrijkste thema's binnen de trainingen.
  Met plezier en inzet komen prestaties vanzelf. Het doel is dan ook leren van elkaar en beter worden.

  De jongens zijn gefocust en tonen ontzettend veel inzet. Elke training proberen we een gevarieerd programma neer te zetten die aansluit op de wedstrijden.

  Wij hopen op een per leuk, leerzaam en gezellig jaar met elkaar.

   

  Groetjes Martijn, Dinant en Janneke

   

   

  Noot van de hoofdtrainer: wel eens gehoord van de ‘fruitbeurt’? Ik niet, totdat ik dit bij de JO13-3 leerde. Vergelijkbaar met de vlagbeurt, waarbij ouders onderling regelen wie er gaat vlaggen is de fruitbeurt bedoeld om stukjes fruit voor de spelers mee te nemen die ze in de rust van de wedstrijd krijgen. Is toch geweldig……


  JO15-3

  We zijn dit voetbalseizoen vol enthousiasme begonnen met een team dat grotendeels bestaat uit spelers die al een paar jaar samen spelen, aangevuld met drie nieuwe spelers. Iets jonger, maar super gemotiveerd en fanatieke gastjes! Wat ik als trainer en coach ontzettend leuk vind om te zien, is dat de drie nieuwelingen meteen in de groep zijn opgenomen door de 'oude' garde.

  Om dat proces te helpen en versnellen doen we op maandagavond altijd een teamspel aan het begin van de training. In steeds wisselende samenstellingen, zodat iedereen elkaar snel leert kennen.

  Ik ben heel blij dat het ons gelukt is om voor de jongens twee trainingen in de week te verzorgen. Door mij op maandag (met assistentie van Doede) en door Ruud op woensdag. Dat is in mijn ogen voor jongens van deze leeftijd perfect, al is het in combinatie met de middelbare school en soms veel huiswerk ook best veel. Ons uitgangspunt is dat iedereen er altijd is, maar natuurlijk gaat school voor en hetzelfde geldt voor gezondheid.

  Dit jaar zitten we in een competitie waarin we regelmatig op onze tenen moeten lopen, prettig want hier leren we elke week van. Soms winnen, soms gelijk spelen en af en toe met verlies leren omgaan. Prima.

  Ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar progressie gaan zien, beter gaan leren voetballen, lol maken met elkaar en dit voetbaljaar tot een heel leuk voetbaljaar gaan maken. Met elkaar, want belangrijk blijft inzet, lol en opkomst.

   

  Groet,

  Jurgen Snaphaan

   

   

  JO19-2

  De jongens van JO19-2 is een team wat al jaren met veel plezier met elkaar voetbalt aangevuld met een paar enthousiaste nieuwelingen.

  De sfeer is goed en er wordt enthousiast getraind en op zaterdag gevoetbald. De ambitie is kampioen worden waarbij we tevens naar elkaar hebben uitgesproken dat spelvreugde minstens zo belangrijk is.

  Kom een keer kijken, we spelen de thuiswedstrijden altijd om 14:30 uur!

   

   

  Trainingen

  Het was wel even een overgang, van de figuurlijke ‘storm’ naar de letterlijke droogte.

  De natuurgrasvelden waren aan het begin van het seizoen nog niet beschikbaar en dat betekende met zijn allen weer even inschikken om zoveel als mogelijk te kunnen trainen. Dan is het wel mooi om te zien hoe de handen weer ineen worden geslagen en het beste er van wordt gemaakt.

  Voor de breedteteams JO12 t/m JO19 werden de materialen in orde gebracht. Ballen opgepompt, hesjes gewassen en alles werd geteld en zoveel als mogelijk per team verdeeld. We hebben nog niet de luxe dat we uitpuilen van de materialen, helaas. Het scheelt dan wel dat de teams niet allemaal tegelijk trainen. Elke trainer is in het bezit gekomen van sleutels om zoveel als mogelijk zelfstandig de training kan verzorgen.

    

  Elke week een document in de mailbox met beschreven oefeningen die de trainer kan volgen.
  Let wel, kan volgen. De trainers zijn vrij om er wel of geen gebruik van te maken. Het gaat er vooral om dat er een training wordt verzorgt waar het team behoefte aan heeft.
  Als het maar geen partijtje-training wordt, zo eentje van 2 teams maken, een bal in het midden gooien en succes. Als het maar geen bezigheidstherapie wordt, al zijn de spelers daar natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor. Als het maar vooral een training wordt waarbij de spelers uitgedaagd worden, waar ze kunnen leren en waar ze bewuster gaan worden van het doel en nut van de oefeningen.

  De opkomst bij de trainingen was in voorgaande seizoen bij de breedteteams een duidelijk aandachtspunt. Vaak veel afmeldingen of zelfs dat niet. De eerste trainingen laten gelukkig een ander beeld zien.

  Met het noodschema kwamen in de eerste week 124 spelers naar de training, hadden 9 spelers zich afgemeld en was 1 speler niet aanwezig zonder afmelding. Een mooie score van 93% opkomst!
  In de tweede week, waar het noodschema nog van kracht was, was de opkomst 81%,
  Er waren 105 spelers aanwezig op de training van de teams, hadden 20 spelers zich afgemeld en waren er 5 niet aanwezig zonder afmelding. In de derde week kon gelukkig het noodschema aan de kant en werd het reguliere schema van toepassing. Een opkomst van 77%: 133 spelers, helaas ook nog 35 afmeldingen en 5 die er niet waren zonder afmelding.
  We gaan zien hoe de komende weken de opkomst bij de trainingen in het reguliere schema verder verloopt.

   


  Wedstrijden

  De wedstrijden waren nog even hectisch. Dan ging het niet zozeer om wat er tussen de lijnen gebeurde, maar in de voorbereiding. De teams kregen de tenues uitgereikt ruim voor de eerste wedstrijden gespeeld zouden worden. Sommige team kozen er voor om die pas uit te reiken vlak voor de eerste wedstrijd. Dat gaf hier en daar nog wat stress en konden we noteren als leerpuntje.

    

   

  Een stress-puntje die wat langer aanhield was de voetbal.nl app. De spelers moesten aan het juiste team gekoppeld worden en worden voorzien van een duidelijke foto. Dat bleek nog een aardige opgave te zijn, zeker voor de JO12 teams die hier voor het eerst mee te maken kregen.
  Gelukkig keken de scheidsrechters bij de eerste wedstrijd daar nog niet heel streng naar…..

   


  Tot slot…

  We zijn stormachtig begonnen en gaan nu met zijn allen de handen ineen slaan om het voor de spelers mogelijk te maken dat ze zich kunnen concentreren op dat wat ze graag willen doen: voetballen.

  We willen graag dat zij met plezier naar het voetbal komen en we willen net zo graag dat zij weer met plezier naar huis gaan. En natuurlijk willen we ook dat niet alleen zij dat doen, dat willen wij ook!

   

  Er begon eens.....
  13 sep 2018
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  er-begon-eens
  Kies niet tussen plezier of prestaties, maar kies voor `samen beter worden`.
  11 sep 2018
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  kies-niet-tussen-plezier-of-prestaties-maar-kies-voor-samen-beter-worden
  Wie is wie / 2019-2020
  10 sep 2018
  Ron Bunschoten - Breedteteams 2018-2019
  wie-is-wie-2019-2020