https://www.svhuizen.nl/n-zoete-revanche-op-zichzelf-zwaluwen-huizen-1-6/n4052c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Na de valse start van vorige week was vandaag Zwaluwen `30 uit Hoorn de tegenstander. Huizen wilde zich nadrukkelijk revancheren voor die valse start, maar tyrof daarbij een tegenstander die op eigen terrein ook wat goed te maken had uit de eerste competitiewedstrijd. Een verslag...
  n-zoete-revanche-op-zichzelf-zwaluwen-huizen-1-6

  Herkansing
  Na de valse start van vorige week  ga ik er vandaag toch wel vanuit dat dit voor de mannen van Klein een ‘wake-up-call’ geweest moet zijn en dat er andere vaatjes inmiddels aangeslagen zijn om uit te gaan tappen. Ik verwacht alle neuzen dezelfde kant op: richting Hoorn, waar de nieuwe club van Joey Papamelodias onze tegenstander zal zijn.
  Ook het fraaie programmaboekje van Zwaluwen ’30 rept van een ‘wake-up-call’. De ploeg verloor immers ook zijn eerste wedstrijd van deze kersverse competitie met maar liefst 5-1 van het gepromoveerde Broek Op Langedijk en heeft dus - zeker voor het eigen publiek - het een en ander goed te maken.
  Onder het genot van een kopje koffie in de gastvrije bestuurskamer wacht ik op de opstellingen. Ik merk dat dit in de eerste klasse toch wat moeizamer verloopt dan in de hogere afdelingen. Een poster aan de wand van de bestuurskamer toont de feestende Zwaluwen die blijkbaar in 2007 nog kampioen waren van deze eerste klasse. Ook hier blijkbaar dus iets van sportieve terugval en eens te meer is er komen één ding, maar er blijven een ander…
  Er komen is trouwens ook best lastig op dit sportpark. Onbegrijpelijk dat de gemeente Hoorn hier geen verkeersmaatregelen neemt. Er komen hier toch ook hele jeugdelftallen met auto’s aan die de onoverzichtelijke drukke weg over moeten steken om vervolgens lijf en leden te moeten wagen op een breed fietspad om tot op sportpark Middelweg te komen.
  Als ik de opstelling van Huizen in handen krijg ben ik benieuwd of het echec van vorige week nog consequenties voor de basisopstelling heeft gekregen. Maar eigenlijk zie ik alleen de namen van Aron Klaassen en Lucas van Esterik die zich blijkbaar in de basis hebben gespeeld. Zakaria el Biyar en Collin Veerkamp zijn geblesseerd en ontbreken in de opstelling. Ook spits Önal ontbreekt: hij maakt vandaag eerst wat minuten in Huizen 2. We missen dus eigenlijk een complete voorste lijn vandaag en dat baart me zorgen qua productiviteit.
  Een andere opvallende afwezige is hoofdtrainer Arnold Klein die vandaag wegens werkzaamheden verstek moest laten gaan. Vandaag neemt Michael Weggemans de honneurs dus waar. En die heeft zich vorig seizoen meer dan voldoende bewezen om dat met vertrouwen tegemoet te zien.
  De achterste lijn zet ik weer zo neer: O’Niel in de goal. Hij krijgt na zijn zwakke optreden van vorige week dus toch weer gewoon de voorkeur. Dapper van zowel de technische staf als O’Niel zelf, want iedereen realiseert zich dat een zwak optreden vandaag de positie onder de lat nadrukkelijk ter discussie zal stellen. En mocht dat zwakke optreden gevolgen hebben voor de uitslag, dan hobbelt Huizen zéker achter alle feiten aan en slaat de twijfel bij de achterban in alle heftigheid toe.
  Dan verwacht ik een laatste lijn van Benning, Bonke, Vente en Van der Veldt met daarvoor een middenrif van Troost, Lamme en Klaassen. Voorin mogen Van Kammen, Van Waveren en Van Esterik het dan opknappen. Met name het doorzetten van een Van Esterik lijkt me geen overbodige luxe – zeker gelet op het ontbreken van drie aanvallers. Waarbij nog mag worden aangetekend dat ook aanwinst Olivier Blaauw nog steeds te kampen heeft met een hardnekkige blessure en nog niet inzetbaar is. Erg jammer, want Olivier maakte op mij in die oefenwedstrijden een prima indruk!
  Een brede bank vandaag: Naast reservedoelman Brian Willemse nemen daar vandaag Jordey Buitenhuis, Thomas Müller, Jeroen Lamme, Ben Honing en Bob Brilleman plaats.
  Bij Zwaluwen zie ik naast de naam van Joey Papamelodias alleen de naam van Ivo Rottine die me wat zegt. Verder ken ik geen van de Hoornaars, maar dat is iets dat me nog wel vaker zal overkomen dit seizoen.

  Nerveus
  Eenmaal gezeten op het kleine tribunetje met meer palen dan stoeltjes, gaan er ook nog eens mensen voor mijn neus tegen het hek aan staan. Dat belooft weinig goeds. Gelukkig grijpt de speaker in en vraagt de mensen elders plaats te nemen. Het kost wat overtuigingskracht, maar dan is het zicht redelijk vrij op de dingen die komen gaan – al blijven die palen hinderlijk in de weg staan. Ik heb alleen bij O.D.I.N. minder zicht vanaf de tribune, maar ik zie wel dat mijn voorspelde opstelling van geen kanten deugt: Van der Veldt dartelt lekker voorin en captain Troost staat gewoon pontificaal als diepste spits geposteerd! Danny Benning is van kant gewisseld en staat nu op links terwijl Van Esterik niet voorin, maar als rechtsback fungeert. Het oogt wat onwennig in het begin en beide ploegen openen voetballend wat onrustig. Met name Danny Benning heeft het in die openingsfase nadrukkelijk met alles en iedereen aan de stok. Arbiter Rick Turk houdt gelukkig de kaarten nog op zak en was erg coulant naar beide kanten. Ook deze jonge arbiter werd nadrukkelijk door beide coaches bespeeld met psychologie van de koude grond: Zwaluwencoach Van der Gracht speelde de begripvolle trainer en maande zijn spelers bij vermeende foutjes de mond te houden en sprak vergevingsgezinde woorden richting Turk. Michael Weggemans was wat minder vergevingsgezind in zijn bewoordingen en maande de arbiter wat nadrukkelijker op te treden. Turk wilde de wedstrijd graag zonder kaarten beëindigen, maar onderschatte denk ik het belang voor beide teams toch wel iets. Voor beide teams is het van belang hier een resultaat neer te zetten en is het dus een kwestie van aanhaken of nadrukkelijk achter de feiten aan blijven hollen.
  Het nerveuze van de openingsminuten verdwijnt het eerst bij Huizen dat via Quincy van Waveren nadrukkelijker en nadrukkelijker de aanval zoekt. De snelheid van zowel Van der Veldt als Van Waveren is een wapen waar de mannen uit Hoorn eigenlijk geen antwoord op hebben. Daarbij opereert Troost sterk als aanspeelpunt voorin, in dezelfde rol als waar PSV Luuk de Jong in gebruikt: opvangen, doorspelen, aansluiten. En dat gaat onze blonde reus prima af!
  Al na acht minuten is het dan raak als een fraaie combinatie de bal bij Quincy van Waveren brengt. De diagonale schuiver wordt maar half verwerkt door doelman Jan Ploeg van Zwaluwen en vanuit het niets duikt daar dan diezelfde Troost op die de bal keurig in het net prikt: 0-1 – een beter begin hadden we ons niet durven dromen.

  Erop en erover
  En dan raakt Zwaluwen het even kwijt. De angst slaat toe na de zeperd in Broek op Langedijk en Huizen dartelt lekker over het veld. Een minuut later is het al bijna weer raak als de ongrijpbare Quincy van Waveren na een fraaie crosspass vanaf de flank naar binnen trekt en een van zijn befaamde pegels loslaat. Ook doelman Ploeg moet weer lossen en de bal rolt voor het inschieten verder. Deze keer echter geen Huizer voetje in de buurt dat het laatste zetje wil geven. Maar het is duidelijk wie er hier vandaag de bovenliggende partij is.
  En dat wordt met exact een kwartier gespeeld opnieuw duidelijk als Hidde van der Veldt met een slim hakje in de Hoornse zestien Quincy van Waveren weet te bereiken. Quincy is gretig en wil opnieuw uithalen voor een verwoestend schot. Maar hij is wat té gretig en maait half naast de bal en een gruwelijke misser lijkt het resultaat. Vandaag was echter zo’n dag dat ook missers goed uitpakken en de bal komt voor de voeten van Van der Veldt die de bal gewoon beheerst tot de 0-2 promoveert. Wat een begin! Wat een heerlijke wederopstanding!
  En de koek lijkt nog bij lange na niet op: een corner van Sebastian van Kammen kust de lat boven Jan Ploeg en kaatst voor de voeten van de mee opgekomen Wouter Bonke. Deze is dan echter te verbouwereerd om adequaat te kunnen reageren en de kans gaat jammerlijk verloren.
  Dan met ruim twintig minuten gespeeld een rare hoge dwarrelbal. O’Niel is toch even wat onzeker en komt wat laat uit zijn goal en wil de bal buiten zijn strafschopgebied koppend zien weg te werken. Thomas Hand is echter sterker in dit luchtduel en weet zo onze doelman uit te spelen. De weg naar de goal is vrij en we houden ons hart vast. Hand legt aan en zijn schuiver lijkt feilloos binnen te slaan. Dan is daar ineens op volle snelheid Wouter Vente die in de doelmond verschijnt. Met een uiterste krachtsinspanning weet hij de bal van de doellijn te glijden en zo de aansluitingstreffer die de wedstrijd zomaar had kunnen doen kantelen te verhinderen. Het is weer één voor allen, allen voor één!

  Van Esterik
  En dan ligt daar ineens Lucas van Esterik op de grond. De reacties van de omstanders duiden op een ernstige blessure en al vlug komt men met een brancard aanhollen. Ik heb vanaf mijn positie niet kunnen zien wat er nou precies aan vooraf ging, mede doordat ik net druk was met het noteren van die megakans. Kermend wordt de ongelukkige Van Esterik naar de kleedkamers vervoerd en kort daarop zien we een ambulance met gillende sirenes aanrijden. Het is dus écht ernstig gesteld met ons jonge talent. Een bittere pil voor iedere sportman, maar helemaal voor een knul die zo hard knokte voor zijn plek in de basis en nog zo aan het begin van zijn carrière staat. Vanaf deze plek alle sterkte en een spoedig herstel toegewenst!
  Later in de kantine hoor ik dat de schade gelukkig wat meevalt: niets gebroken, geen kruisbanden gescheurd, maar een knieschijf die ‘uit de kom’ was geschoten. Dat wijst gelukkig niet op blijvende schade – al ben ik uiteraard geen medicus. Van voetbal heb ik al geen verstand, laat staan van orthopedie…


  Lucas Van Esterik wordt geblesseerd weggedragen... (Foto: Frank Brussel)

  Smetje
  Met Jordey Buitenhuis in de gelederen voor de onfortuinlijke Van Esterik pakt Huizen vervolgens de zaken weer energiek op.
  Van der Veldt wordt op volle snelheid met een ferme bodycheck opgevangen door Jelle Huitema. Hoewel Van der Veldt bij het boksen in de categorie ‘vlieggewicht’ zou vallen, valt de klap Huitema vies tegen en hij lijkt zelf het grootste slachtoffer van zijn charge te zijn geworden.
  Hidde van der Veldt duikt twee minuten later alweer op als Danny Benning Quincy van Waveren wegstuurt en de voorzet bij de tweede paal in één keer binnen gewerkt lijkt te worden door die Van der Veldt. Blijkbaar toch ook niet helemaal okselfris, want de bal verdwijnt langs de verkeerde kant van de paal. De kansen rijgen zich aaneen en dan begint het toch een beetje te kriebelen met die voetbalwet in mijn achterhoofd. Eén uitglijer, één missertje en zo’n ploeg komt dan toch ineens weer in de wedstrijd en hervindt het geloof in een resultaat, waar onze mannen wellicht de angst in de benen slaat.
  Dan gaat Danny Benning in de fout en moet dat met een overtreding corrigeren. Inmiddels is arbiter Turk er wel achter dat deze wedstrijd met geen mogelijkheid kaartloos tot een goed einde gebracht kan worden en Danny krijgt zijn terechte gele kaart waar hij al geruime tijd naar had gesolliciteerd. Opmerkelijk is wel dat onze Danny bepaald een ‘boefje’ is in het veld, maar dat ik me inderdaad geen rode kaart van hem voor de geest kan halen – zoals hij me na afloop in de kantine fijntjes onder de neus zou wrijven…
  Zwaluwen gaat met de moed der wanhoop op zoek naar die aansluitingstreffer en dat biedt ruimte achterin. En dat is ‘kaassie’ voor Quincy van Waveren die er als een speer tussenuit trekt en de bal perfect voorgeeft op Sebastian van Kammen die met een droge knal de 0-3 op het scorebordje zet. En dat zou dan toch die Entscheidung wel moeten zijn tegen dit Zwaluwen dat maar geen vuist weet te maken.
  We maken ons als op voor de rust als er dan een domme overtreding wordt gemaakt door een speler van Zwaluwen een opzichtige duw in de rug te geven. Joey Papamelodias zet zich achter de vrije trap en krult de bal fraai naar de tweede paal waar de nagenoeg ongedekt staande Joep Rive de bal keurig naast de paal binnen knikt: 1-3. En dat is qua score toch wel een smetje op de verder zo vlekkeloos verlopen eerste helft waarin het grootste verlies uiteraard het uitvallen van Van Esterik was.

  Rust
  Een ander smetje was wellicht de gele kaart waar Sebastian van Kammen in die slotseconden tegenaan liep na een te late sliding in de middencirkel. Ik hoor Michael Weggemans nog luidkeels ‘Niets doen!’ brullen, maar net als de sliding kwam ook die kreet te laat. En Huizen pakt opnieuw geel. Onnodig geel op die positie en zeker met die stand. En die gele prenten kunnen ons nog wel eens lelijk opbreken als we verder in deze competitie mee willen draaien.
  Zonder zelf nou echt briljant te spelen legt Huizen haar wil op aan het toch wat magertjes opererende Zwaluwen ’30.
  Terwijl de krakerige geluidinstallatie een aanslag pleegt op mijn trommelvliezen, merk ik toch op dat ik er door die late tegentreffer toch nog niet helemaal gerust op ben. Hij ging er eigenlijk toch wel wat ‘simpeltjes’ in en Van der Gracht zal de rust ongetwijfeld gebruiken om zijn mannen een hart onder de riem te steken en op te peppen om nog voor een resultaat te gaan. Het is dus zaak dat Huizen die openingsfase van de tweede helft ongeschonden door komt en de Hoornse hoop langzaam als in een lekke fietsband weg zal laten lopen.
  Aan de andere kant peur ik toch ook wel vertrouwen uit het feit dat die 1-3 maar zo 1-5 of 1-6 had kunnen zijn gelet op het aantal prima kansen dat Huizen zich die eerste helft heeft weten te verschaffen.
  Een uitstekende speaker daar. Een die zeker een betere geluidsinstallatie verdiende. Maakte er een leuk samenhangend verhaal van, met uitslagen en wetenswaardigheden. Uit de reactie van één van de bezoekers maakte ik op dat speaker ‘Frans’ teruggekeerd was na een periode van afwezigheid. Koesteren zo’n man!

  No spang!
  Na rust brengen de coaches twee ongewijzigde ploegen in het veld. En als de mannen weer aan de slag gaan, valt het mij op dat er op sportpark Middelweg een stilte hangt die men normaliter alleen op zaterdagochtend bij een pupillenwedstrijd meemaakt. Het publiek is muisstil en alleen de aanwijzingen die de spelers naar elkaar roepen klinken over het veld. Het is een bijna onwerkelijke gewaarwording. Of zijn het mijn oren die opgelucht reageren op de stilte nu dat akelige geschetter eindelijk is afgelopen?
  Zwaluwen probeert inderdaad de wedstrijd te doen kantelen. Joey Papamelodias jaagt van ver een harde voetzoeker op het doel, maar O’Niel laat zich niet verschalken en stop de bal keurig.
  Van der gracht wisselt dan en brengt Yannick Kuijpers voor Wietse van Diepen. Ik heb geen zicht op hoe de selectie van Zwaluwen over de linies verdeeld is, maar een nummer 2 wisselen duidt toch vaak op wat meer aanvallende intenties. En wat moest Van der Gracht anders nog met deze stand? Lijdzaam toezien hoe Huizen er met de punten vandoor zou gaan? Nee, er moest wat gebeuren daar bij Zwaluwen.
  Het zou echter niet baten voor de mannen uit Hoorn. Eerst zien we hoe Aron Klaassen – die een aantal goede met een paar mindere momenten afwisselde – de bal met een perfecte trap op de spreekwoordelijke stropdas van Renee Troost legde. De in zijn nieuwe rol groeiende captain controleert de bal fraai, maar vanuit de draai dan ook nog eens richting aan zijn schot geven blijkt dan iets teveel gevraagd van onze kersverse spits en de bal verdwijnt hoog over. Maar het tekent het groeiende zelfvertrouwen dat hij deze bal gewoon ‘deed’.
  Dan weer een fraaie combinatie en wat lekker gepiel in de hoek van het veld. De bal wordt er goed uitgehaald en komt voor de voeten van Wouter Vente. Diens schot zeilt zo ongeveer richting cornervlag en lijkt een roemloos einde te gaan vinden. Maar dan bedenkt de bal zich. Een onzichtbare magneet trekt de bal met een krul zoals ik die zelden gezien heb richting het doel van Jan Ploeg…
  Krullen…
  krullen
  krullen!
  En dan slaat de bal perfect in het kruis! Wat een wereldgoal! Ongeloof en vreugde knokken om de overhand. Wouter lijkt het zelf amper te kunnen bevatten, doelman Ploeg staat er met verbijstering als figurant bij, maar de 1-4 is een feit en alle twijfel over de uitkomst van deze wedstrijd lijkt nu wel weg… No spang!

  Uitspelen
  De wedstrijd is gelopen en dat weet Zwaluwen ook. En dat werkt ook wat bevrijdend voor de mannen van Van der Gracht. Met name Thomas Hand en Mukthar Suleiman blijken rasvoetballers die nu lekker vrijuit beginnen te voetballen en het de defensie van Huizen met hun individuele acties nog knap lastig weten te maken.
  Met nummer 9 op de rug lijkt Van der Gracht er met Gani Meholli dan opnieuw een aanvaller bij te gooien. Het is in de Hoornse coach te prijzen dat hij het verdomde om de handdoek te gooien.
  Ook Huizen heeft alle schroom van zich af gegooid en durft zich bij tijd en wijle zelfs wat gallery-play te veroorloven. Jordey Buitenhuis, Aron Klaassen en Hidde van der Veldt houden balletjes hoog en omspelen de Zwaluwen als ware ze zelf Zwaluwen die over het water scheerden. Alles leek te lukken, alle leek mee te zitten. Met nog een kwartier te gaan legt Dennis Lamme de bal fraai af op Sebastian van Kammen. Diens schot wordt fraai gestopt door doelman Jan Ploeg die verbeten door knokte om erger te voorkomen. De corner wordt afgeslagen en leidt een uitval van Zwaluwen in. Suleiman lijkt de weg vrij te krijgen richting O’Niel, maar dan is daar een perfecte sliding van de sober maar degelijk spelende Wouter Bonke die aan alle Hoornse hoop een einde maakt.
  Opnieuw een invaller bij Zwaluwen: routinier Rottine wordt vervangen door de met 11 op de rug spelende Mustafe Baré. Weer een aanvaller lijkt me. De dood of de gladiolen dus voor de mannen van Van der Gracht.
  Weggemans brengt dan Thomas Müller voor Hidde van der Veldt en Jeroen Lamme voor Aron Klaassen.

  Slotakkoord
  Als de wedstrijd op zijn einde loopt zien we nog hoe eerst Troost snoeihard doelman Ploeg op de proef stelt. De dappere goalie doorstaat de test bewonderenswaardig, maar heeft de bal opnieuw niet klem. Kon ook niet zo hard en van zo dichtbij. De bal komt voor de voeten van Quincy van Waveren en opnieuw weet de dapper doelman deze kansloze situatie te overleven. De bal blijft opnieuw in het spel en ook Müller neemt de goal onder vuur. Die doelman leek wel een octopus en wéér weet hij dit spervuur te zonder schade te doorstaan.
  Toch is het leed voor de arme keeper nog niet voorbij. Met nog twee minuten officieel te gaan duelleert de gretige Thomas Müller met Ufuk Ulker en is zijn tegenstander de baas. De bal lijkt in dat duel echter kansloos in handen van doelman Ploeg te rollen. Met een uiterste inspanning weet Müller er echter toch een teentje tegenaan te krijgen en we zien de bal alsnog binnenrollen:1-5! Die Müller heeft toch weinig minuten nodig om zijn goaltjes binnen te prikken, hoor! En deze goal getuigde ook van een fikse portie wilskracht en verbetenheid om te scoren. Heerlijk!
  Dan gooit Zwaluwen dan toch de handdoek in de ring en kijken lijdzaam toe hoe Quincy van Waveren op volle snelheid alle verdedigers achter zich laat en oog in oog met Ploeg voor een slotakkoord op deze wedstrijd zorgt door de bal feilloos binnen te schuiven: 1-6. Een monsterscore en niet eens geflatteerd, want als Huizen nog wat zuiniger met de kansen was omgegaan, dan hadden er dubbele cijfers op dat scorebordje moeten komen te staan. Maar goed: die pasten er toch niet op, dus met een tevreden gevoel op naar Huizen om nog eens lekker van deze eclatante overwinning na te kunnen genieten!

  Michael Weggemans
  “Ja, het was absoluut een lekker gevoel om weer eens als eindverantwoordelijke op de bank te kunnen zitten. Ik wist vooraf al dat Arnold Klein deze wedstrijd vanwege werkzaamheden aan zich voorbij moest laten gaan. Hij had ook het vertrouwen in mij uitgesproken dat het allemaal wel goed zou komen en dat is het dan ook gekomen!” glundert onze invaller coach van oor tot oor.
  “Ik had niet gedacht dat het zó makkelijk zou gaan. Ik had wel vorige week gezien dat we niet de krachtige ploeg waren die we kunnen zijn. Vandaag kozen we voor een iets defensievere manier van voetballen en dat pakte heel goed uit met Renee Troost als aanspeelpunt in de spits. We wilden ons middenveld een extra optie geven. Vorige week hadden we in de spits geen kopper en ook niemand die de bal echt goed vast kon houden. Nu konden we op het moment dat Zwaluwen druk probeerde te zetten de lange bal op Renee Troost geven en er onder proberen te komen en dat ging ‘vrij aardig’…
  Dit was inderdaad een goede revanche op onszelf voor vorige week. Dit moeten we nu gewoon doorzetten. We weten nu gewoon dat vorige week een complete off-day was. Natuurlijk mag dat niet gebeuren, maar dat gebeurt je dan toch soms en vandaag hebben we dan weer laten zien waar we ook toe in staat zijn.
  Omdat we iets defensiever wilden spelen gokten we op de snelheid van Quincy van Waveren en dus ook Hidde van der Veldt. Arnold en ik hebben samen besloten dat we Hidde voor vandaag weer in de voorste lijn zouden gaan gebruiken. Naast de opstelling en de manier van spelen is het grootste verschil met vorige week voor mijn gevoel toch vooral de gretigheid waarmee de mannen vandaag de strijd in gingen, hoe we de duels in gingen. Wat er vorige week gebeurde, daar hebben wij als technische staf de vinger niet kunnen leggen. Iederéén zakte door het ijs, daar was geen peil meer op te trekken. Vandaag hebben we laten zien hoe goed we zijn, hoe goed we kunnen voetballen.
  We moeten nu gewoon zo doorgaan en dan in de winterstop kijken waar we onze pijlen op moeten gaan richten qua eindpositie. Nu gaat dat nog niet echt omdat we de sterkte van alle andere tegenstanders ook nog niet goed in beeld hebben. Maar dit is alvast een stap in de goede richting!”

  Quincy van Waveren
  Zo slecht als ik vorige week ‘uitblinkers’ voor een interviewtje wist te vinden, zo moeilijk heb ik het vandaag weer. Maar nu omdat de keuze zo ruim is. Klaassen: prima wedstrijd, Müller: heerlijke goal! Lamme: sterk op het middenveld! Bonke: rots in de branding! Vente: doelpunt van het jaar! Van der Veldt: sterk over de flank! En zo kan ik nog wel even door gaan. Mijn keuze valt toch in eerste instantie op Quincy van Waveren, die vandaag zonder meer op een heerlijke wedstrijd terug kan kijken.
  Wat een heerlijke wedstrijd, maar je bent wel een beetje een momenten voetballer,” plaag ik onze vleugelspits.
  “Tja, dat is wel een punt waar ik aan moet blijven werken. Ik denk alleen dat je dat als aanvaller altijd wel een beetje houdt. Als je weinig kansen krijgt en je verklooit ze, dan lijk je de schlemiel, maar als je veel kansen krijgt dan lukt er ook wel eens wat en ben je de held – zo simpel is het,” lacht hij tevreden. “We hebben vandaag een wat andere tactiek gehanteerd en dat werkte gewoon voor ons. We hebben een ploeg die met onze snelheid ook op de counter kan spelen. We hebben een ploeg die niet hoe dan ook voetballend het spel moet maken, we kunnen het ook over een andere boeg gooien. Soms zit dat voetballende er gewoon niet in en moet je het via een balvaste spits en snelle buitenspelers zien te bolwerken.
  We zaten er goed in en het zat ook lekker mee, iedereen was fit en wilde duels winnen. Deze manier van spelen is natuurlijk wel mijn kracht, dan kan ik mijn voetballende kwaliteiten optimaal gebruiken. Ik kreeg vandaag ook de ballen zoals ik ze graag wil hebben, zodat ik gewoon lekker mijn acties kon maken. Als je als aanvaller weinig in het spel wordt betrokken, dan krijg je geen voeding. Je bent als aanvaller altijd afhankelijk van de ballen die je krijgt. Krijg je die niet, dan kom je gewoon niet lekker in de wedstrijd. Vandaag ging dat perfect en kon ik de ene actie na de andere maken en de ballen voorzetten, dat is lekker, dat geeft vertrouwen. Je zag ook dat mijn directe tegenstander er wat onzeker van werd en kreeg ook geel op het einde en moest ie dus ook nog met de handrem erop spelen. Vooral als je een reis van dik een uur voor de boeg hebt is het heerlijk om weer eens met een overwinning huiswaarts te kunnen keren. Ik denk dat we dit echt even nodig hebben, zeker ook na vorig seizoen en na die slechte start van vorige week. Ik heb geen idee wat er vorige week aan de hand was, maar geloof me: ik sta echt niet drie keer per week op het trainingsveld om er dan zaterdags met mijn pet naar te gooien. Maar soms als er één schakeltje niet goed loopt, dan volgt er een soort kettingreactie en loop je op een gegeven moment overál achter de feiten aan. Maar ik denk dat we het vandaag wel een beetje goed hebben gemaakt.”

  Renee Troost
  Jij maakt hier wel carrière, zeg: je begint achterin, dan naar het middenveld en nu speel je zelfs als diepste spits!
  “Haha! Ja, het kan snel gaan allemaal! Ja, ik ben wel tevreden over hoe het ging vandaag. Ik vind dit zelf ook wel een fijne positie om te spelen. Vandaag kon ik met veel zaken ook belangrijk zijn voor het team – ik was bij veel goals betrokken - en kon ook zelf weer eens scoren en had er wellicht nóg wel eentje bij moeten maken. Nu winnen we dan lekker, maar vorige week speelden we natuurlijk niet een van onze beste wedstrijden. De ene keer heb je gewoon een goede wedstrijd en de andere keer loopt het weer minder. Dat zit altijd in het voetbal opgesloten, de bal is rond en kan altijd verkeerd vallen…”
  Hahaha! Schakel je nu over op de voetbalclichés?
  “Nee, nee! Maar nu heb je een droog veld, vorige week een zeiknat veld. De hele voorbereiding hebben we op kurkdroge velden gespeeld – daar heeft de tegenstander natuurlijk ook last van. Maar goed, vandaag hebben we lekker gespeeld en ik voel me goed in die rol van een De Jong bij PSV. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar!”

  Joey Papamelodias
  Hij zal zich zijn weerzien met Huizen zeker anders hebben voorgesteld, die weinig te benijden maar o zo sympathieke ex-Huizer. Hij staat me dan ook gewillig te woord als ik hem voor de kleedkamer opwacht.
  “Nou, niet alleen toen ik vanochtend opstond, maar ook gisteravond en eigenlijk de hele week was ik al met deze wedstrijd bezig. Vorige week hadden we een blamage als team. Geen verkeerde ploeg dat BOL, maar wij vielen één voor één door de mand. Het eerste kwartier speelden we BOL eigenlijk van de mat, dan missen we een penalty en dan schieten zij een schlemielige strafschop er wel in. En daaarna ging BOL zich ingraven en wij speelden en speelden maar, maar kwamen niet tot kansen. Ze hebben een hele goede spits en die counterde ons gewoon helemaal weg. Vandaag waren we dan ook gebrand op een goed resultaat. We hadden een prima trainingsweek, daar lag het zeker niet aan. En dan krijg je zo’n eerste half uur en denk je dat je weer dezelfde wedstrijd als vorige week speelt… Ik snap het niet en ben er zelf ook zeker debet aan…
  We hebben een hele nieuwe selectie met individueel veel jonge jongens met veel kwaliteiten en in de voorbereiding liep het ook allemaal op rolletjes. Maar zo zie je wel dat als je in de voorbereiding lekker tegen tweede klassers oefent, dat je dan nog niet ziet waar het in de eerste klasse om zal gaan. Zeker in een eerste klasse waarin de helft van de ploegen eigenlijk wel van hoofdklasseniveau zijn.
  We zijn nu met twee voeten weer terug op aarde en moeten onze overschatting aan de kant zetten en uit een ander vaatje tappen willen we dit seizoen nog wat gaan betekenen. Dinsdag gaan we met de beelden van deze wedstrijd aan de slag om te analyseren waar het ‘m aan schort.
  Dat het vandaag niet liep bij ons was ook de verdienste van Huizen. Ik heb vandaag zeker een erg goed Huizen gezien. Ik denk dat wij ze echter wel wat aan de overwinning hebben geholpen – een kwestie van geen rugdekking geven, niet hard genoeg lopen voor een ander, dat mogen we onszelf verwijten.
  Verder bevalt het me hier goed. Ik heb het naar mijn zin. Ook dit is weer een vriendenteam, waarbij een groot aantal naast het voetbal ook échte maatjes van me zijn. Ik woon hier in de binnenstad en kan bij wijze van spreken bijna lopend naar de training. Dat scheelt me natuurlijk heel veel tijd. Ik ben heel blij dat ik hier mag voetballen!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Heerlijk! U kunt zich haast niet voorstellen hoe lekker het is weer eens lekker over een overwinning te kunnen schrijven. Een grote overwinning zelfs en ook nog een die niet eens geflatteerd was aangezien er met hetzelfde gemak ook met dubbele cijfers gewonnen had kunnen worden.
  Toch moeten we wat waken voor euforie: dit Zwaluwen gaat zoals het vandaag speelde het linker rijtje niet halen en die poster in de bestuurskamer zal dan ook nog wel even blijven hangen ter herinnering aan betere tijden.
  Je bent net zo goed als je tegenstander toelaat, en vandaag liet Zwaluwen veel toe en kreeg daar een stevige Huizer rekening voor gepresenteerd.
  De vondst om Troost in de spits te zetten was een prima zet. Troost speelde zoals Luuk de Jong bij PSV speelt: aanspeelpunt en doorgeefluik en dan ook nog af en toe je goaltje meepikken. Troost speelde een puike wedstrijd.
  Onze vleugels kregen heerlijk de ruimte van Joey en zijn kornuiten. Zowel Van der Veldt als Van Waveren maakten daar uitstekend gebruik van.
  Een smetje op de wedstrijd is toch wel het aantal gele kaarten dat we opliepen. Zeker de helft verdient niets meer of minder dan het etiket ‘Dom’.
  De grootste smet op de wedstrijd was natuurlijk de zware blessure van Lucas van Esterik. Lucas: nogmaals vanaf deze plek een spoedig herstel gewenst! We kunnen jouw felheid, inzet en werklust prima gebruiken!
  Volgende week wacht dan weer een uitwedstrijd in Wilnis tegen CSW dat ook in en tegen Aalsmeer aan het langste eind trok. Een ploeg in de winning mood en dat zal ongetwijfeld een andere formaat tegenstander zijn dan deze Zwaluwen die bepaald nog geen zomer maakten daar in Hoorn.
  Pas na CSW kunnen we heel voorzichtig een eerste balans op gaan maken van de openingsfase van deze competitie.
   


  Zwaluwen ’30 – Huizen 1-6 (1-3)

  Scoreverloop:

  8. Renee Troost 0-1
  15. Hidde van der Veldt 0-2
  36. Sebastian van Kammen 0-3
  44. Joep Rive 1-3
  54. Wouter Vente 1-4
  88. Thomas Müller 1-5
  90. Quincy van Waveren 1-6


  Opstelling Zwaluwen ‘30
  Jan Ploeg, Wietse van Diepen (48. Yannick Kuijpers), Ufuk Ulker, Joep Rive, Jouke Huitema, Joey Papamelodias, Thomas Hand, Mukthar Suleiman, Ivo Rottine (c) (76. Mustafe Baré), Jelle Huitema (55. Gani Meholli), Calvin den Boer

  Opstelling sv Huizen
  Rinaldo O’Niel, Danny Benning, Wouter Bonke, Renee Troost, Quincy van Waveren, Aron Klaassen (81. Jeroen Lamme), Sebastian van Kammen, Hidde van der Veldt (77. Thomas Müller), Dennis Lamme, Lucas van Esterik (27. Jordey Buitenhuis)