https://www.svhuizen.nl/kopje-onder-op-urk/n4639c176
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Kopje onder op Urk
  23 aug 2020
  Ron Tuijnman
  De derde oefenwedstrijd van Huizen ging onnodig verloren op en tegen Urk. Hoewel de uitslag ernstiger deed vermoeden, lag de werkelijkheid iets genuanceerder… Een verslag…
  kopje-onder-op-urk

  Op Urk…
  Vandaag spelen we op en tegen Urk. Ik heb me namelijk laten vertellen dat men altijd spreekt van ‘op’ Urk waar de rest van Nederland altijd ‘in’ een woonplaats woont. Urk is een voormalig eiland met een kleine 21-duizend inwoners. Tot het gereedkomen in 1939 van de dijk die Urk met Lemmer verbond, was Urk een eiland en nadat de Noordoostpolder werd drooggemalen zat het gewoon vast aan de Flevopolder. Maar voor de inwoners van Urk leeft het eilandgevoel nog steeds.
  Onze weerprofeten hadden vandaag een boek kunnen schrijven qua voorspellingen: ’s ochtends in onze zonovergoten tuin ontbeten met louter een sportbroekje aan, toen toch maar een shirtje aangetrokken vanwege de bewolking en op het moment suprême toch maar even naar boven gehold voor een sweatshirtje omdat het er inmiddels wel wat erg dreigend uit begint te zien. Onderweg een paar spetters, maar ik ben de parkeerplaats van sportpark De Vormt nog niet opgedraaid of een wolkbreuk roffelt op mijn dak alsof de plaatselijke drumband er op aan het oefenen is.
  Eenmaal de kantine in gevlucht weet TC-lid Van Mill me te vertellen dat het tijdens de wedstrijd weer droog zou moeten zijn, maar vooralsnog hameren de regendruppels een oorverdovend gekletter op het dak van de Urker-accommodatie.
  Ik zie geen bestuurskamer waar ik een lijstje met namen op zou kunnen halen. Dat blijkt als het noodweer even koffiepauze neemt een kleine wandeling verderop op het uitgestrekte Urker complex.
  Tien echte Urkers en één Steenwijker vormen een van jongs af aan ingespeelde hoofdklasser. Ik liet me vertellen dat het ‘regel’ is dat de veldspelers per definitie uit die 21-duizend Urkers zelf afkomstig moeten zijn, maar dat er voor de doelman een uitzondering gemaakt wordt aangezien dat ook een uitzonderlijke positie in het team is. Op voorhand dus een zware dobber voor de ploeg van Klein. Zeker als we de Urker mannetjesputters zien die er uit de spelerstunnel tevoorschijn komen. Dit wordt fysiek in ieder geval weer een zware dobber.
  Bij Huizen ontbreken Tim Boterenbrood en Laurens Kooij door verschillende lichte pijntjes en kwaaltjes. Geen risico nemen is het devies in de voorbereiding, want de selectie is breed genoeg om dit op te kunnen vangen.
  De ‘Corona-handtekening’ doet een flinke rij kijklustigen bij de ingang ontstaan en aangezien de weergoden in een jolige bui zijn, gaan de sluizen boven ook weer open…

  Waarschuwingsschoten
  Een aanvallend Huizen probeert van meet af aan de toon te zetten. De Urker defensie blijkt echter een te grote sta-in-de-weg zodra de lijnen van het strafschopgebied in zicht komen en dus valt er de eerste tien minuten weinig aan kansen te noteren. Doelman Hensen moet een keer goed ingrijpen bij een voorzet van Riekelt Jan Brands en dat had eigenlijk al een signaal moeten zijn voor de effectiviteit van de Urkers. Maar Huizen combineert er lustig op los en Urk beperkt zich in die openingsfase tot tegenhouden en met snelle uitvallen de goal van Hensen opzoeken.
  Dan lijdt Huizen slordig balverlies op het middenveld. Een bal wordt onzorgvuldig ingespeeld en dat biedt Urk de gelegenheid om via Bennie Dunnink en Lucas Schraal een snelle combinatie voor Hensen op te zetten. Die combinatie eindigt bij de lange spits Jelle de Boer die de openingstreffer op zijn schoen heeft. De inzet is echter ontluisterend slap en Jaime Hensen kan de bal simpel stoppen.
  Sterk doorzetten van diezelfde Dunnink levert dan vier minuten later een harde schuiver op die vervaarlijk voor de goal van Hensen langs raast. Niemand in de buurt om de bal binnen te tikken.
  Wéér een goede mogelijkheid voor Urk. En wat zette Huizen daar in tussentijd tegenover? Fraai combinatiespel, prima intercepties en gewonnen persoonlijke duels, maar kansen? Nee, Richard Strijker - de Steenwijker die het doel van Urk verdedigt – beleefde een relatief rustig eerste half uur. Af en toe wat vangballen, af en toe wat dreiging rand zestien, maar de handen hoefde niet écht uit de mouwen bij Strijker.
  Geel voor de ongelukkig spelende Kroeze als hij een bal aan de zijlijn probeert aan te nemen die hij  beter in één keer door had kunnen tikken op Van der Veldt. Het balverlies dat volgt levert een vrij veld op voor Riekelt Jan Brands en als laatste redmiddel test hij de rekbaarheid van de Urker shirts. Scheidsrechter Ter Brake honoreerde deze warentest met een gele prent.
  De vierentwintigste minuut levert dan de tweede honderd procents kans op voor Urk als Jan van Slooten en Riekelt Nentjes een fraaie combinatie opzetten. De bal komt strak voor en daar maait Jelle de Boer op een gruwelijke wijze over de bal. Op een meter of twee van de doellijn had hij de bal maar voor het aanraken, maar zelfs dát lukte deze onfortuinlijke Urker dus niet.

  Spartelen
  En Huizen combineerde maar vruchteloos voort, zoekend naar de mogelijkheden die zich volgens de voetbalwet gewoon een keertje moeten voordoen.
  Een corner en Tim Krux weet de bal in te koppen. Voor het eerst echt werk voor Strijker en het levert Huizen  een tweede corner op die echter zonder veel hoofdbrekens door de Urker defensie geruimd wordt.
  Het halve uur zit er op en dus komt Arnold Klein met een drietal wissels. Onder meer Dennis Lamme maakt nu zijn opwachting. Dennis had er zin in vandaag en dat was te zien: zeker aan de bal, goede oplossingen zoekend en vindend en op deze manier voetballend zeker een versterking.
  Het is Theo Visser die dan enkele minuten later een voorzet in één keer op de slof neemt om Strijker te beproeven, ware het niet dat de bal naast de goal van Urk tegen de boarding spatte. Maar veel serieuzer doelpogingen hadden we eigenlijk nog niet van Huizen mogen aanschouwen.
  Ook Ritchie Zinga zet de doelman even aan het werk als hij zich knap langs twee verdedigers rommelt en een kromme voorzet afgeeft. Strijker is attent en onderschept de bal voor er verder een Huizer aan weet te zitten.
  Huizen spartelt, speelt creatief, maar erg veel zoden zette het niet aan die Urker dijk die daar opgeworpen werd. De kansen zijn voor Urk en als Jelle de Boer de juiste contactlenzen in had gehad, dan hadden we maar zo tegen een 2-0 achterstand aan kunnen kijken.
  Het zal echter bij 1-0 blijven, want net als we denken zonder kleerscheuren de rust te zullen gaan halen, wordt de bal aan de zijlijn verspeeld door een van onze meest ervaren verdedigers, de man die nooit fouten maakt, maar nu dus wel… William de Boer mag dan vrij opstomen richting Hensen. De hoek is lastig, maar De Boer koel en met een bekeken schuiver in de verre hoek zet hij Urk op de 1-0 voorsprong die het eigenlijk al een half uur geleden had moeten nemen.

  Rust
  Nadat de extra tijd van de eerste helft nog een uitval van Urk had laten zien waarbij Jelle de Boer Lucas Schraal wegstuurde en de weer ongenaakbaar spelende Sergae Kogeldans met een formidabele sliding erger moest voorkomen, gaan we dan aan de thee met een 1-0 achterstand die enerzijds volstrekt onnodig was, maar anderzijds wel paste in het beeld van de wedstrijd. Huizen was voetballend bepaald niet de mindere van hoofdklasser Urk, maar in tegenstelling tot de thuisploeg, was het aanvalsspel te steriel. De kansen waren nadrukkelijk voor Urk dat met wat meer scherpte maar zo het drievoudige op het scorebord had kunnen zetten.
  De 1-0 is echter bepaald geen onoverbrugbare stand, zeker niet als we nog wat wissels aan kunnen brengen die wellicht iets meer creativiteit in de aanval kunnen brengen.

  Alle Hensen aan dek!
  De tweede helft begint met wissels voor Urk, maar Huizen treedt ongewijzigd aan.
  Wat ook ongewijzigd blijft is de dreiging die er van de Urker voorwaartsen uitgaat. Bijna  gemakzuchtig wachten ze hun mogelijkheden af om dan toe te slaan. Eerst een voorzet van Riekelt Jan Brands die door de ingevallen Lucas Nagel knap wordt ingekopt. Hij zoekt het doel net iets te hoog, maar krijgt een minuut later een herkansing als hij nu door een andere invaller Hessel Snoek wordt bediend. En nu is de kopbal nagenoeg perfect en mogen we onze doelman Jaime Hensen op de blote knietjes danken dat hij met een aan Jan van Beveren herinnerende safe de bal uit de bovenhoek weet te ranselen.
  Urk is meer gaan voetballen en Huizen is nu de ploeg die moet tegenhouden. Dat doet Tristen Kroeze sterk aan de rand van het Urker strafschopgebied. Zijn hoog druk zetten levert balverlies op bij Jan van Slooten en via via komt de bal voor de aanstormende Ritchie Zinga die schuin voor de goal de gelikmaker op de slof heeft. Zinga wacht iets te lang met schieten en haalt dan wild en onbesuisd uit. Tot onze teleurstelling suist de bal meters over en gaat de gelijkmaker in rook op.
  De rest van de wedstrijd gaat voor Hidde van der Veldt ook in rook op als doelman Strijker wat onbesuisd uitkomt op een hoge bal. Hij torpedeert onze frêle vleugelspits die aangeslagen en met een bleek vertrokken bekkie het veld moet verlaten.
  Weer een pegel van Lucas Schraal die de handschoenen van Hensen doet schroeien. Schraal draait het sterke lichaam goed tussen twee verdedigers door en haalt verwoestend uit. Even grabbelen voor Hensen en dan is het gevaar toch geweken. Urk zet aan en wil nadrukkelijk de boel op slot gooien.

  Knak!
  We hebben net geen uur gespeeld als de omschakeling niet goed gaat bij Huizen. Weer een doorbraak en Hensen moet ver zijn doel uit – zelfs tot buiten het strafschopgebied. Oog in oog met twee Urkers weet hij de bal nog te raken en opnieuw als de redder des vaderlands op te treden. Maar de bal schiet door en dan pikt Hessel Snoek de bal op en heeft een leeg goal voor het uitkiezen. Alleen Sergae Kogeldans doet nog een wanhopige poging op de doellijn het onheil te keren, maar Snoek schuift de bal keurig in de hoek naast de in spagaat vallende Kogeldans: 2-0 en het pleit lijkt wel beslist…
  Toch weigert Huizen de moed op te geven en Maachi ziet zijn inzet na een fraaie combinatie in de zestien gestopt door doelman Strijker. Kort daarop gaat Jeroen Lamme in de hoek van de zestien neer na een opzichtige duw van een van de Urker verdedigers. Een domme overtreding, want Lamme stond er nagenoeg kansloos voor en arbiter Ter Brake stond er met de neus bovenop. En dus mag Huizen een strafschop nemen. Het is Nassir Maachi die zich achter de bal zet en met een daverende dreun de bal… op de onderkant van de lat uiteen ziet spatten!
  Wat een domper! Het is een mentale tik die Huizen even moest verwerken. De bakens zijn nadrukkelijk verzet: Urk gaat in de omsingeling en Huizen moet pompen of verzuipen.
  De doodsteek komt in de 72e minuut als een diepe bal van achteruit Lucas Nagel bereikt. Hensen spurt zijn doel uit, maar heeft geen antwoord op de bekeken lob waarmee Nagel de 3-0 aantekent.

  Slotfase
  Enigszins gefrustreerd jaagt Theo Visser dan een minuut later een goede steekbal Huizenhoog over. Een kansrijke situatie die met iets meer overleg kalmte zonder meer tot een doelrijpe kans had kunnen leiden. ‘Zelf halen!’ riepen we vroeger op straat altijd na zo’n misser. Dat bleef Theo gelukkig bespaard.
  Huizen leeft wat op naarmate het eindsignaal nadert. Sebastian van Kammen kan alleen door middel van een handsbal van een doorbraak weerhouden worden als Nassir Maachi hem sterk wegstuurt. Het is Maachi zelf die het van een meter of twintig probeert en de Urker muur teistert. De aanval loopt door via Dennis Lamme en Joshua Lo-Asioe en het lijkt weer even op het Huizen van voor de rust. Lo-Asioe gaat dan op karakter langs twee, drie, man de inzet is goed, maar dan is er heel typerend voor het Huizen van vanmiddag weer geen vervolg. Dit soort wedstrijden zit er nu eenmaal bij: écht niet slecht voetballen en toch tegen een dikke achterstand aankijken.
  De negentig staat al op de klok als de slimme Jurre van Mill een fraai overstapje maakt op een voorzet in het drukke strafschopgebied van Urk. Dat brengt de bal voor de voeten van Ritchie Zinga die deze keer wél kalm blijft en de bal degelijk binnenschiet: 3-1 en dat laat de stand een beetje aansluiten bij het beeld van de wedstrijd die we vanmiddag zagen: een goed voetballend Huizen, maar een effectiever en fysiek sterker Urk.

  Arnold Klein
  Een dompertje,” leg ik Klein voor als hij na de nabespreking in de catacomben verschijnt.
  “O nee nee nee!” pareert hij stellig. “Ik heb genoten van de wedstrijd en we hebben ons mooi kunnen meten aan een ploeg die bovenaan in de hoofklasse gaat spelen. Ik denk niet dat er veel ploegen hier met een overwinning weg zullen lopen.
  Het spel van Urk is gebaseerd op power-voetbal, overal kort op zitten, fysiek en wat minder aandacht voor het verzorgde voetbal, maar dat was bekend. Wij hebben geprobeerd onze lijn voort te zetten. Dat hebben we de eerste helft niet helemaal goed uitgevoerd, maar de tweede helft ging dat al een stuk beter…”
  Voor mijn gevoel was Huizen de eerste helft juist gelijkwaardiger qua veldspel dan de tweede…
  “De tweede helft ging Urk wat meer druk zetten en probeerde ze ons meer vast te zetten. Daar moesten wij onderuit zien te voetballen. Die fase hadden we het even zwaar. Door het fysieke spel van Urk waren de ballen die ertussen vielen net even vaker voor hun. Maar als je dan weer kijkt naar de laatste fase, dan zijn de rollen weer omgedraaid en ben je de laatste twintig minuten weer heerser op het veld. We speelden daardoor met erg veel ruimte in de rug en dat vraagt dan van de spelers keuzes om wel of niet door te dekken. De eerste helft miste ik het als team willen verdedigen met elkaar. Dat ging in de tweede helft een stuk beter, maar vergaten we aanvankelijk te durven voetballen. Ook dat werd later goed opgepakt en dan wordt het gewoon een kwestie van mentaliteit en dat is o zo belangrijk in het voetbal en dat je dan ook in het tempo van Urk mee weet te gaan en eigenlijk nog wel vier of vijf keer had kunnen scoren…”
  Vier, vijf keer?
  “Ja, tel maar na: de penalty, Ritchie Zinga, Theo Visser en je scoort ook nog! We hebben vandaag de wedstrijd verloren op detail. Op het fysieke deel en misschien ook een stukje naïviteit. Op de juiste momenten hebben zijn wel gescoord en lieten wij dat na. Wij zijn nog volop in de voorbereiding en zij zijn al een paar stappen verder dan wij. Bij ons vallen twee oefenwedstrijden uit waardoor we nu pas onze derde oefenwedstrijd gespeeld hebben. Wij moeten nog wat voorzichtig zijn met spelers om ze al negentig minuten te laten spelen. We hadden afgesproken om zestig minuten speeltijd te geven, daarom wisselde ik ook niet meteen na de rust. Maar het moet natuurlijk naar negentig minuten. Sommige spelers maakten die al, maar dat is natuurlijk wel het doel van de voorbereiding.
  ik vond dit echt een zeer nuttige oefenwedstrijd, ongeacht het resultaat. De dingen die we fout deden kwamen nadrukkelijk aan het licht en dat gold ook voor de dingen die we goed deden. Natuurlijk had ik hier liever met 3-3 gestaan, maar ik denk wel dat we hier mentaal ook weer sterker van zijn geworden. Ik ben tevreden over veel dingen die ik vandaag gezien heb. Met de zaken die nog niet goed gingen daar zijn we als team ook mee bezig in de nabespreking. En de mensen die persoonlijke fouten maakten, laat ze die dan maar hier en nu maken en niet straks in de competitie!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Zoals ik al eerder aangaf: dit soort wedstrijden zit er gewoon tussen:. Goed voetballen en toch met lege handen staan. Met wat meer scherpte voorin hadden we zeker twee van die vier, vijf kansen waar Klein het over had kunnen benutten. En met wat meer scherpte achterin hadden we zeker twee van de drie tegendoelpunten kunnen voorkomen. Neemt niet weg, dat als ook Urk helemaal scherp had geweest, dat Huizen hier ook nog wel meer goals om de oren zou hebben gekregen.
  Het was een goede leerschool voor een groep die voor mijn gevoel nog niet in de basisopstelling is aangetreden. En dan is het niet zo verwonderlijk dat je tegen een ervaren hoofdklasser met 3-1 van het veld stapt.
  Even terugdenkend aan de woorden van Arnold Klein: ik ben benieuwd welke ‘trainingsblokken’ er komende week uit de koker zullen rollen…
  Ik heb vandaag genoten van Dennis Lamme, van Tim Krux en van onze onvolprezen doelman Jaime Hensen.
  Dinsdagavond treedt Huizen aan tegen Hoogland, uitkomend in de derde divisie zondag. Voorwaar een tegenstander van formaat dus. Eens zien in hoeverre Urk een goede leerschool is geweest. En dan gaat het dan zaterdag eindelijk voor het eerst om ‘de knikkers’: in Almere moeten we er ‘staan’ tegen Waterwijk voor de districtsbeker. Ik ben dan toch wel héél benieuwd met welke elf Klein aan de aftrap zal verschijnen. Al puzzelend red ik het zelf namelijk niet met maar elf spelers als ik iedereen wil laten spelen die ik rijp acht voor een basisplek. Dat heet een ‘luxe-probleem’ toch?