https://www.svhuizen.nl/keurige-overwinning-beloften/n3026c88
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Keurige overwinning beloften
  2 nov 2016
  Ron Tuijnman
  Na een overtuigende eerste en degelijke tweede helft, hebben de Huizer beloften in en tegen Hoogland met 1-3 een even nuttige als keurige overwinning geboekt. Een verslag...
  keurige-overwinning-beloften

  Chineesje
  Het ‘restaurant’ dat ik op het oog had om in ieder geval niet op een lege maag naar onze beloften te hoeven kijken, bleek niet meer dan een afhaalgat met één gammel tafeltje en en een bezorgbrommer IN de zaak. Daar dus maar niet! Gelukkig zit Chinees restaurant Happy Garden er op een steenworp afstand naast en daar serveren ze een meer dan geweldige Kantonese Koe Low Yuk – een aanrader! En zo kom ik dus gelaafd en verkwikt bij voetbalvereniging Hoogland aan, vandaag de tegenstander voor onze beloften. Marcel Kloosterman (trainer Hoogland A1) die samen met Raymond Prins de beloften van Hoogland onder zijn hoede heeft, levert mij bereidwillig een lijst met namen en rugnummers aan en dus kan ik prima voorbereid op de knusse Hooglander tribune plaatsnemen te midden van enkele Huizer getrouwen die deze wedstrijd ook prefereerden boven PSV – Bayern.

  Vlaggenist
  Het eerste dat opvalt is het ontbreken van een vlaggenist aan Huizer zijde. Enigszins beschaamd constateer ik dat dat wel wat slordig is van Huizen. Daan Weggemans verklaart me echter, dat het de afspraak is dat de thuisspelende vereniging voor de arbitrage zorgt. Huizen treft dus geen blaam en na enige aandringen neemt een van de Huizer reserves de honneurs dan toch maar waar. Hij doet zijn stinkende best, maar zoals ieder goed paard nog geen goede ruiter hoeft te zijn, zo blijkt ook het vak van vlaggenist er een dat niet iedere voetballer van nature gegeven is. Zelf heb ik helaas ook ooit aan den lijve moeten ervaren er geen moer van te bakken met een vlag in de hand en ik wist zelfs een partijtje trefbal uit de hand te laten lopen. Aan mij is geen arbiter verloren gegaan en ik waardeer daarom de dappere pogingen van de knul aan de overkant des te meer.

  ’n Daalder?
  Zoals altijd bij de beloften, opent ook deze wedstrijd sprankelend en snel. De mannen schieten uit de startblokken als volbloeds voor wie het starthek openklapt. Voor de Huizer defensie er goed en wel erg in heeft is daar Iljas Bezzahi die met een prachtige pass de razendsnelle Gokhan Turksoy bedient. Vanuit de draai haalt deze laatste perfect uit en de bal slaat onhoudbaar achter de kansloze Wilco Mackaay. Vier minuten bezig en we staan dus al met 1-0 achter! Over eerste klappen en daalders gesproken…
  Ook Huizen laat zich niet onbetuigd in die openingsfase: het is Colin Helstone die bij een uitbraak het doel op een haar na mist met zijn ziedende schot. Ook de weer sterk op dreef zijnde Hidde van der Veldt doet een duit in het zakje door na een fraaie passeeractie een voorzet te geven waar ze bij Ajax al maandenlang op zitten te wachten: fraai indraaiend voor de eerste paal waar spits Thomas Muller millimeters tekort komt om de bal binnen te tikken.

  Spelopvatting
  Meer en meer na die ongelukkige openingstreffer begint Huizen nu voetballend de overhand te krijgen. De snelle Muller voorin de spits sleurt en jaagt af, op het middenveld worden fraaie combinatie opgezet en Hoogland moet zich vooral beperken tot de snelle omschakeling, vooral via die fraaie nummer 10: Iljas Bezzahi en die razendsnelle 12: Gokhan Turksoy. Achterin krijgt Huizen ook de ruimte om fraaie dingen te bedenken, want erg hoog druk zetten doet Hoogland niet. Pas rond de middenlijn wordt de defensie actief en wordt de tegenaanval ingezet.
  En na tien minuten leidt dat overwicht van Huizen dan ook tot de gelijkmaker. Eerst is er een weergaloze crosspass van Daniël Schmidt die goed door Hidde van der Veldt terug wordt gekopt op die slimme spits Thomas Muller die geen genade kent en zijn zoveelste van dit seizoen binnen schuift. Een kille spits uit onze A-junioren die me lichtelijk deed watertanden. Wat goed is komt snel, denk ik dan maar hoopvol…
  En drie minuten  later is het alweer raak als Desmond Mensen, die sterk – maar een tikkeltje hautain – speelde, staat aan het einde van een goed genomen corner van Issam Bounou en knikt de 1-2 achter de kansloze Hoogland-doelman Michel van Hoorn.
  En zo krijgt Huizen dan al binnen vijf minuten weer loon naar werken - en voetballen…
  Colin Helstone teistert dan nog een keer de lat, nadat een prachtige aanval hem schuin voor de goal een schietkans had opgeleverd.
  Ook Hoogland krijgt nog wel wat mogelijkheden. Zo moet Wilco Mackaay stevig aan de bak bij een voorzet vanaf de linkerkant. Hij kan de bal slechts pareren, maar dan is daar Desmond Mensen ‘to the rescue’, en met en ferme trap wordt de bal geruimd voordat een Hooglander er verder onheil mee kan stichten.
  Ook Lucas van Esterik en Bob Brilleman laten even later en defensief kunststukje zien door al combinerend de Hoogland-aanvallers van het kastje naar de muur te sturen. Risicovol – maar daarom juist zo lekker – combineren ze zich onder de druk uit en zetten een nieuwe aanval van Huizen op.

  Rust
  Rust dus met een 1-2 stand die eigenlijk wat hoger had moeten uitvallen. Het frivole spel en een tikkeltje gemakzucht de laatste tien minuten tot de rust maken dat de doelman Van Hoorn eigenlijk te weinig op de proef werd gesteld. Het veld- en speloverwicht werd daardoor niet in doelpunten uitgedrukt. De marge van één goaltje is eigenlijk te mager en te wankel, zeker met die deksels snelle Turksoy bij Hoogland in de ploeg.

  Wakker?
  Meteen uit de kleedkamer start Huizen met tien man. Haastig wordt er nog een shirt aangetrokken en dan zijn we eindelijk weer compleet. Maar de concentratie is even ver te zoeken bij de mannen van coach Frank Spermon. Het is die mooie voetballer Bezzahi die drie minuten na de rust de paal raakt. Bijna was het een herhaling van zetten met de openingsfase van de wedstrijd, weer had Huizen binnen vijf minuten na de aftrap bijna een tegengoal  moeten incasseren. Maar waar de eerste helft Huizen al vlot weer de overhand kreeg, heeft het daar nu meer moeite mee. Het hardwerkend Hoogland ruikt dat er wat te halen valt bij het wat laconiek voetballende Huizen en zet aan: de sterke vleugelverdediger van Hoogland, Ramon de Bruijn, blijkt ook aanvallende kwaliteiten te hebben en komt goed door. Zijn inzet wordt door Wilco Mackaay met de voeten gepareerd voordat de defensie opruiming kan brengen. Ook Jasper van Vark moet achterin alle zeilen bijzetten om een doorbrekende speler het scoren te beletten. Hij doet dat voortreffelijk en weet daarbij zelfs een corner te voorkomen. Sterk!

  Klasse
  Huizen heeft echter meer individuele klasse op het veld staan en we zien hoe Bob Brilleman van een meter of twintig rakelings naast krult.
  Weer is het dan Van Vark die ijzersterk ingrijpt achterin en dat is nodig ook, want Huizen komt maar niet in dat wervelende spel van voor de rust. Af en toe ontaardt het spel zelfs in wat blind 'hotseknots-begonia-voetbal'. Achterin blijft  het echter degelijke potdicht onder aanvoering van de ervaren Desmond Mensen die de sliding bepaald niet schuwde en vol voor ging in een aantal duels. Geassisteerd door Youri van Kommer en de eerder genoemde Van Vark werden de aanvallende aspiraties van Hoogland deskundig ontmanteld, waarbij de sterk spelende Van Esterik ook nog eens met fraaie passes strooide. Thomas Muller legt dan met een goed uur op mijn stopwatch aan voor een ver schot. De bal lijkt schitterend de goal in te vallen, maar dat blijkt optisch bedrog. Rakelings is de bal over, in plaats van onder de lat door gegaan, maar ik telde ‘m al. Heerlijk!

  Marge
  Weer zo’n magnifieke crossbal van Lucas van Esterik. Perfect aangesneden komt deze voor de voeten van Hidde van der Veldt die zijn tegenstander wederom de baas is en genadeloos afrondt in de verre hoek: 1-3. Eindelijk heeft Huizen in de 76e minuut dan de marge waar het gezien het vertoonde spel eigenlijk al lang recht op had.
  Turksoy schiet dan nog een keer vervaarlijk dicht langs de kooi van Mackaay, we zien Daniël Schmidt er nog een fraaie - maar wat overmoedige - actie uit gooien, doelman Van Hoorn moet nog een  keer alles uit de kast halen om Van der Veldt het scoren te beletten, als deze na weer zo’n heerlijke splijtende pass van Van Esterik goed doorkomt, en dan is de koek op en gaan we met een terechte 1-3 overwinning naar de kleedkamers.

  Frank Spermon
  Het was een betere eerste dan tweede helft,” zeur ik na afloop bij Frank Spermon.
  “Tja, we hadden wat wisselingen gedaan, daardoor moesten er wat jongens eerst even in hun spel komen, maar goed: als je de hele wedstrijd bekijkt, dan geef je maar twee echte kansen weg. De eerste daar scoren ze uit en de tweede ging meteen na rust op de paal. Wij schieten dan ook nog een keer op de lat en ik denk dat we voetballend de beter ploeg waren vandaag. Maar dat wordt dan niet altijd vertaald in de score. De 1-2 met rust was inderdaad te mager voor het vertoonde spel. We wilden heel veel druk zetten op de tegenstander, maar dat vergt erg veel kracht en dan zijn we net even één pas te lang bezig met onze acties. Soms kan je ook net even teveel creativiteit hebben…
  We spelen ook met veel jongens die weinig aan hele wedstrijden toekomen: Mats (Kreek, red.) die heeft afgelopen weekend voor het eerst weer eens een kwartiertje meegedaan, Desmond (Mensen, red.) speelt in principe ook erg weinig, dan Mo (Mohammed Amzil El Azouan, red.) die speelt in het tweede ook niet veel, da’s een prima voetballer, maar door de sterke middenveldbezetting moet hij een harde concurrentiestrijd uitvechten, Isam (Bounou, red.) ook en dat zie je toch terug dat ze net even een stukje wedstrijdritme missen. Maar als ik dan zie hoe ze toch weer terugkomen en hoe die jongens met heel veel ‘drive’ invallen, dan zie ik toch weer die spirit waar ik van kan genieten.
  We hadden vandaag geen B-junioren mee omdat die morgen tegen AFC voor de beker spelen. We hebben nu vier uit twee, dus we draaien nog lekker mee!”

  Apenstaartje kijk op de zaak
  Het was weer genieten, met name in die goede eerste helft. Een klein voetbalfeestje dat – en ik blijf dat herhalen – meer belangstelling verdient dan het handjevol vrienden en familie dat deze wedstrijden bezoekt.
  Ik zag vandaag weer spelers die wellicht nog niet rijp zijn voor het eerste, maar waar we binnen niet al te lange tijd absoluut erg veel plezier aan zullen kunnen gaan beleven. Ik denk nu dan met name aan een Thomas Muller, spits van de A-junioren die doelpunten scoort alsof het het lopen van een krantenwijk is, Hidde van der Veldt die we al twee keer in de hoofdmacht hebben kunnen bewonderen en natuurlijk Desmond Mensen die ook vandaag weer een betrouwbare kracht bleek.
  En als een zeventienjarige in de eredivisie kan debuteren, waarom dan niet in de derde divisie? Maar goed: die beslissing laat ik liever aan de mensen die er écht verstand van hebben…
  Het was weer fijn langs de lijn!