https://www.svhuizen.nl/karakter-azsv-huizen-2-2/n3915c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Karakter! AZSV - Huizen 2-2
  10 mei 2018
  Ron Tuijnman
  Een punt dat smaakte naar een overwinning. Na een schier kansloos ogende 2-0 achterstand knokte Huizen zich met een bewonderenswaardige strijdlust naar een punt dat mogelijk nog wel eens cruciaal zou kunnen blijken in de strijd tegen rechtstreekse degradatie.
  karakter-azsv-huizen-2-2

  Aalten or die…
  Terwijl op de Wolfskamer de voorbereidingen voor het grote jeugdtoernooi van dit Hemelvaartsweekend al in volle gang zijn, zitten we om half twaalf al in de bus voor de lange rit naar Aalten. De weg naar Aalten is lang, de weg naar het einde van de competitie beangstigend kort en heeft iets weg van dat moment dat je je realiseert dat je net iets te hard reed en net iets te laat remde: ga je het redden of juist net niet?
  Ondanks de recentelijke thuisnederlaag tegen de Aaltense ploeg, stap ik toch met het nodige vertrouwen die bus in. Huizen was de betere ploeg en ik denk dat vriend en vijand het wel over eens waren dat het toch een beetje een ‘gestolen’ overwinning was van de Aaltenaren. Een prima gelegenheid dus om vanmiddag onze sportieve wraak te nemen. Toch ook enige bezorgdheid, want AZSV pakte toch ook wel wat punten de afgelopen weken en staat nu net even boven de degradatiestreep. Verder behoeft het geen betoog, dat alles minder dan drie punten als een schrale oogst in Aalten beschouwd moet worden.
  Eenmaal in Aalten tref ik in de bestuurskamer – waar ik door de televisiekijkende selectie van AZSV met een joviaal ‘Hallo Ron’ word begroet - ook die onfortuinlijke grensrechter Jeroen Pieterse, die inmiddels weer druk aan het revalideren is na zijn driedubbele beenbreuk en momenteel vooral als scheidsrechter rapporteur functioneert.
  Schorsingen, ziekte en blessures hebben de toch al niet brede selectie uitgedund. Achterin wordt het gemis van de geschorste Onuoha opgevangen door het inbrengen van Desmond Mensen op de plek van Danny Benning, waardoor deze laatste naar de opengevallen plek van Onuoha verkast. De plek van de zieke Malolepszy wordt ingevuld door Hidde van der Veldt die samen met de van vakantie teruggekeerde Önal en Van Waveren de frontlinie zal vormen. De nieuwe gezichten treffen we dan ook vooral op de bank: Jasper van Vark en eerstejaars A-junior Dennis Lamme nemen daar plaats met Garrett Jones en reservedoelman O’Niel. Dat levert drie keer wisselen op en dus weinig moeilijke keuzes voor coach Weggemans. Opmerkelijk vind ik dat: iedereen is voetbalvrij vandaag, dus een flink contingent wissels had gewoon mogelijk moeten zijn. Ik denk dan toch aan een speler als Tristen Kroeze die volgend jaar ook deel van de A-selectie uit zal gaan maken en nu in mijn ogen toch een welkome aanvulling in die gehavende defensie zou kunnen betekenen. Maar goed, ik begreep dat deze twee ‘nieuwelingen’ ook niet zonder slag of stoot aan de selectie waren toegevoegd, dus laat ik me daar maar buiten houden.
  Bij de Aaltenaren weinig opvallende zaken qua opstelling. Doelman Ebbers is er weer bij, maar clubtopscorer Rik van der Eerden ontbreekt op het wedstrijdformulier, evenals de met zes goals toch ook wel productieve middenvelder Brian Hogeweide die dan weliswaar op de bank begint. Het doet mij vermoeden dat AZSV-coach Dennis van Toor – wellicht gewaarschuwd door de vorige ontmoeting - het accent wat meer op de defensieve kant van de zaak heeft gelegd.
  Het sportpark Villekamp druppelt maar langzaam vol. Het Hemelvaartweekend heeft blijkbaar toch velen naar camping en meubelboulevard gelokt. Slechts drie groen-gele dassen tel ik en een handjevol bekende gezichten uit de harde kern.

  Eerste helft
  Nadat de pupil van de week een heerlijk showtje had gestolen op zijn weg naar Wilco Mackaay en dat vlekkeloos afrondde, gaan we dan van start. Van eventuele defensieve intenties van AZSV is dan echter meteen al geen sprake meer, want al in de eerste minuut kopt Joost Rasing net náást de bal. Het belooft een duel op het scherpst van de snede te worden en over en weer worden er even ‘visitekaartjes’ uitgedeeld. Arbiter Fikkert heeft er de handen vol aan, maar lijkt door zijn optreden wel een natuurlijk overwicht te hebben. Dat Fikkert de huidige trend volgt om op zijn ‘Nijhuis’ te fluiten, dat ondervindt Lucas van Esterik al in die openingsfase als hij goed aangespeeld wordt door Quincy van Waveren en een toch wel opmerkelijk stevige schouderduw hem belet om deze mogelijk kansrijke positie verder uit te bouwen.
  Na tien minuten heeft het handjevol Huizer getrouwen de eerste hartverzakking als Kars Vierwind vanuit de draai de bal vernietigend op de slof neemt en de bal genadeloos richting kruising spat. Met een souplesse die je van iemand met zijn postuur niet zou verwachten tipt Wilco Mackaay de bal echter net óver de kruising. Een wereldredding! Achteraf zou Wilco me vertellen: “Toen ik weer op de grond kwam dacht ik nog: ik hóóp dat ik ‘m gered heb en dat ie er niet alsnog in is gevlogen, want die bal was eigenlijk net buiten mijn bereik…” Nou, hij ging er keurig overheen, Wilco: proficiat!
  Kort daarop echter alweer een goede actie van onze doelman als opnieuw die dekselse Vierwind de achterlijn opzoekt en hard inschiet. Huizen beperkt zich vooral tot tegenhouden en even houden we ons hart vast als zowel Murat Önal als Niek te Veluwe alleen maar oog voor de bal hebben en hard met elkaar in botsing komen. Gelukkig kunnen beide spelers verder al is het dan wat trekkebenend.
  Na een kwartier dan voor het eerst een mogelijkheid voor Huizen. “Ik wist uit de eerste wedstrijd nog dat die verdedigers vooral in de zone dekten en eigenlijk niet uit hun vakjes kwamen, vandaar dat ik me er tussendoor kon dringen, maar ik had ‘m natuurlijk beter op goal moeten koppen,” verklaarde aanvoerder Renee Troost na afloop over de kopkans die de corner van Bob Brilleman – wat een heerlijke trap heeft die jongen toch – hem bood. Troost kan de bal echter niet vol raken en de bal vliegt onverrichter zake naast. Het ontlokt een woeste tirade aan de flamboyante AZSV coach Van Toor. Ik verstond er het fijne niet van, maar het kwam volgens mij neer op ‘niet lullen, maar poetsen!’. Ondanks het overwicht van de thuisclub gaat het dus toch niet echt naar de zin voor Van Toor en dat is een goed teken voor Huizen.

  Geel
  Dan gaat Yeftha Nyamsangya er onstuitbaar vandoor vanuit het middenveld. Hij slalomt door onze defensie en de weg lijkt bijna open te liggen voor deze dartele vleugelaanvaller als Aron Klaasen laat zien dat hij een routinier aan het worden is: met een stevige tackle boort hij met Yeftha ook diens aspiraties in de grond. Het kost hem geel, een vrije trap en excuses, waarna de rebound vanuit de muur goed gepakt wordt door onze opnieuw sterk acterende doelman Mackaay.
  De overtreding gooit weer wat nieuwe olie op het vuurtje dat een degradatieduel toch altijd is, en opnieuw heeft arbiter Fikkert als zijn overwicht nodig om de zaak in goede banen te leiden. Het gaat hem vooralsnog goed af.
  Ook Brilleman onderscheidt zich met een dappere redding op een inzet die maar zo een einde had kunnen maken aan onze hoop op handhaving. Huizen wankelt onder de druk van AZSV en van iets van opbouw en aanvalsspel is dan ook nauwelijks sprake. Huizen moet het hebben van sporadische uitvallen en bij een van die uitvallen neemt Brilleman dan weer een heerlijke vrije trap: de bal komt schitterend voor de goal van doelman Ebbers en gaat dan helaas aan alles en iedereen voorbij. Het is op dit soort buitenkansjes dat we moeten hopen om het hoofd boven water te kunnen houden. Het is diezelfde Brilleman die me dan opvalt door zijn niet aflatende stroom prima ‘Ziyech’ passes. Maar Huizen is niet in staat drie keer achtereen een bal bij een groen-geel-shirt te krijgen en dus levert het weinig rendement op.

  Oef!
  Dan slaat het noodlot toch toe in de zevenendertigste minuut in de vorm van die dekselse Kars Vierwind. Na een prachtige diepe pass van achteruit gaat Joost Rasing er vandoor. Hij controleert de bal echter niet goed en lijkt zo gestuit te worden door Desmond Mensen. Maar ook deze raakt bal maar half en brengt zo opnieuw Rasing in balbezit. Dan gaat het snel: de bal gaat naar het centrum waar een korte kaats van Sjoerd te Boekhorst Vierwind in balbezit brengt. Met fraai tikje passeert hij Buitenhuis en Mensen en met een heerlijke sleepbewegingen omspeelt hij doelman Mackaay die nog een uiterste poging doet om verder onheil te voorkomen. Deze keer is onze doelman echter kansloos en Vierwind opent de score met een rustige schuiver: 1-0.
  Het is een domper, want Huizen leek zo dapper stand te houden in die Aaltener storm en de vraag is hoe Huizen deze domper weet te verwerken als er zo weinig aanknopingspunten zijn om je hoop nog aan op te hangen.
  Danny Benning moet dan op slag van rust ook nog een keer aan de noodrem als hij een uitbraak met een late tackle voorkomt en Fikkert opnieuw tot een gele kaart dwingt.

  Rust
  Daarmee gaat Huizen dus de rust in met een zorgelijke, maar niet onoverkomelijke 1-0 achterstand. Zorgelijk, omdat die achterstand gewoon 100% terecht is en ook deze kleine marge ons gewoon met lege handen die bus in stuurt en ons lot eigenlijk al bezegelt. Zorgelijk ook, dat hoewel we wel enkele keren voor de goal van Ebbers zijn opgedoken, we de AZSV-doelman eigenlijk nog niet echt in actie hebben gezien.
  Niet onoverkomelijk, omdat we met één goaltje de zaak toch weer recht zouden kunnen trekken. In de thuiswedstrijd wisten de Altenaren immers ook met drie kansen in een hele wedstrijd de overwinning naar zich toe te trekken.
  En hoewel AZSV wel een overwicht heeft en Mackaay toch ook al weer twee uitstekende reddingen op zijn naam heeft, is het spel van de thuisploeg bepaald niet ‘groots’ te noemen. Alle reden om dus niet bij de pakken neer te gaan zitten.
  Zorgelijk is ook het trekkebenen van de diverse aanvallers: Önal maakte die stevige clash en ook Quincy van Waveren had al uitgebreide verzorging aan de zijlijn nodig.
  Ik zie dan Yeftha Nyamsangya eerder uit de catacomben verschijnen om ‘warm’ te blijven. Een teken dat deze gevaarlijke vleugelspits toch ook niet helemaal okselfris uit de strijd was gekomen (“Ik had al voor de wedstrijd last van mijn enkel en kreeg er toen ook nog een stevige tik op, dus vandaar dat ik even moet voorkomen dat ie zou opstijven,” verklaarde Yeftha me na afloop.)
  Bij ons spelen O’Niel, Lamme en Van Vark elkaar de bal ontspannen toe en maken niet de indruk meteen in te zullen gaan vallen.

  Wissel
  Als we aan de tweede helft beginnen zie ik Garrett ‘Greyhound’ Jones aan de zijlijn verschijnen om in te vallen. In eerste instantie verdenk ik de aangeslagen Quincy van Waveren als achterblijver, maar dan zie ik onze vleugelspits toch weer aan de aftrap. Dan brengt de speaker uitkomst en weet Desmond Mensen aan te wijzen als gewisselde speler. Een gedurfde wissel: een volle aanvaller voor een volle verdediger, da’s geen accentje verschuiven, da’s een complete tactische metamorfose! Gelet op de druk die de thuisploeg ons de eerste helft had weten op te leggen, een uitermate gedurfde. Coach Weggemans realiseert zich waarschijnlijk ook dat we ook met een 1-0 eindstand er net zo slecht voorstaan als met een 4-0 eindstand. Weer die spreekwoordelijke ‘dood of de gladiolen’. Ik vrees dat we die term die resterende wedstrijden nog wel vaker nodig zullen hebben.
  Na drie minuten gaat Yeftha Nyamsangya neer in het strafschopgebied en claimt een strafschop. Daar is Fikkert niet van gediend en ook Yeftha Nyamsangya wordt op een gele prent getrakteerd. Achteraf wellicht toch een foutje van de leidsman: “Nyamsangya bleef met zijn voet in de veter van Klaassen haken en ging dus niet ‘zomaar’ neer,” vertrouwde Troost me na afloop toe. Ik vraag me dan af of je daar een strafschop voor kunt geven als iemand in de veter van een  ander blijft haken. Een aardig dispuut voor de spelregeldeskundige, dunkt me…
  Ook een kopbal van Robbin Thuss overleven we als de bal uit een vrije trap naast de goal van Mackaay vliegt. Woedende gebaren van Max Jansen (toch al zo’n opgewonden standje) die vlak achter hem stond en de bal wellicht beter richting had kunnen geven. Soms zit het dus ook wel eens mee…
  Inmiddels zien we dat Aron Klaassen nu de positie achterin heeft overgenomen van Desmond Mensen en daarmee de wissel dus evenwichtiger maakt. Ik kan u verklappen dat Klaassen ook daar achterin een uitermate solide wedstrijd zou spelen.
  En de wissel heeft toch ook effect op het aanvalsspel: AZSV wordt wat vaker achteruit gedwongen en Benning stelt met een afstandsschot doelman Ebbers maar eens op de proef. De bal is echter recht in handen van de deze betrouwbare sluitpost en vormt dan ook geen enkel gevaar. Maar het is een teken van wederopstanding. Teveel is de opbouw van Huizen afhankelijk van de geluksfactor en dat maakt het aanvalsspel steriel en doorzichtig. Strijd wordt er volop geleverd, maar onze spitsen komen zelden in kansrijke positie en Ebbers heeft dan ook tot dusver een makkelijke middag.
  Dan brengt Weggemans in de zesenzestigste minuut Dennis Lamme voor Bob Brilleman. Een opmerkelijke wissel in mijn ogen, aangezien Brilleman een van de uitblinkers aan Huizer zijde was met zijn fluwelen passes en strakke corners.

  Kansen
  Hidde van der Veldt zet dan goed door, maar raakt in de kluts het zicht op de bal kwijt en geeft zo Ebbers de kans in te grijpen. Aan de andere kant zien we het oogje in die spreekwoordelijke naald van dichtbij als Rasing weer goed de achterlijn haalt en voorzet op Thuss. Die maait echter volledig over de bal heen en Van Esterik kan opruiming brengen.
  Dan zet Huizen een aanval op via diezelfde Van Esterik. Via Benning en Önal belandt de bal voor de voeten van de zojuist ingevallen Lamme. Met een air alsof hij al jaren in het eerste speelt kaatst hij de bal in één keer weergaloos op de opgekomen Benning, die daarmee kansrijk voor Ebbers opduikt. De aanwezige Huizers juichen al als ze het net zien trillen, maar zwaar geattaqueerd door Niek te Veluwe jaagt Benning de bal van dichtbij in het zijnet. In dit soort wedstrijden moet je dit soort situaties afmaken, zo’n kans krijg je niet vaak in een wedstrijd – en al helemaal niet in een wedstrijd als deze…
  Nog een kwartier te gaan en de tijd gaat dringen voor Huizen. Het zet aan en probeert wat opportunistisch de gelijkmaker te forceren. De jongens moeten diep gaan en alle reserves worden aangesproken door de mannen op het veld. Het is hartverwarmend om te zien hoe de mannen zich het snot voor de ogen werken in de jacht op de gelijkmaker.
  Daar is Huizen opnieuw via Troost dicht bij, als Quincy van Waveren na een slimme 1-2 met Önal een corner forceert. De bal komt voor en opnieuw is daar de blonde kuif van Troost die de bal deze keer wel raakt maar helaas toch ook weer naast knikt.

  Over en sluiten
  Dan lijkt het doek dan toch te vallen voor Huizen als balverlies ver op de Aaltener helft een uitbraak van AZSV Robbin Thuss inleidt. Thuss trekt er op volle snelheid tussenuit. Zijn opmars is onstuitbaar en zijn diagonale pass op de mee opgekomen Te Veluwe is van meetkundige precisie, waardoor Te Veluwe de bal maar voor het binnenschuiven heeft.
  2-0, Nog slechts een kwartier te gaan en een Huizen dat zich maar mondjesmaat kansen weet te verschaffen. De eerste klasse staat ons met een kwaadaardige grijns om de lippen al op te wachten…
  Maar dan valt me de strijdlust van onze mannen des te meer op. Waar ik zou verwachten dat ook zij zich zouden realiseren dat het over en uit was, gooien ze er nóg een schepje bovenop. Alleen voor die weergaloze veerkracht en mentaliteit zouden ze die buste waar ik het na NSC over had al moeten verdienen. Helden! Klasse! Karakter!
  Van Toor brengt dan de van een blessure teruggekeerde verdediger Yordi Orriëns in het veld voor middenvelder Sjoerd te Boekhorst en wil daarmee de wedstrijd op slot gooien.
  En dan blijkt er toch nog zoiets als rechtvaardigheid in de sport te bestaan: de moed der wanhoop beloont zichzelf als Aron Klaassen opnieuw zijn waarde bewijst en een voorzet van Danny Benning goed in de doelmond kopt. Daar duiken vlak voor Ebbers zowel Troost als Önal op en mij is evenals een groot aantal aanwezigen onduidelijk wie de bal nou uiteindelijk over de lijn drukt. Navraag levert me op dat het toch wel degelijk onze spits is die de aansluitingstreffer op het scorebord bracht.
  En dan gloeit de hoop in de Huizer harten toch weer op. Zou het dan toch? Is het dan toch nog niet verkeken? Zo weinig tijd nog en twee goals te gaan voor die broodnodige overwinning. Önal grist de bal uit het net en gaat in draf terug naar de middenlijn. We gaan ervoor!

  Hectisch
  En zo beginnen we aan hectische slotminuten. Veel tijd zal Fikkert niet bijtrekken en die vermaledijde negentig zal aanstonds op die fraaie LED-klok verschijnen.
  Een doorgeschoten bal is opnieuw een prooi voor Ebbers, Thuss kopt nog een keer in handen van Mackaay, Fikkert dient Van Toor nog maar eens van repliek als die luidkeels commentaar geeft. Prima actie van die arbiter die goed aanvoelde dat met deze belangen in het spel de emoties wel eens een beetje opspelen.
  En dan die achtentachtigste minuut…
  Van Esterik jaagt de bal van achteruit richting de opgedrongen Buitenhuis. Iedereen zoekt de aanval, verdedigen is bijzaak en de taak van wie er toevallig nog achterin loopt. Buitenhuis speelt de bal in één keer door op Hidde van der Veldt die zijn kans schoon ziet voor een schotpoging. Hij raakt de bal echter niet goed. Dan blijkt Vrouwe Fortuna toch ook een zwak voor Huizen te hebben en de bal schiet door naar de aan de andere kant vrijstaande Garrett Jones die de bal keurig in de hoek volleert: 2-2!!!!
  'Een juichtoon dav’re langs de velden', om met een bekend clublied te spreken, en opnieuw gaat Huizen op jacht naar de driepunter. AZSV is ontredderd en Van Toor brengt nog Bram Wevers voor Robbin Thuss in een poging het tij te keren en de hectiek gaat verder.
  Lamme eist dan opnieuw de aandacht op als hij eerst een fraai hoogstandje in petto heeft en kort daarop de bal op het hobbelige veld niet goed onder controle krijgt en zo in de voeten van Te Veluwe schuift. Geheel in de lijn der hectiek probeert Te Veluwe het met een bal van eigen helft op de goal van Mackaay. Maar ook bij Te Veluwe is de pijp wat leeg en de bal verdwijnt ruim naast onze goal. Huizen pompt nu alles diep in de richting van Ebbers, maar als dan Quincy van Waveren een doorbraak tracht te forceren door zijn tegenstander vast te grijpen, is het dan toch genoeg geweest en fluit Fikkert ons zwaar bevochten puntje in de boeken…

  Michael Weggemans
  We zijn het roerend eens: de uitslag is hoe dan ook teleurstellend, de 1-0 met rust was zonder meer terecht en we mochten blij zijn dat we met die 1-0 achterstand nog goed waren weggekomen.
  Als ik dan echter opmerk dat ik bij die 2-0 zelf de handdoek in de ring gooide, dan ontvlamt de strijdlust bij onze coach en oppert hij: “We wisten wel dat het nu heel lastig ging worden, we creëerden al niet bijster veel kansen, maar toen gingen we echt één-op-één spelen met Renee Troost als extra spits erbij. Toen ontstond er een heel andere ‘energie’, toen ging iedereen ineens volle bak ineens op de aanval. En dan zie je dus waar je dan alsnog toe in staat bent. Natuurlijk zijn we hier niet voor één punt gekomen, maar hoe die mannen dit punt uit  het vuur hebben gesleept is zonder meer bewonderenswaardig: je staat onderaan, je komt 2-0 achter tegen een directe degradatieconcurrent. Als je ploeg dan dit weet neer te zetten die laatste twintig minuten, daar kan je als coach alleen maar van dromen.”
  Je haalde Bob Brilleman naar de kant. Op dat moment in mijn ogen toch één van de uitblinkers bij Huizen. Wat waren daarbij de overwegingen?
  “Ik haalde Bob naar de kant omdat de wedstrijd wat harder begon te worden en ik ook wat wilde forceren, wilde meer kopkracht bij standaardsituaties. Dan kies ik dus voor Dennis Lamme, groot en sterk, dus dat was de keuze die we maakten… Bob speelde een goede pot, maar soms moet je ook een goede speler wisselen om de andere kwaliteiten aan te kunnen spreken als de wedstrijd en de stand dat vereisen. Dennis viel overigens uitstekend in en speelde fantastisch.
  We lopen nu een punt in op Zuidvogels en NSC. Naar AZSV schieten we er uiteraard niet veel mee op, maar het is nu aftellen naar het einde. Is dat nog drie of worden dat toch zeven wedstrijden PD of directe degradatie? Dat is toch een groot verschil. We hebben uit de laatste vier wedstrijden zeven punten gepakt. Met twee keer winst uit die laatste drie competitiewedstrijden moet de nacompetitie mogelijk zijn.”
  Afgelopen week heb je een gesprek gehad met Arnold Klein, de hoofdtrainer van volgend seizoen. Hoe is dat verlopen?
  “Ja, we hebben een goed gesprek gehad. Arnold Klein heeft aangegeven dat hij me graag bij het eerste wil houden en daar moet ik nog even over nadenken of die rol als assistent me ‘past’...”

  Bob Brilleman
  Voor mij dus een van de betere Huizers vandaag: fluwelen passes, prachtige corners en regisseur op het middenveld waaraan je een rol als invaller dit seizoen bepaald niet af zou zien.
  “Ach, het is toch niet echt ‘mijn’ spelletje hoor, dit knokvoetbal,” pareert Bob mijn verbazing dat hij gewisseld werd. “We speelden veel lange ballen en dit grasveld is ook wat hobbelig, dat ben ik niet echt meer zo gewend. Ik speelde wel aardig, maar ik vond niet dat ik beslissend was. We gingen die ballen in de slotfase er maar gewoon inpompen om wat te forceren en dan moet je iemand die wat kleiner is eruit halen. Ik begreep die wissel dan ook wel, je kunt dan beter iemand hebben staan die fysiek wat sterker is voor de goal.”
  Ik gaf jullie geen stuiver kans meer na de 2-0. Hoe hebben jullie dat in het veld beleefd?
  “Ik was voor die 2-0 al gewisseld, maar je ziet dat we dan alles-of-niets gaan spelen en als hij dan een keertje goed valt, dan zie je dat het vertrouwen bij de groep ook meteen weer terug is en zie je dat de tweede er ook in gaat. Dat is toch de wilskracht die er in onze ploeg zit.”
  Ik heb het gevoel dat jij je uitstekend aan het ontwikkelen bent…
  “Ja, ik voel me goed en ook op de training gaat het steeds beter. Ik voel die ontwikkeling zelf inderdaad ook. Volgend seizoen speel ik ook weer voor Huizen. Waar we ook spelen volgend seizoen, ik hoop dat we dan wat meer aanvallend kunnen spelen, want dat is toch het spel dat me het beste ligt. Ook als we onverhoopt mochten degraderen, dan hoop ik dat we toch goed mee kunnen draaien  en er voetballend weer uit zullen komen. Maar goed, we hebben nog drie wedstrijden te gaan en we gaan vol voor handhaving! Ook vandaag had het maar weer zo gekund – al  was AZSV wel gevaarlijk als ze er uit kwamen…”

  Dennis Lamme
  Een veel gehoorde kreet is dat de stap van de jeugd naar het eerste wel héél erg groot is. En dat is ook zo, alleen tarten sommige spelers die wijsheid wel eens op nadrukkelijke wijze. Dennis Lamme is er zo een. Voetballend als een routinier deed hij alle twijfel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik had deze jongeling uiteraard al enkele malen mogen aanschouwen bij de beloften, maar ook ik had niet kunnen bevroeden dat deze knul al zó ver in zijn ontwikkeling was.
  Het leeftijdsverschil wordt nog maar eens schrijnend duidelijk als hij met een beleefd “Hier ben ik, meneer..” aanschuift voor het vraaggesprekje.
  Eerstejaars A, zeventien jaar en dan in zo’n belangrijk duel gewoon aanschuiven alsof het niks is…
  “Nou, ik ben net achttien,” verbetert hij me voorzichtig. “Dank u voor het compliment! Ik heb zelf wel het gevoel dat ik gegroeid ben dit jaar, niet alleen fysiek, maar ook als voetballer. Ik hoop daarmee de stap naar het eerste te verkleinen. Vandaag was het best wel lastig: AZSV had een stel lange gasten en wij gingen het proberen met de lange bal en we hadden wel een paar kleine kansen en ik was dan ook blij dat we die 2-2 er nog uit wisten te slepen! Aan de andere kant vind ik het ook wel leuk om tegen die gevestigde namen te spelen, daar groei je alleen nog maar meer van en het smaakt dan ook zeker naar méér!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Een punt dat smaakt als een overwinning. Een punt puur op karakter, anders kan ik het niet verwoorden.
  Na de 2-0 gaf ik geen stuiver meer voor onze kansen: de opbouw was er een van lucky-punch-voetbal, lange halen gauw thuis, kansen kregen we nauwelijks en áls we ze al kregen, dan werden ze jammerlijk gemist. Niets waaraan een groen-geel hart dat sprankje hoop kon vastknopen.
  En tóch zetten die mannen op dat veld daar in Aalten een heroïsch tandje bij, liep men zich het snot voor de ogen en dwong men daarmee loon naar hard werken af met die op dat moment zonder meer verdiende gelijkmaker. En had de wedstrijd nog een minuut of tien langer geduurd, dan had de winnende er wellicht ook nog ingezeten voor Huizen.
  Toch ook een vleugje teleurstelling om dat Huizen hier gekomen was voor een driepunter. Omdat we als enige met AZSV in het veld kwamen, lopen we toch weer een punt in op de directe concurrentie. De achterstand op Zuidvogels bedraagt nu nog drie punten en we hebben een beter doelsaldo. De afstand naar NSC bedraagt slechts een puntje meer en ook daar hebben we een beter doelsaldo. Op HZVV moeten we zeven punten goedmaken en dat lijkt - ondanks dat het in theorie mogelijk lijkt - misschien toch een bruggetje te ver.
  Huizen moet nog naar HZVV en ook NSC speelt nog tegen de ploeg uit Hoogeveen. Daar komen hoe dan ook punten uit.
  Zuidvogels treft nog Ajax (kanshebber derde periode), Excelsior (speelt voor de eer en pakte uit de laatste vijf wedstrijden slechts één puntje en maakt zich op voor de play-offs door hun periodetitel) en Staphorst dat ook voor des keizers baard speelt en in de derde periode in de onderste regionen bungelt. We moeten er dus serieus rekening mee houden dat ook de Zuid nog wat punten sprokkelt.
  NSC treft dus ook HZVV nog een keer en moet verder aantreden tegen titelkandidaten Eemdijk en Genemuiden. Daarmee lijkt NSC het zwaarste programma van de drie te hebben, maar duidelijk is wel, dat zowel directe handhaving als directe degradatie nog mogelijk is. Het wordt die laatste wedstrijden dus nog bloed- en bloedstollend! Zaak is wel dat Huizen nu écht alleen nog maar overwinningen mag boeken. Ik hoop dat ons publiek zich dat ook bijtijds realiseert en onze mannen massaal komt steunen in deze heroïsche strijd om lijfsbehoud waarbij de wedstrijd in Hoogeveen een sleutelrol lijkt te gaan spelen. Aanstaande zaterdag moet Huizen opnieuw aantreden en nu dan in en tegen Berkum. Ook geen wedstrijd om maar ‘overheen te kijken’. Met een derde plek en op slechts drie punten achterstand op koploper Eemdijk, zullen de mannen van Arno Hoekstra er nog volop tegenaan gaan. Een gigantische klip voor Weggemans en zijn mannen om te omzeilen – ik hoop dat ze daarbij de publiekssteun krijgen die ze verdienen!

  AZSV - Huizen 2-2 (1-0)
  Scoreverloop:

  37. Kars Vierwind 1-0
  75. Niek te Veluwe 2-0
  85. Murat Önal 2-1
  88. Garrett Jones  2-2


  Opstelling AZSV:
  Matthijs Ebbers, Freek Mulder, Max Jansen, Niek te Veluwe, Yeftha Nyamsangya, Robbin Thuss (88. Bram Wevers), Joost Rasing, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Sjoerd te Boekhorst (75. Yordi Orriëns), Kars Vierwind

  Opstelling Huizen:
  Wilco Mackaay, Danny Benning, Renee Troost, Quincy van Waveren, Murat Önal, Jordey Buitenhuis, Hidde van der Veldt, Aron Klaassen, Desmond Mensen (45. Garrett Jones), Lucas van Esterik, Bob Brilleman (66. Dennis Lamme)