Doelen
Voor het seizoen 2020-2021 zijn een aantal (meetbare) doelstellingen bepaald.
Kwaliteit verhogen is de belangrijkste, al is dat lastig meetbaar. Wat wel meetbaar is, is de opkomst en de klassering:
Item | Doelstelling |
---|---|
& gemiddelde opkomst bij trainingen | 75% |
% gemiddelde opkomst bij wedstrijden | 80% |
linkerrijtje noteringen bij de competitie | 50% |
Training opkomst:
Totaal gemiddeld: 84%
Gemiddelde per leeftijdscategorie:
- JO8: 89%
- JO9: 87%
- JO10: 85%
- JO11: 83%
- JO12: 85%
- JO13/JO14: 87%
- JO15: 77%
- JO17: 81%
- JO19: 68%
Wedstrijd opkomst:
Totaal gemiddeld: 92%
Gemiddelde per leeftijdsscategorie:
- JO8: 94%
- JO9: 91%
- JO10: 96%
- JO11: 95%
- JO12: 95%
- JO13/JO14: 88%
- JO15: 88%
- JO17: 93%
- JO19: 81%
(update 12 december 2020)
breedteteams seizoen 2020-2021
Een hobby wordt leuker als je er beter in wordt.
Met dit als uitgangspunt is er voor de breedteteams een structuur/organisatie neergezet om met betere begeleiding van de teams kwalitatief betere trainingen en een goede wisselwerking tussen training en wedstrijd te bewerkstelligen. De fantastische uitdaging is om de spelers als individu, de teams én de begeleiding naar een hoger niveau te tillen.
We willen allemaal met plezier naar het voetbal blijven komen!
Terug en vooruit kijken
Het is halverwege het seizoen een mooie gelegenheid om achterom én vooruit te kijken.
Net als in de rust van een voetbalwedstrijd even bedenken hoe het in de eerste helft is gegaan, wat ging er goed en wat zou er beter kunnen om gelijk daarna weer vooruit te kijken naar de tweede helft.
Wat moet behouden blijven, wat gaan we aanpassen, wat gaan we beter proberen te doen?
Voor de breedteteams JO8 t/m JO19 is er een hoop gebeurd. Er is veel werk verzet wat al ver voor het seizoen startte begon. Er werden (uiteindelijk) 20 breedteteams gemaakt waar elke speler zoveel als mogelijk op niveau werd ingedeeld. Voor zover dat inzicht er was.
Vervolgens werd de begeleiding op die teams (trainer, coach, leid(st)er) geformeerd en kregen alle teams de gelegenheid om de aanpak bij de breedteteams toegelicht te krijgen. De indelingen voor de bekerrondes en de najaarscompetitie werden bekend en we konden van start.
Bij de team bijeenkomsten was het al anders dan voorgaande jaren. Er moest rekening worden gehouden met allerlei maatregelen: voldoende afstand kunnen houden, registratie van aanwezigheid op het complex, gezondheidsverklaringen en dergelijke. Waar het vorige seizoen was gestopt met de effecten van de pandemie op het voetbal (geen wedstrijden, anderhalve meter afstand bij trainingen) zette dit zich in het nieuwe seizoen door. Er kon weliswaar voor alle leeftijden weer ‘normaal’ getraind worden en er konden wedstrijden worden gespeeld, maar dat mocht niet lang duren.
Op zaterdag 10 oktober werden de laatste officiële wedstrijden van het kalenderjaar gespeeld.
Het spelen van wedstrijden tegen een team van een andere vereniging werd niet meer toegestaan.
Er mochten geen toeschouwers meer aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden. Het betekende dat er wederom een beroep moest worden gedaan op creativiteit en vooral op geduld en acceptatie.
Er werden onderlinge wedstrijden georganiseerd, waarbij de breedteteams een herfstkampioenschap, wedstrijden van jongens- tegen meidenteams, van breedte- tegen selectieteams en een Sinternooitje hebben afgewerkt. Mooie gelegenheden om te kijken wat het onderlinge krachtverschil is tussen breedteteams in dezelfde leeftijdscategorie, tegen teams uit een hogere leeftijdscategorie en wat was het geweldig om te zien dat er samenwerking tussen selectie-, breedte-, jongens- en meidenteams resulteerde in het op het veld lekker voetballen tegen maar vooral met elkaar. Een samenwerking die een mooi slot kreeg met de fantastische clinic, verzorgd door staf/spelers van Huizen 1.
In 2021 zal het helaas waarschijnlijk niet snel terug keren naar het normale en dan moeten we gelijk constateren dat het normale wat we zo lang gewend waren gevoelsmatig bijna al vergeten is.
Het nieuwe normaal zal nog wel even aanhouden en in die omstandigheden proberen we er maar steeds weer het beste van te maken. Trainingen en wedstrijden organiseren, in welke vorm het dan ook en proberen de spelers steeds weer beter te laten worden om ze met meer vaardigheid prestaties en plezier te laten beleven aan het spelletje. Blijven voetballen, blijven bewegen en dus door blijven gaan!
Feitjes
- Het seizoen werd op 25 augustus afgetrapt met de eerste (officiële) training;
- Op zaterdag 29 augustus volgende de eerste wedstrijden.
- Op zaterdag 5 december waren de laatste (onderlinge) wedstrijden
- Op donderdag 10 december was de laatste training van het jaar;
- Er zijn 221 spelers actief bij de 20 breedteteams JO8 t/m JO19.
Aanwezigheid trainingen en wedstrijden
De opkomst bij de trainingen en wedstrijden is bijgehouden. Als doelstelling geldt een totaal gemiddelde opkomst van 75% bij trainingen en 80% bij wedstrijden. Deze is in deze eerste seizoenshelft ruim behaald met respectievelijk 84% en 92%!
Feitjes
- Er zijn in deze eerste seizoenshelft 279 trainingen gegeven;
- In totaal zijn dit 319 trainingsuren (196 trainingen van 1 uur + 82 trainingen van anderhalf uur)
- De gemiddelde opkomst bij de trainingen is 84%;
- Er zijn 7 officiële speelrondes geweest, daarbij zijn er 89 wedstrijden gespeeld;
- Er zijn 8 zaterdagen geweest waarbij de (meeste) teams onderling hebben gespeeld;
- De gemiddelde opkomst bij alle wedstrijden (officiële en onderling) is 92%;
De top 5 van de teams met de hoogste gemiddelde opkomst bij de trainingen, wedstrijden en trainingen + wedstrijden zien er als volgt uit:
Het totaal overzicht van alle breedteteams ziet er als volgt uit:
Wedstrijden
Het bijhouden van de resultaten in de wedstrijden hield helaas in het seizoen 2020-2021 al na
7 speelrondes op. Er werden wisselende resultaten genoteerd. Voor de JO8 t/m JO10 worden er geen standen bijgehouden, van deze teams is wel bijgehouden of de wedstrijden eindigden in winst, gelijkspel of verlies.
Feitjes
- Van de 89 wedstrijden werden er 30 gewonnen (31%), 7x gelijk (8%) en 59 verloren (61%);
- Er is daarbij 127x gescoord en 347x een tegendoelpunt geïncasseerd;
- De JO11-3 is ongeslagen gebleven en heeft dit team ook de meeste doelpunten gemaakt en de minste tegendoelpunten gekregen (van de teams vanaf JO11).
Het totaal overzicht ziet er als volgt uit:
Voetbaltechnische aandachtspunten
Met het bekijken van de spelers en de teams tijdens de trainingen en de wedstrijden ontstond een lijstje met aandachtspunten. Het ene punt wat meer voor een team of leeftijdscategorie van toepassing dan de andere, het lijstje had wel als doel om een rode lijn te gaan zetten voor alle teams om aan te werken en de spelers daarop te coachen.
- Warming-up
- Goed doen, overdrijven van de bewegingen om ook echt goed op te warmen
- Vast patroon voor inschieten van de keeper
- Vaste oefenvorm voor pass-oefening met veel beweging en balcontacten
- Als team aanvallen en verdedigen
- Keeper meelopen, niet op de lijn staan als de bal bij het andere doel is
- Keeper uitkomen bij tegenaanval, doel verkleinen
- Geen verdedigers achterin houden zonder tegenstander in de buurt
- Geen aanvallers voorin afwachtend
- Spelopvattingen
- Als we de bal niet hebben, dan willen we die. Direct.
- Als we de bal wel hebben, dan speel je die naar een medespeler of je schiet die in het doel van de tegenstander.
- Eerst controle over de bal en dan de volgende actie.
- De bal is geen tijdbom. Als je de bal hebt, probeer dan te kijken naar wie je die kan spelen.
- We maken een loopactie (beweging zonder bal) voordat de bal wordt gepasst. Niet andersom.
Volwassenheidsmodel
Met het volwassenheidsmodel is er een middel om de meningen van het huidige niveau te kunnen peilen. Het model bestaat uit vier onderdelen, te weten training, wedstrijd, structuur en ontwikkeling.
Van elk onderdeel zijn er 7 niveaus ( 0 t/m 6) met een omschrijving. Niveau 0 geldt dan als het slechtste en niveau 6 als het beste.
Aan het begin van het seizoen is aan alle spelers/ouders gevraagd dit model in te vullen,, dat wil zeggen van elk onderdeel aan te geven welk niveau zij vinden dat het is. Nog wat lastig aan het begin van het seizoen, dus gold toen meer de beleving van het vorige seizoen.
Het leverde 49 reacties op van 9 verschillende teams. De trainingen kwamen gemiddeld op een 2,2 uit, de wedstrijden op 2,4, voor structuur werd gemiddeld 2,1 gescoord en voor ontwikkeling kwam het gemiddelde op 1,3 uit.
Er zijn, mede door deze reacties, acties op gang gebracht om te gaan verbeteren.
In de winterstop is de vraag om het model in te vullen opnieuw gesteld. Dit leverde meer reacties en betere scores op.
Over het algemeen zijn er mooie verbeteringen te zien en kunnen we ook weer aan de slag om te kijken waar we verder kunnen verbeteren.
Extra traject
Ook dit seizoen, hoe ongebruikelijk het ook verloopt, is het extra traject een mogelijkheid voor spelers om naast het eigen team extra te leren, te ontwikkelen.
Na ongeveer 6 weken na de start van het seizoen is er in samenwerking met de begeleiding van de teams gekeken welke spelers daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen. Het betreft dan spelers die een hoog niveau binnen het eigen team laten zien en in aanmerking kunnen komen voor extra trainingen. Die spelers zijn uitgenodigd voor het extra traject, waarbij ze naast de trainingen en wedstrijden van het eigen team extra trainingsuren konden maken, bedoeld om het niveau nog (sneller) hoger te gaan krijgen. Dat kon zijn bij een ander breedteteam in dezelfde leeftijdscategorie of zelfs een leeftijdscategorie hoger.
Er werden 42 spelers uit 16 verschillende teams uitgenodigd voor dit extra traject en die namen alle 42 de uitnodiging (en daarmee de uitdaging) aan.
Soms nog wat onwennig in het begin werd er meegetraind en moest er een tandje bij worden geschakeld. Laat dat nou net de bedoeling zijn geweest! Gaandeweg begonnen de spelers te wennen en lieten ze zien waarom ze waren uitgenodigd. Grappig effect was dat de spelers van het gastteam zich veelal niet wilde laten kennen, de mouwen gingen opstropen en een brok inzet gingen tonen.
Het niveau van de trainingen schoot omhoog door spelers die ongemerkt elkaar zoveel beter maakte.
Ook in het nieuwe jaar wordt er weer gekeken welke spelers er voor het extra traject uitgenodigd kunnen worden. Dit hangt samen met de inventarisatie bij de spelers en de indicatie van de begeleiding als voorsortering op de selectieprocedure.
Voorsorteren op de selectieprocedure
De selectietrainingen/wedstrijden aan het einde van het seizoen blijven intact, deze worden alleen anders ingevuld. Vanuit de breedteteams wordt een soort filtering toegepast, waarbij alle spelers zelf een rol spelen. Uiteraard door het niveau wat zij tonen bij het eigen team, maar ook door initiatief te nemen en de ambitie kenbaar te maken. Vanuit de breedteteams start het, zoals het genoemd kan worden, ‘voor sorteren’ direct na de winterstop.
1. Inventarisatie
Alle spelers (bijgestaan door ouders/verzorgers, uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de speler) krijgen de mogelijkheid om expliciet aan te geven of ze volgend seizoen selectie zouden willen proberen te halen of dat ze in een breedteteam willen blijven spelen.
2. Indicatie
De kennis/ervaring die opgebouwd is over een speler ligt vooral bij de begeleiding van het team:
de trainer, coach en leid(st)er. Om die kennis goed te benutten, wordt de begeleiding gevraagd van elke speler een indicatie te geven: selectie waardig, twijfel of niet selectiewaardig.
Daarbij zal veelal bij de trainer en de coach de focus op het voetbaltechnische gedeelte liggen, bij de leid(st)er zal de focus meer op houding en gedrag van de speler liggen.
3. Extra traject
Voor de spelers die hebben aangegeven selectie te willen spelen kan het extra traject de mogelijkheden bieden om meer trainingsuren te gaan maken en trainingen bij een team met een hoger niveau te gaan ondervinden.
4. Vaststelling inventarisatie + indicatie
De inventarisatie en de indicatie worden vlak voor de selectieprocedure van start gaan herhaald.
D.w.z., op dat moment krijgen alle spelers en begeleiding de kans om aan te geven als er van gedachten veranderd is.
Uiteindelijk gaat er een groep spelers uit de breedteteams meedoen met de selectieprocedure die dat zelf hebben aangegeven graag te willen. De selectietrainers en andere beoordeelaars beschikken over de indicaties en kunnen gerichter selecteren.
Tot slot
Ook aan het seizoen 2020-2021 zal een einde komen en dat is dan weer de opmars naar het volgende seizoen. Selectieprocedure en vervolgens weer de breedteteams voor het nieuwe seizoen samenstellen.
Hopelijk weer meer betere indeling op niveau, zodat elke speler weer een beetje meer tot zijn recht kan komen, maar bovenal hopelijk weer met een normale competitie met normale omstandigheden.
Of moeten we al zeggen, zo’n ouderwetse competitie zoals het voor 2020 zo gewoon was.
We willen zo graag!
Voetbal op de derde plaats.
Zo werd het bij de toelichting op de aanpak bij de breedteteams gepresenteerd. Of de aanwezigen wisten wat er op plaats 2 en 1 zouden staan, werd er vervolgens gevraagd.
Daar kwamen best een hoop antwoorden op, zoals plezier, gezin, liefde en ook goed ontbijten werd een keertje geopperd. De werkelijke antwoorden, althans zoals ze in het plan staan vermeld, waren ‘school’ op plaats 2 en ‘gezondheid’ op de eerste plek. Ben je niet in een goede gezondheid, fysiek en/of mentaal, dan kun je de andere twee waarschijnlijk minder goed of misschien zelfs wel helemaal niet doen. Opgetekend in het tijdperk voor Corona, wat zich in de tegenwoordige tijd wel heeft bewezen. Helaas.
Veel spelers keken toch enigszins verwijtend bij die uitleg. Temeer omdat ook veel ouders bij de toelichting aanwezig waren en deze trainer, een voetbaltrainer nota bene, stond te verkondigen dat hij school belangrijker vindt dan voetbal. Nu, medio november, is bedacht dat er nog een woord bij moet komen dat voetbal zelfs naar plaats 4 laat opschuiven: voetbalvrienden. Immers, het is belangrijk dat je het uitoefenen van je hobby met vrienden kan doen. Dan hoeft dat niet perse te zijn met de vrienden van school of bij je in de buurt, waar je samen mee in een voetbalteam zit. Integendeel, het is toch fantastisch als je vrienden in de straat, vrienden op school én vrienden op voetbal hebt! Wat een rijkdom….
Na dinsdag 10 november werd het ineens overduidelijk: voetbalvrienden moet er als woord bij komen. De aanleiding was weliswaar pijnlijk (letterlijk). Op de training van de JO17-4 was de laatste partijvorm bezig. Bijna half 10, de training nadere het einde en ineens was daar het schreeuwen. Van de pijn.
Een speler zat op de grond en de meeste andere spelers hadden geen idee waarom. Er was geen snoeihard duel of iets dergelijks en een ogenblik werd zelfs even gedacht dat het een geintje was. Om een penalty te versieren. Totdat de spelers die er dichtbij stonden ineens verschrikt reageerden, omdat ze zagen wat er echt aan de hand was. De knieschijf was eruit geklapt. We zagen een knie met de bobbel niet op de plek waar het hoort, maar er naast. Foute boel.
Na de eerste schrik werd er snel actie ondernomen. Spelers renden naar het hoofdveld om te vragen of er een fysio aanwezig was. Daarop kwam de trainer van het 1e bij de situatie kijken die vrij duidelijk was in wat er aan de hand was en ook wat er moest gebeuren. Die knieschijf moest rechtgezet worden. Nou niet bepaald een handigheidje die je zo even doet, als je dat überhaupt al eens eerder hebt gedaan.
De teamgenoten kwamen weer in actie. Er werd met 112 gebeld om een ambulance te laten komen. De speler kreeg een jas over zich heen en een teammaatje ging rug aan rug met hem zitten om te steunen. Wat je noemt een steuntje in de rug. Google het maar, dan staat er een foto van deze kanjer.
Er werden bidons met water gebracht, de ouders van de speler werden gebeld, het hek bij de ingang werd open gemaakt en de dranghekken die daar stonden aan de kant gezet om de ambulance vrij baan naar het veld te geven. Er bleef een voetbalvriend bij de ingang staan om de ambulance op te wachten. Het golfkarretje van veldbeheer was inmiddels het veld op gereden om te proberen de speler naar de ingang te verplaatsen. Vrij snel bleek dat niet een heel goed plan, alle goede bedoelingen ten spijt. Te pijnlijk.
De materialen voor de training werden opgeruimd. Alle pionnen, hesjes en ballen konden weer het ballenhok in, zoveel was ook wel weer duidelijk.
De ambulance was er vrij snel en reed het veld op. Daar werden de omstanders verzocht om afstand te bewaren en stond het team even later een eindje verderop bij elkaar. Het schreeuwen van de pijn werd ineens een lange krijs. Dit moest wel het recht zetten zijn. Een handeling die zo voorbij was, al zal bij menigeen die krijsende uithaal nog wel even zijn blijven hangen. Ook op afstand was daarna wel te zien dat de knie er weer normaal uitzag. Althans, aan de buitenkant. Er werden voorbereidingen getroffen om de speler in de ambulance mee te gaan nemen en voorzichtig werd er gevraagd door de teammaatjes of ze hem nog even gedag mochten zeggen.
De ambulance reed rustig naar de uitgang. De spelers liepen er achteraan naar hun fiets, vol van de opgedane indrukken.
Later hoorden we dat de pijn snel weggezakt was nadat het was recht gezet en dat er op de röntgenfoto geen botbeschadiging te zien was. Wel zes weken met een brace lopen om de kniebanden te laten herstellen. Balen natuurlijk en dat verdiende een hart onder de riem. Een delegatie van het team is bij de speler langs geweest om die steun te laten blijken en niet met lege handen. Dat is toch echt geweldig…. Zeker in een tijd die voor veel mensen moeilijk is was dit zo waardevol.
Als je als team zo in elkaar steekt, dan haal je de schouders op als een ander team kampioen wordt of van jouw team wint. Als dat al zou lukken trouwens, dit team is qua voetbal veel te leuk om naar te kijken. Het 1e zullen ze waarschijnlijk niet halen, al had deze speler ook niet durven denken dat hij als JO17-4 speler op deze avond nadrukkelijke aandacht van de hoofdtrainer zou krijgen, haha!
Dit team heeft wel iets wat zo belangrijk is en zo onwaarschijnlijk krachtig. Teamgeest, elkaar steunen en helpen, plezier beleven met elkaar, met elkaar willen presteren waarbij iedereen gelijk en belangrijk is.
We noemen dat voetbalvrienden!
Vele sportliefhebbers zullen deze term wel kennen: herfstkampioen.
Herfstkampioen (Duits: Herbstmeister) is een uit Duitsland afkomstig sportterm. De aanduiding wordt in competitieverband aangehaald wanneer een seizoen zich van de zomer van het ene jaar uitstrekt tot de zomer van het volgende jaar. De herfstkampioen is de persoon of ploeg die halverwege het seizoen aan de leiding gaat.
(bron Wikipedia)
We voegen er nog een betekenis aan toe:
Herfstkampioen is een uit Huizen afkomstig sportterm. De aanduiding wordt aangehaald wanneer een breedteteam zich bij het onderlinge herfstvakantie toernooi de meeste doelpunten maakt.
(bron breedteteams sv Huizen)
Herfstvakantie betekent minder spelers op een training en geen wedstrijd op de eerstvolgende zaterdag. Een mooie gelegenheid om bij de training alleen maar te doen wat de spelers toch nog steeds het leukste vinden: partij spelen!
In de leeftijdscategorieën JO8 t/m JO12 werden herfstkampioenschappen gehouden. Daarbij werden alle spelers van de breedteteams per leeftijdscategorie verdeeld over 4 teams. Elk team mocht zelf een naam bedenken en daarna 4 wedstrijdjes spelen. De puntentelling was eenvoudig: het team dat de meeste doelpunten maakte, werd herfstkampioen.
Bij de JO8 werden Peppa big, Ajax, team Pizza en Barcelona als team namen bedacht en er werd daarna flink gescoord. Peppa big en team Pizza eindigden met 12 doelpunten gelijk en speelde daarna nog een partij met de inzet: 1 doelpunt. Het team dat als eerste zou scoren, werd de JO8 herfstkampioen.
Bij de JO9 kwamen sv Huizen, fc Bloemkool, Barcelona en Ajax naar voren. Ook hier werd het erg spannend in de score en het winnende team had slechts 1 doelpuntje meer gescoord dan de nummer 2!
Ook bij de JO10 kwam er een team Pizza en zij gingen de strijd aan met de voetbal guys, de black boys en de inmakers. Dit werd een behoorlijk duidelijke zege voor het teeam de black boys.
Hetzelfde concept bij de JO11 + JO12 breedteteams. Ook hier werden 4 teams gemaakt met de spelers gemixt uit alle bestaande teams, Het namen bedenken kostte daar wel iets meer tijd, maar dan heb je ook wat: Barcelona, team lantaarnpaal, team frikandel en team Kevin. De laatste waarschijnlijk als ode aan trainer Kevin....
De laatste van de 4 wedstrijden werd een heuse finale tussen de 2 teams die de meeste goals hadden gemaakt in de eerste 3 potjes: team frikandel en team Kevin. Team frikandel begon met 1 doelpuntje meer aan de laatste wedstrijd, maar team Kevin pakte met een duidelijke 3-0 zege het herfstkampioenschap.
O en voor degene die ziet dat er bij de JO10 en JO11/12 herfstkampioen dezelfde speler op de foto staat: dat klopt. Speelt bij de JO10 en traint extra mee bij de JO11/12. Ook dat is wat we doen bij de breedteteams!
Bij de breedteteams van sv Huizen zal er bij de thuiswedstrijden regelmatig een extra toeschouwer zijn. Op zaterdag bij de wedstrijden is goed te zien hoe het staat met de ontwikkeling van spelers als individu en van de teams. Vanuit de Opleiding Commissie staat Ron Bunschoten langs de lijn. Ondersteuning van de coach om het voetbaltechnische niveau bij de wedstrijden te verbeteren en samen met de begeleiding kijken hoe een team er voor staat.
Bij de breedteteams is er altijd wel wat te beleven. Zo ook bij de JO15-3, een team met veel spelers die al geruime tijd samen spelen. Zij zagen een aantal spelers uit het team van vorig seizoen naar de selectie vertrekken en vlak voor de wedstrijden dit seizoen van start gingen, werd ook de keeper getransfereerd.
Top voor die jongens natuurlijk en voor de overgebleven spelers een mooi voorbeeld, alleen werd het aantal overgebleven spelers vrij krap voor een JO15 team. Daar kwam ook bij dat de coach logischerwijs die rol weer terug gaf met het vertrek van zijn zoon (de keeper) uit het team.
Soortgelijk is de situatie bij de JO19-3. Gestart met een krap aantal spelers en zeker in die leeftijdscategorie is dat een lastige klus om op te lossen. Dan maar elke week puzzelen en daar kwam bovenop dat de trainer/coach is gestopt. Net 1 probleem opgelost (lagere indeling in de competitie) en het volgende ligt al weer klaar om opgepakt te worden.
Het zijn de uitdagingen en tegelijkertijd ook wel weer de charme van de breedtesport in optima forma. Zaak om samen weer de schouders er onder te zetten en eerst te zorgen dat de jongens kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen. En ja, dan kan het zomaar gebeuren dat je met het RONdje langs de velden in plaats van de coach te ondersteunen zelf als coach langs de lijn staat. Kom maar op….
Bij de JO15-3 kwam de koploper op bezoek. Nog maar 2 wedstrijden gespeeld, maar wel met de volle winst. Het vertrouwen bij de JO15-3 is broos. De eerste wedstrijd in de competitie ging weliswaar met 3-0 verloren, er werd tevreden terug gekeken op het spel.
Toch gekozen voor een tactiek met iets meer de focus op verdedigen en loeren op de uitbraak.
Er werden 3 spelers van de JO13-3 geleend, ook omdat er nog een aantal spelers op de terugweg van een blessure zijn. En dat is dan ook gelijk de kansen die spelers krijgen, ook bij breedteteams, om bij andere teams op voor hen een hoger niveau die ervaringen mee te pikken.
In de eerste helft kwam sv Huizen een paar keer goed weg. Het team hield heldhaftig stand en had simpelweg vette mazzel bij doelrijpe kansen voor de tegenstander. De uitbraken van de JO15-3 zelf waren vrij zeldzaam, maar hoefde maar 1x goed te zijn. En dat lukte, met een bekeken en goed geplaatst schot kwam sv Huizen op voorsprong: 1-0.
Het leek alsof de twijfel bij de tegenstander toesloeg. Tot het doelpunt waren zij eigenlijk continu de aanvallende partij en speelde het spel zich vooral op de helft van sv Huizen af. Daar wilden ze wel mee doorgaan, maar er moest ook achterin blijkbaar goed worden opgelet.
De tweede helft herpakte de tegenstander zich prima en begon druk uit te oefenen op het doel van sv Huizen. Het leverde de gelijkmaker op en dat geeft natuurlijk weer de nodige energie en motivatie.
De JO15-3 had het zwaar in deze periode en moest zich beperken tot tegen houden. Het lukte de thuisclub ook om onder de druk vandaan te spelen en weer met een aantal gevaarlijke counters de tegenstander aan het twijfelen bracht. Beide teams wisten niet de winnende goal te maken en eerlijk is eerlijk, dat zou voor sv Huizen ook niet terecht zijn geweest.
Al met al maakte beide teams er wel een heerlijke wedstrijd van, met veel inzet en beleving. Het uiteindelijke resultaat werd een 1-1 gelijkspel en dan kan de JO15-3 terug kijken op een prima wedstrijd waarin de inzet fantastisch was en daar begint het mee. Je bent zo goed als je instelling is.
Dan laat in de middag door met de JO19-3. Om 16:00 uur werd dat team bij Jonathan in Zeist verwacht.
Het heeft de hele wedstrijd geregend, letterlijk en ook figuurlijk regende het doelpunten. Helaas niet één van sv Huizen, het werd uiteindelijk 9-0. De JO19-3 is een klasse lager gaan spelen en trof daar in Jonathan een tegenstander die met gemak in de klasse zou kunnen spelen waar sv Huizen net uit kwam.
Een goed team met veel automatismen, een voetballend prima niveau en met een gedrevenheid om jaloers op te worden. In de eerste helft kon de schade nog beperkt worden tot 2-0 en leek sv Huizen zelfs af en toe best aardig aan te haken op het niveau.
De tweede helft was er eentje om heel snel te vergeten. Er werd vooral gespeeld op de helft van sv Huizen en daar leken de bezoekers van de hele speelhelft een grote rode loper van te maken.
Jonathan werd veel te weinig in de weg gelegd en leek zelfs ook steeds verbaasder hoe makkelijk het zijn gang kon gaan. Er is nog een lange weg te gaan voor de JO19-3, zover is duidelijk. Het lukt maar niet en het vertrouwen is ver, heel ver te zoeken.
Dan was dit niet de tegenstander om dat vertrouwen op te krikken, dat werd met name in de tweede helft snel en pijnlijk duidelijk. Op naar de volgende kans.
Bij de breedteteams van sv Huizen zal er bij de thuiswedstrijden regelmatig een extra toeschouwer zijn. Op zaterdag bij de wedstrijden is goed te zien hoe het staat met de ontwikkeling van spelers als individu en van de teams. Vanuit de Opleiding Commissie staat Ron Bunschoten langs de lijn. Ondersteuning van de coach om het voetbaltechnische niveau bij de wedstrijden te verbeteren en samen met de begeleiding kijken hoe een team er voor staat.
Deze week vroeg op voor de wedstrijd van de JO12-5. Om half negen start voor dit team de wedstrijd tegen Sporting Almere. De spelers hebben allesbehalve een slaperig hoofd en lijken er klaar voor. Langzaam maar zeker druppelen ze binnen. Een aantal behoorlijk te laat, al lijkt dat niemand te storen. Als het team compleet is, worden de spelers naar het veld gestuurd. Daar staat de tegenstander al klaar en zijn aan het inspelen. Snel geteld zijn er 7 spelers en 1 keeper en zullen ze zonder wissel spelen. Het balletje gaat vrij snel van voet naar voet en dat ziet er prima uit.
De spelers van de JO12-5 van sv Huizen verzorgen zelf de warming-up. Paar kleine aandachtspuntjes dan toch nog wel: iets kortere afstand en het mag best wat fanatieker. Goed opwarmen is overdrijven, goed doen. Anders heeft het niet al te veel zin. Er zijn 2 ballen voor het inspelen, beide veel te zacht. Aandachtspuntje. Met 2 groepjes wordt er een rondo gespeeld en bij beide een enorme cirkel. Veel te makkelijk om de bal rond te spelen en een vrijwel onmogelijke missie om de bal te onderscheppen voor de speler die ‘in het midden’ staat.
Na het beginsignaal van de wedstrijd wordt sv Huizen vrijwel direct compleet overbluft en kruipt het in de schulp. De tegenstander houdt er een hoog tempo op na en is veel feller op de bal. Het levert in het eerste kwart van de wedstrijd veel situaties op waarbij de tegenstander kan doen wat het wil. Spelers aan de bal worden niet of nauwelijks lastig gevallen door tegenstanders met een geel-groen shirtje en het lijkt een feestwedstrijdje voor de bezoekers te worden. Verbazingwekkend om te zien hoeveel spelers er tijdens een wedstrijd stil komen te vallen en de tegenstander geen strobreed in de weg lijkt te willen leggen. Het duurt dan ook niet lang voordat de score wordt geopend en snel dreigt op te lopen.
Aan he einde van het eerste kwart wordt er ineens wel een duel gewonnen en wordt een aanvaller weggestuurd die het buitenkansje overtuigend afmaakt. Ook sv Huizen is van de nul af.
In de time-out na het eerste kwart krijgt het team te horen dat het heel anders moet.
De tweede kwart van de wedstrijd is een wereld van verschil, met spelers van sv Huizen die de bal willen hebben. Zo moet dat dus en er ontstaat behalve een veel leukere wedstrijd ook een veel meer gelijkwaardige pot. De complimenten voor het team in de rust zijn dan ook meer dan terecht, mar wellicht wat voorbarig.
In de tweede helft kan sv Huizen het nog even volhouden, maar zakt uiteindelijk weer terug naar het niveau van het begin van de wedstrijd. Met een aantal knappe reddingen weet de keeper zijn team te behouden voor een groter verschil in de score. Met name de redding bij een vrije trap van een meter of 8 was een fraaie, met een uitgestrekte hand werd de goed ingeschoten bal uit de kruising van het doel getikt. Uiteindelijk moet sv Huizen zijn meerdere erkennen en werd met 2-9 verloren.
Een goed kwart spelen is nog niet genoeg, maar is de basis om verder te gaan!
Inleiding
Voor alle breedteteams van sv Huizen in het seizoen 2020-2021 is hier een aanpak beschreven.
Daarbij geldt het algemene uitgangspunt om samen beter te worden. De visie, structuur en organisatie vormt de basis om de begeleiding (trainers, coaches, leiders) van de teams, het niveau van de teams en van de individuele spelers verder te ontwikkelen.
Zoals op de afbeelding is te zien: er is organisatie, voorbereiding, inzet en lerend vermogen voor nodig om ergens te komen. En support!
Vanaf het seizoen 2018-2019 is een traject gestart bij de breedteteams vanaf de leeftijdscategorie (destijds) JO12. Betere begeleiding van de teams, kwalitatief betere trainingen en een goede wisselwerking tussen training en wedstrijd vormden de basis om de spelers als individu, de teams én de begeleiding naar een hoger niveau te tillen. De opgedane ervaringen, mede ingegeven door enquêtes in december 2018 en juni 2019, werden vertaald naar verbeterpunten.
In het seizoen 2019-2020 is er verdere invulling gegeven. Er zijn mooie resultaten bereikt er is ook geconstateerd dat niet op alle vlakken meters zijn gemaakt en het heeft wederom genoeg aandachtspunten opgeleverd.
Er gaat veel goed, er gaat veel beter dan voorheen en er is altijd ruimte voor verdere verbetering.
Enthousiasme en ambitie is de basis voor beter worden en met ervaring komt de rest. Dat geldt voor de trainer, de coach, de leider, de ouders, maar bovenal voor de spelers. Samen beter worden!
Ron Bunschoten
Hoofd Jeugd Opleidingen breedtesport sv Huizen
Samen beter worden!
Een hobby is leuk om te doen en het wordt leuker als je er beter in wordt.
De spelers (en niet alleen van deze teams) hebben voetbal als hobby. Dan is het ook leuk als je er beter in wordt! Je begint met een hobby omdat het je leuk lijkt om te doen. Dan ga je daar enthousiast mee aan de slag en probeer je het steeds beter te kunnen. Dat kan min of meer vanzelf gaan door het vooral veel te doen of je gaat er op oefenen, trainen. Maar ja, als je na een tijdje niet veel verder komt, dan is de lol er snel van af…. Zo is het ook met voetbal. Spelers worden altijd wel een beetje beter door het spelletje veel te spelen en werkt gerichte oefening/training sneller en beter.
Daarbij is voetbal een teamsport waarbij een speler te maken kan krijgen met medespelers die een snellere ontwikkeling doormaken en met het team te maken kan krijgen met tegenstanders die al een stuk verder zijn in de ontwikkeling. Het speelt mee in de beleving van het individu en daarom is het van belang om continu te bewaken dat spelers zo veel als mogelijk op passend niveau kunnen blijven spelen.
Spelers die structureel significant onder of juist boven het niveau van het team zitten zijn er bij gebaat dat dit wordt gesignaleerd en dat er passende actie op wordt ondernomen.
Veelal worden (spel)plezier en prestaties als het belangrijkste genoemd en is er vaak de gedachte dat bij selectieteams presteren het belangrijkste is en bij de breedteteams plezier voorop staat.
Zo zwart-wit is het uiteraard niet; de breedteteams willen ook graag winnen en de selectieteams willen ook plezier beleven. Dan zou het dus steeds een beetje van beide zijn, waarbij voor de selectieteams een ietsje meer waarde aan prestaties wordt gehecht en bij breedteteams zou dat juist om het plezier gaan.
Kies niet tussen plezier of prestaties, maar kies voor "samen beter worden".
Als je als individu en als team beter wordt, wordt het beleven van plezier en de kans op winnen structureel groter. Het gaat dus om het leren en leren is leuk!
De basis
Vanuit een visie wordt er invulling gegeven aan een structuur / organisatie om vervolgens per team vanuit de begeleiding te kunnen focussen op het team en de wisselwerking tussen trainingen en wedstrijden.
Visie
Visie is bedoeld om te werken aan verbeteringen op lange termijn. Dit kan op punten wellicht wat abstract zijn, op punten kan het ook juist concrete invulling geven. Dan gaat het in grote lijnen om technische invulling over spelstijl van de teams, technische vaardigheden van spelers en gewenst gedrag van alle betrokkenen.
De visie geeft een kader om (verdere) invulling te geven aan structuur/organisatie.
Structuur / organisatie
Het is van belang dat er een set aan afspraken en aandachtspunten is waar alle betrokkenen zich aan conformeren. Waar nodig kunnen deze bijgesteld worden. Dit kan specifiek voor het team zijn en (opgedane ervaringen) kunnen tevens als input dienen voor bijstelling van de algemeen geldende afspraken.
Belangrijk om na te streven is dat de afspraken zo veel als mogelijk algemeen geldend zijn.
Het geeft een basis waar op terug gevallen kan worden.
Team
Onder het begrip team worden de spelers als groep gezien.
De spelersgroep staat centraal. Het draait om het (spel)plezier en de ontwikkeling van de spelers. Daarbij wordt er balans gezocht tussen de individuele ontwikkeling van de spelers en de algemene ontwikkeling als team. Doel is dat de spelers met zo veel als mogelijk (spel)plezier op een voor hen passend niveau voetballen.
Voor er zover iets algemeens over de spelers te zeggen is, feit is dat het geen selectieteams zijn.
Het kan voorkomen dat er in een team spelers met selectie potentie zijn en spelers die daar verder vanaf zitten. Dat geldt zowel voetballend en qua houding/gedrag. Over het algemeen hebben (potentiële) selectiewaardige spelers voetballend behoefte aan uitdagingen en zijn meer gemotiveerd. In een groep spelers kunnen er dus grote verschillen zijn!
Uitgangspunten:
- iedereen is gelijk en iedereen is belangrijk
- iedereen doet zijn best, niemand maakt expres een foutje
- durf te voetballen
- met zijn allen aanvallen en verdedigen
- respect voor een ander
Van de spelers wordt verwacht dat zij met elkaar en in een goede samenwerking met de begeleiding bezig zijn met voetbal. Dan gaat het om elkaar respecteren en te helpen.
Ouders
De mate van betrokkenheid van ouders/verzorgers is logischerwijs veelal afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Het wordt gestimuleerd dat de spelers vooral zelf communiceren met de begeleiding en vice versa.
De ouders/verzorgers, die het kind het beste kennen, spelen daarbij wel een hele belangrijke rol!
Het gaat er om dat met een goede samenwerking met de begeleiding in een open sfeer er voor de spelers 1 lijn wordt getrokken met respect voor de rol die een ieder daarin vervult.
Trainer
De trainer is er, uiteraard, voor de trainingen. Elk team heeft, voor zoveel als mogelijk, een eigen (vaste) trainer. Het is belangrijk dat de trainer probeert om elke speler en het team als geheel bij elke training verder te helpen in de ontwikkeling.
De trainer heeft een nauwe samenwerking met de coach (als dit niet een dezelfde persoon is).
Daarbij worden er oefeningen op de training samen gesteld op basis van de ervaringen uit de wedstrijd en worden er aandachtspunten (coachmomenten) vanuit de training naar de wedstrijd meegenomen.
De trainer bemoeit zich tijdens de wedstrijd niet met het team. Uiteraard kan de trainer desgevraagd advies geven in onderling overleg met de coach. Voor de spelers moet het duidelijk zijn dat de coach bij de wedstrijden bepalend is en de trainer bij de trainingen.
Coach
Aansluitend op de trainer; de coach is er voor de wedstrijden.
De coach is verantwoordelijk voor de opstelling, de wissels en de speelwijze.
Door de samenwerking met de trainer moet het voor de spelers hetzelfde zijn, dat wil zeggen dezelfde coachmomenten en aandachtspunten bij de training en de wedstrijd.
De coach bemoeit zich niet met de training zelf. De coach kan wel in onderling overleg met de trainer overleggen waar op getraind kan worden.
Leider/leidster
De leider gaat, kort gezegd, over alles wat zich niet binnen de lijnen van het veld afspeelt.
De leider verzorgt de communicatie over de trainingen en wedstrijden en regelt de randzaken.
Onder ‘randzaken’ kan worden verstaan: alle activiteiten die nodig zijn om de trainingen en wedstrijden mogelijk te maken, zoals vervoer naar uitwedstrijden en in overleg met trainer/coach het regelen van vervangende spelers.
Voor de organisatie van teamuitjes en (club)festiviteiten waar het team aan mee doet is de leider belangrijk. Het is het aanspreekpunt voor de verschillende commissies en bestuur van de verenging. Overigens neemt dat niet weg dat bijvoorbeeld ook ouders/verzorgers een teamuitje kunnen organiseren.
Wedstrijd
Voor de wedstrijden geldt dat het team werkt met een duidelijke en herkenbare spelstijl/tactiek die stapje voor stapje verder uitgebouwd wordt. Bij de wedstrijden moet er voor de spelers duidelijke en eenduidige voetbaltechnische afspraken worden gemaakt.
De wisselwerking moet er voor zorgen dat de aandachtspunten uit de wedstrijd worden meegenomen op de training en dat de leerpunten uit de trainingen worden meegenomen in de wedstrijd.
Training
Bij de trainingen staan twee vragen continu centraal:
- Wat is het doel van de oefening, waarom doen we dit?
- Hoe kan dit worden gebruikt in de wedstrijd?
Door deze vragen veelvuldig bij de trainingen te stellen, krijgen de oefeningen meer waarde en wordt de uitvoering en beleving van de oefeningen meer wedstrijdgericht.
Er wordt gekeken van uit het aanwezige niveau van de spelers en het team, om van daaruit te proberen om stapjes te maken. Dat wordt enerzijds gedaan door oefeningen met terugkerende elementen als techniek, positiespel, conditie/loopcoördinatie, partijvormen en trainen op wedstrijdsituaties.
Anderzijds geldt dat erbij de training aandacht is voor de specifieke aandachtspunten uit de wedstrijden.
Voor de trainingen is herhaling, variatie en uitdaging belangrijk.
De oefeningen worden zo veel als mogelijk gelijk gehouden, waarbij de spelers van alle teams dezelfde (algemene) oefenstof krijgen aangeboden met een zo hoog als mogelijke intensiviteit.
Let wel, dit is sterk leeftijd afhankelijk!
Bij de jongste jeugd ligt de focus meer op het aanleren van basis technieken, waar het bij de oudere jeugd steeds meer gaat om het onderhouden van de techniek en tactische zaken te leren.
Begeleiding
Samen beter worden is niet alleen van toepassing op de spelers, dit geldt ook voor de begeleiding.
Met de begeleiding van een team wordt de trainer, coach en leider/leidster bedoeld. Vanuit de vereniging wordt ondersteuning geboden aan de begeleiding van de breedteteams. Dat bestaat enerzijds uit organisatorische begeleiding; wat houdt de rol in, waar zit de raakvlakken met anderen en het vinden van de juiste weg binnen de vereniging.
Anderzijds is dat inhoudelijke ondersteuning, zowel voetbaltechnisch als op het vlak hoe met een groep om te gaan. De begeleiding krijgt vanuit de vereniging de nodige toelichting en kan gedurende het seizoen op ondersteuning rekenen. Dit kan sterk afhankelijk van de personen (en diens ervaringen) zijn.
Een rol in de begeleiding betekent een rol namens de vereniging. Het is de trainer van sv Huizen en dus niet de vader die een training verzorgt. Het is daarom aan de trainer, coach en/of leider om een brugfunctie tussen vereniging en spelers/ouders te vormen. Immers is de begeleiding voor de spelers/ouders het gezicht van de vereniging!
Daarnaast, of wellicht bovenal, brengt het begeleiden van een groep verantwoordelijkheid met zich mee. En dan gaat het niet alleen om het spelletje…
Met de ondersteuning kan de begeleiding vervolgens gericht met het team aan de slag.
Daarbij is de wisselwerking tussen begeleiding van de team, categorie vertegenwoordiging en technische coördinatie van essentieel belang. Vanuit de begeleiding komen signalen over het team of spelers/ouders als individu. Dat kan zijn (herhaald) ongewenst gedrag, spelers die qua omgang zich niet thuis voelen in het team, spelers die qua voetballend niveau significant onder of boven het niveau van het team zitten en/of spelers die ontwikkeling laten zien waarbij ze een uitdaging (in de vorm van meetrainen bij een ander team van een hoger niveau) aangeboden kunnen krijgen.
Trainingen
De trainers kunnen afspraken maken voor ondersteuning op de training. Oefenvormen kunnen worden aangereikt en deze kunnen in praktijk worden ‘voor’ gedaan. Hoe gaan de oefeningen (qua organisatie), hoe kunnen ze makkelijker of moeilijker worden gemaakt als dat nodig is, wat is belangrijk om op te letten/focussen , wat zijn de coach momenten et cetera.
Er wordt zoveel als mogelijk een opbouw gehanteerd. Dat geldt voor elke specifieke training, de oefenvormen sluiten op elkaar aan waar bijvoorbeeld een oefenvorm met de focus op techniek in een volgende oefening als partijvorm terug komt. Oftewel, eerst oefenen op de techniek zonder tegenstand om het vervolgens in een oefenvorm met tegenstand proberen toe te passen.
Opbouw geldt ook voor de wat langere termijn. Het is de bedoeling dat de trainingen op elkaar aansluiten. Steeds een stapje verder met een bepaald aspect van het spel. Daar zal een stukje herhaling bij zitten, al hoeft dat niet te betekenen dat exact dezelfde oefenvormen worden herhaald. De focus van een oefenvorm kan ook met een variatie worden getraind. Herhaling met variatie.
Tegelijkertijd zal er ruimte zijn om specifieke aandachtspunten vanuit de wedstrijd te trainen.
Voor de coaches is de training de aansluiting met de wedstrijd, de zogeheten wisselwerking.
Daarbij worden de aandachtspunten uit de wedstrijd vertaald naar de training en de aandachtspunten van de training worden meegenomen in de wedstrijd. Ook hier geldt dat de spelers gestimuleerd worden om mee te denken. Dus na de wedstrijd bespreken wat er goed ging en wat er (op de training) aandacht zou moeten krijgen. Deze wisselwerking komt vol tot zijn recht als daar op de juiste wijze invulling aan wordt gegeven.
De balans tussen de rode lijn van de oefeningen met gevarieerde herhaling en de aandachtspunten uit de wedstrijd trainen is bepalend voor de invulling van elke training.
Overleg begeleiding
De begeleiding van de breedteteams onderhouden contact om te kijken hoe het gaat qua begeleiding en met het team, waar men tegen aan loopt en wat er aandacht behoeft. Ook dit kan bestaan uit voetbaltechnische zaken, organisatorische zaken en/of houding/gedrag.
Het volwassenheidsmodel speelt daarbij een belangrijke rol. Deze wordt (minimaal) 3x per seizoen per team vastgesteld. Aan de hand van de resultaten kan worden bijgestuurd waar nodig en/of plannen en afspraken worden gemaakt voor verdere ontwikkeling.
Missie, visie en doelen
Visie
De visie voor de breedteteams bestaat uit twee delen:
- Het is leuk om bij de breedteteams betrokken te zijn!
- Alle actieve betrokkenen zijn gericht bezig om samen beter te worden.
Missie
De missie die daaruit voorkomt:
- Transparante structuur, organisatie en aanpak met de focus op voetbal
- Spelers en teams spelen op passend niveau
- Spelers als individu krijgen mogelijkheden om (sneller) te ontwikkelen
- De ondersteuning helpt de begeleiding om een hoger niveau te halen
- Begeleiding is op niveau om spelers te kunnen helpen in ontwikkeling
- Hogere niveaus per onderdeel halen op het volwassenheidsmodel
- Er is team-overstijgende saamhorigheid en bereidheid elkaar te helpen
- Nadrukkelijke aansluiting bij selectie in organisatorisch opzicht
Doelen
Voor het seizoen 2020-2021 zijn een aantal (meetbare) doelstellingen bepaald.
Item |
2019-2020 * |
2020-2021 |
Omschrijving |
Resultaat |
Doelstelling |
Percentage gemiddelde opkomst bij trainingen verhnoge |
80% |
75% |
Percentage gemiddelde opkomst bij wedstrijden verhogen |
91% |
80% |
Percentage aantal teams in bovenste helft klassering verhogen |
n.b. |
50% |
Percentage lidmaatschap beëindigen verlagen |
n.b. |
5% |
Stijging per onderdeel in volwassenheidsmodel |
n.b. |
2 niveaus |
* : dit geldt voor de breedteteams JO15 t/m JO19 2019-2020
Volwassenheidsmodel
Er wordt een volwassenheids-model gehanteerd. Daarbij geldt dat het huidige niveau, de mate van doorgroeien naar volgende niveaus en het uiteindelijke niveau per team verschillend kan zijn.
Het model kan geen exacte weergave zijn, het hoeft niet absoluut te zijn in die zin dat een niveau van een onderdeel exact past. Het geeft zoveel als mogelijk de niveaus aan en is vooral bedoeld om verder te ontwikkelen. Er wordt frequent gekeken per team wat het niveau per onderdeel op dat moment is.
Het volwassenheidsmodel bestaat uit een aantal kolommen en lagen.
Vanuit de visie en organisatie kan een structuur (verder) worden ingericht. Daarbij is het belangrijk om met alle betrokkenen tot heldere afspraken te komen. Duidelijke afspraken en aandachtspunten zorgen voor rust en bevordering van een goede sfeer.
Deze afspraken worden niet in beton gegoten, het is juist de bedoeling om te kijken hoe ze in de praktijk verlopen. Mocht het nodig zijn om de afspraken bij te stellen; vooral doen!
Er moet ruimte zijn om het binnen de teams zelf verder in te vullen. Belangrijkste van alles is dat er over gesproken wordt en er in het team afspraken worden gemaakt die voor iedereen acceptabel en duidelijk zijn. Van die afspraken is een deel 'verplicht', d.w.z. een set aan afspraken die voor de teams gelden die sterk gestimuleerd worden om daaraan te conformeren. Deze set aan generieke afspraken zijn voor alle breedteteams van toepassing.
Spelers, het gaat om jullie!
Als er iets is, zeg het.
De rust bij een wedstrijd is altijd een goede gelegenheid om te bekijken wat er goed is gegaan en wat er beter had gekund. Terugblikken op de eerste helft en vooruit kijken naar de tweede.
In de winterstop geldt dat ook voor de breedteteams JO15 t/m JO19. Deze 7 teams hebben de najaarscompetitie er op zitten en zijn, veelal op basis van de behaalde resultaten daarbij, ingedeeld in een voorjaarscompetitie die na de winterstop van start gaat.
Bij de start van het seizoen werden aan de teams het plan voor de breedteteams gepresenteerd.
Het uitgangspunt werd duidelijk: samen beter worden. Een hobby is leuk om te doen, het wordt leuker als je er beter in wordt.
Nieuw was het gegeven dat de spelers zoveel als mogelijk op niveau werden ingedeeld bij een team om geen grote verschillen in spelniveau tussen de spelers te laten bestaan. Ieder op zijn niveau!
Het was ook mogelijk om als team aan te geven bij elkaar te willen blijven. Daar werd in twee gevallen gebruik van gemaakt. Immers is het belangrijk om geen afbreuk te doen aan de charme die de breedtesport met zich meebrengt: voor ieder wat wils. Zo werd er ook naar de ontwikkeling van de spelers gekeken. Er kwamen mogelijkheden voor spelers die graag meer willen trainen, meer wedstrijden willen spelen. Bij het zogeheten extra traject konden spelers zich aanmelden voor meetrainen bij een ander team, een team hoger in dezelfde leeftijdscategorie of zelfs in een hogere leeftijdscategorie. Elke speler die daaraan meedeed werd aan een gast-team gekoppeld, afhankelijk van de inschatting wat voor de ontwikkeling van die speler goed zou zijn. Of gewoon omdat het leuk is om vaker te trainen!
Er is vaak een beroep gedaan op het meespelen bij een ander team. Als dat nodig was (blessures,vakanties e.d.) werden spelers gevraagd, waarbij de voorkeur uit ging naar spelers uit een lager team of lagere leeftijdscategorie die dat aan zouden kunnen. Goed voor de ontwikkeling!
Er zijn maar liefst 30 spelers geweest die een of meerdere keren hebben meegespeeld bij een ander team. Daar kregen ze als beloning bonuspunten voor die meetelden in een puntensysteem.
Elke speler kan punten verdienen met aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden. Een regel bij de breedteteams is dat elke speler evenveel speeltijd krijgt bij de wedstrijden. Dat werd wel afhankelijk van de aanwezigheid bij wedstrijden en trainingen. Afmelden werd daarbij een discipline die hoog in het vaandel kwam te staan. Afwezigheid met afmelden leverde minder punten op dan aanwezigheid, niet aanwezig en ook niet afgemeld betekende geen punten scoren. Wisselbeurten bij de wedstrijden konden zo bepaald worden aan de hand van de punten die de spelers hadden verzameld.
Geen discussies meer over speeltijd op basis van een onderbuikgevoel en de irritatie (en soms zelfs frustratie) over spelers die zonder afmelden afwezig waren werd stukken minder.
De basis voor elke speler in de breedteteams is toch het kunnen trainen en spelen van wedstrijden.
Door de aanwezigheid en de discipline om netjes (en tijdig) af te melden te bewaken, kon deze basis beter gegarandeerd worden. Het werd als doel gesteld: 80% aanwezigheid gemiddeld bij de trainingen en 90% gemiddeld bij de wedstrijden.
Na de eerste seizoenshelft staan die tellers op 80 % aanwezigheid bij de trainingen en 89 % bij de wedstrijden. Het gemiddelde van aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden is daarmee op 85% uit gekomen. Een fantastisch resultaat, een aantal seizoenen geleden leek dat percentage vast te staan rond de 70% en kwam het nog wel eens voor dat een wedstrijd niet gespeeld kon worden door (onverwachts) te veel afwezigen bij een team.
Daarbij moet ook nog eens in acht worden genomen dat een aantal spelers helaas in de eerste seizoenshelft door blessures lang aan de kant moesten blijven. Daar staat tegen over dat er maar liefst 15 spelers zijn die op een 100% score zitten, elke training en elke wedstrijd aanwezig. Chapeau!
Voor wat betreft de wedstrijden was er ook een doel gesteld: 50% winstpartijen aan het einde van het seizoen. Na de najaarscompetitie staat dat gemiddeld op 30%.In de wetenschap dat er in de voorjaarscompetitie meer gelijkwaardige wedstrijden worden gespeeld, is de kans groot dat dit percentage gaat stijgen en hopelijk het doel zal halen.
Van de 90 wedstrijden die de 7 teams gezamenlijk hebben gespeeld, werden er 27 winnend afgesloten. Er werd 12x gelijk gespeeld en 51x verloren. De teams hebben 231x gescoord en kregen er 375 tegen. De JO17-3 heeft de meeste punten bij de wedstrijden verzameld en bezet plaats 5 en plaats 1 in de top 5 topscoorders van de 7 breedteteams.
Het seizoen ging van start met 7 breedteteams en 101 spelers. Inmiddels hebben 6 spelers het lidmaatschap beëindigd en zijn er 6 spelers als nieuw lid verwelkomd. Er is een speler uit de selectie overgestapt naar de breedteteams en heeft 1 speler de tussentijdse overstap naar een selectieteam gemaakt.
Per saldo bestaan de 7 breedteteams in de JO15-, JO17- en JO19 categorie weer uit 101 spelers.
Het is aan deze jongens om in de tweede seizoenshelft de doelen gaan proberen te halen.
Daarbij kunnen ze weer rekenen op de begeleiding die ook dit seizoen weer fantastisch werk levert.
Trainers, coaches, leiders, categorievertegenwoordigers: on-mis-baar voor de teams!
En natuurlijk ouders, familie, vrienden en alle anderen die een steentje hebben bijgedragen met het rijden naar uitwedstrijden, het aanmoedigen: dank voor deze inzet, 101 maal dank!
In het seizoen 2018-2019 is een traject gestart om voor de trainingen (en wedstrijden) van de breedteteams JO12 tot en met JO19 een uniforme aanpak en structuur te realiseren.
Als soort nulmeting is aan het einde van seizoen 2017-2018 een enquête naar alle breedteteams JO12 t/m JO15 verzonden betreffende de trainingen van deze teams. Dit leverde (slechts) 19 reacties op en een gemiddelde waardering van 2,2 op de schaal 1 t/m 4. In december 2018 is dezelfde enquête nogmaals gehouden.
Dat leverde 52 reacties en een gemiddelde waardering van 3,4 op.
Aan het einde van het seizoen (juni 2019) is de enquête online aan de breedteteams JO12 t/m JO19 aangeboden. Dit heeft geleid tot 90 reacties en een gemiddelde waardering van 3,3.
Dit zijn de totalen van de reacties. Bij de enquête was het mogelijk toelichting te geven en die reacties staan hier logischerwijs niet vermeld. Wel zijn de aandachts- en verbeterpunten benoemd die mede zijn voortgekomen uit deze toelichtingen.
Rol en team
Communicatie trainingen
Communicatie wedstrijden
Opzet trainingen
Opzet wedstrijden
Algemeen
Verbetermaatregelen
Communicatie
Het blijft en blijkt altijd lastig, communicatie.
Er is dit seizoen daar bewust de nadruk op gelegd, temeer om het algemene gevoel dat er te weinig aandacht is voor de breedteteams proberen om te buigen. Uit een aantal toelichtingen is gebleken dat dit geslaagd is. Het werd benoemd als helder, compleet duidelijk en/of uitgebreid. Dat een goede vorm en juiste balans van communicatie lastig is, blijkt ook wel uit een aantal reacties: “niet te veel communiceren” en “goede duidelijke communicatie, wel heel veel”.
Ook blijkt het lastig om het onderscheid te begrijpen tussen communicatie vanuit sv Huizen en anderen. Het gaat wat dat betreft bij de communicatie over wie dat doet en met name in welke rol.
Wanneer bijvoorbeeld een vader de rol van trainer of coach op zich heeft genomen, dan is zijn communicatie over trainingen en/of wedstrijden namens de vereniging. Een bericht van deze vader dat zijn kind niet bij een wedstrijd is, is vanuit de rol als ouder. Echter, een bericht van deze vader dat de wedstrijd afgelast is, komt vanuit zijn rol als coach en dus namens sv Huizen.
Verbetermaatregel: opstellen communicatie protocol
Ongeveer een kwart van de toelichtingen zijn terug te brengen tot een verbetermaatregel om een communicatie protocol op te stellen.
Communiceren op zich is divers en complex, het wordt al een stuk gemakkelijker als er structuur en herhaling in zit. Feitelijk kan de communicatie grotendeels ‘op maat’ worden gemaakt; er wordt getraind en er worden wedstrijden gespeeld. Daaromtrent kunnen de communicatie momenten worden bedacht qua inhoud en tijdstip. Omdat dit voor elk team geldt, kan dit ook uniform worden gemaakt.
Daarnaast is het ook van belang transparant te maken hoe de communicatie qua keten in elkaar steekt. Vaak is de leider/leidster van een team degene die de berichtgeving naar het team verzorgt. Dit zal echter in veel gevallen het ‘eindstation’ zijn waar vele andere personen in een bepaalde rol daar aan vooraf zijn gegaan.
Een duidelijk punt wat in het protocol zal moeten komen is het onderscheid tussen ‘schriftelijke’ en mondelinge communicatie. Met een aantal richtlijnen moet duidelijker worden wat niet gepast is (bijvoorbeeld negatieve emotie naar 1 persoon in een groepsapp) en waar de grens ligt.
Afmelden
Een duidelijk punt van irritatie was het afmelden van spelers en dan vooral wanneer dat op het laatste moment (vlak voor een training of wedstrijd) of zelfs helemaal niet gebeurde. Ook werd veelvuldig opgemerkt dat het vaak dezelfde spelers zijn die niet aanwezig zijn.
Op dit punt werd door de teams verschillend gehandeld. Niet aanwezig zonder afmelding kon een speler bij team A op een extra wisselbeurt te staan en voor een speler bij team B gold dat niet.
De krachttermen in de toelichtingen op dit punt logen er niet om: sancties, vanuit de vereniging spelers/ouders aanspreken, harde maatregelen, consequentie, team in de steek laten.
In het afgelopen seizoen is er registratie bijgehouden van de aan- en afwezigheid van alle trainingen en wedstrijden bij de teams. Bij alle wedstrijden van de JO12 t/m JO19 breedteteams is de gemiddelde opkomst 87%, is het gemiddelde percentage afmeldingen 12%. Het gemiddelde percentage van spelers die niet aanwezig waren en zich niet hebben afgemeld ligt voor deze 10 teams onder de 1%.
Dan lijkt dat mee te vallen, echter dient daarbij vermeld te worden dat er niet is gekeken wanneer een afmelding is gekomen.
Bij de trainingen liggen die percentages anders. Een gemiddelde opkomst van 77%, een gemiddeld percentage afmeldingen van 21% en een gemiddeld percentage niet aanwezig + niet afgemeld van 2%.
Natuurlijk verschilt dat per team. Het team met het hoogste gemiddelde percentage aanwezigheid bij zowel trainingen als wedstrijden is op 90% komen te staan. Het laagste gemiddelde is op 76% uitgekomen.
De registratie heeft inzicht gegeven en in het afgelopen seizoen is de mogelijkheid geboden om daar in praktijk gebruik van te maken. Met die ervaringen wordt het vertalen van de registratie naar effectieve speeltijd een verbetermaatregel.
Verbetermaatregel: afwezigheid vertalen naar speeltijd
De speler bouwt een percentage op met aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden. Afwezigheid heeft effect op dat percentage en afwezig zonder of te late afmelding telt dan extra zwaar. De percentages van de spelers wordt gebruikt bij het wisselen tijdens de wedstrijd. De wisselbeurten worden meegenomen in de registratie.
Kort gezegd moet er de situatie komen dat aan de hand van feiten (=registratie, dus geen gevoel dat kan leiden tot welles-nietes discussies) de spelers die meer aanwezig zijn dat terug krijgen in de vorm van speeltijd.
Met aanwezigheid bouwt een speler speeltijd in de wedstrijd op. Dit hangt dan ook samen met het uitgangspunt dat er gewisseld wordt bij de wedstrijden op basis van tijd en niet op kwaliteit.
Vrijwilligers
Een vereniging wordt gedragen door vrijwilligers. In de toelichtingen is veel gesproken over de praktijkervaringen in het afgelopen seizoen. Er is een gevoel dat het vaak dezelfde ouders zijn die er aan bijdragen dat een wedstrijd gespeeld kan worden, denk daarbij aan het rijden naar uitwedstrijden en het vlaggen.
Meer dan andere keren is er ditmaal gesproken over verplichten en het opstellen van roosters. Vaak is aangehaald dat het bij andere verenigingen gebruikelijk is en blijkbaar bestaat de behoefte.
Verbetermaatregel: taakverdeling binnen de teams maken
Het is goed om duidelijk met het team af te spreken welke taken er liggen en wie deze op gaan pakken. Het is beter dan elkaar wekelijks aankijken wie het daadwerkelijk gaat doen of erger, van elkaar verwachten dat het gedaan wordt zonder dat uit te spreken.
Dit moet vanuit de coördinatie/vereniging worden vastgesteld en voor elk (breedte)team gelden.
Continuïteit trainingen en wedstrijden
In een aantal toelichtingen is gesproken over het niet doorgaan van een training of wedstrijd. Dan gaat het niet zozeer over algehele afgelastingen door weersomstandigheden, maar om het annuleren of omdat er teveel spelers zich hebben afgemeld. Ook is het annuleren van een training door afwezigheid van de trainer genoemd en het ontbreken van de coach bij de wedstrijd.
Verbetermaatregel: alternatief voor trainer/training en coach/wedstrijd
Er zal een plan B moeten komen voor deze situaties. Daarbij kan gedacht worden aan het overnemen van een training door een andere trainer, het aansluiten van de spelers bij de training van een ander team, het laten meespelen van bij de wedstrijd een ander team (waarbij in dit geval ook kan worden gedacht aan een bonus voor het percentage voor de speler in de registratie). Deze verbetermaatregel heeft ook zijn effect op het op te stellen communicatie protocol.
Verbetermaatregel: model basis en extra
Een aantal toelichtingen gingen over het op niveau indelen van spelers (in een team, team in een competitie) en dat 1x per week trainen wat weinig is om het niveau omhoog te krijgen.
Er wordt gewerkt aan een model basis en extra dart er kort gezegd op neerkomt dat elke speler in de gelegenheid zal worden gesteld om bij andere teams mee te trainen en waar mogelijk speelminuten in wedstrijden te maken. Dat kunnen hogere teams in een leeftijdscategorie zijn of teams in een hogere leeftijdscategorie. Ook worden de selectieteams hierbij om medewerking gevraagd.
Ook meetrainen bij een lager team is mogelijk, waarbij het voor dat team een lerend effect zal hebben wanneer er significant betere spelers mee doen.
Met dit model kan een speler niet alleen vaker trainen, maar zich ook meten met een hoger niveau. Ook zal dit effect hebben op continuïteit van trainingen doordat er meer spelers bij een training kunnen zijn.
Verbetermaatregel: trainingsschema optimaliseren
Behalve de wens om meer training (wat deels zal worden ondervangen door het model basis en extra) is er bij de toelichtingen aangegeven dat er roulatie op kunst- en natuurgrasvelden gewenst is en zijn er tips gegeven voor extra conditie trainingen.
De trainer als persoon is benoemd. Een belangrijke rol met een niet te onderschatten invloed op de spelers (voetbal inhoudelijk en gedragsmatig). Er is geopperd om spelers van ouders teams te laten trainen en ook hier is veelal niet het besef dat een vader de training geeft dat vanuit de vereniging doet. Typerend is de vraag wanneer de training van de club is naast die training die de vader geeft.
Ook kan er gekeken worden om meer samen te trainen. Ervaring leert dat het voor het niveau van een team beter is als het met het eigen team kan trainen. Toch zullen er voldoende opties te bedenken zijn om meer samen te trainen, bijvoorbeeld een eindpartij op een groot veld met 2 teams spelen. In het model basis en extra wordt op individuele basis geprobeerd het niveau omhoog te krijgen door mee te doen bij significant betere teams. Het is daarnaast ook denkbaar dat er meer door verschillende teams samen wordt gedaan, waardoor het niveau in een oefening hoger is dan wanneer dezelfde oefening door het eigen team wordt gedaan.
Verbetermaatregel: veldbeheer
Een terugkerend item is de kwaliteit van de velden. Die wordt niet bijzonder positief ervaren en blijft dus een punt van aandacht. Ook is benoemd in de toelichtingen dat het fijn zou zijn om te rouleren van veld bij thuiswedstrijden.
Niveau en wisselwerking training en wedstrijden
Ruim een kwart van de toelichtingen gaat over voetbal inhoudelijk. Tips over de oefeningen op de trainingen qua inhoud en afwisseling, meer aansluiting op de wedstrijden, meer conditie oefeningen en dergelijke.
Verbetermaatregel: inhoudelijke communicatie over trainingen en wedstrijden
Een punt dat verder te verbeteren is, is de communicatie van trainer naar coach en vice versa. Dit om een betere wisselwerking tussen training en wedstrijd te krijgen.
Opvallend waren de opmerkingen die aangaven dat de ouders de behoefte hadden om te weten waar op getraind werd en wat er bij de wedstrijden werd afgesproken (tactisch). Er is ook een tip binnen gekomen om wedstrijdbeelden te gebruiken. Nu zullen niet alle ouders de behoefte en/of interesse hebben om voetbaltechnische verhalen mee te krijgen, dus zal er een modus moeten worden gevonden waarbij de ouders de mogelijkheid krijgen om zich daarin te verdiepen. Het is dan ook weer niet de bedoeling om daar heel uitgebreid over te communiceren en dan is een vergelijking met school goed te maken. Je zou als ouder graag willen weten met welk onderwerp het kind in de les bezig is en niet zozeer het onderwerp inhoudelijk uitgekauwt.
Het communiceren van een plan bij de trainingen/wedstrijden is dan een goede tip die is gegeven, dus waar ligt de focus op, wat is de doelstelling van een training i.p.v. te weten hoe de oefeningen in elkaar zit.
Verbetermaatregel: inhoudelijk ondersteuning trainer/coach
Vanuit coördinatie/vereniging zou meer inhoudelijke sturing van de trainers en coaches wenselijk zijn. Dan gaat het uiteraard voornamelijk over voetbaltechnische zaken, maar ook over houding en gedrag.
Wat gaat er goed en wat heeft een speler nodig, wat heeft een team nodig om beter te worden, wat heeft een trainer nodig om kwalitatief betere trainingen te kunnen geven en wat heeft een coach nodig om het team te kunnen helpen bij de wedstrijden?
Tot slot
Het is wel duidelijk uit de reacties: er gaat veel goed, er gaat veel beter dan voorheen en er is altijd ruimte voor verdere verbetering.
Enthousiasme en ambitie is de basis voor beter worden en met ervaring komt de rest. Dat geldt voor de trainer, voor de coach, maar bovenal voor de spelers. Samen beter worden!

breedteteams j012-j019
Een hobby is leuk om te doen en het wordt leuker als je er beter in wordt.
De spelers (en niet alleen van deze teams) hebben voetbal als hobby. Dan is het ook leuk als je er beter in wordt!
Je begint met een hobby omdat het je leuk lijkt om te doen. Dan ga je daar enthousiast mee aan de slag en probeer je het steeds beter te kunnen. Dat kan min of meer vanzelf gaan door het vooral veel te doen of je gaat er op oefenen, trainen. Maar ja, als je na een tijdje niet veel verder komt, dan is de lol er snel van af….
Zo is het ook met voetbal. Spelers worden altijd wel een beetje beter door het spelletje veel te spelen en werkt gerichte oefening/training sneller en beter.
Veelal worden (spel)plezier en prestaties als het belangrijkste genoemd en is er vaak de gedachte dat bij selectieteams presteren het belangrijkste is en bij de breedteteams plezier voorop staat. Zo zwart-wit is het uiteraard niet; de niet-selectieteams willen ook graag winnen en de selectieteams willen ook plezier beleven aan het voetbal. Dan zou het dus steeds een beetje van beide zijn, waarbij voor de selectieteams een ietsje meer waarde aan prestaties wordt gehecht en bij breedteteams zou dat juist om het plezier gaan.
Kies niet tussen plezier of prestaties, maar kies voor "samen beter worden".
Als je als individu en als team beter wordt, wordt het beleven van plezier en de kans op winnen structureel groter. Het gaat dus om het leren en leren is leuk!
Met dit als uitgangspunt wordt er voor de breedteteams JO12 t/m JO19 een structuur/organisatie neergezet waarbinnen de teams het verdere invulling kunnen geven. Daarbij wordt de begeleiding (trainer, coach en leider) van de teams de mogelijkheden geboden om met ondersteuning (meer) kennis en ervaring op te gaan doen.
Wat eens startte als train-de-trainer traject is inmiddels meer dan alleen de bedoeling om de kwaliteit van de trainingen te verbeteren. Vanaf dit seizoen gaan we samen aan de slag om betere begeleiding van de teams, kwalitatief betere trainingen en een goede wisselwerking tussen training en wedstrijd te bewerkstelligen.
Er ligt een fantastische uitdaging om de spelers als individu, de teams én de begeleiding naar een hoger niveau te tillen. We willen allemaal met plezier naar het voetbal blijven komen!
Ron Bunschoten
Hoofdtrainer breedteteams sv Huizen JO12-JO19