Zalmkado Huizerkaas BC Zuyderzee Slokker IT Services MECO groep
 • Lid worden
 • Webshop
 • Businessclub
 •  

  Olivier Pabon

  Keepers worden zelden voor het voetlicht gehaald als aanstormend talent. Voor Olivier maken we graag een uitzondering…

  Olivier Pabon

  Hij woont nog ‘lekker’ thuis, Olivier Pabon, geboren 4 juni 2003. Vader Richard van Hummel heeft ook zijn sporen al bij Huizen achtergelaten en daarmee was voetballen bij De Zuidvogels vanaf het eerste begin al geen optie. Hij speelt graag gitaar, een elektrische en een akoestische, al is hij niet echt iemand die zelf componeert. Van hem hoeven we dus niet echt een nieuw clublied te verwachten.

  Zijn eerste voetbalstapjes deed hij op zijn vierde echter bij het Bussumse SDO aangezien de familie Pabon toentertijd in Bussum woonde en SDO op dat moment het dichtst in de buurt was. Ook ná zijn verhuizing naar Huizen bleef Olivier aanvankelijk de Bussummers trouw, maar hij werd uiteindelijk toch overgehaald om bij Huizen te komen spelen. “Ik had in het begin al mijn vrienden nog bij nog bij SDO spelen, maar ik kreeg hier uiteraard ook vrienden en toen was Huizen op een gegeven moment toch wel makkelijker en dichterbij. Tijmen Bakker haalde me toen uiteindelijk over om hier bij Huizen te komen spelen.”

  Voetballen of keepen?

  “Ik was altijd met een bal bezig,” vertrouwt Olivier me toe als we in een hoekje van de kantine zijn neergestreken. “Ik doe naast het voetbal wel wat in de sportschool, maar niet echt héél fanatiek. Verder geen andere sporten. Padellen vind ik wel heel leuk, dat hebben we op trainingskamp wel vaak gedaan. Aanvankelijk begon ik uiteraard niet als keeper, maar als linksbuiten. Nadat ik hier bij Huizen was komen spelen ben ik in de verdediging terecht gekomen: linksback en centraal achterin. In de E3 werd onze keeper Mels opgehaald door FC Utrecht. Op de training moest ik ook wel eens in doel staan en dat vond ik eigenlijk ook wel heel leuk om te doen. Toen ik een keer een echte wedstrijd moest gaan keepen beviel me dat hartstikke goed en ben ik in de goal blijven staan. Mijn eerste seizoen als keeper was in de E1…
  Mijn favoriete positie naast het keepen is denk ik toch wel linksback. Aanvallen is ook wel leuk, maar achterin voel ik me meer op mijn plek.
  Dat ik ook in het veld heb gestaan komt me nu ook goed van pas, want van een keeper wordt vandaag de dag ook voetballend het een en ander verwacht.”

  Voorbereiding

  Het viel me op dat je in de voorbereiding afwezig was,” merk ik op. “Had  je er niet op gerekend dat je bij de eerste selectie zou zitten?
  “Ik was inderdaad nog op vakantie in Griekenland! Die vakantie stond al bijna een jaar gepland, dus dat laat je dan ook niet zomaar schieten. Maar het kwam wel onhandig uit dat het precies in de voorbereiding viel. Ik was er natuurlijk graag bij geweest, maar die Griekse stranden waren ook niet verkeerd…
  Mijn grootste steun en toeverlaat zijn mijn ouders. Je kunt het aantal wedstrijden dat ze van me hebben gemist makkelijk op twee handen tellen. In de C1 heb ik wel een moeilijke periode doorgemaakt. Het klikte toen niet lekker met mijn toenmalige trainer. Toen heb ik er wel over nagedacht om te stoppen of minder hoog te gaan voetballen. Mijn ouders hebben me dat toen ontraden. Ze zeiden dat ik daar absoluut geen voldoening uit zou halen en dat ik beter een jaartje door de zure appel heen kon bijten. Verder heb ik één keer mijn pols gebroken, waardoor ik er een aantal weken uit was. Het was vlak voor we met Onder15-2 naar Denemarken zouden gaan. Gelukkig was ik net op tijd hersteld en kon ik toch nog mee.
  Ik heb natuurlijk nog niet zo’n hele lange carrière, dus ik denk dat mijn hoogtepunt nog moet gaan komen. Ik hoop ooit op een debuut in het eerste. Maar vorig seizoen hadden we echt een heel leuk team met Onder19, ik denk dat dat mijn leukste seizoen was. De eerste keer dat ik mee mocht als reservedoelman – dat was tegen Ajax – dat vond ik ook wel een hoogtepuntje. Daar kijk je als jeugdspeler toch een beetje tegenop en als je er dan ineens zelf deel van uitmaakt, dan is dat toch heel speciaal…

  Huizen of Zuidvogels

  Olivier gaf in het begin van ons gesprek al aan dat een keuze voor de buren eigenlijk geen optie voor hem was. Toch even doorvragen…
  Als ik naar je concurrentie kijk: Hensen nog jong, Van Schaik nog jong, Van Dompzelaar nog jong, dan wordt het lastig voor je om via ‘natuurlijk verloop’ aan de bak te komen. Hoe kijk je daar tegenaan?
  “Van concurrentie word je alleen maar beter! Ik heb al veel geleerd van Jaime (Hensen, red.). Je kijkt ook naar elkaar, leert van elkaar. Daarbij is de sfeer onder de vier keepers helemaal niet van ‘jij pikt mijn plek in’ of zo! We zijn één keepers-familie, maar je wilt uiteindelijk toch wel een keer de eerste keeper zijn. Ik ben nog hartstikke jong, dus ik verwacht niet dat ik over een jaar of zo onder de lat sta in het eerste…”
  Maar… Stel nou komt Zuidvogels bij je dat ze een nieuwe eerste keeper zoeken…
  “Nee, echt niet! Ik ben al eens eerder benaderd, maar nee… Ik heb dat ook van jongs af aan meegekregen van mijn vader. Zelf denk ik dat je voor de gezelligheid zeker bij Zuidvogels aan het goede adres bent, maar voor goed voetbal moet je toch echt bij Huizen zijn…
  Ik heb niet echt een carrière-pad uitgestippeld. Ik heb wel een doel natuurlijk en dat is het eerste van Huizen gaan halen. Zeker nu ik deel uit maak van die eerste selectie, maar ik snap ook dat dat nog wel even kan duren. Maar het is wel een doel en als ik mezelf een doel stel, dan moet ik dat van mezelf ook wel gaan halen en dan doe ik daar ook alles voor… Nee, ik zie mezelf niet in het betaalde voetbal belanden. Zou wel leuk zijn, maar dat is niet waar ik nu mee bezig ben.”

  Voorbeelden

  “Hij is helaas geblesseerd, maar Manuel Neuer is mijn grote voorbeeld. Die kan echt geweldig uit zijn doel keepen. Soms zie je hem gewoon een bal op de middenlijn wegkoppen! Hij opereert eigenlijk als een soort extra verdediger. Alle ballen die over zijn verdediging heen vallen, die zijn gewoon voor hem! Meer dan alleen iemand die alleen ballen tegenhoudt…
  Ik denk dat Lev Jasjin wel de oudste keeper is die ik me kan herinneren. Veel heb ik niet van hem gezien, maar ik herinner me dat ie altijd met zo’n petje op keepte. Maar dat komt ook wel door dat computerspel FIFA dat ik me hem herinner, haha! Was hij ook niet die keeper die gewoon doorspeelde nadat hij zijn nek gebroken had? (Nee, dat was voormalig Manchester City keeper Bert Trautmann, die brak in 1956 zijn nek tijdens de FA Cupfinale tegen Birmingham City. Dit was voor hem geen reden om het veld te verlaten. Hij blies het stof van zijn schouders en speelde gewoon door. Jasjin had overigens wel een WK gespeeld met dubbele hersenschudding. Red.). De oudste keeper waar ik echt beelden van heb gezien, is Edwin van der Sar.”

  Maatschappelijk

  “Ik studeer fysiotherapie. Daar ben ik wel tijdelijk even mee gestopt, maar daar ga ik na de zomer weer mee verder. Ik ben even gestopt na een miscommunicatie met mijn school. Men had aangegeven dat ik twee tentamens niet had gehaald. Met het studieadvies raadde mijn school me aan om te stoppen. Het was een ‘numerus-fixus opleiding’, een opleiding waar een maximum is vastgesteld voor het aantal studenten dat er aan mag meedoen.
  Op de dag dat ik me had laten uitschrijven kreeg ik opeens een mail dat ik die twee tentamens tóch had gehaald! Daarna kon de school helaas niets meer aan mijn uitschrijving verhelpen, dus nu pak ik de draad na de vakantie weer op.
  Ergens ben ik er niet héél ongelukkig mee, want het nam natuurlijk wel veel tijd in beslag. Voetbal óók, dus het was best wel eens lastig te combineren. Voetbal is wel een lekkere uitlaatklep waarmee ik mijn hoofd een beetje ‘leeg’ kan maken. Thuis op de bank kan ik me eigenlijk minder goed ontspannen dan op het veld.
  Tja, áls ik ooit voor de keuze kom te staan doorgaan met voetballen op dit niveau of die studie fysiotherapie, dan denk ik toch dat school eigenlijk wel het belangrijkste is. Maar ik zal dan toch eerst wel alles uit de kast halen om te zien óf het niet toch te combineren is. Pas als ik écht merk dat het mijn schoolresultaten negatief gaat beïnvloeden, dan moet ik toch de keuze voor mijn maatschappelijke carrière maken… Maar voorlopig moet het allemaal wel goedkomen!”

  Kiezen

  Ook Olivier leg ik weer een aantal keuzes voor:
  Ronaldo of Messi? “Messi! De schoonheid waarmee Messi voetbalt, dribbelt vijf, zes man in één keer voorbij. Als je daar naar kijkt valt je mond soms echt open. Bij Ronaldo heb ik dat ook wel, maar toch minder.”
  Van Gaal of Koeman? “Van Gaal,” klinkt het na een korte aarzeling. “Ik bewonder de discipline van Van Gaal, zijn persoonlijkheid.”
  Cillessen of Bijlow? “Da’s een lastige, maar dan ga ik toch voor Cillessen omdat dat toch ook een Ajax-keeper is geweest en ik ben geen Feyenoordfan, dus… Ik moet er wel bij zeggen dat ik Bijlow ook niet slecht vind, maar Cillessen heeft het jarenlang toch echt wel laten zien.”
  PSV of Feyenoord? “Dan toch wel PSV! Ik ben gewoon een echte Ajacied, dan is Feyenoord toch wel een lastige keuze…”
  Maar zonder Feyenoord, geen klassieker…
  “Dat is zeker waar! Ik ben ook weer niet zo fanatiek dat ik Feyenoord helemaal niks gun, hoor: als ze in Europees verband spelen dan ben ik gewoon voor Feyenoord en kan nog wel voor ze juichen ook als ze scoren. Maar nu kies ik toch voor PSV, ook omdat Xavi Simons daar speelt, en dat vind ik echt een hele goede speler.”
  Zijn vader Regillio is hier assistent trainer geweest, wist je dat?
  “Nee! Geen idee!”
  Een miljoen of nooit meer voetballen? Het blijft lang stil. Dan: “Nee, het blijft toch voetballen! Nooit meer voetballen is voor mij geen optie. Dan maar gewoon gaan werken voor dat miljoen!”
  Zomer of Winter? “Zomer!”
  Maar in de zomer wordt er niet gevoetbald, hè…
  “Dat is wel een goed punt, maar dan kan je wel altijd zelf nog lekker met je vrienden gaan voetballen. Ik vind het heerlijk om zoals nu – al is het dan pas lente – om lekker in het zonnetje op het veld te staan. Nou moet ik zeggen dat ik regen ook wel lekker vind, want dan glijdt het veld lekkerder.”
  Tesla of Golf? “Dan denk ik toch wel die Tesla! Die is wat nieuwer, al ben ik niet zo’n fan van elektrische auto’s. Dus het ligt er ook wel aan wát voor soort Golf.”
  ’n GTI?
  “Dan toch die Golf!” klinkt het gedecideerd. “D’r moet wel een beetje geluid in zitten!”
  Koffie of thee? “Thee? Lekker simpel, beetje honing erin, geen rare smaakjes…”
  Voetbal Offside of Studio Voetbal? “Hmmmm… Ik moet bekennen dat ik die programma’s niet heel vaak kijk, maar dat programma met die man met dat grijze lange haar dat vind ik altijd wel heel grappig. Als ik dan kijk, dan kijk ik daar het liefst naar. Maar ik kijk liever gewoon naar wedstrijden.”
  Uitslapen of vroeg uit de veren? “Liever uitslapen, ik ben gewoon geen ochtendmens.”
  Baco of Bier? “Bier, want ik vind Bacardi echt niet lekker.”
  Rood of Groen? “Groen, omdat dat in de kleuren van Huizen zit.”
  Op de bank bij het eerste of spelen in Onder23? “Dan ga ik toch voor spelen. Ook al vond ik die eerste keer mee met het eerste heel ‘vet’. Het afgelopen seizoen heb ik ook eigenlijk alleen maar in Onder23 gespeeld. En ik zit tenslotte op voetbal om te kunnen spelen, dat is waar je het uiteindelijk voor doet.”
  Nog laatste woorden? “Ik vind het geweldig om met gasten als Tijmen Bakker, Lars van der Wal, Rowdy Perez, Robbie Schipper en zo te kunnen spelen. Die jongens ken ik ook allemaal sinds de jeugdelftallen. Ik vind het geweldig dat we nu ineens met z’n allen bij de eerste selectie aanhaken. Ik vind het ook heel goed van Huizen dat dat hier ook echt mogelijk is, dat je de kansen ook echt krijgt.”