https://www.svhuizen.nl/huizen-weet-weer-wat-winnen-is/n3051c129
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen weet weer wat winnen is
  12 nov 2016
  Ron Tuijnman
  Na negen wedstrijden zonder overwinning weet Huizen weer wat winnen is. In een goede tweede helft werd een achterstand omgebogen en zo won de ploeg van de beloften van FC Volendam...
  huizen-weet-weer-wat-winnen-is

  Volendam
  …En daarachter ligt dan Vooolendaaaam!’ hoor ik Wim Sonneveld (?) nog zingen in een of ander cabaretnummer. En inderdaad voor je bij Volendam komt moet je eerst de horde Amsterdam zien te nemen. Ik kies op de heenweg in verband met de werkzaamheden op de A1 de route over Weesp en vertrek ruim op tijd en de tocht verloopt gelukkig voorspoedig. Zonder enig oponthoud sta ik voor het ‘echte’ stadion van Volendam op een steenworp van de amateurtak waar we jarenlang op bezoek zijn geweest. Twee allervriendelijkste stewards wijzen me hoe ik rijden moet om te kunnen parkeren.
  Het blijft toch wel even wennen die persaccreditaties die gemeengoed zijn in deze divisie. Als ik ’s ochtends nog even de website van Volendam raadpleeg voor wat laatste info, blijkt dat ik een perskaart had moeten aanvragen. Gelukkig helpen twee telefoontjes en een bereidwillige Remco van der Ende dat probleem naar de vergetelheid en ik word door zijn collega Richard de Weijze naar een heuse perstribune in de nok van het stadion geleid. Met ‘Je zit er wel alleen, want je bent de enige vandaag,’ biedt hij me de keus tussen de gewone tribune en de fraaie oranje seats. Het schrijftafeltje geeft de doorslag: werkt toch altijd net effe prettiger…
  In de bestuurskamer bij een prima bakje koffie neem ik de opstellingen door. Keurig verzorgd door de PR-mensen van Volendam voorzien van BEIDE opstellingen!
  Henk van de Pol kiest vandaag voor Sam Doeve en Bilal Laoikili als defensieve gordel op het middenveld. Daarvoor posteert hij Aron Klaassen als ‘de punt naar voren’. Voorin voorzie ik Siemen Eijkemans als diepste spits met Iry Etwi en Zakaria el Biyar als vleugelspitsen. Achterin ontbreekt Leroy Oehlers toch nog steeds. Hoewel hij eerder aangaf wellicht vandaag al weer van de partij te kunnen zijn, komt deze wedstrijd voor hem blijkbaar toch nog iets te vroeg en hij neemt enkele meters onder me plaats op de tribune naast de ook nog immer geblesseerde Garrett Jones. Dat levert een laatste lijn op met Rudy Etwi, Wouter Vente, Joey Papamelodias en Danny Benning met daarachter onze betrouwbare sluitpost Johan Verkerk.
  Bij Volendam namen als Bert Steltenpool, Daan Klinkenberg Nick Runderkamp, Kevin Owusu Asare, Raoul Esseboom, namen die allemaal belletjes doen rinkelen. Nou ben ik er niet een met het geheugen als een pot, dus ik moet ze even googelen voor ik ze wat helderder op mijn netvlies heb. Met name Esseboom, Klinkenberg en Steltenpool hebben de nodige wedstrijden in het betaalde voetbal op hun naam staan en ik krijg het vermoeden dat dit niet het minste beloftenteam is dat Volendam op de been weet te brengen. En dat tempert een beetje het optimisme dat ik voelde tijdens de heenreis. Optimisme, ja. Je kunt je afvragen waarop dat gebaseerd is na de kansloze nederlaag tegen ASWH en de zeperd tegen ONS, maar ik heb gewoon het gevoel dat er tegen Volendam iets te halen valt – ondanks dat ze redelijk hoog op de ranglijst staan (5e) heb ik toch vertrouwen in een puntje en misschien wel drie!
  Als mijn koffie wordt bijgevuld heb ik zelfs nog even tijd voor het doornemen van het presentatieboekwerk dat Volendam heeft uitgegeven. Als voormalig eindredacteur van ons voormalige clubblad moet ik daar toch echt even van watertanden! Ik blijf het toch wel een gemis vinden dat we clubblad en gids ter ziele hebben laten gaan. Maar ja: je kunt een euro nou eenmaal maar één keer uitgeven en we moeten daar als vereniging dus keuzes in maken.

  Tribune
  Comfortabel gezeten daar hoog in de nok heb ik een prachtig uitzicht op het veld. Men heeft er begrijpelijk voor gekozen om alle publiek bijeen te zetten aan één kant van het stadion, hetgeen mij uitzicht geeft op de lege tribunes aan de overkant. Die lege tribunes geven het Kras-stadion een nogal holle akoestiek en ieder balcontact galmt alsof er vuurwerk wordt afgestoken. Ook zijn de acteurs daar beneden woordelijk te volgen.
  Volendam opent sterk en is er duidelijk op uit om de rode lantaarndrager meteen maar even over de knie te leggen. In de eerste minuut moet Aron Klaassen al een corner toestaan bij een snelle uitval. De corner wordt gelukkig keurig verwerkt en meteen mag dan aan de andere kant Zakaria el Biyar er vandoor. Zijn actie levert meteen een corner aan de andere kant op en het belooft zo een levendige wedstrijd te gaan worden.
  Toch is het Volendam dat haar overwicht op het veld in doelpunten zal gaan uitdrukken. Gerry Vlak pikt de bal op het middenveld op en mag dan ongehinderd opstomen naar het strafschopgebied. Vanaf een meter of twintig mag hij ongehinderd uithalen en dat is iets dat je Vlak blijkbaar wel kan toevertrouwen, want als een granaat spat de bal kiezelhard in het kruis, ondanks ene vertwijfeld uitvallende Verkerk. ‘Omdat ie zo mooi is!’ klinkt het uit de speakers en dat is zeker waar!
  1-0 Na vier minuten, 'dit gaat een zware middag worden...' noteer ik achter de score…

  Ommekeer
  Volendam heeft dit eerste kwartier een veldoverwicht en heeft dat dus al in een score weten om te zetten. Huizen hanteert vooral de lange bal via Joey Papamelodias om de bedreigde veste te ontzetten, maar vooralsnog weten onze voorwaartsen er weinig raad mee en Henk van de Pol moet vol continue coachen om de boel achterin dicht te spijkeren.
  In de elfde minuut dan toch een aanval van Huizen die er veelbelovend uitziet: Iry Etwi gaat er op snelheid vandoor, legt goed terug op de inkomende Aron Klaassen die zich niet bedenkt en uithaalt. Gelukkig geen toeschouwers op die tweede ring, want alleen dáár zou deze bal schade aan hebben kunnen richten.
  Met net geen kwartier gespeeld opnieuw een lichtpuntje: een bijna doorbraak van Iry Etwi en Siemen Eijkemans. Op het laatste moment weet Raoul Esseboom een doorbraak te verijdelen, maar het lijkt erop dat Huizen voetballend wat meer in de wedstrijd komt.

  Fysiek
  Het is niet alleen een snelle, maar zeker ook een fysieke wedstrijd. Beide teams schuwen de stevige lijf aan lijf duels niet en met enige regelmaat moet scheidsrechter Kloet het spel onderbreken.
  Zo’n onderbreking in de 23e minuut levert Huizen dan en vrije schop op. Bilal Laoikili neemt hem snel en slim tussen twee Volendammers door die de zaak nog op dachten te kunnen houden. De bal bereikt Aron Klaassen die de bal goed meeneemt met het hoofd en zich vrij voor doelman Mitchel Michaelis brengt. Met die Michaelis heb ik echter wel meteen een van de beste mensen van het veld genoemd, want als een speer komt deze zijn doel uit en voor Klaassen verder gevaar kan stichten is hij als eerste bij de bal. Indrukwekkende doelman! Sterk als een beer, snel, atletisch, alles wat een doelman moet hebben heeft hij. Ik was onder de indruk.
  Vijf minuten later kopt(!) Iry Etwi de bal nog eens in het zijnet als Klaassen een goede ingreep op het middenveld heeft en Zakaria bereikt. Deze heeft dan een goed actie en voorzet die op het hoofd van onze kleine vleugelspits legt. De kopbal is echter niet hard en zuiver genoeg om Michaelis te verontrusten.

  Nieuwe regels
  “Dat zijn nieuwe regels,” legt scheidrechter Kloet uit aan aanvoerder Bilal Laoikili na het zoveelste ‘merkwaardige’ buitenspelgeval dat het arbitrale trio meende te constateren. Nu moest je al een fotografisch geheugen en een wiskunde knobbel hebben wilde je de mij laatst bekende regels goed kunnen interpreteren, maar op welke ‘nieuwe’ regels de heer Kloet zich baseerde is mij even een raadsel. Als je een vrije trap voor buitenspel op de helft van de tegenstander laat nemen, dan snap IK die regel dus niet meer… De verwarring was ook onder de toeschouwers groot en het zou de regelgevers sieren als ze de regel of zouden afschaffen, of ‘m voor normale stervelingen begrijpelijker zouden te maken, want het zijn nu niet langer alleen ‘de vrouwen’ die buitenspel niet snappen…

  Kansen!
  En dan is daar ineens Siemen Eijkemans die alleen door mag richting Michaelis. Met de bal aan de voet stormt hij het strafschopgebied binnen en staat oog in oog met deze imposante doelman die goed zijn doel verkleint. En dan ben ik dus niet de enige die onder de indruk van deze doelman is, want ook Siemen Eijkemans weet de uitkomende doelman niet te passeren.
  Meteen daarop is het dan Kevin Owusu Asare die ter hoogte van onze strafschopstip een uitgelezen kans krijgt om de score voor de thuisploeg te verdubbelen, maar ook wij hebben een indrukwekkende doelman in Johan Verkerk en deze weet met een fabelachtige redding de tweede treffer voor Volendam te voorkomen. De rebound blijft nog even in het spel, maar als Steltenpool de bal gevaarloos inkopt kunnen we opgelucht adem halen.
  Twee minuten later, we schrijven dan de 35e minuut, is Iry Etwi er weer op snelheid vandoor. Zijn voorzet bereikt opnieuw Aron Klaassen, maar deze heeft wederom het vizier niet opscherp en zijn uithaal weet wederom geen doel te vinden.
  Een lang lopende aanval van Huizen dan als Iry Etwi die van flank is gewisseld en vlak voor de tribune met een uiterste inspanning een uittrap van Verkerk weet binnen te houden en die via de nodige omzwervingen uiteindelijk via broer Rudy Etwi de bal op het hoofd van Klaassen doet belanden. Helaas speelde onze middenvelder vandaag niet zijn meest gelukkige wedstrijd van het seizoen en de kopbal geeft Michaelis dan ook bepaald geen problemen.

  Rust
  Nadat Nick Runderkamp de bal nog een keer hard naast de goal van Verkerk tegen de boarding heeft laten spatten, gaan we dan aan de thee met een 1-0 achterstand die echter bepaald niet hopeloos oogt. De talenten van Volendam hadden met name het eerste kwartier voetballend een overwicht op het veld, maar verder dan die schitterende goal van Vlak en de kans van Asare kwamen ze toch niet. Daarentegen wist Huizen al de 100% kans van Eijkemans te zetten en zagen we hoe onze mannen zich uitstekend onder die aanvankelijke wurggreep wisten te knokken en voetballend de bakens wisten te verzetten.
  Met Guido de Graaf en Denny van Loen nog op de bank heeft Henk van de Pol nog alle mogelijkheden om extra aanvallende impulsen in te zetten.

  Wederopstanding
  Zoals te doen gebruikelijk laat Henk van de Pol zijn team ongewijzigd aan de tweede helft beginnen. Maar er IS wel iets veranderd: Huizen is gretig, Huizen is scherp, Huizen gromt, grauwt en ontbloot de tanden. En Volendam wordt vanaf minuut één teruggedrongen in het defensief. De mannen hebben duidelijk de zinnen gezet op de gelijkmaker die voor rust eigenlijk al een beetje in de lucht hing.
  Na drie minuten bezorgt een fraaie aanval de bal bij Sam Doeve als Aron Klaassen handig over de bal heen stapt en Sam een prima schietkans bezorgt. Helaas heeft ook Doeve het vizier nog niet op scherp en weet de juiste richting niet te vinden.
  49e Minuut: Wéér mag spits Eijkemans alleen op Michaelis af. Waar hij zich bij de vorige gelegenheid vastliep op het lichaam van de Volendamdoelman, kiest hij nu voor een bekeken schuiver in de verre hoek, maar ook hier had Michaelis op gerekend en als de bal dan niet hard genoeg wordt ingeschoten, is ook deze kans een prooi voor de grijpgrage handen van deze uitmuntende doelman.
  Volendam trainer Berry Smit voelt de bui al hangen en laat een heel bataljon reserves warm lopen.
  Een actie van de vandaag weer sterk acterende Iry Etwi bereikt Zakaria el Biyar (ook weer lekker op dreef) die verwoestend uithaalt. De bal spat uiteen op de vuisten van Michaelis.
  Dan brengt Henk van de Pol Guido de Graaf binnen de lijnen voor Aron Klaassen en dat zou een goede zet blijken…

  Gelijk!
  De Graaf is gretig na twee wedstrijden op de bank te hebben moeten beginnen en zijn eerste schuiver is al meteen lekker in de richting.
  Dan wisselt Smit Klinkenberg voor Darryl Bäly en neemt Sam Doeve de door Zakaria el Biyar geforceerde corner. De bal belandt op het hoofd van Siemen Eijkemans en deze keer slaat het kunstleer onhoudbaar voor Michaelis in de verre hoek binnen: 1-1!
  Een bevrijding voor de Huizer toeschouwers, een bevrijding voor Siemen - voor wie de twee eerder gemiste kansen toch als een molensteen om zijn nek moeten hebben gehangen, een bevrijding voor het team dat nu eindelijk loon naar werken aan de horizon ziet gloren.

  Erop en erover!
  En Huizen zet door! De Graaf weet Zakaria te vinden wiens schot nog hard over de kruising gaat.
  Trainer Smit gooit dan meteen maar twee wissels tegelijk het veld in: Stroo en Smorenberg komen voor Steltenpool en Asare, maar bij Huizen is de geest uit de fles en het zou niets meer uithalen: de Groen-Gele trein denderde voort!
  Danny Benning stoomt onstuitbaar op, zijn voorzet gaat net aan Iry Etwi voorbij, Zakaria begint aan een actie en Alex Plat hakt met de botte bijl en scheidsrechter Kloet kan nu niet meer om geel heen. Kort daarop wordt Iry Etwi onderuit geschoffeld en moet Kloet wederom het geel uit de borstzak trekken. Huizen gaat nu ook weer fraaier voetballen: de combinaties worden soepeler, de driehoekjes vanzelfsprekender, zuiverder en sneller. Bij vlagen wordt de thuisploeg ‘van de mat gespeeld’ en alles lijkt ineens te lukken bij onze mannen. Rudy Etwi knokt zich op karakter langs zijn tegenstander die hem niet kan houden, de bal gaat als in een estafette door naar Iry Etwi die er weer een versnelling uitgooit en de bal over de hele bezorgt bij de goed mee opgekomen Zakaria die de bal perfect en onhoudbaar achter Michaelis kegelt: 1-2!
  Met nog tien minuten te gaan brengt Henk van de Pol dan Denny van Loen binnen de lijnen voor de leeg gespeelde Eijkemans. Waar veel trainers tien minuten voor tijd bij een 1-2 voorsprong geopteerd zouden hebben voor een extra verdediger, behoudt Van de Pol toch zijn aanvallende intenties. Dapper en bewonderenswaardig!

  Slotfase
  Volendam begint wel een wanhoopsoffensief en probeert alsnog een punt uit het vuur te slepen, maar Huizen blijft goed op de been en krijgt daardoor ook wat ruimte voor de counter. De Graaf breekt nog door, maar hij kiest voor een wat al te opvallende schwalbe waar scheidsrechter Kloet dan ook terecht niet intrapt.
  Iry Etwi spuit er maar weer eens langs. Zijn voorzet komt voor de voeten van Van Loen die de vuisten van Michaelis nog maar eens teistert en in de negentigste minuut en in de blessuretijd moet Michaelis zijn klasse wederom volop aanspreken bij een uitzonderlijke redding op een striemend schot van Zakaria el Biyar.
  Voor de vorm wisselt Van de Pol dan in de slotseconden Joey Papamelodias nog voor Desmond Mensen, maar de buit is binnen: Huizen weet weer wat winnen is en lijkt zichzelf in ieder geval vandaag weer hervonden te hebben!

  Henk van de Pol
  “Ik vond van niet, hoor,” reageert Henk verbaasd als ik hem feliciteer met de overwinning en aangeef dat ik het er het eerste kwartier niet naar uit vond zien dat we hier zouden gaan zegevieren. “De eerste de beste bal die ze op goal schieten gaat er in, daarna hebben ze geen kans gehad. Pas nadat WIJ twee goede kansen gehad hadden kwamen zij pas weer aan de beurt met een mogelijkheid. Ik vond niet dat ze echt een overwicht hadden, we lieten ze gewoon, dat gebeurt ook in deze competitie, je hebt met goede ploegen te maken. Ik hoor de mensen vaak roepen als ze ook maar iets op onze helft komen, maar dat mag!
  Die 0-1 was inderdaad niet onoverkomelijk. Johan Verkerk pakte nog een hele goede bal nadat wij een hele goede kans gehad hadden, maar de tweede helft waren we duidelijk de bovenliggende partij. Dat was toch uiteindelijk een kwestie van gewoon de dingen blijven doen waar je in gelooft, ik denk dat dat het belangrijkste is voor ons.
  Ik bracht Guido de Graaf in, omdat we veel balbezit op het middenveld hadden waar we naar mijn idee te weinig mee deden. Ik denk dat Guido dan een uitermate goede speler is om daar dan te gaan spelen.”
  Dan breng je Van Loen voor Eijkemans. Een spits voor een spits. Ik vond dat een dappere wissel..
  “Hoezo een dappere wissel? Nee, nee, nee, helemaal niet! We moeten druk houden, als we dat niet doen roepen we sowieso de ellende over ons heen. Ja, en die laatste wissel, dat was gewoon voor het ‘idee’ even…” grinnikt hij voldaan.
  “Ja, het belangrijkste is de spirit in de ploeg. Vorige week was het verschil gewoon te groot, dan zie je er toch een beetje moedeloosheid insluipen. We hebben van de week gewoon weer goed getraind, een goed gesprek gehad dinsdag, uiteindelijk moeten we het toch allemaal zelf doen en niet iemand anders – en we hebben het gewoon zelf gedaan vandaag!
  Tegen Groningen speelden we ook gewoon goed, DVS uit speelden we ook gewoon goed, alleen hebben we ons toen zelf niet beloond! Toen hebben we ook de kansen gehad om het af te maken en die hebben we toen laten liggen. Dus het is niet zo dat ik nu ineens zeg dat het nu veel beter was, alleen de teamspirit was gewoon heel erg goed. En dan ga je vanzelf ook beter voetballen. Vandaag zette Volendam heel hoog druk, dan kun je bijna niet meer opbouwen. Daardoor moesten we wat vaker in het begin de lange bal spelen. Daar verrasten ze ons wel een beetje mee, dat doen ze anders nooit… Maar daar hebben we een goede oplossing voor gevonden en dus kunnen we nu blij de bus in…”

  Spelers
  Ik had nog wat spelers willen interviewen, maar in het stadion kreeg ik ze niet meer te pakken. Ik besluit ze dan maar bij thuiskomst even aan te schieten en begin aan de terugreis. Mijn routeplanner stuurt me door centrum Amsterdam en na diverse omzwervingen zit ik uiteindelijk op de A1 in de verkeerde baan om nog de afslag Weesp te kunnen nemen. Zo ongeveer bij Muiderberg kan ik dan eindelijk mijn tweede versnelling gebruiken in die eindeloze rivier van rode achterlichten. Vier, soms acht banen stilstaand blik en mijn ‘Miepje’ verraadt een oponthoud dat varieert van een dikke drie kwartier tot twintig minuten. Twee koppelingsplaten later arriveer ik dan eindelijk op de Wolfskamer waar Jan Vet me toch nog op een broodje bal weet te trakteren. Thanx Jan, ik was er hard aan toe.
  De deur van de zij-ingang naar de kantine is kapot en voor ik het door heb zijn de mannen dan al huiswaarts voor ik ze kan aanschieten. Helaas geen spelers interviews dus deze keer.

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Ik moet bekennen dat de twijfel na negen wedstrijden zonder overwinning, twee dikke zeperds (DVS en ONS) toch een beetje begon te knagen. Hoewel ik ons op voorhand zeker niet kansloos achtte tegen Volendam, was ik toch een beetje bang dat de ranglijst tegen ons mee zou gaan voetballen.
  Ik beken: na de 1-0 zakte mij de moed stevig in de schoenen… ‘Daar gaan we weer…’ ging het door mij heen.
  Ik was dan ook aangenaam verrast dat de mannen de bewonderenswaardige veerkracht konden opbrengen om deze teleurstelling van zich af te spelen en zich zo fantastisch te weten herpakken. Dat geeft moed, hoop en vertrouwen voor de toekomst: de spirit zit nog steeds in de ploeg, de spirit is ongebroken!
  Op de overwinning was uiteindelijk niets aan te merken. Huizen worstelde en kwam boven, Luctor et Emergo!
  Aanstaande zaterdag komt het onberekenbare VVOG op bezoek. Geen tegenstander om al te lichtvaardig over te denken met topscorer Jeremy de Graaf in de gelederen. Dertien stuks heeft deze topschutter er al in liggen en dat is exact de complete productie van Huizen dit seizoen.
  Het zal duidelijk zijn dat Huizen alle steun kan gebruiken om ook deze tegenstander op de knieën te kunnen krijgen. Ik hoop u dan ook weer massaal op de Wolfskamer aan te treffen om de wederopstanding van Huizen naar een vervolg te supporten!
  Het was weer fijn langs de lijn!

   

   

   

   

   

   

  Scoreverloop:
  05. Gerry Vlak 1-0
  59. Siemen Eijkemans 1-1
  80. Zakaria el Biyar 1-2

  Kaarten:
   Alex Plat, Rafik el Hamdi, Nick Runderkamp (Jong FC Volendam). Bilal Laoikili, Danny Benning (Huizen).

  Opstelling Jong FC Volendam:
  Mitchel Michaelis, Alex Plat, Raoul Esseboom, Gijs Smal, Daan Klinkenberg (58. Darryl Bäly), Rafik el Hamdi, Kevin Owusu Asare (64. Enzo Stroo), Nick Runderkamp (c), Bert Steltenpool (64. Rodney Smorenberg), Jordy Hilterman, Gerry Vlak.

  Opstelling Huizen:
  Johan Verkerk, Rudy Etwi, Wouter Vente, Joey Papamelodias (90+4. Desmond Mensen), Danny Benning, Sam Doeve, Bilal Laoikili (c), Aron Klaassen (55. Guido de Graaf), Iry Etwi, Siemen Eijkemans (80. Denny van Loen), Zakaria el Biyar.