https://www.svhuizen.nl/huizen-verliest-typische-0-0-wedstrijd/n3493c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  In een bloedeloze wedstrijd die eigenlijk in 0-0 had moeten eindigen, liet Huizen zich in de slotfase toch verrassen en moest het de Barendrechtse hoofdklasser Smitshoek met een 0-1 overwinning van de Wolfskamer zien vertrekken…
  huizen-verliest-typische-0-0-wedstrijd

  Zomers
  Bijna zomerse temperaturen op de Wolfskamer en in de schaduw van de tribune is het dan ook aangenaam vertoeven. Samen met stadionspeaker Hans Evers ontcijferen we de handgeschreven lijstje met namen en rugnummers. We komen er toch niet helemaal uit en de website van de Smitshoekers geeft een 404  - oftewel ‘deze pagina bestaat helemaal niet’ als ik probeer er de juiste namen vandaan te halen. Dus als er verkeerde namen in dit verslag vermeld zijn, dan hoor ik dat graag van een ingewijde Smitshoeker.
  De laatste oefenwedstrijd voor we over een week voor het ‘echie’ mogen aantreden tegen Excelsior ’31. En ik moet zeggen dat de spanning – of liever gezegd de nieuwsgierigheid – aardig aan mijn gemoed begint te knagen. Hoe zullen we er nu daadwerkelijk voor staan? De resultaten in de oefencampagne gaven een sterk wisselend beeld en dat bleef natuurlijk ook met alle respect slechts ‘oefenen’ natuurlijk.
  Huizen start vandaag met een in mijn oen wel logische opstelling: Rijnvis in de goal, een laatste lijn met Mensen, Vente, Papamelodias en Van Jaarsveld, daarvoor een middenrif met Klaassen, Troost en Buitenhuis en een frontlinie bestaande uit Van Waveren, Önal en Smit.
  Weer een hoofdklasser dus als tegenstander en daarmee toch wel wat maatgevend voor de plek waar we nu staan qua ontwikkeling.

  Hoopvol
  De wedstrijd opent snel en aantrekkelijk. Beide ploegen spelen fris van de lever en proberen elkaar met snelle combinaties in de problemen te brengen. Het is Smitshoek die daar het eerste dichtbij komt als Sean Verbong de bal slim doorsteekt op Erwin Bravenboer die de bal fraai intipt. Rijnvis is echter op zijn post en vangt de bal met speels gemak.
  We maken ons op voor een aantrekkelijke wedstrijd en gaan er maar eens lekker voor zitten.
  Dan een gewaagde terugspeelbal op borsthoogte die Kevin Rijnvis echter keurig verwerkt en meteen de aanzet geeft voor een goed lopende aanval van Huizen. De bal gaat vlotjes via Troost en van Waveren richting doelman Robin Boot van Smitshoek. Helaas komt het niet tot een voldragen doelpoging, maar het is leuk vlot voetbal dat we die eerste minuten mogen aanschouwen.
  Het komt wel tot een doelpoging als na een minuut of acht Kevin Smit goed uithaalt en doelman Boot tot een eerst redding dwingt als de ijverig spelende Quincy van Waveren de bal uitstekend oppikt. Hij komt niet tot een schot en legt de bal af op Aron Klaassen wiens inzet gekraakt wordt, waarna Smit de rebound dus goed inschiet maar doelman Boot op zijn weg vindt.

  Biertje
  De bierdrinkers onder ons herkennen dat fenomeen vast wel: een biertje met een heerlijke schuimkraag dat je iets te lang laat staan en je je tenslotte geconfronteerd ziet met een doodgeslagen, wat smakeloos aftreksel van wat eens dat heerlijke biertje was…
  Geen bierdrinker? Neem dan een glaasje cola in gedachten dat je te lang laat staan zodat de kracht eraf is  en het colaatje lauw geworden is… Zelfde effect!
  En dat effect was ook wat de toeschouwers meemaakten in deze wedstrijd, want wat als een uitermate plezierige wedstrijd begon, zakte na een klein kwartier langzaam in tot een bedenkelijk, smakeloos niveau waarin beide teams speelden alsof ze de dozen nog om de voetbalschoenen hadden zitten. Passes kwamen niet meer aan, ballen sprongen van de diverse voeten en we zien situaties die menig C-pupil beter op zou lossen.
  Gelukkig gold dat voor beide ploegen Huizen lijkt daar zelfs even goed garen bij te spinnen als de bal in een kolderieke mêlee voor de goal van Boot blijft hangen. Via Desmond Mensen fladdert de bal dan ineens tegen de kruising en komt Smitshoek met die bekende schrik vrij.
  Diezelfde schrik beleven we een minuut later aan de andere kant als Bravenboer ineens via een simpele passeerbeweging voor Rijnvis dreigt te komen staan. Maar indachtig het belabberde niveau dat de wedstrijd inmiddels heeft bereikt speelt hij de bal in zijn passeerbeweging recht inde handen van Rijnvis die de bal simpel kan oppakken.

  Drinkpauze
  Alleen de gretige Quincy van Waveren lijkt zich toch wat aan deze collectieve malaise te onttrekken en weet met enige regelmaat de zweetdruppels op de hoofden van de Smitshoekverdedigers te toveren en wat gevaar te stichten. Zo ook een voorzet van Quincy die ‘over de hele’ bij Smit uitkomt. Maar dan strandt het hier weer als Kevin geen medespeler weet te bereiken.
  Dan wisselt de Smitshoektrainer voor de eerste keer in de negentiende minuut: voor Verbong zit het erop, hij wordt vervangen door Jordy Dekker. Ik kon zo vanaf de tribune niet ontdekken of hier een blessure of een tactische ingreep aan ten grondslag lag.
  Met een klein half uurtje last scheidsrechter Harvey Mac Intosh een drinkpauze in. Vanaf de tribune leek me dat een beetje overdreven, maar toen ik even later in de rust even over het veld naar de kantine liep om mijn drinkfles bij te vullen, begreep ik ineens dondersgoed waarom deze pauze geen overbodige luxe was. Ik hoopte op dat moment nog dat deze drinkpauze weer wat hernieuwd elan in de wedstrijd zal gaan brengen. Aan Erik Assink zou het niet liggen, want terwijl zijn mannen zich laven, houdt hij een gloedvol pleidooi waarbij ik uit de flarden die me op de tribune bereiken opmaak dat hij vooral ‘simpeler’ voetbal wil zien. En gelet op het foutenfestival waar we nu al een dik kwartier naar zitten te kijken is dat een streven waar ik me helemaal in kan vinden.
  Als we dan weer verder gaan komen we toch wat die hoop betreft bedrogen uit: het spel blijft armetierig en slordig. Pas in de veertigste minuut zie ik weer wat gebeuren dat het vermelden waard is: Invaller Jordy Dekker gaat er op snelheid vandoor en laat een schuiver los die toch nog ruim voor de goal van Rijnvis langs vliegt.

  Rust
  Op slag van rust een van de weinige geslaagde combinaties als een dubbele 1-2 Laurens Visser in stelling brengt. Zijn schot is hard maar net te hoog om Rijnvis in de problemen te brengen en dus gaan we de rust in met de enige stand waar deze wedstrijd recht op heeft: 0-0
  Na het sprankelende begin raakte de ‘prik’ nadrukkelijk uit de cola, verloor het bier zijn schuimkraag en zal menigeen langs de lijn spijt hebben gehad niet lekker een terrasje te hebben gepakt.
  Het spel is van weerskanten slordig: snelle combinaties worden over en weer opgezet om te stranden in knullig balverlies, ballen die van de voet springen, getreuzel en besluiteloosheid of die gewoon maar doelloos over de belijning rollen.
  We houden hoop op een beteren tweede helft… Veel minder zal het toch niet kunnen worden. Toch?

  Wissels
  Assink en zijn staf hebben in de rust ingegrepen. Benning komt voor Mensen in het veld, Pelgrum vervangt Buitenhuis en vd Veldt – die ik overigens al als basisspeler had opgekregen – komt er in voor Smit.
   En het moet gezegd: het begin van deze tweede helft is weer hoopvol, er wordt weer vlot gespeeld en de bal gaat vlot van voet naar voet. Dat betekent dat Smitshoek al na drie minuten naar de noodrem moet grijpen en de rappe Hidde van der Veldt wordt tussen de gemalen autobanden gemoffeld. Joey Papamelodias krult de vrije trap goed voor en goed inlopend kopt Aron Klaassen de bal net over. Het leek zowaar wel wat op voetbal!
  Dan volgt er een periode van langdurig balbezit voor Huizen en het spel oogt ‘lekker’ al komt het dan niet tot een voldragen doelpoging. Al moet daarbij worden aangetekend dat de op dat moment wat overijverige Papamelodias de bal helaas voor de voor een schot aanleggende Pelgrum wegkaapte. Helaas, want deze lange aanval had een beter lot verdiend.
  Dan een uitermate riskante spelhervatting van Rijnvis die bijna fout gaat: Bravenboer pikt de bal op en de goal lijkt verlaten en de bal maar voor het binnenschuiven. Maar de zenuwen slaan Bravenboer blijkbaar in de knieën want zijn inzet is te slap en Rijnvis is weer op tijd ter plekke om de openingstreffer te voorkomen.
  Weer is het Quincy van Waveren die op snelheid zijn man achter zich laat en de bal knap voor de achterlijn weet voor te zetten. Het levert Huizen een corner op en opnieuw is het Van Waveren die een schotpoging waagt. De bal gaat echter voorlangs en we blijven dus op een 0-0 staan waarmee Huizen zich op dat moment zeker iets tekort doet.

  Auw!
  Met nog een kwartier op de klok en weer een periode van erbarmelijk slecht voetbal is er weer gepruts achterin bij een spelhervatting en deze keer laat Smitshoek-spits Bart Deprez zich dit buitenkansje niet ontgaan en ook voor Rijnvis is er geen redden meer aan en de 0-1 staat op het scorebord. Huizen schiet zich als het ware zelf in de voet en komt dus onnodig op achterstand in een wedstrijd die inmiddels al weer vele minuten geen winnaar meer verdiende.
  Smitshoek gooit er nog maar eens een paar wissels tegenaan: Ramon van der Wal komt er in voor Mustafa Celen en Damien van den Oever vervangt Bravenboer, Huizen brengt Bob Brilleman voor Murat Önal in het veld.
  Met nog vijf minuten te gaan herovert de hardwerkende Quincy van Waveren tot twee maal aan toe de bal voor arbiter Mac Intosh tot een vrije trap besluit. Quincy gaat er zelf achter staan en de bal spat snoeihard tegen het net! We juichen al als we vervolgens tot de ontdekking komen dat de bal via de ballenvanger tegen de verkeerde kant van het net is gespat. Geen goal dus voor Quincy die daarmee een verdiende beloning voor zijn goede spel van vandaag zou hebben gekregen.
  Nog even de adem inhouden als Joey Papamelodias zijn inspeelpass geblokt ziet en de bal zo voor de voeten van een sprintende Smitshoeker doet belanden die op volle snelheid alleen op Rijnvis af mag. Rijnvis blijft echter goed op de been en dwingt de aanvaller naar de zijkant waar hij vervolgens alsnog geslagen lijkt. Tot grote hilariteit kiest de aanvaller dan niet het verlaten doel, maar de ballenvanger als eindstation voor zijn inzet…. Het was typerend voor het matige niveau van deze wedstrijd en zo gaan we dan met een uitermate teleurstellende 0-1 nederlaag op weg naar de competitie…

  Erik Assink
  “Ik heb Huizen vandaag een 0-0 wedstrijd zien verliezen, vandaag,” confronteer ik onze hoofdtrainer met mijn wat negatieve conclusie.
  “Tja, ik vond het ook een ongelofelijk vervelende vertoning- op misschien de eerste tien minuten van de eerste en de tweede helft na,” deelt hij mijn conclusie. “Het is misschien een goede wake-up-call of eye-opener hoe je het maar noemen wilt, wij kunnen veel beer namelijk, want dat heb ik ook gezien deze voorbereiding. We hadden vandaag veel te veel jongens in het veld die ‘onzichtbaar’  waren. Daardoor werden we met enige regelmaat afgetroefd door een tegenstander die in wezen niet beter was dan wij. We hebben daarbij verzuimd om de mensen die wél in de wedstrijd zaten afdoende te benutten. Die werden af en toe gewoon overgeslagen! Dat is dan toch een stukje voetbalgogme dat dan ontbreekt. Daarnaast was het tempoloos, bijna stilstaand voetbal, door Huizen zes nog te pareren, zeg maar. De bal ging van A naar B en die stond stil en dan weer van B naar A die dan ook weer stil stond, er zat totaal geen dynamiek in. En dat terwijl aan aantal jongen zich toch helemaal kapot hebben gelopen, dan heb je dat dus als team gewoon niet goed gedaan, veel te weinig afspeelmogelijkheden, te weinig beweging. We kúnnen beter, dat heb ik wel gezien de afgelopen weken, maar vandaag was het maar een moeizame vertoning. Ik kan me ongelofelijk veel dingen bedenken die met dit mooie weer leuker waren geweest dan naar deze wedstrijd te kijken vandaag… Echt heel erg.
  Maar goed: TEC staat nu met 0-4 achter tegen het Katwijk waar we vorige week nog gelijk tegen hebben gespeeld. Ik zeg niet dat dat als vanzelfsprekend bij ons ook zal gebeuren, maar een slechte generale levert ook nog wel eens een goede première op! Maar natuurlijk had ik liever het Huizen gezien van de afgelopen twee wedstrijden.
  Ja, we hebben het elftal waar we mee gaan beginnen tegen Excelsior wel op papier staan. Daar is vandaag op een enkele positie nog wel wat bevestiging op gekomen, zowel in positieve als negatieve zin. Maar goed, afgaande op vandaag heb ik maar weinig lichtputjes gezien – of het moet zijn dat Excelsior ook niets gezien heeft…”

  Rene Troost
  Met zijn rijzige postuur en blonde kop is Rene Troost er een die er altijd wel bijna letterlijk bovenuit stak deze campagne. Ook vandaag kon ik onze middenvelder nauwelijks op foute passes betrappen en vormde hij een van de weinige spelers die ik met een voldoende van het veld vond stappen. Vandaar dat ik hem na de wedstrijd even apart nam voor een kort gesprekje…
  “Dit was de laatste wedstijd voor het begin van het seizoen. Aan he begin van de voorbereiding waren we echt zoekende. Naarmate de voorbereiding vorderde kwam er gaandeweg wat meer voetbal in de ploeg. De werklust is er altijd geweest bij de jongens en de laatste twee wedstrijden hiervoor waren gewoon goed. Vandaag was het inderdaad gewoon een mindere wedstrijd van onze kant. We moeten daar ook weer niet te dramatisch over doen, volgende week moeten we er gewoon ‘staan’ en moeten we gewoon lering uit deze wedstrijd trekken en vol voor een driepunter gaan in onze eerste thuiswedstrijd voor de competitie. We maakten vandaag nogal wat individuele foutjes waardoor je deze wedstrijd uiteindelijk verliest, maar we moeten gewoon ook zelf meer creëren en baas zijn in eigen huis. En dat zat er vandaag gewoon echt niet in.
  Ik heb voor Huizen gekozen omdat ik enerzijds wat dichter bij huis wilde voetballen en anderzijds is het gewoon een prachtige club met een rijke historie. Ik heb lang ver van huis gevoetbald bij Ter Leede en Rijnsburg, maar de reistijd begon me op te breken, privé en qua werk. En ik moet zeggen dat het me uitstekend bevalt de weken dat ik hier nu ben: de sfeer onderling is erg goed en dat is zeker een pluspunt – alleen moeten we dat nog meer vertalen naar ons spel op het veld. Zeker na vandaag moeten we gewoon voortborduren op de twee wedstrijden hiervoor. Nogmaals: volgende week komt het er gewoon op aan en moeten we er vol voor gaan! Iedere wedstrijd is belangrijk, maar je eerste wedstrijd zet wel heel erg de toon voor de rest van de competitie. Ik proef ook bij de anderen die spanning en de wil om er volgende week voor 100% te staan!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Het is een beetje een roller-coaster waar ik me in bevind na deze voorbereiding. Ik heb sterke wedstrijden gezien afgewisseld met voetballende drama’s. Na afloop zijn er altijd mensen die me vragen hoe mijn verwachtingen zijn voor het komende seizoen en ik durf daar geen zinnig woord over te zeggen. We zullen het gewoon af moeten wachten tegen Excelsior dat er ongetwijfeld ook op gebrand zal zijn met een resultaat aan het seizoen te beginnen. Het zijn altijd wedstrijden apart die eerste wedstrijden, net als derby’s.
  Veel zal er ook aan de fitheid van onze spelers gelegen zijn. We hebben een best aardige basisselectie met een aantal talentvolle spelers daar direct onder. Maar talentvol betekent nog niet meteen helemaal rijp voor de hoofdklasse. Een aantal zal zeker nog stappen moeten maken voor ze volwaardig in de competitie kunnen worden ingezet. Met een trainer die spelers beter kan maken is dat een kwestie van de wat langere adem en vooral het geduld van de spelers in kwestie om te groeien naar een volwaardige hoofdklassespeler.
  Het aftellen is begonnen…
  Ik hoop dat u met mij Huizens herintrede in de hoofdklasse met uw aanwezigheid zult willen opluisteren. En laten we er maar van uitgaan dat een slecht generale ook nu een prima première inleidt…

  Opstelling Huizen:
  Kevin Rijnvis, Desmond Mensen (45. Danny Benning), Wouter Vente, Joey Papamelodias, Nino van Jaarsveld, Renee Troost, Jordey Buitenhuis (45. Lucas Pelgrum), Aron Klaassen, Quincy van Waveren, Murat Önal (82. Bob Brilleman), Kevin Smit (45. Hidde van der Veldt)

  Scoreverloop:
  73. 0-1 Deprez

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie