https://www.svhuizen.nl/huizen-verdienstelijk-vierde-in-zuiderzeecup/n3988c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  De Zuiderzeecup is een sterk bezet toernooi waarin Huizen twee tegenstanders trof die beide twee klassen hoger spelen. Was Huizen daarmee kanonnenvoer? Geenszins! Een verslag...
  huizen-verdienstelijk-vierde-in-zuiderzeecup

  Opstelling
  Ik ben lekker op tijd bij VVOG in Harderwijk voor de troostfinale waarin Huizen het op mag gaan nemen tegen thuisploeg VVOG. Net als bij de vorige editie heb ik even wat  moeite om voorbij de controle te komen. Aan de poort heeft blijkbaar niemand daar in de gaten dat je bij de eerste oefenwedstrijden van het nieuwe seizoen nog geen nieuwe bestuurspas hebt. Gelukkig is men verderop wat inschikkelijker en krijg ik keurig een polsbandje aangemeten waarmee ik de opstellingen kan gaan halen in de VIP-tent. Het oogt allemaal wel wat ‘overdone’ al die bewaking voor een eenvoudig oefentoernooitje, maar goed: wellicht is daar toch een reden voor die ik niet zie of ken.
  Gewapend met de namenlijst neem ik plaats bij de ‘gespaarde’ Önal en Benning. Geen ernstige blessures, maar uit voorzorg langs de kant gehouden vandaag. Ze kennen mijn gewoonte om op basis van de namen eerst even een opstelling op papier te zetten. Samenzweerderig dagen ze me uit dat maar meteen even te doen en ik puzzel een in mijn ogen logische opstelling uit mijn hoge hoed. Alleen heb ik een buitenspeler over en dan komt hun aap uit de mouw: Hidde van der Veldt begint vandaag als back! Niet mijn eerste gedachte uiteraard.
  Bij onze tegenstanders staat Kevin Rijnvis in de goal. Ingepakt in een dik jack doet hij de warming up op het zonovergoten sportpark De Strokel en verder oogt hij fit. Misschien toch nog even wat pondjes wegzweten? Ik zie het er eerlijk gezegd niet aan af.
  Vandaag mag Arnold Klein geen gebruik maken van zijn volledige selectie. Beetje vreemd dat er voor de eerste wedstrijd andere regels gelden dan voor de finales, maar goed. Op zich is het wel aardig om te zien in hoeverre spelers al klaar zijn voor negentig volle minuten.
  Gelukkig is de wedstrijd op het hoofdveld gepland en ik kan dan ook lekker plaatsnemen op de tribune. Dat schrijft toch wel een stuk prettiger. Als ‘De klok van Arnemuiden’ eindelijk is uitgebeierd en de zeemansliederen eindelijk verstommen, gaan we dan van start om de derde en vierde plek…

  Opening
  VVOG heeft de openingswedstrijd dus ook verloren en heeft voor eigen publiek wat goed te maken. Het zal je toch niet gebeuren dat je als organiserende vereniging als laatste op je eigen toernooi eindigt. En als Huizen de aftrap mag nemen, laat VVOG er dan ook geen gras over groeien en jaagt onze mannen fel af en verovert binnen twee seconden de bal al. Meteen wordt de Huizer defensie onder druk gezet door het gretig uit de startblokken schietende VVOG. Jordey Buitenhuis is al meteen slachtoffer van die verbetenheid als hij in een duel luid kermend naar de grond gaat. Je hebt kermen in de trant van ‘Hee scheids, kijk eens wat er hier gebeurt!’ en kermen in de trant van ‘Mijn Hemel, dit is foute boel!’. Het kermen van Jordey viel nadrukkelijk in die laatste categorie en hij moet dan ook ondersteund door twee man buiten de lijnen gedragen worden. Ook daar zien we hem nog lang uitermate pijnlijk trekkebenen en we vermoeden dat het einde wedstrijd is voor onze steunpilaar. Groot is de verbazing als we hem even later dan toch weer in het veld zien, de pijn verbijtend.
  Na zes minuten verschijnt dan ineens Pernelly Biya alleen voor onze doelman Brian Willemse. Pernelly maait half naast de bal en geeft zo Willemse de gelegenheid de bal weg te tikken. Maar het gevaar is daarmee nog niet helemaal geweken: de bal wordt opnieuw op Biya gespeeld en weer moet Willemse vol aan de bak. Dapper werpt hij zich voor de voeten en op de bal en weet zo als overwinnaar uit de strijd tevoorschijn te komen. Het is de eerste 100% kans van de wedstrijd.

  Lekkurrr!
  Drie minuten later wordt Quincy van Waveren op schitterende wijze in zijn loopactie bediend door Sebastian van Kammen. De pass is perfect in de loop en door het centrum ligt de weg naar Rijnvis volkomen open. Oog in oog met onze voormalige doelman blijft Quincy kalm en gedecideerd schuift hij de bal langs de uitvallende Rijnvis binnen en brengt Huizen zo op een 0-1. Weliswaar wat tegen de veldverhouding in, maar daar hebben we op de tribune bepaald maling aan!
  Dat is een spaak in het wiel van de thuisploeg die de frustraties maar moeilijk van zich af weet te schudden. Als Randy Onuoha er vandoor wil wordt hij ronduit getorpedeerd zonder ook maar enige intentie om de bal te spelen. Een schandalige overtreding die door de arbiter van dienst met de mantel der liefde bedekt wordt en de boosdoener niet eens geel oplevert waar paars zo ongeveer de enige juiste kleur was geweest. Maar ja: pas een kwartier gespeeld, dan moet je toch wel erg sterk in je schoenen staan als arbiter als je dan al iemand van de thuisploeg van het veld stuurt. Maar een gele kaart voor de vorm, dat was toch wel het minste dat hij had kunnen doen. Je maakt het jezelf ook onnodig moeilijk als arbiter als je dit soort aanslagen ongestraft de revue laat passeren. Je zet een toon die je als arbiter liever niet in je wedstrijden hebt.
  Dan zet Huizen door met een aanval in de hoek van het veld. De bal komt voor de voeten van de opgedrongen Van der Veldt, maar deze durft het schot niet aan en legt de bal breed. Jammer: de hoek was wellicht wat moeilijk, de afstand misschien wat groot, maar een ferme pegel had er zeker in kunnen zitten. Nu werd de bal eenvoudig onderschept en geruimd.
  Dan heeft Zakaria el Biyar het weer eens ouderwets op zijn heupen in het strafschopgebied van VVOG. Kappend en draaiend stuurt hij zijn tegenstanders het bos in en haalt goed uit. De bal ketst af op een verdediger die daardoor ‘even de weg kwijt is’ en een corner is het gevolg. Huizen heeft zich nadrukkelijk wat onder de druk van de thuisploeg uit geworsteld en zoekt brutaal naar een tweede treffer.

  Tegenvaller
  Dan wordt duidelijk dat de aangeslagen Buitenhuis niet verder kan. Hij moet worden vervangen door Jeroen Lamme. Een pittige taak voor deze nieuwkomer om de steunpilaar die Buitenhuis is te vervangen, maar ik kan u verklappen dat hij die taak prima zou weten in te vullen!
  Met de naderende rust wil VVOG toch die achterstand wegwerken en zet weer wat aan. Eerst zien we hoe Desmond Sturing (zoon van Edward Sturing van Vitesse) goed doorgaat en Caifano Latupeirissa in stelling brengt. Diens uithaal is echter wild en onbesuisd en gaat dan ook ruimschoots over.
  Huizen countert en op volle snelheid gaat Quincy van Waveren er weer vandoor. De weg naar Rijnvis is echter lang en de achtervolgers snel. Als de bal dan uiteindelijk voorkomt, blijkt het niet meer dan een oprapertje voor Kevin Rijnvis.
  De rust is nog maar luttele minuten van ons verwijderd als de bal vanaf de flank gevaarlijk voor wordt gebracht. Willemse blijft staan en de defensie weet met moeite de bal corner te werken. Dan komt de bal hoog voor en redelijk vrij zet de lange verdediger Tim Muller er zijn hoofd tegenaan. De bal slaat perfect binnen en laat Willemse kansloos. Een stevig tegenvallertje zo vlak voor de rust.
  Nog één aanval van Huizen waarbij Quincy van Waveren de bal hard inzet en van dichtbij lijkt te kunnen worden ingetikt, maar de arbitrage had helaas buitenspel geconstateerd en zo gaan we dus met 1-1 aan de thee.

  Rust
  Bepaald geen onverdienstelijke gelijke stand van een fris en onbevangen spelend Huizen dat de voorsprong dus helaas niet over het rustsignaal wist te tillen. Optisch gezien doet Huizen niet of nauwelijks onder voor de derde divisionist en dat is zeker bemoedigend te noemen.
  Deze keer dus geen compleet nieuw team binnen de lijnen, al zal Klein de rust ongetwijfeld aangrijpen om ook nog wat andere spelers speelminuten te gunnen.

  Wissels
  En inderdaad verschijnen er twee nieuwe gezichten aan de aftrap voor de tweede helft. Het is even puzzelen maar dan constateren we dat Quincy van Waveren en Wouter Vente het veld hebben geruimd voor Ben Honing en Bob Brilleman. Daardoor schuift Randy Onuoha door naar de frontlinie en komt als vleugelspits te staan, terwijl Brilleman op het middenveld post vat. De laatste lijn bestaat nu dus uit Van der Veldt, Jeroen Lamme, Troost en Honing. En het moet gezegd dat behoudens enkele positionele foutjes, Hidde van der Veldt het bepaald niet verkeerd doet daar op de backplaats.
  Ondanks de wissels opent deze tweede helft wat vlak, er gebeurt weinig dat het vermelden waard is. Pas na een minuut of tien zien we een wilde pegel van Harrie Kersten die weer ruim buiten het doelvlak een goed heenkomen zoekt en opnieuw een grove overtreding waar deze keer Zakaria el Biyar het slachtoffer van is. De vrije trap bereikt Hidde van der Veldt die deze keer wél de trekker overhaalt en gevaarlijk dicht naast de paal schiet. Helaas wel de verkeerde kant van de paal, maar we zitten in ieder geval dichter in de buurt dan de wilde pogingen van onze tegenstanders.
  Dan na een uur spelen opnieuw wissels: Randy Onuoha, Sebastian van Kammen en Collin Veerkamp maken plaats voor Dennis Lamme, Jurre van Mill en Tristen Kroese.

  Slotfase
  Er gebeurt weinig deze tweede helft waar het voetbalhart van opspringt. Latupeirissa schiet weer een keer hard in als Van Esterik van achteren wordt neer geschoffeld. Wederom laat de arbitrage het maar gewoon passeren. Gelukkig is Brian Willemse wel goed bij de les en met een fraaie snoekduik ranselt hij de bal corner.
  Dan toch eindelijk geel als ook Tristen Kroese het slachtoffer wordt van een aanslag. Een ‘He he…’ rolt van de tribune, want vriend en vijand was het er over eens dat de grenzen van een pot vriendschappelijk voetbal al verscheidene malen schromelijk overschreden waren.
  Dan weer Kersten die alleen doorgaat over de vleugel. De inzet is hard en we horen een duidelijke ‘klets!’ die op een handsbal zou duiden. Gelukkig voor ons laat de arbitrage ook dit passeren en komen we er met een corner goed mee weg.
  Met nog een kwartier te gaan is het spel rommelig: VVOG probeert gehaast door te drukken en de vele positiewisselingen hebben ook het veldspel van Huizen geen goed gedaan.
  Dani van Dijk zet dan voor VVOG de bal hard in als er even chaos dreigt in de Huizer defensie. Jeroen Lamme zet er goed de voet tegen, maar de bal caramboleert gevaarlijk de lucht in en dreigt onder de lat te verdwijnen. Opgelucht ziet de springende Willemse de bal aan de voor Huizen goede kant van de lat op het net vallen.
  Een kopbal van Van Dijk gaat dan ruim over en even later zien we een heuse schiettent voor de goal van Brian Willemse. De bal gaat als in een flipperkast heen en weer en het is uiteindelijk Bob Brilleman die op de lijn voor opluchting weet te zorgen.
  We wachten eigenlijk al op het eindsignaal als Yorick Hogetoorn er nog maar een keer vandoor gaat over hun rechtervleugel. De bal komt scherp voor en met een wanhoopspoging weet Dani van Dijk de bal nog net met de punt van de schoen te beroeren. De bal vliegt raar omhoog en landt in de uiterste hoek achter Willemse in de goal: 2-1 en de arbiter van dienst laat niet eens meer aftrappen…

  Arnold Klein
  “Nee, ik denk dat het ook wel gunstig was dat ie niet meer liet aftrappen ook,” meent Klein na afloop berustend. “De overwinning van VVOG was op basis van de tweede helft zeker terecht. We hebben de tweede helft wat meer achteruit moeten lopen. Ik moest er ook noodgedwongen wat spelers uit halen met kleine pijntjes en spelers die nog geen negentig minuten voluit kunnen voetballen. Al met al denk ik dat we toch wel keurig compact verdedigd hebben en vrij weinig hebben weggegeven.
  Die openingsfase waarin we wat onder druk kwamen te staan die wil ik wel op mijn conto schrijven: we hebben voornamelijk getraind op 4-3-3 tegenstanders. VVOG speelde echter 4-4-2. Ik heb de mannen in de rust dan ook gecomplimenteerd dat ik vanaf de kant het zo heb kunnen neerzetten dat we daarna gewoon weer grip op VVOG wisten te krijgen. Dat is uiteraard heel bemoedigend dat een ploeg in staat is om nog tijdens de eerste helft die omschakeling met elkaar te maken.
  De tweede helft ging ik wel wat wisselen, maar ik had niet de complete selectie tot mijn beschikking door kleine pijntjes en afwezigheid van spelers.
  We hebben een aantal momenten gehad om VVOG ‘pijn’ te doen. We scoren dan uit één van die momenten , maar ik denk dat er meer momenten waren om gebruik te maken van snelle loopacties. Maar dan waren die loopacties te gretig, te diep. Je moet eigenlijk eerst een kleine omtrekkende beweging maken voor je diep gaat, dat is voor een verdediger haast niet te verdedigen. Maar daar moet je wel het geduld voor kunnen opbrengen om dat juiste moment te kunnen kiezen.”
  Over pijn doen gesproken, ik zag me toch een paar overtredingen die minimaal rijp voor geel waren…
  “Die overtreding op Randy Onuoha in de eerste helft, dat is gewoon donkerrood. Dat ie geen rood geeft: a la! Maar hij moet wel een kaart trekken, dan weet zo’n speler toch dat ie niks meer kan doen. Ik zag nog wel meer overtredingen die gewoon van achteren op de enkels en de pezen waren gericht. Na de wedstrijd heeft de trainer van VVOG daarover ook zijn excuses aangeboden bij me. Dat was dan wel weer netjes van Hennie in ’t Hof. Je koopt er verder niks voor, maar goed... Gelukkig heeft het behalve Jordey Buitenhuis verder geen blessures opgeleverd. Jordey probeerde het nog even en dat is heel moedig en tekent zijn karakter, daarnaast geeft hij het ook heel verstandig aan dat het niet meer gaat en blijft niet doorstrompelen tegen beter weten in. Ook dat is een kwaliteit!
  Natuurlijk wil ik altijd winnen, maar gelet op de arbeid die we de afgelopen weken hebben geleverd tegen twee derde divisionisten die beide gewoon goede ploegen zijn en doorspekt zijn met de nodige ex-profs waar wij vooral ‘jonkies’ in de ploeg hebben, dan kan je toch niet anders dan trots zijn op de spelers! Daarbij wisten we ook dat we bij lange na nog niet in de sterkst denkbare opstelling konden spelen door het ontbreken van bepaalde spelers. Nu moeten we door gaan bouwen om voor de volgende fase weer een stap verder te kunnen gaan zetten.
  De keuze voor Hidde van der Veldt als vleugelverdediger had niets met een ‘fantasieopstelling’ te maken. Danny Benning was wat geblesseerd en Tristen Kroese had het woensdag moeilijk tegen Ajax en moet nog wat wennen aan het niveau van trainen en spelen. Die wilde ik niet voor de leeuwen gooien met zo’n wedstrijd als vandaag en het risico lopen dat je daarmee afbreuk doet aan zo’n talentvolle speler. Hidde is wat meer een ‘komende’ speler en die heeft het vandaag heel goed gedaan op de rechtsbackpositie.
  Al met al heeft deze wedstrijd weer voldoende aanknopingspunten opgeleverd waar Michael (Weggemans, red.) en ik mee verder kunnen!”

  Ben Honing
  Weer terug op het oude nest. Al generaties lang bevolken de Honings de Huizer selecties en ik haal Ben dan ook maar weer eens voor mijn recordertje.
  Je hebt wat omzwervingen gemaakt de afgelopen jaren en nu dan weer terug op het oude nest. Vertel eens hoe dat gegaan is…”
  “Na mijn vertrek bij Huizen heb ik vier jaar bij VVZ gevoetbald. Daarna vorig seizoen bij AH in de derde klasse. Toen werd Arnold Klein hier trainer en aangezien ik met hem samen heb gespeeld bij VVZ en hij me goed kent belde hij me op of ik weer zin had om bij Huizen terug te komen. Uiteraard had ik daar heel veel zin in, de derde klasse is wel een hele stap terug moet ik zeggen, ook qua entourage. Daarbij had ik altijd de ambitie gehouden om nog een keer voor Huizen uit te gaan komen. Wat mij betreft had ik gewoon mijn hele leven bij Huizen gespeeld en ik ben dan ook blij dat ik weer terug ben..
  Woensdag ging het de eerste helft van de eerste helft wel lekker eigenlijk, daarna werd het wel een beetje aanpoten toen Ajax aanzette. Vandaag dus weer tegen een derde divisieploeg en dan merk je echt wel het verschil tussen derde divisie en derde klasse. Mede door de warmte had ik het vandaag wat lastig. Ik vind het ook lastiger om er pas in de tweede helft in te komen. Als je meteen vanaf de eerste minuut start, dan kom je wat makkelijker in het ritme van de wedstrijd.”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Met twee nederlagen beginnen, ik heb het er al eerder over gehad. Het is vooral voor de achterban even slikken na twee opeenvolgende degradaties om dan zo de voorbereiding te beginnen. Het beeld van de wedstrijden die we gezien hebben, vertelt echter een ander verhaal: we zagen een Huizen dat nog niet in de beoogde formatie kon aantreden door blessures en afwezigheid van spelers. We zagen ook een gedreven coach die duidelijk zijn lijnen tracht neer te zetten met deze groep. We zagen ook dat we eigenlijk maar ternauwernood kopje onder gingen tegen twee ploegen die twee klassen hoger gaan spelen en dat is op zijn zachtst gesteld ‘bemoedigend’.
  De vraag is dan ook of we er als vereniging goed aan hebben gedaan om als laagst geklasseerde ploeg aan dit toernooi mee te doen. Aan de ene kant weten we nu waar we staan: dicht tegen derde divisionisten aan. Aan de andere kant zou het ook wel lekker zijn om met wat overwinningen de achterban een hart onder de riem te kunnen steken en bijvoorbeeld zelf een leuk toernooi met wat aansprekende tegenstanders te organiseren.
  Klein en Weggemans zijn maar net bezig met de mannen en in de komende weken zullen ze ongetwijfeld met deze ‘ploeg in de groei’ nog de nodige successen gaan behalen.
  Op basis van het vertoonde spel ben ik in ieder geval niet pessimistisch gestemd voor het komende seizoen. Als de selectie aangevuld wordt met Wouter Bonke, Aron Klaassen, Thomas Muller en Stijn Kelder, dan moeten er met deze ploeg mooie dingen mogelijk zijn.
  Helaas ben ik aanstaande dinsdag verhinderd als we tegen De Bilt aantreden op onze eigen Wolfskamer. Als er iemand zo vriendelijk wil zijn mij wat feiten en gebeurtenissen te mailen, dan maak ik daar wel een verslag voor de website van. U wordt alvast bedankt voor de te nemen moeite!