https://www.svhuizen.nl/huizen-verder-na-bekerthriller-tegen-westlandia-3-3/n2828c129
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Na een doelpuntrijke wedstrijd en een bloedstollende strafschoppenserie heeft Huizen zich geplaatst voor het eindtoernooi van de KNVB-beker!
  huizen-verder-na-bekerthriller-tegen-westlandia-3-3

  Puf!
  Het is om 20.00 uur nog steeds broeierig warm op de Wolfskamer. Van dat weer waarbij je hond je meewarig aankijkt als je hem voor zijn rondje roept, zo van ‘moet dat nou?’. Toch staan er op de Wolfskamer vijfentwintig man klaar om zich met die warmte nadrukkelijk in het zweet te werken met als inzet de volgende ronde van de KNVB-beker Nou ja: vierentwintig man en één vrouw dan, want de grensrechter aan de overkant is een dame.
  Als ik de opstelling van Huizen bekijk, dan verraadt deze dat de wedstrijd van zaterdag aanstaande toch ook wel zijn schaduw vooruit werpt, want enkele ‘vaste’ krachten beginnen vandaag op de bank. Toch weet Henk van de Pol een opstelling neer te zetten die aan alle kanten logisch oogt: Siemen Eijkemans en Denny van Loen in de spits, Garrett Jones en Jorik van Ruiswijk vanaf de flanken, een middenveld met aanvoerder Bilal Laoikili en de robuuste Nicolaï Verbiest, waarbij de linker en rechterkant ‘ingelopen’ moeten worden door de vleugelverdedigers en vleugelaanvallers – tenminste: dat is de conclusie die ik trek.
  Achterin vertrouwde namen Ruddy Etwi, Wouter Vente, Joey Papamelodias en onze enige A-international Leroy Oehlers met uiteraard de betrouwbare sluitpost Johan Verkerk. Bepaald geen opstelling waarvan je op voorhand zegt dat het ‘tweede keus’ is. Het geeft maar weer eens aan welk een kwalitatief brede selectie Henk van de Pol tot zijn beschikking heeft.
  Bij onze gasten zegt geen van de namen me iets. Of het moeten de namen van de coaches zijn: Edwin Grünholz en Mourad Mghizrat, beide ex-profs en ik herinner me Mghizrat als een prima spits die uiteindelijk goed bleek voor een kleine zestig goals in het betaalde voetbal. Grünholz herinner ik me vooral als zaalvoetballer, maar verder kom ik geen namen tegen die me opvallen.
  De penningmeester zal zich qua kaartverkoop echter niet in de handen wrijven van genoegen, want de publiek belangstelling valt mij erg tegen. De tribune is slechts schaars bezet en ook langs het veld kan ik geen drommen ontdekken. Er zijn bijna meer stewards dan toeschouwers. Het mooie weer zal velen in de tuin hebben gehouden en ook het feit dat Rostov- Ajax gelijktijdig wordt uitgezonden zal er ook geen goed aan gedaan hebben.

  Tjakka!
  Ik zit de lijntjes in mijn schrijfblok nog te trekken als Nicolaï Verbiest een steekpass binnendoor voor de voeten van de gretig spurtende Denny van Loen laat vallen. In volle ren stuift hij op doelman Edgar Leerdam van Westlandia af en voor we het goed en wel door hebben schuift hij de bal al keurig binnen! 1-0 met nog geen minuut gespeeld!
  De eerste klap is een daalder waard en die deelt Huizen hier dus ongenadig uit.
  Kort na de openingstreffer mogen onze gasten een corner nemen en we zien het enige onzekerheidje van onze doelman Verkerk als hij op de hoge voorzet wat grabbelend reageert en een tweede corner moet toestaan. Deze vang hij echter met een voor Westlandia ontmoedigende air en zekerheid die aangeeft dat er bij deze doelman weinig te halen valt vanavond.
  Huizen opent lekker fel met een op iedere bal lopende Denny van Loen die weinig last van de warmte leek te hebben en voorop ging in de strijd.
  Met net vijf minuten op de klok geeft Jorik van Ruiswijk een prima voorzet waar Siemen Eijkemans het hoofd tegenaan zet. De bal spat naar de hoek en Leerdam moet zich tot het uiterste inspannen om de bal uit zijn domein te boksen. We gaan er nog maar eens goed voor zitten, want nu lijkt Westlandia al rijp voor de slacht. Al lijkt het wat terug te gaan doen via de sterke nummer 10, Patrick Batist, die de bal na een kluts hard en slechts centimeters over de goal van Verkerk jaagt. Maar Huizen heeft het initiatief goed in handen en behoudt het beste van het spel.
  Joey Papamelodias troeft schitterend een tegenstander af en stoomt al slalommend het strafschopgebeid binnen. Zijn schot gaat echter gelijk dat van Batist maar rakelings over.

  Lekker!
  In de twaalfde minuut komt Huizen zelfs op 2-0 als een corner de goal van Leerdam voorbijvliegt en kansloos uit lijkt te gaan. De verbeten Oehlers weet de bal echter fraai binnen te houden en bij spits Eijkemans te bezorgen die er keurig het warrig haardos tegenaan zet. Vlak naast de paal lijkt de bal nog gered te worden, maar de grensrechter heeft dan geconstateerd dat de bal geheel en al de doellijn was gepasseerd en steekt resoluut zijn vlag omhoog. De tot dan toe onberispelijk fluitende scheidsrechter neemt dat signaal keurig over en Huizen waant zich na een kwartier al in een zetel richting volgende ronde.
  Het geeft de mannen zelfvertrouwen en dat zien we terug als Joey Papamelodias bij een omschakeling op eigen helft doelman Leerdam ziet die wat ver voor zijn goal staat. Zijn schot van een meter of zestig slaat maar rakelings naast de goal van Leerdam tegen de reclameborden!
  Huizen neemt wat gas terug en dat resulteert in een kans voor Ramon Ripson die doorbreekt en oog in oog met Verkerk door die laatste wordt gestuit. De bal caramboleert vervolgens naar de tweede paal waar Jeroen Spruijt de bal voor het intikken lijkt te hebben. Weer is het Verkerk die met een heroïsche ingreep erger voorkomt.

  Achterover
  Je kunt met een 2-0 voorsprong best een beetje achterover gaan hangen om de tegenstander te laten komen: in deze bekerwedstrijden is het immers de dood of de gladiolen en gokken op de return is er dus niet bij. En Westlandia zette dus een tandje bij waar Huizen dacht het met een tandje minder af te kunnen. Achterover hangen is prima, maar je moet niet achterover vallen. En dat deed Huizen helaas toch een paar momenten. En met net geen half uur gespeeld is het dan Jeroen Spruijt die de bal achter Verkerk weet te werken als de bal knap wordt doorgekopt: 2-1. 
  Kort daarop zien we hoe Westlandia over onze linkerflank doorbreekt. De bal wordt breed gegeven en rolt, rolt en rolt zonder dat er iemand ingrijpt. Vanuit het middenveld zien we tegelijkertijd hoe Patrick Batist met grote passen aan komt sprinten en zo een heerlijke bal voor de voeten krijgt. Zijn doffe dreun is echter niet ver genoeg naar de hoek en opnieuw mag Johan Veerkerk met zijn voeten voor reddende engel spelen. Het had een waarschuwing moeten zijn.
  Westlandia put er in ieder geval vertrouwen uit en met een marge van slechts één goal ruikt het de volgende ronde weer. Aanvoerder Marco van der Knaap heeft dan rond de middenlijn drie Huizers op zijn nek. Als een ballerina draait hij zich tussen deze tegenstanders weg en lijkt een pass in gedachten te hebben. Nicolaï Verbiest toont dan onverzettelijkheid en begaat een overtreding om die voorzet eruit te halen en pakt er een terechte gele kaart mee.
  Ook Ferry de Jong ziet geel als hij op de middenlijn Garrett Jones torpedeert en de sfeer wordt iets grimmiger. Huizen blijft echter rommelig voetballen en permitteert zich met name achterin toch wel wat onzorgvuldigheden.

  Rust
  Nadat Verkerk een einde maakte aan een serie corners en Batist nog maar eens een keer hard over schoot, weten we dan toch verder ongeschonden de rust te halen.
  Met de 2-0 dacht Huizen de buit al min of meer binnen te hebben, maar het zal toch nog stevig aan de bak moeten nu de Naaldwijkers bloed hebben geroken. Daarmee maakt Huizen het zichzelf eigenlijk toch onnodig wat moeilijk.

  Wissel
  Met Iry Etwi voor de aangeslagen Garrett Jones gaat Huizen aan de tweede helft beginnen. Het is echter weer Westlandia dat de lijn van de eerste helft doorzet en we zien hoe Batist een goede voorzet geeft die goed in wordt gezet maar waar Verkerk opnieuw het juiste antwoord op heeft.
  Westlandia dringt aan en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Na drie minuten in de tweede helft krijgt Westlandia dan een discutabele inworp mee. De desorganisatie moet worden opgelost met een overtreding en de vrije schop vanaf de rand van het strafschopgebied wordt door Ivailo Staal gelukkig recht in handen van Verkerk geschoten. Je voelt echter dat onze gasten beter in de wedstrijd komen en dat er van de walk-over uit de beginfase geen sprake meer is.

  Gelijk
  En de gelijkmaker die al enige tijd in de lucht hing valt dan inderdaad in de 57e minuut. De bal wordt van de flank goed ingezet. Hoewel de bal lang onderweg is weet onze defensie er niet voldoende op te anticiperen en vanuit een onoverzichtelijke situatie tikt Ramon Ripson de bal toch langs Johan Verkerk: 2-2.
  Inmiddels heeft de wedstrijd iets van een estafette in twee richtingen gekregen  waarbij de bal als stokje dienst doet. Zelden wordt de bal twee keer naar dezelfde kleur gespeeld en we zien de spelers zwetend van de ene naar de andere kant vliegen. Invaller De Bruijn schiet dan uit de draai goed in en vindt opnieuw Verkerk op zijn weg. Met Danny Benning inmiddels voor Leroy Oehlers stelt Joey Papamelodias dan via een vrije schop doelman Leerdam nog maar eens op de proef: zijn inzet wordt echter knap door de Westlandia doelman onder de lat vandaan geranseld.
  Denny van Loen – die terug kan zien op een uitstekende wedstrijd – lanceert dan Iry Etwi die in volle ren slim echter zijn man langs naar binnen kruist en zo oog in oog met Leerdam komt te staan. De doelman is echter snel; zijn goal uitgekomen en werpt zich dapper voor de voeten van onze vleugelaanvaller en weet zo verder onheil te voorkomen.

  Weer op voorsprong
  Na een fraaie aanval speelt Eijkemans de bal op al even fraaie wijze tussen een aantal verdedigers door op de inmiddels ingevallen Guido de Graaf die de bal echter niet anders kan dan verlengen op Iry Etwi en als de bal dan opnieuw wordt ingezet strandt de aanval toch. Maar Huizen herpakt zich weer wat en voert de druk op de bezoekers weer op. En na een dubbele 1-2 tussen De Graaf en Iry Etwi heeft De graaf eerst wat moeite de bal te controleren in het strafschopgebied van Westlandia. Toch haalt hij dan vanuit de heup vernietigend uit en Huizen staat weer op voorsprong: 3-2!
  met nog een minuut of twaalf te gaan moet Huizen toch in staat worden geacht deze voorsprong over de eindstreep te trekken. De onvermoeibaar ogende Van Loen is niet te beroerd om ook verdedigend werk op te knappen en zet ook daar zijn beste beentje voor. Het leidt wel tot een vrije trap voor invaller Sensoy die de bal echter over de goal van Verkerk jaagt.

  Held!
  En dan lijkt het noodlot weer toe te slaan als een voorzet het strafschopgebied binnendwarrelt en op de arm van een van onze verdedigers belandt: strafschop! Ivailo Staal zet zich achter de bal. Aanloop…. Schot…. En met een geweldige safe werpt Johan Verkerk zich in de baan van het schot en bokst de bal naar verre oorden! Verkerk for president!
  En de minuten verstrijken. Danny Benning maakt een fraaie pirouette en schiet goed in bij de eerste paal, doelman Leerdam stopt moeizaam, de schoten van Westlandia worden driester en driester en de wanhoop spreekt er uit.

  3-3
  Maar dan is het toch in de 89e minuut weer raak als Jeroen Spruijt zomaar aan mag nemen en nagenoeg ongehinderd door onze defensie mag wandelen en de 3-3 is een feit! Huizen schiet zichzelf weer in de voet en moet zich opmaken voor twee maal een kwartier verlenging…
  behoudens de tweede gele kaart voor Ferry de Jong die heel dom op de middenlijn hands maakt met al geel op zak, gebeurt er niet veel meer in die slopende verlenging en gaan we op voor de strafschoppen.

  Strafschoppen
  het blijft altijd een loterij zo’n strafschoppenserie, maar met Johan Verkerk in een bloedvorm ga je zo’n serie toch wel met enig vertrouwen in.
  En dat vertrouwen maakt Johan meteen bij de eerste strafschop al waar: hij keert opnieuw de inzet van Ivailo Staal - die dus ook tijdens de wedstrijd zijn strafschop al gekeerd zag door onze onvolprezen doelman.
  Guido de Graaf neemt dan onberispelijk de eerste voor Huizen en opnieuw staan we dus voor.
  Patrick Batist is dan de volgende voor Westlandia en ook hij weet de bal onberispelijk binnen te schieten.
  Aanvoerder Bilal Laoikili schiet dan vervolgens over en brengt daarmee de score weer op gelijke hoogte: beide teams één misser!
  Sensoy achter de bal, aanloop…. En wéér pakt Verkerk de bal uit de hoek!
  Danny Benning jaagt de bal dan snoeihard binnen, ondanks het misselijke gemier van doelman Leerdam die onze noeste verdediger daarmee uit zijn concentratie trachtte te halen. Benning strafte het op passende wijze af.
  Volgens de regels moet de aanloop van een strafschopnemer ononderbroken zijn, maar Van Bochoven houdt wel degelijk heel even stil in zijn aanloop. Toch wordt zijn treffer goedgekeurd.
  Siemen Eijkemans laat dan zien hoe een echte spits scoort en jaagt de bal genadeloos en onhoudbaar achter Leerdam en als Leerdam dan zelf zijn strafschop achter Verkerk heeft gewerkt, staat Denny van Loen voor de zware taak de beslissende binnen te schieten. Hij doet dat onberispelijk en schiet zo niet alleen Huizen naar het eindtoernooi van de KNVB beker, maar bekroont zo tevens een hele sterke wedstrijd van zijn kant!

  Tenslotte…
  Ik heb een paar uurtjes vrij genomen om dit verslag te kunnen schrijven, waarvoor dank aan mijn werkgever VDGC accountants en belastingadviseurs in Zeist, maar kon dat niet te gek maken, natuurlijk. Vandaar dat het toch een beetje een haastklus is geworden en ik geen tijd had om ook nog interviews uit e werken. Heel jammer, want ik had graag Henk van de Pol nog even bevraagd over deze regelrechte bekerthriller en ook Johan Verkerk en Denny van Loen had ik zeker even voor mijn recordertje gevraagd. Maar helaas, het is niet anders.
  Zaterdag met een zware wedstrijd in de benen tegen onze naaste concurrent Rijnvogels. Een zes-punten-wedstrijd, nu al. Ongetwijfeld zal Henk van de Pol dan weer een beroep doen op wat andere mensen om de krachten een beetje te verdelen.
  Vandaag was het bloedstollend spannend en heb ik genoten daar langs de lijn. Ik hoop u aanstaande zaterdag weer in groten getale langs de lijn aan te treffen om onze mannen te steunen in dit cruciale duel!
   

  Scoreverloop:
  01. Denny van Loen 1-0
  13. Siemen Eijkemans 2-0
  23. Jeroen Spruijt 2-1
  57. Ramon Ripson 2-2
  78. Guido de Graaf 3-2
  90. Jeroen Spruijt 3-3

  Bijzonderheid:
  84. Johan Verkerk stopt een strafschop van Ivailo Staal.

  Kaarten:
   Nicolaï Verbiest, Bilal Laoikili (Huizen). Marcel de Bruijn (Westlandia).
   Ferry de Jong (Westlandia, 2x geel).

  Opstelling Huizen:
  Johan Verkerk, Rudy Etwi, Wouter Vente, Joey Papamelodias, Leroy Oehlers (65. Danny Benning), Bilal Laoikili (c), Nicolaï Verbiest, Garrett Jones (46. Iry Etwi), Jorik van Ruiswijk (69. Guido de Graaf), Denny van Loen, Siemen Eijkemans.

  Opstelling Westlandia:
  Edgar Leerdam, Jessie van der Burg (55. Erkan Sensoy), Marko van der Knaap (c) (58. Marcel de Bruijn), Nick van Vliet, Ferry de Jong, Ivailo Staal, Jeroen Spruijt, Ramon Ripson, Jedsel Markes (71. Anwar Beeldstroo), Remon van Bochoven, Patrick Batist.