https://www.svhuizen.nl/huizen-schiet-in-eigen-voet/n4069c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen schiet in eigen voet
  14 okt 2018
  Ron Tuijnman
  Na de twee keurige overwinningen op rij waren de verwachtingen hoog gespannen tegen het Amsterdamse AFC. het liep echter heel anders dan gehoopt en verwacht... Een verslag
  huizen-schiet-in-eigen-voet

  Beloften
  Met die zomerse temperaturen op deze oktober-zaterdag belooft het een heerlijk voetbalmiddagje te worden. Ons tweede speelt ook op de Wolfskamer en aangezien ik midweeks naar onze beloften was gaan kijken en daar een nummer 4 had zien spelen die me qua postuur en speelstijl sterk aan een jonge Frank Rijkaard had doen denken, liet ik mij verleiden ook deze wedstrijd mee te pikken.
  Ook nu weer een aantal sterke acties van deze belofte ‑ al werd hij niet echt op de proef gesteld door de aanvallers van Buitenveldert 2.
  In het tweede ook Murat Önal. Bemoedigend dat hij de negentig minuten zonder last kon volmaken, bemoedigend ook dat hij gretig oogde en nadrukkelijk betrokken was bij de 2-0.
  Na de wedstrijd van het tweede denk ik de opstellingen even op te kunnen halen. Helaas: de lieftallige dames in het wedstrijdsecretariaat weten ondanks verwoede pogingen het wedstrijdformulier niet uit de printer te toveren. Dames: vanaf hier nogmaals mijn oprechte dank voor jullie inspanningen, ik heb het zeer gewaardeerd!
  Ook de opstelling van AFC is even een probleem, want het duurt geruime tijd voor er iemand van AFC in de bestuurskamer arriveert – zonder een namenlijst... Geen namen en rugnummers dus, maar gelukkig weet teammanager Bernard Kooij wél een wedstrijdformulier te produceren. Bij Huizen geen verrassingen: Willemse op doel, Buitenhuis, Vente, Bonke en Benning achterop, het middenrif met Van Kammen, Klaassen en Dennis Lamme, voorop Troost geflankeerd door Van der Veldt en Van Waveren. Dat levert een brede bank op met O’Niel, Veerkamp, Honing, Jeroen Lamme, Müller en El Biyar.
  Aan de andere kant van het formulier tref ik een paar bekende namen aan: te beginnen met trainer Jorg Smeets, de kleine gifkikker die ons vorig seizoen met Ajax zo akelig pijn wist te doen. Verder ook Jermain Cikic, ooit een talent in de jeugd van Huizen. Ik heb hem een paar keer zien spelen en dat was bepaald niet onplezierig. Maar Jermain werd wat ongeduldig en zocht zijn heil elders, eerst bij onze buren, daarna ben ik zijn ‘spoor’ een beetje kwijt geraakt, tot hij dan weer opdook op dit wedstrijdformulier. Verder op de bank bij de Amsterdammers Justin Swart – de kleinzoon van – en ene Mauritsio Helstone. Nou hebben wij ooit een Collin Helstone in de gelederen gehad en ik ben dan ook benieuwd of dit familie is. Verder geen belletjes die rinkelen als ik het formulier doorneem.

  Dreun!
  Nadat ik mijn plekje ontdaan heb van twee tortelduifjes en me geposteerd heb aan mijn schrijftafeltje kan de wedstrijd dan beginnen. Nadat de pupillen van de week zich langs de complete AFC defensie hebben gewerkt besluit pupil Luca Nederveen deze aanval met een fraai poortje bij doelman Gijs van Zetten die sportief aan deze show meewerkt.
  Zonnetje d’r bij, stemming prima na de keurige overwinning van vorige week en dan gaan we van start. En dan komt in de tweede minuut de bal voor en kan Tjerk Posthuma maar zo ongehinderd van een meter of twee afstand inkoppen! Willemse heeft nog een wereldreactie in huis en pareert de inzet maar kan de bal uiteraard niet pakken. De rebound is dan ‘kaassie’ voor Mike van de Steenhoven die de bal langs de nu kansloze Willemse schuift. En voor we dus goed en wel begonnen zijn kijkt Huizen al tegen een 0-1 achterstand aan! Wat een domper en wat lieten we onze dappere doelman in de steek achterin!
  Vijf minuten later moet Willemse weer een eenzaam gevecht aan met de doorgelopen Cikic als de bal voorlangs gaat en hij Cikic het scoren moet beletten. Willemse blijft goed meelopen en kijken en drijft Cikic zo naar de hoek van het strafschopgebied, waar dan Buitenhuis hem tenslotte uit zijn benarde situatie weet te ontzetten. Meteen wordt er een aanval van Huizen opgezet die in een corner aan de andere kant uitmondt. Als de bal dan voor de goal van Van Zetten valt lijken alle spelers zich wel in dat strafschopgebied verzameld te hebben en ondanks verwoede pogingen weet spits Troost de bal dan niet achter die Amsterdamse doelman te krijgen.

  Achtervolging
  En zo gaat Huizen dan in de achtervolging om die vroege treffer goed te maken. Een fraaie combinatie over de vleugel zet dan ineens Quincy van Waveren schuin voor de goal, maar wel vrij voor van Zetten. Van Waveren kiest zijn hoek, maar die hoek is te lastig en Van Zetten weet de inzet te blokkeren. De aanval loopt door en bij de tweede paal is het dan Sebastian van Kammen die de bal in het zijnet werkt. Het lijkt een kwestie van tijd voor Huizen de achterstand zal inlopen en er ‘gewoon’ over heen zal gaan…
  De Amsterdammers hebben echter ook een stel gevaarlijke en snelle spitsen waar Huizen het achterin behoorlijk lastig mee had. Oscar Cardoze stuift langs alles en iedereen, zet voor en tot onze opluchting zien we Helstone bij de tweede paal geen richting aan zijn kopbal weet te geven. En weer opluchting als we een vrije trap van Floris Dokkum zien die van een meter of twintig zo maar op de paal mag stuiteren! Willemse stond waarschijnlijk op het verkeerde been of zo, want het leek een simpele vangbal te moeten worden.
  Met een klein half uur wordt er dan een drinkpauze ingelast door scheidsrechter Aad Hilgersom. Vanaf de tribune leek het wat overdreven, maar als je op dat veld loopt zuigt de warmte zich aan je vast op die gemalen autobanden.
  Nadat Sebastian van Kammen geel had gekregen voor wat men als ‘onbesuisd spel’ op het wedstrijdformulier zal vermelden, ontsnapt Cikic weer en oog in oog met Willemse prikt hij de bal langs onze doelman, maar gelukkig ook langs de goal. Dan moet Aron Klaassen ingrijpen als een foute Huizer combinatie in een counter van AFC dreigt uit te monden. Zijn sliding is perfect en hij voorkomt daarmee de kans op een schier onoverbrugbare achterstand voor Huizen.
  We hebben een half uur gespeeld en de wedstrijd kan zo dus nog alle kanten op want voor beide doelen doen zich hachelijke situaties voor, zonder dat beide doelwachters zich extreem hoeven in te spannen, overigens.
  Dan een daverend schot van Dennis Lamme die een afvallende bal spijkerhard op doel jaagt. Vanaf mijn positie weert de AFC-verdediger de bal met de handen af en zou het een strafschop op moeten gaan leveren. Heel Huizen protesteert, maar arbiter Hilgersom ziet er geen penalty in.
  Constateerde de leidsman die hele handsbal niet? Je had ‘m kunnen horen!
  Vond ie het ‘aangeschoten hands’? Van een meter of zes afstand?
  Ik weet het niet. De laatste mogelijkheid is uiteraard ook dat het helemaal geen hands was en de verdediger de bal met een kletsnat shirt pareerde. Ik hou het maar op het laatste. De clubgrensrechter aan Amsterdamse zijde wekte nou niet bepaald de indruk er een te zijn die heel eerlijk zijn vlag zou hanteren bij het constateren van een penalty… Tja, welkom in de eerste klasse… Even later gaat die vlaggende heer Gerritsen wel heel nadrukkelijk in de fout bij het toekennen van een inworp aan zijn eigen AFC. Ook clubliefde kent zijn grenzen en arbiter Hilgersom negeert het appèl van Gerritsen dan ook terecht en geeft de inworp gewoon aan Huizen. Daaruit ontstaat weer zo’n scrimmage voor de goal van Van Zetten en weer smoort daarin iedere doelpoging in een woud van verdedigende benen.

  Rust
  Nadat Dennis lamme met een schitterende pass Quincy van Waveren nog een keer diep had gestuurd en deze net buiten de zestien ruw gevloerd werd, mag Van Kammen dan nog de vrije trap nemen. Helaas jaagt hij de bal ruim over de goal en gaan we dus met die akelige 0-1 aan de thee.
  De wedstrijd kan nog alle kanten op gelet op het beeld van deze eerste helft: alle uitslagen tussen de 4-1 en de 0-4 lijken nog mogelijk. Veel fraai voetbal hebben we niet gezien: AFC oogt fysiek wat sterker en dat levert veel persoonlijke duels op en dat maakt dat Huizen maar zelden tot een fraaie opbouw weet te komen. Toch is het wel een lekkere wedstrijd om naar te kijken, want beide ploegen leveren hierdoor wel veel strijd en dat heeft toch ook wel een zekere amusementswaarde. Geen mooi combinatievoetbal dus, maar onderhoudend was het wel.
  Maar goed: 0-1 of 0-3, het levert beide geen punt op voor Huizen in haar race naar een (periode-)titel. En dus zal Arnold Klein in moeten grijpen. Door wissels of tactisch door de pionnetjes wat te verzetten. Misschien Veerkamp of El Biyar voor de wat onzichtbaar spelende Van der Veldt? Zakaria die wellicht in die kleine ruimte voor de goal wat behendiger is? Of de trefzekere Müller? Hoewel: dat is meer een speler om ‘diep’ te sturen en die sluwe Smeets hield de ruimtes achter zijn defensie klein. De reserves ogen echter niet of ze met een serieuze voorbereiding om in te vallen bezig zijn en dus zal dat andere vaatje in de kleedkamer aangeslagen moeten worden…

  Ploeteren
  En Huizen probeert inderdaad een ander vaatje aan te slaan om uit te gaan tappen: het is Van der Veldt die goed doorgaat en de bal bij Troost bezorgt. Diens uithaal mist echter precisie en op de tribune verzucht men dat je hieraan kunt zien dat het eigenlijk geen spits is. Maar Huizen lijkt wat nadrukkelijker de richting van Van Zetten te gaan zoeken. Twee minuten later mag Danny Benning een vrije trap nemen. De bal gaat perfect richting Klaassen die alles goed doet en de bal perfect terugkopt op Renee Troost. Vanaf de tribune lijkt onze gelegenheidsspits de bal maar binnen te hoeven schuiven in een nagenoeg verlaten goal, maar tot onze ontzetting schuift Renee de bal net náást de paal! Maar goed: we krijgen in ieder geval dus toch kansen. Het moet, het zal en het kán dus!
  Meteen daarop ziet Sebastian van Kammen doelman Gijs van Zetten wat ver voor zijn doel staan en waagt een poging vanaf het middenveld. De bal lijkt een eeuwigheid onderweg voor hij alsnog over de goal valt, een opgeluchte Van Zetten achterlatend. Weer drie minuten later is het Dennis Lamme die Van der Veldt diep stuurt. Opnieuw gevaar voor de goal van Van Zetten als Quincy van Waveren een ‘Waverend’ schot in gedachten heeft. Het heilig ‘moeten’ heeft dan echter de overhand en wat verkrampt maait Quincy half naast de bal waardoor het schot een eenvoudige prooi voor de Amsterdammers wordt. En zo ploetert en zwoegt Huizen in de jacht op de gelijkmaker. Daarbij moet het dan nog steeds uitermate beducht zijn op de snelle counters van die Amsterdamse spitsen. Danny Benning moet dan ten koste van een inworp ingrijpen als Helstone er weer eens als een speer vandoor gaat en bij Huizen alle alarmbellen doet rinkelen. Benning klaart de klus en we blijven maar hopen op die ene bevlieging, die ene pegel die ons weer op het juiste spoor zal zetten…

  Nekslag
  Die hoop mogen we een klein uur koesteren. Tot dat afschuwelijke moment in de vijfenvijftigste minuut als er niets aan de hand lijkt en Brian Willemse de bal simpel weer in het spel lijkt te kunnen brengen. ‘Keepers zijn gek!’ memoreerde Rinus Michels ooit. ‘Een elftal bestaat uit negen voetballers, een keeper en een linksbuiten…’ waarmee hij de eenlingen in een elftal typeerde.
  Maar zelden zal een speler zich zó afschuwelijk eenzaam hebben gevoeld als die arme Brian Willemse die in een ‘black-out’ de bal zomaar inleverde bij de nummer zeven van de verkeerde kleur… Dankbaar pakt Wessel Westerhof dit cadeautje uit en verbijsterd zien we hoe de bal tegen de touwen rolt… Sterkte Brian, als voormalig doelman die grossierde in dat soort momenten weet ik als geen ander hoe je je voelt. Dit is zo’n moment dat je nog jaren achtervolgt als je onrustig slaapt…
  Het is de nekslag voor Huizen. Gezien de moeite die we al hadden om die vroege treffer ongedaan te maken en het feit dat dat dus nog steeds niet gelukt was na een uur voetbal, weet ieder voetbaldier dat de race gelopen is, het doek is gevallen voor Huizen en de hoop op een resultaat is vervlogen.
  Zakaria el Biyar komt dan voor Dennis Lamme en Klein hoopt zo een extra aanvallende impuls te geven aan zijn ploeg. Danny Benning gaat voorop in de strijd in een serie verbeten duels die hem uiteindelijk geel opleveren. Maar het is te prijzen in onze trouwe verdediger dat hij de handdoek niet gooide en tot het gaatje bleef gaan.
  En dat inspireert Huizen dan toch wat: Klaassen controleert de bal dan prachtig en zet meteen weer voor. Bij de tweede paal komt Quincy van Waveren dan net een teenlengte tekort om er een doelpoging van te kunnen maken.

  Opgeven is geen optie
  En Huizen geeft dan ook niet op! Een schot van Van Kammen stuit af op de defensieve muur van de Amsterdammers, de bal wordt opnieuw schitterend gecontroleerd door Klaassen die de bal meteen weer voor geeft. Weer is het Van Kammen die de bal over kopt. Het is verbetenheid tegen beter weten in.
  Jorg Smeets brengt dan Thierry van de Kooye in het veld voor Willem Deetman. Geen idee of dit een aanvallende of verdedigende wissel was, maar daar zouden we vlug genoeg achter komen.
  Arnold Klein brengt dan Thomas Müller in het veld voor Buitenhuis. Dat is zeker een aanvallende wissel. Gedurfd ook, want de snelle vleugels van AFC bezorgden ons al genoeg hoofdbrekens. Maar Klein moet natuurlijk wát! Opgeven is geen optie, dan toch liever de dood of de gladiolen.
  Willemse krijgt dan een lastige terugspeelbal van Wouter Bonke. Ik verdenk Bonke ervan dat ie Willemse even een hart onder de riem wilde steken met deze bal. En Willemse doet nu wél alles goed en lanceert Van der Veldt die blijkbaar mijn opmerking in de rust over zijn onzichtbaarheid wilde logenstraffen en nu het hele veld oversteekt. Zijn schot wordt dan tot corner verwerkt die echter verder niets oplevert.
  Quincy van Waveren sleurt en werkt voor tien. Maar zijn doelpogingen worden allengs wanhopiger. Toch is hij een kwartiertje voor tijd nog dichtbij als zijn krulbal net voorlangs suist. Het zit ook niet mee ook…

  Doodsteek
  Drie minuten na die krulbal van Quincy maakt AFC dan aan alle twijfel een einde. Balverlies op de vleugel leidt een snelle aanval van AFC in. Wessel Westerhof trekt de bal scherp voor en als er dan in de defensie onbegrijpelijk over de bal heen gestapt wordt, ligt de bal panklaar voor invaller Thierry v.d. Kooye die de bal simpel binnen kan tikken. Dit was Huizen, over en sluiten…
  Helstone jaagt even later de bal nog een keer nonchalant en ruim over, Quincy laat weer een krulbal van veel te ver los en Huizen maakt een machteloze, geslagen indruk.
  Danny Benning wordt in volle ren door Helstone gestuit en maakt een akelige schuiver over dat droge kunstgras. Hij kermt het even uit en is wat aangeslagen. Daar wil Helstone wel graag gebruik van maken en stuift de vrije ruimte in. Zijn schuiver gaat gelukkig voorlangs.
  Toch blijft Huizen knokken tot de allerlaatste seconde en het is de wederom uitblinkende Klaassen die de bal dan van een meter of twintig op de slof neemt en de bal als een granaat in de kruising doet slaan: 1-3. Voor Klaassen een terechte bekroning van een goede wedstrijd, maar voor Huizen, met de 90 al ruim op de klok, helaas too little, too late…

  Arnold Klein
  Met “Ze zeggen wel eens dat spelers verstijven als ze in de Kuip komen te spelen. Hebben wij een Wolfskamer-syndroom?” doel ik op de twee thuisnederlagen die Huizen in even zoveel thuisduels behaalde deze competitie.
  “Mwoah,” lacht Klein als een boer met kiespijn. “Als je in de eerste minuut als zo knullig achter komt terwijl je keeper je in eerste instantie nog redt en de defensie staat te slapen, dan loop je natuurlijk ook vanaf minuut één achter de feiten aan. En dan kom je dus net iets anders te spelen dan we de afgelopen weken hebben kunnen doen. We gaan dan toch iets meer geforceerd spelen om die gelijkmaker te produceren. Dat merkte ik aan de jongens in het veld en dat was vooraf uiteraard niet zoals we het vooraf hadden neergezet en bedacht. Desondanks hebben we de eerste helft zeker niet slecht gevoetbald en hebben we zeker drie, vier goede kansen gehad om die gelijkmaker te maken. AFC maakte vooral gebruik van de lange bal op die snelle spitsen. Daar stonden we ook niet helemaal goed, vond ik. Als je dan niet goed staat, dan blijf je ook daar achter de feiten aan lopen. Het duurde ook te lang voordat het echt goed stond, terwijl het eigenlijk weinig verrassend was wat ze deden: die lange bal en dan die snelle spits er achteraan.
  Als je het eerste kwartier analyseert, dan ben je gewoon die eerste tien minuten tot een kwartier gewoon niet scherp. Niet scherp voor de eigen goal, maar ook niet naar de goal van AFC toe. Tussendoor heb je gewoon prima gevoetbald – als je puur naar het voetbal kijkt, dan heeft vandaag de voetballende ploeg dus niet gewonnen…” memoreert hij een beetje zuur.
  Ik schreef in de rust dat het vooral een voetbalstrijd was… Ik hoorde mensen ook stellen dat het een kopie van de wedstrijd tegen Argon was, maar dat vind ik niet: qua werklust kan je de ploeg niets verwijten, denk ik…
  “Dat denk ik ook niet: ik vond ons vandaag stukken beter dan tegen Argon en we hebben negentig minuten lang toch geprobeerd een beter resultaat uit het vuur te slepen. Uiteraard nam AFC de tweede helft een wat afwachtende houding aan. Die tweede helft krijg je dan – en dat is wél een kopie van Argon – door een persoonlijke fout de 0-2 om je oren. Ondanks die domper heeft Huizen zich toch getracht weer op te richten en hing ook de 1-2 eerder in de lucht dan die 0-3 waarbij we een bal zomaar voorlangs laten geven en we hem ook nog eens gewoon laten gaan zodat die man rustig kon scoren. Dat zijn dus in principe gewoon drie cadeautjes waarmee we AFC in het zadel helpen. Uiteindelijk verlies je feitelijk van jezelf.
  Toch een compliment aan de ploeg dat ze het tot diep in de extra tijd niet hebben opgegeven. Die goal van Klaassen was daar de beloning voor die ze daarmee toch verdienden. Je kunt zo’n wedstrijd ook maar zo met zeven of acht nul verliezen als de ploeg in zak en as gaat zitten.
  Het was inderdaad vanaf minuut één een voetbalgevecht. Een voetbalgevecht waarin ik toch vond dat wij voetballend de bovenliggende partij waren, waarbij zij het vooral van de omschakeling moesten hebben. Maar goed: dat hoort ook bij het voetbal en daar zal je ook mee moeten dealen. Wij hebben daar ook genoeg gebruik van gemaakt en nu moesten we dan na één minuut dat soort voetbal aan onze tegenstander laten. Ook dat was een leermoment, want na één minuut is er eigenlijk nog helemaal niets aan de hand en hoef je dus je hele strijdplan niet om te gooien.
  De wissel van Jordey Buitenhuis was zeker niet vanwege dat hij slecht gespeeld zou hebben – in tegendeel, Dat was puur een kwestie van keuzes maken om de wedstrijd nog om te kunnen gooien. Ik koos voor een snelle aanvallende rechterkant met Hidde van der Veldt en dus die aanvallende wissel. Je gokt er dan op dat het geen 0-4 wordt maar 1-2 en dan krijg je nog een hectische slotfase. Maar goed: als je dan met die 0-3 nog eens zo’n domme goal weggeeft, dan kan je het wel schudden – wat je ook wisselt.
  Ik denk niet dat we hier van moeten schrikken. Zoals ik al vaker heb gezegd: we zijn nu met een proces bezig en vorige week hebben we heel gedisciplineerd afwachtend gevoetbald en vandaag werd dat eigenlijk verstoord door die hele vroege tegengoal. Volgende week moeten we hier van geleerd hebben, dankrijgen we BOL, dat is ook een ploeg die graag vanuit een gesloten defensie speelt en gokt op de voortreffelijke spits die ze hebben. Probleem is dat het antwoord op dat soort voetbal bijna niet te trainen is: iedereen kan lukraak een diepe bal geven en als zo’n spits die bal goed kan verwerken, daar valt bijna niet op te trainen… Het is eigenlijk het  meest makkelijke voetbal dat er is: blind naar voren jassen en dan maar hopen dat die spits er iets van weet te maken.
  Ja, het is einde koppositie. Maar ik denk dat je daar ook niet te vroeg moet staan…” constateert Klein wat zuur. “Het was wel leuk om te zien hoe AFC eigenlijk de zelfde tactiek als wij hanteerden. De visies van Jorg Smeets en ons ontlopen elkaar niet veel. Zij waren er vandaag gewoon een stapje verder mee dan wij…”

  Wouter Vente
  ‘Zelfs het beste paard struikelt wel eens,’ luidt een bekend spreekwoord. Vandaag ging dat zeker op voor Wouter Vente die ongelukkig betrokken was bij die merkwaardige derde tegengoal waarbij hij het ‘overstapje’ maakte dat de weg vrijmaakte voor V.d. Kooye.
  “Die bal kwam voorlangs en ik realiseerde me dat ik ‘m ook wel eens verkeerd zou kunnen raken zo dicht bij de goal en met mijn gezicht naar de goal. Ik dacht dat er niemand meer achter me was en werd daarin ook niet gecoacht, dus liet ik ‘m gaan. Tja, achteráf weet ik natuurlijk ook wel dat ik ‘m gewoon had moeten wegwerken.
  Ik denk dat we overal wat scherpte misten. Dat zag je al na twee minuten. We kwamen veel te vaak te laat en maakten daarbij dan ook nog eens de kansen niet af die we kregen. Achterin zijn we dan ook niet meedogenloos genoeg en dan kan het dus maar zo naar 0-3 lopen zoals vandaag. De strijd was er op zich wel, maar ik weet het niet, het was voor mijn gevoel toch niet de 100% zoals we kunnen zijn. We hadden AFC zeker niet onderschat of zo, we wisten dat het best een goede ploeg was die hoog druk kon geven – en dat deden ze ook – en af en toe kwamen zij er ook goed tussendoor en misten wij toch wat scherpte qua ‘dubbelen’ en het geven van rugdekking. Dat zijn in dit soort wedstrijden dan de cruciale dingen die het verschil gaan maken.
  Volgende week willen we ons sowieso revancheren voor vandaag. Maandag gaan we gewoon weer vol aan de bak en ons opladen voor zaterdag, dus BOL kan een fris en fel Huizen verwachten!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Na vorige week dacht ik dat Huizen het Argon-lek wel boven had. De 0-2 daar in Wilnis en vooral de manier waarop liet een onverzettelijk en gedisciplineerd spelend Huizen zien dat vanaf minuut één domineerde. Vandaag werd duidelijk dat we niet de enige ploeg zijn die dat kunstje beheerst. Een minuut van onoplettendheid maakte dat Huizen 89 minuten tegen die spreekwoordelijke geparkeerde bus moest voetballen. Een bus die door de sluwe vos die Jorg Smeets is, schielings uit de kleedkamers gereden werd na die vroege treffer. Het was een voetbalgevecht: veel strijd en persoonlijke duels. Het lukte Huizen te weinig om uit die duels te blijven en dat ging ten koste van het combinatiespel. Onzeker geworden spelers verstopten zich en wilden de bal niet hebben. Secondenlang werd de bal maar wat rondgespeeld voor er iemand dan maar uit arren moede een pass probeerde. Combinatiespel bestaat bij de gratie van lopende mensen die de bal willen hebben. En dat zag ik de tweede helft veel te weinig bij Huizen.
  En hoeveel echte uitgespeelde kansen heeft AFC dan nodig gehad voor die drie treffers die Huizen de das om deden? Ik ben geneigd om één te zeggen: die voorzet waar Wouter Vente zo ongelukkig overheen stapte. Alle AFC-treffers werden echter vooral ingeleid door persoonlijke fouten van onszelf: Vente die over die bal heen stapt, een speler die uit een voorzet zomaar mag inkoppen en dan vervolgens ook nog eens een rebound die zomaar ingetikt mag worden, een keeper die de bal zomaar inlevert… Huizen schoot vandaag in haar eigen voet.
  Geen kopie van Argon, wat mij betreft. Toen meende ik de ploeg gebrek aan instelling te mogen verwijten, maar dat was vandaag niet aan de orde. Op weg naar de interviews geef ik Sebastian van Kammen een troostend tikje op de rug. De zweetspetters vlogen bijkans in het rond – zijn shirt was doorweekt! Nee, aan de inzet heeft het niet gelegen. Wel aan de meedogenloosheid voor de goal: één op één met een keeper of een leeg goal voor je neus, het moeten allemaal treffers zijn. Als je niet scoort kan je niet winnen. Huizen heeft bewezen dat het wel zeker trefzeker kán zijn: Zwaluwen zes keer, CSW twee keer en ook vandaag ging die pegel van Klaassen er waanzinnig fraai in. Eigenlijk was het de enige échte goal van de wedstrijd.
  Arnold Klein heeft het over een proces waar we in zitten. Het ombouwen van een ploeg die in een vrije val geraakt is tot een ploeg die weer om de prijzen moet gaan strijden. En dat gaat niet van de ene op de andere dag. Het is zaak geduld te betrachten en ons te realiseren dat we een jonge ploeg hebben met veel talent, maar ook dat dat talent moet rijpen, moet groeien. Wisselvalligheid is een kenmerk van een jeugdige ploeg. Dus wie weet zien we tegen Broek op Langedijk weer een heel ander Huizen: trefzeker en scherp. Want dat was het waar het volgens mij vandaag vooral aan ontbrak.

  Huizen - AFC 1-3 (0-1)

  2. Mike van Steenhoven 0-1
  55. Wessel Westerhof 0-2
  76. Thierry van der Kooye 0-3
  90+4 Aron Klaassen 1-3

  Opstelling Huizen:
  Brian Willemse, Jordey Buitenhuis (69. Thomas Müller), Wouter Vente, Wouter Bonke (c), Danny Benning, Aron Klaassen, Dennis Lamme (55. Zakaria el Biyar), Sebastian van Kammen, Hidde van der Veldt, Renee Troost, Quincy van Waveren.

  Opstelling AFC
  Gijs van Zetten, Willem Deetman (67. Thierry van der Kooye), Oscar Cardoze, Daryl Gerritsen, Wessel Westerhof, Floris Dokkum (c), Jermain Cikic, Mike van den Steenhoven (78. Joey Singels), Mauritsio Helstone, Tjerk Posthuma (83. Rugnummer 5 – niet vermeld op mijn wedstrijdformulier), Danny Goedkoop.

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie