https://www.svhuizen.nl/huizen-oefent-en-verslaat-sparta-nijkerk-0-1/n3154c129
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  In de eerste wedstrijd van 2017 werd de goede lijn van het einde van de eerste seizoenshelft doorgezet door het sterke Sparta Nijkerk op de eigen Ebbenhorst geroutineerd naar een nederlaag te spelen...
  huizen-oefent-en-verslaat-sparta-nijkerk-0-1

  Oefenen
  Nadat koning winter een streep had getrokken door het treffen tegen CSV, nu dan toch weer op het veld. Hoofdklasser Sparta Nijkerk is gastheer voor dit openingstreffen van 2017.
  Beide ploegen hebben er zin in en openen enthousiast en onder vocale begeleiding van het onmiskenbare stemgeluid van Sam Doeve proberen beide ploegen die eerste klap uit te delen die een daalder waard zou moeten zijn. Naar ik later zou vernemen is Joey Papamelodias op de training met een stevige blessure afgehaakt, wellicht dat Henk van de Pol daarom diezelfde Sam Doeve maar eens in de laatste lijn geposteerd had om eens te zien welk tandem hij met Wouter Vente zou kunnen vormen en ik moet zeggen: het experiment viel me niet tegen!
  Het is het met veel inzet spelende Sparta Nijkerk dat als eerste iets op de koude mat legt dat op een doelpoging begon te lijken: na een fraaie combinatie is het een schot van Donny van der Wal dat te weinig kracht heeft om Verkerk te verontrusten.
  Gevaarlijker oogde de actie even later van Brian Bawuah die aan een schier onstuitbare solo begon die pas rand zestien middels een overtreding tot staan werd gebracht. Volgens mij was de overtreding net ‘over’ de lijn, maar scheidsrechter O’Niel hield het vriendschappelijk en legde de bal er net buiten. David Magee en Sebastian van Kammen staan achter de bal waarna de ex-Huizenspeler de bal rakelings over de goal van Verkerk krult.
  Heerlijke voetballer trouwens, die Buwuah. Snel, behendig, sterk aan de bal. Hij deed me een beetje denken aan Gilermo Pengel – destijds buitenspeler van Huizen, al kan dat in positieve zin ook een beetje ‘etnisch profileren’ mijnerzijds zijn. Opmerkelijk genoeg werd mij later verteld dat Bawuah eigenlijk rechtsback stond! Could have fooled me!
  Aan de andere kant gaat het maar net goed als Sparta Nijkerk riskant uitverdedigt. Er dreigt een counter, maar dan is daar de attent spelende Lucas van Esterik die goed ingrijpt en de angel uit deze aanval haalt.

  Geroutineerd
  Huizen voetbalt geroutineerd en je ziet gewoon dat deze ploeg toch een halve competitie op een hoger niveau heeft gespeeld. De passing is strak en gedecideerd, het ingrijpen goed en vaak net even meer geanticipeerd dan dat van de thuisploeg. Sparta Nijkerk zet daar vooral het enthousiasme en de ambitie om van een hoger geklasseerde ploeg te winnen tegenover en heel opportunistisch jagen ze hun kansjes na. Jorn Mocking schiet vanuit de draai net naast en hetzelfde gebeurt aan de andere kant als Bilal Laoikili – die vooral als vleugelspits opereerde – als Bilal vanuit een moeilijke hoek de goal van Brian Willemse bestookt.
  Even hilariteit als er vanaf een trainingsveld een bal op het veld wordt geschoten. Scheidsrechter O’Niel wil er niet voor affluiten en laat doorspelen. En net als hij de bal buiten het veld wil trappen, besluit Huizen terug te spelen en de twee ballen rollen gebroederlijk richting Verkerk die er goed het oog in had en de juiste bal het luchtruim deed kiezen.
  Brian Willemse komt er dan even later goed uit als Zakaria el Biyar gevaarlijk doorbreekt op een pass van de weer als altijd ijverig sleurende Denny van Loen. Zaka’s voorzet is goed, maar Willemse is attent en weet te onderscheppen.
  Na een afzwaaier van Bilal Laoikili die maar ternauwernood op De Ebbenhorst eindigde, is het Leroy Oehlers die Willemse echt op de proef stelt. Het schot wordt met de voeten gekeerd.
  het is al bijna rust als Donny van der Wal van de Nijkerkers vanuit een corner de bal op goed geluk in de mêlee van spelers richting tweede paal pompt. Ergens is er dan onderweg een voetje dat een doelpunt verhindert, maar van wie dat voetje was kon ik helaas niet onderscheiden in die menigte.

  Rust
  Nadat Zakaria na een goede onderschepping van de weer ijzersterk spelende Leroy Oehlers nogmaals een goede poging had gedaan Willemse te verschalken, gaan we dan toch met een terechte 0-0 stand aan de thee en de versnaperingen.
  Je kunt er weinig van zeggen, in zo’n oefenpotje natuurlijk, maar Huizen lijkt toch gegroeid het afgelopen seizoen. Het speelt zelfbewust en met overtuiging, en dat geeft moed voor de tweede seizoenshelft.

  Wissels
  Na rust zien we een sterk gewijzigd Huizen uit de kleedkamers komen. Het spel lijkt er niet echt onder geleden te hebben, want opnieuw is het Huizen dat de toon zet: Zakaria probeert tot twee keer aan toe Willemse tot overgave te dwingen. Zijn laatste poging eindigt echter in het zijnet. Een paar minuten later is het Guido de Graaf die sterk inkopt na een tweetal corners op rij en de buitenkant van de paal treft.
  Aan de andere kant zien we een schot met te weinig kracht van Mocking en een goede actie van Quincy van Waveren die hij afrondt met een dito voorzet. Het levert Sparta Nijkerk echter niet meer dan een corner op. Het dichtst bij een goal is dan ineens voor Donny van der Wal die na een snel genomen vrije trap ineens vrij voor doelman Mackaay opduikt. Hij glijdt de bal echter knullig voorlangs.
  En zo lijkt de wedstrijd langzaam maar zeker naar een op zich interessante, maar weinig enerverende 0-0 af te stevenen. De Graaf probeert het nog maar eens van afstand, maar vindt de attent keepende Willemse op zijn weg en Mats Kreek haalt nog een inzet uit de doelmond als Mackaay al geslagen lijkt.
  Hidde van der Veldt gaat dan een fraaie actie aan, maar is daar blijkbaar zelf zo van onder de indruk dat hij in zijn eigen bewegingen en acties verzuipt en zich hopeloos vastloopt. Dat doet Guido de Graaf dan beter als ook hij wat  uitgeweken naar de flank de bal goed meeneemt en zich nu niet bedenkt: zijn uithaal is dan eindelijk Brian Willemse te machtig en de bal slaat binnen en zet Huizen op 0-1!
  Mocking en van Waveren koesteren dan in de slotminuten nog even de illusie dat ze de dreigende nederlaag voor de Nijkerkers kunnen afwenden, maar het schot uit de draai van Mocking wordt eenvoudig door Mackaay weggevangen en de dwarrelbal van Van Waveren dwarrelt rakelings voor de goal langs. En dus fluit scheidsrechter O’Niel de eerste overwinning van 2017 voor Huizen in de boeken.

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Om te beginnen wens ik u allen een voorspoedig 2017. Dat het jaar maar mag brengen wat u er van hoopt en dat u bespaard blijft voor hetgeen u er van vreest.
  Een wat korter verlag uiteraard voor deze midweekse avond: ook ik moet morgen weer vroeg uit de veren en mijn werkgever verwacht toch een fitte automatiseerder over de vloer. Geen interviews na afloop dus, maar meteen door die donkere polder op weg naar de tekstverwerker na deze gedegen overwinning voor een geroutineerd en zelfbewust voetballend Huizen. Natuurlijk is het adel die verplicht, maar toch voelt het goed om met een overwinning huiswaarts te rijden. Excuses ‘dat het maar een oefenwedstrijdje was’ ten spijt, als je verliest ga je toch met een katerig gevoel je nest in. En hoe je het ook wendt of keert: Sparta Nijkerk is bepaald geen ploeg die je met twee vingers in de neus even wegzet op De Ebbenhorst – óók niet in een oefenwedstijdje…
  Gelukkig ook goede berichten van het blessurefront: ik sprak een opmerkelijk kwiek ogende Garrett ‘Greyhound’ Jones die prima herstellende is van zijn buikwandoperatie. Vier keer in de week aan het werk in de sportschool om de spieren weer op peil te brengen heeft hem zichtbaar goed gedaan. Ik kan haast niet wachten hem weer in actie te zien!
  Als de weergoden het toelaten hervatten we zaterdag de competitie tegen Rijnsburgse Boys. Ik vind het spannend!