https://www.svhuizen.nl/huizen-naar-troostfinale-zuiderzeecup/n3985c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen naar troostfinale Zuiderzeecup
  9 aug 2018
  Ron Tuijnman
  Natuurlijk hoop je ook qua resultaat op een flitsende start van het nieuwe seizoen, maar met een deelnemersveld dat zo sterk is, is een nederlaag natuurlijk niet uitgesloten na anderhalve week training. Een verslag...
  huizen-naar-troostfinale-zuiderzeecup

  Nieuwe ronde, nieuwe kansen…
  Na een lange hete zomer waarbinnen we ons tevreden moesten stellen met onze Belgische buren op het WK, begint het zo eind juli toch altijd weer te kriebelen. Helaas heb ik blijkbaar de aankondiging van de eerste training gemist, want dat is voor mij traditioneel altijd de ‘aftrap’ van het nieuwe voetbalseizoen. Nu had ik door wat persoonlijke omstandigheden ook wel wat anders aan mijn hoofd, dus ik kan die aankondiging heel best gemist hebben. Dus vandaag voor het eerst een weerzien met de selectie. Een selectie waar naast enkele nieuwe gezichten ook de nodige ‘herintreders’ te bewonderen waren: Sebastian van Kammen, Ben Honing, Zakaria el Biyar, Brian Willemse en zeker ook hoofdtrainer Arnold Klein. Maar ook de man van wie we al afscheid dachten te hebben genomen: Rinaldo O’Niel. Alleen al voor die stralende lach is het fijn hem er weer bij te hebben!
  Toch is de selectie nog niet helemaal compleet: Thomas Muller speelt nog in de Australische competitie, Wouter Bonke is nog met vakantie, Jasper van Vark brak bij een dolletje op de training zijn sleutelbeen en ook de namen van Olivier Blaauw en Stijn Kelder vind ik nog niet terug op de lijst met geselecteerden.
  In deze eerste wedstrijd speelt Huizen voor de Zuiderzeecup tegen Ajax. Vorig seizoen waren de Amsterdammers in de competitie twee keer tegenstander met in totaal een 10-1 stand voor Ajax… Het naar de derde divisie gepromoveerde Ajax mag dan ook als een ferme kluif worden gezien. Natuurlijk zijn deze wedstrijden vooral bedoeld om de spelers ‘minuten’ te laten maken en de trainers te laten zien wat voor vlees ze in de kuip hebben en met welke mix de kwaliteiten van de spelers elkaar het beste aanvullen. Maar toch…
  VVOG speelt uiteraard op het hoofdveld tegen Urk en dus worden Ajax en Huizen naar het tweede veld gedirigeerd. Geen tribune en dus ook geen zitplaatsen en dat is afzien als je ook schrijven wilt. Een kliko biedt dan maar beperkt uitkomst als schrijftafeltje.
  Bij Huizen een ‘basis’ van een mix van oude en nieuwe krachten. Ook dat zegt niets, want er werd bij voorbaat al aangekondigd dat er na de rust een geheel ander elftal op het veld zou komen te staan.
  Bij Ajax ook nog wat bekende namen: Kenneth Misa Danso, doelman Veenboer, Glenn van Zoolingen, Jake Wolgarten, Ricardo Fransberg… Toch ook bij de Amsterdammers nieuwe gezichten: niet alleen in het veld, maar ook in de staf. Jorg Smeets is opgevolgd door ex-prof Yuri Rose, qua uiterlijk zo ongeveer de tweelingbroer van Ten Hag. Blijkbaar trekt Ajax ook op dat vlak de lijn graag door.

  Eerste helft
  Huizen start onbevangen en het eerste schot is dan ook van Huizen als Jordey Buitenhuis inschiet maar de bal recht op doelman Veenboer af ziet vliegen. Ook de tweede doelpoging komt op het conto van de geel-groenen als ook Bob Brilleman zijn schot recht op Veenboer afstuurt. Geen problemen dus voor de ervaren doelman.
  Nadat Dennis Lamme op het middenveld fors geattaqueerd werd is Ajax wat sneller bij de les dan Huizen en Misa Danso trekt er op zijn bekende razendsnelle wijze tussenuit. Zijn schot wordt echter keurig gestopt door onze doelman Risheet Lal: klein van stuk, maar ik kan u verklappen dat hij bepaald geen zwakke indruk achterliet vandaag!
  Opnieuw Ajax dat uitbreekt: Marijn Sterk zet scherp voor en hoewel gedekt weet Ruben Adneij er toch het hoofd tegenaan te krijgen. De bal flitst naast, maar vooralsnog was dit de beste kans van de wedstrijd. Kort daarop lopen Adneij en Owusu Asare elkaar voor de voeten als een rebound een schietkans oplevert. Nadat Huizen een twintigtal minuten goed had weten mee te voetballen, wordt het nu steeds nadrukkelijker Ajax dat de toon zet.
  Dan toch even een onzekerheidje van doelman Lal als hij op de rand van zijn strafschopgebied de bal niet onder controle krijgt en hem van buiten de zestien naar zich toe grabbelt. Het resultaat is een vrije trap op een plek waar je hem eigenlijk niet wilt hebben: recht voor de goal en precies op de rand van het strafschopgebied… Misa Danso zet zich achter de bal en tot onze opluchting schiet hij via de muur over. Ook een schot van Kevin Owusu Asare zeilt gevaarlijk dicht langs de kruising en zou Lal absoluut kansloos hebben gelaten wanneer hij binnen het doelvlak was beland. Huizen wankelt en een treffer lijkt een kwestie van tijd.
  Een minuut of tien nog te gaan tot de rust en dan een mistrap achterin. Meteen is Misa Danso er als de kippen bij. Oog in oog met Lal die goed blijft kijken, haalt Misa Danso uit voor een schuiver richting verre hoek. Het scheelt centimeters, maar Huizen komt weer met de schrik vrij en nadat Owusu Asare ook nog een keer rakelings naast de paal heeft gepoeierd weet Huizen toch ongeschonden de rust te halen. Gered door de gong…

  Rust
  Rust met een zeker niet onverdienstelijke 0-0. Huizen kon een klein half uur heel aardig mee te voetballen met de derde divisionist, maar verder leidde doelman Veenboer van Ajax maar een eenzaam bestaan. Ajax was gewoon dichter bij de openingstreffer dan Huizen, al heeft doelman Risheet Lal zich ook niet echt bovenmatig hoeven inspannen om zijn doel schoon te houden. Ajax is wat langer bezig met de voorbereiding en dat weerspiegelde zich deze eerste helft in het spelbeeld.
  De tweede helft komt het tweede deel van de selectie in actie, dus wie weet?...

  Tweede helft
  We zijn amper drie minuten bezig als er achterin even wat onwennig geschutterd wordt. De bal schiet aanvankelijk nog kort voorlangs, maar even later is het dan toch raak als Tim Plemper de bal van dichtbij achter Lal kan tikken: 0-1.
  Huizen weigert bij de pakken neer te gaan zitten en twee minuten later zien we hoe de gretig voetballende Collin Veerkamp na een goede actie de bal op de bovenkant van de lat laat afketsen. Het geeft de Huizer burger weer wat moed. Zeker als kort daarop Zakaria el Biyar – wat is het toch heerlijk deze knul weer in het groen-geel te zien opereren – de bal net niet vol weet te raken waardoor doelman Zandwijken bij de paal redding kan brengen. Huizen speelt brutaal, agressief.
  Ajax laat zich echter ook niet onbetuigd en Timo van Roemburg jaagt de bal ook boven de kansloze Lal nog een keer via de lat achter. Deze tweede helft oogt een stuk feller en sneller dan de eerste editie.
  Met een minuut of achttien gespeeld in deze tweede helft controleert Zakaria el Biyar een diepe bal fraai op de borst. Met twee verdedigers op zijn huid durft hij niet voor eigen succes te gaan en met een schitterende pass bedient hij spits Jurre van Mill. De positie is kansrijk, maar het schot mist de kracht om Zandwijken echt in de problemen te brengen. Meteen daarop is het Lucas van Esterik die de vuisten van de Ajaxdoelman teistert met een venijnig schot. Zandwijken weigert echter te capituleren en houdt vooralsnog zijn doel schoon.
  Dan verschijnen er plotseling twee man vogeltje vrij voor doelman Lal. Moederziel alleen moet onze dappere doelman het opnemen tegen de imposante spits Cedrik Main en een collega wiens nummer ik in de consternatie niet heb weten te noteren. Lal lijkt volstrekt kansloos en het wachten is op het genadeschot, de onvermijdelijke schuiver die een einde aan alle Huizer illusies zal gaan maken. Maar Lal geeft niet op, blijft op de been, blijft kijken en hinderen, een tikje hier en een tikje daar tegen de bal en dan is ineens het gevaar geweken en kan de bal worden weggewerkt. Een heroïsche overwinning voor onze dappere doelman. Het werd Main niet in dank afgenomen, want kort daarop wordt hij gewisseld voor Dean Guezen.
  Huizen blijft aandringen en zoeken naar de gelijkmaker. Met nog een minuut of tien te gaan hebben ze daar op basis van het vertoonde spel zeker recht op. Jurre van Mill geeft een werkelijk schitterende steekpass op de op snelheid liggende Hidde van der Veldt. De weg naar doelman Zandwijken ligt open en Van der Veldt heeft de hoek maar voor het uitkiezen. Oog in oog met Zandwijken blijkt ook deze doelman sterk in de één-op-één situaties en via de voeten van de Ajax-goalie lijkt deze 100% kans verkeken. De rebound geeft Van der Veldt echter opnieuw een kans om Zandwijken te passeren. Opnieuw is de doelman hem helaas de baas met een schitterende reflex…
  De tijd dringt en Huizen neemt meer risico. Op een diepe pass is Lal net iets te laat en wordt gepasseerd. De schuiver wordt echter door de goed meegelopen Klaassen van de lijn gehaald.
  Mijn stopwatch geeft al ruimschoots de 45 minuten aan - er is wat oponthoud geweest voor blessures. En dan is daar ineens Tim Plemper die de bal strak voorgeeft en zo Guezen in staat stelt van dichtbij de 0-2 aan te tekenen. Huizen verliest dus deze eerste oefenwedstrijd, maar kan daar toch met opgeheven hoofd op terugkijken!

  Arnold Klein
  Onze nieuwe hoofdtrainer wilde als eerste doel voor vandaag de zaak verdedigend goed neerzetten. “De eerste helft hadden we dat gewoon goed voor elkaar. Daarna maakten we vanuit ons eigen balbezit domme fouten waardoor we achter de feiten aankwamen te lopen. De tweede helft zie je dan ook een iets ander spelbeeld. Ajax is natuurlijk wat verder in de voorbereiding. Die zijn nu ook pas drie dagen bezig, maar hebben al eerder drie weken training achter de rug en dat zie je terug in hun balspel.
  De tweede helft kwamen we heel snel achter. Mede door de achterstand gingen we wat feller spelen en meer op jacht naar de gelijkmaker. Maar zowel de eerste als de tweede helft hebben we wel geprobeerd gegroepeerd te voetballen en vanuit het juiste moment druk te zetten. De tweede helft durfden spelers wat meer hun man los te laten. Zo’n Zakaria el Biyar heeft natuurlijk wat meer diepte in zijn loopacties, maar ook Collin Veerkamp zoekt zijn diepte en Hidde van der Veldt heeft natuurlijk erg veel snelheid aan de zijkant.
  Verdedigend gezien heb ik sowieso al de nodige aanknopingspunten gezien waar we al mee bezig zijn geweest, aanvallend moeten er in de opbouw nog wat meer dingen uit gaan komen. Maar goed, daar moeten we deze voorbereiding nog aan werken en daar zijn we nu mee bezig. En als je naar de tweede helft kijkt, dan zie je dat we twee honderd procent kansen hebben gecreëerd en die moeten er eigenlijk ook tegen een derde divisionist gewoon in. Als je gewoon zelf je kansen maakt, dan speel je vandaag dus gewoon gelijk tegen Ajax…
  Met de keepers hebben we afgesproken dat we die niet na vijfenveertig minuten zullen gaan wisselen. Dat had ook hun voorkeur. Die spelen deze voorbereiding dus steeds een hele wedstrijd.”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Een wat beknopter verslag deze keer. Voor mij gaat morgenochtend ook de wekker weer en dus geen tijd voor interviews met spelers etc.
  Het seizoen beginnen met een nederlaag is nooit wenselijk, maar als je meedoet aan een toernooi waarin je tegenstanders allemaal minimaal een divisie hoger spelen, dan moet je een verliespartij gewoon incalculeren. Toch ben ik redelijk optimistisch op basis van wat ik vanavond gezien heb, zeker de tweede helft wist Huizen deze derde divisionist toch met de rug tegen de muur te zetten.
  Dat het ook anders kan bewijst wel de wedstrijd op het andere veld, waarbij hoofdklasser Urk met 2-3 thuisploeg VVOG naar de troostfinale verwees. De Harderwijkers zullen dus zaterdag onze volgende tegenstander vormen. We kunnen dan dus een op revanche belust VVOG verwachten en dat belooft een interessante pot te gaan worden.
  De kop is eraf!