https://www.svhuizen.nl/huizen-naar-troostfinale-zuiderzeecup/n3482c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen naar troostfinale Zuiderzeecup
  9 aug 2017
  Ron Tuijnman
  Lang leek Huizen in de eerste wedstrijd om de Zuiderzeecup op weg naar een resultaat, maar uiteindelijk trok toch VVOG aan het langste eind...
  huizen-naar-troostfinale-zuiderzeecup

  Zuiderzeecup
  Na een voortreffelijke pizza op het terras van het nabijgelegen Italiaanse restaurant La Famiglia te hebben verorberd, is het nog een minuutje of vijf rijden naar het complex van VVOG waar voor de zesde keer het toernooi om de Zuiderzeecup verspeeld wordt. Het is er al knap druk en de muziek van ingeblikte shanti-koren schalt me al tegemoet. Het moet gezegd worden dat Harderwijkers er niets aan gelegen laten liggen qua aankleding, vandaar dat het me verbaast dat er geen lijstje met namen en rugnummers van de thuisclub meer beschikbaar is. ‘Onze’ Jaap Vedder heeft de tafel in de VIP-ruimte keurig voorzien van een complete lijst van selectiespelers, maar van de thuisclub ligt er niets meer. Maar men is uitermate bereidwillig me alsnog van een lijstje te voorzien, al moest ik daar dan wel zo ongeveer het complete organisatieteam voor af.
  Twee keer won Huizen het toernooi (2012 en 2015) en de overige edities werden door de thuisclub gewonnen. Het is dus meteen een ‘clash of titans’ waar het toernooi mee opent.

  Sterk
  Huizen opent sterk en al na drie minuten lijkt een doorbraak op handen. Aron Klaassen kiest echter net één optie te laat voor het doorspelen op Quincy van Waveren, waardoor diens voorzet net wat te haastig gegeven moet worden met de snel naderende achterlijn in het vizier. De bal schiet dan ook zonder verder gevaar te stichten voor de goal van VVOG-doelman Frans Koornberg in zijn zuurstok rose outfit langs. Er had meer in gezeten, maar we zien hiermee wel een fris openend Huizen dat bepaald niet met ontzag voor deze opponent naar Harderwijk is afgereisd. Een opponent dus nog wél steeds een divisie hoger speelt. Zeker in deze eerste helft is daar op het veld niets van terug te zien: Huizen is sterker en VVOG bepaalt zich vooral tot tegenhouden en loeren op de counter.
  Na tien minuten gaat Thomas Malolepszy goed door en weet de bal - ondanks de verwoede pogingen hem dat te beletten door de VVOG-defensie - toch voor te krijgen. Quincy van Waveren schiet uit de draai en dat levert het eerste ‘werk’ voor Koornberg op, al is de bal niet hard genoeg ingeschoten om de doelman te verontrusten.
  Een afzwaaier van Jordey Buitenhuis dan twee minuten later als Danny Benning zijn tegenstander goed aftroeft en voorzet op Quincy van Waveren. Diens voorzet wordt door Buitenhuis echter ruim voorlangs geschoten.

  Wachten op de treffer
  En weer is het wachten op de treffer die in de lucht lijkt te hangen. Bij die treffer lijkt VVOG echter dan het dichtste bij als Jan Jurrien Hop letterlijk in de lucht hangt en goed inkopt. De bal gaat via de vingertoppen van doelman Rijnvis over de deklat. Even later zet Wilco Braam met speels gemak twee verdedigers achterin te kijk. De bal wordt wel afgeslagen, maar dan bemachtigt hij na wat omzwervingen de bal opnieuw en schiet van een meter of twintig hard over.
  Met een half uur is er dan een kopkans voor Aron Klaassen. In plaats van de bal hard op goal te koppen, kiest hij er echter voor om de bal door te koppen, waarna de kans verkeken is.
  Op slag van rust stuurt Murat Önal dan Malolepszy fraai weg met een splijtende pass. De voorzet wordt dan weer keurig verwerkt door de VVOG defensie en weer gaat Huizen zonder te scoren aan de thee.

  Rust
  Rust dus met een optisch overwicht voor Huizen. Maar weer zien we geen heftig zwetende en uitgeputte doelman van de tegenpartij vertwijfeld de kleedkamer opzoeken: eigenlijk hebben we die zuurstok maar amper in beeld gehad! En dat mag Huizen zich toch wel aanrekenen. Voetbal is geen jurysport, daar gaat het gewoon heel killetjes om de goals en daarvoor zal je een doelman toch echt serieuzer op de proef moeten stellen dan dat we Koornberg deze eerste helft gedaan hebben…

  Donderslag
  Ook de tweede helft opent Huizen enthousiast aanvallend. Alles en iedereen rent mee naar voren alsof er geen verdedigende taak bestond. En dat gaat goed zolang je balbezit hebt. Maar dat duurt meestal niet eeuwig…
  En daar loert VVOG dus op…
  Eerst is het nog een onschuldig ogende kopbal van Mustafa Kalkan die een metertje naast de paal verdwijnt, maar Huizen had gewaarschuwd moeten zijn….
  En dan is het als een donderslag bij heldere hemel toch raak. Een doorbraak over de flank waar de verdedigende taken even tot bijzaak waren geworden en een snelle vleugelspits (was het Kalkan of was het Jeffrey Arends? Ik weet het niet: tegen de tijd dat ik de rugnummers kon onderscheiden in de feestende menigte heeft er zich een soort balletje-balletje van spelers voorgedaan en ben ik kwijt welke speler nou ook weer de voorzet gaf waaruit Wesley de Klein de bal achter doelman Rijnvis kon werken. De goal valt als een donderslag bij heldere hemel, maar daar telt ie niet minder om: Huizen krijgt wederom de deksel op de neus na een goede eerste helft en een goed begonnen tweede.
  En Huizen is even van de leg: eerst is het kort daarop Oussama Labari die de bal via de grond volleert. De bal wordt gered, maar nu is het Wilko Braam die de bal rakelings naast kopt.
  Maar Huizen recht de rug en als dan de sterk spelende Rene Troost (waar ik vandaag met veel plezier naar heb gekeken!) onze spits Önal dieps stuurt laat deze zijn niet geringe kwaliteiten als spits zien. Op snelheid troeft hij zijn man af, breekt door en als Koornberg zijn goal uitkomt plaatst hij de bal secuur tussen de benen van de doelman door in de verlaten goal: 1-1. Op dat moment zeker loon naar werken en in lijn met het beeld van de wedstrijd.

  Wissels
  Erik Assink grijpt dan in en haalt Benning naar de kant ten faveure van Desmond Mensen. Garrett Jones komt dan Quincy van Waveren in het veld en Hidde van der Veldt vervangt de leeg gespeelde Murat Önal.
  We houden ons hart vast als Oussama Labari een wereldgoal maakt door de bal in een keer achter de kansloze Rijnvis te volleren, maar gelukkig had de arbitrage buitenspel geconstateerd en blijven we dus op 1-1 staan.
  Het is echter uitstel van executie, want nadat een vrije trap rakelings over de kuif van Aron Klaassen had gescheerd en diezelfde Klaassen even later op snelheid door leek te breken en Malolepszy de bal wat onbesuisd over de kruising had gejaagd, worden we weer pijnlijk verrast door wederom een doorbraak over onze linkerkant. De voorzet Labari is hard en scherp, de duikkopbal van Wouter Vente stijlvol en messcherp – maar wel prachtig in het kruis achter zijn eigen doelman Rijnvis… En zo staan we wederom tegen een achterstand aan te kijken.
  Labari is er nog een keer dicht bij als hij goed anticipeert op een diepe bal die hij verlengt en zo rakelings over de goal lepelt. Ook Harrie Kersten is kort voor het eindsignaal nog dicht bij een goal als hij zijn sliding op een scherpe voorzet over ziet spatten, maar het blijft dus bij die wat ongelukkige 2-1 nederlaag die ons tot de troostfinale van zaterdag veroordeelt….

  Erik Assink
  Een goede eerste helft, maar na die goal die als donderslag bij heldere hemel viel, waren we het even helemaal kwijt…” open ik ons gesprekje.
  “Nou, helemaal kwijt dat weet ik niet, pas aan het einde van de wedstrijd – de laatste twintig minuten - nadat we het een en ander hadden gewisseld vond ik dat we wat wegzakten. We moeten nog steeds wat rekening houden met de belasting die we sommige spelers kunnen opleggen. Je moet die jongens geen negentig minuten laten spelen als het al een beetje ‘op’ is. Quincy is nog niet helemaal fit, Murat Önal heeft pas twee hele trainingen mee kunnen doen, dus daar ging het lampje ook langzaam bij uit ondanks dat hij een schitterende goal maakte. Ook deze tegenstander is al een weekje verder in de opbouw. Daardoor hadden ze in de tweede helft het betere van het spel, waar wij dat in de eerste helft hadden qua balbezit. We zagen alleen niet veel kansen over en weer.
  Die goal viel inderdaad vanuit het niets omdat we daar toch weer even niet alert zijn achterin. Voorin hebben we gewoon een beetje te weinig 'power' om voetballend onder een tegenstander uit te komen. Onze lange ballen die we vaak hanteerden waren bijna altijd een prooi voor hun verdedigers, waardoor je middenveld als een jojo heen en weer moet rennen en je niet meer zelf aan voetballen toekomt. We moeten toch meer naar de steekpass over tien of vijftienmeter toe om onze spitsen aan te spelen in plaats van die lange ballen.
  Ja, Rene Troost pakte meteen negentig minuten, deed geen moeilijke dingen, leed weinig balverlies, deed bijna alles goed, regelt, zet de boel neer en vormde zo een aanspeelpunt voor onze verdedigers. Daarbij is het een speler die body meeneemt.
  Maar goed: ik denk dat je eventuele progressie van het elftal moet gaan bekijken over een periode van vier of vijf weken. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg om daar al uitspraken over te doen. Maar natuurlijk is het prettig dat je steeds meer goede dingen ziet. Zolang je maar vooruitgang constateert ben je op de goede weg. Ik vond ons vandaag de eerste helft redelijk degelijk, vond de opbouw wel wat traag gaan, te voorspelbaar, we creëerden niet vele kansen, maar we gaven ook niks weg. Het meeste balbezit was voor ons, de meeste duels waren voor ons, we zaten er kort bovenop, duelkracht was goed, instelling was goed, alleen nou nog het voetballen naar voren toe om kansen af te dwingen. Samenvattend: het was een gelijk opgaande wedstrijd met een wat gelukkig winnend VVOG…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Het begon zo leuk: 0-3 tegen CSV Apeldoorn. Daarna echter een paar keer de deksel op de neus. Natuurlijk ‘staat’ de ploeg er nog niet. Na de exodus van vorig seizoen is het inpassen van nieuwe spelers onder een nieuwe trainer natuurlijk een proces dat zijn tijd nodig heeft.
  VVOG was een serieuze tegenstander die deze wedstrijd niet licht opnam. De manier waarop we deze wedstrijd verloren is dan ook ‘bemoedigend’ te noemen – al klinkt dat wellicht niet helemaal logisch. Maar we bleven voetballend goed overeind en kenden net als tegen SDCP een goede eerste helft waarin we eigenlijk op voorsprong hadden moeten komen.
  Maar dat deden we dus niet en dus was het vanaf de eerste tegengoal weer achter de feiten aanlopen. Tegengoals die maar al te makkelijk vielen en als de tegenstander niet zelf scoorde, dan deden wij dat wel voor ze. Flauw! Ik weet het, maar wel een feit dat me zorgen baart.
  Wat me ook zorgen baart is dat we voorin zo weinig afdwingen. Spits Önal liet met zijn goal zien uit het juiste spitsenhout gesneden te zijn, dat biedt hoop voor de toekomst als hij strak helemaal bijgetraind is en weer helemaal op zijn niveau is beland. Thomas Malolepszy heeft zeker kwaliteiten, maar is nog wat druistig, wellicht in zijn ijver om zich te bewijzen bij zijn nieuwe club. Quicny van Waveren is ook nog niet helemaal topfit, maar wat hij kán weten we nog uit het recente verleden.
  Kortom: er is zeker nog geen man overboord en we hebben nog voldoende tijd om de zaken bij te schaven. Daarvoor hebben we een trainer die gepokt en gemazeld is in het amateurvoetbal. Als er één in staat is om de zaak weer op de rails te krijgen, dan is hij het wel!
  Zaterdag gaan we dan aan de bak tegen Urk. Ik hoop dat u met mij onze mannen komt supporten!

   

   

   

   

   


  Scoreverloop:
  56. 1-0 Wesley de Klein
  61. 1-1 Murat Önal
  78. 2-1 Wouter Vente (e.d.)

  Opstelling Huizen:
  Kevin Rijnvis, Danny Benning (64. Desmond Mensen), Wouter Vente (c), Joey Papamelodias, Nino van Jaarsveld, Renee Troost, Jordey Buitenhuis (84. Lucas van Esterik), Aron Klaassen, Quincy van Waveren (66. Garrett Jones), Murat Önal (66. Hidde van der Veldt), Thomas Malolepszy (84. Bob Brilleman).