https://www.svhuizen.nl/huizen-maakte-goede-start-voor-de-beker/n4004c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen maakte goede start voor de beker
  2 sep 2018
  Ron Tuijnman
  In en tegen Woudenberg werkte Huizen haar eerste officiële wedstrijd van dit seizoen af. De tweede klasser wist twintig minuten stand te houden, maar toen werd de ban gebroken door een superieur voetballend Huizen. Een verslag...
  huizen-maakte-goede-start-voor-de-beker

  Om het echie…
  Na een handvol wedstrijden die louter om des keizers baard gingen, mag Huizen vandaag dan aantreden voor de districtsbeker in en tegen Woudenberg waar de plaatselijke voetbalvereniging onze eerste tegenstander in dit toernooi zal vormen. Sportpark De grift is zo gevonden, maar ik heb daar toch wel de hulp van wat bevallige tennisdames nodig voor ik de wandeltocht naar de velden van Woudenberg kan aanvangen. Via een smal paadje waar hele jeugdteams op de fiets langs me heen scheren sta ik dan na een fikse wandeling dan toch op het fraaie complex van onze tegenstander van vandaag.
  In het wedstrijdsecretariaat wordt mij bereidwillig onder het genot van een bakje koffie het wedstrijdformulier ter hand gesteld en onder een gezellig luifel schuif ik even aan bij wat leden van de technische staf om een en ander door te nemen. De Huizer opstelling krijg ik nog niet, want de jongens weten zelf nog van niets. Dus stort ik me maar even op de namen van de tweede klasser. Geen namen die belletjes die rinkelen. Ja, of het moet die van Ricky van Wolfswinkel zijn die hier zijn eerste stapjes op een voetbalveld zette. Maar daar krijgen we vandaag gelukkig verder niet mee te maken.
  Als ik dan toch de opstelling van Huizen in handen krijg, is het even puzzelen: afgaande op de namen frons ik even de wenkbrauwen aangezien dat leek te duiden op een vijfmans achterhoede. Dat lijkt me tegen een tweedeklasser – met alle respect – toch wat overdreven. Maar hoe gaat Arnold Klein Wouter Bonke, Wouter Vente en Renee Troost inpassen? Danny Benning en Hidde van der Veldt verwacht ik als vleugelverdedigers, maar die drie centrale jongens laten me toch even puzzelen. Ik schuif Troost naar het middenveld door en dan past het plaatje ineens weer wel: tussen Sebastian van Kammen en Zakaria el Biyar staat er een aanvallend ingesteld middenrif. Daarvoor teken ik dan Murat Önal op, geflankeerd door Collin Veerkamp en Quincy van Waveren. Vandaag is de plek onder de lat voor Rinaldo O’Niel.
  De bank is goed bezet met Van Esterik, Onuoha, Dennis Lamme, Ben Honing en Bob Brilleman.
  Verder ontbreken Klaassen, Buitenhuis, Jeroen Lamme, Müller, Kroeze, Van Vark, Van Kommer en Kelder nog om diverse redenen. Een aantal spelers maakt weer wat minuten in het tweede (dat aan Almere 2 dan ook verder geen kind had) en zo zijn de kaarten voor vandaag weer geschud.
  Een live DJ luistert de warming-up op als ik me aan een tafeltje aan de rand van het bordes nestel. Geen tribune – al is de trap naar het bordes ‘multi-functioneel’ – maar dit is een voortreffelijk alternatief.
  Sinds vandaag is sportpark De grift rookvrij. Dat is voor sommige supporters nog even wennen. Hoewel: voor de échte verslaafden heeft men voor de bestuurskamer een kleine gedoogzone ingesteld. Als verstokt niet-roker en voormalig beroeps-opvoeder juich ik dat enerzijds volkomen toe, maar anderzijds kan ik me toch ook wel voorstellen dat de rokers zich zo langzamerhand paria’s en opgejaagd wild beginnen te voelen.

  Overtuigend
  Het score bord blijft donker als de scheidsrechter naar de middenstip loopt en ik grabbel dan ook haastig mijn stopwatch tevoorschijn. Tevergeefs, want het eerste fluitsignaal is nog niet uitgeklonken of het bord floept aan met de keurige tijdswaarneming.
  Huizen begint inderdaad met Van der Veldt in de laatste lijn en Troost op het middenveld. Zoals het een goede eersteklasser betaamt neemt Huizen meteen het initiatief. Toch zal het tot de zevende minuut duren voor Collin Veerkamp het eerste schot afdrukt. De bal krult echter simpel in handen van de vallende doelman Rijsemus.
  Het blijft dus toch een beetje aftasten van beide ploegen. Woudenberg wil niet al vroeg in het mes lopen en kijkt de kat wat uit de boom, Huizen dringt voorzichtig aan zonder al te veel risico te nemen.
  Opnieuw gaat Veerkamp er langs als een vrije trap snel wordt genomen. Arbiter Evers gaf geen voordeel bij een overtreding op het middenveld en dat geeft Veerkamp de gelegenheid een goede voorzet te geven. Die wordt dan nog even geruimd, maar uit de rebound haalt Renee Troost uit voor een fraai afstandsschot dat echter naar iets teveel hoogte klimt.
  We zijn dan een goed kwartier onderweg als Quincy van Waveren een voorzet ‘over de hele’ geeft en Zakaria el Biyar aan de andere kant van het strafschopgebied bereikt. De kleine dribbelaar weet dan een corner te forceren. Als de bal voor komt gaat bij Woudenberg spits Robin Hanna neer in de zestien en ziet arbiter Evers zich genoodzaakt de aanval af te blazen om verzorging toe te staan.
  Het is Veerkamp die zich deze fase doet gelden als hij opnieuw voor de doelman Rijsemus opduikt na een schitterende steekpass van Sebastian van Kammen. Rijsemus weet nog redding te brengen, maar de aanval gaat door en dat geeft Van Kammen een tweede kans op een voorzet. Van dichtbij ketst de bal uit een wirwar van spelers in het doel achter Rijsemus. Vanaf mijn zonovergoten schrijftafeltje kan ik niet goed zien of het nu Önal of een eigen speler is die de bal binnen werkt. Later zou het inderdaad een eigen goal blijken, maar ja, die tellen ook gewoon mee: 0-1 en de ban lijkt daarmee gebroken.

  Laten zien
  En dan is het twee minuten later opnieuw raak als Murat Önal in de zestien van Woudenberg aangespeeld wordt. Ondanks de dekking weet Önal de bal met een leep puntertje langs doelman Rijsemus te prikken en zet daarmee de 0-2 op het scorebord. Op het terras om me heen heerst er een sfeer van berusting en ook op het veld lijkt Woudenberg deze stand als logisch te ervaren.
  Huizen wil meteen ‘zaken doen’ en de wedstrijd helemaal op slot gooien. Doelman Rijsemus keept echter attent en is ver zijn goal uit als Veerkamp als een speer achter een diepe voorzet aan sprint. De Woudenbergse doelman is er sneller bij en weet koppend de bal te verwerken voor Veerkamp er zijn snode plannen mee ten uitvoer kon leggen. Een minuut later moet Rijsemus weer in zijn eentje op avontuur en weer weet hij de klus te klaren.
  Ondanks het overwicht gaat er bij Huizen toch nog wel het nodige mis. De echte automatismen zijn er uiteraard nog niet en daardoor laten veel spelers zich verleiden tot te ver doorgevoerde loopacties met de bal. De brede selectie maakt wellicht ook dat een aantal spelers zich wellicht wat te nadrukkelijk wil ‘laten zien’. En dat levert een aantal soloacties op waar de combinatie wellicht een betere keuze had geweest.
  Doelman Rijsemus moet zich voor rust dan nogmaals onderscheiden als Zakaria el Biyar goed doorbreekt en de doelman de scherpe inzet maar ternauwernood met de schenen weet te keren.
  Uit een goede voorzet van Quincy van Waveren spat ook een duikkopbal van Zakaria over de goal van Rijsemus en het slotakkoord voor rust is voor de thuisploeg als een soepel lopende combinatie van Mark de Graaf via Robin Hanna bij Emanuel Makonga belandt. De voorzet is goed en de omhaal van Hanna fraai. De bal kaatst op de lat, maar helaas voor de Woudenberger spits had arbiter Evers al buitenspel geconstateerd.

  Rust
  En zo gaan we de rust in met een ‘ rustige’ 0-2 voorsprong. Een stand waar vriend en vijand ook op het terras wel vrede mee leek te kunnen hebben.
  Huizen is nadrukkelijk de betere ploeg deze eerste helft en zal iets van 70% balbezit hebben gehad. Woudenberg heeft een paar aardige spelers in de gelederen maar die spoeling is te dun om Huizen echt te kunnen verontrusten. Het enige verwijt dat we onze ploeg na deze eerste helft kunnen maken is dat het de Woudenbergers toch nog ‘in leven’ heeft gelaten. Je weet nu bij een tegengoal maar nooit in hoeverre ze het heilige vuurtje dan nog even weten op te stoken.
  Geen onbeperkte wissels vandaag, dus ben ik benieuwd óf en wie Klein cs. Zullen gaan inbrengen deze tweede helft.

  Klus geklaard…
  Woudenberg heeft in de rust besloten dat het niet willoos naar de slachtbank geleid wil worden. En dus komt de thuisploeg gemotiveerd aan de start en heel even moet Huizen terug en tegenhouden. Het ontbreekt de ploeg echter aan aanvallende kwaliteiten en na vijf minuten is het alweer Quincy van Waveren die Rijsemus op de proef stelt: het schot gaat fraai naar de hoek, maar de Woudenberger doelwachter ook en dus blijft de 0-3 nog even uit.
  Dan haalt Veerkamp goed uit en ziet zijn schot via de buitenkant van de paal naast spatten als Van Kammen na een goede rush onze vleugelspits met een lepe steekbal weet te bereiken – Rijsemus had kansloos geweest, maar de goal die een einde aan alle Woudenbergse aspiraties zou maken blijft opnieuw uit.
  Het is echter wel uitstel van executie, want als een minuut later Murat Önal de bal schitterend controleert en Van kammen bereikt, dan is er wederom zo’n splijtende pass waar Sebastian vanmiddag patent op leek te hebben en is Collin Veerkamp nu wel trefzeker: 0-3 en daarmee lijkt het pleit beslecht. Dit gaat Woudenberg niet meer goedmaken.
  Dan brengt Woudenberg coach Jeroen Peters Jur van der Heijden voor Erik de Vries. Veel zal dit echter niet aan het wedstrijdbeeld veranderen: Huizen blijft domineren: weer een pass van Önal, maar Rijsemus is op tijd voor Quincy van Waveren gevaarlijk kan worden. Inmiddels zijn Randy Onuoha en Lucas van Esterik in het veld verschenen voor Veerkamp en Benning. Van Esterik gaat op zijn bekende gedreven manier tekeer en hoewel hij voor de gelegenheid in de laatste lijn geposteerd staat zet hij weer goed door en ziet zijn inzet helaas geblokt door een verdediger.
  Even denk ik te mogen constateren dat Woudenberg de handdoek in de ring heeft gegooid, maar daar is dan Emanuel Makonga het dan ineens niet mee eens en speelt drie Huizers op het middenveld zoek en bereikt een medespeler die er dan vervolgens weer weinig van weet te bakken. Makonga is zo’n briljantje dat eigenlijk een betere ploeg verdient.
  Ook Dennis Lamme komt dan nog voor Quincy van Waveren nu de wedstrijd gelopen is. Wouter Bonke blijkt een rots in de branding als de laatste stuiptrekkingen van Woudenberg Robin Hanna nog even gevaarlijk lijkt te gaan worden en ook Rinaldo O’Niel kan dan toch nog tevreden zijn spullen bijstoppen in de wasmand als Mark Radstaake er ineens vandoor lijkt en onze doelman blijkbaar toch de concentratie heeft weten vast te houden in deze voor hem zo weinig enerverende wedstrijd. Hij is er op tijd uit voor Radstaake gevaarlijk kan worden.
  Huizen denkt freewheelend naar het eindsignaal te kunnen voetballen en dat biedt Woudenberg zowaar nog even kans op een soort slotoffensiefje. Het mag echter niet baten en nadat Onuoha de bal fraai voor heeft gegeven en aan de andere kant Wouter Bonke ook aanvallend een hoogstandje in huis heeft, gaat de inzet van Önal nog via de lat over, om even later bij een herhaling van zetten de voorzet van Onuoha gortdroog en trefzeker binnen te knallen: 0-4. Game-set-and-match voor Huizen.
  Noblesse oblige…

  Arnold Klein
  Huizen bovenliggende partij, maar hadden we niet de eerste helft al eerder en verder afstand moeten nemen?
  “Ja, eens,” beaamt onze hoofdtrainer. “Ik heb wel de eerste helft een geconcentreerd voetballend Huizen gezien dat haar wil aan de tegenstander op wilde leggen met druk naar voren. Zoals ik al zei speelden we geconcentreerd en werrd er geduldig gewacht op de kansen die zouden gaan komen. We hadden ze nagenoeg volledig vastgezet op hun eigen helft en dan moet je dus je geduld bewaren. Het was de kwaliteit van de ploeg dat we zoveel balbezit hadden, bij balverlies meteen met intensiteit de bal heroveren en dat hebben we zeker het eerste half uur heel goed gedaan en legden we daarmee de basis voor de eerste helft.
  Een aantal jongens was de tweede helft gewoon wat vermoeid. Zo’n Danny Benning heeft in de voorbereiding nog niet zo heel veel gespeeld en daar moet ik dus wat zuinig mee zijn. Ook Quincy van Waveren is conditioneel nog niet zover als ik graag zou zien. Als je de conditietests ook ziet, dan zie je dat sommige spelers van ver moeten komen. Daar zijn wij als staf heel secuur mee bezig om te zien tot waar de belasting opgevoerd kan worden en we zijn constant bezig die getraindheid op te voeren. De voorbereiding was wat dat betreft ook niet echt optimaal met die opening van de oefencampagne tegen twee derde divisionisten, dat je tegen VVOG ook niet meer kon wisselen, dat was niet ideaal voor de belastbaarheid van een aantal spelers.
  Ik zag jeugdige spelers hele goede dingen doen, maar die jeugdigheid houdt ook in dat ze af en toe wat terugvallen – da’s niet erg, maar daardoor moeten ze juist stappen gaan maken. Daar moet je ze soms ook wat voor in bescherming nemen. Ik heb alle reserves ook voor de wedstrijd aangegeven waarom ze nog niet speelden en dat ze voor een volgende keer weer wel volop een kans kunnen maken en waar ze nog aan moeten gaan werken.”
  Een van de mensen die me vandaag in positieve zin opviel, was Hidde van der Veldt. Eigenlijk ‘de moderne vleugelverdediger’ met zijn snelheid, loopvermogen en opkomen langs de lijn…
  “Hidde heeft ons zeker verrast op de rechtsback-positie, vandaag hebben we ook gekeken of hij ook als linksback uit de voeten zou kunnen. Hij had het conditioneel wel wat zwaar – je zag hem na zeventig minuten even wat rekken en strekken – maar hij heeft zeker voldaan. Hij zal vast ook nog wel eens een wedstrijd spelen dat hij door het ijs zakt, maar dat hoort er gewoon bij. Hij moet zich op die back-posities blijven focussen en als hij zich daarbij zo door ontwikkelt, dan kan hij zichzelf daar zeker voor gaan belonen.
  Nee, we zijn nog lang niet compleet: Risheed Lal en Thomas Müller zijn nog niet speelgerechtigd, Buitenhuis en Klaassen heb ik vandaag speelminuten in het tweede laten maken. Ook Youri van Kommer en Tristen Kroese hebben in het tweede gespeeld. Zo’n Tristen is ook zo’n speler die zich nadrukkelijk aan het ontwikkelen is. Stijn Kelder, Jasper van Vark en Jeroen Lamme zijn nog op de weg terug van blessures en zo krijgen we zo langzaam naar de competitie toe alles weer fit en beschikbaar. Maar fit is nog niet 'wedstrijdfit'...
  Voor achterin hebben we vijf spelers voor de posities in het centrum: Wouter Vente, Wouter Bonke, Jeroen Lamme, Jordey Buitenhuis en Renee Troost. Momenteel vullen Wouter en Wouter elkaar perfect aan. Ja dat is wel een luxeprobleem en je ziet dat Renee Troost op deze positie af en toe nog wat onwennig was. Daar zal hij toch ook aan moeten werken. Dinsdagavond spelen we weer een oefenwedstrijd en dan krijgen weer andere spelers een plek, zo moet ik dan straks toch mijn keuzes gaan bepalen. Hidde beloont zichzelf al en dat zullen anderen ook moeten gaan doen. We hebben een brede, maar jeugdige selectie en dat betekent dat sommige spelers nog even geduld zullen moeten betrachten omdat ze gewoon nog wat jeugdig zijn, maar dat ze wel moeten blijven durven en gewoon blijven doen om zich verder te ontwikkelen tot basisspelers. Fouten maken hoort daarbij, dat zijn leermomentjes, alleen kunnen we die leermomentjes wellicht nog niet echt in de competitie gebruiken, maar het is mooi om die groei te zien.”

  Sebastian van Kammen
  Terug op het oude nest en voor mijn gevoel vandaag de architect op het middenveld.
  “Ja, het ging wel lekker vandaag,” beaamt Sebastian met een brede glimlach mijn opmerking over het ‘architect-zijn’.
  Maar architecten zijn ook wel een beetje lui,” plaag ik hem. “Af en toe had ik de indruk dat je met je badjas aan en de Telegraaf opgerold onder je arm op je badslippers over het veld liep…”
  “Je moet gewoon ‘slimme’ meters maken, Ron! Aan het einde werden we toch een beetje slordig en dan moet je toch ook verdedigend meer meters maken – ‘domme’ meters, meters die energie kosten. Als we wat zuiniger met de bal zouden omspringen, dan kan je hier ook een hogere score neerzetten. Het is dan wel nog pas voorbereiding, maar toch… Verder hebben we het met 0-4 natuurlijk gewoon goed gedaan.
  Dat ik wat flegmatiek overkom, dat is een houding, dat is altijd al zo bij mij geweest. Of dat goed of slecht is daarvan laat ik de beoordeling aan anderen over. Je moet jezelf alleen nooit willen veranderen, altijd gewoon bij jezelf blijven, zijn wie je bent. Ik moet ook zeggen dat het er wel een beetje de wedstrijd voor was vandaag. Als we met meer tegenstand te maken krijgen, dan kan ik me dat vanzelf ook niet meer permitteren.
  Huizen is mijn club, ik ben hier voetballend opgegroeid en ik wilde gewoon weer dichter bij huis spelen. Ik ben nu ook op een leeftijd dat ik nog wat terug kan doen voor de club en al helemaal in de situatie waarin de club sportief nu verkeert. Ik hoop er mijn steentje aan bij te kunnen dragen om de club weer uit het slop te kunnen trekken – ik hoop dit seizoen al, vandaag was in ieder geval al een goede start!
  De concurrentie is inderdaad groot, maar dat is alleen maar goed: met een kleine groep ga je het gewoon niet redden!”

  Hidde van der Veldt
  Net als Mazraoui bij Ajax lijkt Hidde van der Veldt een exponent van de moderne opkomende vleugelverdediger: snel, veel loopvermogen en de lef om zich ook ver op de helft van de tegenstander met de aanval te bemoeien. Net als Mazraoui lijkt ook Hidde nog wat te moeten wennen aan die positie achterin, maar vandaag zag ik toch duidelijk een felle en taakbewuste Van der Veldt die zich niet opzij liet zetten.
  Hoe kijk je zelf tegen je nieuwe rol aan?
  “Ja, prima! Zeker met tegenstanders waar ik ook aanvallend mee kan doen vind ik het prima! Het is wel een stuk zwaarder omdat je niet alleen moet aanvallen, maar ook verdedigend je mannetje moet staan. Daarvoor moet ik nog wel wat meer conditie opbouwen en dan denk ik dat dat wel goed gaat komen. Zeker met mijn verleden als aanvaller weet ik hoe je een man kunt uitspelen en dat komt met deze manier van voetballen goed van pas. Aan de vooravond van het seizoen heb ik bij de trainers al aangegeven dat mijn voorkeur uitgaat naar óf rechterspits, óf rechtsback. Nu stond ik dan op links, maar als dat de manier is om speelminuten te krijgen, dan heb ik daar ook totaal geen problemen mee!”
  Zoals je nu speelt zou bij mij jouw naam als een van de eersten op het wedstrijdformulier staan…
  “Dank u wel dat u dat zegt, maar het is natuurlijk gewoon aan de trainer wie hij kiest voor die posities…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  De teerling is geworpen: de eerste officiële wedstrijd is een feit en die werd keurig met een nette overwinning afgesloten. Kritiek zal er altijd zijn – had het niet méér moeten zijn, die of die speelde niet goed, dit of dat deugde nog niet. We zijn een kritisch publiek, maar voor mijn gevoel zijn Klein en zijn staf uitstekend bezig. Na afloop zit ik met wat getrouwen na te bomen in de kantine. Ook hier lopen de verwachtingen uiteen van de hoop op rechtstreekse handhaving via een periodetiteltje tot gewoon meedoen voor de titel. De competitie is zwaar en onze tegenstanders zijn bepaald niet te veronachtzamen. Daarbij zal Huizen de ‘te kloppen’ ploeg zijn voor veel tegenstanders, niet in de laatste plaats tijdens de derby. Ik hoorde overigens goede berichten over onze buren en dat is dus ook geen tegenstander om al te makkelijk over te denken.
  Langs de lijn zag ik een stel blauwe trainingspakken rondlopen waarmee ik denk ik ook een competitiewaardig elftal zou kunnen samenstellen. En dat zadelt Klein dan ook min of meer op met een luxeprobleem: hoe gaat hij de spelers die buiten de basis vallen tevreden houden? Ik hoop dat de spelers die het betreft zich zullen realiseren dat een speler zichzelf opstelt. Alleen door te presteren op de training en de momenten dat je er moét staan dwing je een trainer tot de keuze voor jou op die plek.
  Woudenberg was een modale ploeg uit de tweede klasse en geen partij voor Huizen. Door het enthousiasme van deze eerste officiële wedstrijd kon de ploeg twintig minuten het hoofd boven water houden. Toen bezweek de Woudenbergse dam onder de geel-groene aanvalsgolven. 8 September krijgen we SO Soest als tegenstander, gevolgd op 15 september door FC De Bilt - een tegenstander waar we in de voorbereiding al klop van hebben gekregen. Eens zien in hoeverre dit Huizen dan al ‘stappen’ gemaakt zal hebben!