https://www.svhuizen.nl/huizen-laat-uvs-ontsnappen/n3999c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen laat UVS ontsnappen
  26 aug 2018
  Ron Tuijnman
  Met drie volstrekt onnodig tegentreffers hield Huizen tegenstander UVS uit Leiden in de wedstrijd. Het blijft oefenen natuurlijk, maar met deze uitslag deed Huizen zichzelf bepaald tekort...
  huizen-laat-uvs-ontsnappen

  Tegenstander
  Voor vandaag stond aanvankelijk DHSC in mijn agenda. Door een stukje miscommunicatie liep die afspraak echter in het honderd en bleek het Leidse UVS gelukkig bereid de reis naar de Wolfskamer te maken. De Leidenaren zijn enkele seizoenen geleden overgestapt van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Bij dat soort ploegen loopt óf driekwart van de selectie weg, óf het is een ploeg die als een raket weer opstijgt uit de onderste regionen naar het niveau waar ze eigenlijk op thuishoren.
  Derhalve zou de tweede klasse waar onze gasten momenteel in bivakkeren best wel eens bedrieglijk kunnen zijn.
  De regenbuien die mijn keuze voor de auto voor vandaag verklaarden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een lekker zonnetje als elftalleider Michael Lamers van UVS even naast me plaatsneemt op de tribune om me de namen en rugnummers te dicteren - waarvoor alsnog mijn hartelijke dank! Geen namen die me belletjes doen rinkelen, overigens.
  Van Huizen heb ik helaas geen opstelling, maar afgaande op de warming-up zie ik een brede selectie die onder leiding van arbiter Adriaan Bax de strijd met UVS zal gaan aanbinden. Er mag worden doorgewisseld, wordt mij op de tribune medegedeeld. Ik ben daar niet echt blij mee, want veelvuldige wisselingen houden vaak ‘n omgekeerd evenredige tred met het spelpeil…
  “Ik zorg nou wel dat ik op tijd ben,” grijnst Fred Kirchner van oor tot oor als hij achter me plaats neemt. “Voor je het weet sta je weer in het verslag…” Tja, Fred, helaas dus toch…

  Basis
  Huizen opent met een basiself waarin ik voor doelman Brian Willemse Hidde van der Veldt, Murat Önal, Tristen Kroese, Ben Honing, Bob Brilleman, Jurre van Mill, Olivier Blaauw, Collin Veerkamp, Wouter Bonke en Yuri van Kommer meen te onderscheiden. Als ik hier en daar nog een naam verkeerd heb, dan daarvoor mijn excuus: ik moet nog een beetje wennen aan alle nieuwe gezichten en zeker vanaf de tribune tot de overkant van het veld lijkt het ene blonde kuifje verdacht veel op het andere.
  De openingsfase oogt wat rommelig, maar Huizen neemt wel het initiatief waar onze gasten wat meer de spreekwoordelijke kat even uit de Huizer boomgaard kijken.
  Dan slaat Huizen vroeg toe: de leep voetballende Olivier Blaauw ziet goed waar de ruimte en dus de opening ligt. Zijn steekpassje op Hidde van der Veldt is perfect op maat en met een slimme passeerbeweging trekt Hidde naar binnen. Zijn schot treft nog geen doel en UVS-doelman Jesse Haak lijkt nog even redding te kunnen brengen, maar als de bal dan voor de voeten van Murat Önal komt is het kassa! Met een droge schuiver laat hij de Leidse goalie kansloos en tekent daarmee de 1-0 aan.

  Genieten
  UVS beperkt zich vooralsnog tot snelle uitvallen. Dat levert acht minuten na de openingstreffer een vrije trap op. Bart van der Weijde krult de bal goed voor en de kopbal gaat maar ternauwernood naast. De corner die daar uit volgt levert niets op voor onze gasten.
  Kort daarop gaat men in de Huizer defensie lelijk de mist in bij een diepe voorzet. De timing is slecht en de bal valt achter de verdediger voor de voeten van Thom de Vries. Met een slimme draai stuurt hij onze verdediger nog een keer het bos in en ziet zijn schot wederom maar nauwelijks naast krullen. UVS lijkt de schroom toch wat van zich af geschud te hebben en met de magere 1-0 op het bord is het daarmee toch een echte wedstrijd geworden.
  Een wedstrijd waarin regelmatig het een en ander te genieten valt. De driehoekjes van Huizen tikken de bal heerlijk rond in een snel combinatiespel dat bij tijd en wijle een lust voor het oog was.
  Olivier Blaauw is dan na een minuut of twintig dicht bij de 2-0 als hij een teennagel tekort komt om een scherpe steekbal af te ronden: doelman Jesse Haak is echter alert en is een fractie van een seconde eerder bij de bal dan Blaauw.

  Noodweer
  Inmiddels heeft het zonnetje weer plaatsgemaakt voor donkere wolken en een heftige plensbui maakt het veld snel en glad. Dat komt het spel van Huizen bepaald ten goede met die snel gespeelde combinaties. Maar ik ben wel blij dat ik hoog en droog op de tribune zit als ik de pijpenstelen zo op het dak hoor kletteren...
  Dan ziet Önal de lopende Collin Veerkamp. Met een leep steekballetje zet Murat onze jonge vleugelaanvaller vrij voor doelman Haak. Als dan de lob te laag is weet de doelman zonder kleerscheuren uit dit duel tevoorschijn te komen en gaat er dus een 100% kans verloren.
  Ook Brian Willemse doet een duit in het zakje bij deze vermakelijke eerste helft: met een gedurfde kapbeweging stuurt hij een UVS’er de verkeerde kant op en besluit met een ferme uittrap. De bal belandt bij Bob Brilleman die op zijn beurt spits Önal bereikt. Met een heerlijke ‘kets!’ spat de bal op de lat uiteen. Het lijkt op dit moment een kwestie van tijd voor Huizen de wedstrijd definitief naar zich toe zal trekken. Van Mill steekt fraai op Veerkamp. Opnieuw haalt Collin de trekker over en met een fraaie geplaatste krulbal zoekt hij de verre hoek. Schitterend mooi, maar zeker ook zo mooi is de stijlvolle snoekduik waarmee Haak de bal uit de hoek plukt.
  Weer bokst Haak een inzet uit zijn goal, de bal wordt opnieuw voorgebracht door Blaauw die ‘n goed oog had voor zijn medespelers. Met de hoek voor het uitkiezen en oog in oog met Haak gaat de bal echter niet ver genoeg naar de hoek en komt Haak wederom als overwinnaar uit deze strijd. Het was gewoon niet de dag van Veerkamp. In mijn aantekeningen maak ik een vergelijk met De Jong van PSV. Maar die legde er gisteravond twee in, dus die vlieger gaat niet op… Ik ken Collin nog van de beloften en ik weet waar hij toe in staat is. Net als De Jong zal ook hij straks het net weer vinden!
  Opnieuw dus een 100% kans die Huizen laat liggen, maar het voetbal is op dit moment om van te smullen!
  De laatste minuten voor de rust dringt Huizen sterk aan om de voorsprong te verdubbelen voor de rust. Een ware omsingeling van de Leidse veste: Murat Önal had vanochtend zijn teennagels niet moeten knippen, want dan had die voorzet vier minuten voor de rust er dus gewoon in gelegen. Nu scheert de bal voor zijn uitgestrekte tenen richting vergetelheid.

  Rust
  Nadat Brian Willemse dan in de slotseconden alert reageerde op een uitval en venijnige schuiver van Issi Adima gaan we dus rusten met een magere 1-0. Zeker gelet op het bij vlagen fraaie spel van Huizen kan worden gesteld dat Huizen zichzelf mag verwijten dat het zich daarvoor niet heeft beloond met meer treffers. Huizen is de bovenliggende ploeg en had meer dan genoeg kansen om de Leidenaren op een onoverbrugbare achterstand te zetten.
  Een heel contingent potentiele basisspelers deed in die slotminuten van de eerste helft een warming-up en ik vermoed dan ook een totaal ander Huizen aan de aftrap voor de tweede helft te zien verschijnen…

  Wissels
  En inderdaad zie ik onder meer Dennis Lamme, Zakaria el Biyar, Lucas van Esterik, Sebastian van Kammen, Danny Benning en Randy Onuoha aan de aftrap verschijnen. Bij UVS valt me alleen de keeperswissel op: daar heeft nu Koen van Loo de plek onder de lat ingenomen.
  Het eerste memorabele moment is echter wel voor onze gasten: een snelle uitval via Berend Verdoes die spits Daan van der Zwaan bereikt. Voor deze echter gevaarlijk kan worden heeft een attente Danny Benning het gat echter al dichtgelopen. Opnieuw combineert Huizen er lustig op los waarbij vooral de soepeltjes schakelende Dennis Lamme me opvalt. Met de air van een routinier lijkt hij regelmatig de spil van elftal waar de aanvallen opgezet worden.
  Toch is het heel onverwachts UVS dat dan terugslaat: Marvin Sloos zet de bal goed voor en dan is Senne van Oostenrijk er als de kippen bij om de bal hard in te schieten. Brian Willemse zit er nog met de handen aan, maar de bal slaat toch binnen: 1-1. Een domper voor groen-geel Huizen en ik kan me voorstellen dat Klein en zijn staf zich ook de clubkleuren geërgerd hebben aan de manier waarop deze tegengoal zomaar uit de lucht kwam vallen. Verdedigend eigenlijk geen centje pijn en dan toch een tegentreffer incasseren…
  Kort daarop lijkt Huizen echter alweer op voorsprong te komen als Van Kammen de bal fraai voortrekt en Quincy van Waveren verzuimt het hoofd ertegen aan te zetten.

  Kwijt
  En dan lijkt Huizen het langzaam maar zeker ‘kwijt’ te zijn geraakt. De combinaties stokken, de lange bal wordt meer en meer uit de kast gehaald en het fraaie tikkie-takkie van de eerste helft lijkt als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Toch komt Huizen op voorsprong als Quincy van Waveren doorbreekt over onze linkerkant. Binnen de zestien lijkt zijn passeerbeweging te stranden omdat hij de bal wat ver voor zich uit speelt, maar desondanks maakt verdediger Mart Spierdijk toch een overtreding. Van Waveren gaat neer en arbiter Bax wijst gedecideerd naar de stip. Met een heerlijke droge pegel jaagt Van Waveren zelf de bal achter de volstrekt kansloze Van Loo: 2-1.
  Ok! De tegentreffer was dan een slippertje, maar dan nu dan op naar een ruimere overwinning, is de heersende overtuiging op de tribune waar toch zeker een kleine honderd man een plekje heeft gevonden.
  Coach Stefan Roodakkers wisselt dan Mart Spierdijk en Lars Verlaan voor Chris Menke en Jeffrey van Kempen. Twee verdedigers die er uit gehaald worden, dus. Helaas geeft de website van UVS nog geen info over de huidige selectie en dus kan ik niet helemaal goed beoordelen of dit een aanvallende wissel betrof of niet.
  UVS lijkt echter in de defensie van Huizen voldoende aanvallers te hebben gevonden als een breedtebal zomaar in de voeten van het UVS middenveld wordt gespeeld. Het is een pracht pass en het is dat de onvermoeibare Van Esterik zich met ware doodsverachting voor de voeten van de UVS spits werpt, anders had UVS nu al weer op gelijke hoogte gekomen.
  Diezelfde Van Esterik worstelt zich even later aan de andere kant van het veld verbeten langs twee, drie verdedigers. Vanaf de achterlijn is zijn pass perfect voor de vrijstaande Zakaria el Biyar die koeltjes afdrukt: 3-1! En dan lijkt die ruime overwinning er dan toch van te gaan komen.

  Helaas
  Maar helaas: twee minuten later is Brian Willemse net te laat bij een diepe steekbal op Chris Menke. De spits is daardoor een fractie eerder bij de bal en prikt hem langs de uitgekomen Willemse. De bal hobbelt tergend langzaam binnen: 3-2…
  Nog steeds niets aan de hand, maar dat UVS ook nu weer ‘zomaar’ uit het ‘niets’ kon scoren, dat baarde me toch wel wat zorgen.
  Zakaria is dan dicht bij een vierde treffer als hij door goed doorzetten de bal uit de opbouw van UVS weet te kapen. De positie is kansrijk, maar hij moet draaien om zich vrij te kunnen spelen. Vanuit de draai mist de bal richting en kracht en kan de defensie de bal corner werken. Die wordt dan slordig in het ‘niemandsland’ geschoten en blijven we dus op drie treffers steken waar er minstens vijf in hadden moeten liggen.
  Wéér een slordigheid achterin bij Huizen als een verdediger zich de bal simpel laat ontfutselen bij een overmoedige actie. Is dat de drang ‘om zich te laten zien’ in deze brede selectie? Ik weet het niet, maar het deed pijn aan mijn ogen om te zien hoe bepaalde spelers aan hun eigen wedstrijdje bezig waren.
  Opnieuw brengt Roodakkers drie nieuwe mensen binnen de lijnen: Daan van der Zwaan, Thomas van Rest en Ruben Leugerink staan hun plaatsen af aan Sem Muamba, Youssef Hadra en (opnieuw) Issi Adima.
  We zijn dan een minuut of tien van het eindsignaal verwijderd als Thom de Vries wederom uit het niets de uitkomende Brain Willemse met een lob weet te verschalken. Nog voor de bal de grond raakt weten we dat we ons weer in de eigen voet hebben geschoten met wéér een volstrekt te voorkomen en dus onnodige tegengoal: 3-3.
  En het had nog erger kunnen worden als een schot van Bart van der Weijde niet rakelings naast was gegaan. Het werd hem blijkbaar kwalijk genomen door Danny Benning, want kort daarop wil Benning een bal spijkerhard wegwerken en raakt daarbij van een meter afstand Van der Weijde vol in het gelaat. Het is einde oefening voor de onfortuinlijke Van der Weijde en Kevin Driessen neemt zijn plek in.
  Huizen geeft niet op en zoekt naar de winnende treffer. De onverzettelijke Lucas van Esterik werkt zich op karakter opnieuw langs de halve UVS defensie en zet goed voor. Via de hak van een verdediger blijven we in balbezit en de omsingeling duurt voort tot Adriaan Bax het genoeg vindt en de wedstrijd naar een teleurstellende 3-3 fluit.

  Arnold Klein
  Ik heb genoten van de eerste helft, maar de tweede was een lange zit…
  “Ja, dat kan ik wel begrijpen,“ beaamt onze hoofdtrainer. “In deze fase van de voorbereiding is het voornaamste doel echter om de spelers allemaal speelminuten te laten maken. Dat kan volgende week niet meer. De eerste helft zie je bij vlagen hoe we eigenlijk proberen te voetballen. Soms lukt dat wel en soms ook niet. In de tweede helft waren sommigen wat ‘ongelukkig’ inderdaad. ‘Gevestigde namen’ zeggen niks, het gaat er gewoon om wat je in het veld laat zien. Vandaag hebben we dus lekker wat spelers die terug kwamen van blessures weer wat kunnen laten aanschuiven en zo wordt de groep alleen maar groter.
  Dat we de tweede helft wat vaker de lange bal hanteerden komt wellicht voort uit de onwennigheid van jongens die weer even net op een andere positie speelden, waardoor we wat moeite hadden om de bal over de grond te spelen, óf de loopacties waren net niet goed genoeg waardoor de ballen ook niet aankwamen.
  De eerste helft moet je eigenlijk gewoon al met 3-0 voor staan. Collin moet gewoon twee keer rustig afwerken, maar ook na rust moeten de eerste twee aanvallen eigenlijk ook meteen een doelpunten opleveren. Verdedigend was vandaag echter wel het zorgenkindje waar we hard aan moeten werken. Je zag dat we dus verdedigend gewoon niet goed stonden. Daardoor krijg je die onnodige goals tegen. Als je ziet hoe de ruimte in het centrum op bepaalde momenten zo groot werd, dan ben je dus blijkbaar niet voldoende bezig met het geven van rugdekking. Maar goed: ook dat kan een kwestie van onwennigheid zijn in het centrum waar we vandaag ook Renee Troost en Wouter Vente moesten missen.
  Dennis Lamme ontwikkelt zich inderdaad erg goed. Alleen in de laatste fase van de wedstrijd had ie een paar keer te weinig door dat er mensen in zijn nek hijgden en dan had hij het toch lastig. Maar zowel hij als Lucas van Esterik ontwikkelen zich prima!
  In de oefencampagne kijk ik gewoon niet teveel naar uitslagen. Het is veel belangrijker dat de puzzelstukjes op hun plek gaan vallen. We krijgen nog Jeroen Lamme, Thomas Muller, Wouter Vente, Aron Klaassen, Jordey Buitenhuis en Renee Troost terug en dan gaan we die puzzel langzaam maar zeker leggen.”

  Wouter Bonke
  Ik sprak hem vorige week al even informeel in de gang naar de kleedkamer en vandaag leek me een goede gelegenheid voor een nadere kennismaking.
  “Als we 3-3 spelen tegen een team dat lager speelt dan wij, dan kan je volgens mij nooit helemaal tevreden zijn. Ik denk dat we het bij vlagen best wel prima hebben gedaan, maar ik denk dat we met dit team nog veel beter moeten kunnen. Ik vind dat er - ook bij mezelf – nog teveel slordigheidjes inzitten en daar moeten we gewoon kritisch op blijven als we dit seizoen hoge ogen willen gaan gooien. Het niveau daalde vandaag gaandeweg. De eerste paar minuten van de tweede helft vlamden we nog wel, maar het zakte daarna behoorlijk in en kregen we dus ook teveel goals tegen. We dachten dat het redelijk zou staan, maar die drie goals vertellen toch een ander verhaal, daar moeten we met zijn allen toch scherper op zijn. Het was wellicht ook wat onwennigheid van mensen die niet helemaal op elkaar ingespeeld waren. Maar goed, dat mag nu nog, daar is het voorbereiding voor en daar trainen we ook hard op.
  Ja, ik ben goed opgevangen door de groep en door de club. Je ziet dat het een groep is met een bepaalde kern die in en buiten het veld goed met elkaar omgaat. Dat is heel belangrijk voor de sfeer in een team. Als je allemaal eenlingen hebt dan schiet dat niet op. Maar ik voel me hier uitstekend thuis. Daarbij vind ik het heerlijk weer voluit te kunnen spelen. Ik heb vorig seizoen vooral lopen kwakkelen en kwam pas aan het eind van het seizoen weer echt aan spelen toe. Het is natuurlijk veel lekkerder als je er vanaf het begin volledig bij kunt zijn.
  Ja, haha! Bart Hulsbos en ik waren inderdaad een goed koppel. Hij was immens kopsterk en ik kon daar heerlijk omheen voetballen. We hebben jarenlang een prima tandem gevormd bij GVVV, daar kijk ik ook met veel plezier op terug en ik hoop hier ook weer snel zo’n koppeltje te kunnen vormen!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  En toch overheerste de teleurstelling wat bij me. Genoten van de eerste helft, zeker vijf doelrijpe kansen zien missen, drie volstrekt onnodige goals erin zien vliegen en een teleurstellende uitslag na een wedstrijd die je grotendeels in handen had maken dat ik me toch wat 'onrustig' voel.
  Natuurlijk ook nu weer een mix van spelers waarvan er straks toch maar elf in de basis zullen staan. Natuurlijk ontbreken Vente, Buitenhuis en Troost nog, om Jeroen Lamme en Thomas Muller niet over het hoofd te zien. Maar toch, het verontrust me dat het goede spel van de eerste helft niet in de tweede helft kon worden doorgezet.
  Of is het de verwarring dat ik voor mezelf geen basiself op papier weet te krijgen die voor mijn onrust zorgt? Dat ik teveel mensen zie die ik graag in die basis zou zien acteren, maar waarvan er toch maar elf tegelijk in het veld mogen? Word ik daar wellicht wat onrustig van? Het onrustige gevoel dat we een prima selectie hebben, maar dat het nog maar steeds geen vaste vormen aanneemt doordat er steeds mensen ontbreken?
  Ik merk dat twee degradaties op rij, seizoenen waarin Huizen wel de complimenten, maar zelden de punten meekreeg, ook bij mij wat aan mijn zelfvertrouwen hebben geknaagd. Ook nu zie ik weer een Huizen dat gewoon lekker kan voetballen, maar toch weer niet de overwinning over de streep weet te trekken.
  Déjà vu…?
  Ergens kan ik niet wachten tot de eerste officiële wedstrijden weer beginnen, dat ik wéét waar we aan toe zijn, dat ik zié wat de uiteindelijke contouren van dit nieuwe Huizen zullen zijn, hoe de poppetjes op hun plaatsen zullen staan. Worden dat de contouren van die sprankelende eerste helft of van die tegenvallende tweede?
  Die onzekerheid knaagt wat aan me.
  Ik benijd Arnold Klein en zijn staf niet in die keuzes die zij straks moeten gaan maken. Ook luxeproblemen zijn uiteindelijk toch ook gewoon problemen…

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie