https://www.svhuizen.nl/huizen-laat-kans-op-revanche-liggen/n4031c163
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen laat kans op revanche liggen...
  16 sep 2018
  Ron Tuijnman
  Huizen verzuimde revanche te nemen voor de eerder in deze voorbereiding geleden nederlaag tegen tweedeklasser De Bilt. Hoewel Huizen eigenlijk de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was, wist het dit overwicht niet in doelpunten uit te drukken. Een verslag…
  huizen-laat-kans-op-revanche-liggen

  Vissen kijken
  Er heerst weer volop activiteit bij de oude Huizer haven. Kraampjes en wandelend publiek geven de zaak een levendig aanzien. Op het bruggetje staat echter iemand naar de visser te kijken die een paar meter lager aan de wallekant naar zijn dobber staart. Nou vind ik het ‘sport’ sowieso qua activiteit wat overdreven in de term ‘hengelsport’, maar om daar dan ook nog eens naar te gaan staan kijken… Dan moet je toch wel héél erg slecht tegen opwinding kunnen. En dan nog vraag ik me dan af: waarom koop je zelf dan geen hengel? Of kan je misschien niet zwemmen? Maar goed: ieder zijn pleziertje. Sowieso heb ik ook wel voetbalwedstrijden zitten bekijken die het qua opwinding wellicht zelfs nog aflegden tegen die vispartij…
  Eenmaal in de bestuurskamer tref ik geen vertegenwoordigers van De Bilt. Geen namen en rugnummers van onze gasten dus. Ik besluit dan ook in het wedstrijdsecretariaat even een kopietje van het wedstrijdformulier op te halen. Het betreft hier immers een officiële wedstrijd en dus hoort zo’n formulier er bij. Een keurig in het pak gestoken jeugdscheidsrechtertje stapt ook binnen. Aan zijn gezicht en houding zie ik dat hij in dapper gevecht is met zijn tranen. Hij wil ook verder niets kwijt als hem gevraagd wordt hoe het ging. Nauwelijks ouder dan de Onder 13 categorie die hij floot horen we dan van anderen dat het thuispubliek hem bij een stand van 8-0 (!) ongenadig van commentaar heeft voorzien. Ik wil niet te snel oordelen – ik ben er immers niet bij geweest – maar als dat klopt, dan vraag ik me af of die ‘ouders’ niet beter ook maar naar vissen kunnen gaan staan kijken, want die kunnen dan blijkbaar ook slecht tegen de opwinding die een voetbalwedstrijd nu eenmaal met zich mee brengt. Daarbij vind ik dat je je als volwassene altijd in moet houden tegen en kind en dat men sowieso een diep, héél diep respect moet hebben voor het feit dat het mannetje daar op zijn leeftijd dus de lef heeft om met een fluit over dat veld te gaan rennen. Wellicht was de kritiek terecht en zijn beslissingen fout, maar als ik zie welk een fouten kinderen op die leeftijd in het veld nog maken, dan was enig begrip toch wel op zijn plaats geweest.
  Ik hoop dat ons scheidsrechtertje de rug recht en volgende week weer gewoon zijn scheidsrechterstenuetje aantrekt en het veld weer opstapt en weer lekker een wedstrijdje gaat fluiten. Het mannetje is een juweeltje in de kroon van koning voetbal. Kop op, kerel! Björn Kuipers en Bas Nijhuis zijn ook zo begonnen en die fluiten zelfs NU nog niet foutloos!
  Gewapend met een kopietje van het wedstrijdformulier puzzel ik gewoontegetrouw weer een opstelling in elkaar. De laatste lijn staat er maar weer zo, maar net als vorige week kom ik niet helemaal uit voorhoede en middenveld. Persoonlijk vond ik het experiment met Van Kammen als diepste spits niet helemaal geslaagd, maar ook vandaag lijkt Arnold Klein weer voor die optie te gaan.
  Dat zet Aron Klaassen, Jordey Buitenhuis, Thomas Müller en Lucas van Esterik op de bank naast de reservedoelman voor vandaag Brian Willemse.
  Bij onze gasten kom ik geen bekende namen tegen. En dus spoed ik mij naar mijn schrijftafeltje op de tribune in afwachting van de dingen die komen gaan.

  Overwicht
  Afgaande op de eerste bewegingen, meen ik te constateren dat Zakaria el Biyar en Sebastian van Kammen elkaar wat afwisselen in de spits. Huizen heeft er meteen al een overwicht mee en na vier minuten kunnen we de eerste kans noteren als Danny Benning de opbouw van onze gasten verstoort en een 1-2 met Quincy van Waveren opzet. Het is druk in het strafschopgebied van De Bilt en de combinatie is dan ook scherp en snel uitgevoerd. Té snel blijkbaar voor Benning die zijn schotpoging finaal de mist in ziet gaan als hij totaal naast de bal maait.
  Huizen voelt het overwicht en na een minuut of tien resulteert dat in wat overmoedig voetbal achterin: een te zachte terugspeelbal lijkt een prooi te worden voor de aanstormende Robert-Jan Sneller. Rinaldo O’Niel is echter alert en is sneller dan Sneller bij de bal (sorry: kon de woordspeling even niet laten…).
  Aan de andere kant zien we dan hoe Quincy van Waveren goed naar binnen trekt en vernietigend uithaalt, De bal spat helaas op het achterwerk van aanvoerder Sam Eerdmans uiteen. Ik hoop dat Eerdmans geen zittend werk heeft, anders is ie zeker twee dagen arbeidsongeschikt.
  En Huizen volhardt in hautain voetbal achterin: opnieuw gaat het maar net goed als Mano Bakkenes er tot twee keer achtereen bijna tussen zit. Weer is het O’Niel die in laatste instantie redding weet te brengen door lijf en leden te riskeren.
  Nadat Zakaria el Biyar met een schot zonder ‘gif’ het doel van De Bilt doelman Jos de Gram onder vuur heeft genomen, zit er dan meer pit in een tackle van Wouter Vente. Zijn charge is fel en scherp, maar wel fair, al houden we op de tribune even de adem in. Kort daarop lijkt dan Danny Benning daar het kind van de rekening van te worden als zijn op zich stevige, maar ook weer correcte tackle hem geel oplevert van arbiter Remco Appel.

  Kansen
  Weer een schiettent voor de goal van De Gram als de bal voor de voeten komt van Zakaria el Biyar en Sebastian van Kammen en beiden niet tot een schot komen. Dat brengt de bal dan voor de voeten van Collin Veerkamp die daarmee oog in oog met De gram komt te staan. Een schuiver waar een stift op zijn plaats was geweest doet de doelman echter als overwinnaar uit deze strijd komen.
  Drie minuten later is het Veerkamp die Sebastian van Kammen fraai alleen voor doelman De Gram zet. Opnieuw blijkt de doelman een onpasseerbaar obstakel en gaat ook deze 100% kans verloren.
  Een half uur gespeeld en lijkt de voorsprong letterlijk in de lucht te hangen als een voorzet van Veerkamp de lat boven De Gram scheert. Het lijkt voor trainer Alan Hijman aanleiding om Jelle Vliek in het veld te brengen voor Glenn Linnebank.
  Vijfendertig minuten gespeeld als Zakaria el Biyar de bal keurig klaarlegt voor Danny Benning. Het schot wordt weer geblokt door een dappere De Bilt-verdediger en als de rebound dan weer voor de voeten van Zakaria komt klimt diens striemende schot een metertje over de goal van De Gram.
  Ook een venijnige pegel van Dennis Lamme treft geen doel al grabbelt De Gram en valt de rebound voor de aanstormende Van Kammen. Dan besluit arbiter Appel echter tot buitenspel. Een wat merkwaardig oordeel, aangezien de bal van de doelman terugkomt. Vanuit mijn positie was echter niet te zien of Van Kammen wellicht bij het schot van Lamme al buitenspel had gestaan en zo dus alsnog voordeel trok uit zijn buitenspelpositie. Ik geef Appel dan ook maar het voordeel van de twijfel…

  Rust
  Nadat De Bilt in de slotseconden van deze eerste helft nog een reuzenkans om zeep wist te helpen toen achterin een glijpartij Robert Jan Sneller volkomen vrij op een meter of vijf van de goal had gezet. De verraste aanvaller ziet zijn onbesuisde schot echter ruim voorlangs gaan. Ook een 100% kans voor De Bilt dus…
  En zo gaan we dus met een lichtelijk beschamende 0-0 aan de thee. Huizen lijkt de trekker maar niet te kunnen vinden, laat staan hem over te kunnen halen. Met alle respect voor een lekker voetballend De Bilt, een tweede klasser moet toch gewoon kanonnenvoer zijn voor een ploeg die twee seizoenen geleden nog derde divisionist was. Voetbal is geen jurysport en dus zal je moeten scoren om te winnen. Gewoon lekker voetballen levert an sich geen punten op! En net als vorige week weet Huizen uit het veldoverwicht dat er vrijwel de gehele eerste helft was, te weinig goals te destilleren. Een 2 of 3-0 had zeker gepast bij het beeld van de eerste helft die we zojuist hebben gezien. Voetballend loopt het allemaal wel lekker, alleen die goals blijven maar steeds uit.
  Ik zie in de rust Jordey Buitenhuis serieus werk maken van de warming-up en ik verwacht hem na rust dan ook binnen de lijnen. De vraag is echter wie er dan plaats moet maken voor hem. Met een schreeuwende behoefte aan een afmaker voorin zou ik denk ik zelf eerder opteren voor een Thomas Müller die het net toch wel makkelijk weet te vinden. Maar goed: ik weet niet wie er straks in de kleedkamer achter gaat blijven natuurlijk…

  Waarschuwing
  Het blijkt aanvoerder Renee Troost die zich in het trainingspak gehesen heeft ten faveure van Jordey Buitenhuis. Troost had de eerste helft al even verzorging nodig gehad en blijkbaar wil Klein geen enkel risico met zijn aanvoerder nemen.
  Twee minuten gespeeld en dan legt Quincy van Waveren de bal panklaar voor Sebastian van Kammen. Deze heeft de hoek maar voor het uitkiezen, maar hij kiest uitgerekend de hoek waar een De Bilt verdediger met de moed der wanhoop het schot op het hoofd weet te nemen. Opnieuw een 100% kans waar Huizen geen goal mee weet te maken. De hoekschop die het gevolg is levert verder niets op dan een counter van onze gasten die verder ook weer in de kiem gesmoord werd.
  Dan toch ineens een vloeiende combinatie die de bal bij Robin Notenboom brengt. Het schot is hard en zuiver en lijkt vlak naast de paal binnen te zullen slaan door een woud van benen. “Daar gaat ie!” klinkt het om me heen. Dan is daar ineens de lange soepele gestalte van Rinaldo O’Niel die als een snoek naar de grond gaat en de bal in twee instanties keurig klemvast pakt. Een moeilijk moment voor onze doelman: weinig te doen krijgen en er dan ineens voluit voor moeten gaan bij een ‘rotbal’. Een knap stukje keeperswerk en een eerste waarschuwing voor Huizen: denk aan die eerste voetbalwet…
  En Huizen jaagt verder, gaat op zoek naar die goal die het ijs moet breken. Dennis Lamme werkt de bal uit een goede voorzet van Collin Veerkamp rakelings over de goal van De Gram, een veelbelovende aanval wordt ruw onderbroken en Appel verzuimt hier geel voor te trekken, Veerkamp worstelt zich op karakter langs drie man en legt af waar een schotpoging eigenlijk meer in de lijn der verwachtingen had gelegen.

  Ploeteren
  Inmiddels is Sander van den Berg voor De Bilt in het veld gekomen voor Robert-Jan Sneller en krijgt Huizen een tweede waarschuwing als Er heel dom breed wordt gespeeld en een speler van De Bilt door lijkt te breken. Hij gaat neer binnen de zestien, maar tot onze opluchting ziet scheidsrechter Appel er geen strafschop in. Het had maar zo gekund! Het is weer een waarschuwing aan het adres van een steeds slordiger spelend Huizen.
  Het uitblijven van de openingsgoal gaat blijkbaar kagen aan het gemoed van de mannen op het veld. De passes worden langer, mensen gaan diep en zien de bal achter zich over de lijn gaan, mensen maken een beweging naar links en de bal gaat naar rechts, spelers die de bal in de voeten verwachten zien een diepe bal ver buiten hun bereik gespeeld worden. Het veldspel ontaardt in een mager ploeteren. Zagen we tegen Soest en Woudenberg nog heerlijke steekpassjes en dito loopacties, alle finesse lijkt uit de combinaties van Huizen te zijn gelekt.
  En ineens begin ik toch wat van die vissers te begrijpen…
  Met nog een kwartier te gaan wordt dan Quincy van Waveren vervangen door Aron Klaassen. Klaassen valt uitstekend in, maar kan toch ook in dat kwartiertje het verschil niet meer maken. Via Klaassen gaat de bal naar Zakaria el Biyar die de bal perfect op het hoofd van de inkomende Jordey Buitenhuis legt. Maar ook deze kopbal mist de richting en de bal gaat onverrichter zake naast de goal van De Gram een roemloos einde tegemoet.
  Nadat Mano Bakkenes er nog even vandoor was gegaan en Wouter Vente alles uit de kast heeft moeten halen om verder onheil te voorkomen, zien we Jordey Buitenhuis uit een vrije trap nog in de dekking de bal over de kruising tillen en zo komt er dan toch een einde aan een wedstrijd die met name in die slotfase toch nog een lange zit werd. Er zijn ook interessante 0-0 wedstrijden, spannende ook, maar deze?...

  Arnold Klein
  Met “Een 0-0 die volgens mij toch moet voelen als een nederlaag…” probeer ik onze trainer wat uitspraken te ontlokken.
  “Ja, gezien de kansenverhouding in de eerste helft verzuim je om jezelf te belonen. We voetbalden wel goed door, maar als de bal dan aan de zijkant was, dan was de voortzetting, de eindpass steeds onvoldoende of was er weer niet genoeg bezetting voor de goal om er een doelpunt van te maken. Dat is het laatste deel waar het nog aan schort, vind ik…”
  Maar met alle respect voor De Bilt: van een tweede klasser moet je gewoon kunnen winnen, toch?
  “Mwoah, we zijn natuurlijk nog volop in de opbouw bezig met deze ploeg en dan zie je toch het verschil met een De Bilt dat eigenlijk al twee jaar grotendeels in deze samenstelling speelt en ook graag de stap naar de eerste klasse wil gaan maken, dat is toch een duidelijk verschil met tegenstanders als Woudenberg en Soest. De Bilt is daarin duidelijk een stuk verder. Verder vind ik dat we op zich best wel goed gevoetbald hebben, we hebben deze wedstrijd gewoon ‘gecontroleerd’. Het ontbrak óf aan de eindpass, óf hij werd van de lijn gehaald, óf die keper zat er goed bij. We moeten dat slimmer uitspelen, we moeten daar echt nog beter en doelgerichter in worden.
  Ik heb wat keuzes gemaakt. Aron Klaassen heeft nog wat achterstand. Kwam wat later terug van vakantie en moest twee weken voorbereiding missen, dus die mist nog wat aan ritme en conditionele achterstand. Op de training laat hij echter zien dat hij er echt bij wil horen en dat heb ik nu dan ook beloond met een invalbeurt. Maar ook een Lucas van Esterik, die zou er ook zo maar in kunnen staan, Jordey Buitenhuis kan gewoon bij de eerste elf zitten, dat zijn keuzes die we als staf moeten maken. Sommige mensen zullen het met die keuzes eens zijn en anderen weer niet. Dat is inherent aan het feit dat we een brede en kwalitatief goede selectie hebben.
  Ja, we hebben inderdaad wel eens beter gespeeld dan vandaag. Maar het gaat gewoon niet iedere week weer een stukje beter, dat is geen rechte stijgende lijn, daar zitten ook wat mindere wedstrijden tussen. Maar nogmaals: ik vond ons vandaag zeker niet ‘slecht’ voetballen: ik zag nog steeds dat we een ‘man-meer-situatie’ op het middenveld wisten te creëren en ik zag ook perfecte aanvallen die ook goed worden binnengeschoten maar die dan op het laatste nippertje toch door verdedigers of de keeper worden gered. Dat is ook voetbal.”
  De selectie komt langzaam maar zeker op volle sterkte: Jeroen Lamme en Olivier Blaauw zijn op de weg terug. Je luxeprobleem wordt eigenlijk alleen maar groter…”
  “Ja, dat kun je rustig mijn probleem noemen, maar ik heb al eerder gesteld: je speelt jezelf in de basis. En ik moet zeggen: ze maken het me wel moeilijk want ze trainen allemaal met volle inzet, niemand verzaakt bij invalbeurten, dus de complimenten voor de manier hoe ze op dit moment als team bezig zijn. Naar volgende week toe zit er natuurlijk al een begin van de basis-elf in mijn hoofd. Ik worstel nog wel met het feit dat die eindfase, het scoren nog niet optimaal gaat. Komt dat doordat we daar op de trainingen nog niet voldoende aan toe zijn gekomen? Wellicht dat we daar nog wat meer nadruk op zullen moeten gaan leggen. Het verdedigen en de opbouw van achteruit en het middenveld heeft deze oefencampagne centraal gestaan en dat staat nu dan ook wel best wel aardig – het kan altijd beter uiteraard, maar ik ben daar wel tevreden over op het moment. Nu dat laatste stukje naar de doelpunten toe en dan is het de vraag welke spelers daar het beste in zullen passen. Ook de keuze voor de eerste keeper maak ik komende week. Maar dat bespreek ik uiteraard eerst met de betrokkenen…”

  Rinaldo O’Niel
  Als altijd een glimlach van oor tot oor als ik onze doelman even uit de kleedkamer vraag voor een gesprekje.
  “Ja, we krijgen komende week te horen wie de eerste keus gaat worden. Risheet Lal zou vandaag eigenlijk spelen, maar die is nog niet speelgerechtigd. Brian Willemse had vorige week al gekeept, dus was ik nu weer aan de beurt. Het is afwachten en best wel spannend. Ik denk dat we alle drie wel evenveel kans hebben, dus de keuze is aan de trainer.
  Ja, ik zou eerst weggaan, dan weer terug, het was inderdaad een beetje een soap.
  Ik was benaderd door AGB - een zondag eersteklasser - om daar te komen keepen. Dat heb ik een tijdje overwogen, maar uiteindelijk voelde dat toch niet helemaal ‘goed’.
  Toen kwam ik via via in contact met ARGON en daar heb ik ook een tijd lang over lopen dubben. Toen kwam de deadline dichterbij en nam Huizen weer contact met me op of ik niet toch wilde blijven. Ik heb toen goede gesprekken gevoerd met mijn vriendin. Zij vroeg me: ‘Als iets goed voelt, waarom ga je er dan weg?’. Ik wilde in eerste instantie dichter in de buurt gaan voetballen – ik woon in Amsterdam en ik was wel vereerd door de belangstelling. Ook ARGON was niet meer het ARGON van vroeger Maar ik ging dus twijfelen of ik nog wel wilde overstappen op deze leeftijd. En eigenlijk had ik al min of meer besloten te gaan stoppen, maar toen Huizen weer op de proppen kwam viel alles weer op zijn plek en heb ik hun aanbod met beide handen aangepakt. Ik heb het op de laatste dag van de overschrijving vanuit Spanje telefonisch rond gemaakt.”
  En dan ben je ineens nog verrekte belangrijk ook, vandaag… Die bal bij de paal, die telde ik eigenlijk al…
  “Ja, die was best wel lastig eigenlijk. Hij kwam tussen allerlei benen door. Heel eerlijk gezegd liet ik ‘m ook nog eventjes los, maar dat zag niemand denk ik… Maar ja, je weet dat je er moét staan op dat soort momenten, ook al heb je het de rest van de wedstrijd vrij rustig…”
  Aldus de altijd vrolijk ogende O’Niel die volgende week met de andere twee doelwachters te horen krijgt wie er de voorkeur zal krijgen. Opnieuw ben ik blij dat IK die keuze niet hoef te maken…

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Het is hier in huize Tuijnman hinken op twee gedachten: enerzijds onderken ik de potentie van deze jonge groep en zie ik een trainersstaf die jong en gedreven is en die goed weet waar ze mee bezig zijn. Ook zie ik bij vlagen heel leuk voetbal, maar anderzijds… Die wedstrijden zoals vandaag… Het verontrust me toch dat we een tweede klasser niet opzij weten te zetten. We mogen er vanuit gaan dat onze competitietegenstanders minimaal zo sterk zijn als De Bilt. Dan is zo’n wedstrijd als vandaag toch wel een soort graadmeter en dan ligt me die 0-0 toch wat zwaar op de maag, ondanks het - zeker in de eerste helft - fraaie verzorgde veldspel. Volgende week gaat het er dan om: ‘Niks spel: Knikkers!’ om met Youp van ’t Hek te spreken. Dan tellen alleen goals en moet het fraaie veldspel alleen maar ondersteunend zijn voor de doelpunten. De stappen die de ploeg gemaakt moet hebben, moeten we dan op het scorebord terugvinden in rode gloeiende cijfers.
  Enerzijds verlang ik naar de duidelijkheid die zo’n competitiewedstrijd toch brengt: geen excuses meer over spelers die gespaard worden of juist minuten moeten maken, het enige dat dan nog telt is het resultaat! Anderzijds bekruipt me na vandaag het gevoel dat we er nog niet helemaal klaar voor zijn. We komen van ver, sportief gezien. Twee degradaties op rij, vd Pol, Assink, Weggemans, Klein volgenden elkaar in rap tempo op en de spelersgroep kende ook de nodige mutaties. Ruim werk aan de winkel voor de technische staf die er maar weer een geoliede machine van moet zien te maken.
  De brede selectie heeft echter ook het nadeel dat je niet alleen spelers die in eerste instantie buiten de boot dreigen te vallen gemotiveerd moet zien te houden, maar ook wil je ze in zo’n voorbereiding allemaal aan het werk zien. Dat maakt dat je met sterk wisselende samenstellingen door zo’n voorbereiding schiet en wat laat naar je ‘basis’ toe kunt werken. Zaterdag moet Huizen er ‘staan’, dan wacht ARGON met het geslepen mes tussen de tanden, klaar om zich te meten met dat Huizen dat ooit een grote naam in het zaterdagvoetbal was. Aan Klein cs. de schone taak de basis voor onze sportieve wederopstanding te leggen.
  Ik hoop dat u met mij in groten getale naar de Wolfskamer zult komen om hier getuige van te zijn… Het is altijd enerverender dan naar vissen kijken…

  Huizen – De Bilt  0-0 (0-0)

  Opstelling Huizen:
  Rinaldo O’Niel, Danny Benning, Wouter Vente, Wouter Bonke, Hidde van der Veldt, Renee Troost (45. Jordey Buitenhuis), Quincy van Waveren (75. Aron Klaassen), Zakaria el Biyar, Sebastian van Kammen, Dennis Lamme, Collin Veerkamp (66. Thomas Müller)

  Opstelling De Bilt:
  Jos de Gram, Glenn Linnebank (32. Jelle Vliek), Marc Schuurman, Steven van den Berg, Roland van Dijk, Marcel Melissen (70. Youri Pot), Robert-Jan Sneller (58. Sander van den Berg), Robin Notenboom, Raymond van Nistelrooij, Sam Eerdmans, Mano Bakkenes