Zalmkado Huizerkaas BC Zuyderzee Slokker IT Services MECO groep
 • Lid worden
 • Webshop
 • Businessclub
 •  

  Wedstrijdverslagen

  Huizen komt ook in Berkum sterk voor de dag!

  Gepubliceerd op:

  v.v.Berkum

  Wederom een fraai complex waar ik hartelijk ontvangen word in de bestuurskamer en daar onder meer kennis maak met het arbitrale trio van vandaag: De heer Fledderus , geassisteerd door de heren Leverink en Vloedgraven. 
  Huizen maakt het zichzelf niet gemakkelijk qua oefenpartners, want ook deze keer weer een tegenstander die hoger speelt dan Huizen zelf: Hoofdklasse.
  De Zwollenaren speelden eerder hun eerste oefenwedstrijd tegen V.V.O.G. en zagen die wedstrijd met name in de tweede helft uit hun handen glippen.
  Ook nu weer wat problemen met de namen en de rugnummers, want Berkum heeft de nieuwe outfit nog niet binnen en moet dus wat improviseren met de oude voorraad. Maar er wordt mij bereidwillig een lijstje toegezegd voor het einde van de wedstrijd.
  Berkum treedt net als Huizen nog niet echt in een opstelling aan die al echte gelijkenis vertoont met de beoogde basis voor dit seizoen. Ook hier is het weer ‘minuten maken’ dat de klok slaat.

  Brutaal

  En net als in Katwijk lijkt Huizen geen enkel ontzag voor de tegenstander te tonen. Fris en fruitig combineert men richting Berkumgoalie Huib Veurink en al in de eerste minuut laat Huizen in de persoon van de weer gedreven spelende Theo Visser de tanden even zien met een venijnig schot als Berkum wat problemen heeft met uitverdedigen na zo’n snelle Huizer aanval. Helaas nog geen treffer, maar de toon lijkt gezet.
  Toch is het ‘Ludy’ Marceli die de eerste corner van de wedstijd moet weggeven na een fel sprintduel. De corner lijkt simpel te worden verdedigd, maar een rare stuiterbal lijkt maar zo van een gevaarloos projectiel in de openingstreffer te gaan veranderen als de bovenhoek ineens in de baan van de bal lijkt te gaan komen. Gelukkig is doelman Jaime Hensen alert en is bijtijds ter plekke om de bal weg te vangen voor er verder onheil aangericht kan worden.
  Opnieuw is het Theo Visser die een minuut later opnieuw het vuur opent op het doel van Berkum. Net als vorige week is de lat spelbreker.
  Doet Berkum dan helemaal niets terug? Jazeker: Chris van der Meulen zet goed door en heeft een fraaie voorzet in huis. Bij de tweede paal komt Martijn Brakke echter net een teenlengte tekort om iets gevaarlijks met de bal aan te kunnen vangen. Hier komt Huizen even met de schrik vrij!

  Aantrekkelijk

  En zo ontspint er zich daar op sportpark ‘De Vegtlust’ een aantrekkelijke wedstrijd met twee ploegen die beide de aanval zoeken. Een knap ingeschoten bal wordt al even knap door doelman Veurink gekeerd na een soepel lopende aanvalscombinatie van Huizen. De rebound wordt keurig door ‘Jens’ uit de doelmond weggewerkt en weer was Huizen dicht bij de openingstreffer. Kort daarop doet Theo Visser de bal keurig op de pommadekuif van de instormende Timo Vos belanden. De koppoging mist echter de richting om verder gevaar te kunnen stichten. Jammer, want de positie was zeker kansrijker dan nu het uiteindelijke resultaat deed vermoeden.
  Frank van de Bosch heeft dan een vlijmscherpe pass op Visser in huis. Een schoonheid! De bal bereikt Visser wel keurig, het is echter te druk daar rand zestien om verder gevaar te kunnen stichten. Maar die pass die was werkelijk van de Ziyech-klasse!
  Frank heeft de smaak echter te pakken en kort daarop steekt hij Mohamed el Alquioui feilloos weg. Oog in oog met doelman Huib Veurink moet onze flankenspits echter zijn meerdere erkennen in de snel uitkomende doelman. Weer een uitstekende kans voor Huizen om de score te openen.
  Aan de andere kant pakt doelman Hensen met enig bravoure een hoge voorzet van Frank van de Burg uit de lucht. Even stuiteren en weer door. Het had bijna iets arrogants. Tristen Kroeze moet zich dan dapper in de baan van de inzet werpen als een crosspass doorschiet naar Chris van der Meulen. Tristen doorstaat de test met verve. Martijn Brakke mag dan vrij vanuit de draai schieten. Martijn had meer tijd dan hij zelf voor mogelijk gehouden had, want de positie was kansrijk en de dekking even met lunchpauze. Het schot gaat gelukkig voor de toch nog redelijk ruim opgekomen Huizer aanhang al even ruim over.

  Rust

  Nadat de doorgebroken Visser alleen gestopt kon worden door de bal op doelman Veurink terug te spelen en arbiter Fledderus een vrije trap op de hoek van het doelgebied toekende, zetten Van Kammen en Visser zich achter de bal. Het tikje en de pegel spat uiteen op de dappere Berkummers die zich daar als levend schild hadden opgeworpen. En daarmee breekt de rust dus opnieuw aan met een 0-0 stand waar beide teams op zich wel vrede mee gehad zullen hebben. Huizen was iets kansrijker en hoewel doelman Huib Veurink zich enkele malen mocht onderscheiden, werd hij toch niet echt veelvuldig op de proef gesteld. Wel oogstte Huizen de bewondering van de Berkummers naast me, die Huizen een verdomd aantrekkelijk ploegje vonden. En dat is toch leuk te horen met je groen-gele brilletje op…
  Ook doelman Hensen stond zijn mannetje, zonder zich daar bovenmatig voor te hoeven inspannen.
  Na rust weer twee totaal gewijzigde teams, zodat er eigenlijk sprake is van twee kleine wedstrijdjes van vijfenveertig minuten.

  Tweede helft

  Berkums tweede shift is wat feller dan de eerste.  Toch is de eerste kans weer voor Huizen als de opstomende Sergae Kogeldans de bal keurig scherp voorgeeft en nu het voorhoofd van Hidde van der Veldt vindt. Ook hij heeft het vizier nog niet op scherp en ondanks de toch wel kansrijke positie kopt hij de bal over het doel van doelman Jasper de Visser die deze tweede helft de plek van Veurink heeft ingenomen.
  Dan een aflevering van de voetballende Comedy Capers als Chris van der Meulen en Martijn Brakke samen op onze invaller doelman Mitchell van Schaik af mogen gaan. Vriend en vijand waren het er over eens dat het duidelijk buitenspel was, maar de enige drie die daar over beslissen waren een andere mening toegedaan. En dus mochten de twee moederziel alleen doorlopen richting het Huizer doel. Waarschijnlijk konden de Berkummers hun eigen ogen en oren niet geloven en wachtten ze op het fluitsignaal, want de inzet deed denken aan een rollertje waarmee je de bal aan de tegenstander teruggeeft na een fluitsignaal. De bal dreigt dan alsnog in eigen doel te worden gewerkt, maar bij de tweede paal weet de wanhopig klauwende Van Schaik de bal dan toch vóór de doellijn te bemachtigen. Dit soort kansen gaat dus óók de wereld over als er een cameraploeg aanwezig is…

  Tjakka!

  En Huizen krijgt dan eindelijk toch loon naar werken als Dennis Lamme goed doorzet over de vleugel en een afgemeten voorzet afgeeft Doelman Jasper de Visser tracht het leer te onderscheppen, maar ketst de bal precies tegen de instormende Laurens Kooij aan en de bal caramboleert wat gelukkig naar de 0-1.
  Berkum lijkt echter twee minuten later alweer op gelijke hoogte te komen als een ongelukkige handsbal binnen de zestien een vrije trap op de rand van de zestien oplevert. Mark van der Meulen haalt ziedend uit en nu is het de Huizer muur die de ongenadige klap opvangt. De muur buigt, maar barst niet en Huizen komt zo uiteindelijk ongeschonden uit de strijd – al zal het wel een paar dagen duren voor de ongelukkige de balafdruk van zijn lichaam zal zien verdwijnen…
  Kort daarop weer even alle hens aan dek als Chris van der Meulen doorbreekt nadat Tim Boterenbrood wat al te overmoedig wil uitverdedigen en daarbij zijn hand overspeelt. Oog in oog met onze doelman vuurt Van der Meulen recht op de vuisten van de attent keepende Van Schaik. 
  Aan de andere kant ziet Freek de Oude zijn inzet over de goal vliegen als hij een voorzet direct op z’n maatje vijfenveertig neemt.
  Ook nu is het weer een aantrekkelijke op en neer gaande wedstrijd en Anouar Aktaou moet een corner weggeven om erger te voorkomen. De bal komt voor en gaat er in de mêlee in. Gelukkig voor ons hebben arbiter Fledderus en zijn linesman aan de overkant buitenspel geconstateerd en wordt de goal afgekeurd. Het zit Huizen niet echt tegen op dit moment.
  Met een prachtige sliding weet Jorben Nieuwenhuis een doorbraak van Laurens Kooij te voorkomen. Het spel golft op en neer en de stand geeft geen aanleiding al een overwinning ‘in de tas’ te vermoeden.

  Duistere zaken

  Inmiddels heeft de schemering al fors zijn intrede gedaan en de verlichting van de Berkummers heeft niet echt gelijke tred gehouden met de rest van dat schitterende complex. De spelers worden wat lastig te onderscheiden, zeker als de plaats van handeling wat ver van de tribune verwijderd is.
  Een hoogstandje van Laurens Kooij – die briljante momenten afwisselde met passeerbewegingen waar nog geen pedaalemmer intrapt – lanceert de gretig startende Hidde van der Veldt. Alleen een ferme bodycheck weet zijn opmars tot staan te brengen. Als de vrije trap genomen is weet Laurens Kooij de bal wat schuin voor de goal te bemachtigen en zijn uithaal laat weinig aan de verbeelding over. Zinderend ketst de bal van de verre paal het veld weer in. Een prachtig geluid, wederom, maar ik hoor toch liever het ratelen van leer tegen touwwerk…
  Het zal een van de laatste acties van Laurens blijken. Al eerder kreeg hij samen met zijn opponent geel na een wat al te fel uitgevochten duel op het middenveld waarbij zijn tegenstander een heuse ippon via een nekklem wist te scoren. Nu weer een stevig duel, maar met wat al te veel misbaar gaat zijn tegenstander naar de grond en mag Laurens vertrekken. Gelukkig mag er nu echter toch een invaller binnen de lijnen komen – het is tenslotte een vriendschappelijk duel. Maar het was voor mijn gevoel toch wat al te zwaar gestraft. Na afloop zou de speler in kwestie ook nog even zijn spijt bij Laurens betuigen. Sportief, maar berouw komt echter helaas altijd ná de zonde…
  Nadat Berkum nog even aanzette voor een klein slotoffensiefje, maar zich de tanden stukbeet op de Huizer onverzettelijkheid, kon Huizen opnieuw een nipte, maar zeker niet onverdiende overwinning bijschrijven in deze prille oefencampagne.

  Arnold Klein

  “Ik gaf al eerder aan dat oefenwedstrijden wel leuk zijn, en als je ze wint is dat altijd goed voor de moraal, maar voor mij blijft het belangrijkste hoe we met ons spel bezig zijn. We zijn heel hard bezig met het spel dat we wíllen spelen in te oefenen en we hebben weer geleerd van hetgeen we bij Katwijk nog niet goed deden en daar hebben we maandag gewoon hard op getraind…”
  Dan ben je wel een wondertrainer als je in één training al zoveel progressie weet te maken…
  “Haha… Nee, het zijn natuurlijk facetten waar we al geruime tijd mee bezig zijn. Gisteren hebben we hard getraind hoe we onder de druk van een tegenstander uit kunnen voetballen, omdat ik wist dat ook ’n Berkum zo zou gaan spelen. Maar dat moeten ze zelf ook gaan zien en er zelf ook invulling aan gaan geven. Als dat dan gaat lopen is dat mooi omdat ze A: zelf ook zien dat het werkt en B: dat ze bezig zijn met het ontdekken van hun eigen positie. Ondanks dat we weinig weg hebben gegeven vind ik dat het verdedigend nog wel iets beter moet komen te staan, dat we op eigen helft het veld ook weer niet te klein gaan maken. Puntjes waar we wel op moeten blijven hameren.”
  Het viel me op dat met name aan het einde van de eerste helft Berkum toch weer wat de overhand leek te krijgen. Als je de spelers steeds maar één helft laat spelen, ben je dan niet bang dat ze hun krachten anders gaan leren verdelen?
  “Nee, dat is nu, he. We hebben gisteren ook heel sterk op de conditie getraind en daar kwam vandaag nog eens bovenop. Straks moeten ze er gewoon weer voor de volle negentig minuten staan, daar werken we gericht naartoe.
  We hebben zeker een leuk voetballende ploeg, maar we zullen inderdaad op bepaalde fronten meer van ons af moeten leren bijten. Dat houdt ook in dat als je positioneel goed loopt, dat je ook minder in die fysieke duels gaat komen. Dan kom je dus in je eigen voetballende kracht te spelen. Dat vond ik vandaag wel wat minder gaan. Maar dat geeft niet, daar werken we dus aan en daar zit ontwikkeling in!”

  Theo Visser

  “Natuurlijk heb ik er zin in!” antwoordt onze gedreven spelende spits als ik hem met die gedrevenheid complimenteer. “Ik word momenteel ook wat meer ‘op tien’ gebruikt en mag iets meer ‘zwerven’ en me overal mee bemoeien. Ik probeer me er wel op te focussen dat ik wel voldoende in de diepte opduik en voor de goal kom.
  Het was zeker best wel lastig om de motivatie in die corona-periode te blijven bewaren. Ik ben wel iedere keer op de trainingen geweest die er waren, ik was blij dat ik in ieder geval nog op het veld kon staan. Omdat het voetbal stilstond heb ik ook veel de sportschool bezocht, ik wilde juist een voorsprong hebben voor we weer van start zouden gaan.
  Nu we dan weer begonnen zijn wordt er door iedereen wat ‘opener’ naar onze verrichtingen gekeken, maar ik denk dat we best wel leuke dingen laten zien. Ik ervaar dat we met z’n allen de beuk er in gooien en heel gretig zijn, ook met die jonge jongens uit Onder 23 die daarin goed meedoen. Dat zal het komende seizoen ook heel belangrijk worden, dat we als het voetballend wat minder gaat in staat zullen blijken ook de mouwen op te stropen en het met hard werken gewoon toch over de streep te trekken.
  Je weet uiteraard wel dat je momenteel maar vijfenveertig minuten hoeft te pieken, maar persoonlijk stel ik me daar niet op in: ik wil altijd iedere minuut alles geven. Ik streef er gewoon naar dat ik tachtig, negentig minuten alles kan geven. Maar voor dit moment is dit wel de beste opbouw, anders werk je jezelf gewoon over de kop…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak

  Een tweede oefenpartij en weer tegen een toch niet misselijke tegenstander. Ik weet, het: oefenwedstrijden zeggen helemaal niets: ik heb degradaties meegemaakt na voortreffelijke voorbereidingsperiodes en promoties in seizoenen waar ik vooraf geen stuiver voor gaf. Wellicht zegt dat veel – zo niet alles - over mijn ’verstand van voetbal’, maar hoe je het wendt of keert: als je het publiek van de tegenstander met bewondering over het spel van je eigen ploeg hoort praten, dan geeft dat toch wel een heel erg lekker gevoel.
  Ook nu dus weer ‘fantasieopstellingen’ met spelers waarvan ik niet verwacht dat ze in de competitie erg veel minuten zullen gaan maken. Maar toch ook een paar spelers die heel nadrukkelijk bij de deur van die eerste selectie aankloppen. Ik denk niet dat er veel spelers zijn die zich ‘veilig’ kunnen wanen en Arnold Klein zal best nog wat keuzes moeten maken om tot een basiself te komen die ‘staat’. Daarbij is het een bekend fenomeen dat de elf beste spelers nog niet het beste team vormen: het is altijd een mix van kwaliteiten die elkaar aan moeten vullen en moeten versterken. Werk aan de winkel voor onze technische staf die zich zeker niet in slaap zullen laten sussen door deze twee goede resultaten. Maar dát die er zijn is natuurlijk wel een prima start van dit prille seizoen.
  Eén zwaluw maakt nog geen zomer…
  Een goed begin is het halve werk…
  Een goede generale betekent nog geen goede voorstelling…
  Het is maar waar je de nadruk op wilt leggen. 
  Zaterdag mogen we wéér. Dan is de Apeldoornse eersteklasser Columbia de tegenstander. Die zullen zeker ook een resultaat neer willen zetten tegen Huizen. 
  We gaan het beleven, ijs en weder – én corona – dienende…

  Heb je op- of aanmerkingen? Correcties of aanvullingen?
  Reacties graag naar Ron "Apestaartje". 

  Gerelateerde artikelen