https://www.svhuizen.nl/huizen-incasseert-nederlaag-in-seizoensouverture-0-2/n2811c129
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Het debuut in de derde divisie is voor Huizen niet geworden wat vooraf was gehoopt. De groengelen werden op De Wolfskamer aan de kant gezet door mede promovendus Harkemase Boys...
  huizen-incasseert-nederlaag-in-seizoensouverture-0-2

  Het debuut in de derde divisie is voor Huizen niet geworden wat vooraf was gehoopt. De groengelen werden op De Wolfskamer aan de kant gezet door mede promovendus Harkemase Boys.

  Spanning
  Vier geschorsten en een blessure, een speler die nog op vakantie is of net terug, een voorbereiding met lichtpuntjes, aanknopingspuntje, maar dat waren dan ook de enige ‘puntjes’ die we verzamelden. Kortom: 'n stevige knoop in mijn buik…
  Vanwege een andere afspraak ben ik vroeg op de Wolfskamer en heb dan ook alle tijd om de opstelling door te nemen. Geen ‘onlogische’ moet ik zeggen: ik zet de namen in één keer neer waarbij ik kan kiezen tussen een 4-4-2 en een 4-3-3-systeem. Henk van de Pol heeft in mijn ogen logische oplossingen gevonden voor de absente spelers.
  Wat die schorsingen betreft: voor mijn gevoel is dat toch een stukje competitievervalsing via de KNVB. Veel van onze schorsingen hebben we opgelopen in de nacompetitie, wedstrijden op het scherpst van de snede waarin geheel naar de aard van de wedstrijd de gele prenten wat makkelijker ‘genomen’ worden. En dus heb je al promovendus via een nacompetitie meer kaarten op je conto dan ploegen die veilig in de middenmoot bleven hangen of rechtstreeks promoveerden. Het zou de KNVB sieren als ze deze ongelijkheid weg zouden nemen door de nacompetitieprenten apart te tellen en weg te strepen voor aanvang van het nieuwe seizoen.
  Op de bank vandaag Lucas van Esterik, Jorik van Ruiswijk, Garrett Jones, Nino van Jaarsveld en reservedoelman Wilco Mackaay. Ondanks alle afwezigen weet Huizen dus toch nog een brede bank op de been te brengen. En dat kon voor Huizen wel eens een factor van betekenis gaan blijken dit seizoen.
  Aan onze tegenstander van vanmiddag, Harkemase Boys uit het gelijknamige Friese plaatsje bewaren we goede herinneringen: ik herinner me nog de hartelijke ontvangst daar in de beslissingwedstrijd waarin Huizen landskampioen Zaterdag werd. De Friezen zetten keurig kampioensmuziek op en vierden ons feestje mee alsof ze zelf kampioen waren geworden. Vervolgens huiswaarts en de kantine in waar het feest nog tot in de kleine uurtjes doorging. Maar goed, dat is inmiddels een item voor het Huizer museum en vandaag laat de namenlijst van onze gasten zien dat ook zij niet geheel ongeschonden uit de voorbereiding tevoorschijn zijn gekomen: zes geblesseerden en twee anderszins afwezigen. Nou heb ik zelf de basiself van Harkema niet op mijn  netvlies staan, maar de scout die ze vorige week aan het werk heeft gezien om ze te analyseren weet me te vertellen dat het elftal nauwelijks gewijzigd is.
  Tijdens de warming-up wordt al een eerste verschil duidelijk zichtbaar: fysiek is Harkema ons een stapje voor en het lijkt wel of wij de A1 gestuurd hebben als de handjes geschud worden voor de aftrap. Ik hou me maar voor dat dit verschil in fysiek allemaal niets zegt en de pupil van de week Boaz Teeuwissen staat zo ongeveer tot zijn knietjes tussen het kunstgras, maar laat wel doelman Jansema van onze gasten keurig kansloos…

  Verkerk!
  De echo van het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Gast is nog niet weggestorven of Harkema mag een inworp nemen. Het wordt een lange en vanuit het niets duikt daar de slim inlopende Matthijs Hardijk op die van een meter of drie de hoek maar voor het uitkiezen heeft maar toch de sterk reagerende Johan Verkerk op zijn weg vindt. Een wereldredding: het seizoen is nog geen minuut oud en nu is onze doelman al weer van cruciaal belang!
  Huizen is duidelijk even wat onder de indruk van die derde divisie, maar onder aanvoering van de voorbeeldig zwoegende Siemen Eijkemans weet het zich al snel te herpakken. Diezelfde Eijkemans gaat in de tweede minuut goed door op zijn tegenstander en troeft hem op felheid en inzet af. Het levert een fraaie combinatie en een corner op waarbij Eijkemans’ opvallende haardos net nog niet genoeg gegroeid was om binnen te kunnen koppen.
  Na een minuut of tien gaat Bilal Laoikili neer en neemt snel en slim de toegekende vrije trap. Hij bereikt daarmee Zakaria el Biyar die aan een actie begint die achter dreigt te lopen. Net voor de lijn weet hij echter de bal strak voor te zetten en Eijkemans staat net een fractie verkeerd om de openingstreffer binnen te werken.

  Domper
  Huizen is goed bezig: El Biyar en Eijkemans duiken met enige regelmaat gevaarlijk op in de zestien van de Friezen, maar tot resultaat wil het vooralsnog niet leiden. El Biyar gaat dan een lang duel aan met zijn directe opponent Jesse Renken – ook getooid met het nummer 21 – en speelt hem helemaal dronken. De bal gaat goed voor en daar komt Iry Etwi aan die aanlegt voor een schot netbuiten de zestien. De bal gaat goed naar de hoek, maar mist de kracht om doelman Jansema te verschalken: gestrekt naar de hoek weet hij de bal eenvoudig onschadelijk te maken.
  Dan slaat in de 20e minuut het noodlot toe: zo ongeveer bij de cornervlag wordt er iets te fanatiek verdedigd in de ogen van arbiter De Gast. Wellicht toch iets te gefocust op ‘niets weggeven’ en ‘100% inzet’ is de overtreding licht, maar volgens De Gast voldoende voor een vrije trap. Het muurtje staat opgesteld maar wordt door Oebele Schokker makkelijk omzeild en dan loopt de slimme nummer 11 van Harkema Ezra Schrijver weg uit de rug van zijn directe tegenstander om de bal van dichtbij achter Verkerk te tikken: 0-1 en een domper van jewelste waar de nodige fouten aan vooraf gingen en op dat moment geheel tegen het beeld van de wedstrijd in.
  Het is voor Harkema een opsteker die ze zichtbaar goed doet en vijf minuten na de openingstreffer volleert diezelfde Schokker een bal fraai en rakelings over de goal van Verkerk nadat een crosspass feilloos terug wordt gekopt en Schokker vrij voor Verkerk zet.

  Doodsteek
  Huizen gaat wel op zoek naar de gelijkmaker, maar het mist vooralsnog de creativiteit voor de splijtende pass. De keihard werkende Eijkemans krijgt nauwelijks bespeelbare ‘spitsenballen’ en werkt zich een slag in de rondte.
  Iry Etwi lijkt dan door te breken op snelheid en gaat binnen de zestien in de sandwich. Strafschop? Het is discutabel, de tribune schreeuwt van wel, De Gast vindt van niet. Als geelgroene supporter grijp je echter ook dit soort momenten aan om die gelijkmaker erin te schreeuwen. Het zou op De Gast echter geen enkel positief effect hebben, vanmiddag – integendeel…
  Het levert Huizen wel een corner op en uit die corner is het Eijkemans die prima inkopt en ziet hoe doelman Jansema in een schitterende reflex  de bal naast tikt. De Gast ziet er geen corner in en dan wil ik hem het voordeel van mijn twijfel wel geven of de bal nou door de doelman gestopt werd of dat hij op de paal kwam.
  Dan volgt er een duel op het middenveld waarbij over en weer wat geplukt en getrokken wordt. De Gast vindt het nu geel waard voor Eijkemans. Wellicht weer terecht, maar als ie dan consequent zo doorfluit, dan eindigen we de wedstrijd met alleen twee keepers in de goal…
  Zakaria el Biyar sluit dan op het halve uur een goed opgezette combinatie met Guido de Graaf af met een fraai schot dat door Jansema bekwaam gepareerd wordt. Diezelfde El Biyar speelt kort daarop zijn man helemaal zoek na een prachtige actie van Aron Klaassen - die ook terug kan zien  op een prima wedstrijd en nagenoeg niets fout deed in mijn ogen. Het mondt uiteindelijk slechts uit in een inworp.
  Harkema loert op de kansjes die komen gaan en doet dat slim. Zo’n kansje lijkt er dan in de 34e minuut te komen als er achterin misgetrapt wordt en spits Hein Uuldriks alleen voor Verkerk opduikt. Weer mogen we onze doelman op onze knietjes danken voor zijn prachtige redding.
  Dan is het kort voor rust weer zo’n uitval van onze gasten die opgelost lijkt te gaan worden door Ruddy Etwi. Dan wordt hij overijverig te hulp geschoten en deze assistentie mondt uit in een ongelukkige botsing met de hakken van Ezra Schrijver die zich enthousiast ter aarde stort: penalty!
  Spijkerhard en zuiver wordt de bal door Robin Huisman de Jong achter Verkerk gejaagd, en heel eerlijk weten we dat we op dat moment geslacht zijn. Een 1-1 had er wellicht nog wel in gezeten, maar een 0-2 achterstand zien we onze mannen niet echt inlopen op basis van het vertoonde spel en de kansen die dat deze eerste helft opleverde.

  Rust
  En zo gaan we dan de rust in met die redelijk uitzichtloze 0-2 achterstand.
  Speelt Huizen slecht?
  Nee! Zeker niet!
  Maar Harkemase Boys is op de juiste momenten gewoon net wat beter, net wat sterker, net wat slimmer. Ondanks mijn vrees voor aanvang dat we het vooral fysiek af zouden moeten gaan leggen tegen de potige Friezen, zag ik toch veel persoonlijke duels die op felheid en motivatie gewonnen werden – en dat doet me goed!
  Maar voor de goal van Verkerk werd het verschil in fysiek toch wel zichtbaar. Spits De Graaf moest voor de kopduels vaak achterin assisteren en dat kostte zichtbaar kracht.
  Hoewel de bank breed is verwacht ik de tweede helft toch niet al te veel wissels van Van de Pol. Op de posities waar Huizen met enige regelmaat door het ijs zakte – en de eerlijkheid gebiedt me te stellen dat dit het geval was – zie ik ook niet direct de alternatieven die het daar beter zouden gaan doen.
  Het is te hopen dat we snel na de rust een aansluitingstreffer produceren waar Harkema van slag van raakt. Dan kan het nog wat worden die tweede helft. Maar het is eigenlijk toch een beetje hoop tegen beter weten in…

  Inzet
  Huizen gaat vol goede moed en inderdaad ongewijzigd, van start in die tweede helft. Bilal Laoikili schiet na een veelbelovende aanval hard over, Etwi draait en pielt op de achterlijn en weet de bal toch nog in te zetten: de bal scheert de lat, maar valt achter. Zakaria breekt door, gaat wat makkelijk neer en krijgt wederom niet de penalty waar de fanatiekste supporters op de tribune om smeken, Eijkemans kopt nog een keer naast, maar het spel ontbeert telkens de finesse, de slimheid. Ik kijk nu een paar wedstrijdbeelden terug en zie de slimme loopacties zonder bal bij Harkema. Dat zijn toch de details waar het bij Huizen aan ontbrak. Huizen tracht het te compenseren met werklust en inzet, maar dat zou vanmiddag toch te weinig blijken om potten te kunnen breken.
  Nadat Leroy Oehlers zich even heeft moeten laten behandelen aan een hoofdwondje moet Verkerk stevig aan de bak om een schot uit de draai van Henny Boulus te pakken. Hij doet het wederom met verve.
  Aan de andere kant bereikt dan een corner van Bilal Laoikili spits De Graaf. Deze controleert de bal goed en legt hem meteen klaar voor een uithaal die echter uiteenspat op de hakken van verdediger Erich Jongeling. Het zit ook niet echt mee…

  Wissels
  Dan tracht Henk van de Pol toch met wat wissels de bakens te verzetten en haalt Zakaria el Biyar en Nicolaï Verbiest naar de kant en brengt Garrett Jones en Jorik van Ruiswijk binnen de lijnen. Van Ruiswijk laat meteen van zich spreken met een goede voorzet waar De Graaf net niet bij tot koppen komt. We veren weer een beetje op: zou het?
  Dan gaat Matthijs Hardijk er als een speer vandoor en er ontspint zich een spannend sprintduel over zeker vijftig meter tussen Hardijk en Oehlers. Inzet is de vrije doortocht naar Verkerk en met inzet van al zijn krachten weet Oehlers dan toch erger te voorkomen. Inzet! Klasse!
  Garrett Jones laat dan nog een schuiver los op Jansema, maar de Harkema-goalie verblikt of verbloost niet, en daarbij wordt er ook nog buitenspel gegeven. Langzaam maar zeker ebt het geloof in een goed resultaat weg bij de mannen.
  Klaassen blijft echter werken als een paard en zet op het middenveld goed door. Passeert een paar man en lijkt aan iets moois te gaan beginnen. Dat wordt dan ruw onderbroken als hij grof onderuit wordt geschoffeld. Maar net als voor rust toen De Graaf van achteren werd neergehaald, ziet De gast er wederom niets in en wuift het voorval weg. Onbegrijpelijk: de klap was op de tribune hoorbaar en De Gast stond er met zijn neus bovenop!

  Over en sluiten
  Huizen mag nog een keer van geluk spreken als Wouter Vente de bal gewaagd uit de doelmond haalt na een vloeiende aanval van Harkema. Een mistrap achterin geeft Uuldriks vrije doorgang. Hij speelt slim over op de mee opgekomen Hardijk die weer teruglegt op Uuldriks. Met een stift passeert hij slim de uitkomende Verkerk maar daar is dan ion volle sprint Vente die de bal uit de doelmond haalt. Ook Arton Musiliu beproeft onze sluitpost nog een keer, maar Johan Verkerk mag zich tot een van de spelers rekenen die vandaag met een dikke voldoende van het veld zou stappen en hij tikt de bal prima uit de hoek.
  Nadat Jones en Iry Etwi hun pogingen nog in de slotfase zagen stranden is de valse start van Huizen in de derde divisie een feit.

  Henk van de Pol
  “Het maakt niet uit of je nou in de derde divisie of de hoofdklasse speelt: als je twee van zulke fouten maakt, dan word je afgestraft,” pareert Henk van de Pol de vraag of de entree in de derde divisie tegen is gevallen. “Op de eerste minuut na toen ze uit die inworp een kans kregen, hadden we de wedstrijd gewoon in handen! Er was niets aan de hand, we bouwden gewoon goed op, de spirit was goed, het druk zetten was goed, het klopte wat we deden… Maar dan een domme overtreding en een muur die niet helemaal goed stond – die bal mag nooit laag eerste paal binnenkomen! Daar gaan we het dinsdag zeker over hebben. Maar ook die tweede, bij die penalty: er is op dat moment helemaal niets aan de hand, hij loopt zelfs van de goal af! Niks aan de hand! Na die tweede had Harkema natuurlijk zoiets van ‘zoek het maar lekker uit jullie’ en terecht! Toen moesten we één-op-één gaan spelen en toen kregen hun nog wel een paar kansjes. Maar nogmaals: ik ben gewoon wel tevreden over het spel en de spirit in de ploeg. Maar ja, er zijn gewoon een paar dure foutjes gemaakt. Ik vind de ‘gemankeerde’ ploeg geen excuus: de spelers die die fouten maakten, zouden anders ook gespeeld hebben, dus compleet of niet is voor mij geen issue. Ik vind wel dat we ons aan moeten trekken dat we vandaag hebben gezien wat ‘mannelijk’ voetballen is. Dat gaan we dit seizoen best nog wel vaker tegenkomen. Nee, we hebben onszelf gewoon in de voet geschoten, dit was totaal onnodig deze nederlaag. Harkema heeft onze cadeautjes gewoon goed uitgepakt…”

  Siemen Eijkemans
  “Ik denk dat het niveau vandaag niet echt veel verschilde van de hoofdklasse: Harkema is ook promovendus, dus er stonden vandaag gewoon twee ex-Hoofdklassers op het veld – Harkema was wat robuuster, steviger,leek wat meer op elkaar ingespeeld. Daarbij hebben wij ook wat pech gehad en hebben we nog een aantal spelers dat absent is. Ik ben heel blij dat ik mocht starten. Ik ben ook pas anderhalve week volop in training. Ik ben zelf best wel tevreden over het eerste half uur, waarin ik Iry Etwi en Zakaria el Biyar goed heb kunnen bedienen. Maar het laatste uur zat ik er wel een beetje doorheen: de ballen schoten bij me weg en ik verloor duels en ik dacht heel even dat ik écht niet meer kon voetballen,” verklaart onze spits zelfkritisch. “Je moet dan ook een beetje het geluk hebben dat die keeper de bal net wel tegen je aantrapt, dat je net wel dat duel wint waardoor je een  goal kunt maken, dan heb je meteen een heel stuk beter gespeeld. Ik kreeg ook wat weinig echte ‘spitsenballen’.
  Ik ben het met de trainer wel eens dat we onszelf in de voet hebben geschoten. Aan de andere kant zou zo’n strafschop mij ook hebben kunnen overkomen: je gaat er vol in als je een speler dan wat ongelukkig raakt - dat doe je gewoon niet met opzet. Bij die vrije bal staan we gewoon niet goed. Harkema ging na de voorsprong met zes man in een blok staan en als je dan je creatieve voetballers als Zakaria en Iry niet meer weet te bereiken, dan wordt het lastig…”
  Dan neemt onze sympathieke spits het interview over en ben IK de ondervraagde. Maar wat IK  ervan vind, dat leest u wel in Apenstaartjes kijk op de zaak…

  Aron Klaassen
  Een van de andere uitblinkers vandaag was in mijn optiek Aron Klaassen. Geposteerd op het middenveld liet onze jongeling zijn talenten de vrije teugel en kan zonder meer terug kijken op een sterke wedstrijd waarbij hij de bal toch eigenlijk altijd naar de juiste kleur speelde en zeer veel arbeid verrichtte.
  “Ik won in het begin almeteen  een paar duels en daardoor kwam ik gelijk al lekker in de wedstrijd. Het ging voor mijn gevoel dan ook wel prima, maar ja: kijkend naar de eindstand heb je daar niet zo veel aan…
  Het ging best wel lekker dus, alleen die back kwam wel eens vrij, maar dat stichtte weinig gevaar. Zij speelden veel de lange bal op die sterke spits van hen, maar via de opbouw konden ze niet veel uitrichten.
  In de voorbereiding kwam ik niet zo lekker uit de verf, dus is het prettig als je hier meteen een lekkere wedstrijd kunt  spelen. Helaas miste ik in de tweede helft een paar keer de precisie om mensen in de loop aan te spelen. We zijn inderdaad niet kansloos afgedroogd en eigenlijk baal ik daar nog het meeste van: speel je lekker en krijg je twee van die sch**tgoals tegen. Dan verlies ik liever kansloos, dan kan je nog denken: het is een klasse hoger en ze waren gewoon veel beter, maar dit is gewoon zuur!
  We keken er niet tegenop. We waren ons wel bewust dat we een tandje bij moesten zetten ten opzichte van de hoofdklasse. Hier zijn ze gewoon wat slimmer bij luchtduels en zo, je zag ook dat Harkema net iets volwassener was dan wij en ik denk dat dat het verschil maakte. We hadden geluk dat Johan Verkerk die bal in de eerste minuut goed pakte, anders begin je helemaal slecht! Maar we zijn een jong team en kunnen nog een stuk groeien in de loop van het seizoen!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Met 0-2 verliezen en toch niet ontevreden zijn. Het klinkt allemaal wat tegenstrijdig, maar je weet dat je tegen de Harkemas van deze wereld top moet zijn om punten te pakken en gelet op onze toch wat uitgedunde selectie zou dat vandaag niet het geval moeten zijn. En toch speelden we sterk. Hadden we zeker het eerste half uur het beste van het spel. Ik zag een wilskrachtig voetballend Huizen dat wellicht juist door die wilskracht wat te overijverig was: eerst met die eerste goal waar de onverzettelijkheid vanafdroop en er dus een vrije trap volgde, en weer bij de strafschop toen de terug sprintende aanvaller per ongeluk in zijn enthousiasme tegen de hakken van de aanvaller aanliep en zo een onnodige strafschop forceerde. Het werden domme fouten genoemd, maar beide situaties getuigden wel van 100% inzet, 100% fanatisme, 100% ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’.
  En dat vind ik toch niet verkeerd…
  Straks wordt spelen in deze klasse ‘dagelijkse kost’. De mannen zullen meer het hoofd erbij gaan houden, wegblijven uit de situaties die ons vandaag de kop hebben gekost.
  Vandaag was een eerste stap in het leerproces dat Derde Divisie heet. Een dure les, want het kostte ons minimaal een punt.
  Zoals Henk van de Pol al aangaf: het zal een jaar van sprokkelen worden, knokken voor elk punt. Er is geen ploeg bij waarvan je op voorhand al kunt zeggen dat je daar punten tegen gaat pakken. Iedere wedstrijd zal je tot dat bekende gaatje moeten gaan om met een resultaat thuis te kunnen komen.
  Kijkend naar de uitslagen van deze eerste speeldag, dan zien we dat er geen ploegen qua score bovenuit steken: het maximale verschil is twee goals. Dat duidt op geringe krachtsverschillen. Aan de ene kant kunnen we dus onze borst wel vast nat maken, aan de andere kant geeft het toch ook het vertrouwen dat we op dit niveau best mee kunnen en dat de punten uiteindelijk toch wel zullen komen.
  Maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken.
  Woensdag spelen we voor de beker tegen SteDoCo in Hoornaar. Een tegenstander die we ook in de competitie tegen zullen gaan komen. Alle reden dus om ook deze wedstrijd te bezoeken. Ik hoop u dan ook in groten getale in Hoornaar aan te treffen!

   

   

   

  Scoreverloop:
  21. Ezra Schrijver 0-1
  41. Robin Huisman de Jong 0-2 (strafschop)

  Kaarten:
   Siemen Eijkemans en Guido de Graaf

  Opstelling Huizen:
  Johan Verkerk, Rudy Etwi, Wouter Vente, Nicolaï Verbiest (71. Jorik van Ruiswijk), Leroy Oehlers, Bilal Laoikili (c), Aron Klaassen, Guido de Graaf, Iry Etwi, Siemen Eijkemans, Zakaria el Biyar (71. Garrett Jones).

  Opstelling Harkemase Boys:
  Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Stefan Korf (46. Erich Jongeling), Bjorn Adams, Simon IJzerman, Oebele Schokker, Henny Bouius, Matthijs Hardijk (88. Rolf Dijk), Heine Uuldriks, Ezra Schrijver (74. Arton Musliu).

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie