https://www.svhuizen.nl/huizen-in-een-helft-klaar-met-unicum-2-7/n2401c117
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Op een regenachtige avond heeft Huizen vrij eenvoudig gewonnen van Unicum. De zege kwam tot stand doordat de groengelen in het eerste bedrijf snel korte metten maakte met de tweedeklasser...
  huizen-in-een-helft-klaar-met-unicum-2-7

  Hondenweer...
  Maar je zou je hond met dit weer nog niet uitlaten en toch zit ik op de A28 omringd door zo ongeveer een miljoen forensen lijkt het wel. Ik twijfel aan mijn eigen geestelijke gezondheid dat ik voor een vriendschappelijk potje deze barre tocht van Zeist naar Lelystad maak. Maar goed: wie A zegt moet ook B zeggen en die A was nou eenmaal mijn toezegging de wedstrijdverslagen van ons eerste te gaan maken.
  En dus arriveer na een korte tussenstop voor een Turkse pizza toch ruim op tijd op het sportpark van Unicum dat dus bereid was op de valreep als sparringpartner te dienen.
  Stromende regen en geen tribune. Dat maakt het schrijven dus wel érg lastig en ik doe eerst een poging om vanuit de kantine de wedstrijd te volgen. Er is echter een klaverjasavond aan de gang en de ruit spiegelt toch wel erg hinderlijk, dus nestel ik me dan uiteindelijk toch maar op het overdekte - en dus bijna droge - dakterras. Het zicht is slecht. Ik zit achter één van de doelen en een balustrade een paal en een parasol belemmeren het zicht en de wedstrijd is dan ook zeker aan de overzijde slecht te volgen. Ik hoop dan ook dat u mij vergeeft dat dit apenstaartje wat soberder zal uitpakken dan u van mij gewend bent.

  Unicum
  Onze gastheren gaat het in de competitie bepaald niet voor de wind: ze staan derde van onderen in 2G. Volgens mijn ‘buurman’ op het terras ligt dat aan het ontbreken van een scorende spits… Tja, dat kan ik me voorstellen: als je een makkelijk scorende spits hebt, dan speel je geen tweede klasse of je bent hem binnen no-time kwijt aan hoger spelende verenigingen.
  En ook vanavond zullen de Unicummers even moeten slikken, want Huizen opent zoals het een hoofdklasser betaamt als ze tegen een laagvlieger uit de 2e klasse spelen. Als een warm mes snijden onze voorwaartsen door de defensieve boter van Unicum en binnen tien minuten is het Aron Klaassen die na een vloeiende combinatie via El Biyar en een prima voorzet van Garrett Jones in een scrimmage de goede hoek uitzoekt en kalm afdrukt: 0-1.
  De weer herstelde Leroy Oehlers is op de flank een ware plaag voor de Unicummer defensie: men weet maar geen grip op hem te krijgen en op snelheid  stoomt hij meermaals tot aan de achterlijn op.  Helaas worden zijn voorzetten soms niet helemaal op waarde geschat.
  Toch wordt het al vlot 0-2 als een omsingeling uiteindelijk uitmondt in een fraaie boogbal van Sam Doeve. Op het terras is het even moeilijk te zien dat de bal inderdaad binnen zit en niet tegen de ballenvanger aankwam, maar als er afgetrapt wordt is duidelijk dat het telraam inderdaad weer een kraaltje meer telt voor Huizen.
  Dan breekt Unicum uit. Het speelt  een ‘lange halen, gauw thuis-voetbal’ en heeft daarbij zelfs nog succes als de bal eerst nog op de lat boven doelman Mackaay uiteenspat, maar even later toch netjes wordt afgewerkt door - naar ik me laat vertellen - Youssof Tokhi. Ik moet op de Unicummers om me heen afgaan, want vanaf mijn plek zijn de rugnummers van Unicum echt niet te onderscheiden zonder toneelkijker.

  Stoomtrein
  Lang kan Unicum niet genieten van deze ‘weelde’, want nog geen twee minuten later kan Garrett Jones eenvoudig binnen tikken als de Unicum defensie simpel uiteengespeeld wordt: 1-3.
  Ook de 1-4 komt van Jones, deze keer met het hoofd als hij een perfecte voorzet eenvoudig van dichtbij kan binnenkoppen.
  Huizen speelt geconcentreerd en maakt goed gebruik van de zwakke punten van onze gastheren en als een stoomtrein dendert Huizen door richting een monsterscore.
  Dan maakt Jones de perfecte hattrick door voor de derde keer op rij van dichtbij te scoren. Opnieuw wordt de Unicum-defensie simpel uiteen gerafeld via El Biyar en de goed spelende Quincy van Waveren. Gretig duikt Jones weer op in de doelmond en de 1-5 en zijn hattrick zijn een feit.
  Unicum speelt opportunistisch en heeft daar bijna succes mee. Andy de Wit gaat goed door op een lange bal en lijkt alleen voor Mackaay een treffer op de schoen te hebben. Maar helaas voor alle Unicummers schrikt hij zo van deze kans dat hij überhaupt vergeet een poging te doen om te scoren en doelman Mackaay kan dan de bal eenvoudig verwerken.
  Op slag van rust is het Zakaria el Biyar die loon naar werken krijgt en een voorzet van Garrett Jones eenvoudig binnen kan knikken. Zulks tot groot ongenoegen van het Unicum-publiek dat bepaald niet overliep van begrip voor het logische niveauverschil tussen een koploper in de hoofdklasse en een laagvlieger in de 2e klasse.

  Rust
  We gaan dus de kleedkamer in met een redelijk eclatante 1-6 voorsprong die nog hoger had kunnen uitpakken als we voor de goal nóg wat scherper hadden geacteerd.
  Het is nu de vraag of Huizen gas blijft geven, of dat men de tweede helft toch maar een versnellinkje lager schakelt, want het gaat allemaal wel érg makkelijk…

  Tandje
  Al snel blijkt dat Huizen er geen slachting van wil maken. Niet alleen wordt er flink gewisseld, maar ook lijkt de precisie uit het spel. Waar de kansen zich aaneen regen in de eerste helft, is het nu vooral Unicum dat gevaarlijk is. Kort na de hervatting is het Melvin Spanhak die onze doelman van de tweede helft –Johan Verkerk – op de proef stelt met een vervaarlijke kopbal. Via Verkerk en de lat wordt het gevaar bezworen, maar het is duidelijk dat Unicum met frisse moed aan deze tweede helft is begonnen. Arthur v.d. Veen schiet dan ook nog een keer op de paal naast Verkerk om dit nog maar eens te onderstrepen.
  Het tandje dat Huizen terug heeft geschakeld laat de thuisclub du smeteen weer in de wedstrijd komen en hoewel Huizen geen moment oogt alsof het de controle over de wedstrijd dreigt te verliezen, wordt de tweede helft duidelijk minder aantrekkelijk dan de eerste. Huizen voetbalt nonchalant, ballen springen weg van de voeten, acties worden te ver doorgezet, de moeilijke oplossingen worden onbezonnen gekozen en het is slordigheid troef in de aanvalsopbouw.
  Johan Verkerk kan aanvankelijk nog redding brengen als Youssof Tokhi na een goed uur spelen doorbreekt. Met de voeten keert hij de bal en weet het gevaar nog te bezweren, maar de Unicummers voelen dat er dan wel geen gelijkmaker in zit, maar een persoonlijk succesje is ze toch ook wel welkom.
  En dat succesje komt als Rodney Rink op een diepe bal net even eerder bij de bal is dan de snel uitkomende Verkerk. De kans is lastig, want hij is ver naar de zijkant gedreven door deze actie, maar vanuit een moeilijke hoek weet hij de bal toch keurig binnen te werken en zet zo de 2-6 op het bord. Want waar het scoren Huizen de eerste helft zo makkelijk afging, zo moeizaam gaat het nu. En deze helft staat Huizen dus wel gewoon met 1-0 achter…
  Inmiddels zijn de gewisselde Klaassen en El Biyar weer binnen de ploeg gekomen en recht Huizen toch enigszins de rug. Tien minuten voor tijd is het dan Zakaria el Biyar die aan de overkant alsnog de gelijkmaker voor deze helft binnenschuift: 2-7.

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Natuurlijk gaat het om de speelminuten voor de spelers en doet de uitslag er weinig tot niets toe. Ik vind het dan ook jammer dat Spakenburg verstek heeft menen te moeten laten gaan, want veel zal trainer Van de Pol niet wijzer zijn geworden en ook de spelers zullen weinig ‘leermomenten’ hebben gekend in dit toch wel wat eenzijdige oefenpotje.
  Aan de andere kant, was het niet ooit het legendarische Hongaarse elftal met sterren als Puskas dat tijdens de oefencampagne bewust zwakkere tegenstanders uitkoos om de aanvalslinie lekker ‘warm te laten draaien’?
  Zaterdag zal de selectie zich in België voorbereiden voor de eerstvolgende confrontatie, het onberekenbare LRC. Een ploeg waartegen we in de thuiswedstrijd lelijk onderuit gingen. Nu dus maar eens zien of we ‘stappen’ hebben gemaakt en of we die rollen nu dan om kunnen keren. De mannen van Van de Pol lijken er gretig genoeg voor!

  Ron Tuijnman
  Op- en aanmerkingen, correcties en aanvullingen, reacties als altijd van harte welkom via RON apenstaartje RTPSOFTWARE punt NL

  Scoreverloop:
  06. Aron Klaassen 0-1
  15. Sam Doeve 0-2
  17. Youssof Tokhi 1-2
  19. Garrett Jones 1-3
  22. Garrett Jones 1-4
  29. Garrett Jones 1-5
  43. Zakaria El Biyar 1-6
  75. Rodney Rink 2-6
  80. Zakaria El Biyar 2-7