https://www.svhuizen.nl/huizen-geeft-derby-kleur-3-0/n4413c168
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen geeft derby kleur: 3-0
  5 okt 2019
  Ron Tuijnman
  Voetbaltechnisch was het niet hoogstaand, maar met een overtuigende 3-0 trok Huizen aan het langste eind bij deze eerste derby van dit seizoen. Een verslag…
  huizen-geeft-derby-kleur-3-0

  Dorpsderby
  Ook ergens daarboven wil iemand deze derby goed kunnen zien, want de weergoden hebben vandaag een kleine pauze genomen in het onstuimige herfstweer dat de laatste dagen ons weerbeeld kenmerkte. En dat levert dus heerlijke omstandigheden op en een ideale entourage voor een speciale wedstrijd die zo‘n derby toch altijd is.
  Huizen begint ongewijzigd aan deze ontmoeting. Dus met Hensen in de goal, Boterenbrood, Lamme, Krux en Kogeldans achterop. Een degelijk middenrif met Lo-Asioe, Van ’t Land en Van Kammen en voorin lopen Van der Veldt, Schmitz en Knul. Never change a winning team.
  De bank is dan voor Laan, Dennis Lamme, Blaauw, Van Vark, Van Esterik en Kroeze.
  Bij onze gasten ben ik natuurlijk benieuwd naar de mannen die hun geluk aan de andere kant van het hek zijn gaan beproeven. Ik zie dat alleen Hidde van Erkel erin geslaagd is een basisplek te veroveren. Voor de mannen die eind vorig seizoen overschrijving hebben gevraagd zijn er slechts bankplekken Van Kommer, Brilleman en Hoelscher, waar ze moreel gesteund gaan worden door onze oudgedienden Jermain Heldoorn en Steve Promes.
  Gelijke spelen lijken de laatste tijd welhaast een onvermijdelijke uitslag bij de derby’s: ook vorig seizoen leverden de derby’s louter morele winnaars op. Wie dat waren mag u uiteraard voor uzelf uit gaan maken. Vandaag dus een nieuwe ronde met nieuwe kansen. De gespannen verwachtingen vooraf hebben in het verleden veel moeten vergoeden: vaak was het affiche fraaier dan de wedstrijd zelf, maar het zijn wel die affiches die de mensen naar het sportpark lokken. Het is dan ook roezemoezig gezellig op de Wolfskamer. De tribune oogt nog wat ‘leeg’, maar het terras is goed gevuld met kijklustigen: velen hebben de gezelligheid van het terras verkozen boven de schaduw van de tribune. Of zou het de nabijheid van de biertap zijn?
  Eenmaal gezeten – mijn schrijftafeltje lijkt altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jeugd te hebben – realiseer ik me dat ik mijn groen-gele das ben vergeten. Balen! In een wedstrijd als deze wil je toch dat het groen-geel je echt van alle kanten tegemoet komt.
  Dan komen de gladiatoren het veld op tussen de twee wapperende opblaassupporters en het vuurwerk barst los. Knetterend gaan er vuurpijlen de lucht in, en de rookfakkels spuwen de bekende gele en groene rook. Aan de kopse kant van het veld laat ook de Zuid-aanhang zich niet onbetuigd en ook rode rook mengt zich in de walm die ‘de rookvrije generatie’ tot een loze kreet maakt. Een heerlijk cup-sfeertje!
  En dan roept Hans Evers om dat we een minuut stilte gaan houden voor Lambert ‘Lampie’ Horst. Even houd ik mijn hart vast of dat wel goed gaat in zo’n toch wat tumultueus sfeertje. De minuut stilte is echter juist daardoor nog indrukwekkender. Petje af voor het keurige gedrag van onze buursupporters! Ook vanaf hier uiteraard mijn oprechte condoleances voor de nabestaanden en sterkte met de verwerking van het verlies.
  Onze pupilletjes zijn er blijkbaar zo van onder de indruk dat ze aanvankelijk richting Jaime Hensen willen opstomen. Gelukkig komen ze tot inkeer en weten uiteindelijk keurig het net achter doelman Versteegt te vinden. En dan gaan we los…

  Foto;s: Henk Heijnen Fotografie

  Penalty!
  We zijn net een minuut onderweg of Joshua Lo-Asioe stuurt met een bekeken pass Dani Schmitz op avontuur. Dani slalomt het strafschopgebied binnen en wordt daar zonder pardon onderuit geschoffeld. Penalty? Vriend en vijand veert op op die inmiddels toch behoorlijk volgelopen tribune. Het lijkt vanaf onze plek een zuivere en daarin word ik dan gesteund door een voormalig eredivisiescheidsrechter en deze overtreding was in mijn ogen ook een ‘klassieker’. Helaas niet in de ogen van arbiter Bas de Haan die wellicht zijn stempel nog niet zo vroeg op deze derby wilde drukken en liet doorspelen. Het zou één van zijn spaarzame foutjes (in mijn ogen) van deze middag blijken…
  Het is in ieder geval een derbywaardig begin!
  Na deze hectische openingsminuut zien we dan toch een slordig spelend Huizen. Halve misperen en veelvuldig inleveren is wat de klok bij Huizen slaat. Is het dan toch de spanning die een derby op een jonge ploeg legt? Weer een slippertje achterin en een serieuze doorbraak dreigt. Gelukkig is daar Tim Krux die in een uiterste poging er nog een voetje tegenaan weet te krijgen en ten koste van een corner erger voorkomt. Als doelman Hensen dan de bal soeverein wegvangt is het eerste gevaar gelukkig weer geweken. Maar het is in deze openingsfase toch echt Zuidvogels dat de minste last van de derbyspanning ervaart en meest verzorgde voetbal van de twee ploegen op de mat legt. Dat is toch wel even slikken op de tribune, want daar hadden we toch niet echt op gerekend.

  Ommekeer
  Pas na een minuut of twintig lijkt Huizen zich wat te herpakken en komt ook doelman Versteegt wat nadrukkelijker in beeld. Schmitz steekt schitterend tussen twee Zuidvogels door en bezorgt de bal dan ook nog eens keurig bij Joshua Lo-Asioe. Deze ziet Versteegt wat ver voor zijn goal staan en lanceert een boogbal van ruim dertig meter. Ons hart veert op als de bal koers zet richting lat, maar helaas kiest het kunstleer de verkeerde kant daarvan. Dichter bij een goal waren we behoudens de niet gegeven strafschop echter nog niet geweest.
  Aan de andere kant is er dan ook nog Gregory Schaken die tot twee keer aan toe voorzet en tot twee keer aan toe zijn voorzet half geruimd ziet. Dan wordt de laatste rebound hard ingeschoten en moeten we via Lo-Asioe een corner toestaan. Weer Hensen die de bal zeker wegvangt voor een Zuidvogel er snode plannen mee ten uitvoer kan leggen en met zijn bekende snelle spelhervatting lanceert hij Hidde van der Veldt die echter geroutineerd door Tim Horsmeier van de bal wordt gelopen.
  Met Tim Boterenbrood hebben we een vleugelback die zich ook op de helft van de tegenstander goed thuis voelt. Zijn pass gaat perfect op maat naar de loerende Rob Knul die de bal schitterend op de borst controleert en meteen uithaalt voor de bal de grond geraakt heeft. Weer veren we op als de bal maar rakelings langs de paal zoeft.
  Huizen kruipt meer en meer uit haar schulp en opnieuw gaat Van der Veldt er vandoor. De passeerbewegingen zijn dan goed, maar op onverklaarbare wijze speelt hij de bal dan zo in de voeten van een Zuidvogels-verdediger. Het noopt iemand voor me tot de cynische verzuchting: ‘die neemt al een voorschotje op waar ie volgend jaar speelt…’ Tja, je bent voor de modale supporter zo goed als je laatste actie…

  De ban is gebroken!
  Weer teistert Schaken de arme Krux die zich heldhaftig in de baan van het schot werpt. Het zullen zo ongeveer de laatste stuiptrekkingen van Zuidvogels blijken, want Huizen komt steeds lekkerder in haar spel en er rollen nu meer en meer aanvallen richting doelman Versteegt dan andersom. Huizen combineert dat het een lieve lust is aan de rand van de zestien voor Versteegt. Er is echter nog geen doorkomen aan met die massaal verdedigende rood-groene muur.
  Met exact een half uur op de klok dan een bloedmooie pass van Joshua Lo-Asioe. De bal snijdt als een warm mes door de Zuidvogelsboter en de gretige Van der Veldt is weer alert en komt oog in oog met Versteegt. Deze maakt goed zijn goal klein en weet met een katachtige reactie de inzet van Van der Veldt te keren. Trainer Klein hamert er op dat er mensen doorlopen bij zo’n kans en die raad had Dani Schmitz zich goed ter harte genomen. Ineens duikt daar die blonde pijl op en rondt de rebound weergaloos af! 1-0! De ban is gebroken!
  Het noopt een streaker als een speer over het veld te rennen. Zo snel dat ie zich zelfs vergeten is uit te kleden. Hij is wel raaaazend snel en er zou een uitstekende vleugelspits in hem schuilen. We zullen het nooit te weten komen want als een schicht vliegt hij over de omheining en vlucht de vergetelheid in.
  Even de adem nog inhouden als Zuid een vrije trap mag nemen even buiten de zestien. De bal wordt richting eerste paal geslingerd en Hensen duikt moedig naar voren om te voorkomen dat Horsmeier aan de bal kan komen. Een botsing volgt, maar beide spelers kunnen gelukkig de wedstrijd vervolgen.
  Wéér zo’n schitterende bal van Lo-Asioe, deze keer op Boterenbrood die op volle snelheid de bal binnen lijkt te gaan houden. Hem wordt echter de voet dwars gezet en uiteindelijk resulteert het toch in een achterbal.

  Rust
  Nadat Schaken opnieuw had uitgehaald en zijn inzet ook naast de goal van Hensen had zien belanden en arbiter De Haan er blijkbaar zin in had met vier minuten extra speeltijd, gaan we dan toch de rust in met die 1-0 die toch wel recht deed aan het algehele beeld van deze eerste helft. Fraai voetbal hebben we maar mondjesmaat gezien, op enkele juweeltjes na (de steekpass die de goal inluidde, bijvoorbeeld). Verder was het allemaal wat rommelig - zeker van Huizenkant. De 1-0 was een logisch gevolg van de dreiging die er van de snelle Huizer voorwaartsen uitging, waarnaast ook de boogbal van Lo-Asioe en de poging van Rob Knul een beter lot hadden verdiend.
  Geen wissels zo te zien, want geen van de reserves doet een serieuze warming-up, al liep Olivier Blaauw wel héél erg warm voor een van de vrouwelijke toeschouwers. Maar ja: ware liefde verloochent zich niet…

  Entscheidung?
  Ook na de rust komt Zuid wat sterker uit de kleedkamer. Blijkbaar willen de mannen van trainer Michael van den Berg deze tweede helft met een gelijkmaker beginnen. Maar de Huizer defensie is op zijn post en weerstaat de aanvalsgolven van de rood-groene brigade.
  Na zeven minuten is het Rob Knul die zijn onverzettelijkheid beloond ziet met balbezit. Sterk stuurt hij Van der Veldt weg die op zijn beurt inmiddels in het strafschopgebied Joshua Lo-Asioe bereikt. Ik wil Joshua echt de deur niet uit schrijven, maar wat héb ik weer genoten van deze knul! Zijn breedtepass is Perfect (inderdaad: met een hoofdletter!) en Sebastian van Kammen haalt verwoestend uit. Via de onderkant van de lat spat de bal binnen achter Versteegt die de bal waarschijnlijk alleen maar tegen het aluminium heeft horen zingen. 2-0 En daarmee lijkt deze derby dan toch op een winnaar af te gaan stevenen. Nu herinner ik me nog wel een aflevering waarin die dekselse Heldoorn de Zuid nog diep in blessuretijd aan een punt hielp door de 3-3 over onze toenmalige doelman heen te lepelen, dus helemaal gerust ben ik er nog niet op. Het blijft nog steeds een derby tenslotte…
  Inmiddels is Kroeze gaan warmlopen en ik vrees dat Klein een slot op de deur wil gaan gooien. Ik heb dat al zo vaak mis zien gaan, dat het slot op de deur alleen maar tot gevolg had dat de tegenstander harder op die deur ging bonken en uiteindelijk met de deur in huis wist te vallen…
  We zijn een uur onderweg als de bal ineens tussen doelman Versteegt en zijn defensie valt. En dan is de snelheid van Dani Schmitz een goed wapen: hij zit er goed tussen en behoudt het overzicht. Waar de meeste spitsen een beetje blind worden als ze één-op-één komen met de vijandelijke doelman, behoudt Schmitz het overzicht en legt de bal keurig af op Lo-Asioe die zich dit buitenkansje niet laat ontnemen en zijn uitstekende wedstrijd met een fraaie treffer bekroont: 3-0 en nu is daar dan toch die ‘Entscheidung’ zoals men aan de andere kant van de landsgrens zegt.

  Wissels
  Het is Michael van den Berg die dan als eerste wisselt: Bob Brilleman komt in het veld voor Richard Gooijer. Wéér een doffe vuurwerkdreun: wat jeugdige onverlaten heeft het wel gezien met dat gevoetbal en besluit een voorschotje te nemen op oudejaarsavond. Hoewel het vuurwerk op veilige afstand van de spelers en het overige publiek wordt afgestoken, ziet arbiter De Haan er toch aanleiding in om de wedstrijd even stil te leggen en de speaker te laten verzoeken hier mee op te houden. Ik had sterk de indruk dat het bepaald geen Huizensupporters waren en ik twijfel er zelfs over of het Zuidmensen waren. Een dorpsderby trekt immers ook veel rapaille dat louter voor de rottigheid naar het sportpark komt.
  Als de wedstrijd hervat wordt, moet Krux weer stevig aan de bak in en sprintduel met Martin Campbell. Krux is opnieuw winnaar ten koste van een corner. Ook een schot van Brilleman gaat via Hensen naast en levert de Zuid opnieuw een corner op. Hensen stak vandaag in een uitstekende vorm straalde een ongekende rust en zekerheid uit. De Zuidcorners waren eigenlijk alleen bedoeld om zijn handschoenen te warmen. En dat voetbalt dan toch wel héél erg lekker achterin…
  Huizen laat zich dan ook wat gemakzuchtig terugzakken in dat laatste kwartier. Bij Huizen komen Kroeze en Blaauw in het veld voor respectievelijk Schmitz en Knul en als ook Krux wat pijntjes gaat ervaren, komt ook Dennis Lamme nog in de ploeg. Met name Tristen Kroeze laat in de slotfase enkele malen zien dat Tim Boterenbrood (die een linie naar voren werd geschoven) er een geduchte concurrent aan heeft voor de backplek. Sterke invalbeurt!
  Huib van Eijnsbergen zwaait de bal dan nog maar eens voor en Horsmeier ziet dan zijn kopbal óp de lat vallen in plaats van eronder. Huizen komt even goed weg op dat moment.
  Muhamed Dinc komt dan nog in het veld voor diezelfde Eijnsbergen en ook Jermain Heldoorn mag nog even uit het trainingspak voor Ricardo Tat.
  De eerste Vogels verlaten de tribune al als Donny van de Pol en Dinc een aanval op zetten als Dinc Kroeze van zich af weet te gooien. Arbiter De Haan floot op z’n ‘Nijhuis’ en ziet er ook nu geen overtreding in. Van de Pol wil de bal achter zich langs laten lopen om dan meteen uit te kunnenhalen. Maar de timing is niet best en een mispeer volgt. Aan de andere kant is het dan Boterenbrood die goed doorgaat en met een vlammend schot de vuisten van Versteegt teistert. De wedstrijd kabbelt naar het einde toe en Hensen moet nog een keer ver buiten zijn strafschopgebied ingrijpen. Hij doet dat keurig zoals hij de hele wedstrijd een uitstekende indruk maakte.
  Als er dan weer ergens in het kreupelhout vuurwerk wordt afgestoken vindt De Haan het een mooi moment om deze derby naar een fraaie 3-0 zege te blazen. Eindelijk weer eens een derby met een echte winnaar!

  Arnold Klein
  “Mwoah, pas ná de rust!” pareert Klein mijn opmerking dat we eindelijk weer eens een terechte winnaar van een derby hebben. Ik vond Zuidvogels zeker de eerste helft beter en makkelijker dan ons voetballen. Ze speelden net iets anders dan wij hadden verwacht: ze speelden niet echt met een linksbuiten, waardoor ze een man op het middenveld meer creëerden en daar hadden wij moeite mee om daar op door te dekken. Pas toen we wat konden omzetten en we Tim Boterenbrood door lieten dekken en Hidde van der Veldt wat hogerop lieten staan, toen kregen we pas wat grip op dat middenveld. Maar ook toen vergaten we om de goede bal af te leveren. Er werd gewoon heel erg slordig gevoetbald. Ik heb in de rust ook aangegeven dat ik het Huizen waar we de laatste weken mee bezig waren geweest, eigenlijk niet herkende in hoe we die eerste helft presteerden. Ik kneep mijn handjes dan ook dicht met de 1-0.
  Dat was wat we graag wilden: mensen die doorlopen als er geschoten wordt. In de rust hebben we aangegeven wat er anders moest en dat heeft de ploeg prima opgepakt en hebben we de druk naar voren kunnen leggen zoals we dat graag willen.
  We hebben dan wel wat minder gedomineerd dan in de voorgaande wedstrijd, maar we hebben wel wat slimmer druk gezet. Dan krijgen we in de tweede helft zo’n fantastische bal van Joshua Lo-Asioe, precies waar we de hele week op de training mee bezig zijn die dan schitterend uitpakt. Sebastian van Kammen maakt ‘m dan weergaloos af en dat geluk dwing je op zo’n moment dan ook af. Ook die derde was een moment zoals we dat graag willen hebben, waar we ook op trainen. Die kleine details hebben vandaag deze derby beslist.
  Als je kijkt wat Zuid uiteindelijk aan kansen gekregen heeft buiten de vrije trappen van Schaken, dan is dat niet echt heel veel. Vandaag was alles erop gericht om die nul achterin vast te houden en daarin is Tim Krux natuurlijk een hele belangrijke schakel. Hij neemt het voortouw in de goede agressiviteit, de coaching en je ziet dat andere spelers daarin worden meegetrokken. We zijn dolgelukkig met hem. In mijn beleving zou hij nog hoger kunnen voetballen en we zijn blij dat hij voor zijn privé er voor heeft gekozen om in de eerste klasse uit te komen. Voor ons een win-win situatie. Ik kende hem omdat ik nog met hem gevoetbald had, dus ik wist wel wat we in huis zouden halen.
  Waar dit gaat eindigen? Geen idee. Volgende week AFC en dan maar wedstrijd voor wedstrijd verder zien. Ik denk dat na vandaag ook weer iedereen met een gedegen plan aan een wedstrijd zal beginnen…”

  Tim Krux
  Ik beschreef zijn komst als een speler die we uit de mottenballen vandaan hebben gehaald. Ik zou een huichelaar zijn als ik niet zou toegeven dat ik wat cynisch naar het verhaal keek waarmee zijn komst bij Huizen werd aangekondigd. Maar wat kan ook een Apenstaartje ernaast zitten…
  “Dank je wel,” klinkt het bescheiden als ik hem als rots in de branding betitel. “Ik doe gewoon mijn ding en ik heb dat altijd zo gedaan. Ik ben inderdaad lekker fit. Ik heb altijd wel centraal achterin gestaan en ben toen met wat vrienden bij Posthoorn gaan voetballen en kwam toen linksbuiten te staan. Dat brengt natuurlijk best wel veel loopwerk met zich mee. Daarnaast heb ik altijd al een redelijk tot goede basisconditie gehad, misschien scheelt dat ook wel.
  Of ik ‘The Missing Link’ achterin ben weet ik niet. Ik heb hier vorig jaar natuurlijk niet gespeeld. We staan goed, denk ik. Mijn taak is dan om veel te praten en te organiseren, jongens neer te zetten. De snelheid zit een beetje in mijn systeem. Op snelheid verloor ik zelden een duel. Het wordt nu op mijn bijna 31 wel wat minder, maar ik kan nu door goed te gaan staan wel zoveel opvangen dat ik het denk ik alleen tegen Hidde van der Veldt af moet leggen als er een bal langs me wordt gespeeld…
  We zijn nu drie wedstrijden onderweg en we hebben in die drie wedstrijden samen nog geen handvol kansen weggegeven. Ik denk dat we wel de eerste acht wedstrijden moet aankijken voor je écht weet waar je staat. Maar als we zo doorvoetballen, dan zijn er maar weinig ploegen waar we echt bang voor hoeven te zijn. Als we maar waken voor verslapping, hoe clichématig dat ook klinkt…”

  Dani Schmitz
  Wat een feest. En vooral ook wat ik van jou zag op het veld!
  “Dank je wel, ik was inderdaad betrokken bij twee goals. Ik zag bij die laatste dat hij terug ging spelen en zat er toen goed tussen en realiseerde me dat ik wel zelf kon schieten uit een lastige hoek, maar toen zag ik dat Joshua naast me liep en helemaal vrij stond, dus toen was het afleggen en drie nul maken!”
  Realiseer je je wel dat je je daarmee onder de hele grote spitsen schaart die oog in oog met de keeper het overzicht weten te bewaren en niet alleen voor eigen succes gaan?
  “Haha, nee, dat besef ik niet. Je moet gewoon alleen gaan voor het succes van het team. Joshua stond helemaal panklaar vrij, dus zo’n bal moet je dan gewoon afleggen.
  Dit is inderdaad een van mijn eerste serieuze derby’s. Bij de IJsselmeervogels heb ik er ook wel eens een meegemaakt en dan realiseer je je dat dít de wedstrijden zijn die je wilt voetballen. Vandaag was het genieten en dat het zo mag uitpakken, de drie punten daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee en dat ik dan zelf ook nog belangrijk kan zijn in zo’n derby, daar ben ik dan nog extra blij mee.”
  Was je in het veld niet bang dat de scheidsrechter de wedstrijd zou staken met dat vuurwerk?
  “Dat vroeg ik me wel even af, ja. Maar ik vind niet dat een scheidsrechter zo’n wedstrijd hoort te staken. Die jongens stoppen daar vanzelf wel mee. Gewoon negeren en doorspelen. Wij hadden in het veld echt geenlast van dat vuurwerk, meer van dat stilleggen, eigenlijk. Het hoort een beetje bij de sfeer van zo’n derby, je weet dat dit soort dingen gebeuren…
  Ik ga inderdaad steeds lekkerder in mijn vel zitten. Ik krijg het vertrouwen van de trainer en van het team. Dan is het lekker dat het zich zoals vandaag zo goed uitbetaalt. Je weet ook in een wedstrijd als vandaag dat je ook wel eens vuile meters moet maken, je moet opofferen voor het team en je medespelers. Ik ben gewoon bereid om alles voor het team te doen wat nodig is. Helemaal tevreden! Op naar volgende week en deze lijn gewoon zien door te trekken tegen AFC!”

  Jaime Hensen
  “Alweer?” Vroeg een van de spelers toen ik aangaf Jaime nog even te willen horen. En inderdaad: soms komt dat zo uit. Hensen maakte zonder spectaculaire reddingen te verrichten toch een uitstekende indruk op me en was voor mij een van de betere mensen op het veld. Dus toch maar even…
  Je straalde vandaag een rust en zelfvertrouwen uit waardoor ik op de tribune het gevoel kreeg: ik hoef me vandaag geen zorgen te maken…
  “Ach, als je zo’n lekker verdediging voor je hebt staan, dan geeft dat een heel fijn gevoel als keeper. Wat ik na Roda ook al aangaf: een keeper moet een beetje een connectie krijgen met zijn verdediging. En als die connectie er is, dan ‘staat’ het ook en is het vertrouwen er om met elkaar te kunnen samenwerken.
  Het heeft me inderdaad ook wel een stuk rust gegeven dat ik als eerste keeper uit de concurrentiestrijd ben gekomen. Ik was er in de voorbereiding echt niet zeker van dat ik eerste keeper zou gaan worden. Dan krijg ik dat vertrouwen van de trainer en van de jongens en daarmee groeit natuurlijk ook mijn zelfvertrouwen. Ik begin nu weer het gevoel te krijgen dat ik weer gekomen ben waar ik ooit was en vanaf hier alleen maar beter kan gaan worden. Het was ook dankzij mijn verdediging dat ik vandaag weinig spectaculaire reddingen heb hoeven verrichten. Tim Krux zat er twee keer heel erg goed tussen en ook Joshua Lo-Asioe haalde er een goed bij de paal weg. Op een gegeven moment zit de sfeer er dan goed in en toen ik hier naartoe reed realiseerde ik me dat ik al twee keer de nul had gehouden en dat ik zeker in zo’n wedstrijd als vandaag die nul vast wilde zien te houden - dit was eigenlijk mijn eerste derby van enig formaat. Soest – Hooglanderveen zie ik niet echt als een ’derby’, die sfeer was absoluut niet te vergelijken met wat ik vandaag mee maakte. Ik ging er wel in alsof het een normale wedstrijd was. Als je jezelf teveel druk op legt, dan gaat het alleen maar fout, dan maak je het alleen maar extra spannend voor jezelf. Ik heb dan ook getracht mezelf niet teveel druk op te leggen: gewoon lekker voorbereiden, een lolletje op zijn tijd en gewoon die wedstrijd in.
  Drie keer de nul dat geeft toch wel een heel fijn gevoel als keeper. Zo lekker dat ie nog steeds niet achter me in het netje heeft gelegen. Natuurlijk wil je dat als doelman zo lang mogelijk volhouden. Als Huizen zoals vandaag de kansen af blijft maken, dan zouden we wel eens heel ver kunnen komen. Zomaar bij de eerste vijf of zo. Nee, ik ga niet roepen dat we wel even de titel zullen pakken, dan leg je jezelf weer veel te veel druk op!”
  “Money-Jaime!” roept een speler in het voorbijgaan plagerig.
  Waar komt die bijnaam vandaan?” wil ik uiteraard weten.
  Jaime is er zichtbaar wat verlegen mee, maar dan komt het er toch uit: “We spelen een toep-spelletje op donderdagavond na de training en dat ging donderdag wel lekker voor me en heb ik wat spelletjes gewonnen…”
  Het illustreert hoe Hensen zijn draai gevonden lijkt te hebben bij Huizen.
  “Ik heb het ook naar mijn zin!” beaamt hij dat nogmaals. “Als je plezier hebt met de groep en de sfeer zit er goed in, dan gaat dat vanzelf. Natuurlijk kan het zijn dat dat omslaat als je een paar keer op rij verliest, maar dan weet je dat je gewoon weer moet omschakelen. Maar daar ben ik nu nog niet bang voor! Ik heb het naar mijn zin!”

  Arbiter Bas de Haan
  Hij kon terugzien op een prima wedstrijd, arbiter Bas de Haan. Maar er waren natuurlijk twee zaken die ik toch even met hem de revue wilde laten passeren.
  Het vuurwerk… Ik was heel even bang dat u de wedstrijd zou gaan staken…
  “Nee hoor, dat was zeker niet mijn intentie. Ik wilde wel een signaal afgeven dat het moest stoppen. Maar uiteindelijk vind ik het ook kwajongensgedrag en het was ook gelukkig niet op het veld. Als arbiter moet je dan toch een statement maken en de thuisspelende club de gelegenheid geven maatregelen te treffen en de zaak te laten oplossen. Maar staken was geen intentie van me. Daar hebben de spelers en de rest van het publiek ook niets aan. Daar was het ook verder helemaal de wedstrijd niet naar qua sfeer. Ne, ik vond het vuurwerk wel een mooi signaal om af te fluiten. Ik had inderdaad wat weinig tijd bij getrokken. Daar heb ik het met de trainer van Zuidvogels ook nog even over gehad. Hij had graag alle tijd dat we stil hadden gelegen nog door willen spelen. Hij gaf echter zelf ook wel aan dat ze die drie goals verschil nooit meer zouden gaan goedmaken in die extra tijd. Hij had er uiteindelijk wel begrip voor. In de scheidsrechterswereld heet dat ‘weten waar goochem woont’ en dus floot ik ‘m maar af.”
  Tactisch gefloten zullen we maar zeggen. Een ander moment waar u wat tactisch floot was in die eerste minuut… had u zoiets van ‘Nee, het zal toch niet..’ bij die vermeende penalty?
  “Nou ja, ik stond er goed op. Ik denk binnen een meter of tien van de situatie. He was wel een overtreding, maar ik vond dat de aanvaller er ‘naar op zoek was’. Hij liet zijn been hangen en dus probeerde hij de overtreding bewust te beïnvloeden dat ik besloot dat ie hem dus niet zou krijgen. Nee ik had niet in mijn achterhoofd dat het een derby was en dat het pas de tweede minuut was. Ik zie hem een duel aangaan en hij laat zijn been hangen en valt te gemakkelijk. Ik vond het gewoon te licht voor een strafschop. Ik heet ook Bas, dus het kan wel dat ik een beetje ‘op z’n Nijhuis’ floot, hahaha!
  Ik vond het verder een wat ‘tamme’ derby. De entourage is natuurlijk prachtig, hoe we opkomen en de sfeer er omheen. Ik hoopte eigenlijk op een felle wedstrijd. Ik hoefde dan ook geen kaart te trekken en ben ook geen moment in de verleiding geweest dat wél te doen. Ik had ze wel in de kleedkamer achter kunnen laten… Je hoopt dat toch op wat fellere duels, wat meer vuurwerk óp het veld dan eromheen…Haha!”
  Aldus deze talentvolle arbiter die graag zijn handen wat meer vol gehad had willen hebben aan deze derby.

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Ik ben het niet echt eens met de arbiter waar het gaat om die harde duels die hij miste. Een derby is toch altijd een wedstrijd waarbij de emoties hoog op kunnen spelen en waarbij 'die bekende schreef' een wankel evenwicht is. Behoudens een enkel onvriendelijkheidje over en weer bleef deze wedstrijd keurig binnen de grenzen van het betamelijke.
  Helaas kan dat niet helemaal gesteld worden van de dingen die rond het veld gebeurden. Uitschot (let wel: ik noem dit nadrukkelijk geen ‘supporters’ van welke club dan ook) dat zo’n wedstrijd aangrijpt om rottigheid te maken.
  De bezoeker die waarschijnlijk met meer alcoholpromillage dan IQ meende een rode rookfakkel in de kantine te moeten afsteken, daar mag het Zuidvolgels bestuur best eens een hartig woordje mee gaan spreken. De kleur van de rook verraadde onmiskenbaar de herkomst van deze onbezonnen daad: als er paniek uitbreekt, dan had het zomaar in een klein drama kunnen ontaarden. Gelukkig sprak ik ook een aantal échte Zuidsupporters die me feliciteerden en met wie ik na afloop heel plezierig een biertje kon drinken. Zo kan het dus ook... Ik hoop dat de Huizer aanhang zich van haar betere zijde laat zien en zich niet laat verleiden tot onbezonnen 'wraakacties' die alleen maar tot verdere escalatie leiden. Laat een helicopter gekleurde balletjes storten,  huur een drumband, weet ik veel! Maar houd het LUDIEK! Dit gaat allemaal veel te ver en het is een kwestie van tijd voor er dingen gebeuren die men eenmaal weer nuchter van beide kanten gaat betreuren...
  Ook was er een zanger ingehuurd en die maakte het verstaan van een ander wel wat lastig. Ook tijdens mijn praatje met Garrett ‘Greyhound’ Jones die met Danny Benning en Aron Klaassen de derby mee hebben gemaakt. Ik zag aan Garrets gezichtsuitdrukking dat ik een heel andere vraag beantwoordde dan hij gesteld had, sorry, Garrett! Op het terras dus nog even nababbelen met de oudgedienden. Leuk om ze weer eens te spreken!
  Een keurige derde, zelfs gedeeld tweede, plaats voor Huizen na de tweede overwinning op rij. De eerste tegengoal moet nog vallen en Huizen speelt door de bank genomen een aardig potje voetbal dit seizoen. Vandaag was dan weliswaar de uitslag mooier dan de wedstrijd zelf, maar ik kijk met vertrouwen naar dit prille seizoen. We creëren voldoende kansen en ik heb ik mijn hele bestaan als Huizensupporter nog nooit een wedstrijd gezien waarin Huizen zoveel kansen liet liggen als toen daar in Leusden. Ook Zwaluwen kam met de 1-0 nederlaag nog genadig weg en eigenlijk was dit dus de minste van de drie, maar dan wel weer met een overtuigende score op het bord. Voor mijn gevoel heeft Arnold Klein de zaken goed op de rit en hoeven we inderdaad voor weinig tegenstanders te vrezen, al moeten we wel voor iedere tegenstander beducht zijn. 100% Is de minimale energie die iedere wedstrijd van ons zal vragen. Geen tegenstander kunnen we op halve kracht wel eventjes opzij zetten. Het gaatje is tot waar we telkens zullen moeten gaan. Scherpenzeel is de (in mijn ogen) verrassende koploper, met al even verrassend Breukelen als tweede. Alleen de Scherpenzelers zijn nog zonder puntenverlies en dat geeft te denken: weer een competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen. Maar dat houdt ook dat Huizen van iedereen moet kunnen winnen! Het is aan staf en spelersgroep om de focus scherp te houden, het proces waar Klein het vaak over heeft door te zetten en de punten te pakken waar dat maar kan. De sfeer in de kantine na de 3-0 was heerlijk en deed herinneringen aan oude tijden herleven. Ik hoop dat het publiek gelokt door resultaten de weg naar de Wolfskamer weer zal weten te vinden, dat we weer mee gaan doen in de race om een plek in de hoofdklasse. Want hoewel ik de mannen zeker geen druk op wil leggen, ben en blijf ik van mening dat een club met een uitstraling, grootte en statuur van Huizen gewoon op dat niveau hoort te acteren. Ik hoop dan ook dat u met mij volgende week getuige zult zijn hoe Huizen de strijd aanbindt met de zaterdagtak van AFC. Houdt u vooral even de website in de gaten voor het aanvangstijdstip want ik hoorde geruchten dat we wat laat aan de bak konden daar in dat Amsterdamse.
  Het was weer fijn langs de lijn! Geniet vooral lekker met mij mee!

  Huizen – Zuidvogels: 3-0 (1-0)

  30. Dani Shmitz 1-0
  52.  Sebastian van Kammen 2-0
  60. Joshua Lo-Asioe 3-0

  Opstelling sv Huizen:
  Jaime Hensen, Tim Boterenbrood, Jeroen lamme, Tim Krux (78. Dennis Lamme), Sergae Kogeldans, Mike van ’t Land, Joshua Lo-Asioe, Sebastian van Kammen, Dani Schmitz (67. Tristen Kroeze), Rob Knul (78. Olivier Blaauw), Hidde van der Veldt

  Opstelling Hsv Zuidvogels:
  Danny Versteegt, Tim Horsmeier, Ivo de Heus, Huib van Eijnsbergen (75. Muhamed Dinc), Jorni Camps, Hidde van Erkel, Ricardo Tat (81. Jermain Heldoorn), Donny van de Pol, Martin Campbell, Richard Gooijer (60. Bob Brilleman)