https://www.svhuizen.nl/huizen-bekert-verder/n4431c168
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Huizen bekert verder
  23 okt 2019
  Ron Tuijnman
  NITA uit, altijd lastig... Lastig te vinden in ieder geval, maar met de getrouwen die de Tom-Tom wel goed hadden ingesteld bekeek uw Apenstaartje deze bekerwedstrijd...
  huizen-bekert-verder

  Nieuwer ter Aa
  Hoewel ik jarenlang in het onderwijs werkzaam ben geweest, kon ik Nieuwer ter Aa toch echt niet blindelings op de landkaart aanwijzen. Gelukkig kennen we vandaag de dag Google maps en dat stuurt mij over de A12 en A2 richting dit 720 inwoners tellende gehucht. Half zes en in de megafile waar ik daar in terecht kom zie ik mijn plannen voor een lekker pizzaatje in rook opgaan. Fastfood is letterlijk het enige alternatief dat me rest. Uit mijn jeugd weet ik me te herinneren dat ik ooit bij McDonalds gesmuld heb. Of mijn smaak nou veranderd is of dat ze de kok hebben ontslagen, ik weet het niet, maar de smakeloze kleffe hap die met een halve liter BBQ-saus nog een beetje kleur en smaak moest krijgen, is wederom een domper op mijn culinaire feestvreugde. Denk je mooi aan het health food van je vrouw te zijn ontsnapt, krijg je dit!
  In de knusse bestuurskamer van tweedeklasser NITA blijkt het produceren van een wedstrijdformulier een té fikse klus voor de naarstig zwoegende Martin. Uiteindelijk vertrek ik zonder namenlijst in de hoop dat ik die in de rust dan zal weten te bemachtigen. Ook van Huizen weet ik niets anders dan wat ik vanuit de ‘wandelgangen’ verneem. Geen opstelling dus en ik zie langs de lijn wel wie er in de basis zullen staan en ik schuif nog even gezellig aan bij de familie Boterenbrood en de moeder van de beide Lammes.

  Eerste helft
  Het kunstgras van NITA ligt bedekt onder een dikke deken van mist. De verre hoekvlaggen zijn gewoon niet zichtbaar en ik vrees dat ik aan een lijst met namen en rugnummers vanavond toch niet veel zou hebben.
  Bij de Huizer reserves verneem ik de naam van Laurens Kooij, de Onder-19 spits waar Arnold Klein het vorige week al over had. Voor de wedstrijd begint word ik even vermanend toegesproken door onze eerste doelman die zich vanavond vanaf de bank mag voorbereiden op aanstaande zaterdag. Hij had die bal op de paal vorige week wel degelijk aangeraakt en was dus niet kansloos! Zijn dikke grijns van oor tot oor verraadde dat hij er niet écht mee zat. Heerlijk joch, die Hensen!
  Aan de overkant van het veld staat een scorebord waarvan de cijfers nagenoeg onleesbaar zijn door de mist. Geen minutenaanduiding, maar een gewone klok, dus toch de stopwatch maar weer tevoorschijn gehaald. Gelukkig bleek die na AFC toch weer tot leven gekomen. En die stopwatch geeft zesenvijftig seconden aan als Tim Boterenbrood een diepe pass wegstuurt, waar Dani Schmitz en Hidde van der Veldt op volle snelheid achteraan jagen. Van der Veldt lijkt de beste papieren te hebben en Schmitz waaiert heel slim wat uit om de breedtepass mogelijk te maken. Hidde is niet zelfzuchtig en dan is het voor Schmitz een koud kunstje om de bal binnen te schuiven: nog geen minuut gespeeld en nu al 0-1. Ik had vroeger de oude Sparta-bromfiets van mijn vader gekregen. Mijn vrienden hadden allemaal Kreidlers en Zündapps. In mijn tweede versnelling kon ik die jongens dan nog aardig bijbenen, alleen hadden zij dan nóg twee versnellingen… Dat gevoel moeten die arme NITA verdedigers ook gehad hebben toen ze die twee hyena’s voorbij zagen sprinten. Zoveel snelheidsverschil, dat belooft een leuk avondje met veel goals!
  En dat is even slikken voor de arme tweede klasser die in de competitie puntloos onderaan bungelt.
  Maar dan herpakt de ploeg van Leon Nieuwhoff zich en biedt heel aardig tegenspel. Het oogt wel allemaal wat ‘lucky punch’, maar ze voetballen voor wat ze waard zijn.
  Huizen laat zich ook zien en Jasper van Vark kegelt de bal spijkerhard via doelman Stan de Wit op de kruising. Het is uitstel van executie voor het dapper knokkende NITA, want twee minuten later is het opnieuw Schmitz die in en scrimmage vanuit de draai de 0-2 binnenprikt. Elf minuutjes gespeeld en de wedstrijd lijkt al bijna ‘in de tas’…

  Nacht und Nebel
  Het is in de mist echt een soort schimmenspel en ik heb echt alle ogen om me heen nodig om de juiste naam op je juiste schim te kunnen plakken. Vader Boterenbrood maakt daar dankbaar misbruik van om zijn zoon Tim bij iedere actie een heldenrol toe te bedelen. De sfeer is prima langs de lijn!
  Doelman Stan de Wit blijkt dan tot twee keer aan toe een enorme sta-in-de-weg voor Olivier Blaauw en Hidde van der Veldt die daarmee twee 100% kansen laten liggen voor Dani Schmitz opnieuw het net weet te vinden: koeltjes rond hij een prachtige crosspass van de sterk doorgestoten Olivier Blaauw af: 0-3.
  En dan gaat het gas er een beetje af bij Huizen. Met de zware pot tegen Breukelen in het achterhoofd. Dat geeft NITA de kans om Brian Willemse wat van dichterbij te bekijken. In een partijtje ‘zitvoetbal’ weet Dwain Wondel nog het dichtst bij een tegentreffer te komen.
  En dan floept in de zesenveertigste minuut het licht ineens uit. De ogen moeten even wennen aan de zo plotseling ingevallen duisternis en de arbiter van dienst besluit het restantje blessuretijd maar even te laten voor wat het is en de ploegen gaan naar de kleedkamer in de hoop dat er vlug wat muntjes voor de elektrameter worden gevonden. Opmerkelijk genoeg baadt de kantine vol in het licht.
  Na een klein half uurtje gloeien dan ineens de pitjes op de lichtmasten weer op en ziet het er naar uit dat we de wedstrijd toch zullen kunnen vervolgen. Gelukkig maar, anders hadden we nóg een keer moeten afreizen voor een tweede helft die naar het zich laat aanzien een formaliteit is geworden.
  De tweede helft begint Huizen met spits Laurens Kooij voor Hidde van der Veldt en Timo Weber mag de plek in nemen van Tristen Kroeze. Dan pakt Dani Schmitz een domme gele kaart op het middenveld(!). Dan sta je dus met 0-3 voor en pak je geel op een plek waar dat bepaald nog niet nodig is. Een kaart die gelukkig niet voor de competitie meetelt, maar die je natuurlijk wel lelijk kan opbreken in het vervolg van dit toernooi als de wedstrijden écht leuk gaan worden. Beetje blijven nadenken, Dani!
  Bij NITA komen Jelmer Versloot en Jorrit Verkerk in het veld voor Joel Wattimena en Rick de Lange. Daarmee blijkt dat er van mijn opstelling niet veel klopt. Die is dan ook door een vakantieganger vanuit Griekenland doorgemaild en dat riep al de nodige vraagtekens bij me op.
  Brian Willemse mag zich dan onderscheiden op een knallende kopstoot van Sven Eggermont en onze doelman laat zien dat we dit seizoen over een hele sterke groep keepers beschikken.
  Jorrit Verkerk laat dan op het middenveld zien dat er best wel leuk gevoetbald kan worden bij NITA, ondanks die deplorabele laatste plek op de ranglijst. Met een heerlijke passeerbeweging stuurt hij drie Huizers de mist in en gaat er lekker met de bal vandoor. Dat het vervolg dan weer op niets uitdraait doet aan de schoonheid van die actie weinig af.
  Stef Hoogveldt komt dan niet lekker uit met zijn passen als de bal ergens vanuit de mist over de hele wordt gespeeld. Hij loopt de bal achter, maar eigenlijk voelen we de eretreffer al aankomen. Brian Willemse verhindert die opnieuw als diezelfde Hoogveldt even later alleen op hem af mag gaan. De reactie is katachtig en gestrekt pakt onze aanvoerder de strak ingeschoten inzet.

  Slotfase
  Dan lijkt Dani Schmitz met zijn vierde(!) goal de wedstrijd helemaal te beslissen: nadat doelman De Wit nog schitterend had gered op een fraai schot van Olivier Blaauw is hij opnieuw trefzeker en laat de arme NITA doelman geen enkele kans: 0-4 en het wachten lijkt nu op het eindsignaal en een warme douche.
  Maar NITA is niet van zinnens zich zomaar met lege handen af te laten schepen in de eigen thuishaven. Het voetbalt vrij en onverveerd richting Willemse en dan is daar ineens Roy Langelaar die met een fenomenale uithaal de bal diagonaal en onhoudbaar achter Willemse pegelt: 1-4 en de eretreffer die NITA zonder meer toekwam is een feit.
  Het wachten is nog steeds op het eindsignaal als er iemand van NITA in de zestien gevloerd wordt. Het leek een wat onschuldige situatie, zo’n situatie waarin een arbiter de bal op de stip kan leggen of ook juist niet. Maar de arbiter voelt met de dapper knokkende thuisclub mee en kent de strafschop dus toe. Feilloos stuurt Stef Hoogveldt penaltykiller Willemse naar de verkeerde hoek en merkt iemand naast me op dat het maar goed is dat we die vierde er nog in hebben geprikt omdat we anders wel eens een hectische slotfase tegemoet hadden kunnen zien. Nu was de resterende tijd te kort voor NITA om nog dichterbij te kunnen komen en kan Huizen min of meer tevreden verder bekeren en zich richten op de wedstrijd tegen Breukelen van aanstaande zaterdag..

  Arnold Klein
  Toch ook nog even een kort commentaar van onze hoofdtrainer:
  “Ja, als je in de eerste minuut al meteen een goal maakt, dan ga je natuurlijk meteen al wat makkelijker voetballen,” reageert hij nuchter op mijn opmerking dat Huizen een ‘reguliere overwinning’ had behaald. “Omdat dat wat makkelijk ging zie je echter ook dat je dan ook wat slapheid creëert waardoor NITA ook wat makkelijker aan voetballen kon toekomen. Maar als je dan met een half uur op 0-3 staat, dan is het natuurlijk toch een gelopen koers. Toch ben ik niet helemaal tevreden, want ondanks dat we een jeugdig elftal hebben staan, vind ik dat we dan meer vanuit de controle zouden moeten spelen en de boel gewoon dicht moeten houden achterin. Zeker in de slotfase was de discipline een beetje zoek: na die 0-4 mag je die 1-4 en 2-4 eigenlijk niet meer tegen krijgen. Maar dat is mijn enige kritiek naar dit jeugdige elftal.
  Brian Willemse zat er inderdaad een paar keer nog goed tussen. Hij was captain omdat hij de oudste speler was en de vaste aanvoerders (Tim Krux en Jeroen Lamme) niet speelden…”
  Nou vind ik het alleen wel zorgelijk dat nu alleen Dani Schmitz tot scoren komt…
  “Zo had ik het nog niet bekeken, maar ook de andere spelers hebben inderdaad voldoende kansen gehad om te scoren. Ik ben wel tevreden over het debuut van Laurens Kooij. We hadden bij de beloften al gezien dat hij veel snelheid heeft en met zijn fysiek en gedrevenheid best nog wel eens belangrijk voor ons kan worden. Hij bedankte ons dat hij vandaag mee mocht doen en dat zegt eigenlijk al voldoende over de gretigheid waarmee deze jongen bezig is. Hij past zich ook moeiteloos bij deze groep aan. Helaas kunnen we hem zaterdag nog niet meenemen aangezien hij geschorst is, dus we hoeven nog geen keuze te maken tussen Onder-19 en het eerste elftal. We hebben daar al overleg over gehad met de staf van Onder-19 dat we wellicht eerder dan de winterstop al een beroep op bepaalde spelers zouden kunnen gaan doen. Hij traint nu al mee en zal ongetwijfeld nog wat moeten wennen aan de manier van spelen, maar dat gaan we gewoon van week tot week bekijken…”

  Laurens Kooij
  Debuterend vanuit Onder-19, lang, snel en naar men mij vertelde een goed schot. Toch ook even kort mijn microfoontje onder zijn neus geduwd:
  “Ik had vorige week al meegetraind en dat ging wel lekker. Ook vandaag viel het me wel mee hoe het ging. Ik heb wel niet gescoord, maar het was een leuke ervaring.
  Op de training merk ik wel dat het dan nóg wat sneller gaat dan tegen deze tegenstander en dan in inde A-junioren. Zaterdag kan ik helaas nog niet mee aangezien ik dan nog geschorst ben. Jammer!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  En zo werd het toch nog een uitgebreider verslag dan ik me van tevoren had voorgenomen. Sorry voor de mensen die wekelijks hopen op een beknopt verslag: ik kan er niets aan doen: mijn vingers beginnen te rammelen en voor ik het weet zijn die zes kantjes weer vol. Ik ben een grenzeloze OH, ik weet het. Nu dus ‘slechts’ vier kantjes A4. Het feit dat u dit verslag tot hier leest bewijst dat u tot de ijzersterken behoort. Mijn dank!
  Een reguliere overwinning noemde ik het. De twee tegentreffers zijn natuurlijk dissonanten en dat een tweedeklasser in tien minuten twee keer zoveel goals kan maken dan we in vijf competitiewedstrijden hebben tegen gekregen, dat is toch wel typerend voor de verslapping die Huizen na rust vertoonde. Natuurlijk speelt daarbij mee dat we wat hebben moeten improviseren achterin en dat de mannen ongetwijfeld al met de match tegen Breukelen in het achterhoofd liepen te voetballen. Maar toch: dat mag je eigenlijk niet laten gebeuren tegen een tweedeklasser die nog puntloos onderaan in de competitie bungelt.
  Wat ik toch ook zorgelijk vind, is dat alleen Dani Schmitz tot scoren wist te komen waar de andere spitsen meer dan voldoende mogelijkheden hadden gekregen om ook op-het scoreformulier te verschijnen. Uiteraard ben ik dan weer wel hoopvol gestemd over onze jongeling Kooij, die alleen de pech had in een elftal te debuteren dat met de gedachten al in de kleedkamer bivakkeerde. De acties dié hij  maakte smaakten echter naar meer en verraadden een snelle spits die ook oog heeft voor zijn medespelers. Wellicht is dat nog wat jeugdige bescheidenheid en het feit dat hij geschorst is verraadt dat hij er ook niet vies van is de mouwen op te stropen.
  Maar goed: we bekeren dus lekker verder. Vandaag kreeg een aantal basisspelers rust en werd het belang van een brede selectie weer eens onderstreept: de mannen die vandaag aantraden deden op zich weinig onder voor de eerste keuzes en dat is ook heel bemoedigend: als Klein een beroep op die mannen doet, dan stáán ze er ook! En dat is toch een compliment dat ik deze groep wil geven!
  Zaterdag dus de kraker in en tegen Breukelen. Breukelen, dat overigens ook tegen NITA speelde en na een 0-2 achterstand de zaak alsnog naar een 5-2 overwinning omboog. Wederom zijn we gewaarschuwd! Gelet op hoe Huizen vandaag met de handrem erop speelde met deze wedstrijd in gedachten, lijkt me dat Breukelen een gemotiveerd Huizen tegemoet kan zien. Neemt niet weg dat onze steun langs de lijn van doorslaggevende betekenis kan zijn. Ik hoop u dan ook in groten getale in Breukelen te treffen!

  NITA - sv Huizen (districtsbeker) 2-4 (0-3)

  1. Dani Schmitz 0-1
  12. Dani Schmitz 0-2
  29. Dani Schmitz 0-3
  86. Dani Schmitz 0-4
  89. Roy Langelaar 1-4
  90+2 Stef Hoogeveldt (pen) 2-4

  Vanwege het ontbreken van een wedstrijdformulier geen opstellingen deze keer.