https://www.svhuizen.nl/huizen-1-versterkt-koppositie-tegen-monnickendam/n4428c168
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  In een wedstrijd die een hogere uitslag verdiende bleek ook tegen promovendus Monnickendam Huizen een maatje te groot. Een verslag…
  huizen-1-versterkt-koppositie-tegen-monnickendam

  Een gewaarschuwd mens…
  De 7-3 tegen Zwaluwen doet natuurlijk alle alarmbellen bij me afgaan. Hebben we hier te maken met een reuzendoder? Hoewel we zelf ook zo’n monsterscore wisten neer te zetten in het hol van de Hoornse leeuw, bleek de thuiswedstrijd al een te grote opgave en ook dit seizoen moesten de mannen van Joey Papamelodias maar ternauwernood met lege handen de bus in. En dus zijn we gewaarschuwd.
  Het Monnickendambestuur dat ik in onze bestuurskamer even sprak, gaf aan dat men al dik tevreden zou zijn met regelrechte handhaving in het eerste seizoen na de promotie naar de eerste klasse. Maar de ploeg is ambitieuzer dan dat en de trotse vierde plek is daar dus de stille getuige van, met slechts drie puntjes verschil met koploper Huizen… Het blijft heerlijk om dat te kunnen schrijven: koploper Huizen. Dat was toch al weer een tijdje geleden!
  Arnold Klein lijkt ook tot die groep gewaarschuwde mensen te behoren en heeft een kleine aanpassing in zijn formatie gemaakt door Tristen Kroeze op de backplaats te posteren. Daarmee belandt Tim Boterenbrood met Lucas van Esterik en Dennis Lamme op de bank naast reserve doelman Brian Willemse.
  Slecht nieuws van de ziekenboeg waar spits Rob Knul naar het zich laat aanzien geruime tijd in zal bivakkeren. Dat is natuurlijk het slechtste nieuws voor Rob zelf die zich op Facebook strijdbaar uitliet over zijn terugkeer als aanvalsleider, maar ook voor Huizen is dit uiteraard een fikse domper. Vanaf deze plek wens ik Rob dan ook een spoedig herstel en veel wijsheid in de besluitvorming. Dat zet dan Olivier Blaauw in de positie van diepste spits naar ik aanneem. Aan de andere kant herinner ik me ook dat vorig seizoen daar Hidde van der Veldt ook aardig uit de voeten kon. Dat zou dan ook kunnen inhouden dat Blaauw op zijn vertrouwde vleugelpositie start. Ik ben benieuwd!
  Bij onze gasten zie ik ene Kid Ronday in de basis staan. Een naam die ik al eerder voorbij heb zien vliegen. De shirts van Ajax, Monnickendam, HBOK en nu dus opnieuw Monnickendam hebben de schouders van deze snelle vleugelspits al gesierd. Verder tref ik geen andere namen op het wedstrijdformulier aan die me belletjes doen rinkelen.

  (Foto's: Henk Heijnen Fotografie)

  Vandaag weer eens een arbitraal trio, deze keer onder aanvoering van een jongedame: mevrouw Lizzy van der Helm.
  Als je wint heb je vrienden’ luidt het gezegde, maar daar is vandaag weinig van te merken. De publieke belangstelling houdt bepaald geen gelijke tred met de koppositie die Huizen nu dus bekleedt: ik kan de getrouwen op de tribune makkelijk tellen. Weliswaar niet meer op twee handen, maar de belangstelling is bedroevend. Ook het terras is maar dunnetjes bevolkt. Alleen de hamburgertent lijkt zo’n tien minuten voor aanvang wat belangstelling te trekken. Maar goed: wellicht trekt het nog wat aan. Nu hoor ik op de tribune om me heen vermelden dat er in de Gooi en Eemlander een verkeerd programma had gestaan. Zou dat die honderden bezoekers op het verkeerde been hebben gezet?
  Nadat Monnickendamtrainer Ab Persijn (ex-Volendam en Dordrecht ’90 en nu dus weer ‘thuisgekomen’ bij zijn jeugdclub) heel beleefd de bank van Huizen een prettige wedstrijd heeft gewenst, mogen de pupilletjes van de week op doelman Koster af. De mennekes hadden zich bij het inspelen al van hun beste kant getoond door alle ballen weer keurig te verzamelen en in te leveren en ook de tocht naar de vijandelijke doelman is een feestje om te zien. Nauwelijks twee turven hoog begeven ze zich in een aarzelende combinatie op weg. ‘Dat gaat een latertje worden,’ gaat het even door me heen. Maar dan staat het voetbaldiertje op in de zevenjarige Julian Eken en gaat hij solo verder, naarstig gevolgd door zijn maatje Enzo dos Santos Schepens! Oog in oog met doelman Koster is er geen weg meer terug voor Julian en vallend weet hij de bal binnen te werken… Die komt er wel die Julian!

  Voorzichtig
  Beide ploegen tasten elkaar af en als twee boksers die om elkaar heen draaien op zoek naar openingen in de verdediging doen beide ploegen voorzichtig wat steekproefjes in elkaar defensie. Een uitstekend momentje meteen al voor onze jonge arbiter die aanvankelijk voordeel voor Huizen heel dapper terugdraait als de aanval op een buitenspelsituatie uitdraait. Alsnog geeft ze een vrije trap voor Huizen op de plek waar Joshua Lo-Asioe nogal onheus werd bejegend.
  De eerste corner is voor onze bezoekers als onze vijfmans defensie (Mike van ’t Land posteerde zich in deze openingsfase regelmatig in de laatste lijn) de bal over de eigen achterlijn werkt.
  Aan de andere kant meen ik dat nummer vijftien – Etkin Zivkara – de bal over de eigen goal werkt na een goede combinatie tussen Hidde van der Veldt en Dani Schmitz. Vreemd, want die vijftien stond op mijn formulier bij de invallers. Ik neem dan ook maar aan dat ik het nummer verkeerd heb gezien en dat het bijvoorbeeld Danny Persijn geweest zou kunnen zijn (nummer vijf). De corner die dat oplevert wordt besloten met een ferme pegel van Tristen Kroeze die echter alle richting mist. Maar goed: nooit geschoten is ook altijd mis!
  En zo begint de wedstrijd toch langzaam maar zeker op gang te komen met twee ploegen die er voetballend het beste van trachten te maken, maar bij wie voorzichtigheid en onnauwkeurigheid in de passing succes voorlopig nog in de weg blijven staan.
  Opnieuw slaat vrouwe Fortuna haar beschermende vleugels over Huizen uit als een vloeiende combinatie via Jeffrey Gits, Jesse Braspenning en Donny Reugebrink de bal bij spits Tom Pruim brengt. Diens uithaal is schitterend en de bal lijkt onhoudbaar in de verre hoek te verdwijnen. Via de binnenkant van de paal ziet de opgeluchte Hensen de bal gelukkig weer het veld in vliegen, maar onze doelman was volstrekt kansloos op deze inzet geweest.
  Ook Kid Ronday neemt ons doel maar eens onder vuur en ook zijn inzet oogt gevaarlijk richting tweede paal te gaan. Deze keer vliegt de bal echter ongehinderd aan de goal van Hensen voorbij.

  Lekker!
  Dan is het de beurt van Huizen om eens lekker aan de Monnickendammer poort te rammelen: Kroeze gaat weer goed en brutaal door over de flank en zijn voorzet is werkelijk 100%! Met een vallende halve volley dwingt Sebastian van Kammen doelman Koster voor de eerste keer tot een fraaie redding. De bal komt voor en dan is het even later opnieuw Van Kammen die net te weinig richting aan zijn kopbal weet te geven om de openingstreffer op het weer foutloos werkende scorebord te zetten.
  Het wachten lijkt nu op de openingstreffer voor Huizen, want langzaam maar zeker heeft Huizen toch de overhand gekregen in dit boeiende duel. Tim Krux etaleert nog maar eens zijn klasse bij een ingreep waarbij hij met een prachtige technisch perfect uitgevoerde tackle de bal aan Ronday ontfutselt. Een kunststukje dat smullen is voor de echte voetballiefhebber. Een schot van Sergae Kogeldans ketst af op een verdediger. De bal spat recht omhoog en met het hoofd in de nek rennen doelman Koster en een van zijn verdedigers naar de plek des onheils. Daar aangekomen raken ze van elkaars aanwezigheid dermate in verwarring dat de bal vrij door stuitert. De verdediger weet zich echter te herpakken en ruimt alsnog, maar het was wel even een hilarisch momentje in deze vermakelijke wedstrijd.
  Nadat verdedigers Kroeze en Kogeldans zich al nadrukkelijk aan het front hadden gemeld is het nu Tim Krux die in de vijandelijke zestien de bal schitterend op de borst controleert en klaarlegt voor gelegenheidsspits Olivier Blaauw. Diens inzet gaat echter hoog over. Ook hier geldt weer: niet geschoten is altijd mis en zonder geluk vaart niemand wel. Maar er gebeurt nu wel lekker veel voor de goal van doelman Koster en dat oogt best wel lekker!

  Spanning
  Met het uitblijven van de openingstreffer stijgt ook de spanning op de nu toch wel wat voller gelopen tribune. Monnickendam speelt geslepen en weigert ‘open huis’ te houden voor het nu aandringende Huizen. Een combinatie Dani Schmitz-Hidde van der Veldt-Dani Schmitz brengt de bal net iets teveel ‘onder’ laatstgenoemde en daardoor kan Dani zijn inzet net wat te weinig kracht meegeven om doelman Koster in verlegenheid te brengen.
  Dan aan de andere kant een vrije trap voor Monnickendam. De bal ligt halverwege naast het strafschopgebied en het oogt gevaarlijk als Donny Reugebrink zich achter de bal zet. De bal spat over de muur en Jaime Hensen bokst de bal onder de lat vandaan en hij moet in twee instanties redding brengen. Het is meteen de aanzet voor een snelle uitval van Huizen. De bal schiet door in de combinatie en dan staat Sergae Kogeldans ineens oog in oog met doelman Koster. Die verkleint zijn doel en Sergae kiest de verre hoek om de bal in te prikken. Een goede keuze, ware het niet dat de bal via de zijkant van de paal naast gaat en daarmee blijft de openingstreffer vooralsnog uit. Maar het ziet er allemaal wel heel hoopvol uit voor Huizen.
  Een voorzet van Kogeldans ‘over de hele’ bereikt het hoofd van Kroeze die echter ook de juiste richting niet weet te vinden. Tom Pruim probeert een hoogstandje in onze zestien, maar ook zijn omhaal mist de juiste richting. We hoeven ons echt geen moment te vervelen!
  Een hoogtepunt van de wedstrijd vormt de schitterende aanval die Hidde van der Veldt vrij voor Koster zet. Weer wordt de Monnickendammer doelman tot het uiterste beproefd als hij eerst de inzet van Van der Veldt met de voeten weet te pareren om vervolgens ook op de goed ingeschoten rebound van Joshua Lo-Asioe een antwoord te hebben. Koster steeg naar grote hoogten en lijkt een onneembaar struikelblok voor de Huizer aspiraties. De corner lijkt al afgeslagen als Tristen Kroeze de bal vol op de pantoffel neemt en wéér is het Koster die de bal schitterend uit de hoek ranselt.
  Monnickendam loert op de mogelijkheden via de uitval. Sebastian van Kammen moet ten koste van geel een uitval van Jeffrey Gits onderbreken. De vrije trap die dat oplevert wordt door Jaime Hensen schitterend boven het hoofd van Pruim weggevangen en via een verdediger spat na een snelle counter de inzet van Gits rakelings naast de goal van Hensen.

  Rust
  De 0-0 waarmee we derhalve de rust ingaan doet geen recht een vertoonde spel in deze boeiende eerste helft. Hoewel de uitvallen van Monnickendam bepaald niet van gevaar ontbloot waren, was het toch Huizen dat het meeste aanspraak op de openingstreffer had kunnen maken. Maar hadden komt als hebben te laat is en Huizen heeft dus wederom verzuimd zich te belonen voor het goede spel. Voorin worstelt de dapper knokkende Blaauw met zijn vorm en zijn rol als diepste spits en Huizen heeft dan ook nog eens de pech dat Koster de wedstrijd van zijn leven speelt. Een stand van drie of vier één had zeker niet misstaan na deze enerverende eerste helft.
  De bank van Huizen bevat weinig opties waarvan ik op dit moment verwacht dat deze een kentering in het spel en de doeltreffendheid zou kunnen opleveren. Ik zie dan ook geen van de wissels nog aanstalten maken om meteen na rust in te vallen. Ook bij onze tegenstanders zie ik geen activiteiten die een wissel zou kunnen verraden.

  Tweede helft
  En inderdaad beginnen beide ploegen ongewijzigd aan die tweede helft. En we beginnen die tweede helft met een regelrechte hartverzakking als de lijnrechter aan de overzijde nog even stilletjes nageniet van de thee waardoor spits Tom Pruim tot zijn eigen verbazing gewoon vanuit buitenspelpositie alleen voor Hensen op mag duiken. Die verbazing geeft Hensen dan de gelegenheid de bal voor de buik van Pruim weg te plukken voor hij er Huizen pijn mee kon doen.
  Dan gaat Huizen weer op zoek naar de openingstreffer. Combinerend bereiken Van Kammen en Lo-Asioe een kansrijke positie. Van Kammen haalt dan de trekker over, maar het rollertje verdwijnt langs het doel en niet erin. Nóg een fraaie combinatie, nu via Kroeze die goed op dreef is en zijn basisplek prima aan het invullen is. De voorzet van Kroeze is wederom op maat en bereikt Hidde van der Veldt bij de tweede paal. De bal springt echter bij onze jonge aanvaller iets van de borst en dan is daar weer die attente Koster die de bal snel wegplukt voor Hidde er verder iets mee aan kan vangen.
  Ook Samir Moustafa krijgt een gele prent van arbiter van der Helm voorgeschoteld als hij Van Kammen met een keiharde charge attaqueert. Kroeze ‘versiert’ dan slim een corner en als de bal in de doelmond valt wordt deze in een scrimmage maar nauwelijks van de lijn gewerkt. Ook de rebound van Jeroen Lamme wordt met pijn en moeite van de doellijn gewerkt. Wéér lijkt Huizen op de rand van de openingstreffer te balanceren, zeker als ook nog een vrije schop van Joshua Lo-Asioe uit de doelmond moet worden gekopt. Maar vooralsnog blijft die treffer nog maar steeds uit...

  Wissels
  De hardwerkende, maar weinig fortuinlijk spelende Blaauw wordt dan naar de kant gehaald door Arnold Klein en Tim Boterenbrood komt voor hem binnen de lijnen. Aan de andere kant van het veld heeft Sebastian van Kammen de strijd al moeten staken na de charge die Moustafa geel kostte. Van Kammen wordt vervangen door Dennis Lamme.
  Kort na de wissels stuift Joshua Lo-Asioe dan ineens tussen de verdedigers door en lijkt gevloerd te worden door de uitkomende Koster. Vanaf mijn positie lijkt het een strafschop, maar arbiter Van der Helm laat zonder aarzeling doorspelen. Na afloop hoorde ik van Huizerzijde dat de doelman inderdaad eerst de bal speelde en dat onze jonge arbiter een dapper maar correct besluit had genomen.
  Dan zet kort daarop Tim Boterenbrood op pure wilskracht en verbetenheid door op het middenveld. Op karakter weet hij de bal bij Dennis Lamme te brengen die de bal voorzet. Een verdediger glijdt in en bij Huizen gaan stemmen op dat er hands gemaakt is. Dat heeft Van der Helm ook geconstateerd en kordaat wijst ze naar de stip. Even nog overleg na heftige protesten met haar grensrechter, maar dan mag Dani Schmitz toch echt aan gaan leggen voor de strafschop. Hoewel Koster opnieuw de goede hoek weet te kiezen is de bal té zuiver en té hard voor de dappere doelman die zijn verzet nu toch echt gebroken ziet: 1-0 en Huizen heeft dan eindelijk waar het gezien het vertoonde spel eigenlijk wel recht op heeft: een voorsprong! We hadden hem liever langs andere weg gezien, maar ook deze telt gewoon!
  Vanaf de aftrap uit zich de frustratie bij onze gasten een beetje als men meteen met een ferme peer Jaime Hensen tracht te verschalken. Onze doelman is echter keurig ter plekke en hoeft zelfs niet echt in te grijpen als de bal op het dak van het doel valt.
  Dan geeft ook Kroeze aan dat hij een lichte blessure heeft opgelopen. Tegen de snelle Kid Ronday kan je niet op halve kracht doorspelen zonder dat dat schadelijke gevolgen heeft en dus grijpt Klein in: Kroeze wordt vervangen door Lucas van Esterik.
  Ook trainer Ab Persijn grijpt in en brengt een speler met rugnummer zeventien in het veld. Deze wordt niet vermeld op het wedstrijdformulier dat ik in mijn bezit heb en ook onze onvolprezen omrooper Hans Evers moet de naam schuldig blijven.

  Slotfase
  Met de broze voorsprong op zak is het zaak nu niet tegen een tegentreffer aan te lopen. En dat komt het Huizer spel niet echt ten goede. Met nog een minuut of tien te gaan zien we hoe men van weerskanten tackelend op de vierkante meter een partijtje ‘grondgevechten’ uitknokt. De gemoederen lopen ook wat op en Van der Helm heeft even de handen vol om de gemoederen niet uit de hand te laten lopen. Er is nog geel voor Van Esterik en Danny Persijn en we maken ons op voor een hectische slotfase: Huizen ruikt een moeizame driepunter met ‘vrouwen en kinderen eerst voetbal’ en Monnickendam ruikt nog steeds een gewonnen puntje in een alles of niets slotoffensief. We hebben mazzel dat de doorgebroken Reugebrink de bal over de achterlijn glijdt en de seconden tikken weg. De seconden rijgen zich aaneen tot minuten. Hensen vangt met een air alsof het een trainingsoefening is alle ballen die zijn strafschopgebied binnen vliegen weg en waar ik hem eerder met Bruce Grobbelaar vergeleek, plak ik hem nu maar de bijnaam van die legendarische Engelse doelman Gordon Banks op: ‘Safe as the Bank of England’! Ook als Gits er weer vandoor is en scherp voortrekt is onze lange doelman bijtijds bij de grond om aan alle Monnickendammer illusies een einde te maken.
  Nadat Hidde van der Veldt nog een bal van Lo-Asioe van de voet heeft laten springen blaast Lizzy van der Helm dan onze verdiende, maar zwaar bevochten driepunter de boeken in. Scheldend over de penalty druipt Monnickendam af naar de kleedkamers. De druiven zijn zuur en arbiter Van der Helm is de gebeten hond. Beelden op VoetbalTV zouden ook aan hebben getoond dat de bal tegen de rug van de verdediger zou zijn aangekomen en niet tegen de arm. Nou heb ik die beelden zelf niet kunnen zien omdat ik op de een of andere manier maar geen toegang tot een of ander account weet te krijgen, maar uit het verleden weet ik wel dat de beelden bepaald niet zo scherp en van dichtbij zijn dat men dat met 100% zekerheid zou kunnen constateren. En dan moet je als arbiter toch ook maar wel een dikke huid hebben, ook…

  Arnold Klein
  Het ging weer erg moeizaam en we moeten scoren via een strafschop. Hebben we een probleem voorin?”.
  “Het eerste kwartier vond ik het sowieso stroef gaan van onze kant. Pas na dat kwartier begonnen we heel langzaam wat grip te krijgen op de wedstrijd en weten we drie, vier kansen te creëren waar we gewoon een goal uit moeten maken om onszelf iets meer lucht te geven al voor de rust. Als dat dan niet gebeurt en je toch met 0-0 de rust in gaat, dan weet je dat het een ‘vechtwedstrijd’ gaat worden want Monnickendam komt hier voor een punt en wordt dat meer, dan is dat mooi meegenomen. Die bal op de paal in de eerste helft was eigenlijk het enige moment dat ze gevaarlijk werden, afgezien van een paar momenten dat ze misschien goed onder de druk vandaan weten te voetballen. Dat leverde dus één kans van hen op tegen vier of vijf van ons alleen al in die eerste helft. Je moet dan ook zeker niet tegen Monnickendam achter komen te staan want ze spelen al vanuit een gesloten defensie en dat wordt dan alleen nog maar erger.
  Ik ben blij dat mijn ploeg niet aan die ‘vechtwedstrijd’ onderdoor is gegaan, maar juist ook de mouwen heeft opgestroopt en het gewoon op een andere manier over de streep heeft proberen te trekken.
  We moeten dan in balbezit alleen meer geduld betrachten. Dit is ook de eerste wedstrijd dit seizoen waarin we het balbezit in de schoot geworpen kregen en een soort kat-en-muis-spelletje moesten spelen. We hebben dat zelf tegen AFC gedaan, maar nu waren de rollen dan omgekeerd en liet Monnickendam ons het spel maken, loerend op de counter. En dat maakte het lastig om de vrije man te vinden.
  We hadden er inderdaad voor gekozen om via links de wat meer aanvallende impulsen te gaan geven en de controle wat meer op rechts te houden. Daardoor hadden we vandaag voor Kroeze op die backpositie gekozen.
  Dan krijgen we al dan niet terecht een penalty die we gelukkig benutten. Daarna hebben we nog drie kleine mogelijkheden gehad die we niet goed uitspelen om de marge te vergroten.”
  Gokte je daar ook op met die offensieve wissel van Van Esterik voor de uitstekend spelende Kroeze?
  “Tristen Kroeze gaf aan niet helemaal fit meer te zijn, begon wat pijntjes te voelen. Dat is de afspraak dat spelers het aangeven wanneer het niet lekker meer gaat en ze niet voor de volle honderd procent kunnen geven. Als ze dat aangeven, dan kunnen we een verse wissel brengen en zo de wedstrijd over de streep trekken. Ik had inderdaad maar drie veldspelers op de bank, meer kan je er ook niet inbrengen zeggen ze altijd. We hebben die keuze weloverwogen gemaakt. We hebben natuurlijk een aantal geblesseerden en er moesten ook spelers bij het tweede meedoen.
  Rob Knul heeft dezelfde blessure die ik zelf ook heb. Daar kan je nog wel even mee doorvoetballen, maar nu is rust even voor hem van belang. De keuze is aan hem. Voetballen is leuk, maar je moet nog de rest van je leven ook door en ik merk zelf dat de blessure van toen me nu opbreekt en me beperkingen oplegt - en ik ben dus pas veertig…
  We wachten nu de ontwikkelingen met Rob Knul even af. Quincy van Waveren heeft op het trainingsveld ook weer wat mee kunnen doen in het positiespel, maar ik ben heel voorzichtig met hem weer te gaan brengen om terugval te voorkomen. Dat maakt onze selectie voorin niet al te breed en we bekijken momenteel een aanstormend talent in de eigen Onder-19 om te zien of dat een optie zou kunnen gaan worden. Die heeft afgelopen week al een keer met ons meegetraind, maar die willen we ook niet meteen voor de leeuwen werpen. Hij traint nu dus mee om hem wellicht wat eerder te kunnen brengen, maar dat vergt wel wat gewenning en dus tijd.
  Gezien de eerste wedstrijden kunnen we gewoon terugzien op een uitstekende seizoensopening. We hebben met de groep een doelstelling geformuleerd, maar die houden we binnenskamers. We hebben bij vlagen goed gevoetbald, maar hebben nog zeker niet alle wedstrijden gebracht wat we kunnen brengen. Het is duidelijk dat als je staat waar je nu staat dat je niet voor de grauwe middenmoot wil gaan voetballen. De eerste vijf daar verstoppen wij ons niet voor…”
  Ik vind ook dat een vereniging met een historie, omvang en accommodatie als Huizen zich niet mag verstoppen voor de ambitie om in de hoofdklasse te gaan voetballen…
  “Natuurlijk mag de verenging die ambitie uitspeken. De ambities en de gedrevenheid binnen de groep en de staf is duidelijk herkenbaar. We hebben het dit seizoen ook gezocht ion spelers die mentaal en fysiek wat verder zijn en ten koste van alles willen winnen. Dat kwam er ook even uit langs de lijn toen Hidde van der Veldt met een schandalige overtreding werd neergesabeld – duidelijk rood voor mijn gevoel – en toen Lucas van Esterik even later voor een heel licht vergrijp óók geel krijgt, dan zijn voor mijn gevoel de verhoudingen zoek en dan dwingt mijn fanatisme me om daar iets van te zeggen, maar dat werd me door de tegenpartij dus niet in dank afgenomen… Ik was als speler ook zo’n type dat het vuurtje dan wel wist op te stoken. Dat zit gewoon in me…”

  Tristen Kroeze
  Vandaag een basisplek. Was je verbaasd?
  “Ik hoorde het eventjes voor de wedstrijdbespreking dat ik zou spelen, dus toen moest er wel even een knop om, want ik had eigenlijk verwacht dat ik op de bank zou zitten. Nee, ik had er donderdag nog niets over gehoord en ik was dan ook heel erg blij dat ik erin stond.”
  “Dat vertrouwen van de trainer heb je volgens mij ruimschoots terugbetaald!
  “Ja, ik vond zelf ook wel dat het lekker ging en ik kijk ook met tevredenheid op mijn wedstrijd terug. De voorzetten gingen inderdaad wel lekker. Er zat er best een aantal bij waarvan ik vond dat ze er eigenlijk wel in hadden gemogen.
  Ik speelde om het tactisch gezien achterin dicht te houden, maar soms lag er zoveel ruimte dat ik dacht dat het zonde zou zijn daar geen gebruik van te maken.
  Ik was niet echt nerveus of zo. Ik had wel het gevoel dat ik het vandaag dan wel moet laten zien. Uiteindelijk heb ik dan ook best wel lekker gevoetbald!”

  Arbiter Lizzy van der Helm
  Ik was nogal verbaasd een vrouw als scheidsrechter aan te treffen. Met het damesvoetbal zo in opkomst, had ik verwacht dat alle vrouwelijke scheidsrechters wel daarbij zouden worden ingezet…
  “Ja, ik fluit gewoon daar waar de KNVB me indeelt. Ik denk dat je ook als scheidsrechter – man of vrouw – altijd voor het hoogst haalbare gaat. In de groep arbiters waarin ik nu zit valt het vrouwenvoetbal ook onder mijn pakket en daarnaast dus ook het hoogst haalbare tussen de mannen.”
  U begon heel sterk met die vrije trap nadat er geen voordeel uit de voordeelregel werd gehaald, maar het werd toch een beetje dubieus met die strafschop…
  “Ja, dat klopt en dat begrijp ik best. In mijn optiek ging de aanval over rechts en dus moest ik als arbiter even afwijken van de diagonale looplijn die we altijd hanteren. Vervolgens zet een verdediger van Monnickendam een sliding in waarbij hij eigenlijk wordt uitgekapt door de aanvaller van Huizen. Deze geeft dan een voorzet en in mijn optiek komt de bal dan tegen de uitgestoken arm aan. Weliswaar óp de grond, maar hij maakt zijn lichaam daarmee onnodig breed. Als de bal dan op die arm komt en ik neem dat waar, dan moet ie gewoon op de stip!
  Ik hoop oprecht dat de beelden uitsluiten dat ik naast zat, maar als dat niet het geval is dan heb ik dat verkeerd waargenomen dan baal ik daar stevig van en bied ik daar mijn oprechte excuses voor aan. Het eerste dat ik vanavond doe als ik thuiskom is dan ook meteen die beelden even checken…”
  Al met al denk ik dat u toch op een goede wedstrijd terug kunt kijken. Het was spannend en de emoties liepen soms wat op..
  “Met name de tweede helft werd het spel wat rommeliger waardoor spelers ook wat gefrustreerd raakten en wat meer tegen zichzelf aan het voetballen raakten. Dan merk je inderdaad dat de emotionele temperatuur wat meer oploopt. Ik was blij dat ik het zonder al te veel kaarten af heb kunnen doen…”
  Ik zag een situatie voor de tribune waar een speler van ons stevig wordt neergemaaid. Ik zou daar zelf meer aan rood gedacht hebben…
  “Ja, inmijnoptiek heeft de speler wel de bal, maar komt hij gewoon wel heel onbesuisd in. Ondanks dat hij dus wel de bal verovert, neemt hij toch het risico een tegenstander te blesseren, vandaar dat ik daarvoor toch een gele kaart trek. Vervolgens komt dan ook nummer 19 (Lucas van Esterik) verhaal halen. Die stuur ik dan weg en kort daarop komt hij met zijn tackle net iets te laat. Op zich was dat inderdaad geen ernstige overtreding, maar wel een herhaaldelijke en moet je ‘m ook daar even geven om de balans weer te krijgen.”
  Mag ik opmerken dat ik dat dan weliswaar niet met je eens ben, maar dat ik het wel heel dapper van u gefloten vind… Al met al was ik vandaag toch zeker niet ongelukkig met u…
  “Haha, ja de bank ging zich er ook even mee bemoeien, maar dank u wel!”
  Aldus deze zonder meer getalenteerde jongedame die zelfbewust deze wedstrijd toch maar tot een goed einde wist te brengen. Daar gaan we vast nog meer van horen!

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Weer een benepen overwining. Niet voor wat betreft het vertoonde spel, ook vandaag was er duidelijk dat er maar één ploeg het recht op de driepunten had en dat was Huizen, maar vooral benepen omdat we dat overwicht maar niet afdoende in de score tot uitdrukking weten te brengen.
  Dit seizoen zien we een fris Huizen, een strijdvaardig Huizen, een defensief sterk Huizen, een ploeg die met enthousiasme loopt te voetballen en het geluk daarmee ook een beetje afdwingt. Niet versagen, één voor alleen, allen voor één zou zomaar ons motto kunnenzijn dit seizoen. En waar dat gaat eindigen? De tijd zal het uiteraard leren. Zoals ik al eerder aangaf blijft voorlopig iedere wedstrijd een finale. Drie punten voorsprong geeft weliswaar een beetje ‘lucht’, maar er komt geen ploeg meer naar de Wolfskamer met het idee hier wel eens eventjes de punten op te komen halen. Gesloten defensies en ploegen die zich ingraven zijn ons deel, en dat maakt de taak voor het moeizaam scorende Huizen extra lastig. Met kanonnen als Van Waveren en Knul in de ziekenboeg doet onze aanval een stevige jas uit. Daarbij zie ik nog wat spelers die de grote vorm nog niet hebben en dan wordt de spoeling qua productie dun. Gelukkig staat het achterin als een huis en met slechts één goaltje tegen in vijf wedstrijden zien we dat ook in de statistieken terug. Maar laat ook dáárin de 7-3 van Monnickendam tegen Zwaluwen een les zijn. Wat ik ervan vernam was dat het Monnickendam die middag gigantisch meezat en dat zowat iedere aanval ‘raak’ was. Zo’n dag kan een tegenstander ook tegen ons wel eens hebben, men is er gespinsd en gefocust op om tegen de te kloppen ploeg een resultaat neer te zetten. Ongemotiveerde ploegen zullen we voorlopig niet meer tegenkomen.
  Kijkend naar de ranglijst zien we aan de doelsaldo’s dat de stand nog steeds een vertekend beeld geeft. Normaliter loopt dat doelsaldo af naarmate we lager op de ranglijst kijken. Zaak dus om zelf ook die focus te houden.
  Op de een of andere manier heb ik daar met deze ploeg best wel vertrouwen in!
  Vandaag speelde aanvoerder Tim Krux met een regenboogband om. Een actie van de KNVB. Hoewel ik het een loffelijk streven vind en de achterliggende gedachte omarm, ben ik toch wat cynisch over nut en effect van dit soort acties: de mensen die homoseksualiteit accepteren en er normaal op reageren, zullen er niet nóg normaler door gaan reageren. Aan hen schiet de symboliek van de band dan ook voorbij. Maar ook aan de mensen die met een bekrompen blik naar mensen met een andere seksuele geaardheid kijken zal deze ‘band’ zijn doel volkomen voorbijschieten: ik zie echt niet gebeuren dat deze mensen na een wedstrijdje met zo’n regenboogband ineens als een blad aan een boom om zullen keren qua gedrag. Maar goed: het is een signaal en dat is op zich te prijzen. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen, ongeacht zijn of haar seksuele voorkeur, huidskleur of geloofsovertuiging. Leven en laten leven, wil ik maar zeggen. Eigenlijk te gek voor woorden dat we zo’n band blijkbaar nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen…
  Dinsdag volgt nu een wedstrijd om de districtsbeker tegen NITA in Nieuwer Ter Aa. Ik zal daar een beperkt verslag van trachten te maken als mijn reguliere werkzaamheden het toelaten. Dan volgt daarna op de zaterdag weer de wedstrijd in en tegen Breukelen dat zich inmiddels op de derde plaats weet, drie punten achter Huizen. Dat belooft dus weer een pittige wedstrijd te worden met twee ploegen die niet met minder dan de volle winst genoegen zullen willen nemen. Komt allen onze mannen naar die noodzakelijke overwinning te supporten. Laat sportpark Broekdijk Oost geel en groen kleuren! Houd Huizen op koers voor ons eerste doel: de eerste periodetitel!

  Opstelling sv Huizen:
  Jaime Hensen, Tristen Kroeze (74. Lucas van Esterik), Tim Krux, Jeroen Lamme, Sergae Kogeldans, Joshua Lo-Asioe, Sebastian van Kammen (65. Dennis Lamme), Mike van ’t Land, Dani Schmitz, Olivier Blaauw (65. Tim Boterenbrood), Hidde van der Veldt

  Opstelling Monnickendam:
  Dani Jesse Koster, Nick Rensen, Barrie de Wolf, Jan Pieter van der Vis, Danny Persijn, Jesse Braspenning, Jeffrey Gits, Samir Moustafa, Tom Pruim (76. Nummer 17), Donny Reugebrink, Kid Ronday