https://www.svhuizen.nl/gladiolen-nsc-huizen-2-4/n3902c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Gladiolen: NSC - Huizen 2-4
  25 apr 2018
  Ron Tuijnman
  Ondanks dat Huizen het laatste half uur van de wedstrijd met tien man kwam te staan, wist het juist in die fase afstand te nemen van het aandringende NSC. Een verslag...
  gladiolen-nsc-huizen-2-4

  Hopen op gladiolen
  Met “Wij gaan nog voor de derde periode,” denk ik aanvankelijk dat het bestuurslid van NSC een grapje maakt als ik de wedstrijd als degradatieduel betitel. Maar de ranglijst laat onomstotelijk zien dat de man gelijk heeft: NSC staat derde en kan bij winst vandaag gewoon één puntje achter koploper Ajax komen te staan in die derde periode.
  Geen optimale voorbereiding vandaag voor dit sleutelduel: de mannen moeten allemaal op eigen gelegenheid naar Nijkerk zien te komen en dat levert een gestage stroom spelers op die zich present melden. Ik hoef slechts te beschrijven wat ik vanavond te zien krijg, maar ook ik heb een wat gejaagd gevoel: anderhalf uur eerder van mijn werk vertrokken, dik in de file, een haastige hap bij de Mac en ik heb dan ook zelfs als scribent niet het gevoel dat ik lekker naar de wedstrijd heb ‘toegeleefd’. Dat zal voor de spelers niet anders zijn. Het is maar te hopen dat iedereen op tijd zal weten te arriveren, want voor Huizen is het vandaag wederom alles-of-niets en daar hebben we alle manschappen voor nodig.
  In de opstelling van Huizen worden meteen al twee strepen gezet: Van Esterik is niet geheel ‘okselfris’ en Renee Troost is door familieomstandigheden afwezig. En dus zit ik heftig te puzzelen hoe men die laatste lijn op orde zal gaan brengen. Mijn eerste ingeving is Desmond Mensen – maar die staat gewoon op de reservelijst. Dan fluistert Pieter Honing me de oplossing in het oor: Klaassen gaat naar de laatste lijn en Brilleman moet de open gevallen plek op het middenveld innemen.
  Voorin begint Önal in de spits in plaats van de geblesseerde Van Esterik. Verder de gekende namen voor Huizen in het veld.
  Bij NSC loopt een makkelijk scorende spits: Nico van den Brom die er zestien(!!) in heeft liggen. Een heuse prestatie voor een spits in een ploeg die tegen degradatie knokt. Een man om goed in de gaten te houden, dus. Ook Yannick Cornelisz heeft er inmiddels negen in het mandje liggen en ook dat is voor een middenvelder een respectabel moyenne. Zal het gehavende Huizen hier een weerwoord tegen hebben – zeker met die geschonden defensie?
  Dan horen we dat Kevin Smit die in de basis staat opgesteld verlaat is. Gelukkig arriveert hij bijtijds, maar zijn warming up bestaat uit ‘n snelle wandeling richting kleedkamers. Het is allemaal geen optimale voorbereiding voor deze zijden draad. Wordt het vanavond de dood of toch een voorzichtig bosje gladiolen?

  Aftasten
  Beide ploegen voelen de angst van een dreigende nederlaag. Want ondanks die prachtige stand in die derde periode bungelt NSC toch maar net boven onze buren in de ranglijst. De eerste kans is voor de thuisploeg als een splijtende pass bij Yordi Grovenstein terecht komt. Ik ken die naam, maar kan even niet plaatsen van waar. Als ik zijn antecedenten dan bekijk, dan denk ik dat ik hem in de beloften heb zien spelen. Een artistieke voetballer die echter met zijn drie treffers dit seizoen wat schrilletjes afsteekt bij zijn collegae Van de Brom en Cornelisz. De pass is goed en Wilco Mackaay moet als een speer zijn goal uit om verder onheil te voorkomen. Grovenstein tikte de bal langs onze doelman, maar ook over de achterlijn en zo is het eerste gevaar geweken.
  Na zeven minuten dan een kansje voor Huizen: Quincy van Waveren gaat goed door en legt de bal goed voor, maar helaas wel achter Kevin Smit. Dat geeft de NSC defensie de gelegenheid om de bal te ruimen.
  De eerste gele prent van arbiter Henshuijs is voor Rinke Rozema als hij Danny Benning neerlegt. Het levert Huizen uiteraard ook een vrije trap op die door diezelfde Rozema over zijn eigen doelman heen gekopt wordt. Het levert een corner op, gevolgd door een ‘rugbal’ van Thomas Malolepszy, waardoor de bal uiteindelijk rakelings over de deklat caramboleert.
  De ploegen tasten elkaar duidelijk af. NSCV lijkt wat doelgerichter, terwijl Huizen iets meer de voetballende oplossing zoekt. Of dat nou zo heel handig is op dit toch wel hobbelige natuurgras, valt te betwijfelen, maar voorlopig houden we stand met een prima ingrijpende Aron Klaassen op die voor hem toch wat vreemde positie centraal achterin.

  De ban is gebroken
  Het is NSC dat na een half uur spelen de ban breekt: nadat Brilleman nog een prachtige pass tussendoor heeft gegeven en Quincy van Waveren onbesuisd hoog over heeft geschoten, combineert NSC simpel door onze defensie. Yordi Grovenstein komt op zijn Robbens naar binnen en zijn krulbal is Wilco Mackaay te machtig: 1-0 en het doem der eerste klasse waart over het Huizer gedeelte van de tribune. Hoe zal het aangeslagen Huizen deze tegenslag gaan verwerken – áls ze ‘m al verwerken…
  Weer die geslepen Grovenstein die zich nu langs onze linkerkant het strafschopgebied in frommelt. Zijn voorzet wordt echter door een dappere redding van Wilco Mackaay uit de zestien gebokst. Maar Huizen wankelt!
  Maar dan weer die dekselse Brilleman! Wat heeft die knul toch een fluwelen pass en wat een schitterend spelinzicht! Subtiel en op welhaast Ziyech-achtige wijze passt hij de bal cross door op Quincy van Waveren. Die bereikt na een goede loopactie Tomas Malolepszy aan de andere kant van de goal.
  Is het een schot?
  Is het een voorzet?
  Who cares!!
  De bal komt snoeihard voor en daar is dan toch maar weer dat heerlijke spitsje met dat neusje voor de goal: met een resolute knal van dichtbij jaagt Murat Önal de bal spijkerhard tegen de touwen en we staan weer gelijk: 1-1!
  Het brengt opluchting in de harten van de Huizers. Niet dat we aan een puntje genoeg zouden hebben, want bij een gelijke eindstand zou NSC de morele winnaar zijn die Huizen gewoon op afstand zou houden. Maar goed: een puntje is beter dan niets.
  Dan moet Yannick Cornelisz de strijd staken. Hij dacht een bal van Danny Benning te kunnen blokken, maar als onverzettelijkheid een naam was, dan zou Danny die als tweede voornaam hebben gekregen. En dus blijft Cornelisz na die tackle wat trekkebenen en moet kort voor de rust worden vervangen door Martijn Schilthuis.

  Rust
  En zo gaan we de rust in met een 1-1 gelijks stand waarvan ik het sterke vermoeden heb dat de objectieve toeschouwers die wel als terecht zouden hebben bestempeld. En ze waren er, die objectieve toeschouwers: ik zag mijn grote vriend Ron van IJsselmeervogels voorbij trekken en na afloop liep ik even een stukje op met een groepje D.O.V.O.-supporters. Wat die mensen bezielt naar een degradatiewedstrijd te komen kijken waarbij hun eigen club niet eens betrokken is, dat zal ik nimmer begrijpen als je Championsleague voetbal op de televisie hebt, maar goed: het was leuk een ‘objectieve toeschouwers’ in levenden lijve te mogen aanschouwen
  Beide ploegen hielden elkaar in een angstig evenwicht, waarbij Huizen neigde naar een heel licht veldoverwicht, waar NSC wat daadkrachtiger richting Mackaay leek te gaan.
  Geen reden dus om al tevreden achterover te gaan zitten, want de wedstrijd kan dus nog alle kanten op – ook de verkeerde…
  Zonder Van Esterik en Troost is de bank al aardig aangesproken en de riemen waarmee coach Weggemans zijn lekkende H.M.S. Huizen boven water moet zien te houden vertonen grote gelijkenis met het verhaal van de tien kleine negertjes.
  Nog vijfenveertig minuten en we weten of we nog hoop mogen koesteren…

  Veerkracht
  En Huizen trekt meteen de lijn van de eerste helft door. Onuoha krijgt de bal wat gelukkig mee, bereikt Önal die met een venijnig schot doelman Ranzijn van NSC tot een redding dwingt. De rebound wordt dan door Malolepszy voorlangs gejaagd. De drive is er! Nu de afwerking nog!
  Dan een van de weinige foutjes die Aron Klaassen maakte op die voor hem toch wat onwennige positie. Aron speelde een uitstekende wedstrijd, maar in de 51e minuut probeert hij toch wat te riskant voetballend uit te verdedigen. Dat gaat bijna fout en Joey Papamelodias moet aan de noodrem en pakt een gele kaart. De vrije trap van Roy Schaap wordt gelukkig keurig weg gebokst door Wilco Mackaay die ons zo weer door een bilnaadvernauwend moment heen hielp. Huizen lijkt wat te wennen aan het veld en de passes komen meer en meer aan, het spel wordt wat sneller en als Joey dan een corner lekker laat ‘inswingen’ en zo de bal gevaarlijk op de buitenkant van de paal  laat ketsen, dan hebben we toch het gevoel dat die overwinning er wellicht toch nog inzit.
  Weer Mackaay als een voorzet van Eyup Termelez bijna in eigen doel wordt gewerkt. Vlak voor de doellijn weet Mackaay de bal echter toch naar zich toe te grabbelen.
  Huizen dan weer aan de andere kant in de aanval. Een fraaie voorzet van Brilleman lijkt perfect op het hoofd van de inlopende Önal te gaan belanden. Maar dan is daar doelman Ranzijn die de bal centimeters voor het pommadekuifje van Murat weggraait.

  O nee… Daar gaan we weer…
  En dan gaat Onuoha in de fout. Onze back was al wat geïrriteerd aan de wedstrijd begonnen en als hij eerst geel krijgt voor een overtreding, begaat hij seconden later opnieuw een opzichtige en domme overtreding. We voelden het op onze spreekwoordelijke klompen aan en Randy mag inderdaad gaan douchen van arbiter Henshuijs. Wat een tegenvaller!
  Met tien man nog ruim een half uur stand zien te houden tegen een NSC dat nu helemaal bloed zal ruiken, het lijkt een onmogelijke opgave om hier zelfs ook maar met een punt vandaan te komen…
  En inderdaad: Roy Schaap gooit er maar eens een omhaal uit waar Mackaay alle moeite mee heeft, maar onze doelman klaart de klus bekwaam.
  En dan langzaam maar zeker daalt het besef neer dat NSC eigenlijk niet zo goed weet wat het aan moet met die weelde van een man meer op het veld! Het is Huizen dat meer en meer de wedstrijd naar zich toe aan het trekken is – zonder dat doelman Ranzijn zich daarbij overigens in het zweet hoefde te werken.
  Dan gaat Malolepszy neer in het strafschopgebied. In het duel valt Chan-Ali Turksoy van NSC en de bal raakt zijn arm. Arbiter Henshuijs ziet er geen strafschop in. Terecht denk ik en mijn gedachten gaan dan onwillekeurig toch even terug naar de uitwedstrijd tegen Eemdijk waar de op de grond liggende Joey Papamelodias de bal ook tegen de arm geschoten kreeg en de toenmalige arbiter dat reden vond voor niet alleen een strafschop, maar ook zelfs een rode kaart… Ik vond het TOEN geen strafschop en nu dus ook niet. Maar ik moest wel even slikken bij de herinnering…
  Termelez jaagt de bal nog een keer voorlangs als hij zich onverwachts langs twee verdedigers weet te wurmen. Ranzijn en Malolepszy krijgen beiden geel als de irritaties weer wat hoog oplopen als Ranzijn de bal niet snel genoeg voor een vrije trap wil vrijgeven. Het is echt een voetbalgevecht geworden.

  Gouden Wissels
  Dan gaan Murat Önal en Thomas Malolepszy eraf en komen de verse krachten Garrett Jones en Hidde van der Veldt binnen de lijnen. En Huizen gaat dus vol voor de aanval. Eerst haalt Quincy van Waveren nog maar eens vernietigend uit, de bal spat maar rakelings over de goal van Ranzijn. John kamphuis brengt dan Tristan Wallet voor Barry de Winter. De NSC trainer zou na afloop aangeven dat hij een aanvallende middenvelder bracht om de man-meer-situatie uit te buiten. Maar deze man moest zijn eerste goal nog maken terwijl de man die er af ging er in ieder geval al één gemaakt had.
  Wat dat betreft deed Weggemans het beter: opnieuw is het Brilleman die in de 81 minuut opnieuw een weergaloze steekpass op de op snelheid liggende Hidde van der Veldt geeft. Dan is ineens die snelheid daar, dan is daar ineens die koelbloedigheid weer en met een bewonderenswaardige zelfverzekerdheid schuift Hidde de bal achter de uitkomende Ranzijn binnen: 1-2 ! Een prachtgoal, een counter uit het boekje en Huizen dat met tien man dus ook gewoon weet te scoren, gaat zomaar aan de leiding tegen de elf van NSC.
  Twee minuten later zie ik een prachtcombinatie en de bal spat op de paal uiteen. En terwijl ik dat wil beschrijven hoor ik aan de commotie om me heen dat het nog niet over is en ik zie Garrett Jones de bal binnen koppen. De bal kaatst van het net terug en ik vraag me af of scheidsrechter Henshuijs de goal al geteld had, want hij laat opmerkelijke seconden lang doorspelen. Dan gaat de bal definitief en onmiskenbaar tegen de touwen en krijgt Garrett toch de goal waar hij recht op had: 1-3!

  Het zal toch niet?
  Ons geluk kan niet op: nog een minuutje of tien en dan hebben we onze overwinning waaraan we ons lot verbonden lijken te hebben. Hoop, vrees, twijfel en euforie vechten op de tribune om de overhand. Tegen de Zuid stonden we ook in de 92e minuut met 3-1 voor memoreert een supporter voor me. En dan in de 87e minuut gebeurt waar we allemaal bang voor waren: de aansluitingstreffer… Een corner wordt van dichtbij ingekopt door invaller Tristan Wallet. En ineens is die heerlijke voorsprong weer zo broos, zo kwetsbaar. Mensen zitten met het hoofd in de handen op de tribune. Sommigen durven niet eens meer te kijken. Maar dan veert een ieder twee minuten later op: Hidde van der Veldt gaat vol voor een moeizame combinatie in de zestien van NSC en vol voor de bal en hij is daar eerder dan de verdediger die hem dan onderuit schoffelt.
  Strafschop!
  Het zal toch wel?
  Toch niet weer he?
  Meer nee, nu wijst Henshuijs gedecideerd naar de stip en Quincy van Waveren zet zich achter de bal. ‘Onberispelijk’ is de enige manier om de perfecte penalty te beschrijven die Ranzijn volstrekt kansloos laat en die de heerlijke 2-4 op het scorebord brengt.
  Het wanhopig aandringende NSC wordt dan in de blessuretijd nog een paar keer bijna geslacht door de scherpe counters die als een warm mes door de ontrafelde Nijkerker defensieboter snijden, maar gescoord wordt er niet meer. En dat hoeft ook niet meer: Huizen heeft waar het voor kwam: een terechte driepunter!

  Michael Weggemans
  Tranen van verdriet en geluk, ontroering en emoties en een trotse Michael Weggemans die dit kunststukje toch maar weer flikte met zijn gehavende ploeg.
  Waren dit nou die beroemde poorten van de hel?” vraag ik hem in de gang naar de kleedkamers.
  “Ja, zo kan je het eigenlijk wel omschrijven, ja,” verzucht een opgeluchte Michael Weggemans na afloop.
  Tja, na die rode kaart – en ik kan nu wel ontkennen dat dat niet zo was – maar we voelden wel dat we het al zwaarder zouden gaan krijgen dan we het al hadden. Het ging dan wel qua wedstrijd gelijk op, maar als je realistisch bent, dan moet je toegeven dat NSC ons feitelijk die eerste helft in leven heeft gehouden. Zij hadden vier kansen en wij één – en die maken we dan ook meteen. Het was net als zaterdag toen wij er tegen AZSV vijf creëerden en AZSV één, nu was het andersom en in de rust gaf ik de mannen ook aan dat ze zich nu ook eens een keer moesten gaan belonen. Twee, drie keer missen zij de kans op 2-1 en laten zij ons in leven. Maar als je de tweede helft dan ziet met hoeveel strijd en passie die jongens aan de dag hebben gelegd – en dan missen we ook nog onze aanvoerder, hebben we een aantal jongens die maar op 80% functioneren door blessures, Kevin Smit die zonder warming up aan de wedstrijd moet beginnen. – klasse en complimenten aan de ploeg!
  Dan kom je op een gegeven moment met tien man te staan, maar ik zie dat in het spel van NSC niet terug…”
  “Dat viel me inderdaad ook op. Bij een stand van 1-1 moesten we langs de kant de keuze maken toen we met tien man kwamen te staan, wat we gingen doen. We kozen ervoor om toch twee aanvallers te brengen en geen verdediger wat eigenlijk meer in de lijn der verwachtingen had gelegen als je een man achterin kwijt raakt. Maar ja, aan een gelijk spel hadden we niks en dus gingen we alles of niks spelen. De dood of de gladiolen, letterlijk, ja…
  Het is een goede overwinning voor de groep. Je weet dat je weer ‘leeft’, dat je iets hebt om voor te gaan. Als je vandaag had verloren, dan was het gewoon klaar geweest. Ik wil het dan ook zeker geen uitstel van executie noemen. We moeten gewoon deze lijn doortrekken en dan zeg ik niet dat we er hoe dan ook inblijven, maar dan hebben we wel een grote kans.
  De keuze voor Aron Klaassen centraal achterin was best een waar we goed over nagedacht hebben. Wie moesten we naast Jordey Buitenhuis zetten (ook weer een prima wedstrijd gespeeld trouwens. Red.) Afgaande op de specifieke kwaliteiten van de spelers kozen we voor Aron omdat Renee Troost bij ons ook een opbouwer is. Met de keuze voor Aron Klaassen -  waarmee we een toch wat meer voetballende middenvelder terughaalden - behielden we onze eigen speelstijl. Dat heb ik vooraf ook met Aron besproken en die voelde zich daar wel goed bij.
  De keuze voor Bob Brilleman op het middenveld was in mijn ogen ook logisch. Voor Bob gaat het seizoen met ups en downs: dan weer reserve, dan weer naar het tweede, maar als hij zo kan presteren in zo’n wedstrijd, dan geeft hij toch wel even zijn visitekaartje af hoor. Altijd wordt hem door de buitenwacht verweten dat hij te licht is, duels ontwijkt, maar vandaag heeft hij bewezen dat hij in goeden doen volkomen meekan op dit niveau.
  Ook de keuze voor Hidde van der Veldt was een hele bewuste, want zij moesten na de 1-2 gaan drukken en dat zou betekenen dat er meer ruimte achter hun laatste lijn zou komen te liggen. En dus besloten we om dan maar niet meer ‘mooi’, maar gewoon lekker alles lang te gaan spelen. Hidde liet vandaag weer zien dat hij dat uitstekend zo in kan vullen…”
  Aldus een tevreden glimmende coach Weggemans…

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Tja, na de rode kaart gaf ik geen drie centen meer voor de kansen van onze mannen. Slimme coaching die met enige fortuin goed uitpakte hield ons echter in de race. Een heerlijke driepunter en zelfs de nederlaag van afgelopen zaterdag lijkt gewoon een incident na de prima overwinning op het NSC dat ons begin van het seizoen nog zo lelijk de mantel uitveegde.
  Geen interviews met spelers vandaag. Maar wat had ik graag nog even de tijd willen hebben om met Aron Klaassen (prima wedstrijd op een hem vreemde positie!), Bob Brilleman (wat een fluwelen passes!) en Murat Önal (wat ging er door je heen toen je nu weer scoorde?) te kunnen babbelen. Helaas: morgen gaat ook mijn wekker weer en ik wil niet als mosterd na de maaltijd met mijn verslag komen. En dus moet ik de keuze maken: wachten op de uitgedouchte spelers of een half uur eerder aan het verslag te kunnen beginnen.
  We leven nog.
  Iedere nederlaag betekent nu praktisch het einde van ons bestaan als hoofdklasser en zelfs met allemaal overwinningen zijn we nog afhankelijk van de resultaten van anderen of we ons in de PD-confrontaties mogen meten met die in euforische stemming verkerende eersteklassers die de hoofdklasse aan de horizon zien gloren. Het gaat hoe dan ook een dubbeltje op zijn kant worden. Maar ook vandaag weer lieten deze mannen zien dat er meer in zit dan die laatste plek doet vermoeden. Ze verdienen dan ook al onze steun, zeker met een ploeg die door schorsingen en blessures langzaam maar zeker de bodem van de schatkist begint te zien.
  Niets dan complimenten vandaag: geen geweldige wedstrijd, maar wel gedaan wat ze konden. Deze mannen verdienen allemaal een bronzen buste in de hal van ons clubhuis!


  PS: vergeef mij de talloze typo's. Het moest wat haastig deze keer...

  NSC - Huizen 2-4 (1-1)

  30. Yordi Grovenstein 1-0
  36. Murat Önal 1-1
  81. Hidde van der Veldt 1-2
  83. Garrett Jones 1-3
  87. Tristan Wallet 2-3
  89. Quincy van Waveren 2-4 (pen)


  Opstelling NSC:
  Damian Ranzijn, Roy Schaap, Dave Knikker, Barry de Winter (80. Tristan Wallet), Rinke Rozema, Nico van den Brom, Jonas Katshima, Yordi Grovenstein, Yannick Cornelisz (43. Martijn Schilthuis), Chan-Ali Turksoy, Eyup Terlemez.

  Opstelling Huizen:
  Wilco Mackaay, Danny Benning, Randy Onuoha, Quincy van Waveren, Jordey Buitenhuis, Thomas Malolepszy (74. Garrett Jones), Aron Klaassen, Kevin smit, Joey Papamelodias, Murat Önal (74. Hidde van der Veldt), Bob Brilleman.

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie