https://www.svhuizen.nl/en-ron-bekeek-het-derde/n3912c103
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  En Ron bekeek het derde...
  6 mei 2018
  Ron Tuijnman
  Iedere club heeft wel van die elftallen die haast een club binnen de club zijn. Vriendenploegen die zichzelf bedruipen - vooral met gerstenat. Ik maakte een wedstrijdje mee...
  en-ron-bekeek-het-derde

  Valse start
  Zo nu en dan ontstaan er binnen een club van die elftallen waar je zo ongeveer langs een ballotagecommissie moet voor je er deel van uit mag maken. Het was na de dramatische wedstrijd van ons eerste tegen AZSV dat de jongens van ‘het derde’ me wat geestelijke bijstand verleenden op het terras voor de kantine. Een vriendenploeg naar het heet, die met veel lol in het voetbalspel en de nodige humor zich door de competitie werkt. Doorzetters ook, want de mannen zijn nagenoeg ’selfsupporting’: geen materiaalman, geen trainer, geen supporters, maar gewoon wel altijd een verrukkelijke derde helft. Een derde helft waarvoor de eerste twee eigenlijk alleen het alibi vormen.
  Daar op dat terras onder het genot van een biertje en een patatje ontstond de toezegging dat ik de mannen een keer zou ‘verslaan’ als het eerste niet zou spelen en zij wel. En dus maakt belofte schuld en ging ik op weg naar Hilversum waar de mannen aan zouden treden tegen Olympia 25, niet tegen het vijfentwintigste uiteraard maar ‘gewoon’ het tweede elftal van de Hilversummers. Helaas bleek de wedstrijd daags ervoor verschoven en uiteraard was ik daar niet mee bekend, want niemand wist nog van mijn komst. ‘Behalve de wissels, hebben we eigenlijk nooit publiek,” verontschuldigde men zich. Dus patatje gedaan en weer onverrichter zake huiswaarts.
  Maar vandaag was er dan weer een gelegenheid omdat ons eerste niet speelde om dit roemruchte elftal met een bezoekje te vereren, en met het stralende zomerweer bepaald geen onplezierige opgave.
  Ik tref de mannen als ze verzamelen voor de kantine van O.S.O. De stemming zit er al lekker in en de typische voetbalhumor viert hoogtij. Ruben heeft nieuwe voetbalschoenen,  van die flitsende kleuren en plastic zolen. Dat is niet naar de zin van een van de andere mannen die het nog heeft over leren zolen. Nou ben ik zelf van een leeftijd dat ik nog de leren zolen en de noppen met spijkertjes(!!) heb meegemaakt, van die ‘Sjakie Wondersloffen’, maar ik kan me niet voorstellen dat deze jongeling nog iets anders dan kunststof zolen heeft meegemaakt.
  In de kantine van OSO word ik wat argwanend bevraagd wat het doel van mijn komst is als ik even de inleidende aantekeningen begin te maken. Men maakt het ruimschoots goed met een vriendelijk aangeboden kop koffie.

  Zomer
  O.S.O. heeft een knusse kantine met als grootste pluspunt een soort veranda met zowaar plankjes aan de balustrade. Meer bedoeld voor de asbakken van de rokers en niet echt bedoeld voor de schrijvende pers, maar zo in dat vroege zomerzonnetje is het er uitstekend uit te houden en biedt een prima zicht op het fraaie veld – echt gras!
  Trainen doen onze mannen niet en ik vraag me dan ook af hoe de spelers zich zullen houden met die warmte.
  De rugnummers doen een brede selectie vermoeden, maar ik tel slechts vijftien man daar in Loosdrecht. Via de tamtam had ik al vernomen dat ‘Kind van de club’ Lennart de Bruin wegens een blessure verstek moest laten gaan en dat dit een ernstig gemis was voor het derde dat het nu zonder deze uitblinker moest stellen. Het waarheidsgehalte van deze kwalificatie durf ik niet te garanderen, want de tamtam was niet geheel objectief, had ik de indruk…
  Teammanager annex 'manus-van-alles' Patrick schuift voor de wedstrijd even bij me aan en weet te vertellen dat deze ploeg in min of meer gelijke samenstelling al voor het vijftiende seizoen bijeen is. Nee, hij is geen coach: “Dat heeft geen zin, ze luisteren toch niet!”
  ’n Vriendenploeg die zichzelf in stand houdt. Sommige jongens speelden ooit in de jeugdselecties – zo had ik zelf Mark van de Velden ooit in de D2 onder mijn hoede - maar er lopen er ook bij die nog nooit gevoetbald hadden voor ze hier kwamen.
  De stramme spieren worden met een heuse warming-up los gemaakt. In een keurige rij doen de mannen wat rek- en strekoefeningen, maar al vlot komen de ballen tevoorschijn. Ondertussen wordt doelman Elbert ingeschoten en deze moet duidelijk nog even warm worden. Hij groeit echter per bal naar eenzame hoogten.
  “We spelen soms tegen voormalige zondagteams,” vertelt Patrick. “Dan gaan ze over naar de zaterdag en dan moeten ze helemaal onderaan beginnen. Die teams zijn dan meestal veel te sterk en worden met twee vingers in de neus kampioen. Wij zijn bijvoorbeeld in die vijftien jaar nog nooit kampioen geworden, maar wel vaak tweede achter zo’n voormalig zondagteam. Dat zijn dan overigens wel de leukste wedstrijden van een seizoen – zeker als we dan nog een keer winnen ook,” gniffelt hij trots.

  Helft #1
  Met een oppeppend “Kom op Huizen!” gaat het dan los. Doelman Elbert moet meteen ingrijpen als de aalvlugge linksbuiten van O.S.O. even zijn visitekaartje afgeeft, maar dan neemt Huizen al snel het initiatief over en jaagt spits Danny Jore de bal wat onbesuisd over na een soepel lopende aanval.
  En meteen kan ik mijn vooroordeel van een ‘bar-elftal’ eigenlijk wel laten varen, want het spelpeil valt me bepaald niet tegen. Uiteraard is er wel het nodige kwaliteitsverschil te zien tussen de verschillende spelers en staat één van de O’s van O.S.O waarschijnlijk voor obesitas, maar toch: het is allemaal best aan te zien. Zo zie ik Dennis de Man een bal prima klaarleggen en met het buitenkantje een prima pass geven. Met zonnebril en ontbloot bovenlijf slaan de wissels languit de verrichtingen van de elf uitverkorenen gade.

    Wissels...
  Bij O.S.O. toch ook een paar opmerkelijke voetballers. Ik noemde die buitenspeler (Malik) al en in de spits liep ene Jordi Vonk aan wiens postuur het goede leven ook wel af te zien was, maar die zich toch met een schitterende beweging vrij weet te spelen. Nooit op niveau gespeeld weet iemand naast me te vertellen. Could have fooled me!
  Elbert moet opnieuw aan de bak en zo ontspint er zich een wedstrijd die mede door het zonnetje best te genieten viel, met mogelijkheden voor beide doelen waarbij de keepers zich echter niet bovenmatig hoeven in te spannen.

  Blessure
  Dan schrijven we de 20e minuut als Benjamin Klein vanaf de rand van de zestien de bal goed op de slof neemt en zuiver in de hoek schiet. Die bal is de O.S.O.-doelman uiteraard te machtig en Huizen komt zo op een verdiende voorsprong: 0-1!
  Ook Elbert moet even later alles uit de kast halen als hij eerst een corner moeizaam weet weg te boksen en vervolgens de rebound met veel kunst- en vooral vliegwerk over zijn doel weet te werken.
  Dan wil O.S.O.-verdediger Guus Aalberts er een voorzet uithalen. Zonder dat hij geraakt wordt gaat hij kermend van de pijn naar het gras. Dit si geen aanstellerij, dit is serious business en meteen staakt Huizen de aanval om verzorging mogelijk te maken. Ook op het terras springen mensen op om voor een brancard te zorgen om de ongelukkige Aalberts af te kunnen voeren. Als voormalig kruisbandpatiënt weet ik wat die arme Aalberts door moest maken – hijzelf ook, want het bleek de tweede keer al dat hij deze kwetsuur opliep. Ook vanaf deze plek een spoedig herstel gewenst!

   De onfortuinlijke Aalberts...

  Als de wedstrijd hervat wordt valt mij vooral onze nummer vijftien op: Benjamin Klein. Hij is het schakelcentrum van de ploeg en lijkt de spil waar het elftal om draait. Kort na de hervatting krijgt hij een goed kans als hij bij een scherpe voorzet goed opduikt en via een verdediger over kopt. Ook Stanley Teeuwissen jaagt de bal nog een keer rakelings over de goal van O.S.O.
  Dan blijkt Patrick toch wel iets aan coaching te doen: “Pas op tussen de linies!” schalt het over het veld en Mark van de Velden beantwoordt die oproep met een fraaie sliding. Rik van Diermen gaat er als een speer vandoor en levert een prima voorzet aan Sinoe Luis Perez die in de herkansing het doel ook maar net even te hoog zoekt.

  Helft #2
  En zo gaat Huizen na nog een goede redding met de voet van Elbert de rust in met een verdiende 0-1 voorsprong. Mooi weer en dus zonde om binnen te zitten. De spelers vieren de rust dan ook voor de dug-out in het zonnetje. Weinig tactische bespiegelingen en nippend van de limonade genieten ze lekker van het zonnetje. Er wordt gelachen en de sfeer is mede door die voorsprong opperbest. Het lijkt alsof die derde helft al begonnen is…

    Rust...
  Op het balkon arriveert een jongedame die ‘Ome Jan’ een knuffel geeft en aangeeft wat te eten te gaan halen. “Kan niet! Ik heb rookpauze!” grapt de patatbakker van dienst.
  De tweede helft opent met een O.S.O. dat toch op jacht gaat naar de gelijkmaker. Nummer 7 schiet rakelings voorlangs en de wedstrijd lijkt dus verre van gespeeld. Dennis de Man bereikt Sinoe en dan blijkt die omvangrijke doelman van O.S.O. toch een knappe safe in huis te hebben.
  Na een minuut of vijf in die tweede helft  wordt het dan toch 0-2 als De Man weer goed doorgaat en Stanley Teeuwissen van dichtbij binnen kan tikken als de voorzet onder de vallende doelman door glipt.
  Dan gaat de warmte toch ook zijn tol eisen en worden de ruimtes op het veld groter en groter en de balbehandeling minder en minder. En dat biedt O.S.O. de gelegenheid om dichterbij te komen: de nummer 11 van O.S.O. volleert de bal spijkerhard achter onze kansloze Elbert van de Gein: 1-2 en het is weer een wedstrijd die nog alle kanten op kan. O.S.O. ruikt dat ook en het wordt wat feller nu en het wordt een benauwde veste waar Elbert leiding aan geeft.
  Huizen zoekt het in snelle uitvallen, zulks toch ook weer op aangeven van Patrick die met veel tactisch vernuft aangeeft dat we de snelheid van Rik van Diermen moeten gaan benutten. En dat moet Rik helaas met een blessure bekopen als hij bij zo’n uitval bij de cornervlag het slachtoffer wordt van een onbesuisde tackle. De noppen stonden in zijn enkel en ook hij moet ondersteund door zijn maten de strijd staken. De scheidsrechter van dienst moet de onvriendelijkheden die dan de kop op steken even beteugelen en dat kost een van de O.S.O.-spelers een rode kaart en een Huizer speler een tijdstraf.
  Dan maakt Huizen aan alle illusies van O.S.O een einde als Stanley Teeuwissen gebruik maakt van zijn snelheid en over de flank doorstoomt. Jeffrey Jore heeft dan even wat tijd en nog wat fraaie bewegingen nodig voor hij de bal perfect binnenschiet: 1-4.
  En terwijl ik dit fraais zit te beschrijven kijk ik op als ik tumult hoor en Elbert de bal uit zijn goal zie pakken: O.S.O. heeft toch nog direct vanaf de aftrap gescoord en brengt de marge zo weer terug naar twee goals. Zou het er dan toch nog om gaan spannen?
  Het slotakkoord is echter voor Huizen als Mark van de Velden het dapper verzet van de O.S.O. keeper breekt en via de verwoed uitvallende doelman de 2-5 binnenschiet.

  Helft #3
  “Ja ik was gewoon veel te snel voor hem,” grapt de hinkende Rik van Diermen als het bier in grote kannen rondgaat. Hilariteit alom en iedereen heeft wel een suggestie voor me wat te schrijven.
  Ook verneem ik dat de uitblinkende Benjamin Klein stopt met voetbal. Een verlies voor de voetbalsport, dunkt me. En dus vraag ik hem naar de reden: “Ik moet ’s zaterdags werken om de week. Dus ik kan vaker niet dan wel. Daarbij wil ik op mijn vrije zaterdag ook wel eens wat anders doen dan alleen maar voetballen. Maar goed: als die jongens me nodig hebben omdat ze anders met te weinig staan, dan kunnen ze altijd bellen, hoor!”
  “Ik zat in het vijfde, maar dat werd toen opgeheven,” vertelt doelman Elbert van de Gein. “dus toen heb ik gebeld en gevraagd of ik dan bij het derde mee kon doen. Ik moest wel eerst een proefwedstrijd spelen,” lacht hij hartelijk, “dat was in Almere bij Buitenboys en het zeek van de regen, weet ik nog!”
  Ondertussen vang ik een opmerking op over een teamuitje: "Ja, de afgelopen twee jaar zijn we nachtje naar Groningen geweest. We sparen via een boetepot en de rest leggen we dan zelf bij..." Het is gezelligheid en vriendschap troef bij de mannen van het derde.
  Helaas dwingt mijn agenda me vroegtijdig deze derde helft te verlaten en dwingt mijn rijbewijs me het bij één biertje te laten. Maar ik heb een heerlijke middag met die mannen van het derde gehad!

  De derde helft...