https://www.svhuizen.nl/en-ron-bekeek-de-keepersdag-2015/n2232c103
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  ...en Ron bekeek de Keepersdag 2015
  24 okt 2015
  Ron Tuijnman
  Een dag alleen voor keepers, 160 aanstormende keeperstalenten meten zich met elkaar op de Wolfskamer. Ron bekeek het voor u en deed verslag...
  en-ron-bekeek-de-keepersdag-2015

  Keepers
  “Keepers zijn gek!” merkte Johan Cruijff al eens op, of was dat Rinus Michels die deze woorden liet optekenen? Ik weet het niet meer, maar de woorden staan mij als voormalig doelman nog vers voor de geest. Maar ook de opmerking ‘Een elftal bestaat uit negen voetballers, een linksbuiten en een keeper’ waarmee een topvoetballer ooit eens de rol die deze twee buitenbeentjes in een elftal bekleden typeerde. Ook hier weet ik de herkomst niet meer exact voor de geest te halen, maar er zit zeker wel iets in.
  Dus wie zou er dan ook - en vooral waaróm - keeper willen zijn? Keepers zijn vaak een beetje trieste eenlingen op het veld: de andere spelers vieren een doelpunt met z'n allen. Allemaal eendrachtig bijeen aan de overkant, ver van de keeper. De keeper kan hoogstens wat in zijn eentje wat onnozel staan te springen, een lullig sprongetje met één vuist in de lucht, achterom kijkend naar de tribune of men zijn vreugde wel deelt. Een doelpuntenmaker kan tien kansen missen en er één benutten. Voor die ene goal wordt hij wekenlang bejubeld en zijn missers worden met liefde vergeten.
  Die keeper daarentegen kan tien onmogelijke ballen houden om vervolgens één ‘bloopie’ te laten gaan; de reddingen worden genadeloos vergeten, maar dat ene moment wordt hem de rest van de week – zo niet zijn hele leven - nagedragen.

  De 'eenzame' keeper......De 'eenzame' keeper...

  Het verbaasde mij dan ook om 160 van dit soort exemplaren op de Wolfskamer aan te treffen. En voor wie zich over de strekking van het voorgaande wat verwonderd heeft: ik was er ooit ook een…

  Denise Bakker
  “Vorig jaar weren we al benaderd door Keepersschool Frans Hoek Sports, maar toen was er te weinig belangstelling om het hier door te kunnen laten gaan,” vertelt Denise Bakker die met de organisatie van dit festijn is belast. “Dit jaar hebben we ruim 160 aanmeldingen van enthousiaste jeugdkeepers en konden we het gelukkig dus wel laten doorgaan. We hebben aanmeldingen uit de hele regio, van Zeewolde, Naarden en Bussum tot Amsterdam en Woerden.  De inschrijving is slechts € 19,90 en daar krijgen ze dan naast een geweldige dag ook nog een lunch, een flesje water en een T-shirt voor. Wij van Huizen leveren de accommodatie en wat hulptrainers die de mensen van Frans Hoek assisteren.

  ...Inclusief Tim Krul T-Shirt...
  Ze beginnen ’s ochtends met oefeningen en gaan dan vanmiddag verder met onderlinge wedstrijdjes. Daar komt dan uiteindelijk per categorie een winnaar uit die naar een soort nationale finaledag in Harderwijk mag. Heel spannend allemaal!”
  Ondertussen wordt er in de keuken door de vrijwilligsters een enorme berg broodjes klaargemaakt voor de lunch. Zaken die we allemaal maar zo vanzelfsprekend vinden, maar waarvoor achter de schermen toch wel het nodige aan werk verzet moet worden. Hulde dan ook aan deze noest werkers!

  Oefening baart kunst
  Het hoofdveld is al ruim voorzien van spelertjes en een soort trampolinetjes als ik op de Wolfskamer aankom. Het hoofdveld herbergt de jongere leeftijdscategorieën, ons tweede kunstgrasveld wordt bemand door de oudere leeftijdscategorieën.
  Ook hier is weer duidelijk het verschil in aanleg te zien. Van sommige deelnemers is de ambitie nadrukkelijk veel groter dan de aanleg, de keepertjes die op doel zijn gekomen omdat ze toch niet konden voetballen. Van anderen zie je in één oogopslag dat ze ‘t ‘hebben’, de potentiële Van der Sarren, van Breukelens, Cillessens en de De Goeijen – al denk ik bij die laatste dat een beugeltje daar een hoop aan zou kunnen verhelpen…


  Het enthousiasme is echter in beide gevallen even hoog en met geconcentreerde koppies werken ze hun oefeningen af. Ondanks de inspannende oefeningen die het uiterste van de concentratie vergen toch vooral lachende blije koppies en koppen. De trainers nemen hun vak serieus en coachen dat het een lieve lust is. Ik denk echt dat je hier als een betere keeper vandaan komt na zo’n dag.


  ...Concentratie....

  Talent
  In die categorie van onmiskenbare talenten die ik deze middag ‘scout’ is een keeper die me meteen aan Ivo Viktor doet denken. Voor wie die naam niets zegt: Ivo Viktor is voormalig Tsjecho-Slowaaks doelman en wordt beschouwd als een van de beste keepers uit de jaren 70 van de twintigste eeuw. Hij was in 1976 een van de sterkhouders van het Tsjecho-Slowaakse elftal dat Europees kampioen werd. Het leverde hem in hetzelfde jaar een derde klassering op bij de verkiezing van de Europees voetballer van het jaar. Een geweldenaar in de goal: sober keepend, maar van uitzonderlijke klasse. En deze Laurens Donker doet me daar aan denken. Jong, natuurlijk en doelman van Woudenberg B1. Maar ondanks zijn leeftijd al de uitstraling van een topper. Zeker een talent om in de gaten te houden. Hij zou later ook winnaar van de A/B-categorie worden. Ware klasse verloochent zich niet…

  De nieuwe en de oude Ivo Viktor...

  Ook op het hoofdveld blije koppies die met volle overgave duiken, springen en vangen dat het een lieve lust is. Aangemoedigd en gecoacht door de enthousiaste trainers gaan ze tot het uiterste en verbaast het me dat er geen blessures vallen. Menig prof doet minder dan de zes uur training die deze kinderen vandaag zullen maken. En intensief is het dus: geen team om je in te verschuilen, geen medespelers die je even uit de wind houden. Daarbij moeten ze voor sommige oefeningen nadrukkelijk het lijf-aan-lijf-gevecht aan om de bal te veroveren, maar behoudens een enkel pijnlijk vertrokken koppie en wat wrijvende bewegingen over schouders en andere gekwetste lichaamsdelen zie ik weinig werkzaamheden voor de EHBO-er van dienst, Thijs Nooren, onze jeugdige verzorger bij van het eerste. Net als ik hem vraag hoe het met zijn ‘winkeltje’ gaat, komt er een mannetje bloedend en brullend het terras op strompelen. Bloedneus. “Heb je er een bal op gehad?” vraag ik nog. Maar nee, een stoeipartijtje, “waarbij xxx met zijn rotkop tegen mijn neus bonkte!...” Daar was geen woord Spaans bij gehakkeld... Troostende woorden en wat papier stelpen het bloeden en binnen de kortste keren stond het manneke weer in de goal te springen.

  Bloedneus...

  Ouders
  Veel deelnemers moesten van ver komen en dus ook de nodige ouders. Ik tref er drie die lekker in de dug-out van het tweede veld de verrichtingen van hun kroost volgen. Ik ga ze op het rijtje maar even af. De eerste die ik spreek is Roy Linger. Een bekende achternaam in het voetbal en inderdaad, Roy is familie en geeft  toe dat het voetbal al helemaal in het bloed van zoon Jayden zit. Jayden voetbalt bij DZS in Purmerend. “Daar hebben we de advertentie voor deze dag gezien en zo zijn we hier gekomen,” vertelt Roy. “Zoals ik het nu zie gaat het allemaal heel erg leuk. Jayden had er heel veel zin in en ik was vandaag toch vrij, dus dat was geen probleem.”
  Naast hem zit Harry van As, categorievertegenwoordiger van de C en de D bij Huizen.”Voor ons is het dus een thuiswedstrijd,” merkt hij op. “Mijn zoon Rodin speelt hier ook bij de D6 en die is hier ook lekker aan het keepen vandaag, lekker aan het trainen. Hij had er meteen erg veel zin in. Wij hebben uiteraard via het bestuur al de nodige informatie voor de inschrijving gekregen, we zaten in de voorbereiding. Ikzelf heb daar niet zo heel veel aan hoeven bijdragen, maar de mensen die er mee bezig waren zijn er erg druk mee geweest, die hebben er erg veel tijd en energie in gestopt samen met de mensen van Frans Hoek.”
  Ook een moeder in dat rijtje van drie. “Ik ben Petra van der Werken uit Woerden. Mijn zoon Sammy speelt daar in de D2 en is reserve bij de D4. Ook hij had er erg veel zin in. We kregen bij de club flyers uitgedeeld tijdens de keeperstraining en daar hebben we dus meteen op ingeschreven want we waren meteen heel enthousiast. Onze club doet op zich niet zo veel voor keepers, dus  dit is wel heel erg heerlijk zo’n hele dag keepen.” Dan stel ik de impertinente vraag of Sammy tot de ‘talenten’ gerekend kan worden en Petra vertelt glimmend van trots dat Sammy al in de boekjes van een aantal hele grote clubs genoteerd staat. “Maar het belangrijkste is dat hij er gewoon plezier in blijft houden,” relativeert ze haar zoons ontluikende ambities.

  ...Ouders...

  Merchandise
  In de kantine staan kledingrekken en tafels vol voetbalattributen, shirts, broeken en zelfs een keepershelm, zoals Chelsea-doelman Petr Chech die altijd draagt sinds hij een moedig optreden met een ernstige hoofd- blessure moest bekopen.
  Het zijn vooral de moeders die tussen die rekken neuzen. ‘t Blijft toch wel een dingetje: vrouwen en kleding…
  Aan de bar ook een moeder met haar zoontje. Mooie gelegenheid om ook eens een van de deelnemers aan de tand te voelen zonder dat ik de oefeningen hoef te storen. Het is Tim Goossen, keeper van DEM uit Beverwijk. Er ontstaat aanvankelijk een heerlijke Babylonische spraakverwarring:
  “Hoe zijn jullie hier zo gekomen?”
  “Met de auto…”
  “Ik bedoel: hoe wist je dat het hier was?”
  “Door de TomTom…”
  “Hoe wist je dat deze keepersdag hier was?”
  “Mijn moeder had het opgezocht op internet. Ik doe al voor de vijfde keer mee. Ik vind het altijd heel erg leuk. Nee, ik was niet zenuwachtig, ik ben altijd heel blij als er weer een keepersdag is. Ik speel in de E3, tweedeklasse spelen we,” voegt hij er trots aan toe. Ik heb na zo’n keepersdag inderdaad het gevoel dat ik beter ben geworden. Vandaag heb ik bijvoorbeeld weer geleerd dat je eerst een stapje opzij moet zetten en dan moet afrollen,” verheldert hij het keepersjargon. “Vanmiddag gaan we nog allemaal partijtjes doen, van elke poule gaan er vier door naar de finale. Dan is er ook nog een finaledag in Harderwijk, daar mocht ik na vorige keer heen.”
  “Dus je bent eigenlijk best wel een hele goeie keeper! Dus Ajax moet jou wel een beetje in de gaten houden?”
  “Ja, nou ja, ik hóóp het wel…” klinkt het bescheiden…

  ...Tim Goossen. Hou 'm in de gaten Ajax!...
  Moeder Goossen gaat ook graag naar de keepersdagen. “Ja, het kost maar twee tientjes en die hebben we er graag voor over. Ik heb drie zoons die allemaal voetballen en Tim wist zo ongeveer vanuit de wandelwagen al te vertellen dat hij wilde keepen. Hij vond die keepersdag zo leuk dat we gewoon iedere keer gaan. Mijn ouders hebben mij ook altijd gestimuleerd bij het sporten, dat zit er bij ons al met de paplepel in gegoten en dus doen we dit graag!”
  Helemaal ‘Top’,  zulke ouders!

  Finales
  En dan gaat het ’s middags om het ‘echie’: fanatiek wordt er een spel gedaan waarbij de keepers een-tegen-een moeten zien te scoren. Eén hand op de bal, go! Bal klem dan mag je de beurt overnemen. En zo storten de mannen zich op elkaars voeten in de strijd om die felbegeerde finaleplaatsen.

  ...Mano a mano...
  ...Finalestrijd!...

  Het is een hele administratie voor de leidinggevenden om de scores bij te houden en soms gaat het erg snel. Ene Bram heeft het spelletje aardig door en weet zijn potje met 3-2 te winnen.
  Na de voorrondes worden de finalerondes voor het oog van alle keepertjes uitgevochten. Dat geeft voor een aantal keepertjes in de jongste categorieën toch wel wat extra druk en met name als de tegenstander duidelijk sterker blijkt rollen de eerste tranen van frustratie over de wangen: stranden in het zicht van de haven is iets dat bij de sport hoort en als volwassen voetballers de tranen mogen laten vloeien bij een verloren finale of uitschakeling, dan mogen deze mannetjes dat zeker. Het hoort nu eenmaal bij sport, winnen en verliezen, no pain, no gain…

  ...Sportief: altijd elkaar de hand schudden...
  Tom en Jort vechten bloedstollende duels uit en de stand blijft zo lang gelijk dat het wel eens een ‘latertje’ zou kunnen gaan worden. Maar dan weet Tom Jort te verschalken en de overwinning naar zich toe te trekken. De teleurstelling is even te groot om te verwerken en eendrachtig getroost door trainer en moeder komt hij snikkend achter de goal weer tot zichzelf.
  En zo zagen we dan de volgende namen als winnaars op het formulier verschijnen:

  Jongens  F: Mauro Termaten (v.v. Zeewolde)
  Jongens E: Tom Boers (Zuidvogels)
  Jongens D: Philip Klemann (Victoria)
  Jongens C: Jarmo Hartgers (Fc Binnenmaas)
  Jongens B-A : Laurens Donker (v.v. Woudenberg)
  Meisjes: Nienke Metzger (SDO Bussum)

  ...In de kring (inzet: de bekers)...

  En nadat we hebben kunnen genieten van een demo keeperstraining waarbij een seniorenkeeper aan de tand werd gevoeld, samen met de finalisten van de oudere leeftijdscategorieën, is er dan de prijsuitreiking waarbij onder luid applaus van alle deelnemers de prijswinnaars in het zonnetje worden gezet. Maar eigenlijk zijn alle deelnemers winnaars. En dat is uitzonderlijk voor keepers, want keepers zijn solisten, ze winnen en verliezen altijd alleen – die negen man plus keeper en linksbuiten, weet u nog?

  Ron Tuijnman
  Op- en aanmerkingen, correcties en aanvullingen, reacties als altijd van harte welkom via RON apenstaartje RTPSOFTWARE punt NL