https://www.svhuizen.nl/en-ron-bekeek-de-fc-utrecht-on-tour-clinic/n2497c103
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Het samenwerkingsverband met FC Utrecht houdt onder meer in dat er op gezette tijden een voetbalclinic door de eredivisieclub verzorgd wordt. Ron bekeek het voetbalfestijn en doet verslag….
  en-ron-bekeek-de-fc-utrecht-on-tour-clinic

  Zonnetje
  Een straalblauwe lucht boven de Wolfskamer met een heerlijk zonnetje doet me de kou even vergeten als ik op de Wolfskamer aankom om verslag te doen van de voetbalclinic voor onze jeugd die vanmiddag door FC Utrecht verzorgd zal gaan worden. Op het veld de nodige attributen en ik zie hoe de begeleiding instructie krijgt bij de onderdelen.
  Op de ballenvanger prominent twee FC Utrecht-spandoeken en een soort ‘Bassie en Adriaan-wagen’ staat als mobiele fanshop op het terras geparkeerd.


  Fankar...

  Langzaam aan groeit de drom jongetjes die voor het toegangshek naar het veld verzamelen in gespannen afwachting.
  Ik heb nog net even tijd om organisator Koos van Tamelen (166 wedstrijden voor FC Utrecht, verdediger, maar toch goed voor veertien goals) even te spreken.
  “Deze clinics maken inderdaad onderdeel uit van het samenwerkingsverband dat wij met verschillende amateurclubs hebben. We hebben een ‘technisch samenwerkingsverband’ waarbij we dit soort clinics geven bij de verenigingen. Vroeger heette het de Forza-tour, maar tegenwoordig hebben we het omgedoopt in FC Utrecht On Tour.
  We hebben zo’n tachtig clubs waar we een dergelijk samenwerkingsverband mee hebben en we stellen ons ten doel dat we dus één keer per twee seizoenen langs komen om zo’n clinic te verzorgen.
  Naast de clinics organiseren we nog meer activiteiten met de clubs. Zo hebben we een kaartenactie waarbij de jeugdteams kaarten voor de wedstrijden van FC Utrecht proberen te verkopen. De club krijgt dan een euro per verkocht kaartje en het team dat de meeste kaarten verkoopt wordt dan met een Utrechtbus opgehaald en mag een wedstrijd bijwonen. Ook mag een team in de rust van een FC Utrecht wedstrijd latje-trap doen...“


  Koos van Tamelen (midden)

  Aan de slag
  En dan is de drom niet meer te houden. Het hek gaat open en alle mannetjes rennen naar de middencirkel waar ze instructie krijgen. Helaas toch even een pedagogisch missertje als de instructeur aangeeft blij te zijn dat hij geen Ajax-shirts ziet. Het is natuurlijk leuk en onschuldig bedoeld, maar in een tijd waarin prehistorisch stammengedrag bij ‘supporters’ voor onverkwikkelijke taferelen op de tribunes zorgt, lijkt me het aanwakkeren van ‘anti-gevoelens’ jegens welke club dan ook nou toch niet echt zo handig…
  Dan worden de mannetjes verdeeld in groepjes. Er is wat verwarring als er ook groepjes met namen als ‘Onder 12’ blijken te bestaan. Een keepertje vlak voor me tracht met alle mogelijkheden die hem ten dienste staan zijn maatjes te overtuigen dat ze bij een ander groepje horen. Hij lijkt gelijk te hebben, al lijkt het er even erop dat twee mannetjes van de F7 zullen overblijven. Ze worden echter naadloos naar een groep gedirigeerd en dan gaat het aan de slag.
  Men heeft diverse leuke spelvormen opgesteld en ik zie voor het eerst een soort half-pipes waar je jezelf een mooie voorzet mee kunt geven.


  'Half-pipe'...

  Het blijkt voor de spelertjes echter best nog wel een klus om de bal keurig in die half-pipes te plaatsen en menig bal schiet dan ook door. Gelukkig is er ruim voldoende tijd om de hele exercitie nog meermaals te herhalen en zo komt uiteindelijk iedereen toch wel aan de nodige doelpogingen toe. Ik zie hoe ene Vincent verwoestend uithaalt en de begeleider die als keeper fungeert alle moeite heeft de bal te keren.
  Aan de andere kant van het veld staat echter een van de spelertjes op doel. En ook daar wordt met enige regelmaat een heerlijke pegel losgelaten. Eén daarvan raakt het arme keepertje vol op de kin. En terwijl de begeleiding de nodige troost en aandacht aan het slachtoffertje besteedt, klinkt het ‘Nieuwe keeper!’ hardvochtig uit de groep. De koning is dood, lang leve de koning! De show must go on…


  'Nieuwe keeper!..."...

  Goed voorbeeld doet goed volgen…
  De instructeurs doen hun uiterste best om het beste uit de spelertjes te halen. Ze stimuleren de spelertjes om hun technische capaciteiten aan te spreken. “Nu moet je een eerst een actie maken, een schaar of een mooie schijnbeweging!” luidt de opdracht aan de spelertjes die tussen twee doeltjes door moeten dribbelen om vervolgens ‘mano-a-mano’ de strijd om een doelpunt uit te knokken.“Het is geen wedstrijd, gebruik je eigen tempo! Probeer je techniek aan te spreken!” klinkt het weer een veldje verder waar diverse dribbelvormen worden ingeoefend. Maar het leuke van voetbal is natuurlijk altijd de wedstrijdvorm waarbij het ‘erop of eronder’ is. Op het middenterrein nemen twee begeleiders plaats in de goal bij een partijtje waar 2 x 2 voetballertjes de sportieve strijd met elkaar aangaan. Met veel poeha geven ze instructies aan de spelertjes hoe te lopen en te gaan staan, maar aan weerskanten gaat het hopeloos fout: de ballen verdwijnen al even hopeloos in het niets en pas als de mannetjes gewoon lekker hun eigen gang gaan, weet men elkaar ineens weer feilloos te vinden… Heerlijk dat voetbalinstinct!...


  "Probeer je techniek aan te spreken!..."

  Applaus!
  Na een korte pauze waarin de onvolprezen Jan Klein voor limonade heeft gezorgd, gaat het festijn weer verder. Alsof ze niet al drie kwartier aan het rennen zijn geweest daveren de spelertjes weer over het veld. Kinderen worden blijkbaar niet ‘moe’ op die leeftijd, ze worden alleen warm of koud….


  Limonade! (Met dank aan Jan Klein)

  Wie het ongetwijfeld wel aardig koud zal hebben gehad, is die arme peuter die ruim een uur op de parkeerplaats in een verlaten auto opgesloten zat. Ik weet niet of u wel eens bij deze temperaturen een uurtje in een geparkeerde auto heeft gebivakkeerd, maar ik kan u verzekeren dat je het na een minuut of tien toch wel akelig koud begint te krijgen…
  Politieagenten lopen af en aan, maar bij ons geen ouder te bekennen die aangeeft eigenaar van die auto te zijn. Gelet op de parkeerplek van de auto lijkt het me ook onwaarschijnlijk dat deze ouder hier bij ons vertoeft, het lijkt me eerder iemand van de skiclub. En inderdaad: na een uur of zo komt ‘papa’ doodgemoedereerd met zijn ski’s over zijn schouder aanstappen.
  Ik weet niet hoe het u vergaat als u uw auto door agenten omringd ziet, wetende dat uw kind er in zat, maar ik zou alles laten vallen en in gestrekte draf en met het hart in de keel controleren of alles wel OK is met mijn kind – niet dat ik óóit mijn kind een uur alleen in de auto zou hebben laten zitten - zelfs nu nog niet, en hij is inmiddels 32!
  Maar niet deze ‘vader’, die komt dus doodgemoedereerd aanstappen na een uurtje skiën en gaat eerst op zijn gemakje de ski’s in de auto leggen en schijnt naar ik me heb laten vertellen nog geagiteerd naar de agenten te hebben gereageerd ook…  
  Tja, zo kan je dus ook een leuke invulling aan je ‘papa-dag’ geven... Minimaal een goed gesprekje met Bureau Jeugdzorg, lijkt me. Maar helaas gaven de agenten niet de indruk dat er aan deze belachelijke actie nog enig vervolg wordt gegeven.
  Wél een terecht applaus voor de organisatie als inmiddels de clinic tot een goed einde is gekomen. In een lange rij gaan de spelertjes na het applaus via een high-five richting uitgang alwaar ze allemaal voorzien worden van een FC Utrechttas met inhoud. Vooral de PLUS-


  Voetbalplaatjes ruilen...

  voetbalstickers zijn een succes en een levendige ruilhandel ontstaat dan ook spontaan bij de uitgang.
  Moegestreden en voldaan trekken de spelertjes huiswaarts.

  Het was weer een geslaagde middag bij onze S.V.!

  Ron Tuijnman
  Op- en aanmerkingen, correcties en aanvullingen, reacties als altijd van harte welkom via RON apenstaartje RTPSOFTWARE punt NL