https://www.svhuizen.nl/eerste-klasse-is-een-feit-huizen-xerxesdzb-0-4/n3958c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Met een stevige 0-4 nederlaag verwees het Rotterdamse XerxesDZB Huizen onverbiddelijk naar de eerste klasse... Hallo Zuid, Daar zijn we weer...!
  eerste-klasse-is-een-feit-huizen-xerxesdzb-0-4

  Met niet te miskennen cijfers is Huizen vandaag met haar neus op de feiten gedrukt en werd de tweede degradatie op rij een keihard feit.
  Geen moment heeft Huizen haar naam en faam als hoofdklasser waar kunnen maken tegen het sterke XerxesDZB dat met rust de zaak eigenlijk al had kunnen beslissen. Lat, paal en geweldig keeperswerk voorkwamen voor rust nog treffers waar Huizen slechts één bal op de paal van Murat Önal tegenover wist te stellen.
  Zes minuten na de rust brak XerxesDZB dan toch de ban toen een voorzet van dichtbij achter Wilco Mackaay caramboleerde. Gezien het beeld van de wedstrijd leek daarmee het pleit al beslecht.
  Een dapper strijdend Huizen wenste zich daar echter toch nog niet bij neer te leggen, maar na een lang en emotioneel seizoen was de pijp leeg en wisten de mannen van Weggemans zich verder eigenlijk geen kansen meer te verschaffen. 
  Toen Huizen in de slotfase alle risico's nam om nog wat te forceren, bleek dat koren op de molen van de Rotterdammers die nog twee keer scoorden en er in de slotminuten via een strafschop zelfs nog 0-4 van maakten.

  Voortekenen
  Ik arriveer gelijk met de XerxesDZB-bus op de Wolfskamer en ik heb een beetje een onwerkelijk gevoel. Ik kan het niet helemaal duiden, maar na de ontlading van twee weken geleden had ik emotioneel het gevoel dat het doel bereikt was, dat we ‘klaar’ waren. Een vrije zaterdag daar tussendoor versterkte dat gevoel ook nog een beetje. Natuurlijk voel ik de kriebels, de nerveuze spanning, maar het voelt toch anders, alsof ik er meer mijn best voor moet doen.
  Ook ons tweede speelt voor lijfsbehoud en kijkt lang tegen een 0-1 achterstand aan. De 0-2 in de slotminuut bezegelt het lot van onze reserves. Is het een voorteken? Ik hoop het niet…
  Op de tafel in de bestuurskamer ligt een folder over ‘Walking Football’. Zou dat ook een voorteken zijn voor vanmiddag? Het is drukkend warm en dan wordt dat kunstgras een klein oventje. Ik hoop het wederom van niet…
  Shit! Mijn groen-gele sjaal vergeten! Maar ja, wie doet er nou een wollen das om met 24 graden in de schaduw…Zou dat een voorteken zijn? Ik hoop van niet… Tja, als je maar lang genoeg tegen degradatie moet knokken, dan word je vanzelf bijgelovig!
  Vandaag dus onze eerste PD-wedstrijd tegen het XerxesDZB van voormalig Feyenoordgoalie Joop Hiele. Een grote onbekende omdat we nog nooit tegen de Rotterdammers zijn aangetreden, maar de roep is de ploeg vooruitgesneld: mensen die XerxesDZB met 3-0 hadden zien winnen vorige week maakten gewag van een sterke ploeg met een levensgevaarlijke spits. Huizen zal vandaag dan ook alle honderd van de procentjes uit de kast moeten toveren om tot een goed resultaat te komen.
  En die procentjes moeten dan komen van de vertrouwde formatie van de laatste weken. Alleen Thomas Malolepszy ontbreekt vanwege een schorsing. Beetje vreemd dat die kaarten uit de competitie meetellen voor de nacompetitie, maar ja: doe je dat niet dan krijg je van die ongegeneerde schoppartijen in de laatste reguliere wedstrijden omdat men weet dat de kaarten toch niet mee gaan. Garrett Jones neemt zijn plaats in in de frontlinie. De vraag is dan alleen op welke vleugel, want zowel Jones als Quincy van Waveren vind ik beiden beter tot hun recht komen over de rechterflank.
  Op de bank zie ik weer de naam van A-junior Dennis Lamme. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst luidt het gezegde. Dennis wordt vandaag gezelschap gehouden door Hidde van der Veldt, Bob Brilleman, Desmond Mensen en Rinaldo O’Niel.
  Bij onze tegenstanders doet dus alleen de naam van trainer Joop Hiele me een belletje rinkelen. Maar dat zegt niks natuurlijk.
  Als ik over het veld naar de tribune loop, klimt de hitte in de momenten van windstilte langs mijn blote kuiten omhoog. Dat Walking Football speelt dan toch weer even door mijn hoofd. Weer een pleidooi voor écht gras, lijkt me: ’s winters bij barre temperaturen lekker afgelast en ‘s zomers dus geen veredelde ‘airfryer’. Zelfs op velden waar men wel een sproei installatie heeft, schijnt dat ook maar een kwartiertje effect te hebben. Maar goed: de profs gaan gelukkig al weer allemaal terug naar echt gras en wellicht mogen we dat bij de amateurs ook ooit nog eens meemaken.
  Aanvankelijk zie ik alleen doelman Renard van XerxesDZB aan het werk voor dat prachtige nieuwe spandoek ‘Forza Huizen’ met zijn rek- en strekoefeningen, maar dan verschijnt onze tegenstander. Als men met het positiespelletje aan de slag gaat, valt me de snelheid en het tempo op waarmee de bal rondgaat. Het maakt indruk: een technisch begaafd stel zo op het eerste gezicht. Weer een voorteken? Ik hoop het niet. Maar dit gaat een zwaar middagje worden zegt mijn voorgevoel.
  Wat me ook opvalt bij XerxesDZB is dat de wissels ook nadrukkelijk aan de bak moeten tijdens het positiespel. Waar die bij de meeste clubs maar wat lusteloos de bal rondtikken of de pupillen van de week bezig houden, gaan deze mannen in een klein veldje met een soort voetvolley aan de slag.
  Inmiddels zijn er vier Rotterdamse schonen voor me gaan zitten. Niks ten nadele van de ‘harde kern’ die daar normaliter zit, maar qua aanblik leggen jullie het echt af hoor… Als dan ‘Leef alsof het je laatste dag is’ uit de luidspeakers schalt zingen ze dat uit volle borst mee. Van enig ‘ontzag’ voor de hoofdklasser is bij het publiek dus in ieder geval geen sprake.
  Het sfeerteam is goed bezig geweest. De trommelaars zijn er weer en als de opkomst van de gladiatoren nadert, dempt het geroffel tot een spanningsopwekkend voorspel om los te barsten als de fakkels aangaan. Gehuld in een baaierd van geel-groene rook en geel groene confetti-slierten komen de mannen dan het veld op. Het duurt even voor de grensrechter aan de overzijde weer zichtbaar wordt door de rookwolken heen en ook die confetti-slierten moeten even geruimd worden voor er begonnen kan worden, maar dan gaat het dan toch los…

  Oei!
  En mijn angstige voorgevoelens lijken meteen al bewaarheid te worden als in de eerste minuut Mo Ajarai een geweldige kopkans krijgt op een voorzet van onze linkerflank. Met een magistrale reflex keert onze onvolprezen Wilco Mackaay de inzet, maar de toon lijkt al gezet: XerxesDZB is hier niet gekomen om zich door Huizen te laten slachten!
  Het verslag van VoetbalOpZaterdag.com vermeldt Brandon Könemann als kopper, maar de rugnummers waren zeer moeilijk te onderscheiden vanaf de tribune – het blijft derhalve een beetje gis- en gokwerk qua namen…
  Huizen probeert zich wanhopig onder de druk van de gasten uit Rotterdam vandaan te voetballen. Dat lukt eigenlijk  pas in de vierde minuut een keer als karaktervoetballer Van Esterik in de spits opduikt bij een voorzet van links en met een puntertje doelman Renard tracht te verschalken. Het puntertje mist helaas de kracht om Renard ernstig te verontrusten.
  Dan onderschept Murat Önal de opbouw van onze gasten en stuurt meteen Quincy van Waveren diep over de linkervleugel. De pass ontbeert echter net dat kleine beetje precisie dat het verschil maakt tussen een goal en een vruchteloze sprint.
  Aan de andere kant zien we dan hoe Buitenhuis op dezelfde wijze in de fout gaat: op het stroeve veld geeft hij een breedtepass wat te weinig snelheid mee en Könemann kan er mee vandoor gaan. Gelukkig let captain Troost goed op en met een formidabele sliding weet hij de bal te veroveren.
  Dan weer een steekpassje achter onze defensie. Könemann stuift er slim langs en komt oog in oog met doelman Mackaay te staan. De opluchting is groot als de spits de bal wat knullig naast schuift.
  Maar die zware middag waar ik bang voor was, lijkt zich nu toch wel heel nadrukkelijk te hebben aangediend.
  Zeker als na een minuut of tien de geblokte spits Joey Grootenboer de bal fraai op de kruising kopt. Geen schijn van kans voor Mackaay, maar vrouwe Fortuna steekt de helpende hand uit en behoedt ons voor een vroege achterstand.

  Kansje
  Huizen zit in zwaar weer: XerxesDZB is gewoon ‘beter’ deze openingsfase. Opbouwend komt er weinig bij Huizen van de grond en het zijn vooral lange ballen waarmee onze spitsen worden gezocht.
  Dan is daar even Garrett Jones die op volle snelheid de XerxesDZB defensie verrast, de bal oppikt en diagonaal voor de goal langs stuift. Als hij dan in die barre voettocht geen kans ziet af te drukken, loopt het echter toch weer dood op de stugge Rotterdamse defensie. Het zijn speldenprikjes.
  Een stevige speldenprik deel Murat Önal even later uit als hij over de rechterflank soleert en zijn inzet op de verre paal uiteen ziet spatten. De bal ketst echter niet binnen, maar weer het veld in en kan door de defensie worden geruimd. Het geeft de Huizer burger toch weer wat moed.
  Ook wat moed als Joey Papamelodias de bal keurig bij Garrett Jones brengt. De voorzet is goed en ‘koprijp’, alleen geen kop in de buurt om er de kuif tegenaan te zetten. Aan de andere kant komt Randy Onuoha nog aangesneld om de bal op te pikken, maar hij komt een pas of twee te laat om te voorkomen dat XerxesDZB de bal weet te ruimen.
  Nog een fraaie aanval in de eenentwintigste minuut als Van Esterik diep gaat op een pass van Joey Papamelodias. De onverzettelijke dribbelaar weet de defensie even in paniek te brengen en de bal wordt met veel kunst- en vliegwerk uit de doelmond gehaald.
  Ik heb Van Esterik al vaker geroemd hier. Ik heb een zwak voor dit soort spelers, de onverzettelijken, de altijd 100% mannen, de Neeskens’, de Schrama’s… Ja, Lucas doet me in veel opzichten denken aan Maarten Schrama, die onverzettelijke middenvelder die zich keer op keer in de selectie wist te knokken en daar altijd uitgroeide tot een dragende kracht. Telkens als er een nieuwe ambitieuze trainer kwam kreeg Maarten te horen dat er voor hem geen basisplek was. Maarten haalde dan zijn schouders op en ging het seizoen doodgemoedereerd in het tweede beginnen. En steevast stond Maarten dan binnen een maand of twee weer in de basis en moest de trainer in kwestie tandenknarsend toegeven dat dat ijverige stofzuigertje op het middenveld ‘the missing link’ bleek. Niet dat Lucas van Esterik het vertrouwen van de trainers ontbeert, maar slechts ter illustratie dat de kwaliteiten van dit soort spelers vaak onvoldoende onderkend worden: de harde werkers, de onvermoeibaren, de dienende spelers, de opofferaars, de teamplayers…

  Pompen of verzuipen
  Dan houdt het toch al weer een beetje op- voor Huizen. XerxesDZB recht de rug en nadat Grootenboer ‘uit de losse pols’ een bal op de lat heeft gelepeld, zijn de veldverhoudingen weer duidelijk: XerxesDZB voetbalt en wij houden tegen. Voetballend leggen we het gewoon af tegen de gasten en onze hoop is gevestigd op een bevlieging van een van de voorwaartsen: een pegel van Quincy, een actie van Murat of een doorbraak van Garrett.
  Mo Ajarai houdt Huizen nog in leven als hij nonchalant een goede schietkans om zeep helpt door hoog over te schieten, maar het besef dat het een kwestie van tijd is voor XerxesDZB gaat scoren vat meer en meer post op de tribune – zeker bij die vier schonen voor me die iedere goede actie van XerxesDZB luidkeels bejubelen.
  Op slag van rust moet XerxesDZB dan toch nog een keer aan de noodrem als Garrett Jones op volle snelheid ligt. Het kost de verdediger van XerxesDVB geel. De vrije trap die het oplevert ketst snoeihard af op een eenzame verdediger die zich manmoedig staande weet te houden.

  Rust
  Ik zou het eigenlijk ‘gered door de gong’ willen noemen, want Huizen gaat als een aangeslagen bokser de catacomben in. Weg is de euforie van het behalen van de nacompetitie en ondanks de stralende zon pakken donkere wolken zich figuurlijk samen boven de Wolfskamer. Het is al met al wel een enerverende pot voetbal waarbij er voldoende gebeurt. De magere 0-0 doet dan ook geen recht aan hetgeen we die eerste vijfenveertig minuten hebben meegemaakt. Het verschil tussen de hoofd- en de eerste klasser is op het veld niet waarneembaar – en dan druk ik het nog zachtjes uit, want een objectieve toeschouwer zou eerder XerxesDZB als hoofdklasser aangewezen hebben dan Huizen. Doelman Mackaay heeft zich deze eerste helft dan ook nadrukkelijker moeten doen gelden dan zijn collega Renard aan de andere kant.
  De 0-0 geeft nog steeds uitzicht op handhaving: één lucky goal is genoeg, één bevlieging… Is het hopen tegen beter weten in?

  Knak!
  Het eerste wapenfeit komt nog van Huizen als Joey Papamelodias een schot van afstand ruim over jaagt. Maar dan dreigt het al vlot mis te gaan als Onuoha de man in zijn rug laat komen en het duel zoekt. Dat verliest hij en Jordey Buitenhuis moet met een spagaat de inzet eruit zien te halen. Het lukt hem ten koste van een blessure. Gelukkig kan onze noeste verdediger verder, maar dat lijkt niet helemaal okselfris meer te gaan.
  En dan is daar ineens die voorzet vanaf de flank. Hard en zuiver, zoals ik ze ook tijdens het positiespelletje in de warming-up had zien geven. Van dichtbij duikt Könemann op die de bal via een verdediger binnen kaatst: 0-1 en eigenlijk weten we dat het doek dan al gevallen is. Het hopen is nu op opnieuw een wonderbaarlijke ontsnapping, maar zou dit aangeslagen Huizen daar dan wel nog toe in staat zijn? Ik heb mijn twijfels…
  Wonderlijk is wel de mispeer van Renard die drie minuten later de bal bij een goed aanval van Huizen bijna loodrecht de lucht injaagt. Quincy van Waveren staat vogeltje vrij en kijkt recht tegen de zon in, ziet niets en probeert de bal op de ‘tast’ te controleren. In plaats van op zijn borst landt het projectiel op zijn kin en daarmee heb ik zelden een bal goed zien controleren. En dus ook nu niet…
  In de zesenzestigste minuut slaat dan toch de vlam even in de pan. Frustraties die men niet van zich af wist te voetballen komen er dan op de verkeerde manier uit. Gelukkig is scheidsrechter Boringa de kwaadste niet en houdt het bij geel voor Onuoha.

  Wissels
  Dan grijpt Michael Weggemans in: Joey Papamelodias en Garrett Jones worden vervangen door Hidde van der Veldt en Dennis Lamme. Verse krachten en meer druk naar voren om nog wat te proberen forceren. Hiele antwoordt met het inbrengen van Ingmar Maayen.
  Dan volgt de feitelijke doodsteek als Boringa in een schwalbe trapt en een vrije trap toekent even buiten de hoek van het strafschopgebied. De bal komt strak voor en als een snoek schiet daar Osvaldo de Pina naar voren en van dichtbij spat de bal achter de kansloze Mackaay: 0-2, over en sluiten. Dit maakt Huizen nooit meer goed tegen déze tegenstander…
  Noemde ik eerder Van Esterik ‘onvermoeibaar’, in de zevenzeventigste minuut krijgt het hete kunstgras hem er dan toch onder. Met felle kramp in beide benen gaat hij neer en moet onze dappere zwoeger zijn plaats afstaan aan Bob Brilleman.
  Huizen pompt nog voor de vorm, knokt voor wat het waard is en dat biedt achterin ruimte waar XerxesDZB wel raad mee weet. Nadat Murat Önal nog een keer net naast had geschoten, zien we hoe XerxesDVB eerst spijkerhard de lat boven Mackaay raakt. De bal kaatst terug het veld in en de rebound wordt dan via een voet en een rare dwarrelbal binnengeschoten door Bruce van Kesteren: 0-3 en wie nog hoop had was die nu toch echt wel verloren.
  Twee minuten voor tijd mag XerxesDZB dan ook nog een penalty nemen als een doorgebroken man wordt aangetikt. Voor de statistieken jaagt Könemann de bal voor de vierde keer achter Mackaay. Maar het lot van Hulzen was eigenlijk al met de 0-1 bezegeld…

  Michael Weggemans
  Heel dapper verschijnt onze trainer al na luttele seconden voor de verzamelde pers. De emoties dwarrelen nog over zijn gezicht. Ik lees verbijstering, ongeloof en frustratie als voornaamste emoties.
  Verloren, maar wel van een ploeg waar je van mág verliezen,” probeer ik voorzichtig.
  “Nou, dat weet ik niet,” antwoordt Michael standvastig. “Nee, ik denk dat als we vandaag gewoon ons eigen niveau hadden gehaald, dan hadden we hier vandaag gewoon moeten winnen. Maar dat gebeurde niet. Als je de hele wedstrijd bekijkt, dan moet je als trainer ook realistisch zijn en erkennen dat het er vandaag gewoon niet in heeft gezeten. In de eerste helft was de kansenverhouding als zes tegen twee en we waren blij dat we met 0-0 de rust haalden. In de rust heb ik toen wat zwakke punten van hun proberen aan te halen en nog wat om te zetten. Daarmee leken we wel wat beter in de wedstrijd te komen, maar we hebben de tweede helft eigenlijk geen kans gecreëerd.
  Uit een dood spelmoment krijg je dan de 0-2 tegen, slecht verdedigd, het leek wel een beetje of we qua veerkracht een beetje waren ‘leeggelopen’. Ik had toch wel verwacht dat we met een andere beleving deze wedstrijd ingegaan zouden zijn, maar ja, die zag ik toch niet echt terug.
  Ik denk dat er best wel mogelijkheden lagen om tot kansen te komen. Dan moet je in het veld de momenten herkennen waar de ruimtes liggen en dat gebeurde niet of nauwelijks. En dan wordt het heel erg lastig om te scoren.
  We begonnen deze wedstrijd volgens het beproefde concept, vanuit een gesloten verdediging. We hebben XerxesDZB goed geanalyseerd en waarom zou je iets veranderen waar je succes mee hebt? Ik denk ook achteraf niet dat we het vandaag anders hadden moeten aanpakken. Als je de wedstrijd terug zou kunnen kijken, dan zie je de momenten waarop er wél ruimtes lagen die we niet hebben benut. Ik wil zeker niet de ‘zwarte Piet’ aan de voorhoede geven, we hebben het gewoon als team niet gered. Als je de nul houdt speel je iedere wedstrijd in ieder geval gelijk en dat gebeurde ook niet. Nee, deze nederlaag en de manier waarop komt voor mij ook als een donderslag bij heldere hemel, we hadden een prima trainingsweek achter de rug.
  Al met al is het gewoon een terechte nederlaag vandaag. Ik ben wel ongelofelijk trots op de ploeg dat we dit überhaupt nog hebben gehaald, maar dat maakt het ook meteen ongelofelijk zonde dat je er op deze manier uitgaat. De afgelopen weken zag ik een strijdlustig team, maar vandaag miste ik dat. De voorbereiding op deze wedstrijd was voor mijn gevoel niet optimaal en zoals op andere wedstrijddagen - en dat verbaast me.
  Het enige leuke is dat we volgend jaar weer een derby kunnen spelen.
  Voor volgend seizoen heb ik een goed gesprek met Arnold Klein gehad. Ik had uiteraard graag volgend jaar op de zelfde voet verder gegaan, maar daar heb ik gewoon de papieren niet voor. Arnold Klein heeft mij toen benaderd en daaruit is dus een goed gesprek voortgekomen. Ik had van mezelf het gevoel dat ik niet echt in de wieg ben gelegd voor assistent-trainer omdat ik graag beslissingen wil nemen. Maar daar zijn we onderling goed uitgekomen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we volgend seizoen een goed duo zullen gaan vormen.

  Captain Renee Troost
  Uiteraard ook even evalueren met aanvoerder Troost.
  Had je na die spectaculaire ontknoping nog rekening gehouden met degradatie, dat het alsnog mis kon gaan?
  “Mwoah, als je wedstrijden speelt tegen degradatie, dan houd je er natuurlijk altijd rekening mee dat je kunt degraderen. We hebben er zeker niet ‘makkelijk’ over gedacht of zo. Als je de wedstrijd echter bekijkt, dan moet je constateren dat we het eerste half uur helemaal niet in het spel geweest zijn. We kregen weliswaar zelf ook één of twee kansjes, maar ik denk dat hun er wel vijf of zes hebben gekregen. We hadden geluk dat die ballen er niet ingaan en dan verlies je met 0-4, ja…”
  Vorige week was je vrij. Heeft dat misschien een breuk gegeven in de ’flow’ waarin Huizen de laatste weken verkeerde?
  “Nou, zo had ik dat zelf nog niet bekeken. Maar als je in een bepaald ritme zit – al win je dan niet die laatste wedstrijd - als je in een winning mood bent kan zo’n weekje vrij natuurlijk wel wat mee gaan spelen inderdaad… We hebben de hele week gewoon hard getraind, dus ik wil het niet wijten aan dat zaterdagje dat we vrij geweest zijn.”
  Na de euforie van het behalen van de PD had ik toch het gevoel dat de ‘emotionele ballon’ een beetje leeg was gelopen…
  “Nee, zo zie ik dat niet. Kijkend naar de hele competitie en de wedstrijden waarin we punten door de vingers zagen glippen, denk ik dat we gewoon verdiend hadden om in de hoofdklasse te blijven. Ik denk dan ook dat de blijdschap na DFS dan ook zeer terecht was. Dit was echter een wedstrijd ‘op zich’ en ik moet eerlijk zeggen dat ik hen wel erg goed vond spelen. We hadden vandaag totaal geen enkel recht op een overwinning. Het is cliché natuurlijk, maar als wij de openingsgoal wél hadden gemaakt, dan krijg je een heel andere wedstrijd natuurlijk en gaan wij heel anders spelen. Nu konden wij niet één moment het spel maken en ik denk dat dat wel de doorslag heeft gegeven vandaag. Ik had in het veld ook niet het gevoel dat het er voor ons in zat of zo… Die eerste goal was eigenlijk al de doodsteek voor ons. Zeker als je bedenkt dat we de tweede helft eigenlijk geen kans gecreëerd hebben. We hebben vandaag van een betere ploeg verloren, inderdaad. Ik denk dat dit de slechtste wedstrijd van ons was van de hele tweede seizoenshelft en dat komt dus op een heel rottig moment. Ik weet niet wat het was: er kwam geen combinatie uit, het waren allemaal lange peren naar voren en die verloren we dan weer, veel lopen met de bal en dat verloren we dan ook weer - dat geeft al aan dat we de oplossing niet zagen. Doodzonde!
  Nu dus naar de eerste klasse. De eerste doelstelling is natuurlijk om zo snel mogelijk weer te promoveren. Maar ja, na vorig seizoen was de doelstelling om in de hoofdklasse te blijven. Door pech is dat niet gelukt en door hard te werken en een eindsprint in de laatste maanden hebben we het dan toch tot de PD gered. En nu we daar staan is de pijp helaas leeg en leveren we niet wat we zouden moeten kunnen leveren…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Na de gladiolen dan nu toch het onverbiddelijke einde . Een einde dat we al na een wedstrijd of zes aan zagen komen. Voor mijn gevoel eigenlijk na de Zuiderzeecup al... Ik geef onmiddellijk toe dat het achteraf makkelijk praten is, maar wat ik daar in Harderwijk mocht aanschouwen stemde me al bepaald niet vrolijk.
  Na de moeizame aanvulling van de vertrokken spelers hoopte ik dat de gelauwerde coach Assink het allemaal nog wel recht zou weten te trekken en dat oefenpotjes nou eenmaal helemaal niks zeggen.
  Het was ijdele hoop: vanaf dag één was de allerlaatste plek voor ons, twintig seconden stonden we ineens twee plekken hoger en dat waren meteen de cruciale seconden die de rechtstreekse degradatie even afwendden. Geen moment heeft de ploeg zich in die uitzichtloze situatie geschikt, steeds is men er vol voor gegaan en ik vind dat de ploeg en de staf daar alle lof voor verdienen!
  Natuurlijk is de frustratie groot: twee degradaties op rij gaan je niet in de koude kleren zitten. Beschuldigende vingers wijzen alle kanten op, maar zelden naar zichzelf. Ik wil dan ook hierbij mijn waardering uitspeken naar ALLE betrokkenen, ALLE bestuursleden die naar beste eer en geweten het beste met de club voor hebben gehad. En dat ik het persoonlijk niet met alle besluitvorming eens was doet daar niets aan af. Wie werkt maakt fouten, wie veel werkt maakt veel fouten en ik hoor vooral mensen klagen die foutloos zijn. Mensen die voorop lopen bij promoties, maar die ik dus al twee seizoenen nog amper op de Wolfskamer heb aangetroffen. Of de mensen wiens voornaamste bijdrage aan de vereniging de kritiek en de barrekening was.
  Arbiters hebben het altijd ‘gedaan’, grensrechters hebben het altijd ‘gedaan’ en bestuursleden hebben het altijd ‘gedaan’. Maar wie staat er te popelen om deze ondankbare taken over te nemen? Wie heeft er dan wél de visie om het topsportklimaat in de vereniging terug te brengen? IK kan ze u niet noemen! Ik ben ook de eerste die zichzelf in deze een brevet van onvermogen opspeldt. Mijn mening is te makkelijk en te vaak gekleurd door mijn emoties van het moment en mijn liefde voor Huizen 1. Het werd me al verweten toen ik nog hoofdredacteur van ons overleden clubblad was en ook nu zijn er mensen die mijn ‘visie’ – als je het al zo mag noemen – over hoe het dan wel zou moeten hoofdschuddend terzijde schuiven.
  Het artikel van VoetbalOpZaterdag.com rept van een ‘Huizen dat zo graag bij de top van het zaterdagvoetbal wil horen’. Ik zie die ambitie niet echt terug en dat breekt ons nu op. Over welke geledingen binnen de club ik het nu heb? Ook hier weer ALLE geledingen: van het publiek dat het massaal af liet weten toen het tij zich tegen Huizen keerde, tot de povere bedoening die het gebeuren rond ons Beloftenteam is. Mensen die het hardst roepen om ‘eigen jongetjes’ in het eerste, die heb ik bij die beloften nog nooit gezien. En geloof me: daar ken ik alle tien de trouwe koppen inmiddels wel van… Met een Lucas van Esterik. Dennis Lamme, Bob Brilleman en Hidde van der Veldt hebben we nu vier groeibriljantjes in handen. Maar dit seizoen heeft ook aangetoond dat je het met alleen groeibriljantjes niet gaat redden. Sportief gezien ben ik er dan ook niet van overtuigd dat we op stel en sprong onze rentree in de hoofdklasse zullen gaan maken. Natuurlijk doet een trainer als Joop Hiele bij een ploeg als XerxesDZB wel vermoeden dat er het een en ander in die club is geïnvesteerd, maar als dit soort ploegen slechts derde worden om vervolgens met een doelsaldo van 7-0 door te stoten naar de PD-finale, dan wacht ons ook in die eerste klasse nog een hele zware dobber.
  Na afloop sprak ik Danny Benning die aangaf: ‘Die laatste weken waren het alleen voor ons finalewedstrijden, maar niet voor onze tegenstanders. Vandaag troffen we een tegenstander voor wie het ook een finale was’. En dus legden we simpel het loodje tegen deze eerste klasser die gewoon meer kwaliteit in het veld wist te brengen. En dat maakt het vooruitzicht zorgelijk…
  We nemen afscheid van Joey Papamelodias, Desmond Mensen, Wilco Mackaay, Garrett Jones en Rinaldo O’Niel. Ik wil deze spelers ontzettend bedanken voor hun inbreng de afgelopen jaren, maanden, wedstrijden.
  Joey met zijn prachtige rushes en zijn opzienbarende gelijkmaker tegen DFS. Door dat te noemen doe ik de rest van zijn optredens schromelijk te kort, ik weet het. Het ga je goed Joey! Volgend seizoen komen we elkaar wellicht weer tegen. We weten welk een kanjer we dan tegen ons kunnen verwachten…
  Wilco, gekomen als reservedoelman, een seizoen lang niet gespeeld als stand-in voor Verkerk en er dan in een finale gewoon staan. Wie had ooit gedacht dat uitgerekend jij als één van de meest legendarische doelwachters van Huizen de geschiedenis in zou gaan. Helaas konden we je niet behouden voor de club vanwege de reistijd. Maar de herinneringen aan die bescheiden redder in de nood houden we altijd bij ons!
  Garrett ‘Greyhound’ Jones, de man met de fabelachtige rushes, de belangrijke goals, de niet aflatende inzet. Helaas het laatste seizoen geplaagd door blessures, maar toch in die slotfase weer o zo belangrijk. Garrett stopt met voetbal, hij kan het niet langer combineren met zijn werk en de blessures hebben zijn motivatie wat op de tocht gezet. Toch hoop ik dat Garrett lid blijft van onze vereniging. Ik denk dat als de nood aan de man komt dat Garrett met een paar traininkjes weer gewoon inzetbaar zou kunnen zijn. En dan is het weer gewoon ‘oren in je nek en gaan!’
  Desmond Mensen, die het na een succesvol seizoen toch nét niet tot basiskracht wist te redden, maar die o zo belangrijk was wanneer hij wél speelde. Ik herinner me nog die fabelachtige sprong waarbij hij zo ongeveer boven de tribune uitsprong, zijn onverzettelijkheid en zijn niet aflatende inzet en positivisme – ook al werd hij vaak voor de basis gepasseerd. Niets dan waardering ook voor jou. Ik wens je veel geluk en succes bij je oude cluppie!
  Tenslotte Rinaldo O’Niel, de man die denk ik in zijn slaap nog ligt te lachen. Ondanks dat de keuze voor Mackaay voor hem moeilijk moet zijn geweest toch niets dan positiefs van en over deze knul. Een goeie voor in de kleedkamer lijkt me (al ben ik daar uiteraard nooit fysiek bij aanwezig). Ook jou wens ik nog een aantal sportieve hoogtepunten bij je nieuwe club. Je hebt het verdiend!
  Ook afscheid van Kevin Rijnvis. Door een blessure hebben we weinig plezier aan deze doelman mogen beleven. Desondanks ook jij veel succes bij VVOG.
  Inmiddels hebben we de nodige nieuwe spelers aangetrokken. Uiteraard zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen en de aanloop naar het nieuwe seizoen zal moeten uitwijzen wat deze versterkingen waard zullen zijn. Een aantal oudgedienden keert terug op het oude nest: Bennie Honing, Sebastiaan ‘Bongo’ van Kammen, Zakaria el Biyar, Brian Willemse. Een heel ‘herkenbaar’ Huizen dan ook volgend jaar, aangevuld met routinier Wouter Bonke en talenten als Jeroen Lamme (de broer van Dennis), Jasper van Vark, Youri van Kommer en Tristen Kroeze. En dat allemaal onder de bezielende leiding van Arnold Klein, een man die ook zijn wortels nadrukkelijk in de Huizer klei heeft.
  Het is uithuilen en opnieuw beginnen. Ik hoop met dit epistel mijn frustraties en verdriet een beetje van me af te hebben geschreven. Nu eerst lekker met vakantie, alles van me af proberen te zetten en dan volgend seizoen maar eens zien wat de eerste klasse ons gaat brengen.
  Ik wens u ondanks alles toch een uitermate goede zomer en hoop u na de vakantie weer gezond en wel aan de lijn te mogen treffen voor een nieuw begin.

  Huizen - XerxesDZB 0-4 (0-0)

  51. Brandon Könemann 0-1
  74. Osvaldo de Pina 0-2
  81. Ingmar Maayen 0-3
  88. Brandon Könemann (pen.) 0-4

   

  Opstelling Huizen
  Wilco Mackaay, Danny Benning, Randy Onuoha, Renee Troost (c), Quincy van Waveren, Murat Önal, Jordey Buitenhuis, Garrett Jones (68. Hidde van der veldt), Aron Klaassen, Lucas van Esterik (77. Bob Brilleman), Joey Papamelodias (68. Dennis Lamme)

  Opstelling XerxesDZB
  Bjorn Renard, Marciano Bruma, Mike Navajas Sanchez, Ismail Celen (c), Joey Grootenboer (68. Ingmar Maayen), Brandon Köneman, Ilyas Ouled Ali, Bruce van Kesteren (83. Leshawn Lisse), Mo Ajarai (80. Marcello Gomes da Veiga), Osvaldo de Pina, Raoul Gangadin

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie