https://www.svhuizen.nl/een-derby-zonder-hoogtepunten/n3868c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Een derby zonder hoogtepunten...
  31 mrt 2018
  Ron Tuijnman
  Hoewel Huizen de punten meer dan nodig heeft, wist het tegen Zuidvogels toch niet verder te komen dan een 0-0 `nederlaag`. Niet dat Huizen erg veel aanspraak op een overwinning mocht maken, werd de 0-0 toch als een nederlaag ervaren....
  een-derby-zonder-hoogtepunten

  Nerveus
  Als ik ’s ochtends de ogen open, is het eerste dat door me heen schiet: ZUIDVOGELS! De gedachten aan de Huizer derby dwarrelen al ruim een week door me heen en de knoop in mijn maag werd met de dag een slagje steviger aangedraaid. Ben je verdorie 63, heb je nog de zenuwen voor een lokaal potje voetbal. Ik vrees dat dat ook nooit meer overgaat.
  In mijn Facebook voetbalgroepje heerste er wat opwinding vanwege een interview in de Gooi & Eemlander waarin de voormalige Huizer spelers Bóné en Heldoorn aangeven voornemens zijn Huizen het laatste zetje over de rand van de afgrond te willen gaan geven. Bóné memoreert echter er toch op te hopen dat ook Huizen zich weet te handhaven. Persoonlijk nam ik geen aanstoot aan het verhaal: je kunt moeilijk van die jongens verwachten dat ze in de krant gaan roepen dat ze verwachten afgedroogd te zullen gaan worden en dat ze hopen dat Huizen gaat winnen. Daarbij zou zo’n opmerking ook nog eens uitermate onrealistisch zijn gelet op de stand van de ranglijst waar Huizen inmiddels een volle tien punten achterloopt op de buren. Maar goed: in de aanloop naar de derby ‘prikkelt’ alles, al hijsen ze de daar de clubvlag maar.
  Van die wederzijdse animositeit proef ik niets in de Zuidvogels-bestuurskamer waar ik allerhartelijkst ontvangen word. Even wat verwarring als in ‘De Aftrap’ vermeld staat dat Aron Klaassen aanvoerder is. Het leidt meteen tot speculaties over een kwade Renee Troost na zijn wissel vorige week. Er blijkt gelukkig niets van waar: Troost is gewoon weer onze captain en Assink heeft weer gekozen voor de vertrouwde elf. Dat levert een bank op met de weer herstelde Hidde van der Veldt, die daar gezelschap krijgt van Lucas Pelgrum, Garrett Jones, Desmond Mensen, Kevin Smit, Bob Brilleman en reservedoelman Hidde Hoelscher.
  Ook een hoog ex-Huizen-gehalte in de spelerslijst van onze gastheren: niet alleen de eerder genoemde Terry Bóné en Jermain Heldoorn kunnen terugzien op een al dan niet roemrijk Huizen-verleden, maar ik zie ook de namen van Steve Promes, Jorik van Ruiswijk en Hidde van Erkel op het wedstrijdformulier staan. Met name die laatste had ik nog graag in een groen-gele outfit aan de aftrap willen zien.
  Een naam die echter ontbreekt is die van het voormalige Huizer talent en inmiddels Zuidvogels topschutter Danny Roozendaal. Ik zou een huichelaar zijn als ik het ontbreken van zijn naam niet met enige opluchting zou hebben ontvangen, maar de reden is uiteraard niet iets waar ik vrolijk van word: kruisbandletsel. Daar had Danny bij ons ook al last van en opnieuw moet deze getalenteerde spits de lange weg die deze revalidatie met zich meebrengt doormaken. Helaas weet ik uit eigen ervaring maar al te goed welke dieptepunten en zwarte momenten je door moet voor je weer op de been bent en ik wens Danny vanaf deze plek dan ook nogmaals alle sterkte en een voorspoedig herstel toe!
  Midweeks had Zuidvogels voor de beker al gespeeld tegen het Ajax dat ons vorige week zo ongenadig op de broek gaf. Ook daar wierp de derby zijn schaduw vooruit, want trainer Coto had diverse spelers rust gegeven. En dus beleefde Ajax opnieuw een makkelijke wedstrijd in Huizen en stapte met 0-4 de volgende ronde in. Ik denk dat als Ajax even zelfvertrouwen moet tanken, dat ze dan een oefenwedstrijd tegen een van die twee Huizer ploegen inplannen.
  Als het weer een graadmeter is, dan kunnen we ons opmaken voor een heerlijke voetbalmiddag. Een topdag voor de penningmeester van Zuidvogels, kraampjes, muziek, stewards alom, een prima voetbalsfeertje. Fred Kirchner voorspelt een optimistische 2-3 overwinning. Ik kijk daar met die 0-5 van vorige week toch iets minder zonnig tegenaan. Echt optimisme moet immers toch altijd een basis in de realiteit hebben.
  Van een vriendelijke steward mag ik plaats nemen in het gereserveerde gedeelte van de knusse tribune. Inmiddels is de knoop in mijn maag een dubbele knoop geworden en ik tel de minuten af tot het spektakel zal gaan beginnen. Voor me heeft een bezoeker het idee opgevat dat het staanplaatsen zijn en blokkeert een goed deel van mijn zicht op de warming up van Zuidvogels doelman Frank Mol. Als voormalig doelman blijft me dat toch trekken. Gelukkig daalt het besef dat dit zitplaatsen zijn op tijd bij de man neer en kan ik de wedstrijd ongestoord volgen. De pupil van de week weet zijn eerste inzet op de paal te plaatsen en inmiddels ben ik bereid in alle goede voortekenen te geloven.
  Dan doen de sfeerteams bij de opkomst van beide teams de oudejaarsavond nog eens dunnetjes over en rood-geel-groene rookpluimen geven de Wolfskamer een sfeervolle aanblik. De timing had wat beter gekund, want ook tijdens de wedstrijd zou men blijkbaar nog wat vergeten partijtjes vuurwerk ontdekken – en weggooien is dan zonde uiteraard…
  Eén minuut stilte voor… Tja, voor wie? Het geroezemoes van het publiek overstemde vooraf de brave speaker die zijn uiterste best deed, maar nauwelijks hoorbaar was en dus volstrekt onverstaanbaar zijn teksten op las. Van de website vernam ik zojuist dat het hier waarschijnlijk om lid van verdienste Jan Molenaar ging. Gelukkig wel gepaste stilte tijdens de minuut – en zo hoort het ook!

  Es geht los!
  Ook nu gaat Aron Klaassen weer voorop in de strijd: in de tweede minuut onderbreekt hij een aanval van de Zuid en stuurt Thomas Malolepszy op weg. Met een gelukje krijgt deze de bal mee als de Zuid-verdediger de bal aan zich voorbij ziet gaan. ‘Malo’ passeert zelfs de uitkomende doelman Mol, maar de bal is dan helaas te ver buiten zijn bereik geraakt. Quincy van Waveren duikt dan nog op ter assistentie maar voor onze vleugelspits uit kan halen is de Zuidvogelsdefensie weer op orde en gaat de bal buiten.
  Dan een duel op het middenveld. De ijverig storende Van Esterik blokkeert de bal, Jermain Heldoorn gaat neer en arbiter Paarhuis kent meer op emotie dan op de spelregels een vrije trap toe aan de thuisploeg. Het is uiteindelijk een prooi voor de weer rustig keepende Wilco Mackaay, maar het bleef een wat vreemde beslissing aangezien Van Esterik louter de bal blokkeerde en niets onoorbaars deed. Kort daarop nam Paarhuis opnieuw een wat vreemde beslissing en wekte de indruk deze derby toch vooral niet uit de hand te willen laten lopen.
  Mackaay hervat het spel snel en stuurt dan Van Waveren weg. Diens voorzet wordt door een verdediger geblokt. De bal heeft echter een raar effect en stuitert alsnog over de achterlijn waardoor Huizen een corner mag nemen. Joey Papamelodias brengt de bal voor en Klaassen poogt zwaar gedekt in te koppen. De bal vliegt via een verdediger over en Joey mag opnieuw naar de hoekvlag. En opnieuw leidt dat tot een corner. Is driemaal dan toch scheepsrecht? Helaas niet: de bal gaat voorlangs en als Van Esterik de bal dan oppikt en het strafschopgebied binnen dribbelt is zijn inzet te slap en mist de juiste richting voor de openingstreffer.
  Ook een crossbal over het halve veld van de sterk spelende Danny Benning, bereikt Malolepszy die er struikelend en zwoegend opnieuw een corner uit haalt. Van Esterik pikt goed op en zet de bal keurig voor. Deze keer is het Malolepszy die de bal met het hoofd onvoldoende richting weet te geven en we zien de bal ruim over de goal van Frank Mol suizen.
  Hoewel Huizen het betere van het spel heeft, is het toch nog niet echt gevaarlijk voor Frank Mol opgedoken. De Zuidvogels-doelman zal het zweet bepaald nog niet door de bilnaad hebben voelen lopen.
  Aan de andere kant zien we een voorzet van de flank richting Niels van der Zaal. Jordey Buitenhuis is echter attent en wint het felle sprintduel en voorkomt daarmee een doorbraak van Zuidvogels.
  Het eerste kwartier is dus wel lekker vlot, maar ook wat nerveus. Ondanks dat het er voetballend wat rustiger uitziet bij onze mannen, grossiert Huizen toch ook vooral in foute passes en slordigheden. En zo ontwikkelt er zich een derby die door de brilstand en de stand op de ranglijst wel erg spannend is, maar voetballend nog geen hoogtepunten kent.

  Evenwicht
  Na het eerste kwartier waarin Huizen een zeker overwicht kende, belandt de wedstrijd dan in een fase waarin beide ploegen gelijk op voetbalden.
  Ik zag niet wat er gebeurde, maar ineens ligt daar Terry Bóné op het kunstgras. Het ziet er ernstig uit en Terry moet er door twee man vanaf worden gedragen. Hij wordt vervangen door Michiel Foppen. Vanaf hier ook voor Terry een voorspoedig herstel gewenst!
  Richard Gooijer zet de bal dan voor en opnieuw moet Jordey Buitenhuis excelleren om het gevaar af te wenden. De druk van de thuisploeg neemt toe en inmiddels is het een echt voetbalgevecht geworden waarin de duels niet geschuwd worden. Een ‘ open’ wedstrijd die dus alle kanten op kan en geen moment verveelt. Tenminste: als je voor één van beide ploegen bent. Voor de objectieve toeschouwers – die er ongetwijfeld geweest zullen zijn – hoop ik dat ze van de vuurwerkshow en de sfeer genoten hebben, want voetballend viel er tot op heden nog weinig te genieten.
  Met een krap half uur op mijn stopwatch – de stadionklok laat zich lastig aflezen – gaat Randy Onuoha op avontuur. Op de rand van het strafschopgebied waagt hij een schotpoging die echter geblokt wordt. Kort daarop verspeelt hij in een nieuwe poging de bal en dat vormt meteen de aanzet voor een tegenaanval van Zuidvogels. Onuoha heeft dan een overtreding nodig om de aanval te onderbreken. Steve Promes jaagt de vrije trap hard in onze defensie en we kunnen weer opgelucht adem halen. Onuoha was wel dreigend met zijn acties, maar het leverde toch ook wel de nodige onrust op in onze laatste lijn. Maar goed, je moet soms ook wat risico nemen: you’ll have to break the egg to make the omelet…
  Een snelle actie van Quincy van Waveren leidt dan opnieuw tot een corner. Deze keer zwaait de bal wel goed voor en Renee Troost timet net even verkeerd en vliegt onder de bal door.
  Quincy van Waveren onderbreekt dan even later een aanvalspoging van Steve Promes en lanceert Murat Önal die wederom met een corner genoegen moet nemen waaruit Quincy van Waveren de bal ruim over de goal van Mol volleert. Het schortte echt aan de afwerking, want de mogelijkheden om tot een kans te komen deden zich echt wel voor.
  Opnieuw een actie van Malolepszy en opnieuw een corner. Opnieuw is de inzet te laag en kan eenvoudig geruimd worden. Onze gastheren hoefden zich echt niet bovenmatig in te spannen om die schier eindeloze reeks hoekschoppen het hoofd te bieden – doelman Mol al helemaal niet, die had ondertussen de Donald Duck wel kunnen lezen: zijn defensie en het slecht afgestelde vizier van de Huizers deed de rest.
  Aan de andere kant is het dan wél gevaarlijk als Jaap Jong uitbreekt en alleen op Mackaay lijkt af te gaan. Jong aarzelt echter en kan maar niet besluiten of hij af zal leggen of voor eigen succes zal gaan. En dat biedt onze defensie de gelegenheid alsnog in te grijpen ten koste van een corner. Die komt voor en bij de tweede paal kopt Richard Gooijer in het zijnet. Toch beslist arbiter Paarhuis – die overigens verder nog op weinig foutjes te betrappen zou vallen – tot een corner. Die bal wordt dan half geruimd en ineens staat daar Niels van der Zaal vogeltje vrij voor Mackaay. Onze doelman weet met een katachtige reflex de harde inzet nog te keren, maar is kansloos op de rebound. Dan beslist de arbitrage tot onze grote opluchting tot buitenspel en annuleert deze treffer.
  Het levert wat frustraties op en met de sfeer die een derby nu eenmaal met zich meebrengt leidt dat kort voor rust nog even tot een opstootje na een fel lijf-aan-lijf-duel. Dan nog een laatste aanval van Zuidvogels als Jaap Jong uit een fraaie aanval de bal tot bij Steve Promes brengt die de bal uitermate knap in één keer volleert. De inzet is hard, maar recht op Wilco Mackaay die de bal dan ook keurig wegvangt.

  Rust
  De 0-0 met rust bewijst dat een brilstand niet per definitie saai hoeft te zijn. Al gebiedt de eerlijkheid me erbij te vermelden dat de beladenheid van deze wedstrijd daar vooral debet aan was, want voetballend werden we bepaald niet verwend - beide doelwachters hadden eigenlijk grotendeels op een klapstoeltje de wedstrijd kunnen volgen. De 0-0 hield de spanning toch in de lucht en nog steeds zou een treffer van een van beide partijen deze wedstrijd ook voetballend open kunnen breken.
  Aan een puntendeling hebben beide ploegen helemaal niets behalve dan dat ene puntje. Zeker Huizen heeft driepunters nodig om nog zicht te houden op handhaving. Het is dan ook de vraag in hoeverre de beide coaches nog alles of niets durven te gaan spelen. Daarbij hinkt Assink uiteraard op twee gedachten: enerzijds dat hij het zich enerzijds niet kan permitteren om de derby te verliezen en anderzijds dat de stand op de ranglijst hem eigenlijk dwingt om straks met een driepunter naar de andere kant van het hek te wandelen.
  Terwijl het dweilorkest toetert en die arme speaker wanhopige pogingen doet de nummers van de winnende lootjes om te roepen, wachten we op de dingen die komen gaan…

  Ongewijzigd
  Geen wisselingen in beide teams. Van Cotu kan ik dat goed begrijpen aangezien hij al één van zijn wissels kwijt was aan de blessure van Bóné. Van Assink begrijp ik het ook wel: hoewel hij een complete aanvalslinie op de bank heeft zitten (Vd Veldt – Smit – Jones) moet je je ook afvragen of je daar dan sterker van wordt. Met name de snelheid van onze flanken zorgde voor een ferme reeks hoekschoppen. Dat we daar dan niks mee doen is twee, maar het was zonder meer dreigend.
  We zijn amper twee minuten bezig als een rare dwarrelbal van Niels van der Zaal net naast de goal van Mackaay valt. Had de bal onder de lat gevallen, dan had ik het nog zo net niet geweten, maar zonder geluk vaart niemand wel en Wilco huppelt opgelucht achter de achterbal aan.
  Aan de andere kant een vlotte aanval via Onuoha die de bal na een goede actie bij Murat Önal brengt. Deze verlengt de bal keurig op de inkomende Joey Papamelodias, maar deze schiet helaas te druistig in en het schot wordt geblokt door de toegesnelde verdedigers. Ook een bal van Malolepszy gaat veelbelovend richting kruising, maar verder dan veelbelovend komt het niet.
  Nadat Joey Papamelodias vanaf de middenlijn doelman Mol had trachten te verschalken, gaat dan Van der Zaal er opnieuw van tussen. De uitblinkende Buitenhuis is echter opnieuw op zijn post en weet erger te voorkomen.
  Inzet is er genoeg: met een doffe knal die het vuurwerk in zijn hemd zette, blokkeert Joey Papamelodias vlak voor de tribune een uitval van Zuidvogels. Hij lanceert Van Esterik – die ook op een uitstekende wedstrijd terug kan zien – die vervolgens net een teentje tekort komt om doelman Mol te verrassen.
  Het dichtst bij een treffer is Huizen dan als Danny Benning in de achtenvijftigste minuut een spetter afvuurt waarop doelman Mol moet lossen. De rebound wordt dan tegen een eigen speler aangeschoten en vervolgens is het dan Jordey Buitenhuis die het lichaam te ver achterover heeft en de bal ‘Huizenhoog’ overjaagt.
  Aan de andere kant voorkomt Danny Benning dan een treffer als Ricardo Tat gevaarlijk inglijdt bij de tweede paal.
  Buitenhuis en Van Esterik doen dan ook ieder nog een poging Mol te verschalken, maar de eerste poging stuit op de doelman en de tweede poging verdwijnt wederom naast de goal.

  Wissels
  Dan brengt Coto in de zesenzestigste minuut Jerghinio Sahadewsing voor Niels van der Zaal. Van der Zaal had zijn portie aan mogelijkheden wel gehad en zal niet echt op een gelukkige derby terugkijken.
  Meteen daarop een hoogstandje van Jaap Jong die liggend op de grond na een drietal heftige duels toch nog kans ziet de bal via via bij Ricardo Tat te brengen. Diens harde en diagonale schot wordt dan prachtig onder de lat vandaan gewerkt door Wilco Mackaay die daarmee zijn waarde voor Huizen nog maar eens onderstreepte.
  Assink brengt dan Hidde van der Veldt met nog een kwartier te gaan voor de leeg gespeelde Malolepszy. Van der Veldt heeft deze week de training pas hervat en was dus nog niet klaar voor een langere invalbeurt.
  Ook Jermain Heldoorn moet dan uitvallen met een hoofdwond en wordt vervangen door Jorik van Ruiswijk. Het wordt er echter niet beter op met de wissels. De krachten beginnen toch een beetje weg te vloeien bij beide teams en de lef en de wil om nog even vol aan te zetten is er niet meer. Tat schiet nog een keer ruim naast en ook Quincy van Waveren haalt uit voor een bal die klaarblijkelijk heimwee had naar ons eigen hoofdveld.
  De minuten tikken weg en de vraag komt op hoeveel tijd arbiter Paarhuis – die zeker de tweede helft een onberispelijke wedstrijd floot – bij zal trekken voor de veelvuldige loopacties van Jan Hop, de verzorger van de Zuid. Önal laat zich dan in de slotfase nog vervangen door Kevin Smit, maar voor diens invalbeurt zou Amin Younes bedankt hebben en zo eindigen we deze derby zoals we hem begonnen. Hoewel: we zijn nu wel weer een illusie armer en een wedstrijd dichter bij het einde van de competitie…

  Erik Assink
  “Geen goal tegen gekregen en toch verloren, denk ik dan…” Assink vindt het mooi gezegd en noemt het een hele zouteloze derby, zonder gevaarlijke situaties voor de goal. Beide keepers hadden weinig werk aan de weinige kansen die zich voordeden. Ook qua beleving was de derby wat vlakjes: op een enkel opstootje na toch ook niet echt de verbetenheid die je in een derby mag verwachten. Zuidvogels hanteerde snel de lange bal en wij hebben niet goed genoeg gevoetbald in balbezit, analyseerde onze oefenmeester. We beantwoordden dat te vaak met óók de lange bal. Dat leverde dan wel de nodige corners op, maar ook daaruit hebben we niets gezien dat echt op een kans leek. Sterker nog: die paar corners van Zuidvogels waren gevaarlijker omdat ze wat meer lengte mee naar voren brachten en de ballen kwamen ook beter voor de goal. Die van ons waren eigenlijk haast zonder uitzondering te kort en kenden te weinig variatie. Alleen de eerste corner wist Aron Klaassen dan te winnen, maar de rest was onder de maat.
  Va banque spelen is vooral een optie als je het gevoel hebt dat je dicht bij een goal bent, dat je met wat extra’s die goal wel over de streep weet te trekken. Maar dat gevoel had Assink niet. Hij had niet het gevoel dat er en goal in de lucht hing. Hoewel hij wel Renee Troost door naar het middenveld schoof, bleef Zuidvogels verdedigend veel te makkelijk op de been. “Die twee daar in het centrum achterin namen geen enkel risico,” merkte hij gelaten op. Ze waren achterin dominant in de lucht en wij hebben veel te lang volhard in steeds maar weer die lange hoge bal, we probeerden veel te weinig over de grond de opening te vinden. We hebben geen moment iets afgedwongen naar de goal toe. Ballen over en naast, maar die keeper had echt niet hoeven douchen na afloop - voor de objectieve toeschouwer was het een lange zit. Elke week komt er meer druk op te staan om een driepunter te halen, maar het aantal strohalmen neemt gestaag af. NSC wint met 1-5 uit bij Excelsior – leg het mij maar uit! Iedereen lijkt van iedereen te kunnen winnen, maar zo langzamerhand moet dat toch echt voor ons ook een keer gaan gebeuren! Daarom voelt dit gelijke spel ook meer als verlies dan als ‘niet verloren’…

  Lucas van Esterik
  Na afloop Lucas van Esterik die de juichende de begroeting van een kleine menigte in ontvangst nam. Onze hardwerkende middenvelder kon terugzien op een goede wedstrijd waarin hij veel nuttig werk leverde en samen met Buitenhuis en Klaassen tot de betere mensen bij Huizen behoorde.
  Had je je eigen fanclub meegenomen?” vraag ik hem na afloop als hij fris gedoucht in de deuropening van de kleedkamers verschijnt.
  “Haha, ja, er waren vandaag allemaal vrienden komen kijken die normaal in Amsterdam en Rotterdam wonen. Ze waren toch wel benieuwd hoe dat hier in deze derby zou gaan en wat ik dan in mijn vrije tijd deed. Ik vond het heel leuk dat ze er zo massaal waren.
  Ik woon dan nu wel in Utrecht, maar het blijven voor mij als ‘Huizer’ toch wel hele speciale wedstrijden. Zeker als je vanaf het begin mag spelen. Tegen Zuidvogels maakt toch wel wat extra’s in je los en dan al dat vuurwerk en die rookbommen, dat maakt het allemaal nog veel specialer.
  Als jong jochie kwam ik bij de beloften samen te spelen met Hidde van Erkel en Danny van Roozendaal – die deed dan vandaag niet mee – maar ik ken inderdaad ook nog best wel wat jongens zo her en der.
  Ik probeerde vandaag voorop in de strijd te gaan en moest veel loopwerk verrichten. Maar dat hoort ook wel bij mijn speelstijl. In zo’n wedstrijd als vandaag is dat wel het minste dat je kunt doen. Helaas zijn we er niet in geslaagd ook een doelpunt te maken. Voetballend was het niet al te best, veel ballen die wat wild heen en weer werden gespeeld. Da’s jammer uiteraard, maar als een wedstrijd zich zo ontwikkelt, dan ga je er onbewust toch snel in mee. Tja, het was aan de ene kant natuurlijk wel degradatie voetbal, maar aan de andere kant is dat toch niet echt onze speelstijl. Daarbij hebben we voorin ook geen grote jongens lopen die wat kunnen met die lange ballen. Maar ja, het liep nu eenmaal zo en moesten we daar gewoon op inspelen.
  We waren vastbesloten om te gaan winnen vandaag. Het is natuurlijk een directe concurrent. De beide defensies stonden gewoon heel erg goed, ook Zuidvogels heeft amper kansen gehad.
  Maar goed: we hebben geloof ik nog negen wedstrijden te spelen (acht, red.) en als we met deze instelling en inzet blijven spelen, dan kan ik me haast niet voorstellen dat je geen punten meer gaat pakken – de spirit zit nog prima in de ploeg! Volgende week gaan we gewoon weer op om ‘volle bak’ te spelen en die driepunter over de streep te trekken!”

  Jordey Buitenhuis
  Achterin speelde Jordey Buitenhuis een uitermate degelijke wedstrijd. Zonder verder iemand achterin tekort te willen doen vond ik Jordey een van de beste mensen van het veld.
  “Verdedigend stond het goed,” analyseert Buitenhuis bescheiden. “Het ging prima achterin en we gaven amper wat weg. Het is dan erg teleurstellend dat je het zelf voorin niet afmaakt en met een 0-0 van het veld stapt na alle voorzetten en corners die we hebben gekregen. Ik kreeg zelf de tweede helft ook een goede mogelijkheid. Ik kwam echter niet helemaal uit met mijn stappen en moest met links schieten. Dan ook nog mijn lichaam teveel naar achteren en dan krijg je dus zo’n vuurpijl…
  Al ben ik dan van geboorte geen Huizer, ik voelde toch wel degelijk de spanning en de extra druk die er rond zo’n derby heerst. Ik vond het sfeertje echt prachtig en kan daar echt wel van genieten. Dan hoop je dat het op het veld ook een feestje wordt, maar helaas werd het meer rommelig dan dat er kans na kans na kans gecreëerd wordt.
  Die drie punten die waren heilig, die waren broodnodig in de situatie waarin we nu zitten. Met dat ene puntje schieten we niet heel veel op en dat is teleurstellend. Zeker als je hoort dat NSC dus met 1-5 bij Excelsior wint. Je vraagt je dan toch wat er daar allemaal gebeurt. Maar goed: volgende week wacht CSV en dat is minstens zo belangrijk als vanmiddag. Natuurlijk is het prachtig die ambiance en die sfeer, de druk die erbij komt kijken, niet verloren dus, maar dus ook niet gewonnen. En dat was toch eigenlijk wel de doelstelling voor vanmiddag. En dat is dus zuur.
  We hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat handhaving gaat lukken, op trainen is iedereen gedreven en scherp bezig. We hebben als groep nog zeker het vertrouwen in de goede afloop, of dat nou met of zonder PD-wedstrijden is dat doet er niet meer toe. We richten de blik nu dan ook gewoon op volgende week in de jacht op driepunters. Die moeten we echt nu gaan pakken, anders schiet het niet op!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Een voetballend wat fletse derby waarin Huizen dus geen revanche nam voor de knullig weggegeven punten in de thuiswedstrijd. Een rommelige wedstrijd waarover de wederzijdse belangen als een loden deken bleef hangen. Zuidvogels diende ‘niet te verliezen’ Huizen ‘moest’ winnen en we moeten dus helaas constateren dat onze buren ‘op punten gewonnen hebben’. De afstand blijft zo tien volle punten en met nog acht wedstrijden te gaan lijkt dat verschil schier onoverbrugbaar. Niet dat we nou zo nodig boven de Zuid moeten eindigen – al blijft dat uiteraard uit wederzijdse sportieve rivaliteit toch wel een doel op zich – maar de Zuid staat ‘veilig’ en dus is dat ons ijkpunt.
  Aan de andere kant kunnen we maar beter oogkleppen opzetten en niet meer naar die ranglijst kijken: het heeft geen enkele zin je druk te maken om de uitslagen  van anderen, het enige dat telt is nu je eigen resultaat. Er zitten voor Huizen nog 24 punten in de pot en we zullen daar zeker de helft van nodig hebben voor handhaving – al dan niet via promotie-degradatie-wedstrijden.
  De competitie loopt naar zijn einde en voor een aantal ploegen is er weinig eer meer te behalen. Dat schept toch een andere wedstrijdmentaliteit. Daarnaast krijgen trainers en spelers te horen dat ze mogen vertrekken en anderen maken zelf de keuze voor een nieuwe uitdaging. Ook dat levert verschuivingen op bij de verschillende verenigingen.
  Deze competitie was van meet af aan al onvoorspelbaar. Wie had er vooraf voorspeld dat het bescheiden Eemdijk nu trotse lijstaanvoerder zou zijn? En wat gaat het gedreven spelende Ajax doen? De ploeg krijgt koploper Eemdijk nog thuis en dat is zonder meer een clash of the titans: de klasse van Ajax tegen de opgestroopte mouwen van de Diekers!
  Voor Huizen hangt de rode stormbal na vandaag weer een tandje hoger. Langzaam maar zeker kruipt de finishlijn dichterbij. Al enkele weken brengt een overwinning ons niet meer van de laatste plek af. Ook zaterdag aanstaande niet tegen directe concurrent CSV Apeldoorn dat vijf punten op ons voor loopt. Nog meer dan vandaag tegen de Zuid kunnen we dan ook volgende week spreken van een ‘zes-punten-wedstrijd’. We hoeven echt niet te rekenen op een CSV dat met twee vingers in de neus naar de Wolfskamer afreist, we zullen op volle oorlogssterkte en eigenlijk nog gemotiveerder dan voor een derby aan de meet moeten komen willen we een kans maken: scherp als een mes en gespannen als een vioolsnaar, gefocust als een hongerige panter en met dat scherpe mes tussen de tanden. U begrijpt dat uw aanwezigheid zo mogelijk nóg belangrijker is dan bij de derby, dus komt allen, support uw club in deze moeizame strijd om lijfsbehoud. In tijden van nood leert ook een club zijn ware vrienden kennen…

  Zuidvogels - Huizen  0-0 (0-0)

  Opstelling Zuidvogels
  Frank Mol, Tim Horsmeier, Ivo de Heus, Jaap Jong, Hidde van Erkel, Ricardo Tat, Niels van der Zaal (66. Jerghinio Sahadewsing), Jermain Heldoorn (74. Jorik van Ruiswijk), Richard Gooijer, Terry Bóné (21. Michiel Foppen), Steve Promes.

  Opstelling Huizen
  Wiclo Mackaay, Danny Benning, Renee Troost, Jordey Buitenhuis, Randy Onuoha, Aron Klaassen, Lucas van Esterik, Joey Papamelodias, Murat Önal (90. Kevin Smit), Thomas Malolepszy (73. Hide van der Veldt), Quincy van Waveren.

  Foto's: Henk Heijnen Fotografie