https://www.svhuizen.nl/driemaal-is-scheepsrecht/n4642c176
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Driemaal is scheepsrecht!
  26 aug 2020
  Ron Tuijnman
  Na twee keer een valse start in de midweekse oefencampagne te hebben gemaakt, nu dan een tegenstander die dan wél ten tonele verscheen. Derde divisionist Hoogland kwam op bezoek op de Wolfskamer. Een verslag…
  driemaal-is-scheepsrecht

  Hoogland
  Tot twee keer aan toe zag Huizen een midweekse oefenwedstrijd gecanceld worden. Nu dan toch echt op de dinsdagavond een oefenpotje tegen Hoogland, derde divisionist zondag. Ik ben wat vroeg vanwege een fotoshoot en hoor dan op het hoofdveld een enthousiaste jeugdtrainer coachen: ‘Het gáát niet om de goals, het gaat om het positiespel!’ Een idealist, een liefhebber, dus. Persoonlijk vind ik die goals namelijk stiekem wél heel belangrijk – ongeacht het daartoe vertoonde positiespel. ‘Niks spel! Knikkers!’ bitste Youp van ’t Hek ooit vanaf de kaft van één van zijn bundeltjes. Maar goed: bij jeugd opvoeden gelden nu eenmaal edelmoediger waarden…
  De mensen van Hoogland zijn al druk met de voorbereiding bezig en heel bereidwillig levert men mij een lijst met namen en rugnummers, alsmede een opstelling. Daarop komen wel twee nummers vijf voor, maar een kniesoor die daar op let. Vriendelijke lui die begeleiding van Hoogland, al zal de scout van Capelle daar heel anders over denken. Capelle is de eerstkomende bekertegenstander van Hoogland en is naarstig op zoek naar de informatie die ik zojuist heb gekregen. Ik heb er echter bij moeten beloven het niet aan Capelle door te spelen. En dan is het een man een man, een woord een woord – tot groot ongenoegen van die eerder genoemde scout die verontwaardigd afdruipt.

  (Fotos: Henk Heijnen Fotografie)


  Die namenlijst van Hoogland bevat een opvallende naam: Oskar van Logtestijn. Ooit droeg hij het groen geel om de schouders, maar wist de grote belofte die hij was niet het in te lossen. Opmerkelijk dat hij nu gewoon in de basis van een derde divisionist loopt te voetballen… Het kan verkeren… Verder nog wat namen die me bekend voorkomen van de wedstrijden die ik van de beloften gevolgd heb tegen Hoogland.
  Ook nu weer de bekende lijst met namen en telefoonnummers van de bezoekers. Lastig, maar het is nu eenmaal een voorwaarde van onze overheid om met publiek te mogen spelen. Bestuurslid Annelies van Esterik maakt meteen van de gelegenheid gebruik om wat lidmaatschapskaarten aan de man te brengen. Zelf ophalen lijkt wat knullig, maar het scheelt een kwak aan porto. In deze door corona-geteisterde periode moet een club als Huizen vooral ook op dit soort ‘kleintjes’ letten.

  Komt u binnen, zeg!
  Van enig ontzag voor de derde divisionist is geen sprake. Met name via de gretig spelende Sergae Kogeldans zoekt Huizen het doel van doelman Sebastiaan Bruins/Noah Moghaddasian. De opstelling en de namenlijst vermeldden twee verschillende namen. Vanwege de typbaarheid ga ik maar even uit van Bruins. Na enkele vergeefse pogingen tot een kans is het dan in de derde minuut al raak als een soepel lopende combinatie onder meer via Maachi het veld over zigzagt. Als dan een speler achterin bij Hoogland niet lekker met zijn passen uitkomt op de diagonale voorzet, dan schiet de bal door op wie anders dan Sergae Kogeldans die niet aarzelt en diagonaal binnen schiet: 1-0! Hoeveel lekkerder kan je beginnen?
  Nou, het wordt nóg lekkerder als diezelfde Kogeldans zijn naam eer aan doet en een kanonskogel afvuurt uit een diagonale voorzet die wederom doel treft: 2-0 met amper elf minuten op de stadionklok die keurig door Gert van der Roest tot leven was gewekt.
  Het overschaduwt het goede spel van Tristen Kroeze die nadrukkelijk op revanche uit was voor zijn wat weifelachtige begin tegen Urk. Tristen was sterk in de opbouw en speelde scherp en gedreven – zoals héél Huizen eigenlijk.
  We zijn al in de dertiende minuut als Hoogland dan voor het eerst iets serieus richting Jaime Hensen doet. Nou ja, serieus: die wilde pegel van Oskar van Logtestijn ging wel héél erg ruim over…
  Een minuut later dan toch fraai voetbal van onze gasten: Aboubakar Ouaddouh gaat stijlvol in één beweging langs Kroeze die in de achtervolging moet. De combinatie levert hem de bal terug in de loop, maar het is Jaime Hensen die attent keept en bijtijds zijn goal uit is.
  Aan de andere kant is Cas Mocking attent bij een fraaie steekpass op Theo Visser en met een perfecte sliding weet hij Visser het scoren te beletten.

  Lekker voetbal!
  Het is een heerlijke pot voetbal die zich daar op de Wolfskamer ontrolt. Met een dikke  twintig minuten gespeeld bereikt een strakke voorzet het hoofd van Jeroen Lamme die goed opduikt bij de tweede paal. Op papier deed Jeroen alles goed: goed naar beneden en tegendraads inkoppen. Maar ja: dit was geen wedstrijd op papier en de bal gaat voorlangs. Het leverde nog wel een corner op, maar daar kwam verder niets uit.
  Het is genieten daar op die winderige nazomeravond. Niet echter voor Henk Baum van Hoogland die na een duel geblesseerd raakte en al trekkebenend vervangen moest worden door Amin Said. Ook daar blijkbaar geen enkel risico met het oog op de komende bekerontmoeting.
  Sebastian van Kammen levert in de achtentwintigste minuut een fraaie voorzet af waar Theo Visser maar net niet bij kon. Als ie van de week niet naar de kapper was geweest, dan had het ongetwijfeld een fraaie goal opgeleverd.
  Opnieuw knap combinatiespel van Hoogland dat zich toch meer en meer laat gelden. De eerste schrik is voorbij en de Hooglanders kruipen wat uit hun schulp. Ouaddouh en Bas Wobbes zetten een prachtige aanval op en Tristen Kroeze moet roet in dat eten gooien door er met een sterke ingreep een corner van te maken. Als de bal weggewerkt wordt en voor de voeten van een  vrijstaande Hooglander middenvelder valt, stormt Huizen onvervaard het strafschopgebied uit en jaag de bal op imposante wijze af en weet zo het gevaar te bezweren.
  Toch zal Hoogland nog voor rust bijna tot een tegentreffer komen: een corner valt voor de voeten van de ijverige Logtestijn die zich niet bedenkt en venijnig uithaalt. De bal ketst zinderend op de onderkant van de lat en Hensen moet de rebound grabbelend onder controle zien te krijgen. Het is even benauwd, maar Hensen weet de klus te klaren.
  Opnieuw Logtestijn die vanaf de rand van de zestien uithaalt. Het schot is goed, maar van die afstand heeft Hensen er goed het oog in en kan zich bijtijds strekken om de bal te stoppen.
  En wéér een poging van Logtestijn die een voorzet in één keer volleert. Het zou niet de avond van Logtestijn worden, want ook deze bal zeilt over de goal van Hensen.

  Rust
  Hoewel Hoogland aanzet en het laatste kwartier het heft stevig in handen lijkt te hebben, is het toch Huizen dat nog voor rust de 3-0 zal laten aantekenen. Een goede actie van Ritchie Zinga bezorgt de bal bij Theo Visser die van dichtbij uit wil halen. Dan krijgt hij echter onder de ogen van arbiter Van de Broek een zet in de rug waardoor er van zijn actie niets terecht komt. Het is Van de Broek niet ontgaan en resoluut gaat de bal op de stip. Het is nu Zinga die de bal opeist en na een gedegen aanloop de bal keurig binnen jaagt. 3-0 en dat is een stand die ik vooraf niet had durven voorspellen.
  De 3-0 is wat geflatteerd met het oog op dat laatste kwartier voor Hoogland, maar behoudens de bal onderkant lat leverde dat voor Huizen relatief weinig problemen op. Men speelt gedreven en gemotiveerd, scherp en geconcentreerd. Waar Huizen afgelopen zaterdag door Urk werd afgetroefd op effectiviteit, trakteert het nu zelf Hoogland op een soortgelijke ervaring.
  In de rust schiet Jaime Hensen onze reservedoelman van de Onder23 Rik van Nuenen in. Een groot keeperstalent laat ik me influisteren. Leuk dat we hem dan deze tweede helft aan het werk kunnen zien. Ook nu is het weer de vraag of Arnold Klein al in de rust gaat wisselen of dat hij wacht tot het hele uur.

  Tweede helft
  Inderdaad staat Nuenen nu onder de lat, maar ik zie ook Laurens Kooij en Tim Boterenbrood. Het licht wordt minder en dat maakt de spelers aan de andere kant van het veld wat moeilijk te herkennen.
  Laurens Kooij en Ritchie Zinga stelen even de show direct na rust. Ze voelen elkaar goed aan en ‘denken’ hetzelfde. Dat maakt hun combinaties scherp en gevaarlijk. Het levert net geen corner op als de bal even ongelukkig ‘klutst’.
  De weer sterk opererende Joshua Lo-Asioe stuurt dan op pure wilskracht Lauren Kooij diep. Het is Marvin Renfurm die maar ternauwernood een doorbraak weet te voorkomen van onze jonge spits.
  Ook Zinga laat zich meer zien dan in de eerste helft. Heeft hij een iets andere rol gekregen? Ik weet het niet, maar hij is opvallender aanwezig dan voor de thee.
  Tristen Kroeze zet dan goed door en breekt door de Hooglander defensie. Zijn schuiver kanmaar met moeite worden gestopt door doelman Bruins.
  Het uur zit er op als Klein een driedubbele wissel doorvoert: Zinga, Visser en Krux verlaten het veld en Van der Veldt, Helms en Dubbeldam maken hun entree.
  Bij Hoogland verlaat kort daarop de moegestreden Logtestijn het strijdperk en wordt vervangen door Youri van der Meer.
  Ook Jurre van Mill is inmiddels in het veld gekomen voor Dennis Lamme (die ook weer uitermate sterk speelde) en doet meteen van zich spreken als hij knap doorzet over de flank en zijn voorzet net achter de aansnellende Dubbeldam langs ziet gaan.
  Op karakter jaagt Hidde van der Veldt de bal op het middenveld af voor een solo-avontuur. De krulbal is echter geen al te moeilijke klus voor doelman Bruins. Diezelfde Van der Veldt krijgt de bal dan bij de tweede paal fraai aangesneden door Laurens Kooij. Is de bal net te hoog? In ieder geval is de kopbal verre van loepzuiver.

  Eretreffer
  Even comedykapers in de zestien van Hoogland als Bruns de bal eerst tegen Van der Veldt opschiet en zich dan vervolgens bij het rondspelen in de eigen zestien verslikt. Helaas kon Dubbeldam de bal niet voldoende controleren en gaat de kans verloren.
  Met veel bravoure lost Jeroen Lamme nog een dreigende situatie op als Hienekamp op avontuur gaat op een dieptepass en Huizen lijkt daarmee een keurige 3-0 over de eindstreep te gaan trekken.
  Laurens Kooij en Jurre van Mill spelen nog even samba-voetbal dat weliswaar niets oplevert, maar wel verdomd leuk was om naar te kijken. Kooij is dan nog dichtbij treffer nummer vier als hij een harde schuiver loslaat. Helaas net langs de verkeerde kant van de paal en dan een laatste stuiptrekking van Hoogland als Bas Wobbes uit de draai een onverwachte pegel loslaat. Nuenen maakt zijn belofte als keeperstalent waar door de bal klemvast te pakken. Dan gaat het echter bij het uitverdedigen toch weer mis en mag Wobbes Nuenen dan toch nog kloppen voor een eretreffer. De goed gerichte schuiver zet daarmee de 3-1 eindstand op het bord. Een fraaie overwinning van een goed spelend Huizen.

  Arnold Klein
  Een knappe overwinning tegen een sterke ploeg…”
  “Ja, het is zeker geen slechte ploeg. Ik schat de derde divisie zondag een beetje in als de hoofdklasse zaterdag, maar daarom spelen we ook tegen tegenstanders die wat hoger spelen dan wij. We kunnen laten zien dat we in balbezit zelf ook tot iets in staat zijn en bij balbezit van de tegenstander ook zélf kunnen bepalen hoe we daar mee om willen gaan, hoe we die wedstrijd willen spelen. Dat lukt voor een goed deel wel, maar ook sommige delen ook nog niet.
  Of we klaar zijn voor zaterdag? Tja, je kan wel denken dat je je basiself hebt, maar vandaag laat eens te meer zien dat er een hele gretige groep staat…”
  Ik red het niet met elf spelers…”
  “Hahaha. Ja, de schone taak is voor mij weggelegd een keuze te maken. Dat zal ongetwijfeld teleurstellingen oproepen. Ik wil niet dat zich dat uit in het wegtrappen van bidons en meer van dat soort televisie-uitwassen, maar dat dat mentaal moet worden opgevangen en door het in het veld te laten zien. Ik zie liever twee geslaagde assists dan twee mislukte doelpogingen. Dat gaat straks bepalen hoe we het gaan doen dit seizoen. Je zegt het goed: we zouden hoge ogen kunnen gaan gooien. Maar dan moeten we als team wel scherp en gemotiveerd blijven. Als er echter ook maar één neus de verkeerde kant op staat, dan komen we onszelf al snel tegen, vrees ik…”

  Sergae Kogeldans
  Wanneer heb jij voor het laatst twee keer in een wedstrijd gescoord?
  “Haha! Dat is een tijdje terug wel!” grijnst onze mannetjesputter van oor tot oor als ik hem na de wedstrijd even aanschiet in de catacomben.
  “Ik had heel veel ruimte en het was dan ook een hele mooie wedstrijd voor mij omdat ik goed van die ruimte gebruik kon maken. Die drang naar voren dat zit in mijn spel opgesloten, dat doe ik graag. We trainen daar ook heel goed op en het loopt nu ook echt.”
  Ik kan me van jou eigenlijk geen slechte wedstrijd herinneren. Jij wel?
  “O jawel! Ik weet niet meer hoe de tegenstander heette, maar het was vorig seizoen hier op dit veld en ik weet nog dat het heel erg regende. Ik ben best erg kritisch op mezelf. Maar dat soort wedstrijden ga je niet meer zien van mij! Ik ben nu super scherp en wil gewoon kampioen worden! Ik zal er voorzichtig mee zijn met die voorspelling, maar ik sluit het niet uit. We moeten het gewoon laten zien, lekker blijven trainen, goed bezig met jezelf blijven – ook qua voeding.”
  “Nou, als ik jou in je onderbroek zie, dan denk ik: ‘Die gozer is één bonk spieren! Daar kan je een spijker op recht slaan!’…
  “Voor de training ga ik ook vaak hier naar Sportschool Coronel om aan mijn fysiek te werken. Ik ben de club dankbaar dat ze me daar de mogelijkheid toe geven. Het is hier bij Huizen allemaal perfect geregeld. We mogen echt niet klagen over wat er hier allemaal gebeurt!”
  Nou, denk daar maar aan als er straks een andere club bij je op de stoep staat, haha!...
  “Haha! Natuurlijk, natuurlijk…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Zaterdag gaan we dan om de punten spelen. Over is dan met het minuten maken, over is dan met het ongelimiteerd wisselen van spelers. Coach Klein laat er zich uiteraard niet over uit hoe zijn keuzes uit zullen vallen, maar duidelijk is wel dat het uitermate lastige keuzes zullen worden. Voordeel van een dergelijk goede groep is natuurlijk wel dat je makkelijker accenten in een wedstrijd kunt verschuiven met je wissels. Kwalitatief doen de spelers immers weinig voor elkaar onder. Ik wens Klein en zijn staf heel veel wijsheid en kan mijn nieuwsgierigheid amper bedwingen om te zien wat er zaterdag uit die hoge hoed getoverd wordt. Vandaag was het zeker weer fijn langs de lijn! Ik reken op uw aanwezigheid aanstaande zaterdag als we om drie uur in Almere tegen Waterwijk aantreden voor de districtsbeker!