https://www.svhuizen.nl/donkere-wolken-stedoco-huizen-1-1/n3400c129
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Donkere wolken...: SteDoCo - Huizen: 1-1
  29 apr 2017
  Ron Tuijnman
  Een puntendeling, een terechte afspiegeling over de hele wedstrijd, maar veel schoot Huizen er niet mee op. Huizen leeft nog, maar is in ademnood...
  donkere-wolken-stedoco-huizen-1-1

  Hoornaar
  Nadat ik de hele week collegae en bekenden uit heb moeten leggen dat ik niet naar Hoorn, maar naar Hoornáár moet, is het nu op deze bijna lentemiddag dan eindelijk zover. Je moet er al haast van gehoord hebben wil je het kunnen vinden op de kaart, deze thuishaven van Sterk Door Combinatie en cruciaal tegenstander voor onze mannen vanmiddag en winnen is al weken een ‘must’. Ondanks een 0-2 overwinning hier voor de beker waardoor Huizen doorbekerde, ben ik er toch niet echt gerust op. Een uitgedunde selectie, een rode streep die met de week dichterbij schuift, de 1-2 nederlaag bij ons thuis in de competitie… Ik weet het niet…
  Ook mijn routeplanner laat zich even foppen, maar met een klein omweggetje arriveer ik toch zonder noemenswaardige vertraging bij het complex van SteDoCo.
  Een lieftallige dame verzorgt een kopie van het wedstrijdformulier voor me en ik heb vervolgens nog even tijd voor een ‘vette bek’ in de kantine.
  Daar tref ik wat leden van de harde kern en ik word even ‘bijgepraat’ over de laatste geruchten. Daar word ik niet vrolijk van en mijn toch al niet zo optimistische kijk op het Huizer voetballeven wordt er bepaald niet beter van. Ik zie nog gebeuren dat we Eric Assink zélf in een groen-geel shirt moeten hijsen om de opstelling voor volgend seizoen rond te krijgen. Ik maak me ernstig zorgen en hoop maar dat er nog het een en ander in het transfervat zit...
  Ook de opstelling geeft me wat hoofdbrekens: ik krijg de laatste en de voorste linie niet helemaal logisch in elkaar gepuzzeld. Klaassen op het middenveld lijkt me logisch, maar zet ie Van Ruiswijk nou voorin of in de laatste lijn? En zie ik daar bij de reserves de naam van Rudy Etwi weer staan? Na afloop zou Rudy me vertellen dat men toch weer een beroep op hem gedaan heeft vanwege de dunne bezetting achterin. Rudy’s studie laat nu even toe dat hij deze laatste wedstrijden weer even bijspringt en dus was hij gaarne breid zijn oude kameraden uit de brand te helpen. Klasse Rudy!
  Ik posteer Denny van Loen weer gewoontegetrouw als diepste spits, maar dan kom ik toch op de vleugels niet uit. Van Ruiswijk dan toch maar weer naar voren? Het blijft een puzzel. Het verbaast me dan ook dat Henk van de Pol voor deze wedstrijd niet gekozen heeft voor een laatste lijn met Desmond Mensen op de plek van de geblesseerde Danny Benning. Ik puzzel nog even door, maar wat ik op papier krijg oogt op zijn zachtst gezegd ‘onorthodox’.
  Eenmaal op de knusse tribune van SteDoCo denk ik dat de pupil van de week al in actie is, maar het is een verdwaalde haas die op volle snelheid een goed heenkomen zoekt. Het zorgt voor wat hilariteit op de tribune waar van beide zijden voor een gespannen stemming heerst. Ook SteDoCo heeft de punten nog hard nodig om zich boven de rode streep uit te kunnen voetballen.
  Nadat zanger Frans Duijts voor de zoveelste keer verwijtend heeft aangegeven ‘dat je maar niet alles mag van hem’, wordt hij ruw onderbroken door het Hoornaars clublied en komen de gladiatoren het veld op. Als ware hij een broer van Daphne Schippers spurt de grensrechter het halve veld over met de vlag strak naast het lichaam – het oogt wat kolderiek - om het doelnet te gaan controleren en dan gaan we van start.

  Opsteker
  Huizen komt fel uit de startblokken en bij de eerste de beste aanval wordt Arnoud van Toor recht voor de goal en net even buiten het strafschopgebied op de borst geraakt. Scheidsrechter Roeleveld kent terecht een vrije trap toe en Sam Doeve zet zich samen met Joey Papamelodias achter de bal. De Hoornaars zijn lang, groot en sterk en de muur lijkt een niet te slechten vesting. Ik hoop op Joey die ik van deze twee toch de meest zuivere trap toedicht, maar het is toch Sam Doeve die zijn aanloop inzet en met een eredivisiewaardige krul de bal over de muur in de goal achter invaller doelman Ritchie Steinmann laat zeilen: 0-1! Wat een opsteker! Zou het dan toch nog goed gaan komen? Gaan we hier in Hoornaar dan toch die wonderbaarlijke ontsnapping meemaken?
  Het lijkt er haast wel op, want kort daarop is Denny van Loen attent als Steinmann wat traag is met uitverdedigen. De bal spat hoog op en is dan een prooi voor de SteDoCo doelman. De toon lijkt echter gezet: Huizen draait de thuisclub de duimschroeven aan!

  Ommekeer
  SteDoCo komt de eerste tien minuten van de wedstrijd na deze dreun wankelend als een aangeslagen bokser door en Huizen verzuimt in deze periode spijkers met koppen te slaan in de vorm van doelpunten. Huizen lijkt zich na een minuut of tien te realiseren dat 0-1 ook een prima stand is die uitzicht biedt op lijfsbehoud en het laat SteDoCo komen en hoopt op de snelle uitval via Van Loen en El Biyar. Maar het realiseert zich blijkbaar niet dat dit een prima tactiek is als er nog een minuut of tien te spelen is, maar met nog tachtig minuten te gaan heeft dat toch meer iets van de problemen over jezelf afroepen!
  Nadat SteDoCo spits Maurice van der Wilt de bal bij de eerste paal al een keer van dichtbij naast had geketst en diezelfde Van der Wilt twee minuten later de aangever is op Giovano Godeken die een hoogstandje probeert maar de bal van de hak laat springen, wordt meer en meer duidelijk dat deze wedstrijd bepaald nog niet gelopen is.
  Huizen houdt dus tegen en Joey Papamelodias doet dat ter hoogte van de middenlijn letterlijk. Zijn onverzettelijke blok mondt uit in balbezit voor onze voorstopper die meteen één van zijn befaamde lange trappen hanteert om de wat ver voor zijn doel staande en klein van stuk zijnde Ritchie Steinmann te verrassen. De bal suist echter adembenemend dicht langs de voor ons verkeerde kant van de paal!
  We zijn pas een kwartier onderweg wanneer het even ‘vrouwen en kinderen eerst’ is in het Huizer strafschopgebied als Huizen een corner maar steeds niet lekker weggewerkt krijgt. Diverse keren houden we ons hart vast en zien we hoe onze defensie zich met de moed der wanhoop voor iedere poging gooit tot het gevaar dan eindelijk geweken is.
  Drie minuten later weer een prachtige aanval van SteDoCo die via een overstapje van Van der Wilt bij centrale verdediger Joran Schröder terecht komt die dan vervolgens maar eens slap rollertje produceert dat Verkerk zonder enige hoofdbrekens kan oprapen.

  Tegenhouden
  Dan gelukkig weer eens een kans voor Huizen: De Graaf goochelt met de bal in de zestien voor Steinmann, weet te draaien en legt de bal in de drukte keurig af op Denny van Loen. Maar ook van Loen produceert dan maar een slap rollertje dat de doelman geen grijze haren zou bezorgen.
  Het is echter toch steeds SteDoCo dat voetballend uit de impasse probeert te komen. Huizen jaagt telkens maar weer af, verovert de bal en levert hem dan prompt weer in waarna het hele verhaal zich weer herhaalt. Het is op deze manier smijten met de krachten en dit blinde ‘weg-is-weg’ voetbal moet op een gegeven moment zijn tol gaan eisen.
  Wouter Vente voorkomt na een minuut of vijfentwintig erger als Chris Boom ondanks de aanwezigheid van drie Huizer verdedigers de bal toch voor kan zetten en Joey Papamelodias grijpt met een prachtige sliding maar weer eens fantastisch in als Ali Yilmaz door dreigt te breken. Het is en blijft echter puur tegenhouden en het balbezit voor onze mannen is steeds van veel te korte duur. Ik schat het balbezit op dit moment in op 60/40 in het voordeel van SteDoCo.
  Huizen komt bij toeval nog wel eens bij Steinmann in de buurt en Aron Klaassen schuift de bal uit een van die sporadische aanvallen net naast de goal van SteDoCo-doelman.
  Het is dat SteDoCo zelf ook weinig met het overwicht aan kan vangen. Het mist de creativiteit om écht gevaarlijk te worden en Verkerk heeft dan ook bepaald nog geen drukke middag. Ik herken het voetbal van SteDoCo: het lijkt op het spel dat Huizen dit seizoen zo vaak vertoonde: keurig balbezit, maar eenmaal in de zone ‘waar het te halen valt’ krachteloos en inspiratieloos… En dat is op zich wel bemoedigend voor vanmiddag. We houden het tenslotte al bijna veertig minuten zo vol…
  Dan moet Verkerk ineens aan de bak op een van richting veranderd schot. De bal hobbelt wat gelukkig in handen van onze doelman en we kunnen op de tribune weer even opgelucht adem halen. Maar Huizen snakt naar de rust…

  Rust
  Die rust halen we dan met die vroege 0-1 die eerder verlammend dan stimulerend op onze mannen lijkt te werken. SteDoCo is van de twee ploegen het meest in balbezit, speelt het verzorgder voetbal van de twee, maar weet er gelukkig ook weinig mee aan te vangen. Het is een degradatieduel pur sang: voetballend armoedig en pover, veel spanning en strijd en zonder belangen bij deze of gene eigenlijk niet om aan te gluren.
  Huizen zal toch echt uit andere vaatjes moeten gaan tappen wil het dit resultaat mee de bus in gaan nemen. Wellicht is Desmond Mensen één van die vaatjes, want ik zie hem in de rust serieuze warming-up-oefeningen doen. Ik heb echter geen idee voor wie hij in het veld zou moeten komen. Een blessure wellicht die mij nog niet is opgevallen? Of als stormram erbij voorin en alles hoog op Mensen? Geen idee. We wachten af…

  Roest rust niet
  Huizen start gewoontegetrouw toch weer ongewijzigd aan de tweede helft. Helaas ook qua spelbeeld: binnen een minuut kopt die gevaarlijke centrale verdediger Schröder goed in en laat Verkerk kansloos. Deze keer is het echter de binnenkant van de paal die redding brengt en de bal kaatst weer onverrichter zake het veld in.
  Dan loopt arbiter Roeleveld naar de zijlijn en pakt de bal onder de arm en gebaart naar de kleedkamers. Hoewel de wedstrijd fel was, zagen wij op de perstribune geen directe aanleiding voor deze opmerkelijke actie van Roeleveld. Zou er iets naar die grensrechter aan de overkant geroepen zijn? Eigenlijk konden we ons dat ook niet echt voorstellen. Verwensingen die een dergelijke actie ten gevolge zouden kunnen hebben gaan veelal gepaard met opgewonden gebaren en grotere groepen dan het kleine plukje toeschouwers dat daar doodgemoedereerd stond te kijken.
  Dan bereikt ons de juiste informatie: de grensrechter is geblesseerd geraakt en kan niet verder en er moet een vervanger gezocht worden.
  Na een minuut of tien blijkt die dan gevonden te zijn en nadat hij het doelnet opnieuw geïnspecteerd had en geruime tijd als voor een executiepeloton voor de paal had staan wachten, neemt hij dan toch zijn plek aan de zijlijn in. En dan herken ik dat loopje… Dat is ‘onze’ Gert van der Roest! Opmerkelijk dat SteDoCo daar mee akkoord ging in deze cruciale wedstrijd. ‘Het was óf akkoord gaan, óf dinsdagavond terugkomen,’ vertelde Gert mij na afloop. Nou, ik had SteDoCo wel gerust kunnen stellen: als er ééntje non-marchandabel is, dan is het ‘onze Gert’ wel!

  Gelijk
  Ook na deze onderbreking blijft Huizen volharden in het afwachtende spel. Schröder volleert nog maar eens hoog over als Van der Wilt de bal koppend voor hem klaarlegt.
  De klok die nu de juiste speeltijd niet meer aangeeft door het oponthoud, geeft de 54e minuut aan als het noodlot zich dan toch voltrekt. Jordey van Dam mag een vrije trap nemen even buiten ons strafschopgebied. De bal zwaait binnen en weer is het die gevaarlijke Schröder die er goed het hoofd tegenaan krijgt en de bal onhoudbaar binnen knikt: 1-1… De voorsprong is verdampt en we zien daarmee ook onze kansen op lijfsbehoud verdampen, want het spelbeeld doet bepaald niet vermoeden dat Huizen er nog wel eentje bij zal prikken vanmiddag.
  Inmiddels is ook Garrett Jones aan het warmlopen geweest en staat nu klaar aan de zijlijn om in te vallen. Hij moet lijdzaam toezien hoe Van der Wilt zich door onze defensie rommelt en op weg lijkt naar de 2-1. Zijn puntertje gaat echter gelukkig voor ons langs de voor hem verkeerde kant van de paal.
  Dan moet de aangeslagen Joey Papamelodias tot zijn ongenoegen plaats maken voor Garrett. Joey had echter ook al een gele prent te pakken en met een lichte blessure waardoor hij niet meer helemaal voluit kon gaan, lag een tweede keer geel natuurlijk levensgroot op de loer.
  Huizen moet hoe dan ook op zoek naar een treffer. Maar de passing blijft wild en ongecontroleerd. Hiervoor is de term ‘Flipperkast-voetbal’ uitgevonden.
  Van de Pol brengt dan ook nog Desmond Mensen voor Aron Klaassen en Huizen zoekt de aanval over meerdere schijven. De bal komt dan voor de voeten van Zakaria el Biyar, maar ook zijn inzet ontbeert het aan kracht en zijn schuivertje is daarmee een makkelijke prooi voor Steinmann.
  Ook Hidde van der Veldt mag dan zijn opwachting maken voor het laatste kwartier en voor Jorik van Ruiswijk.

  Bloedstollend
  En dan gaan we een bloedstollende fase van de wedstrijd in. Niemand weet hoe lang Roeleveld nog door zal laten spelen en dat maakt het extra spannend. Huizen lijkt zich nu pas te realiseren dat een geplaatste bal meer effect heeft dan een lukraak weggetrapte en eindelijk zien we Huizen weer eens combineren. Het veld wordt echter wel erg lang en biedt daarmee ook ruimte voor SteDoCo. Invaller JayJay Meierdres wil wat laten zien en goochelt zich erlangs en ziet zijn inzet nog maar ternauwernood geblokt, zijn volgende solo voert hem over het halve veld en dan besluit hij het te proberen met een lange lob die gelukkig ruim over gaat.
  Een schot van Desmond Mensen gaat via een tegenstander helaas recht in de handen van Steinmann en zo stapelen de mogelijkheden en kansen zich aan weerskanten op. Verkerk gaat herhaaldelijk mee naar voren. Godeken breekt door en als de bal bij Chris Boom komt resulteert dit in een striemend schot dat ook weer ruim over de goal van Verkerk gaat.
  De hectiek wordt nog eens versterkt als arbiter Roeleveld weigert een penalty te geven als heel Hoornaar daar om brult, hij laat doorspelen en een schot van Meierdres wordt gepakt door Verkerk. Dan nog een uitval van SteDoCo die diverse doelpogingen achter elkaar oplevert die alle door onze mannen verijdeld worden. Weer een aanval waarbij Johan Verkerk zich bij zijn collega aan de andere kant van het veld voegt – een omhaal van onze doelman die geblokt wordt, een schot van Desmond mensen op de lat – ik kom tijd tekort om het allemaal bij te kunnen houden. En dan besluit Roeleveld dat het genoeg is geweest en laat hij twee teleurgestelde ploegen achter die beide weinig hebben aan het ene puntje dat deze 1-1 oplevert.

  Henk van de Pol
  “Het is gewoon niet goed genoeg!” constateert Henk van de Pol na afloop terwijl een lager elftal het volume van hun bas-box gelijke tred laat houden met dat van het team en het alcoholpercentage. “We kunnen er nog een uur over praten, maar het is gewoon niet goed genoeg! Zolang we overtredingen blijven maken op plekken die gewoon onnodig zijn, ballen veroveren die we zo weer inleveren waar we hem gewoon moeten verwerken – zo naïef… Instappen waar je gewoon alleen maar druk hoeft te houden… Zucht… We spreken het goed door allemaal en we hebben voor rust gewoon twee, drie goede kansen gecreëerd, we maken er één! Onze spits helemaal alleen voor de keeper, mooier kun je ze niet verzinnen, en hij máákt ‘m niet! En als je zo slecht de rust uit komt, dan verdien jet het ook niet, klaar! Hoe langer het 0-1 voor ons blijft, des te meer risico zullen hun moeten gaan nemen en des te meer kans krijg je dan op 0-2. Maar dan krijg je weer gelijk zo’n bal tegen… Hopeloos… We riepen het ook over onszelf af. We hebben gewoon helemaal niet goed gevoetbald.
  We kozen vandaag voor de lange bal, bijsluiten, maar ook die ballen waren vandaag niet goed. Daar waar het vorige week juist heel goed was. Het was inderdaad een van de mindere wedstrijden van dit seizoen. Misschien dat dat aan de spanning lag, ik weet het niet.. Als je dan maar gewoon rustig blijft en overleeft, dan is er niks aan de hand. Je mag dit soort wedstrijden ook rustig lelijk voetballen, als je ze maar wél wint.
  Maar goed, het lijntje waaraan we hangen wordt wel heel dun… Soms moet je gewoon ook conclusies trekken…
  Ik had Mensen verwacht op de plek van Benning…
  “Ja, we wilden voetballend langs de zijkanten meer brengen met Leroy Oehlers en Jorik van Ruiswijk. We moesten winnen. Voor mijn gevoel zijn dat betere voetballers voor langs de zijkanten. Met Mensen had ik of Aron Klaassen of Zakaria niet kunnen laten spelen, dan had ik andere keuzes moeten maken. Daarbij was Jorik goed op dreef de laatste tijd, zeker vanaf die back-positie. Leroy is ook prima als rechtsback. Maar daar zat ‘t ‘m niet in vanmiddag. Later heb ik Zakaria naar het midden gehaald om wat meer creativiteit op het midden te krijgen in de hoop dat we zo meer aan voetballen toe zouden komen. Maar het werd ‘m dus niet. Laten we wel voorop stellen dat ik die jongens niets kan verwijten, laten we dat heel duidelijk stellen. Ze hebben alles gegeven wat ze in zich hadden, maar het was op dit niveau gewoon niet genoeg. Zo’n Guido de Graaf ook: moet je zien hoeveel kopduels hij gewonnen heeft vandaag waar dan vervolgens niemand op reageert… Maar goed: geen verwijten, iedereen heeft zijn stinkende best gedaan, maar er zit gewoon niet meer in dan dit…
  We gaan nu gewoon de uitslagen bekijken en zien wat we volgende week weer moeten gaan doen. Meer kunnen we er niet van maken…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  We leven nog. Zwaar aan de beademing en met het trouwe publiek handenwringend aan het bed. Het draadje is dun, merkte Henk van de Pol al op en als ik naar de stand kijk dan zie ik dat we door het gelijke spel van vandaag alle hoop – voor zover nog aanwezig – op rechtstreekse handhaving wel kunnen vergeten en ook het uitzicht op de nacompetitie is op zijn zachtst gesteld ‘vertroebeld’.
  Net als Henk van de Pol verwijt ik de mannen op het veld niets. Ze hebben het hele seizoen hun stinkende best gedaan er het beste van te maken, maar meer dan dit zat er gewoon niet in. En dat wisten we van tevoren. Veel wedstrijden waren we voetballend niet echt de mindere, grote nederlagen bleven eigenlijk achterwege -  behoudens de 1-5 tegen DVS – en meermalen dolven we op details het onderspit.
  ‘Achteraf kan je een koe in de kont kijken,’ luidt ook hier het gezegde dat hier opgeld doet. Na de promotie stelde toenmalige TC-voorzitter Mark Schipper dat het nu een kwestie was van ‘aanhaken of afhaken’. Die raad werd destijds door de bewindvoerders in de wind geslagen en men hoopte met de bestaande selectie een overlevingskans te gaan maken in de derde divisie. Heel veel wedstrijden die we echter kantje boord verloren, geven aan dat we met een kleine kwaliteitsinjectie de balans wellicht net de andere kant op hadden kunnen tippen.
  Gedane zaken nemen geen keer en als ik de bedragen hoor die modale voetballers zonder blozen durven te vragen, dan kan ik me heel goed voorstellen dat Huizen een paar keer achter het net viste.
  Helaas zet die geschiedenis zich nu voort: een groot deel van de huidige selectie gaat om hen moverend redenen volgend jaar bij een andere vereniging spelen. Sommigen uit sportief oogpunt, anderen uit maatschappelijk oogpunt omdat men drie keer trainen per week teveel vindt in combinatie met de maatschappelijke verplichtingen. De aanvulling vanuit eigen gelederen en van buiten lijkt echter niet voldoende om alle openvallende posities adequaat in te kunnen vullen. Het lijkt dus nadrukkelijk uit te draaien op het afhaken dat Schipper voorspelde. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten zal er een klein wonder moeten gebeuren om ons vlaggenschip uit dit sportieve zwaar weer te kunnen sturen. Ik wens daar de verantwoordelijken alle sterkte en steun bij die ze maar krijgen kunnen. Ik benijd ze hun zware taak bepaald niet!...
  Zaterdag komt Quick Boys op bezoek. Op zich al een affiche waarvoor je naar het de Wolfskamer trekt. Tevens een van die laatste twee strohalmen waar Huizen zich nog aan vast mag klampen. Zoals ik tegen Henk van de Pol al opmerkte: It ain’t over until the fat lady sings!
  ik hoop dat u met mij hier getuige van zult willen zijn!
   

  Scoreverloop:
  02. Sam Doeve 0-1
  54. Joran Schröder 1-1

  Kaarten:
   Joran Schröder, Jordey van Dam (SteDoCo). Joey Papamelodias (Huizen).
   Giovano Gödeken (SteDoCo, 2x geel).

  Opstelling SteDoCo:
  Ritchie Steinmann, Joran Schröder, Remco Buist, Luke Molkenboer, Ali Yilmaz (65. Jay-Jay Meierdres), Maurice van der Wilt (76. Noel Goossens), Giovano Gödeken, Jesse Wielinga, Chris Boom, Jordey van Dam, Shelton Martis (c).

  Opstelling Huizen:
  Johan Verkerk, Leroy Oehlers, Wouter Vente, Joey Papamelodias (57. Garrett Jones), Jorik van Ruiswijk (70. Hidde van der Veldt), Arnoud van Toor, Sam Doeve (c), Aron Klaassen (64. Desmond Mensen), Zakaria el Biyar, Guido de Graaf, Denny van Loen.